Geotermikus energia

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

"Ekkora lyukat ki tud fúrni? Guatemala, 2007"

A természet. Nincs ebben semmi rejtély vagy ismeretlen, habár kétségkívül félelmetes egy ilyen sinkhole. A guatemalai elég extrém méretû volt... Floridai kollégám mesélte, hogy õk szabályosan rettegnek ezektõl, mivel a biztosító nem fizet érte.

I.C.ram
Az egy sima beszakadas volt. Volt mar par ilyen a vilagon.
Annyira nem jó film az, de érdekes ötlet a nagyenergiájú ultrahanggal a sziklabontás. Temészetesen senki nem titkol el semmit:

Nyilván a légierõ kell, hogy az alagutakkal foglalkozzon, ki más?

Ekkora lyukat ki tud fúrni? Guatemala, 2007
Bucser
Nézd meg a Mag címû Sci-fi-t.. hátha lesznek még ötleteitek és OKkultist azt is mint eltitkolt CIA+NASA titkot fogja tárgyalni alátámasztandó a film egyik részletét kiemelve, hogy LÉTEZIK, CSAk TITKOLJÁK hisz mennyi pénz elköltenek ilyenekre és a ilmben is csak 200 milliárd dollár kellett hozzá!!!

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Frayer
Érdekes.

Én még olyat is el tudnék képzelni,hogy egy nagyon erõs gép, úgy haladna egy lejjebb és bejjel,hogy szét feszíti maga elõtt a földet.
Nagy mechanikus erõvel oldalra feszíti maga elõtt a talajt, így hatol egyre mélyebbre több ilyen ékelõdési mûvelettel. Nincs anyag amit fel kellene hozni a mélybõl. Folyosót hagyna maga után.
Valamilyen masszív hidraulikus berendezéssel csak meg lehet oldani, hiszen már ilyesmivel kõzeteket is repesztenek a geotermikus fúrásoknál.

I love to walk in the rain, because no one knows im crying

Én egy kb. 50cm átmérõnél képzelem el az egészet, úgy hogy a szállító rendszer is benne van a csõben, és a kombinált fúró+vízugár akkorára aprítja a kõzetet, hogy elférjen a csõben. Meg kell találni az optimális átmérõt, mert 10-20cm az olyan kicsi, hogy szinte csak folyékonyan tud feljönni a törmelék, túl nagy átmérõnél meg feleslegesen sok energia menne el, és lassan+drágán menne. A fúrásnál a külsõ fal mentén vágna a víz, középen meg darabolnának a marófejek, és ahogy elég kicsire lettek darálva, középen feljönne az egész. Vagy valami ilyesmi.
Frayer
A nitroglicerin, az sehogy.

Hidroushidrazin, az folyékony robbanú anyag, szúró láng hatására robban.
Vagy ami még nagyon stabil az a tnt, és a amónium nitrát.

Az ok, hogy sok kis robbantással üreget képezel a földben, de kell lennie valamilyen szállító rendszernek ami felhozza a törmeléket.
A robbantásnál meg biztos lennének nagyobb darabok is amit víz sodrással nem lehetne felszállítani.

Én még mindig a vízsugaras gépet tartom az egyik legjobbnak.
Olyan mélyen milyen nyomás van? Kõzetek nyomása a vájógépre? Vagy víznyomás? Esetleg gáznyomás? Milyen terhek jelentkeznek? Hány paszkálra lehet gondolni?

Nem olyan robbantásra gondoltam, hanem nagyon sok, nagyon kicsi, amik egymást követik, szinte folyamatosan, ez egyelõre még homályos, hogy menne, de ez sem lenne drágább , mint a "hagyományos" sokmillió dolláros cucc, viszont biztos , hogy jobb lenne. Folyékony robbanóanyaggal, érdekes lenne, amit, mondjuk nagy nyomással lõnének bele a kõzetbe? (pl. Nitroglicerin, az hogy bírja a hõt? valami gyengített változat is elég lenne)
Kikristályosodott: az lenne a legprofibb, ha a meglévõ gyémánt vágóélû fúrófejben lenne INTEGRÁLVA a vízsugaras, és együtt dolgoznának, így a marófej 10-100X annyit is kibírna, és mehetnének sokkal mélyebbre is. Ez már nem lenne olyan drága, valószínû a legnagyobb ilyen berendezésbe bele lehetne pakolni egy pár mini kompresszort. Nyilván ez az egész csak valamilyen vastagságú csõátmérõ FÖLÖTT lenne kivitelezhetõ, a minimális vízmennyiség és a helyigény miatt. Innen át is vehetnék a szakértõk.
Bucser
Ötletelni minden hülye tud. Megoldást találni csak jó szakemberek.

