44
-
#44 Hogy a témához is szóljak hozzá:
Valóban indokolatlanul sokat esznek a PC-k, mivel nem a flop/watt-ot számolják. Dupla teljesítményhez pedig akár 1 nagyságrendnyi fogyasztáskülönbség is társulhat és erre jön még a hűtés energiaigénye. Az energia-lobby jól jár ezzel, néhányszázmillió PC nem mindegy, hogy átlag 50 vagy 150 wattot eszik.
Ez nem csak a PC-re igaz, pl. valaki az égőket is emlegette lejjebb. Maris néninek a lumen meg a lux semmit nem mond, de a 100 wattos égőről tudja, hogy az világít mint a barom. Azt nem tudja, hogy a 100 watt mi is valójában, mértékegység vagy tipusjelzés.
Az emberek többsége így van ezzel, de a felvilágosultabbak pláne ha vezető pozícióban vannak, szívügyüknek tekinthetnék az energiatakarékosságot, persze ésszel és nem úgy, hogy ennek jegyében a Maris néniket jól lehúzzák... -
#43 "Azért vazze mert az xp alapból elkapál kb. 256 mega ramot és akkor még nem is futtattál semmit sem."
Ez így nem teljesen igaz. Rengeteg dolog van amit ki lehet kapcsolni mert bizony ezeket futtatja alapból, de semmi szükség rájuk.
(Csak néhány példa:
- Hibajelentő szolgáltatás
- Távoli rendszerleíró adatbázis
- SSDP Keresőszolgáltatás
- Kompatibilitás a gyors felhasználóváltáshoz)
Persze amiket használsz azokat ne állítsd le.
Egy minimális szolgáltatásokkal működő XP így ehet 47 MB Ramot is, ez pedig a Win98 körüli...
-
#42 Nekem 1 GB-m van, és ki van kapcsolva a swap. Tök jól megy így, biztosan lenne játék ami megfektetné, de más még nem tette. -
nedudu #41 Hofi klasszikust idézek:
- Milyen volt az előadás igazgató úr?
- Fos
- És ha összeáll?
- Akkor még lehet szar is
:-) -
BiroAndras #40 "XP-nél meg tökmind1, mert az állandóan swappol, ha kel, ha nem"
Valóban van valami gubanc a memóriakezelésével, de azért annyira nem rossz. Véletlenül épp nyitva van nálam egy elég nagy progi (VS2005), amihez nem nyúltam órák óta. Próbaképp átváltottam rá, és azonnal be is jött, minden swap nélkül. Igaz, 2 giga RAM-om van. Tapasztalatom szerint minden win-re igaz, hogy ha elég memóriát adsz neki, akkor gyors lesz még ha a gép többi része gyenge is. -
BiroAndras #39 "Azért vazze mert az xp alapból elkapál kb. 256 mega ramot és akkor még nem is futtattál semmit sem."
A fizikai memória méretével arányosan foglal. Lehet XP-n dolgozni 128 mega memóriával is, csak türelmesnek kell lenni (nem is igazán az XP a lassú ilyenkor, hanem az amivel dolgozol). A lefoglalt memória nagy része egyébként a fájlműveletek gyorsítására szolgál, és ha elég RAM-od van, akkor nagyon kellemes. A Vista pedig még egy nagyságrenddel jobb ebben (pl. megtanulja, hogy milyen fájlokat használnak a progik, és előre betölti őket). -
BiroAndras #38 "Miért nem árulnak 20 gigás vinyókat?"
Mert ugyanannyiért lehet 200 gigásat is gyártani. A vinyók gyártásának költsége leginkább attól függ, hogy hány lemez és hány fej kell bele. Tehát a legolcsóbb az egy lemez egy fejjel. Viszont azt az egy lemezt maximális sűrűséggel írni már alig kerül többe. Ezen kívül a 20 giga ma már átlagos használatra is kicsi tud lenni (akkor is, ha nem Vistát raksz rá). Ja, és mellesleg a nagyobb adatsűrűség nagyobb sebességet is jelent plusz költség nélkül.
"Miért nem árulnak P3-as lapokat és procikat?"
