1945
Futás
  • Tinman #1705
  • Tinman #1704
    Persze :-)

Másikra: Pontosan! Teljesen haszontalan! Az olyan egetverő fasságokat' irkál magasabb tartományban, hogy arra szavak nincsenek. Az ilyen fitness lötyögésre valamennyire jó, meg nyugalmi pulzus bámulására, de másra nem. Saját tapasztalat, azt is teszteltem.

Viszont! Nem kell neked Garmin Vivoactive 3! Ahogy elég sokszor írtam már: Telefonos app + Polar H10 mellkaspántos öv! (Nyilván egy armband is kell hozzá, amivel a telót a kezedre teszed... filléres tétel.) Okostelója már mindenkinek van... a H10 nem olcsó, de ISZONYÚ JÓ cucc! 26.000 Ft körül van, egyszer megveszed 10 évig garantáltan kiszolgál.

Az egy más kérdés, hogy nálam erősen valószínű, hogy a mellkaspántos öv okozott 3/10-es mellkasi fájdalmat és NAGYON lassan múlt csak el. Az orvosok semmit nem találtak, nem tudták megállapítani az okát. (Remek normál EKG, remek terheléses EKG, remek szívultrahang eredmények, jó vérkép, negatív röntgen.)

Telefonos app ajánlás: Runtastic, Strava, Endomondo
  • Tinman #1703
    Az iskolában szarul csinálják. Olyanokkal is lefuttatják, akinek nem is szabadna. Képzel el egy túlsúlyos, edzetlen arcot... végigszenvedi, és ha mákja van a tesitanárnak még a szíve is kibírja. -.-

Külön edzéssel biztos mindannyian tudnánk javítani, de mivel egyikünk se edz rá így teljesen jó állapotfelmérés, ami nyáron 100%, hogy jobb eredményt ad, mert előtte többet tudunk edzeni, kint lenni.
  • Csabesz6
    Visszatérve a pulzus alapú futásra. Egy ilyesmi pl. teljesen haszontalan lenne erre a célra?
    https://ipon.hu/shop/termek/xiaomi-mi-band-4-fekete/1749434
    Vagy muszáj megvenni Garmin Vivoactive 3-at, ha az ember normális eszközt szeretne használni. Magyarul, mi a belépő szint ezekből a cuccokból? Köszi.
  • Csabesz6
    Se appom, se órám, se ilyesmim. A betyár becsület is elég? Ha találok erre való placcot, megcsinálom. Kb 10 éve futottam utoljára Coopert :D
    Kíváncsi lennék, mert az akkori kondim szerintem sehol sem volt a mostanihoz képest (akkor ~105kg VS most 86-7kg). Asszem a rekordom 2700-800 körül van valahol, az akkori súlyommal. De fura is volt az az érték, mert azelőtt rendre 2400 körül mentem. Vagy rosszul mértük, vagy megszállt a Turbo Rágó szelleme épp. Keresnem kell egy placcot :)
  • grebber
    Suliban is állandóan futtatták le lehet azt tolni bárkinek bármikor aztán vagy szar lesz a km táv vagy nem.
    Én mindig tolok a 15km-es futásaim elején direkt 12perc erőset... belehalva megvan a 3km (nem kevesebb nem több) annál többet szerintem soha nem tudnék ahhoz kéne külön edzeni rá
  • smith09 #1699
    Benne vagyok, holnap vagy pénteken érkezem az adatokkal, esetleg fotóval. :)
  • Tinman #1698
    Kihívás! :-)

Na jó nem az, csak kíváncsiság, állapotfelmérés :-)

Kérlek benneteket, ha lesz a héten időtök fussatok le egy Cooper tesztet (12 perc nyélgázon) EGYENES szakaszon! Nyilván a legjobb 400-as körpályán. És írjátok be ide az eredményt! (Felesleges "csalni" azzal, hogy lejtőn futod, csak magadnak hazudsz és ez nem verseny :-)

Én legalább 2 éve nem futottam ilyet, akkor valami röhejes 50 méter híján meglett volna a 3000 méter, de nem sikerült, szóval csak 2950m jött össze. Hogy most mennyi, azt nem tudom (biztos kevesebb!!!), én is lemérem!

Külön respect, ha tudsz róla screenshotot is lőni appból :-)

Köszi!

