262
Miért akarunk egyre intelligensebb gépeket létrehozni?
 • czihaki
  #262
  Egyébként a tervezeted nagyon izgalmas téma. Bár egyes gondolatod csak ábránd marad, mint pl. az, hogy " polgárság és a jogállamiság elve az örök politikai berendezkedési ideád, és erősen reméled, hogy a világban a többség egyetért ebben veled. A többség lehet, hogy egyetért veled, hiszen nekik is ez az álmuk, de a tőkések, bankárok valamint hatalom éhes politikai kisebbség" aligha!
  A világot nem nagyon félted a felfedezésedtől, mert erősen bízol abban is, amiben egyáltalán nem kellene, mert hamis az ENSZ békepolitikája. Az is elsősorban a kisebbséget szolgálja" azok védelmében alakult, nem pedig a senki tömegekért.

  Egyébként úgy olvastam, lehet hogy itt az Sg.hu.-n, hogy Kanada már elkezdte a harci robotok kísérleti gyártását-- minél nagyobb hatalom, annál több harci robottal, könnyűszerrel leölhetnek, leigázhatnak kisebb népeket... sajnos -- még ha az ilyen témájú filmeket nem is venném figyelembe, akkor is a jövő ilyenné fog válni! Az emberi faj sajnos intelligenciája ellenére, amint hatalmat megszerzi úgy változik a legaljasabb fajjá. Ha visszatekintünk az emberi faj történelmébe, akkor az állati fajnál is rosszabb, mert nem telt el 50 esztendő se, háború és gyilkolás, leigázás nélkül! Nem is említve a különböző vallások fanatikusságból elkövetett aljasságait.

  Az űrrepülésnél valóban hasznos lehetne egy tökéletesen megalkotott robot. hiszen olyan nagy távolságok vannak az univerzumban, hogy az asztronauták túlélését elősegíthetné, ha energetikailag lelassítva komához hasonló állapotban aludnának", addig a robotok felügyelnének mindent.
 • czihaki
  #261
  Folytatnám az előbbi gondolatomat.-- Nem tehetsz arról hogy így értelmezed a lélek fogalmát, mert az embernek fogalma sincs arról, mi a lélek a testben. A misztikusok valamiféle testről fantáziálnak, természetesen az ősi elképzelések és a mai filmek miatt. az orvostudomány nagy része, nem hisz a lélek létezésében, egyszerűen csak átvették a görög psziché fogalmat a pszichiátriai gyakorlathoz.

  Tudod mi a legkülönösebb? --én aki neurológián dolgoztam intenzív és általános nővérként és természetesen EEG EKG, EMG-t is használtunk, ugye azt tapasztaltam, hogy az orvostudomány természetesen jelenti ki, hogy az agy neuronjait összeköti az ideghálózata amelyben energia áramlik, majd kijön a fejből a gerincbe, onnan pedig a csigolya közöknél lépnek ki és behálózza a testet.
  Az még véletlenül se jutott eszükbe eddig, hogy ha energia teszi élővé az életet, akkor az egyetlen vezetékben nem futkoshat, hiszen egy energiának két töltése van egy negatív és egy pozitív-- ha ezek össze lennének zárva egyetlen vezetékbe, akkor a test szép lassan elszenesedne. Aztán ha valami kémiai jeleket képes szállítani" akkor annak az energiának pozitív töltésű, testes" energiának kellene lennie.

  De akkor hol van a negatív töltés? hiszen annak is a testben kellene lennie?--- Hát igen ott van a testben behálózza az agyat behálózza a testet belül és végül a testet kívülről hálózza be, a bőr felszínéhez lefércelődve".----- ezt a negatív töltésű energia hálózatot egyébként az emberiség 5000 éve ismeri. de még a mostani orvostudomány is. De még senkinek nem jutott eszébe elgondolkodni azon, hogy mi a valódi szerepe ennek az energia hálózatnak? ---- Holott EZ A SZELLEMI és ÉRZELMI LÉLEK! -- vagy is a gondolat érzelmi feszültséggel, ezen születik, nem pedig az agysejtek révén!!-- az agy memóriája csupán képet stb. ad hozzá és így keletkezik a fantázia illetve ezzel képes a tudat visszaemlékezni vagy előre a jövőt tervezni.

