116
  • MrImy
    #116
    Akar a fene programot futtatni!
    Célt akarok elérni és a cél elérése lehet, hogy programok futtatását is megköveteli. Windows-os program esetén az ember joggal várja el, hogy windows alatt működjön azaz Vista alatt is meg Win98 alatt is.
    Mondjuk a Linuxnál is előfordulnak inkompatibilitási problémák, csak ott a "frissítés" ingyen van.
    Minden esetre ez az erőltetett dolog, hogy mindenholy megkövetelik a Windows Használatát ott is ahol erre egyáltalán nem lenne szükség pl. Középiskola, Általános. Oda nem vonatkozik a Campus nem igaz?
    Kicsit DEJA VU érzésem van a Vistaban.
    Az élsimítás a betűtípusoknál.
    A Linux alatt egészen biztos hogy a betűtípusok élsimítása csak akkor lép életbe, ha újra bejelntkezünk, vagy az adott alkalmazást újraindítjuk.
    A Vista esetén ugyanez a helyzet.
    Csak nem az X.org motort használja?
  • remark #115
    "Esélyed sincsen a kettő között kiadni terméket, hála az opensource-nak."
    "erre vannak a template-ek, ehhez semmi szükség sem opensource-ra, sem amögé bújó mammutvállalatokra (pl ibm) akiknek segitségével irtják ki a kis cégeket."

    Mindezt azok utan hanytorgatja fel az MS az OpenSource kozossegnek hogy o a mamutta valasa soran szepen lassan kinyirt egy nagy kupac ceget...
  • remark #114
    "ez nem hit kérdése, ez tény. Nézzél már körül a világban, hol találsz olyan helyet ahol win-es tudás nélkül felvesznek?"

    Nemreg meg fentvolt a Greenpeace oldalan egy allasajanlat. Az amsterdami nemzetkozi kozpontba, de nem emlekszem pontosan mire, az Open Source alapokon nyugvo gepparkjukhoz kerestek valakit.
    Szamtalan allas van amihez eleg az hogy mar lattal windows-t.
  • Match
    #113
    "Kikérem magamnak az óvodást, ott még nem járok."

    Akkor talán ne írj ekkora éretlen dolgokat: "És szőrös már?"!


    Ezt poénnak szántam, úgy látszik nem jött be.

    Azonban jelen esetben, néhány fanatikust és az MS számára ellenséges mamut céget leszámítva senkinek sem érdeke, hogy tönkre mennyen az MS.


    Ki mondta hogy menjen tönkre? Attól hogy szídom a rendszereiket, mert rákényszerítenek (vagy így, vagy úgy) és a vasamnál fogva elég sokszor ellehetetlenítik az életemet még nem kívánok atomot redmondra.


    A többire, meg valamenyíre az előzőekhez is csak annyít, hogy azért írom le a rendszer működését, hogy mások is megértsék és esetleg ne írjanak később égbekiáltó hülyeséget, mint kifogást a Vista ellen.


    Ehhez már egyszer írtam, hogy ez népsport. De végülis nemes cél, csak fölösleges fáradoznod, mert 100 emberből aki olvas, 98 úgyis csak a felmenőidet fogja szídni.

    Egyébként ha ie7-et használsz, akkor ajánlom a firefox 2-t, van benne helyesírás-ellenőrző is. Kicsit sok memóriát zabál, de ha vistára telik, akkor marad erre is.
  • turul16
    #112
    Lentebb írtam, hogy MS. fontok kellenek az OOo -hoz, hogy MS kompatibilis legyen a doksi. Nos RedHat most tett közzé ingyenes, kompatibilis fontokat.
    "The fonts are currently released under the GNU Lesser General Public License (LGPL),"
  • turul16
    #111
    "leg rosszabb esetben .exe és .dll nézegetéssel jár."
    kernel:
    Leg roszabb esetben forrás kód nézegetés szerintem még mindig jóval barátságosabb, tekintve megjegyzések beszédesebbek, bár sok kernelel foglalkozó oldalon mindig van cikk, a kernel új beálításairól.
    Reverse enegineringel, hogy áll License ?