Disclaimer: Mindenki a saját felelősségére tegye! A Cooper teszt edzetleneket meg is ölhet! Rejtett szívbetegség esetén esélyes a hirtelen szívhalál! Javasolt felügyelet mellett meglépni! Ha nem vagy biztos a dolgodban, menj el EKG-ra előbb!
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.01.22. 18:17:31
  • smith09 #1697
    Igen és azt gondolom hogy a tempó fáraszt el nem a táv.
    Mondjuk én egy 4 - 5 km es távnál megérzem este kicsit a lábaimon ha mondjuk 2 tizeddel jobb az időm, mint a megszokott.
  • Tikal #1696
    Volt itt korábban szó a sétáról.. nos aki le akarja futni ezeket a távokat, az előtte sétálja is le párszor :)
  • Csabesz6
    Jó látni, hogy így beindult a topik:)
  • smith09 #1694
    Amikor lefutottam a maraton mindössze az edzés online felületet naptárját használtam abba írtam be a megtett távot.
    Az ember úgy is érzi magát hogy mennyi van még benne, meg hogy mekkora az a táv amit, biztonságosan letud futni.
  • Tikal #1693
    Nekem a futást egy app indította be, jó volt látni a fejlődést :)
  • grebber
    Eleve aki csak futni akar annak nem kell se óra se tanács mástól semmi. + az ilyen emberek nem akarnak se fél se teljes maratont se futni.
    Én is egyedül azért toltam le mert haver járt versenyre és mondom faszom kivan nehogymár ő le tudja futni a félmaratont én meg nem

• smith09 #1691
    A futás is olyan mint minden más sport, a rendszeresség a fontos és nem kell megőrülni. Senki ne akarjon egyből hosszabb távokat futni mert csalódni fog és az egésztől elmegy a kedve.
    Sokan szeretnének maratont meg félmaratont futni. Mind a kettő szerintem vállalható táv, ha rendszeres futó vagy. Mindenkinek azt mondtam hogy a maraton az nem kettő félmaraton annál azért több. ;) Aki már futotta az tudja miről van szó.

Kell venni egy pár normális cipőt, az egy két évig elég lehet, meg normális ruházatot télre meg nyárra és kész. A többi fejben dől el és türelem.
  • Tinman #1690
    Őszintén örülök, ha segíthettem. Komolyan.

Eleinte én is kicsit rosszul csináltam (gyakran túlhúztam magam) és nem voltam elég olvasott a témában, nem beszéltem elég profival sem. Aztán az évek alatt rengeteget olvastam és beszélgettem élsportolókkal, sőt sportorvosokkal is. Ezekből gyúrtam össze a saját nézőpontom a futással kapcsolatban és szívből remélem, hogy más kezdő ezek alapján már jól fog csinálni minden lépést.

Azt is nagyon fontos tudni, hogy nem vagyunk egyformák. A gond az, hogy általában olyanok írnak blogokat, meg motiváló cikkeket a netre, vagy az offline sajtóba, akik a kisebb százalékba tartoznak, vagyis akiknek a genetikájuk szerencsésebb és gyorsabban összejön nekik a kitűzött cél. A többségnek viszont erősen ajánlott apró lépésekben haladni, ha jót akar magának és akkor örömét fogja lelni a futásban.

Az emaggal én is vigyáznék. Az a nagy baj, ha lejár a 2 év gar, a hazai Garmin szerviz NEM fog segíteni! Úgy értem szó szerint elfognak hajtani azzal, hogy nem hazai hivatalos disztribútortól származik az óra, így ők mossák kezeiket. Az igazság az, hogy idehaza jellemzően nem javítanak Garmin órákat, hanem cserélik! Ez egy speciális szerződés az anyacég és a hazai forgalmazó között. Bár magasabb áron értékesítenek, de egyrészt bármikor teljes körű támogatást is kapsz mellé, a garancia lejárta után pedig fix díjas csere vehető igénybe. Ez azt jelenti, ha szétvered kalapáccsal az órát és egy zacskóban beviszed/elküldöd nekik, akkor 59.900 Ft ellenében szó nélkül kicserélik. Igen, ha 5 év múlva viszed be a szétvert órád, akkor is! Feltétele, hogy hivatalos hazai forgalmazótól kell, hogy származzon és a darabjait be kell szolgáltatnod.

VISZONT!