Mérnöki területen hülye vagyok. De az ötleteidben látom mik a hibák. Ergó egy szakember még jobban ízekre tudná szedni. Mellesleg az ötletelésért nem fizet senki. Ha idõt szánnék bármi ilyesmi kifejlesztésére és vevõt is találnék rá (biztos lenne rá vevõ) akkor szépen elmennék a banamákra élni és leszarnám az egészet. Ahogy mindenki más.

"Whether you Kill or get Killed it is just a way to Kill time" Zaraki @ Bleach #36 SC SQ42: "Give in to the Hype, It is worth it" https://robertsspaceindustries.com/enlist?referral=STAR-NVZF-5CZF

Frayer
bzzz bzzz, mindig ezek a negatív hullámok. Olyan vagy mint a kelly hõseiben az a tank segéd, állandóan negatív hullámokat gerjesztett.

Ha akarsz, akkor találj ki valami megoldást,hogy hogyan jusson le a hideg víz a cél területre.

Az ûrhajózás is biztos úgy ment,hogy ááá nem lehetséges, képtelenség, hülyék vagytok? Embert az ûrbe? <#hehe> Melyik elmegyógyintézetbõl jöttetek? <#conf><#idiota><#ravasz1>

Mára meg ott repkednek az emberek az ûrben.
Szóval, most már ne azt nyomassuk már,hogy mi miért nem lehetséges, mert azzal már tele van az ablak. Kezdjük el kitalálni,hogy hogyan lehetne megoldni. Hiszen ez lenne mindnyájunk érdeke.

Azzal se jöjjünk, hogy másoknak nem sikerült, õk szuperebbek nekik sem ment, mert az is csak óbégatás. Ha másnak nem ment , az nem jelent még semmit. Ilyen hozzáállással hogy lehet élni. Nagyon pesszimisták vagytok. Egy mérnöknek kreatívnak kell lennie, hinnie kell magában, hogy meg tudja csinálni. Optimistának kell lennie.

Bucser
csakhogy a hõ nem úgy mûködik, hogy ajtón belül van ajtón kívül nincs.

A vízed le sem jut miután már a hõtõl a csõben gõzzé változik aztán a megnövekedett térfogat szépen kilõ a csõ másik végén.

Frayer
Amúgy meg, beszélhetnénk a Hõpumpás alkalmazásokról is. Nagyon igéretesnek tûnik. Akár háztömbök, lakónegyedek fûtési és elektromos igényeinek fedezésére.

Frayer
Utána néztem, egy kicsit.

Ha 7 kilométer 400 C fok van, ami hõt ugyebár a kõzet ad le.
Azt tudni kell,hogy a hõ átadásban szerepet játszik a kõzet ellenállása, hõszigetelése, a hõmérséklet különbség a két tér között, a két tér illeszkedõ felülete, a hûtõközeg minõsége, hõ felvevõ képessége.

Ha azt nézzük,hogy 400 C van oda lent, a kõzet átlagos fajlagos hõszállító képessége kb 0,5 W/m2K fokonként. Akkor a felület nagysága alapján kiszámítható,hogy mennyi hûtõ teljesítményre van szükség.

Mondjuk egy 50 cm üreg, 5 méteres hosszúságú része 785 cm2.
400 C és a hûtõfolyadék 20 C különbsége 380 K
A képlet szerint így durván 1500 W hûtési teljesítményre lesz szükség.
Ennek a kis 5 méteres szakasznak a hûtése ahol a vájógép dolgozik vízzel megoldható, amit le fel cirkuláltatna egy pumpa rendszer.

