247
-
Praetor #167 Azért hidd el, hogy nem eszik olyan forrón azt a kását. Nyilván nem rendszeresen verik/vernék - büntetik/büntetnék a gyereket, de ha gyerekkorában 1x vagy 2x nem kap a gyerek valakitől, akkor nem lesz belőle rendes ember. Ez a gyerekek 90%-ára biztos igaz. És sokkal jobb, ha a szülő osztja ki nagy ritkán a gyereket, mint egy idegen. A szülő szeretetből és mértékkel büntet, élet meg kegyetlenül...
Nem vagy egy nyuszi alkat, majdnem mindenkit kiosztottál... -
A1274815 #166 Nem hinném, hogy az a pohár víz annyíra káros lenne. -
A1274815 #165 Konkrétan, ha jól értelek téged, akkor azt akarod mondani, hogy jutalmazzuk meg azért csak, mert úgy viselkedik ahogy kell?
Ezzel csak az a baj, hogy így zsarolót is képezhetünk belölle.
Én olyat soha se mondtam, hogy bár miért kapásból verjük meg vagy hasonlók. Én inkább az elrettentés híve vagyok, magyarán fenyegetőzés, ami mügé néha kell valami alapot szolgáltatni, de azt is főleg csak elejében, késöbb már szükségtelen. Természetesen ha jól viselkedik akkor mutassuk ki neki a szeretetünket. -
dez #164 Keress fel egy pszichológust, mielőtt több kárt okozol a saját gyerekednek! -
dez #163 Gratulálok neked is. -
dez #162 Már el van rontva, ha már ilyeneket "kell" alkalmazni. A vadállatokat idomítják így. -
dez #161 Na te meg a másik fele... Mást el sem tudsz képzelni, mint a fenyítést? Az ilyen szülők gyerekei vagy kezelhetetlenek lesznek, vagy introvertáltak. -
dez #160 Nahh, majd meglátjuk, mire mész a módszereiddel a saját gyerekednél...
Vajon az én kislányom miért nem csinálja ezt? Pedig még egyszer nem ütöttem rá. -
dez #159 Tudod, nekem nem kell ehhez történeti ismertető - elég, ha visszaemlékezem kicsit.
De itt a kommunizmus csak az egyik dolog, a másik a lelki elnyomás módszerei. Mint pl. a megszégyenítés... -
dez #158 ""ja, azt hittem fiú, elég szőrös volt a lába" -- ez meg egy kicsit túl durva volt, nem gondolod? De többet nem csinálták, ugye csak ez a lényeg!? -
dez #157 Hatásosak ezek a módszerek, de én nem hagynám, hogy előzetes pszichológiai képzés nélkül ötletszerűen használja valaki kisebb gyerekek körében, az tuti... -
#156 Azért valahol meg kell húzni a határt, de Aragorn helyesírásával nincs komoly baj. -
atomkrumpli #155 a helyesírás a gyengék vesszőparipája -
#154 Mi az, hogy szókincs frissítés?? A hülye az 10 éve is ugyanazt jelentette mint most,a kis szaros tíz éve is ugyanazt mint most. Kibe kötsz még bele a helysírás és egyéb hülyeség miatt te zseni? -
lammaer #153 Hasfájásról nem beszéltem sehol :) A "sir mert kicsit fáj" arra utal, hogy amikor ráverek a kezére a fizikai fájdalom miatt nyilván sir egy kicsit, de utána folytatja ott ahol elkezdte. -
#152 Nos talán még azt fűzném hozzá, hogy ha a szülő nem neveli meg a gyereket (anyámnak több szülő mondta, hogy ő saját maga sem bír a gyerekkel) akkor a felelősség átruházódik a tanárra és onnantól ő válaszatja meg az eszközöket, persze nem kell félholtra verni a gyereket.
Én 24 vagyok és még abba a generációba tartozom akik kapták azt a biznyos jó nevelést jó tanároktól. Édesanyám már több osztályt kísért végig 4 éven kereszül és majdnem minden diákjából az a fajta ember lett, akire az mondják, hogy derék és tisztelettudó, tisztában van a játékszabályokkal, korrekt felelősségteljes ember, pedig cigányt is tanított nem egyet és az egyi ilyen volt tanítványa az egyik legjobb fej akit ismerek, több évig együtt fociztunk vele és soha szóba nem került, hogy ő barnabőrű, mi meg nem. SENKIT sem érdekelt, mert egy jólnevelt srác volt.