    Szerverek:
    Config file teljesen dokumentált.

    Gnome Desktop: beálításai egy gconf-editorbol érhetőek el, amik mezei gui-n nincsenek kivezetve azok is, ez nagyából egy regeditre hasonlít, azzal a szerintem lényeges eltéréssel, hogy a mezők dokumentálva vannak helyben is.
  • A1274815
    #110
    "Mellesleg, Hol van dokumentálva registry ?"

    Részleges dokumentációt, rendszer adott tulajdonságainak a beállításáról, általában találni az MSDN-nen, de soha sem szükséges a regitry-t folyton buherálni. A kulcsok egy részének illetve a változóknak beszédes nevük, illtve elérési utvonaluk van. A {121232-...-167654} típusú regitry kulcsokban, pedig vagy szerepel valami leírást tartalmazó változó vagy a registry többi részéről kell kideríteni, leg rosszabb esetben .exe és .dll nézegetéssel jár.
  • A1274815
    #109
    "... de a registry-ben lévő beállítások többsége elérhető GUI-ról, ami nem erélhető azzal általában jobb nem is kisérletezni."

    Ezt kicsit elcsesztem. Úgy értettem, hogy ami GUI-ról nem érhető el, az a registry-ből még elérhető.
  • turul16
    #108
    Mivelhogy szinte minden beállítás a registribe kerül :)
    Többség szerintem nem elérhető. Mellesleg, Hol van dokumentálva registry ?
  • A1274815
    #107
    "Azért mert lassú,..."

    Driver függő. majd lesz jobb is.

    "... nem biztonságos,..."

    Ez így azért érdekes kijelentés, de legyen.

    "...időpazarló,..."

    Hát ez attól függ mit értesz alatta.

    "... helypazarló ..."

    Ez sajnos 100%-ig igaz.

    "... stb."

    Ez pedig tényleg érdekes lett volna.

    "A Vista 5 év múlva használható lesz talán. De a 3 is reálisnak tűnik."

    Én kb. max 1,5-re tippelek, bár már most is használható, ha nem akar kizárólag Vista inkompatibilis programokat futtatni, vagy ha számít az a néhány FPS különbség játékoknál.

  • A1274815
    #106
    Nem éppen felhasználó barát, de a registry-ben lévő beállítások többsége elérhető GUI-ról, ami nem erélhető azzal általában jobb nem is kisérletezni.
  • MrImy
    #105
    Ja igen 40 mill példány a Vistából azért kelt el mert kb 10 év alatt a w2k minden támogatást elvesztett és a gondolkodó emberek akkor már olyat "vesznek" amire lesz támogatás, pl Linux? :D
    A Vista 5 év múlva használható lesz talán. De a 3 is reálisnak tűnik.

  • MrImy
    #104
    Éppen most nézegetem a Vista vereziókat, valszleg a Buisness verzó mellett döntök, de 1 percig sem fog futni a gépen.
    Azért mert lassú,nem biztonságos, időpazarló, helypazarló stb.
    Az XP Prof már egy jól befoltozott rendszer ezért rögtön az kerül feltelepítésre á-lá downgrade.
    Rendszervisszaállítás... ez a legnagyobb szar amibe valaha beletúrtak.
    Tök jó amikor oda "elmentődnek" a vírusok - nem ám elveszik valami.

    Plusz lesz egy szerver is Courier IMAP-al apacheval meg miegymással de ez mellékes ebben a támában.
  • sathinel
    #103
    Ez megint csak olyannak jó aki ért a géphez tehát wint ugyanúgy be kell állítani, mert registry-t nem sok mezei usert látok átírni. Ez megint a felhaználóbarát MS megoldás?
  • A1274815
    #102
    "Én már rég winen vagyok, de pl 1-1.5 év után az xp folyamatosan elkezd lassulni, és nem mondja hogy mivel van gondja csak nem megy, ill pár alakalmazás lehal."