Ha már ilyen árkategóriában gondolkodsz én a Garmin Forerunner 645 Music-ot nem tartanám ördögtől valónak. Van wifi, barometrikus mérés, van Garmin Pay, van 3.5 GB-od amibe bőséggel fél MP3 (vagy playlist file), remek óra, 129.000 Ft körül. (Ráadásul Edigitálban 0%-ra vihető, ha teher lenne most egyben kiperkálni ezt az összeget.)
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.01.18. 21:31:21
  • T800
    Olyan motiváló szöveged van, hogy teljesen átértékeltem magamban mindent amit eddig nem csináltam. Gyakorlatilag ugyan az a bajom, mint amiből téged a mozgás kizökkentett... Hihetetlen. Örülök, hogy rátaláltam erre a fórumra! Hétfőn megyek az órámért, igaz, hogy emagon találtam igy lehet nem a legjobb döntés... Kicsit félek tőle, sok rossz tapasztalatom volt már azzal a bolttal, viszont elég olcsó itt most:

https://www.emag.hu/garmin-fenix-5-sapphire-okosora-hr-gps-black-sapphire-010-01688-11/pd/DV838VBBM/?cmpid=86764&gclid=Cj0KCQiA9orxBRD0ARIsAK9JDxS5rWk9_YbAM2mIMZneQqfIp4ZXFkMfNlhCokqvrtY2xR5J0AdQJecaAkRiEALw_wcB

Mit szólsz?

Amúgy meg, köszönöm szépen a sok jó tanácsot! Hatalmasat segitettél és lenditettél rajtam! Plusz mindenki másnak is! :)
  • Tinman #1688
    A maratonnal az a legnagyobb baj, hogy nincs rá időnk! Úgy értem, ha a büdös életben nem gyalogolt(!) le az ember 42 km-t, akkor lefutni se lesz egyszerű. Erre szoktam példának hozni a srácot, aki imádott túrázni, volt is rá ideje. Szinte naponta ment 15-25km-re, hétvégén 40-60 km-re!!! Aztán a barátai unszolására pár év múlva elment maratont futni és elsőre 4:30-as pace körül úgy letolta, hogy a végén csak vigyorgott.
  • Tinman #1687
    Télen a legszarabb elkezdeni, mert olyan demotiváló, hogy a leglelkesebb is elgondolkodik, hogy mit is keres odakint.

Viszont a futás kb. a jutalom. Önmagában elégtelen mozgási forma, sőt, az edzetlenebb embereknél ízületi gondokat is okozhat. Egyrészt ezért is kell mindig bemelegíteni, lenyújtani és keresztedzést művelni mellette a pihenőnapokon.

Röviden: Run for your life.

Bővebben: Azért fuss, hogy jobban érezd magad, ne betegedj le könnyen, vagy ha mégis, akkor gyorsan és könnyen átvészeled. Én sokszor elmondtam már, hogy a város legnevesebb tüdőgyógyásza a sokadik hörghurutomnál azt mondta, hogy maga asztmás lesz, már csak pár év kérdése. Már toltam a Ventolint (pipás hörgőtágító) télen, ha beteg voltam... már pedig beteg voltam, legalább 2x, de inkább 3x. Közbe meg ment a száraz köhögés. A többi évszakban egész okés voltam, de a tél mindig betett és mindenkitől elkaptam a légúti nyavalyáit, amik rendre lehúzódtak a tüdőmre.

Aztán cirka 7 éve elkezdtem futni. Már az akkori télen csak 1x voltam beteg, de akkor is úgy, hogy a 3. nap már mentem ki futni, enyhe hőemelkedésem volt. Konkrétan alig pár hét edzés csettintésre kihúzott a lejtmenetből! Nem, hogy Ventolint nem használok már azóta, hanem konkrétan semmit!

Fogalmam sincs számít-e, de jelenleg 47-es a VO2 maxom, pedig most nagyon lájtos edzéseket tolok, és ha leülök egy székre 3 perc 15 mp-ig bírom ki egyetlen levegővel. Ennyit az asztmáról, meg a mocskos gyógyszerekről -.-

Amúgy most jöttem meg futásból, 40 perc terepen, erdőben, utána 20 perc hasizom erősítő gyakorlat, futás előtt 15p bemelegítés, utána 15 perc nyújtás. Holnap csak hasizom erősítőt nyomok, mert pihenőnap, hétfőn folytatom tovább az edzéstervet.