Ezzel megoldhatóvá válna a magas hõmérséklet gondja.
Gondolom egyértelmû mindenki számára,hogy a kõzeteknek van bizonyos hõvezetõ képessége, azaz hõszigetelõ képessége. Ha lehûtik a kõzetet, idõre van szüksége amíg újra felmelegszik, ha folyamatosan hûtik, be lehet állítani egy normális munka környezeti hõmérsékletet.

A nagy nyomásra kellene kitalálni valami okosat. Talán zsilipezni lehetne egyes szakaszokat.

nem, mert olyan repedések, beomlások keletkeznének amik többet ártanak mint használnak
a robbantás nem olyan mint a sebész pengéje, hanem mint a hentes bárdja
csak bányában alkamazzák de ott is kockázatot jelent

Bucser
A titánium nem kemény!!! csak bírja a hõt olvadás nélkül (nyúlni az is fog)!!!

Ergo maximum borításnak megfelelõ, ugyanis tartani, nagy hõfokon az sem fog tudni semmit.

Az meg hogy Balázs csak humán gimnáziumos szintet ütött meg dícséretnek vehetõ tõled, mert neked még a 6. osztályos fizika is úgy látszik gondot okoz...

Irányított kis robbantások sorozata nem lenne megoldás? (mérnökök hajrá) Kombinálva a fúrással persze. Még mindig olcsóbb lenne, mint a 1000Milliós gyémánt fúrófejek napi cserélgetése.
Az a gond, hogy a kompresszornak a vízsugárhoz viszonylag közel kell lennie, mert a hossz csövön nem bírná végignyomni, ehhez viszont kisméretû, de nagyonerõs kompresszor kell, vagy sokkal nagyobb átmérõjû lyukat kell fúrni. Én a kettõ kombinálásában látom a megoldást, ahol a furúfej tud menni, ott menjen az, ahol nem, ott a vízsugár venné át, de csak arra a nehezebb szakaszra. Lehetne plazmával/lézerrel is vágni, de azzal megint az a gond, hogy tükrökkel továbbítják, de ezzel csak 1-2m-ig lehet, az egész cuccnak ott kell lennie, a vágás 2m-es közelében. Én TITÁNIUMOT használnék, az bírja a hõt és elég kemény is. Egy brutálisan nagy fúrót lehetne így alkotni, ami sokba kerülne, DE szinte bármilyen mélységbe képes lenne lefúrni, és olcsó lenne üzemeltetni.
Nagyon nem villogtál, azthittem valami humán gimnáziumban koptatod a padokat. (gyakorlati tudásod nulla lehet) Az árak meg felfújt számok, ugyanis ha valami ipari alkalmazásról van szó (szikramnetes kapcsoló pl.) akkor hirtelen mindent csak 10X áron tudsz megvenni, pedig qurvára nem kerülnek azok még 2X annyiba sem. Csak ha el lehet adni 10X-es áron, akkor el fogják adni 10X-es áron, ezt onnan tudom, hogy én meg az iparban dolgozom, már régóta. (mint beszállító)
robbantani tuti nem robbantanak kútfúrásnál

Molnibalage
Azt tudom, hogy a hagyományos fúrású kutaknál az fúrószipaos módszer van. Ezért nem tudom a robbantást megítélmi. Mélymûvelésû bányában és alagútépítéskor szokták ezeket használni. Kicsit eltérõ dolgok a méylfúrású kutakhoz képest...

Azt meg, hogy a kõzet milyen az nem egy állandó dolog. Geológus felméri és memondja.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

ez úgy van (legalábbis geotermikus kutaknál), hogy fúrásnál akár a víznél másfélszer sûrûbb fúroiszapot használnak
ez leginkább azért kell hogy a járatba ne törjön be a víz (kiszorítja), a nagyobb felhajtóerõ pedig a törmeléket könnyebben felhozza
fúrás közben acél béléscsöveket engednek be, amit a kõzet falához cementeznek
a fúrást pedig elõször nagyobb, majd fokozottan kisebb átmérõjû csõvel végzik

vannak könyvek amik leírják ezeket, érdemes átfutni párat

Frayer
Ha nem támasztják meg a falat valahogyan, akkor a nagy nyomás miatt összeomlik az egész ugye?