    3 színtű prefetch az oka. Át kell állítani 2 színtűre, általában ez be szokott jönni, de sajnos nem mindig 100%-os a dolog.
    HKLM\System\CurrentControlSet\Control\Session Manager\Memory Management\PrefetchParameters és ott az EnablePrefetcher változót kell átírni 3-as értékről 2-esre. Remélem segít valamit.
  • sathinel
    #101
    Én már rég winen vagyok, de pl 1-1.5 év után az xp folyamatosan elkezd lassulni, és nem mondja hogy mivel van gondja csak nem megy, ill pár alakalmazás lehal. Ha ezt csak megtoldották egy idióta biztonsági felülettel ami kérdezget, az nem jelenti nekem azt hogy fejlesztettek. Max loptak másoktól ötletet hamár az MS mentalításnál maradunk és hogy mindenkire ugatnak.

    Az hogy lentebb valaki írta hogy nincs pénz a linux-ban az olvas híreket?

    Pl:Oracle, NEC, IBM, HP, Hitachi and Dell are among 10 IT equipment and software vendors that are forming a consortium to develop and sell Linux-based servers and computers for the Japanese market.

    Tényleg gagyi pénztelen senkiházi cégek. Ezek után valaki azt meri mondani nincs benne pénz? lol Ezek a cégek nagyrésze pedig nem is ért az informatikához. Közük sincs hozzá.... De lehet még nézegetni a híreket, és nem az MS maszlagot betanulni. Itthon mennyi okos ember van) Miért nem is vagyunk infó nagyhatalom a világban??? Bárcsak itthon is egyszer a fejlődés mellé álnánk nem a faxverést csinálnánk csak...
  • turul16
    #100
    Van grafikus csomag kezlő cumó.
    Tudomásom szerint grafikus be lehet mindazt állítani Ubuntun, mint winen regedit nélkül.
    Vannak Screenshotos leírások is. De domináns az, hogy a leírásokban parancsok szerepelnek, egyszerűen azért , mert egyszerűbb, mint aztmondani, hogy képen katints ide meg ide aztán ide, ott keresd ki ezt a listából stb... Minthogy copy pastézd eszt a szöveget egy terminálba :)

    Hiba elhárításhoz gyakran jó szolgálatot tesz CLI, de win alatt mi van ? Instalálj újra minden drivert índítsd újra, ha nem megy húzd újara ezt azt vagy az egészet. A hiba helyét is nehéz winen meghatározni, kevés infót ad a rendszer, többnyire Win-hez külön kell beszerezni diagnostikai toolokat.

    Ismerősöm vett a Tescoban egy játékot, Nem megy kilép betöltés után, hogyan tudom kideríteni miért ? Angol verzióhaz találtam egy patch -et, de magyarhoz nem remélhetőleg már alkalmazták benne, de akkor mi a gáz. Sims fut neki, ez meg Hotel Giant lenne.
  • A1274815
    #99
    "Ubuntu -hoz nem kell, akit kérdeztem telepítés közben kért egy particionálást, egy nyelvet egy dátumot és időt."

    Kibeszélt a telepítésről én testre szabásról beszéltem, valamint hiba elhárításról.
  • A1274815
    #98
    A legmagasabb jogú felhasználót kérdezted az a System, alapból szintén mindent megtehet, sőt XP-ig alapból az összes rendszergazda jogú felhasználó is bármit megtehet, sőt Vista-nál is csak előtte megkérdezi, hogy tényleg te akartad-e? Azokat a fájlokat nem tudod törölni, amelyek éppen futnak, vagy lockolta egy program. A futó programokat ezért nem tudod törölni, mert abból swappel a rendszer, illetve ezért nem tudod csak úgy felül írni őket.
  • turul16
    #97
    Default Linuxban a root user mindent megtehet totálisan uralhatja a rendszert, nincs olyan, hogy nem törölhet le fileokat pl, inmutable attribot is feltehet, levehet.
  • turul16
    #96
    Mi bajod a CLI -vel ?
    Ubuntu -hoz nem kell, akit kérdeztem telepítés közben kért egy particionálást, egy nyelvet egy dátumot és időt.
    Következő kérdésem az volt, Újabban tényleg rákérdez a totem, hogy tegyen fel videó kodekeket ?
    Válasz: Nem tudom Mplayer -t használok, azzal ment minden alapbol.
  • A1274815
    #95
    "Miben van/hogyan korlátozva legmagasabb jogú user ?"