Nagyon fontos tanács neked is:

1. Pulzus alapon edz. Így soha nem fogod magad túlterhelni. Ne higgy senkinek aki azt mondja, hogy felesleges, téved! A legolcsóbb megoldás erre Runtastic app + 20.000 Ft körüli Polar mellkaspántos öv.

2. Edzéstervet kövess mindig. Télen pedig kezdőként 5 km-es edzéstervet csinálj, haladóként télen 10km-es edzésterv egészségmegőrzés céljából ELÉG! Tavasszal, így ha beindul a futószezon, tolhatod a 10km-es edzéstervet, amiből jövőre tavasszal már félmaratoni edzésterv lesz, vagyis tökéletesen megalapozva most a 0-ról kezdve 2021 őszén félmaratont fogsz futni lazán! Ha elkapkodod, ha benyalod a sok hülyét, aki fél év alatt már maratoni ígéretekkel kábít, akkor a büdös életben nem lesz meg a kitartásod és esélyes, hogy lesérülsz. Qrva sokan kezdenek el futni és qrva sokan hagyják szépen csendben abba. Az edzésterv kicsit kényszerítő erő és ez jó!

3. Vegyél egy jó futócipőt, attól függően, hogy normál, pronál, vagy szupinál a lábad.

4. Ha az edzés végén szarabbul érzed magad, mint mielőtt elkezdted, akkor túlhajtottad magad, vagyis szarul csináltad! Ezért fontos a pulzus alapú edzés már az első perctől!

5. Mindig kell keresztedzés. A legjobb az úszás, de ha az nincs, akkor torna. Tele van a Google Play áruház kiváló tornás appokkal, zöme ingyenes. Nyáron tolhatsz mellé biciklizést is.

A leginkább motiváló: Erősebb, egészségesebb, kitartóbb, dinamikusabb, pozitívabb leszel! Mind a testet, mind a szellemet garantáltan rendbe teszi, de csak akkor ha felépíted magad, vagyis értelmes edzéstervet követsz. (Nem olyat, ami 0-ról maratont ígér... az egy kretén és börtönbe kéne zárni, aki ilyet ajánl!)
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.01.18. 18:45:40
  • grebber
    Én fociztam anno (azóta is teszem) Heti 2 edzés és ha szezon ment akkor vasárnap meccs... ezek kívül nem mozogtam csak a meloba járás volt a mozgás szabadnapon napi 16 órát ültem a gép előtt..Emiatt kezdtem el futni hogy ha otthon vagyok a 16 órát szakítsam meg egy kb 1.5 órás futással..
    Nekem nem volt gondom vele ,hogy elkezdjem a futást először kicsiket toltam 5-10 között aztán 12 egyszer csak gondoltam egyet és letoltam a félmaratont életemben először olyan idővel hogy ahhoz képest ,hogy sosem toltam addig 15km-nél többet jó volt. Aztán ez a 21.1 km is már hétköznapi lett letoltam már sokszor a leghosszabb 36km volt (ez maraton akart lenni de kb kővé dermedt mindkét vádlim és abba kellett hagynom.. vicces amikor nem a fáradtság és a fejben lévő dolog szab gátat a dolognak.
    Jó dolog a futás (A magam részéről csak 1 dolgot utálok benne ,hogy én extrém izzadós vagyok és utána kb undorodom magamtól olyan szagom van)
  • bekesijozsi
    Én is most szeretnék elkezdeni futni rendszeresen. Sajnos a sport eddig nagyon nem volt az életemben, maximum csak a sportfogadás terén, amire nem vagyok túlzottan büszke, de úgy érzem, itt az ideje változtatni. Viszont jelenleg még komoly gondom van a motivációval, azzal, hogy átöltözzek, kimenjek, és elkezdjem a futást. Ti hogy kezdtétek, volt ilyen gondotok, vagy jött magától a futás iránti vágy? :)
  • Tinman #1684
    Ezeken a helyeken nyugodtan veheted, élni fog a fix díjas cseregarancia is!

Nem vagyok tisztában senkinek az anyagi lehetőségeivel, de ha nem megterhelő és te is min. 10 évre veszed az órát, akkor simán. Bőségesen kiszolgálja az igényeid! Overkill? Az. De szeretni fogod nagyon... nekem egyetlen ismerősöm van még, akinek Fenix 5 alap van, de ő is nagyon imádja, pedig ő SOHA nem fut, viszont rengeteget kerékpározik! Én meg csak futok és túrázok + sétálok és én is nagyon szeretem, (igaz nekem Plus Sapphire).