Volt egy igen neveletlen osztálytársam és egyszer egy jó ideig helyettesítő töritanárunk volt, egy kb. 65 éves, nagyon értelmes emer, mindenki szerette és tiszetelte. 6-kor koromban a srác aki nem bírt magával és nem hagyta abba kisded játékait, kapott tőle egy AKKORA pofont, hogy a tenyérnyom még látszott 40 perc után is. Utána nem volt gond vele. Szokták mondani az idealista barmok, hogy az erőszak nem old meg semmit. Dehogyem...
Az ikertesóm is a hisztis/visszaszólós kategeóriába tartozott és kellett pár örögögűzés ahhoz, hogy tudja hogy hol a helye. Egyszer anyám megkérte, hogy vigye le a szemetet, mire visszaszólt, hogy "nem vagyok a csicskásod". Ekkor kb. 12 lehetett. Ment a hidegzuhany alá. Nem halt bele, nem lett baja, de megtanuta a leckét... -
lammaer #151 A vizzel locsolást ne úgy képzeld el hogy fogom a kertislagot, beállitom egy sarokba az csutkán adom neki a vizet amig mozog (mint ahogy az elmegyógyban csinálják), hanem úgy, hogy toporzékol a srác, beviszem a fürdőszobába és kap egy pohár vizet a fejére és voilá: vagy abbahagyja, vagy mostmár legalább van oka miért sir. Pár ilyen alkalom után elég a vizzel való fenyegetőzés is.. és nincs viziszonya, nagyokat szoktunk fürdeni kinn meg benn a kádban is. -
s2rk2ny #150 A verés nem kínzás???
Ha nem neveled valahogy a rendre, akkor a társadalom szélére sodródik és akkor mi jobb? -
s2rk2ny #149 Nekem 9 hónapos és feleségemmel már keressük azt a sarkot a szobából, ahova be tudjuk állítani
De mint hallottam (holland ismerőseimtől) - a hideg vizes zuhany igenis működik. Ők sose verik a gyereket, de mikor már nem bírnak vele - hideg zuhany... ,
Pár ilyen után nagyon megváltozik a gyerek.
De azért ne próbáljátok ki kicsi gyerekekkel, remélem nem vagytok olyan állatok. Már tudatában kell legyen annak, ha valamit rosszul tesz, másképp nem tudja levonni saját következtetéseit (ha hisztizek - jön a hideg víz) -
assdf #148 Nem arról beszéltem hogy sir mert fáj a hasa (ez természetes), de az már nem annyire hogy az felmászik az apja nyakába majd rugdossa az apja fejét tudatosan (egy 2.5 éves gyerek már tud magáról). Az apja meg hagyja... -
Commandante #147 "a vizzel lelolcsolás, a bezárás a szobába "
Remélem ez csak (beteges) humor volt a részedröl. Ez kínzás, nem nevelés. Aztán majd 30 év múlva a pszichológus vállán fogja kisírni magát, mert kóros víziszonya és klausztrofóbiája van. De végül is te tudod. Én majd pszichológusnak taníttatom a kölkeimet, és gond nélkül meg fognak élni a hozzád hasonló degeneráltak gyerekeiböl. -
lammaer #146 Hát, nekem 1.5 éves a csöppség, és nem használ a verés (itt most kézre ráütésre meg seggreverésre tessék gondolni). Egyszerűen sir egy picit mert fáj, de aztán kezdi elölről. Viszont beválik a vizzel lelolcsolás, a bezárás a szobába (vagy kitoloncolás a számitógép szobából :) ) illetve a járókába való belerakás. -
haxoror #145 Nem tudom mit szívsz de csökkentsd az adagot -
assdf #144 Azért tudni kéne hogy ez a dal mi célból született és mi volt a mondanivalója.
Például azt nem árt tudni, hogy amikor ez a dal született, a kommunizmust a suliban nyomatták ezerrel, már ott elkezdték behülyiteni a népet, és ez a dal volt rá a válasz. Olvass utánna egy kis történeti ismertetőnek.