    Pontosan annyíra, mint Linux-bam a root user.

    "Windowsra nem is egy alternatíva van. pl. Ubuntu Linux jól teljesít desktopon is..."

    Azt mondtam, hogy igazi alternatíva, amit szintre soha sem kell konzolból karban tartani, konfigolni vagy rendbehozni.
  • turul16
    #94
    Miben van/hogyan korlátozva legmagasabb jogú user ?
  • turul16
    #93
    Windowsra nem is egy alternatíva van. pl. Ubuntu Linux jól teljesít desktopon is, ami a problémát jelentheti a legújabb Win32-es játékok futatása. Mint Operációs rendszer a Linux kiváló. (Manapság elég sok kisebb játék van rá.)

    MS server programjaira általában van nyiltforráskódú alternatíva, Windowsok számára Policy -t szolgálni csak a Samba4 lesz képes, ha ez is fontos akkor marad az AD. Más szerverei kiváltására, a fizetős Enterprise Linux distrókban tartalmaznak hasonló szoftver, ill. egyéb Third Party cégek árusítják.
    Ezek az ajánlatok alacsonyabb TCO -val kecsegtetnek, gyorsan ,egyszerűen managelhető, testreszabható alkalmazásokat takarnak.

    Az OOo nem tartalmaz MS. kereskedelmi fontokat alapból, amit le lehet tölteni hozzá, legtöbb felhasználó számára valós alternatívát nyújt.
    Nem biztos, hogy a legjobb Office csomag, de költség hatékony.
  • A1274815
    #92
    "Kikérem magamnak az óvodást, ott még nem járok."

    Akkor talán ne írj ekkora éretlen dolgokat: "És szőrös már?"!

    "Akkor egy pár dologra plz válaszolj légyszi.
    Miért ennyire szívügyed az MS védelme?"

    Ugye hogy tudsz te normálisan is fogalmazni.
    A válaszom egyszerű! Nem szív űgyem, nem az MS-nél dolgozom, mint már párszor is írtam, ha lenne tényleges EU-s alternatíva a Windows-ra és egyébb MS termékekre, akkor inkább azokat használnám. Azonban jelen esetben, néhány fanatikust és az MS számára ellenséges mamut céget leszámítva senkinek sem érdeke, hogy tönkre mennyen az MS.

    A többire, meg valamenyíre az előzőekhez is csak annyít, hogy azért írom le a rendszer működését, hogy mások is megértsék és esetleg ne írjanak később égbekiáltó hülyeséget, mint kifogást a Vista ellen.
  • MrImy
    #91
    Az a baj, hogy türelmetlen Önjelöltek gyorsan feltelepítik valamely cégnél egy OpenOffice-t és elvárják, hogy PONTOSAN olyan legyen mint az a má$ik. Ezután jönnek a fújjolások és tetvéreik, majd visszatérés a má$ik verzióra, legfeljebb némi legalizálással egyetemben.
    Igenis TANULNI KELL AZ OpenOffice használatát, de előtte legyenek tisztában az emberkék azzal is, hogy nem TAB -al meg spacevel tabulálunk és felesleges Enter-hegyekkel (sortörés) pozicionálunk.
    Tanulni, tanulni, tanuli ... alkalmazni.
    Nem árt kérdezni, megbeszélni sem a tapasztalatokat.
  • mrzool
    #90
    "Szó mi szó, kicsit hülyén fogalmaztam."

    Örülök, hogy kimondtad - talán mégsem én vagyok helikopter. Az előző postodból azt lehetett kivenni, arra reagáltam. Na mindegy.