Az előző órám egy 920XT volt, azt is nagyon szerettem és olyan vette meg tőlem, aki amatőr versenyeken úszik... a vétel után pár héttel áradozott az óráról, hogy mennyire jó vele úszni és mennyire hálás. Miért mondom ezt el? Mert a Fenix 5 úszás terén is többet tud :-D

Egyet ne felejts el: Bármelyiket is veszed, edzés előtt SZORÍTSD picit RÁ A KEZEDRE A SZÍJAT! Ha ezt nem teszed meg azt fogod mondani, hogy szar az óra, de ez nem igaz! Igaz, hogy intervallumos edzésnél pár mp-et késve reagál a magas pulzusváltozásra, de utána már meglepően pontos, ha JÓL RÁ VAN HÚZVA a kezedre a szíja :-)
  • T800
    Mit szólsz a fenix 5 alap verziójához? Pl. az az én szükségleteimet kiszolgálná?(Futás,túra stb.) Én zenét nem hallgatnék vele és mondjuk a fizetési részét is elhanyagolnám, bár lehet jó dolog... Illetve láttam, hogy a Garmin hivatalos oldalán már nem kapható, ha bárhol máshol megveszem és bármi probléma adódna vele, akkor is tudon érvényesiteni a garanciát?
  • smith09 #1682
    Sikerült ma 3.32 km t 5:14 es tempóval teljesíteni. Jól esett így meló után.
    A nyári lábtörés és kettő műtét után kezdem magam egyre komfortosabban érezni.

Én a samsung health alkalmazást használom.
    Nekem teljes mértékben megfelel. Szerintem olyan nagy extrák nincsenek benne. Szerintem aki nem használt ilyen alkalmazást még, annak egy próbát megér.
  • Tinman #1681
    "telefon is a közelükben legyen? Tehát ha elmegyek futni és a telefon otthon marad, az óra megjegyez mindent fontos infót és amint telefonközelbe ér akkor szinkronizál? Vagy hogy kell elképzelni?"

Így van, te indítod el a szinkronizációt. A felsőbb kategória, lásd Fenix 5 egyes modelljeiben van wifi, így ha belépsz a lakásba gombnyomás nélkül feltölti a futásod eredményét. Egyéb esetben manuálisan tudsz szinkronizálni telefonnal + bluetooth-on, vagy a gyári USB kábellel + PC-vel.

"A Vivoactive 3 az akkor is mér ha csak sétálok (Túrázok épp valahol.)"

Ha elindítasz egy tevékenységet, jelen esetben sétát/túrázást, akkor természetesen minden adatot rögzíteni fog.

"Plusz rajzol egy térképet is róla amit otthon megnézhetek az applikáción keresztül? Pontosan milyen adatokat ment el?"

Amilyen szenzor van benne, annak az összes adatát. Magasság, sebesség, tempo, pulzus, hőmérséklet, stb. Mindent, amire az óra képes. Természetesen otthon aztán nézegetheted a térképen, hogy a Makk 7-es kocsmánál éppen mennyit dobbant a szíved, milyen sebességgel, milyen tengerszint feletti magasságon, stb. :-)
  • T800
    Király! :) Akkor már csak tényleg választanom kéne egyet...
  • grebber
    Igen, nem kell telefon. Hazaérsz és otthon szinkronizálod teloval
    Eltárolja. Gondolom ezeknek az újaknak már nagyobb sokkal a memoriájuk én régi 25-ösöm max 1 hetet tárol és kukáz
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2020.01.17. 15:21:59
  • T800
    Még annyi, hogy lehet buta kérdés, de ezeknél az óráknál ugye nem feltétlen szükséges, hogy a telefon is a közelükben legyen? Tehát ha elmegyek futni és a telefon otthon marad, az óra megjegyez mindent fontos infót és amint telefonközelbe ér akkor szinkronizál? Vagy hogy kell elképzelni?

Más: A Vivoactive 3 az akkor is mér ha csak sétálok (Túrázok épp valahol.) Plusz rajzol egy térképet is róla amit otthon megnézhetek az applikáción keresztül? Pontosan milyen adatokat ment el?
  • Tinman #1677
    Hát igen... a Fenix túl drága, az Instinct túlságosan robosztus, a Vivoactive 3 szerintem best buy... barometrikus mérést is tud!