2-3 kilométer mélyen milyenek a kõzetek, általában? Kemény, repeszthetõ vagy málló porózus homokszerû?

Molnibalage
A vízsugaras gép szereintem semeddig. Már írtam miét. Nem nagy mennyiésû anyag eltávolítására jó a technológia amit elképzelsz. Nagyon kis területen x mélyésig vág.

A te példádal élve ez olyan, mintha slag helyett egy ovosi fecskedõvel akarnál egy homokózóba fél méteres gödröt ásni.

A robbantáshoz nem értek. Lehetséges üreges töltetekkel irányítottan robbantani, de hogy ez mit takar pontosan fogalmam sincs. Hétfõn kérdezõsködhetek, de én még robbantásos kútfúrásról még nem halottam eddig. Mélymûveléû bányáknál is csak a nagyon kemény kõzetet bontják le vele, de finoman szólva sem precíz módszer.

Hagyományos fúráskor maga a fúrõberendezés támasztja meg a kifúrt falat. Robbantások ezt hogyan oldod meg? Nekem nagyon meredeknek tûnik a dolog. Neten is el lehet kezedni keresni az alapvetõ módszereket.

A történelem nagy tragédiája, hogy az Aurora helyett a Titanic süllyedt el. (Meg az, hogy a világot elárasztották a konteóhív?k...) i5-2400S 2.5GHz, HD7850 2GB, 8 GB RAM

Frayer
És, szerinted egy ilyen vízsugaras vájógép milyen mélységig lenne mûködõképes? Tehát ott ahol a gáz van, mennyi lehet a hõmérséklet? kb 400 C, milyen nyomások uralkodnak?

Kürtõ robbantással nem lehetne valahogy lejutni oda? Csak feltételezgetek.

Molnibalage
Hiába a mérnöki tudás. Legyél kreatív, mondj valami olyat amivel megváltható a jelen.Hogyan hozzuk fel azt a sok gázt, akkora hõmérsékletbõl?

Esküszöm nem figyelsz arra amit írok...

Én azt kapásból megmondot, hogy a te ötleted miért nem jó. Ez nagyon egyszerû annak fényéban amit írsz.

Azt, hogy õk hogyan oldják meg azt nem tudom. Ahogy már írtam, nem a mi tanácsainkra vannak rászorulva. Ha meg is oldják záros határidõn belül, abból ipari titok lesz vagy szabadalom (leglábbis ez lenne a logikus). Miért kötnék az orrunkra? Monopol helyzetben lesznek. A világon az összes eddig ilyen problémás helyen levõ gázmezõket akkor õk termelhetik ki.

Ha én tudnám, akkor meg nem mondanám el, mert akkor én adnám el az ötletet. Ha meg tudnám akkor meg rég elmondtam volna és nem fórumozgatnék, hanem a Bahamákon nyaralnék ebben a hidegben a sok sok $-ból.

Frayer
Jólvan akkor, ha te vagy itt a jani. Mondj valami olyat amivel elõrébb leszünk, mert így ötletek nélkül, ajánlások nélkül, veled is csak többen vagyunk. Hiába a mérnöki tudás. Legyél kreatív, mondj valami olyat amivel megváltható a jelen.
Hogyan hozzuk fel azt a sok gázt, akkora hõmérsékletbõl?

Most engem nem az érdekel,hogy miért nem lehet, meg, hogy mennyire nagy hülyeség, már csak meg említeni is.
Engem a lehetõségek érdekelnek.

Még azt is eltudnám képzelni, hogy valamivel folyosót robbantanak egyenesen a gáztárnákhoz.

Molnibalage
Felhasználói adatlap?

Molnibalage
Hõvel akartok dolgozni nagy nyomáson és azt te heggesztéssel akarod megoldani?? szép... azt ugye tudod, hogy a tengeralattjárókat és a gázszállítócsöveket miért szegecselik?

A tengókat éppenséggel hegesztik (is), csak annak mûködési közege nem 200-300 fok.