  Az agy csupán képi és egyéb memória, illetve a test működését irányító központ!!!!

  Igaz kevesen érzékelték az idők folyamán a lélek energia hálózatát ez tény, még a testhez fércelő pontjait se igen érzékelik-- ezt még megértem.-- de tudnak róla, a nyugati orvostudomány is,- a pontokat tűkkel szurkálják, a kínai orvoslás még használja is.
 • czihaki
  #260
  ezt olvastam többek között írásodban; agy,-elme,-psziché,-lélek. Használtad a lélek fogalmat amely valójában orvosilag a psziché, filozófiailag lélek. Mesterséges lelket akarsz előállítani, holott úgy látom nem tudod mi is valójában az élőben a lélek. Mert has tudnád, akkor nem írtál volna olyasmit, hogy az agyban keletkezik az érzelem és a gondolat.
 • hiper fizikus
  #259
  Már megcsináltam ZIP/HTML alakban is: a portálocskám új alakban.
 • hiper fizikus
  #258
  Kedves Miért akarunk egyre intelligensebb gépeket létrehozni? topik látogatók !
  A mesterséges lélekkel való foglalkozásom többek között elvezetett az aranyötletek könyvéhez. Az aranyötletek könyve pedig elvezetett a struktúrált asszociációkhoz. Ajánlom, hogy ismerkedjetek meg mind kettővel. Az aranyötletek könyve olyan napló féleség, ami nem érzelem alapján íródott, hanem ész alapján neked kell írnod magadnak, én csak az útmutatást adom hozzá. A struktúrált asszociációk olyan asszociációk, amely elemei komplikált kapcsolatban vannak egymással, így alkotva egészet.
 • hiper fizikus
  #257
  A mesterséges_lelket (ML) nevezhetnénk lélek_szimulátornak is vagy szintetikus_léleknek is.
 • hiper fizikus
  #256
  Kedves Fórumozók !
  Szeretném felhívni az új mesterséges lélek (ML) elméletemre a figyelmüket, hátha érdekli önöket. Kérem, hogy válaszoljon, írja meg a véleményét nekem ide ebbe a topikba. Nem muszáj szóról szóra elolvasni, mert sok, hanem elég csak úgy átfutni. Továbbá kérem arra, hogy propagálja az interneten és máshol is, mert a Google-val nehéz rátalálni. A ML lényege az, hogy a természetes lélek (TL) leírható osztálydiagramokkal, az osztálydiagramok pedig leprogramozhatóak, ezért a természetes lélek is leprogramozható, sőt a leprogramozot ML tovább feljavítható. Az igazságtartalom logika új fajlom, az univerzallingua mesterséges nyelv új fajlom és a fejlődésfilozófia új fajlom a ML-hez kapcsolódó rádás. A mesterséges nyelvem lényege, hogy a nyelvi sablonokban látja a megváltást. A fejlődésfilozófia lényege, hogy a fejlődést a változásban látja. Az igazságtartalom logika lényege, hogy a kijelentések felbonthatók-szétírhetók. A portálocskám URL-je.

  A mesterséges lélekkel (ML) kapcsolatos tanulmányaim:

  1. A mesterséges lélek (ML) elmélete! <=> a ML alapjairól
  2. A mentális domének szerveződése a mesterséges lelken (ML) belül! <=> a személyiséget képző program rész
  3. Az értelem szerveződése a mesterséges lelken (ML) belül! <=> az értelem moduljairól
  4. A reagálások szerveződése a mesterséges lelken (ML) belül! <=> és a ML fejlesztéséről
  5. A szövegértés és a mesterséges lélek (ML)! <=> a nyelv leírásszerkezeteiről
  6. A mesterséges lélek (ML) eligazodása az analóg világban!
  7. A mesterséges lélek meghaladása!
  8. Utószó a mesterséges lélek (ML) tanulmányaimhoz!
  +
  Az én új igazságtartalom logika elméletem!
  Az én új univerzallingua mesterséges nyelv elméletem!
  A fejlődésfilozófiám!

