81
Maglev vonatok, mágneses tér lebegteti és hajtja a pálya felett
  • blackgamer
    Sziasztok!

Elektromágnes által lebegtetett és mozgatott vonat, azonos pólusok taszítását használja ki.
    Igazából nem újdonság, mert sok éve működik több helyen, de elterjedésükre még várni kell.
    Előnye, hogy nem ér a pályához ezért nincs surlódás és a elekromágneses hajtással "bármekkora" sebesség elérhető.
    Jelenlegi rekord 2003-ban Japan-ban állt be 581 km/óra.

De készült tanulmány egy futurisztikus Atlanti úceánon átívelő London-New York alagútról is, ahol légüres térben több ezer km/ó-val haladna a szerelvény. (erről majd keresek még infót, Discovery-n láttam régebben)
    Űrhajók fellövésén is gondolkodnak maglev technológiával.

Legnagyobb hátránya a biztonság. Mivel csak 1 centiméterre lebeg a pályától, maximálisan precízen kell megépíteni a pályát és a vonatot.
    Ahogy én tudom, mindig azt a pályaszakaszt kapcsolják be amin épp közlekedik a szerelvény. De mi történik ha valami hiba miatt nem jön létre a taszítás? belegondolni is rossz.
    A pályát nem keresztezheti semmi, ezért több méter magasságban szokták vezetni. Viszont meredekebb emelkedővel is megbírkózik, amin a mai vonatok már nem tudnak közlekedni.

Nekem volt lehetőségem ülni egy ilyenen, csak bemutató volt, pár száz méteren körbe, nem gyorsult fel természetesen.
    Leírhatatlan, hangtalan, nem ráz, szóval nagyon bejött.

Érdekességnek linkelek egy 2001-es hírt, ahol felvetődött egy Berlin-Budapest vonal terve.
    :) megmosolyogtató a gondolat de reméljük egyszer lesz belőle valami

Ha találtok infót, hírt vagy bármit a témában, akkor linkeljétek. Én is így teszem.

[center]