A gáz és terméktávvezetékek is hegesztett kivitelûek kivéve ahol karimás kötések vannak (én legalábbis nem találkoztam eddig pályafutásom során olyannal ami más lett volna, ma is voltam kint terepen, gyönyörûszép varratot láttam, pedig nem ma csinálták!). Az összes heggesztési varratot a távvezetékken több módszerrel is ellenõrzik. 10-25 méteres csõdarabokkal dolgoznak. Lehet számolni, hogy ez mibe fáj...

MOL egyik bázistelepén voltam és csak egy halom DN250 acélcsõ volt elõttem. Egy családi ház szobájában elfértek volna. Az ott elõttem cikra 120 millió forinnyi anyag volt. Csak, hogy fogalmunk legyen az árakról. Iszonyatos pénzekbe kerülnek ilyen szinten a dolgok legyen az bármi.

Frayer
Hol kell megnéznem hogy hol? 😊

Molnibalage
Áramlástechnikai (és emiatt részben hõtechnikai mérnök vagyok), azt is nézd meg, hogy hol. Téma lezárva. Nem a kisujjamból szopom ezeket.

Bucser
Csak közlöm, hogy Balázs ebben dolgozik... Talán jobban ért hozzá mérnöki szemmel mint te...

Bucser
"Ha meg a pumpa romlik el, felhúzzák, és csere, egy két száz ezer ft max. "

Pazdmeg egy egyszerû kerti locsolókút nincs meg ennyibõl...

Ti valamit szívtatok?? Adjatok valamit, mert én is akarok látomásokat...

Hõvel akartok dolgozni nagy nyomáson és azt te heggesztéssel akarod megoldani?? szép... azt ugye tudod, hogy a tengeralattjárókat és a gázszállítócsöveket miért szegecselik?

Volt neked szerencséd valaha is gázfeltárásra kimenni? (speciel kint voltam a Falcon földeáki feltárásánál (fatert érdekelte így kimentünk minden nap arra jártunk nyáron és beengedtek).

Nem 2 filléres cuccal dolgoztak.. meg kérdeztem a fõmérnököt, hogy mibe fájt a cucc amit lenyomtak a földbe (csõanyag vezeték víz etc) csak annyit mondott, hogy 3-4 milla között dollárban. de 3-4 naponta cserélni kell a fejet és baromi lassan haladnak. (a fej darabja 100-200 ezer volt dollárban).

Tudod ott nem hülyeségbõl és szarból próbáltak várat építeni...

Frayer
Jóvan most már fejezd be, vagy mész a dühöngõbe. Ki mondtad a varázs szavakat.

Mit zavar az téged,hogy nekem ilyen ötleteim vannak.
Honnan tudod te olyan biztosan,hogy nem lehet megvalósítani? Te már próbáltad?

Ha tûzhányókba tudnak küldeni szondákat, ezer fokos kõzetekbe.
Embert tudnak juttatni a holdra, 100 millió kelvin hõmérsékletet elõ tudnak állítani az iterben, akkor ezt sem lenne lehetetlen megoldani.

Ha meleg van? Le kell hûteni. Hiába van ott több száz fok, ha van elég hûtõvízünk, és nem nagy az érintkezõ felület amin keresztül leadja a kõzet a hõt.

Most látatlanban se te , sem én nem mondhatunk semmi biztosat.
Erre szakosodott mérnökökkel kellene ezt megvitatni, és nem csak egyel.

Molnibalage
Nem. Csak ti úgy állítjátok be, mintha ez a módszer holnap már mehetne is ki a terepre, pedig nagyjából egyetlen lényeges elemét sem lehet megcsinálni ahogy ti gondoljátok Sõt, még a legalapvetõbb áramlástani és anyagtörvényekkel sem vagytok tisztában. Akkor meg mirõl is beszélnük? Nehogy már ti osszátok az észt egy olyan cégnek aki ebbõl él. Mintha a Ferrarinak mondanád, hogy hogyan csináljon versenyautót...