  Üdvözlettel: Erdös Attila, Rimaszombatból.
  ,
 • Greencola
  #255
  Csak a topik címén nevettem. :D


  Amúgy ez egy jó kérdés, miért?
  Utoljára szerkesztette: Greencola, 2014.08.08. 14:04:39
 • Greencola
  #254
  :DDD
 • gforce9
  #253
  Persze hogy vitatják. Miért ne vitatnák? Ha gép helyébe egy részeget ültetnénk, sokszor válaszolna hülyeségeket és nem érné el az 50%-ot se. De ettől még intelligens. (ha kicsit zavart is). A Touring teszt nem alkalmas egyáltalán annak eldöntésére, hogy valami intelligens e vagy nem.
 • hiper fizikus
  #252
  Egy program átment a Turig-teszten, de mégis vitatják.
 • nyerek01
  #251
  Elvileg a sulis forrásokat zippeltem össze. MI forrás
 • hiper fizikus
  #250
  De az interneten elérheto források rugalmasabbak, olyanokat kellene ajánlanod! Persze a sját tudásod róla szintén hasznos, csak a stínvonalt kell tartani.
 • nyerek01
  #249
  Fősulin van olyan előadásom hogy: Mesterséges Intelligencia. Amikor hallottam róla nagyon örültem neki, de aztán nagy csalódás lett. Egyelőre történelmi áttekintés, és kereső algoritmusok, nem pont erre számítottam. Ezekszerint ez a Mesterséges Intelligencia a Gábor Dénes Főiskolán.
  (amúgy nincs baj az algoritmusokkal, hasznosak)
 • hiper fizikus
  #248
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Mesters%C3%A9ges_intelligencia -> a wikipedia MI lapja, jó összefoglalónak. Nézd meg a kategóriáját is, az oldal vége fele van benne a ktg. linkje.
  http://hu.wikipedia.org/wiki/Robot -> a wikipedia robot lapja.

  http://www.agent.ai/ -> ez a link egy jó(!) magyar MI és robot portál, olyan NETújság szerű, bár kényszerűségből sok jó(?) angol forrást is ajánlanak benne.

  http://ai.lap.hu <-- http://www.startlap.hu/ -> igéretes linkgyüjtemény lenne, de én kiábrándultam belőle.

 • hiper fizikus
  #247
  Kedves SG.hu Fórum látogatók !

  Nyomatékosan azt javaslom, hogy ennek a topiknak a színvonalát emeljük meg nagyon avval, hogy sok színvonalas URL linket ajánlunk ezekután benne. Ezt könyen megtehetjük, mert a Google internet keresővel keresgélhetünk az MI-re és a robotokra vonatkozó tartalmak között, de mielőt itt ajánlod győződ meg róla, hogy valóban színvonalas-e! Vagyis legalább olvas bele!

  Ezt a topikot a "Tudomány, technika és gazdaság"-ban azért nyitották meg, mert a mesterséges intelligencia önmagában is vagy a mesterséges intelligencia a robotokkal együtt már a napjainkban is valamennyire létező valóság, de még inkább fantasztikus távlatokkal rendelkező téma a kibernetika tudományán belül. Én az 1985-1995 időszakban voltam fiatal, akkor még csak népszerű hipotézis volt a nagy teljesítményű mesterséges intelligencia és a mindenféle robotok. Én a sci-fi műveken keresztül szeretem meg rajongásig őket. A fiktív robotos MI halhatatlan írója Isaac Asimov, mert ő az aki megteremtette a robotika három törvényét, ami elhíresült és minőségi ugrást hozott a sci-fi irodalmán belül, mert mélyenszántó filozófiai mondanivalója van. Ezek a szabályok, irányelvek olyanok, mintha Isteni parancsolatok lennének a robotos MI részére, pedig ki lehet forgatni vagy meg lehet változtatni ezeket is, ugyan úgy mint a többi emberi jogszabályokat. Akkor még a szakértők úgy gondolták, hogy egy olyan robot aminek a fejébe mesterséges intelligenciát építenek be nagyobb lenne mint a bolygónk. Úgy gondolták, hogy vannak az emberi elmének olyan képességei, amit soha nem fognak tudni algoritmizálni. Manapság ezeket nem nagyon hangoztatják, vagy legalábbis nem akkora meggyőződéssel. Tulajdonképen az MI és a robotok esetében csúcs "kibernetikumról" van szó, ha a kibernetikum műszó alatt valamilyen hardver vagy szoftver egységes felépítményét értjük.

