826
Ismerd fel képről az épületet
  • magnesium
    rakna is valaki?
  • Benevolens
    csak nem a testi épségem miatt
  • David2
    ennek örülök, remélem majd összefutunk a folyosón ősszel
  • Benevolens
    Köszi, egész érdekes órák vannak itt.
    Amúgy "Gyertek el, már csak a tervek testi épsége érdekében is!" Na nálunk ilyen dumákat nem eresztenek meg
  • David2
    tessék!
  • Benevolens
    ha mondasz egy tanszéket, akkor meglátom, hogy lehet-e.
  • David2
    azt elismerem, h bmen a hallgatok és tanárok egyaránt hajlamosak a hazai építészetcsúcsaként tekinteni önmagukra, az más kérdés ez mennyire megalapozott (van ennek alapja).
    BME kanonizált szemlélet pedig nem létezik, vannak a tanszékek, melyek között sokszor elég erős a törés, ellentétek, az sem ritka, h nyíltan froclizzák, szólják le egymást nyilvánosan. Sejtem mely előadásokra járhattál be, de ne azokra alapozz. Az építészetet nyilván meg lehet közelíteni filozofikus szemszögből is, kár hogy így még nem születtek tervek...
    Az építészet pedig gyakorlati műfaj, tehát személyes konzultációk alkalmával lehet, kizárólag elsajátítani. Sajnos pont a tervezési tárgyakról maradhattál le, ami az egész lényegét adja. A tervezéselméleti tárgyakon a többség csak átszenvedi magát, a valódi munka a gyakorlati tervezésben van. Ezért nincs rálátásod.

Javaslom neked, ha el tudod intézni, vedd fel a lakó2 tervezési tárgyat, ami most ősszel indul. Rengeteget tanulhatsz belőle, és csak minimális rajz-, műszaki tudás kell hozzá (relatíve).
  • Benevolens
    Széchenyi fürdő és átadom
  • magnesium
    [IMG][/IMG]
  • Benevolens
  • zsoltioregon
  • Benevolens
  • Benevolens
    jellemző a hülye beképzeltségre ami ott van, hogy ha valakinek valami nem tetszik bennetek, akkor annak "kisebbségi komplexusa van", ez a kijelentés tehát realitásként feltételezi, hogy ti vagytok a hierarchia teteje és mindenki alulról néz titeket. Erre a "nincs rálátásom"-dumáról meg annyit, hogy ebben is csak az van, hogy ti akartok lenni az "építészet" mint jelenség egyetlen értelmezői (például honnan tudod, hogy a művészettörténeti nézőpontja a kérdésnek hogy van), ami nem is lenne baj, ha a ti "szakértelmetek tárgya" nem lenne extrémen túlterjeszkedve azon a határon, amihez tényleg csak ti értetek. (mondjuk a szerkezetek statika és hasonlók) Most attól eltekintve, hogy az embernek néha az az érzése hogy némely álláspont csak azért van adott módon kialakítva, hogy ezzel is a szakmai főséget juttassátok érvényre, előszeretettel kevergettek bele a "szemléletbe" mindenféle társadalomtudományos megállapítást, amik alapból pontatlanok, teljesen avultak és ideológiai felhangjaik vannak, miközben jellemzően nem ti jöttetek hozzánk "áthallgatni", hanem pont fordítva. Vagyis ti úgy gondoljátok, hogy amit nektek a tanáraitok elmondanak az úgy kerek ahogy van,és hogy ti ezzel mindenről mindent tudtok. Ezzel elérkeztünk oda, amire szintén nincs rálátásom, mégpedig, hogy milyen a rendszeren belül. Biztos nem tudom, hogy mit éreztek, meg hogy milyen a napi rutin, de nem tudom, hogy ettől miért ne lehetne helytálló, az én tapasztalatom, ami kb ez: Nem tudom, hogy azért van-e, mert szétcsapjátok az agyatokat a sok matekkal, meg a rajzolástól nincs időtök, vagy valamilyen érdekrendszer szisztémájában szocializálódtok, de az alapján amit én láttam hozzánk képest nagyon kevéssé vagytok, autonómok, továbbá nagyrészt közömbösek vagytok, egy rész meg a fellelhető géniuszok körül próbál pedálozni, illetve sokkal több a kollektivitás a viselkedésetekben, mint például nálunk. Ez biztos táplálkozik abból is, hogy a BME egy önálló városrészt alkot, és ha azon belül mozogtok akkor nem kell tudomásul vennetek semmit, ami azon kívül van. A mi modellrendszereinkkel kifejezve olyanok vagytok, mint a kora-újkori nyomdászlegények. Egyébként jellemzően a BME többi karján is mindenki ilyen rohadt öntudatos a klikkjével a hátában, és jöttök és állandóan velünk vitatkoztok miközben egy csomó kulturális hiányosságotok van olyan dolgokban, ami igaziból nektek lenne lényeges. Szóval már nem azért, de szerinted mitől kéne kisebbségi komplexusomnak lennie veletek szemben. Különben meg azt sem értem, hogy minek vetted magadra, amikor nem is a BME-s hallgatókról mondtam amit mondtam, hanem a tanárokról. Amikor én ott voltam, akkor állandóan Axel Schultes seggét nyalták, mert akkor épült a Bundeskanzleramt Berlinben, ami meg nem is egy jó épület. A calatraváról meg annyit hogy fingom nincs róla, hogy a BME-kanonizált értelmezési rendszerben hol van a helye (és nem biztos, hogy érdekel, főleg ha olyan szavak vannak benne, mint "reprezentatív", "benapozottság", "komfort", meg "nagyon érdekes az a v-alak, ami megtámasztja a..."), én igaziból csak azt írtam le, ahogy ráflasheltem a látványra. Egyébként néha megoszthatnál egy-két dolgot arról, amit tanulsz, ha már úgy gondolod, hogy tudsz valami érdekeset, és neked is hasznos lenne, mert nekem két tanár is azt mondta a BME-n, hogy a építészek túl vannak terhelve matekkal és rajzolással, ezért leszoknak a beszédről, és nem tudják magukat kifejezni. Érdekes kísérlet lenne, hogy hogyan magyarázod el laikusoknak a szemléleted elemeit, és hogy hogyan helyezed el magadat a narrációhoz képest. Egyúttal arra is rájönnél, hogy mi a magad terméke, mi az, amit átvettél, és hol kell még dolgozni a szemléleti konstrukción.
  • zsoltioregon
  • zsoltioregon