Amúgy meg saját tapasztalat:
ismerősőmnek van egy két és fél éves gyerekük. Na ilyen rossz gyereket még nem láttatok. Soha nem kapott egy pofont sem, sőt legyintést sem, ezért aztán bármit megtehet. Hol az apja fejét rugdossa, hol valaki nyakába mászkál, hiszitizik stb stb. De a gyereket bántani nem szabad... Na el tudom képzelni majd milyen lesz ha felnő és végig igy "nevelik"... -
lammaer #143 Mondjuk a képhez hozzá tartozik, nekem nem volt veszteni valóm, sokmindent megengedtem magamnak amit talán egy tanár nem mert volna megtenni nehogy elveszitse az állását. Egyszer egy művházban voltunk, mire éktelen okádáshangokat hallok a mosdóból. Megyek be, egyik gyerekünk azzal szórakozik a csapnál hogy vizet iszik aztán - mintha rókázna - visszaköpi a csapba az egészet. Kétszer szólok neki hogy nem kéne, csak rámnéz meg a haverjaira, röhög egyet csinálja tovább. Harmadszorra, éppen amikor venné a következő adag vizet, nyakánál fogva benyomom a csap alá, csutkára nyitom a csapot és ott tartom egy kicsit. Röhögés abbamard, gyerek fújtatva rámnéz, maj mint rambó sziszegi "Ezért kirúgatom...". Reakció: "Gyerünk, csináld csak, azt hiszed nekem élmény itt lenni veletek? Legalább átkerülök valami frankó kis irodába, nem kell veletek szenvednem". Azt a meglepődést látni kellett volna a gyerek arcán.... nem is szólt senkinek az ügyről... -
lammaer #142 Érdekes téma ez... 2000 környékén, polgári szolgálatos időm alatt (15 hónap) egy általános iskolába kértem magam afféle tanársegédnek, csak hogy kipróbáljam, milyen is a túloldal :) Józsefvárosba kerültem, egy viszonylag jól szituált suliba (nem gettós rész, kevés indiai magyarral).
Az biztos, hogy nem könnyű a rendtartás, már az első osztályban sem - akadt egy-két nagyon elkényeztetett hülyegyerek, aki már 6 éves korára akkora önérzettel meg jogi ismeretekkel rendelkezett, hogy néha szürke eszközökhöz kellett nyúlni. Igazság szerint alapvetően nagyon sok jó emlékem kötődik a gyerekekhez, nagyon sokat megszerettem és ők is megkedveltek - talán egyrészt a korom miatt, azért hogy képes voltam ökörködni velük, másrészt azért mert igyekeztem partneri viszonyt kialakitani. De fontos volt az, hogy néha - igy vagy úgy - de retorziókat alkalmazzon az ember. Volt olyan akit magam vágtam nyakon amikor a többieket verte, előfordult olyan is hogy egy pár normálisabb (tehát nem az agressziv) nyolcadikost kértem meg hogy amikor én vagyok az ügyeletes, vigyék hátra és játsszák el a józsaru-rosszzsaru játékot vele. Úgy érzem sokat segitett a szóbeli párbaj is. Két példa:
- nagyobb srác lóg kifele az ablakon ezerrel a másodikról, majd kiesik, én lenn az udvaron. Mit ordit fel ilyenkor a tanár? "menj be, blabla", ami persze süket fülekre talál. Na, én felorditottam neki, hogy ugorjon már ki azon az ablakon ha már annyira ki akar esni, legyünk túl rajta hamar. Először nagyon hülyén nézett, aztán - miután a fél udvar azt lesték mikor ugrik ki - dühösen fújtatva bezárta az ablakot és elment...
- csendesen ejtőzök a folyosón egy padon, menő nyolcadikos csaj libben előttem át és egy hirtelen mozdulattal letolja előttem a farmerját (bugyi még maradt rajta :) ), aztán tovamegy. Szerencsére éppen ki voltam kapcsolva, semmit nem reagáltam. Bartnői persze röhögnek ezerrel pár méterre, és elkezdenek heccelni: "Feri bá, jó lába volt mi?"... mondom: "hát lehet nektek tetszik, de tudjátok én nem vagyok oda a fiúk lábaiért". Mire ők: "de hát ő lány!"... "ja, azt hittem fiú, elég szőrös volt a lába". Na onnantól kezdve nem kezdtek velem a csajok, a hangadó meg messzire elkerült (valószinüleg utált is).
