27
  • Drachomir
    #27
    most olvastam vegig ezt a hagymasmiazmat a net jovojerol es tomegek altal kepviselt relevans informaicorol.. nos .. mivel informatikus es konyvtaras is vagyok tobb szempontbol nem ertem az ilyen temaju cikkeket..
    miert szukseges olyan dolgokrol nagy hangon nyilatkozni aminek semmi realitasa?
    mi az h youtube relevans infokat hordoz mert sokan megnezik.. ez baromsag .. az a vacak semmi massal nincs tele csak poenosnak hangoztatott identlen videokkal..
    iwiw?? egy zart rendszer amiben meg a hirdetesi oldalakat sem kepesek kiszurni es naponta 3 levelet kell torolnom mert ismet egy uj MLM cegprobal gazdagga es gondtalanna tenni?
    google.. hat inkabb hasznalom a libinfot mert nincs kedvem napokat tolteni nemmukodo vagy eppen sex oldalnak burkolt hirdeteseket nezegetni a beirt keresesem eredmenyekent..
    mellesleg akinek eddig bejott nezze meg a google 2.0-t meg a szakteszterek is azt mondtak h egy rakas kaki..
    masreszrol .. a konyvtarak addig biztosan eletben maradnak amig a felsookatatasban a tanaraink meg mindig a 30 evvel ezelotti tanterveiket osztjak es nem hajlandok emailt olvasni vagy pl zart es biztonsagos belso halozatot hasznalni amin a sajat diakjaikkal normalisan kommunikalhatnanak..
    meg egy utolso szoszenet,, deep web es az informaciok..szep alom h az ertekes infokat a cegek akik uzemeltetik a servereiket midenfele kereso motoroknak csak 'ugybol' felajanljak.. es mi lesz a hackerekkel akik igy melo nelkul maradnak? :)

    remelem fenti sorbol kitunik mennyire tartom ertelemsnek a cikket.. talan inkabb arra kellene figyelnunk amit a nyugati konyvtarosok tesznek -pl: ask the librarian- es amilyen szerepet kinnt kapnak a szakkepzett dokumentum=informacio osztalyozashoz erto emberek ...

  • Tetsuo
    #26
    Lehet h nem tudsz jól keresni.. a sok szar között meg kell találni az értéket, de legtöbbször ott van.
    És képzeld, e-könyvek is vannak fenn, akár magyar nyelven is több tízezer v mégtöbb.
  • zenkovics
    #25
    A témával mi is foglalkozunk, nem tudtunk részt venni a konferencián, így hálásak vagyunk a cikkért, várjuk a többi cikket is! A téma iránt érdeklődőknek ajánljuk blog bejegyzésünket:
    http://webkoncept.blog.hu/2007/05/20/egy_konferencia_labjegyzetere_in4_web3_0
  • hispan2
    #24
    Nekem is tetszett.
  • Reagol
    #23
    Gratulálok. Nagyon jó volt a cikk.
  • Molnibalage
    #22
    A végével tökéletesen egyetértek.
  • Aquir
    #21
    jah, az utolsó mondatok kifejezetten rávilágítanak az egyik nagy előnyre:)
  • Gerygrey
    #20
    KEMÉNY SZAKMAI dolgokat megtalálni rajta művészet
    A könyvekben pedig naprakész információkat legalább ugyanennyire. Mindkét médiumnak megvan a létjogosultsága, és ahogy a színházat sem ölte meg a mozi, majd azt a tévé, ugyanúgy meg fog maradni a könyv is (legfeljebb e-book formájában, de ettől még nem összekeverendő az interneten, weboldalakon fellelhető információkkal)

    A PDA-n olvasásban pedig a warezoláson kívül semmi egyéb előnyt nem látok, hanem inkább kifejezett hátrányokat.
    Méret, kereshetőség, hogy csak a legfontosabbakat említsem. Egy 10 kötetes enciklopédiát magaddal cipelhetsz, és 2 másodperc alatt megtalálhatsz benne bármit, akár a metrón ülve is. Szerintem ez nagy dolog.
  • Sadist
    #19
    Kemény szakmai dolgokra az emberek 99%-nak nincs szüksége.
  • Molnibalage
    #18
    " Ez az, amit sosem reklámoznak az internetszolgáltatók, attól hogy van olcsó és gyors net, attól még nem lesz 10 - 20 ezer ember, aki egy adott téma szakértőjeként weboldalt készít."