Az ok ugyanaz, nem olcsóbb őket gyártani, különösen az alaplapot. Másrészt meg a mai szoftverek már nem mennének azokon. És ennek az oka nem elsősorban az optimalizálás hiánya, hanem a sokkal nagyobb komplexitás, illetve a nagyobb feldolgozandó adattömeg. -
BiroAndras #37 "Az excel simán elfutna a 98-as Windowson is"
Hát ha rendszeres fagyásokkal, millió vírussal, állandó hálózati problémákkal, meg ilyenekkel akarsz szenvedni akkor jó az is. -
#36 igazad van, de nem is ez a lényeg -
#35 nem hiszem h 230e ft-ból lehet vele üzemeltetni 1 átlagos PCt.. -
#34 "óránként egy átlagos gép 300W-ot fogyaszt" Ennek így nincs értelme.. -
halgatyó #33 Lenne viszont egy kérdésem. Évekkel ezelőtt sokat lehetett olvasni a szupravezető logika (a sajtó szerette mindjárt szupravezető számítógépnek nevezni:-)) fejlesztgetéséről, ha jól emlékszem a Josephson átmenet segítségével építettek tranzisztort.
Min bukott meg a dolog?
(Nyilván kezdetben nem a mezei felhasználó gépe lenne ilyen, de a nagy centrumok és nagygépek esetében érdekes lehetne) -
halgatyó #32 "évi 3-5 százalékkal nő majd az informatikai rendszerek energiafelhasználása - jósolja az IDC."
Én meg megjósolom, hogy évente 10%-kal nő majd az ezzel foglalkozók fizetése, ha kellő számú tanulmányt tudnak írni
ígyhát még sok hasonló okosságot olvashatunk tőlük -
halgatyó #31 Mindig felbosszantank az ilyen dumák, hogy:
"... és Subduktániában két villamos erőművel kevesebbet kellene építeni az elkövetkező 20 évben ha az emberek:
-- kicserélnék a számítógépüket xxx tipusra vagy
-- kicserélnák az izzókat fénytakarékos körtére, stb "
És mindig elképeszt, hogy vannak akik ezeket az ál-adatokat komolyan is veszik.
És ha a 20 millió Szubduktániai lakos nászéjszakáján összegyűjthető "eredményt" egy tartályba tennénk, abba bizony több embert bele lehetne fullasztani ...
A tömeg által elfogyasztott anyagokkal, energiával mindig el lehet képeszteni az egyszerű bambákat, ősszecsapják a kezüket, hogy huúúúú huúúúú
Inkább számolnának és összehasonlítanának.
A villanybojler a konyhámban (120 literes) meg a fagyasztószekrény több energiát fogyaszt. Ha nem lenne anyi bürokratikus akadály, akkor gázbojlert használnék (átfolyó és nem tárolós!) ezzel rengeteg energia megtakarítható lenne. Vagy ha a villamos hálózat bírná, akkor átfolyó villanymelegítővel is lehetne fürödni, sokkal több energiát megtakarítanánk, mint a számítógépek energiatakarékos és bosszantó ön-kikapcsolódásával.
Vagy ha a lakások fűtését hőszivattyúsra cserélnénk... -
#30 óránként egy átlagos gép 300W-ot fogyaszt mondjuk akkor számoljunk 40Ft/1kW a "Nagy csomag" több mint 20 év alatt térül meg, bírja addig a napelem vagy az akkuk ? -
assdf #29 Hogy röviden megfogalmazzam, most mindig swappol amiből következőleg mindig megakad, ha meg nem swappolna mindig akkor csak időnként akadna meg de mondjuk az esetek 80%ban nem swappolna igy nem is akadna.
Akkor most melyik a jobb? Óránként 10x akad meg 20 másodperce vagy naponta kétszer 5 percre? -
assdf #28 De igy is hirtelen megakadások vannak, hisz fél órát várok mig visszatölti... (egyszerübb kilőni a feladatkezleőben és újból elinditani mint megvárni hogy visszatöltse...)