Sokszor bejött az "adjunk célt" a srácoknak módszer is. Volt pár graffiti mániákus gyerek is, mindig lóbálták azt a vastag filcet :) Mivel a számtechteremben megtiltottam a kajálást, gondoltam feldobom nekik a labdát. "Srácok, birom a jópofa rajzokat, csináljatok már pár plakátot kaja ellen nekem azt kirakjuk a folyosóra". Marha sok jött, volt pár elég ütős is de az igazgató elnézte nekem. Viszont elég hatásosak voltak, még a kicsik is megbámulták őket, igy biztos volt hogy tudnak arról, nincs kajálás a gépteremben.
Nagyon fontosnak tartottam a következetességet is. Ha valamit az ember megmondott, az legyen úgy - mivel meglepő módon még a nyolcadikosok is képesek voltak 10-20-30 percig is kuncsorogni valamiért, hogy aztán a tanár megunva a rinyálást inkább beadja a derekát.
Volt egy másik mániám is, ez a nem káromkodunk. A számtech terem arról volt hires, hogy délután 3-tól mindig nyitva volt, és a gépeken voltak játékok (486-osok, szóval Lotus, Prehistorik, Sim City 2000 meg ilyenek). Naná hogy mindenki benn akart lenni... naszóval, aki káromkodott, az egy figyelmeztetés után repült a gépteremből. Talán csak 2-3 alkalommal kellett megcsinálni, hogy kiraktam valakit, az elkezdett 5 percenként jönni hogy "nemár, nemár". 10 percig hallgattam, utána közöltem: "2 nap eltiltás". Nem állt le, 1 hétig tornázta fel az eltiltást fél óra alatt, viszont a következő héten olyan volt mint egy angyal, sőt, ő figyelmeztette a többieket ha valaki elszólta magát a nagy lövöldözés közben. Az egészből a legjobb élményem az volt, amikor egy újoncot szintén kivágtam a gépteremből 1 napra, az persze próbálkozott visszasirni magát, ekkor meghallottam amikor egy elsős csendben odaszól a mellette ülőhöz: "Feri bácsi úgyse fogja visszaengedni, ő nem olyan...".
(Volt egy másik polgáris srác, aki valahogy nyúl volt és a nyavajások megérezték rajta. Pár hónap után már simán gúnyolódtak vele a folyosón...)
Na, kicsit hosszú lett, de sok szép emlékem kötődik oda (a legtöbb bajom a tanárokkal volt :( ). Szerintem szinte minden eszköz megengedhető egy tanár kezében, csak módjával kell alkalmazni. Nyilvános megszégyenités, fegyelmezés, üzletelés, ha kell egy-egy koki (nem egy szülőtöl kaptam engedélyt egy pofonra ha szükséges), és rengeteg humor. Meg az, hogy úgy érezzék, partnerek vagyunk.
ui: szakközépbe nem mennék, azok már nagyon hülyék, de általánosba még most is szivesen dolgoznék, ha nem lenne olyan a bérezés amilyen.
-
#141 Életemben más ország nyelvén nem láttam a helyesirással kapcsolatos flémelést, mint a magyarországén.
Inkább amiatt égne a pofátok, hogy tudtok irkálni vagy hogy beszéltek angol nyelven - mert ha 1 a 10 ből adekvált módon tud, akkor sokat mondtam.
Isteni nagy a szátok, de ha meg kell szólalni akkor : jüz meg nóó,
a megfelelő magyarságról meg majd diplomát osztunk. -
s2rk2ny #140 A szülő dolga gyereket nevelni - ebben tökéletesen egyetértek! Csak a szülő egész nap rohan, dolgozik, hogy valahogy ellegyen a család, közben, paradox módon, épp ezzel megy tönkre. Hosszú távról beszélek.