    Sajnos ez tényleg így van. Alig található pontos és normális szakszerű info a neten. A napi érdekességek és furcsaságok megtekintéséhez jó, de KEMÉNY SZAKMAI dolgokat megtalálni rajta művészet.
  • Sadist
    #17
    Építész. Csak annak a szövege értelmesebb volt...
  • b10
    #16
    A probléma a cikkel az, hogy elfelejti azt a fontos tényt, hogy az informatikához köthető témákon kivül szinte alig van használható anyag a "mindennapi élet" és a nagyon speciális témákban. Ezzel szemben a könyvekben több ezerszer annyi anyagot lehet találni, mint interneten.

    Engem többek pl: az autós oldalak érdekelnek, és összevetve a katalógusok, és a "hobbi" autós oldalakon található adatokat, elég durva eltérések vannak.
    Egyik nap filózófusok életrajzát kerestem, de 3 oldalon 3 különböző adatot találtam születési adatnak. Irány a főiskola könyvtára, ott találtam 2 könyvet, ahol a pontos adat volt. Ennyire megbízható az internet ? Meg Web 2.0-ás hülyités ? Meg "vége a könyvtáraknak" ? Aki ezen a véleményen van, az vagy hülye, vagy linux iso-kat és torrentes cuccokat tölt le a netről, mert kb. ennyire használható az internet.

    Én 1996 óta használom a netet, tehát nem 12 éves "1 hete netezek" kisfiú vagyok, mint az áltag netezők és a hozzászólók többsége, de mégis azt látom, hogy mindig nem jött el az, hogy a könyvtáraknak be kell zárnia, mivel az interneten nagyon kevés használható anyag található meg. Ez az, amit sosem reklámoznak az internetszolgáltatók, attól hogy van olcsó és gyors net, attól még nem lesz 10 - 20 ezer ember, aki egy adott téma szakértőjeként weboldalt készít.
  • sathinel
    #15
    Erre valsz régebben is azt mondták hogy minek papírusz, mikor ott a kőtábla, ami sokkal tovább bírja, és strapabíró. Mégis váltottak. Ha kiforja magát a digitális papír, papírvékony LCD képernyők, akkor megváltozik sok ember véleménye valsz)
  • Vang So
    #14
    A szóbanforgó in4 konferencia honlapja: www.hypertext.hu
    A cikkben az első két előadás összefoglalója szerepel, állítólag nemsokára felkerül a teljes konferencia anyaga videón.
  • Omega
    #13
    Hát nem tom én ugy vagyok vele, hogy a könyvek azért általában 4-5000 Ft-ból megvannak, hosszú évek alatt pedig ennél nagyobb hülyeségekre is el költ több millát az ember.
    A PDA-ra visszatérve pedig én sem elsősorban magát könyvet (fizikailag) akarom kifizetni, hanem a benne lévő tartalmat, de másodsorban hogyha egyszer már kifizettem akkor jobb ha megvan kézzelfoghatóan is nem pedig csak egy .pdf file és slussz ennyi.
    A PDA-n olvasásban pedig a warezoláson kívül semmi egyéb előnyt nem látok, hanem inkább kifejezett hátrányokat.
  • Tetsuo
    #12
    Imádom a könyveket, a sok infót és a ragasztott, préselt cellulóz szagát, de nekem nincs több millió forintom könyveket venni, így letöltöm őket.
    Hamarosan veszek egy VGA felbontású PDAt v OLED kijelzős e-papírt és azon olvasok az öblös fotelben..
  • Omega
    #11
    hát valóban hosszabb szövegeket rendes normális papíralapú könyvekből sokkal kellemesebb olvasni mint monitorról
  • QuippeR
    #10
    amíg nem voltak könyvek, addig nem volt illatuk, mégis mindenki túlélte. félre ne érts, nagyon szeretem a könyvek illatát, de ezután epekedni nem más mint nosztalgia. ha majd egy-két generáció múlva senki nem olvas papíralapú könyvet, akkor senkinek nem fog hiányozni az illata. a világ megy tovább.
  • kricsi
    #9
    Gondolkozz már!