    Állásom most van, azt hiszem elég jó.:) Majd ha szükség lesz rá, gondolok rátok, bár linuxban nem vagyok otthon. Helyette inkább már évek óta BSD-zem.
  • Match
    #89
    Miért szólsz le olyan embereket, akikről semmit sem tudsz?

    Szó mi szó, kicsit hülyén fogalmaztam.
    Inkább úgy értették, hogy nem fognak winnel szenvedni minden hülységért, amit linux alatt pár perc alatt megcsinálnak.

    Nekik nem a szerver építés a feladatuk, azzal szopnak mások, meg amúgy sem ebben az országban van.
    Nemrég volt üres állás, jelentkezhettél volna, opoknál kötelező a linux ismeret (ettől függetlenül némelyikük winen dolgozik, de valahogy megoldják (én spec csak cygwin-t használok)).

    Ja, és ne úgy állj már hozzá mintha a sarki közértnek csinálna minden linuxos számlanyomtató programot.
  • mrzool
    #88
    "Aztán nap végén közölték hogy nagyon jó ötlet, de ők nem csinálják meg, mert úgyis szar lesz..."

    Tehát a vindózos kollégáitok annyira síkhülyék a témához, hogy fennhangon, nyíltan hirdetik önnön inkompetenciájukat? Vagy kik mondogatták ezt a 'nem csináljuk meg, mert csak szarul tudjuk kivitelezni' dumát?

    Esetleg ha felvennétek néhány valódi szakembert, akkor előrébb lennétek... Már ha egyáltalán lényeges az a projekt.
  • Match
    #87
    Höhöhö, nálunk meg akkor volt nagy röhögés amikor valaki felvetette (valami fejes) hogy létre akarnak hozni az egyik jövőbeli projecthez egy pár gépből álló wines szerver"park"-ot.
    A munkaidő hátra lévő pár órája önfeledt poénkodásba merült, pláne a platform részlegen (meg amerre éppen jártak).

    Aztán nap végén közölték hogy nagyon jó ötlet, de ők nem csinálják meg, mert úgyis szar lesz...

    Emiatt ne ugorj nekem, nem én értek hozzá, csak annyit tudok story-zni amennyit hallottam.

    Megjegyzem nálunk is előny volt a linux, mint a legtöbb helyen (még ha csak olyan szinten is, hogy ha meglátsz egy konzolt, akkor ne kapj sikítófrászt).
  • turul16
    #86
    JAVA, WEB 0+ pénz.
    kylix megír winre leforgat delphi winen.

    Használ GTK ingyen lefordít kenyérpírító +1h.
    Vagy QT Commerical support, lefordít kenyérpírító +1h.

    Amenyit fizzetek értea hordozhatósaág már elvárható lenne.

    A hordozható kód, nem mítosz!

    Ha kimennek a világ végére sok millért egy db szavazatért, akkor igenis elvárható, hogy a Linux felhasználóit ne diszkriminálják, és ne kényszerítsék..

    "Nézzél már körül a világban, hol találsz olyan helyet ahol win-es tudás nélkül felvesznek?"
    1-2 hely azért akad :)
    Fajlesztenek Linux alatt alkalmazásokat magyarországon is. És azt sok webservert valakinek adminolnia kell :)

    "Próbálj meg egy fizetős office-t csinálni."
    Már páran megpróbáltak és az MS állt az útjukba. StarOffice -nak hívták a legerősebb riválist, zárt kóddal nem bírt versenyezni MS -el ezért nyíltá vált.

    texmacs fan vagyok Mert lehet vele matek órán is jegyzeteli gyorsan.

    És leszálhatnál az Officékröl.
    RichText Editet bárki körbe rak GUI -val és lesz neked gagyi word -öd :) Ja ,hogy ezt egy ember megcsinálja, és freebe kiadja 1-2 nap alatt.

    Az Officok azért nem tudtak versenyezni az MS -el, mert sokan csak MS Doc-ról halottak..

    "template" ROTFL mezi C++ temlétekre gondolsz? Én azért jóval többre gondoltam ,mint meglévő kód.