Meg kell találni a középutat a fogyasztóira beállított társadalomnak... Másképp pont az alapja, a család, fogja megsinyleni. És akkor előbb-utóbb minden szarrámegy... -
Praetor #139 Felesleges dolog ezen lovagolni. Az anyázáson kívül más nem lesz belőle. Meg különben is, ez már offtopic... -
haxoror #138 Lehet hogy én vagyok maximalista de én mindenkitől elvárom hogy a saját anyanyelvén helyesen tudjon írni, főleg elvárom egy olyan embertől akinek kiemelt szerepe van a gyerekek tanításában illetve nevelésében. -
haxoror #137 Ha unod a beszólásokat akkor tegyél ellene és előzd meg őket, írj mindig helyesen. -
#136 Munkahelyem :):)
-
#135 Hagyd már abba a helyesírásom elemzését!!!!!!!
Nagyon jól tudom, hogy kell jól, és helyesen írni!!!
De egy kicsit már unom az ilyen beszólásokat! -
#134 Az már nem az alsótagozatosokra vonatkozott, hanem a 16 éves kis suhancokra akik fenyegetik az anyámat. Na, azt próbálják meg! Ja és a liberális idealista elvekről meg le kéne szokni, ez lett a vége ahol most tartunk.... -
dez #133 (Mármint főleg hogy milyen erőltetett, szerepjátszós, érzelmeket elfojtós kb. az összes, néhány ifjúsági filmet kivéve, ami valamivel kevésbé ilyen.) -
dez #132 Egyébként a németeknél valami komoly gond lehet és szép felszín alatt - ezt mutatja az is, milyen idióta filmeket csinálnak. :) -
dez #131 We don't need no education
We dont need no thought control
No dark sarcasm in the classroom
Teachers leave them kids alone
Hey! Teachers! Leave them kids alone!
All in all it's just another brick in the wall.
All in all you're just another brick in the wall.
Ugye milyen undorítóan liberális? Pink Floyd - The wall - Another Brick in the Wall Part 2 - részlet, az egész -
dez #130 Nagyon sok szülő, talán a legtöbb, akkor kezdene neki a "nevelésnek", amikor már késő. Az ember egyéniségének alapjai nagyrészt kialakulnak 6 éves korára... Utána már csak igen nehezen lehet változtatni rajta, a fenyítés inkább csak képmutatóvá teszi, stb. És hogy hogy lehet egy gyereket 6 éves kora előtt (vagy kár után) nevelni? Hát nem éppen fenyítéssel. Ha valaki felnőtt létére nem tudja, hogy mivel, annak nem is nagyon lehet már megmagyarázni. De különben sem kíváncsiak rá. Nehogy más más, esetleg egy hatóság, vagy más efféle akarja előírni, hogy ő hogy nevelje a saját gyerekét, ááá! -
Praetor #129 Egyetértek.
Szerintem emberré nevelni a gyereket a szülő dolga. A tanároknak a példamutatás és a tudásátadás az elsődleges feladatuk. Bosszant mikor arról beszélnek, hogy a szülő "neveltetést ad". Az ember neveli a saját gyerekét, nem nevelteti. Ha szar ember, csirkefogó...stb. lesz belőle az a szülő felelősége nagyrészt. A körülmények nem elhanyagolható tényezőt jelentenek, de ha otthon minden rendben, akkor a gyerek nem korcsosul el. Legalábbis sokkal kisebb ennek a valószínűsége. Ehhez persze egy egészséges és építő értékrendre van a szülőnek is szüksége (amit a gyakorlatban követ is), mert ha ez nincs, akkor mit ad át?!? És ha nincs (mert a szülő csak úgy hedonistaként él bele a világba), akkor a második, harmadik generációnál csak találgatni lehet, hogy ki cseszte el a rendszert.
És elérkeztünk az átfogó társadalmi problémákhoz, amiről megint csak tengernyi vélemény és szakirodalom van... -
Praetor #128 :)
Az eset azért maradt meg bennem, mert ilyen csak egyszer történt. Mindig szerettem kimaradni a hatalmaskodási dolgokból. Jobb szeretem az észérveket, de abban a helyzetben alkalmazhatatlannak tűnt a módszer. ;)