    Abból nem gazdagodna meg senki és nincs benne pénz.Mivel minden erről szól...
  • mass2
    #8
    "szerkezeti paradigmaváltás fog bekövetkezni. A könyvtárosok bármennyire keservesen sírnak, a régi szép időknek vége. A mai könyvtárak pazarlóak és nem hatékonyak, archívumként már réges rég nem funkcionálnak jól." Hát már bocs, de a paradigmaváltás már régen elkezdődött. A könyvtárosok már régóta nem "sírnak", hanem bizony komoly erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy valóban információátadó központként is működjenek. A "pazarlásról" meg annyit, hogy aki ezt elhiszi, az járjon utána, hogy milyen lehetetlenül kevés pénzből próbálunk fennmaradni. Az internet valóban nagyon jó dolog, de bizony a túláradó és bizony nem is mindig megbízható információhalmazból meg is kell találni a relaváns infót. És ma még ott tartunk, hogy az emberek többsége nem birkózik meg ezzel egyedül, sokan kérik a segítségünket, olyanok is szép számmal, akiknek van otthon net.A Rejtő-könyveket a MEK-ről gyűjtőnek pedig...hááát bizony kicsit sajnálom...én azért ha szórakozásból olvasok, akkor maradok az öblös fotelnél, szépen bekucorodva, vagy a puha-pihe ágyikómban kezemben a jó öreg könyvvel kényelmesen bevackolva...hát kinek a pap, kinek a papné...Persze a Mek-et én is sűrűn használom, ha egy verset, vagy egy infót keresek! És számára hol marad a "könyvek illata"? Maga a könyv varázsa? egy kisvárosi könyvtáros
  • Aquir
    #7
    rettentő jó cikk, nekem nagyon tetszett :)
  • galedki
    #6
    ja, és a mek.hu használom, ha Rejtőt akarok olvasni. csak lassan gyülik az anyag.
  • galedki
    #5
    a web2 olyasmi, mint az elektronikus pénz, származtatott indexek, többszörös származtatott indexek, stb... van egy alapstruktúra, rá kell építeni egy ígényt, és pénzt csinálni belőle. figyelem, a kereskedelmi/piaci igény létrehozásáról beszélünk, azaz szűz piaci terület generálásáról, ahol az elsőnek érkezők óriásit kaszálnak. lásd Google. én nem a web2-ért, meg a WoW-ért fizetem a netet, hanem információért, meg szórakozásért...
  • exatly
    #4
    hogy lenne ingyen? ekkora mennyiségű adatátvitel rengeteg pénzbe kerül.
  • assdf
    #3
    Mindennapi web2 hirünket add meg nekünk ó sg.hu...
    Egyébként:
    "A web első tíz éve arra ment el, hogy az emberek megtanították a gépeket olvasni. Mostmár képesek kezelni, felismerni a szövegeket. A következő évtizedek pedig azzal fognak telni, hogy a gépeket megtanítjuk értelmezni a szövegeket."

    Valahogy hiányolom innen azt a tiz évet, amikor az embereket megtanitják elolvasni a gép által irt anyanyelvükön irt üzeneteket..
    Mert lehet itt web1000ről is beszélni ha a user meg tescó gazdaságos 1 bites kivitelben készül..
  • oasis UK
    #2
    Ez most mi a f*om volt?
    Mi a f*nak nyomatjak itt a sok f*ot ezzel a web 2.0 bu*al...
    Hova lephetnenek tovabb a jelenlegi szartol?
    Fuck...
    1altalan minek eroltetik ezt az egeszet???
    Inkabb legyen net hozzaferes mindenkinek ingyen mindenhol a vilagban szoszerint MINDENHOL!!!
    es utanna johetnek az efele fas*ok..
    Ah bazz nem ertem en az embereket...
  • Reyes
    #1
    Jó cikk!

    Csak én éreztem úgy, mintha a Mátrix 2 végéből az Alkotó (vagy hogy hívják) szólt volna hozzánk?