De mint mondtam ez egy asztali oprendszer. Amiből következőleg nem kell arra felkészülni hogy majd reggel 8kor rászabadul a teljes iroda terhelése, mert az már szerver. Egy asztali oprendszernél arra kell készülni hogy a felhasználó elindit 2-3 programot és azokat fogja váltogatni meg használni. Magyarán ha van szabad memória, akkor totál felesleges kiswappolni ezt a 3at hisz úgyis ezek lesznek használva. Szerintem a felhasználók 90% igy dolgozik, és anyázza is rendesen ezért az xp-t. -
#27 ..kapcsold le.. -
#26 Nem ilyen egyszerű a dolog, mert akkor hirtelen megakadások lennének, ha addig nem swappol semmit amig van 1 byte szabad hely. Az algoritmusok inkább a memória terület hozzáférését nézik. (utolsó mikor volt, illetve milyen gyakran volt hozzáférés) Ebből adódik, hogy ha elmész fél órára úgy, hogy pl. a WoW le van nyomva ikonba, akkor bizony azokat a memóriaterületeket fogja felszabadítani. A megoldás egyszerű, ha tudod, hogy sokáig távol leszek, akkor:
1. kapcsold a gépet. Minek megy.
2. legyen aktiv az a program, amivel foglalkozni akar a visszatérésed után.
Uff. Legyetek jók és energiatakarékosak. -
strogg #25 Azért az eléggé gáz, hogy vagy kikapcsolod a swappot, hogy ne swappoljon. aztán ha megterheled a gépet, akkor meg visszakapcsolod. Egyszerűen nem kéne állandóan swappolni, csak ha tényleg betelik a memcsi. Ennyi. -
menpe #24 "Az Oslóban működő DigiPlex adattárház azzal reklámozza magát, hogy a világ leginkább környezetbarát ilyen intézményét üzemelteti, mivel norvég áramot használ, amelynek 99 százalékát vízi erőművekből nyerik."
hehe, ha én is Norvégia fővárosában élnék, valószínűleg én is norvég árammal működtetném a gépem... -
assdf #23 Mondjuk én azt nem értettem mi a f@szért swappol mindig. Ugyanis az xp egy asztali oprendszer. Na most ha épp warcraftozok, majd nyomok egy alt+tabot és megnézem a mailem majd elmegyek ebédelni akkor k.rvára zavaro hogy mikor visszajövök és játszanék akkor fél óra mire betölt a w3 mert kiswappolta.
Ha szerver lenne megérteném, de itt nem, hisz senkisem kérte ezt, és nem azért swappolta ki mert nem volt elég helye, hanem csak úgy magától...
-
haxy27 #22 Bocs de az Xp nem swapol ha kikapcsolod a swapot, persze elég sok ram kell ehez mondjuk 1G ha játszani akarsz de max 1,5G. nekem 1G van igy 3 olyan játékom van mikor 300M et kell álitani a swapnak. -
endrúdí #21 Én sem vágom mennyit fogyaszt a gépem, de szerintem ugyanannyit mint régen, régebben egy P3 800-am volt gef 2 gts -el és 256 mega rammal. Forró levegő jött a tápból és jót melegített a videokártya is meg hozzá a 17-es LG crt. Most monitor fogyasztás csökkent mert LCD van, proci fogyasztás szerintem csökkent mert a core 2-re azt mondják keveset fogyaszt, ddr2 kevesebbet fogyaszt asszem, viszont amit spórolna az ember azt most elviszi a HD2900XT. Szal szerintem semmi nem változott. -
ati88 #20 Látszik ezen a "tanulmányon", hogy hasraütés szerűen írták meg, mint egy házidolgozatot. Összesen egyetlen egyszer van feltüntetve egy fogyasztás, az is a szervergépekkel kapcsolatban. Akkor miért az a címe, hogy "Túl sokat fogyasztanak...", amikor laikus ember feleslegesen olvassa el ezt a cikket, mert nem fogja megtudni hogy a megvásárolt számítógépe _legalább_ nagyjából mennyit fogyaszt. Számadatok hiányoznak, nagyon is. Ez csak arról szól, hogy adjunk ki minél több pénzt új eszközökért azért, hogy kevesebb áramot használjunk el egy óra alatt a számítógépezéssel. -
strogg #19 szombi: Nekem a lapiban is 512 ram van.