rakhatod a kövit!
  • David2
    esküszöm, mintha egy szűzlány akarna előadást tartani a szexről...

az, h a bme-t nekifutásból köpködöd vmi kisebbségi komplexus következménye? mert, h pár előadásra betévedtél, az nem jelenti azt, h rálátásod lenne ott bármire. tovább megyek és meg fogsz sértődni, az építészetre sincs rálátásod (még).
  • magnesium
    köszönöm a magyarázatot.
  • Benevolens
    a calatraváról szövegeltünk birdoval aztán jön ez az arc és kitalálja azt a tornyot, ami nem is volt feladvány, csak a calatrava kapcsán volt berakva, aztán beteszi a másik tornyot. De ő sem érti, hogy birdo tornya nem volt feladvány. Úgyhogy kicsit unom már a magyarázást. Különben meg utálom ezt az épületes játékot, mert állandóan jönnek az építészek és az éppen a BME-seggnyalt ingatlanfejlesztési projekteket teszik be, mintha attól, hogy a BME éppen ezeknek a seggét nyalja (ami persze öt évente változik, mert az építészek minden épületet elkezdenek utálni, ami már áll, mert nem hagy nekik helyet "megvalósítani önmagukat"), attól ezek automatikusan jó épületek lennének.
  • magnesium
    Aqua Tower?
  • magnesium
    ?? néha tényleg nem értem.... van az úgy...
  • Benevolens
    semmi
  • magnesium
    milyen bálnacsontok? milyen pasi?
  • zsoltioregon
    Már Wilson Tower:)
  • zsoltioregon
    raktam feladványt.
    A #638-as kommentben van, a komment alján!!! (emeletesház)
  • Benevolens
    én nem értem, hogy most miről beszélsz
  • zsoltioregon
    Ott van :)
    A 638-as komment alján.
  • Benevolens
    nem, ez nem a feladvány volt, hanem a calatraváról eszmefuttattunk. De különben tehetsz, mert nekem most nincs képem
  • zsoltioregon
    jah és előbb tedd fel a képet 001, vagy más névvel egy képmegosztóra, mert jobbklik kép tulajdonságai és ált. kivehető a névből a cím :)

Nem csaltam! Ez egy jellegzetes épület.
  • zsoltioregon
    Ez a feladvány? :)
    ha nem mind1 :)

Twisted Tower, Malmö

építész: Santiago Calatrava
    épült 2001-2005
    mag.: 190m
    emelet: 54

további infó

• Benevolens
    állítólag Gaudira építkezik, Gaudiban meg van egy olyan vonás, hogy "kultúra nélküli civilizáció". Máshogy nem tudom megfogalmazni. Olyasmi mint a King Kong remake-jében a sziget. A Casa Mila például kifejezetten tele van csontokkal, és a többi cucca is mindenféle tüskével, meg olyan formákkal, mint a durván megmunkált kő vagy a "rituálé nyomai a falakon", vagyis mindenféle agresszív módon felloccsantott plecsnikkel stb. Ami ebben a pasiban nincs gaudiból az az "ősenergia" vagyis a barbarizmus agresszivitása. Helyette inkább a múltból itt maradt reliktumok letisztult és halott jellege. Legalábbis én ezt gondolom. Fingom sincs mit tanítanak az építészeknek erről. Mondjuk én gaudit sem szeretem annyira. Kivéve a Casa Battlo-t.
  • birdo #636
    Nekem inkább dinamikusnak hat )))

Azért a " szálkák itt is megjelennek
  • birdo #635
    azt írja, hogy mozi és planetárium az épület ))
  • Benevolens
    nekem ez a pasi kicsit sok a bálnacsontjaival
  • magnesium
    köszönöm:)
    én csak halványan emlékeztem:)
  • Benevolens
    *calatrava
  • Benevolens
    santiago calavatra tervezte valenciában van, és valami tudományos és művészeti központ meg múzeum, meg mintha opera is lenne benne
  • magnesium
    [IMG][/IMG]
  • magnesium
    bocsi.. csak az Ausztrál építészet csodáiról láttam egy érdekes kis műsort nem régen. az épületre emlékeztem, csak a helyszínre nem pontosam:(
  • birdo #628
    Az a valahol Sydney ))
  • magnesium
    Roslyn Street Bar/Restaurant by Durbach Block, és ha jól tudom, valahol Ausztráliában van :)