A fúrás eljutott X mélységig. Ott az elõre nem kalkulált magas hõmérséklet miatt megálltak. Most töprengenek. Egyelõre ennyit tudok és, ha meg is lesz a megoldás akkor nem felététlenül kötik majd az orromra.

Frayer
Most akkor azért mert szerinted nem mûködik úgysem, akkor most már ne is foglalkozzunk a témával?

Azért mert most még úgy tûnik,hogy nem mûködne, az még nem jelent biztosat. Gondolj bele, a wright fivérek elõtt több száz évig, több ezer évig nem tudott repülni az ember. Most meg.. természetes dolog, magától adódik.

Ha ilyen mentalitású lenne mindenki "hagyd úgysem mûködik" még mindig a kõkorszakban élnénk.

"Mi? ..Hogy micsoda? - Kerék. ÁÁ Haggyad, úgysem fog gurulni. "

Molnibalage
De jól igazolja,hogy igenis lehet vízzel fúrkálni, elég könnyen, olcsón, biztonságosan, és olyan egyszerû az elve,hogy meghibásodási kockázat sem nagyon lenne.

Jaj... Ez csak azt igazolta, hogy homokba lehet fúrni. Esetleg próbáld sziklával is jó és nem légköri nyomáson meg egyebek között. Fog már fel, hogy a porbléma az nem lineárisan nõ. Nézd már meg te is a víz állapotdiagramját. Nézd már meg, hogy egy csõvezeték feszültésgi állapota az milyen és hogyan lágyul az acél és hegesztés X száz fokon. Nézd már meg, hogy az áramlási veszetségek hogyan alakulnak abban az esetben amit te állíasz fõleg, ha egy több száz fokos trutyit kéne maradék nyomással felhozni.

A vágási módszernél mekkora víztérfogatárammal dolgozik a gép? Tudod te mennyi kéne ahhoz, hogy lentrõl te felhozz bármit?

Ha meg a pumpa romlik el, felhúzzák, és csere, egy két száz ezer ft max. De nem több száz milliós költség.

Na bazdmeg itt fordultam le a székrõl. Egy egyszerû 5 MW kazán keringetõszivattyúja fáj alsó hangon 20'000 euróba. Tudod, hogy az mit tud? 60 t/h térfogatáram és PN16 tervezési nyomást sem éri el. Akkor számolj és gondolkozz. Ha lenne is, mennyibe fájna egy olyan ami kéne az eszement ötletedhez?

Eszem faszom megáll, hogy mekkora hülyeségekete hordot itt össze.

Molnibalage
Hogy vázoljam egy hasonlattal a helyzetet. Ma az F-22 a vadászgépek csúcsa. 1 azaz 1 ország képes ilyet elõállítani. Namrámost ennél jobbat kéne csinálni.

Nem pénzügyi támogatás kérdése, hogy sikerült -e vagy sem. Kit pályáztatsz meg mikor 1-2 cég képes ilyet összerakni? A tender gyõztese és talán a vesztese aki csak egy paraszthajszállal maradt el tõlük.

Frayer
Minek költekezni két féle technológiára?
Egy kell olcsón, magas hatékonysággal.
Ha egy ilyen vájófejet beleengedsz a puha homokban, az szó szerint belezuhanna a földbe, métereken vágná maga elõtt a puha homokréteget.

Próbáltad már locsolócsõvel azt, hogy megnyitod maxra a csapot majd összefogod a locsolócsõ végét, felgyorsul a vízsugár, majd ráirányítod a homokos földre????

Nyáron, régen gyerekkoromban ezzel játszottam.
Fél méteres lyukakat fúrtam így a földbe, igaz hogy saras lettem.
De jól igazolja,hogy igenis lehet vízzel fúrkálni, elég könnyen, olcsón, biztonságosan, és olyan egyszerû az elve,hogy meghibásodási kockázat sem nagyon lenne. Elromlik a víz? Kétlem. Ha meg a pumpa romlik el, felhúzzák, és csere, egy két száz ezer ft max. De nem több száz milliós költség. Nem kell drága milliós titán, gyémánt fúrúfej sem amit idõnként állandóan cserélni kell mert elkopik.

Molnibalage
Ha 5 C+ / 100 m grádienssel számolunk akkor 7 km mélyen durván 350 C lehet a kõzet.