És kihasználom, ugyanis ha erősen heggesztek, akkor nem is swappol a gép. Azért jelnetős energia megtakarítás (főleg egy laptopnál) ha nem kerreg a lemez állandóan. Szal inkább legyen több mem, mint a vincsit tekerni. (XP-nél meg tökmind1, mert az állandóan swappol, ha kel, ha nem) -
assdf #18 Engem meg az emberek hülyesége dühit fel. Azért vazze mert az xp alapból elkapál kb. 256 mega ramot és akkor még nem is futtattál semmit sem. Egyébként az én inteles videókarimmal (gma 915) simán blenderezek meg warcraftozok úgyhogy nekem bőven elég mindenre. Viszont nekem is 512 ram van benne és bizony amikor a videókari lekap belőle 64et meg elinditok egy két programot akkor mindjárt elkezd swappolni és muivel a laptop winyok lassabbak mint asztali társaik igen erősen gondolkodom hogy bele kéne még tenni 512-őt...
-
szombi #17 Azért kell, mert a P3-as konfigokon a gyártók nem profitálnak, és lefizetik azt aki a beszerzésekért felelős...
Miért nem árulnak 20 gigás vinyókat? Miért nem árulnak P3-as lapokat és procikat?
Elárulom: ezeket sem adnák olcsóbban, ezért inkább megvetetik velünk ugyanannyiért az erősebbet...
Engem mégis az dühít fel leginkább, hogy a laptopok nagy részében bár 512 mega memó van,
de egy silány, inteles vidikari van ráültetve. Mi a pék f*szának kell akkor 512 MB memória???
Mert az inteles vidikari még alpha blending-et sem tud, tehát minden grafikus alkalmazásnak fuccs... -
herlius #16 Talán azért, mert Vistát telepítettek a gépre. Az excel simán elfutna a 98-as Windowson is, de ha már Vista van a gépen, akkor kell az erőmű. Ez pedig az undorító Microszopt műve, hogy ráerőlteti a szarságait mindenkire, ha kell ha nem. -
strogg #15 Például nem tudom a mia pék fa***ának egy 2,4 Ghz-es gép a titkárnő asztalára 3 excell táblához, meg 2 körlevél megírásához Ebből van ugyanis a legtöbb. -
teddybear #14 pl: Accusealed Kft. -
#13 az energia tárolása továbbra sem megoldott ... a 100W-ot zabálo konfigom 15 perc alatt leülteti a szünetmentest...
ettől függetlenül a napelem remek megoldás, remélm nemsokára lesznek igazi nagy-teljesitményüek is -
#12 hol lehet venni ilyen átalakított táp1séget ill a hozzávaló napelemeket, ami télleg ennyit lead és csak ennyibe kerül?? -
#11 biztos a meló közbeni energiát is beleszámolták :) -
haxy27 #10 2db 90*145cm napelem melynek az össz teljesitménye 400W böven elátja a számítógépeket energiával. Othon a szünetmentesed elég olcson átalakitható hogy nappal a napelemeket használja. és csak este kapcsoljon át. 230E ft a napalemel együt. A 300 - 400E ft -os számítógépeknél ez nem nagy összeg, és megtakaritasz vele egy csomó energiát mert nappal ingyen megy a géped. na meg ott a lehetőség az energia takarékoságra, LCD monitor kisseb fogyasztás a képcsövessel szemben. a sok kis merevlemezhelyett egy nagyot belerakni, vagy USB külső tárolokba rakni és ha nem kell akkor ki lehet kapcsolni. Akár hogy is nézzük ki s ráforditással elég sok energiát és ezáltal pénzt takarithatunk meg, de az emberek 90% nem foglalkozik vele. -
#9 Nem.
A tápok attól nagy teljesítményüek, hogy nagy teljesítményt KÉPESEK leadni, de ezt közel sem teszik folyamatosan. Ha nem jár 100% a procid, kevesebb áramot vesz fel, kevesebb hőt termel, kevesebb energia kell neki.
Egyes VGA k viszont tényleg durván zabálnak. -
AranyKéz #8 Túl sokat fogyasztanak az olyan barmok akik ilyen tanulmányokat végeznek.
-
szvini #7 mind annnyian bünösök vagyunk , gyerünk kikapcsolni a gépeket, és fekvés :D -
szombi #6 Másik oldalról: nagy teljesítményű tápok, videókártya-zászlóshajók... -
szvini #5 midnennnyian bünösök vagyunk , gyerünk kikapcsolni a gépeket, és fekvés :D