    Na egy kis részlet neked is GPL böl:

    "Ezek a feltételek a módosított munkára, mint egészre vonatkoznak. Ha a munka
    egy azonosítható részei nem a Programon alapulnak, függetlenként elkülönülten
    azonosíthatók, akkor ez a szabályozás nem vonatkozik ezekre a részekre, ha azok
    külön munkaként vannak terjesztve."

    100-1000 lehetséges piacot még simán találsz, van jópár olyan terület ahol nincsenek használható szoftverek, (vagy nem ismertek ,ami eladás szemponjából ugyan az ugye :), a szemfüles az keres talál és elad.

    Azért kicsit te is magadba nézhetnél mielőtt, másokat..
  • Sanyix
    #85
    "hanem az ilyen begyöpösödött elmékről, mint Sanyix. Összehozott a sors pár ilyennel."

    Cöcöcö ez feltűnően "bagoly mondja..." szituáció :)
  • BStage
    #84
    "hát nem ezt teszi az adózókkal ?"

    ki? az apeh? Vajon mennyi pénzt kellene az adófizetők (ki más...) pénzéből az adóhivatal arra forditson, hogy minden egyes szoftverét elkészitse 1-2%-os piaci részesedési platformokra?
    De látom a lényeget nem értetted meg. Az apeh ebben az esetben egy olyan rendszert kényszerit az emberekre, amit egyébként az emberek 99%-a nemhogy ingyen, de súlyos pénzekért vett meg. Érzed a különbséget eközött és aközött, hogy van egy tök ingyenes rendszer ami még igy sem kell az emberek 99%-ának és azt monjda egy állam, hogy márpedig ti azt fogjátok használni?

    "Ezt tényleg el is hiszed és/vagy ezért fizetnek ?"

    ez nem hit kérdése, ez tény. Nézzél már körül a világban, hol találsz olyan helyet ahol win-es tudás nélkül felvesznek? Sehol. Ja, hogy ezért oktatják azt az iskolában és ezért az az a rendszer amelyikkel a nagyvilágba kikerülő diákok 99% a pénzét keresi?

    "Az Open Source nem tíltja a pénz keresést!! "

    Állitotta valaki az ellenkezőjét? Egy tényt állapitottam meg, hogy kinyirta/kinyirja a középvállalatok termékeit.
    A pénz kereséssel meg ne áltasd magad, opensource termékért egyszer tudsz pénztkérni az első bolondtól, onnantól senki nem ad érte egyetlen fillért se, mivel lefordithatja magának bárki. A supportból meg egy kis/középvállalat egy hónap alatt éhenhal, ez nem működik, szintén tény.

    "Nem tudom te milyen softverekre gondolsz"

    leirtam milyen szoftverekre gondolok. Próbálj meg egy fizetős office-t csinálni. Akinek pénze van és komoly munkára kell az ms office-t vesz, a többi meg openoffice-t tölt le magának ingyen. Esélyed sincsen a kettő között kiadni terméket, hála az opensource-nak.

    "használnak valami nyílt kódot, hozzá teszik a saját kódjukat és így hajtanak hasznot a tudásukból és az OpenSource -ból"

    aztán nincs az a marha aki megveszi pl, ha gpl-es volt a kód. BSD esetén persze semmi probléma, azt beépitheted zárt forrású termékbe is.

    "ők nem fogják újra feltalálni a meleg vizet huszadjára"

    erre vannak a template-ek, ehhez semmi szükség sem opensource-ra, sem amögé bújó mammutvállalatokra (pl ibm) akiknek segitségével irtják ki a kis cégeket.

    " megrendelő megkapja a szoftvert, a cég/programozó pénzt"

    szép elmélet, egyedi fejlesztésnél ez működik is, csak tudod nem abból áll a szoftverfejlesztés, hogy van egy megrendelőd és kér egy terméket. A lent emlitett cégek egy terméket gyártanak és szeretnék eladni 100-1000 példányban. Itt a cég/programozó megkapja az egyetlen embertől a pénzt, majd a többi 1000 szépen letölti ingyen és mehet is havat lapátolni a programozó.