45k-ért a nejemnek lopás volt fényes nappal :-)
  • T800
    Nagyon jó amiket írtál a Fenix órádról, kicsit sokallom az árát de még alszom rá párat :)

Az Instinct pedig megint csak nagyon jó, de túl nagy lenne a csuklómra ez a méret sajnos. Ahhoz meg még gyúrnom is kéne :D :P

A Vivoactive 3 az viszont ilyen unisex féle, ha jól láttam. Akkor az se lehet rossz választás nem? Főleg, ha ennyire jó mint amiket írtál arról is.
  • Tinman #1675
    A Fénix 5 Plus Sapphire egy csoda... imádom, minden percben amióta megvan örülök neki, hogy kiizzadtam rá a pénzt, nem volt egyszerű. (Konkrétan már jó ideje vele fizetek is a pénztárnál, BT fülessel zenét hallgatok vele, van Spotify is és nagyon jól bírja az akksija.)

Viszont! NEM ajánlom jó szívvel a magunkfajta amatőrnek, mert valóban overkill! Ez egy vérprofi triatlonos, túrázós, meg még n+1 sportot tudó óra. Abszolút csúcs. De én ilyet akartam, ez volt az álmom és 10 évig, most nem érdekel semmilyen más óra. Ha telik rá, nem sajnálod rá a pénzt, akkor Fénix 5*-ből amelyik neked szimpi... én azért vettem a Plus Sapphiret, mert ez egyrészt nekem megfelelő méret, másrészt zenét hallgatok vele rendszeresen, harmadrészt saját világtérképpel rendelkezik, de olyan részletessel, hogy a 100 lelkes faluban is jelzi a templomot, ABC-t, akármit, negyedrészt karcálló üvege van, ötödrészt wifi-t is tud, és sorolhatnám még estig, hogy miért ezt választottam. :-)

Garmin Instinct szerintem neked megfelelő lenne az vihető, 80-90.000 Ft között és van barometrikus mérés, magashegyi funkció, de bőven jó futáshoz is, 24 órás pulzusmérés is akad, az akksija baromi jó, de annyira jó, hogy szinte hegyi túrázásra termett.

Ami nekem nagyon nem tetszik benne, az az, hogy monokróm teljesen a kijelzője, meg nincs benne NFC chip, így nincs Garmin Pay, így nem tudsz érintéssel fizetni vele. Viszont van akit ez egy picit sem zavar, mert a funkciói ettől, ennyi pénzért még szuperek.

*Fenix 5-öt direkt írtam... a 6-ossal vannak még gondok, az akksit is zabálja.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.01.17. 11:44:37
  • T800
    Nagyon szuper! Köszönöm szépen a válaszodat. Nézegettem, olvasgattam és nem tudom eldönteni, hogy melyik óra lenne a befutó, mivel én sokat túrázok is, ezért tök jó lenne ha a szintkülönbséget is mutatná, és egyből eljutottam a 40-50 ezer forintos óráktól a 100 fölöttiekhez, nem tudom mennyire használnám ki. Fenix 5-öt is néztem, az alapmodellt, de már nem nagyon árulják ahogy néztem, amióta megjelent a 6-os? Lehet az már nekem "Overkill" lenne, de hosszú távra tervezek, szóval nem tudom milyen megoldás lenne még. Van a Forerunner 45 is, viszont arról 1-2 helyen rosszat olvastam. A legfontosabb nekem tehát a futás, gyalog túra, esetleg több órás (Tátrában lévő akciók.) Ennek tudatában mi lehet a tuti nekem?
  • Tinman #1673
    Télen hidegben az óra a testeden van továbbra is. Az enyémben van hőmérséklet szenzor. Durva szélben, -4 fokban, 12-14 fokos az óra, ergo az akksinak kutya baja nincs ilyenkor.
  • Tinman #1672
    Garmin Vivovactive 3-at vettem karácsonyi ajándékba a nejemnek erősen leakciózva 45.000 Ft-ot fizettem érte. Iszonyú best buy-volt.

Az optikai pulzusmérés is használható még intervallumos edzések során is, de csak egy feltétellel: JÓL ráhúzod a szíjat a kezedre. Azt szoktam csinálni a Fenix 5 Plus Sapphire-ommal, hogy ha nem sportolok, akkor lazábbra van engedve a szíj, ha már bemelegítek, húzok kettőt, vagy 3-at a szíjon. Persze nem úgy, hogy az már fájjon, hanem úgy, hogy véletlenül se mozogjon.

