32
-
BiroAndras #32 Mint mondtam, a földön álláskor működik a rendes légkondi. A levegőben természetesen fűteni kell, amire a legyegyszerűbb és legolcsóbb mód a hajtómű hőjét használni. -
#31 Bár van olyan, hogy "normális légkondi" (vannak kívülről felcsatlakoztatható kondikocsik), de sokszor a fedélzeti segédenergiaellátó (APU) szolgáltatja a légkondizást. Ez gyakorlatilag egy hajtóműhöz hasonlít csak éppen tolóerőt nem szolgáltat (régen segédhajtómű volt a neve). -
stremix #30 Pedig jobb ha elfogadod a tényt h a repülőgépeknek, amelyek túlnyomásos kabinnal vannak ellátva (a magasban lévő kisebb nyomású levegőhöz képest biztosít túlnyomást) nincsen más levegőrendszerük, csak a hajtómű első fokozatánál sűrített levegő jut az utastérbe és külön a pilótafülkébe. A hajtőmű hőjétől felmelegedett levegőt hűtik vissza (télen is) megfelelő mértékben, tehát 35°C-os melegben is 21-24°C-ra.
Ennek biztonsági okai is vannak hajtóműleállás esetére, ilyankor a hajtómű még sokáig forró, és még van lehetőség a megfelelő hőmérséklet biztosítására a biztonságos magasság eléréséig.
A légnyomást már nem lehet ilyen módon fenntartani, ahhoz be kell üzemelni a fedélzeti-hajtóművet, az A.P.U. generátort, ami nélkül a kormányszervek nagynyomású hidraulika-rendszere sem működne sokáig, na meg a futóművet sem lehetne kiengedni (csak kézzel kitekerni). -
Lami #29 Igazad van. Mentségemre: szerintem az emberek nagytöbbségében a légkondi, mint hűtés él. -
BiroAndras #28 Hűteni is szoktak, amíg a gép a földön áll. Ezt viszont normális légkondival csinálják, nem a hajtóművek levegőjével. -
aDannyBoy #27 gondolom nem is sejted, hogy a légkondicionálás (kondíció=körülmény) nem hűtést jelent, hanem szabályozást.
ráadásul nem hiszem hogy a repcsiken hűteni kellene
egyszer ha utazol, a bácsi majd biztos neked is bemondja hogy "a repülőgép fedélzetén 24, azon kívül pedig -52 fok van" -
#26 Tényleg, ki kéne már javítani a cikket. Úgylátom nem csak nekem szúrja a szemem az a "kiszívni" szó. Nagy nyomású levegőt nem kell kiszívni, jön az magától... "A sűrített levegő egy részét elvezetik a hajtóművekből a gép kabinjainak ellátására." Ez így már egy fokkal értelmesebb lenne. -
bakagaijin #25 Ózont földközelben mondjuk a fénymásolók közelében lehet jó sokat találni, de a lézernyominga is jó példa.
Pilóták meg nem csak a repüléstől égnek ki, sokan kapnak bőrrákot a sugárzástól, az általad említett kor környékén az egészségügyi alkalmassági vizsgákon szokták őket eltanácsolni. A pilóta meg akárhogy is nézzük: (hajós)kapitány, felel egy csomó mindenért, többek között az utasokért is. (Jó ez nem teljesen igaz, nem egyedül van, ott az első tiszt is, de a gépért a kapitány felel.) -
babajaga #24 Minden vegyianyagra érvényes a "bizonyos töménység". -
babajaga #23 Az "ózondús" levegő egy téves meghatározás, mert az oxigéndús levegő. -
dez #22 Érdekes dolgok vannak ott az Orvosi felhasználásoknál... Pl. asztma kezelése... -
dez #21 És nem lehet, hogy egy bizonyos töménység fölött káros, az alatt meg semleges, vagy esetleg még hasznos is? Kis mennyiségű ózont tartalmazó levegőbe kimondottan kellemes beleszagolni, vagy egy nagy lélegzetet venni... (Persze az nem biztos, hogy egészséges is - de ez furcsa ellentmondás.) -
lee56 #20 "Az ózon természetes körülmények között a talajközeli levegőben csak igen kis mennyiségben fordul elő, hatása káros az élővilágra nézve. A XX. században megtöbbszöröződött talaj közelében található ózon mennyisége. A mért csúcsértékek ötszörösen meghaladták a légköbméterenkénti kb. 70 mikrogrammos természetes csúcsértéket. A talajközeli levegőben lévő ózon a nitrogén-oxidok (NO, NO2), a szén-monoxid (CO) és a reaktív szénhidrogének napfény hatására lejátszódó kémiai reakcióval képződik." (szintén wikipedia - ózonréteg) - aha, na mostmár ezt is tudjuk :) -
lee56 #19 Ózondús hegyilvegőről még nem hallottál , bár fura, mert régebben nekem is ugy tünt, hogy akkor az biztos marha egésséges :), amég nem láttam ezt
Főleg ez érdekes - "A földi légkör legalsó rétegében, a troposzférában az ózon az egészségre káros anyag, a szmog egyik összetevője." - hogykerül a szmogba ózon, és ha annyira instabil, mi gátolja meg hogy O2-re bomoljon a Trioxygén a nagy-városi szmogokban -
Szeszmester #18 Hmm. És levetted a cípődet?