    Hozzáteszem engem személy szerint nem érint ez a probléma mivel rendszermérnökként nem fenyeget az opensource, csak jelezném, hogy nem véletlen kongatják sokan az opensource nagyon negativ piaci hatásai miatt a harangokat. Nem a ms-ot és a nagyokat veszélyezteti, pont a kicsiket öli meg!

    "Lehet más állás ajánlatokat olvasok, de amiket én látok ott Linux előny vagy követelmény"

    Van olyan is, de itt nem arról van szó, hogy valaki ért a linuxhoz is, hanem az ilyen begyöpösödött elmékről, mint Sanyix. Összehozott a sors pár ilyennel. Vagy te talán bólogatsz neki, hülyék a nasdaq-nál és a legnagyobb bankoknál? Kétlem....
  • turul16
    #83
    Lehet más állás ajánlatokat olvasok, de amiket én látok ott általában Linux előny vagy követelmény.
  • Sanyix
    #82
    Gondolom azért röhögnek, mert amikor magyaráz azt hiszik, hogy viccet mesél, merthogy egy szót sem értenek belőle, mert elakadtak a start menüre való kattintásnál :D
    De lehet hogy inkább rajtuk röhögnek, ahogy mindenáron próbálják reklámozni a cég fő bevételi forrását (M$ jutalma a reklámért), és mert nem veszik észre hogy esetleg direktben szivatják őket :DDD
  • turul16
    #81
    Hoszabb vágatlan (Regelni kell)
    pályázat
  • turul16
    #80
    "te nyilván annak tapsolnál, ha az állam rád kényszeritene egy olyan rendszert, amit amúgy ingyen sem használnál"
    hát nem ezt teszi az adózókkal ?

    "nem nevel senki MS függő embereket, lehetővé teszik nekik, hogy ne kelljen ellopják diák éveik alatt azokat a szoftvereket amik ismeretében majd a valódi világban érényesülni tudnak."

    Ezt tényleg el is hiszed és/vagy ezért fizetnek ?

    Az Open Source nem tíltja a pénz keresést!! Pont ezért nem hívják simán free softwernek, mert lehet érte pénzt kérni.

    Nem tudom te milyen softverekre gondolsz, Portál enginek gyakran OpenSource alapokon nyukszanak, a web fejlesztők használnak valami nyílt kódot, hozzá teszik a saját kódjukat és így hajtanak hasznot a tudásukból és az OpenSource -ból. A hozzá adott érték fontos része a mesének :)

    A másik, ha valakinek kell egy szoftver és , elmondja XY programozónak/ kis cégnek mit szeretne, ők nem fogják újra feltalálni a meleg vizet huszadjára, nem töltik ezzel az időt, ha nem muszáj, van kód amihez nyulhatnak azt a megrendelő igényinek megfelelőre alakítják , a megrendelő megkapja a szoftvert, a cég/programozó pénzt, a közösség pedig megkaphatja a kódot, mindenki örül. Ha kell új képesség, hozzá fejleszteti azt is.

    Elárulok egy titkot nincs még ma sem mindenre kész szoftver, nem hogy zárt/nyílt semmilyen.
  • BStage
    #79
    kivéve, ha webszerverekről van szó. Avagy éppen bármiről ami nem illik bele a kis szánalmas álomvilágodba

    De igy már talán érthető miért is röhögünk annyit cégnél mikor valami linuxos szerencsétlen betéved álláinterjúra és pont igy el vannak szállva maguktól miközben NULLa szakmai kompetenciával rendelkeznek.
  • Sanyix
    #78
    Hát ez bizony így van.
    Ide illik: "Egyél szart! Több milliárd légy nem tévedhet!" :D
  • BStage
    #77
    "Hát igen elég idióták hogy vindózt futtatnak"

    persze, idióták a világ legnagyobb website üzemeltetői, a tőzsdék, bankok, nagyvállalatok, mindenki. De még szerencse, hogy te itt vagy és határtalan szakmai tudásoddal megmondod a frankót.