Na, ha így használod, így már csak az lesz az egyetlen apró negatívuma, hogy amikor 120 BPM-el kocogsz, majd a köv. pár másodperctől megkétszerezed a sebességed, akkor azt a durva pulzusváltást nem képes gyorsan lekövetni. Eltelhet 10-15 mp, mire közli, hogy 150-160 BPM-nél tartasz már, holott a valóságban már az 5. másodperctől legalább 140 a pulzusod.

Ezzel alapvetően nincs gond! Az edzéstervek ugyanis nem úgy vannak felépítve, hogy fuss 15 mp-ig nyélgázon, majd lassulj vissza 30 mp-re kocogásig. Van ilyen is, ez afféle iramjáték, de nem ez a jellemző és úgysem az órád fogod nézegetni ilyenkor, hanem próbálod tartani a pontos intervallumokat. A jellemzőbb inkább a hosszabb intervallumokra épülő edzés, pl. fuss 3 percet 4-es pulzustartományban, majd lassul vissza 1 percre 2-es pulzustartományra. Ezeket így, meg nagyon szépen leköveti a csuklós mérés, de rá kell húzni a szíjat tisztességgel!

Fasság vagy sem, nekem egy idő után bizonytalan eredetű, bal oldali mellkasfájdalmam lett, amire se a kardiológus, se a többi doki nem tudott semmit mondani, nem találták az okát! Elhagytam a mellkaspántos cuccot és lassan, nagyon lassan teljesen elmúlt a fájdalom. Amikor újra toltam vele 1-2-3 edzést újra visszajött. Nem tudom az okát. Nem is akarok okoskodni, de az biztos, hogy a csuklós mérést most már nem cserélném le mellkaspántosra, holott az EKG pontosságú... kérdés, hogy hová kell egy amatőr futónak EKG pontosság. Sehová. A profi meg pulzusmérő nélkül megmondja, hogy mennyi a pulzusa.
  • grebber
    Én mindig futok -10-ben is ha úgy esik a szabadnap , semmi gond nincs vele hiába izzad párásodik.. De gondolom a forerunner 35 már amúgy is mindenben fejlettebb mint az enyém szóval gond nem lesz vele.
  • T800
    Nagyon szuper! És télen, hidegben hogy viselkedik az óra akksija? Megbízható akkor is?
  • grebber
    Igen elment mindent csak szinkronizálni kell a garmin connectel és láthatsz mindent évekre visszamenőleg is.

(A térkép nagyítható, a futásoknak folyamatoknak saját cím adható ez az esztergomi futás alap ahol futsz azt írja oda. Adhatsz hozzá cipőt és azt rendeli a futásokhoz, kerékpárt stb.)

Utoljára szerkesztette: grebber, 2020.01.16. 10:53:23
  • T800
    Köszönöm szépen a gyors választ! :) Szóval akkor ez teljesen jó lenne nekem? Ez elmenti a távot, időt, illetve a GPS adatok alapján akkor egy térképet is rajzol az applikáción? Gondolom csinál összesítést havonta stb? Eddig Endomondo nevű applikációt használtam telefonon, ha hozná azt a szintet plusz ugye a pulzusmérést is akkor telitalálat lenne.
  • grebber
    Nekem Garmin Forerunner 25-van már évek óta. Akkuja még mindig bír bőven 4-5 futást ~ 4-5x1.5 óra bekapcsolt GPS-el + ugye a készenlét.

Zerge-n van teszt a Forerunner35-ről

Ha ez tönkremegy és váltanom kéne én maradnék a Garminnál. Nekünk hobbi futoknak ennél többet tudó óra rohad modon felesleges. Én pl ennek a kari pulzusmérőjét se használnál soha,mert van mellkaspántosom ami pontosabb.

Utoljára szerkesztette: grebber, 2020.01.16. 09:55:07
  • T800
    Sziasztok!

Amatőrként érdeklődnék. Elkezdtem futni és szeretnék venni magamnak egy órát, hogy ne mindig a telefon legyen nálam amivel a távot/időmet mérem.

2 Opciót néztem ki, egy pár mondatban tudtok esetleg segíteni, akinek volt már tapasztalata a 2 modellel?

Garmin Forerunner 35
    Polar M430

Köszönöm szépen előre is a válaszokat mindenkitől!