Bocs, magas labda volt. -
teddybear #17 Ott nincs ózon, bár egyesek váltig azt állítják. Csak a városinál tisztább levegő van, egy kicsit nagyobb oxigéntartalommal, és kevesebb porral, piszokkal. -
dez #16 Oké, de pl. az erdők nem arról híresek, hogy ott olyan rossz a levegő... -
nyalógép #15 Szóval ha valakit jól megfizetnek, az mininum dögöljön is meg azért a pénzért.
Egyéként amikor repültem én is éreztem ilyesmi szagot, végig is aludtam majdnem az egész utat. Nemtudom a légynyomás csökkenéstől vagy a vegyszermaradéktól? -
#14 Az sem utolsó szempont, hogy a kabin nyomás asszem 3000m körüli szintre szokták állítani. A tengerszintről fel -le 3000m-re 10 perc alatt naponta többször azért nem kifejezetten kímélő jellegű dolog. Egy kis megfázással gyak 1 hét süketséget is jelenthet.
Amúgy sejtem mire megy ki a játék. Monnyuk ahhoz képest, hogy azt csinálják amit szeretnek, de monnyuk végig unatkozzák az utat, ráadásul még kiba sokat is keresnek. De valszeg még egy kis pótlék azért jól fog jönni.;)))
A bányászok meg szilikózist kapnak, de kiba kemény meló, nem is keresnek annyit és nem biztos, hogy hosszúéletkort élnek meg. -
Lami #13 Végülis az is lehet hogy csak a katonai repülőgépeken alkalmazzák a szűrést. Mongyuk azt nem tudom hogy az ózont konkrétan kivonják-e de gondolom ha már megszűrögetik akkor ezt, a nem éppen egészséges gázt sem felejtik ki a sorból.
De szerintem abban a magasságban még egyáltalán nincs ózon. Majd ha hazamegyek tényleg utánanézek mert úgy emlékszem hogy nagy magasságban láttam azt hogy akár 0.1%-ot is tartalmazna a levegő belőle. -
teddybear #12 Persze hogy nem használ a többségüknek. Az ózont fertötlenítésre is használják, mert agresszív a legtöbb anyaggal szemben. -
teddybear #11 " különböző idegrendszeri és légzőszervi problémák"
Ez akár az ózonmérgezés tünete is lehet. Kiszárad a szem, és a száj nyálkahártyája, ezét égető érzés esetleg gyulladás lép fel, csökkenő koncentrálóképesség, esetleg idegrendszeri problémák a jellemzők rá. Ráadásul a pilóták hamar kiégnek, általában 50-55 évesen már a többség régen nyugdíjas, vagy mást csinál. -
dez #10 Ja, az is álmosít, lásd erdő(?). Tényleg, az állatoknak nem rossz? Ez rég óta foglalkoztat, hogy most hogy is van ez. -
Lami #9 Fűtés, hűtés? Hogy függ össze hogy ha nem tudnak meleglevegőt "szívni" akkor nincs légkondi? De ha már itt tartunk gondolom a komresszor első koszorúitól elvezetett levegő hideg-->légkondi, a hátsóbb részben meg már (nem tudom már pontosan) olyan 100-150 fok körül is simán van-->fűtés. És ez még meg sincs gyújtva!
Ja és nem engedik be egyból a kabinba hanem elötte megszűrik és emberi "fogyasztásra" alkalmas állapotba hozzák. Szóval nem kell ózonmérgezéstól tartani. :) -
Lami #8 Dede, legalábbis a vadászgépeken az OBOGS rendszer alapillére a kompresszorból elvezetett levegő. -
teddybear #7 De igen. a repülőgép fűtését a hajtómű első sürítője után elvezetett felhevült levegővel oldják meg. Amikor nem működik a hajtómű, akkor többnyire nincs légkondi sem.
Inkább ózonmérgezésük lehet, azt a magasabb légrétegek többet tartalmaznak. -
babajaga #6 "A sűrített levegőt rendszerint kiszívják a hajtóművekből a gép kabinjainak ellátására"
A hajtóművekből semmiféle levegőt nem szívnak ki! -
#5 Lényeg hogy a bolt mennyen:(
De most öszintén, mennyi ilyen munkahely van, ahol mérges gázokat szívnak be szerencsétlenek és 10év múlva aszmásak vagy szimplán meghalnak rákban. Nem csak Magyarországra kell gondolni.
ez már csak hab a tortán hogy a nagy becsben tartott pilótákra is sz*rnak. -
Tripax #4 "...mindaddig semmit sem tudnak tenni, amíg be nem bizonyosodik, hogy az üzemanyag-szivárgásnak hosszú távú egészségi hatásai is vannak. ""
Akkor most meddig mérgezik azt a szerencsétlen pilótát? -
#3 "A sűrített levegőt rendszerint kiszívják a hajtóművekből a gép kabinjainak ellátására."
Úgy tudtam ,hogy a levegő a nagyobb nyomású helyről a kisebb felé áramlik, ergo nem kell "szívni". -
Praetor #2 Szívod a gázokat, és ha illuminált állapotban elalszol, akkor meg kirúgnak. -
dawinD #1 lehet h fáradt volt ..