Csak nem ennyi az baj...

Két szigetelt csõ kell, egyik amelyben gyorsan cirkulál a hûtõvíz, és egyben munkavégzõ víz. A másik amelyben feljön a koszos víz, ami átvette a környezet hõmérsékletét.

70'000 bar nyomáson kéne levinni oda és még visszafele is az anyagot fel kel pumpálni. Ahhoz 700 bar túlnyomás kell irdatlan térfogatármmal. Honnan szerzel ehhez anyagot ami kibírja a nyomást. Hogyan állítasz elõ 70'000 bar nyomást 6-7 km mélyen?

Szerintem meg lehetne oldani egy ilyen szerkezet építését, ha akarnák és támogatnák.

Nem kell ezen semmit támogatni. Nehezen fogod fel, hogy saját költségre bepróáblkozott egy cég. Fejlesztenek õk saját pénzbõl. Egyszerûen most még nem megy a dolog. Egyszer remélhetõleg menni fog. Nem az akarattal van a baj. Attól, hogy nagyon akarok attól nem tudok trabanntal a Holdra menni.

Kezdetnek kellene egy baszott erõs pumpa, melyet egy állítható teljesítményû elektromotor hajtana. Egy kisebb vastag acél falú forgatható tartály, melyen vékony csík bevágások lennének mint fúvúkák, szerszám acél élekkel, króm-vanádium ötvözettel. Összeheggeszteni, szerelni, majd kivinni egy sziklás területre, és kipróbálni.
Ha okés, akkor lehet fejleszteni a mélységi körülményekhez való szerkezetet, tesztkamrákban

- Milyen teljeseítményben?
- Az ötvözet összetétel milyen alapon lett kiválasztva?
- Heggeszeteni? X száz fokban is tartana erõs mechanikai igénybevétel mellett?
- Maga a kialakítás sem világos. Ez akkor hogyan is fúrna? Jó lenne akkor valami móricka ábra legalább és legalább nagyon basic számítás. Hamar rájönnél, hogy olyan falvastagások és egyebek adódnak, hogy ez nem megy valószínúleg.

Gondolod, hogy az a cég aki ebbõl él vagy 100 éve az ilyen hülye? Világelsõk között vannak. Kétlem, hogy a mi tanácsinkra lennének szorulva (hacsak nem vagy 30-40 év olaj és gázfúrógép fejlesztõ).

Molnibalage
De nézd már meg az eltávolítt anyag mennyiséget könyörögöm. A vágásnál alig kell. Van eg tonnányi anyagot és eltávolítod a 0,01%-át kb. Kõzet fúrásnál meg minden fel kéne hozni. Ezer tonnákról beszélnük. Tehát a vágáshoz és az anyag felpumpálásához is kell nyomást bizotsítan fentrõl + a veszetség amíg leér. A gépet meg viszed le 6 km mélyre? Hogyan? Csak pár száz fok van odalent.

Már írtam 370 fok felett nem létezik víz (vagy valahol ekörül), vegyél már elõ egy víz fázis digramot.

A kombinált módszer sajnos azért nem jó, mert ott nem mûködik a módszer ahol pont kéne. Jó lenne, ha már valami minimális mûkszaki affinitást mutatnál.

Frayer
Nem vagyok mélyfúró specialista. De attól még lehetnek ötleteim.

Ne azt nézd,hogy mi van az asztalon, az az ipari gép teljesen másra van tervezve.
Azt kell megnézni,hogy a víz, az eróziós erejével miféle anyagmegmunkálásra képes.

Ha 5 C+ / 100 m grádienssel számolunk akkor 7 km mélyen durván 350 C lehet a kõzet.
Két szigetelt csõ kell, egyik amelyben gyorsan cirkulál a hûtõvíz, és egyben munkavégzõ víz. A másik amelyben feljön a koszos víz, ami átvette a környezet hõmérsékletét.