  Az SG.hu fórumban vannak topikok a mesterséges intelligenciáról vagy még inkább a robotokról, de mindegyik valamilyen "speciális vonatkozás" szerint lett megnyitva.

  Üdvözlettel: Erdös Attila .sk , Szlovákia/Rimaszombat , 690208/9315 ,
 • blackgamer
  #246
  Pac-Man tárja fel az MI gyengeségeit
 • blackgamer
  #245
  Fellendülőben a mesterséges intelligencia kutatása
 • Nuki
  #244
  úgyse rád kíváncsiak, ne aggódj emiatt.
  az a másik, hogyha te gondolsz rá, mások is biztos gondolnak, szóval olyanok akik jobban értenek ezekhez, majd lekezelik.
 • Jahudka Rudolf
  #243
  Rudi vagyok olyanokat veszek észre hogy föltalálták a telepatagépet
  meg még kitudja mit is de titokban tartják ha valamit csinálok reagálnak
  rá anélkül hogy közvetlen látnának de pl az ahir járja hogy nincs
  agyletapogató telepatagép de a japánok csináltak olyan robotot ami
  fölemelte a karját meg egyebek amire az irányitó személy gondolt
  emiatt veszélybe érzem magam aki tényleg tudja hogy igy van az intézkedhetne valamit ha van ilyen azt érdemes figyelni aki veszélyt jelent a világra
 • guardian hero
  #242
 • mikike
  #241
  bemutatkozott az, aki mindehez ért
  ugyanúgy
 • guardian hero
  #240
  Bántja a halál, megverte őt a természet eléggé.
 • mikike
  #239
  én nem tudom
  de majd aki mindenhez ért, az megmondja
 • patiang
  #238
  nem vagyok békebíró, de miért bántjátok egymást?
 • guardian hero
  #237
 • mikike
  #236
  ostoba vagy
  és nem változol
 • guardian hero
  #235
  Nem vagyok dühös. Főleg nem a hozzátartozóimra. Ez amúgy is a te fajtád szokása.

  "Ki vasárnap betéve tudja a bibliát,
  Mégis hétfőn betépve dugja a kisfiát"
  (Junkies)
 • mikike
  #234
  unatkozom én is
  most mit csináljunk?
  de tényleg nem örülnék ha valami hozzátartozódon töltenéd ki a dühödet
 • guardian hero
  #233
  Igazán kedves vagy. Nem is tudod, mennyire élvezem kitüntetett figyelmedet.
 • mikike
  #232
  ne...
  má megint mi bajod van?
  fáj az igazság?
  nem akartalak bántani (nagyon)
 • guardian hero
  #231
 • mikike
  #230
  tudod hogy van a mondás
  az embernek mindig arra van ideje, amire szakít
  ha tényleg lenne jobb dolgod, akkor azzal foglalkoznál
 • guardian hero
  #229
 • mikike
  #228
  na, ez megint
 • guardian hero
  #227
  Én nem hazudok. Az a te szokásod.
 • mikike
  #226
  azért ez már ordenáré nagy hazugság volt
 • guardian hero
  #225
  Nem szórakozásból törölgetek, van jobb dolgom is.
 • mikike
  #224
  de legalább kedvedre törölgethetnál mindent
 • guardian hero
  #223
  Ott felesleges moderálni, úgysem olvassa azokat senki. (max. a szintén jól idomított családtagjaid, barátaid)