Szerintem meg lehetne oldani egy ilyen szerkezet építését, ha akarnák és támogatnák.
A nagy hõ nem gond, vízzel lehet hûteni. A nagy nyomást a fémek kibiírják. Nincs olyan része a szerkezetnek amelyet alacsony nyomáson kellene tartani. Ha nem próbálkozunk sosem tudjuk meg lehet e belõlle valami.

Kezdetnek kellene egy baszott erõs pumpa, melyet egy állítható teljesítményû elektromotor hajtana. Egy kisebb vastag acél falú forgatható tartály, melyen vékony csík bevágások lennének mint fúvúkák, szerszám acél élekkel, króm-vanádium ötvözettel. Összeheggeszteni, szerelni, majd kivinni egy sziklás területre, és kipróbálni.
Ha okés, akkor lehet fejleszteni a mélységi körülményekhez való szerkezetet, tesztkamrákban.

Durva a gép!! Lehet, hogy egyszerûbb lenne a hagyományos fúrófejjel kezdeni (a puhább rétegekhez az is elég) és amikor nem bír tovább menni, akkor fejcsere, és mehet a vízsugár, szerintem az egészet ezzel fúrni pazarlás lenne. (túl jó hozzá)
Te sem láttál még CNC gépet (a vízugaras is az, csak az nem lézerrel vagy maróval dolgozik) ha elvág 10cm vastag fémet EGYHÚZÁSRA (egy fogásból) akkor elvág 50cm bármilyen kõzetet, és ha forog ez a fej, (ami a vízsugár kijön) akkor az apróra tört törmelék a csövön vissza tud jönni. Ha 1fokos víz megy le ,elég nagy mennyiségben (elég gyorsan távozik , mint vízsugár) akkor még mint folyékony víz megy ki a sugár, utána, lehet belõle gõz, vagy bármi, nem lényeges. Megoldható, és ha ezzel bármilyen mélységbe le lehet fúrni, akkor MINDEN PÉNZT MEGÉR!
Frayer
Két fej, 100 lóerõs pumpával.
Egy jófajta erõs elektromotor kellene, ami kibírja a nagy nyomást, a hûtésrõl meg a hûtõvízsugár gondoskodik amit úgy is le kell juttatni a vájó fejhez, majd a koszos vizet, visszapumpálni.

Frayer

Molnibalage
+ nézd meg a méreteket. Iszonyatos nagyságú gépekkel lemezeket darabolnak. Itt meg kilóméternyi kõzetrõl van szó mélyen. A lemezek egy asztalon vannak és nem mozog a gép le.

Finoman szólva alábecsületiek a techológiai problémákat. Szerintem sokan itt még azzal sem vannak tisztában, hogy egy sima gázátadó / elõkészítõ milyen összetett. Ez ahhoz képest atomdurva.

Molnibalage
Gondolod, ha ilyen egyszerû lenne nem tették volna meg?

1. Ha ezzel fúrsz akkor hol és hogyan távozik a meglazított / megfúrt anyag?

2. 7 km mélyen milyen nyomás és hõmérsékel van szerinted? Mennyi a víz szuperkritikus hõmérséklete? Asszem 370 fok körül. Ha lent 400 fok van akkor ott lent soha nem lesz víz...

Szerintem ez nem olyan nehéz technikailag, a már meglévõ fúróberendezésre kell valahogy megoldani, az már kiforrott , csak a végén nem marófejek forognának, és a csõ amit letolnak, abban jöhetne-mehetne a víz. (bár ha 100 fok felett , már gõzt nyomna ki, az nem jó, lehet, hogy hideg vizet kellene leküldeni -mondjuk 1fokosat- ezzel a hûtés is meg lenne oldva) Milyen átmérõjû lehet egy ilyen több km mély lyuk, ami már geotermikus felhasználásra is jó lenne?
Molnibalage
Melyik részét nem érted annak, hogy egylõre megy. Milliárdokat eltoltak már fúrásra, csak a hõgradiens meredekebb, mint számították. Jelen állapotban nincs olyan cég aki meg tudná csinálni. Egy próbálkozott és elsõre nem sikerült.

A többi részére meg minek reagáljak? Mióta itt vagy te vagy az egyik fõtroll az sg-n. Rajtad és nem rajtam röhög az sg értelmesebb része.