1945
Futás
  • smith09 #1665
    Tegnap este sikerült magamhoz képest egy elég jót mennem. 6 km. 5:03 tempóval.
    Most picit hidegebbnek éreztem az időt pedig pluszt mutatott a hőmérő.
    Vettem korábban egy nike " drill " elnevezésű felsőt melynek jó tulajdonsága, hogy a csuklójánál lévő rész a kézfejedre is rátudod húzni és azt is védi. Ha nem felejtem el, akkor ezt szoktam felvenni.
  • Tinman #1664
    Nagy királyság ez a fagy... ahol sár lenne ott sincs semmi gond, lehet nyomni a terepet ezerrel :-)

Szuper idő volt most is... -1, -2 min., semmi szél, op!
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.01.08. 17:50:20
  • Tinman #1663
    -4 fok, intervallumos edzés. Volt huzatja rendesen :-)

Őrület, hogy elnémul a világ a fagytól. Totál szélcsend, sehol egy állat, madár, bogár. Semmi. Csak a néma csend és a dermesztő sötétség.

A dzsekire írok egy kicsi negatívumot is: A "beépített" kesztyűt ha fullra ráhúzod a kezedre, akkor hamar beizzad nagy tempónál. Szerencsére ezen azonnal segít, ha ujj nélküli kesztyűként használod, úgy nem is fázik a kéz, mert már bemelegedett bőven, meg a nedvesség is azonnal elillan.

(A rendes futó kesztyűbe nem tudsz így benedvesedni, hiszen az elvezeti seperc alatt az izzadságot.)
  • Tinman #1662
    Egyetértünk.
  • smith09 #1661
    A hangsúly mint mindenben szerintem a rendszeresség. A szervezetet becsapni nem lehet amikor lehet elkell menni futni, és a melót sem lehet megúszni.

A másik mikor végzek a futással és nekem nagyon fontos, hogy kb 1 percen belül itthon vagyok és azonnal leveszem a ruhát. Mivel itthon sincs általában túl meleg semmiképpen nem szeretnék megfázni. Felveszek egy sima pólót utána aztán már jobb. A nadrág ilyenkor már minden esetben hosszú én adidas response -t használok, nekem bevált. Pár éve vettem az sport directen kb. 9000 ft ért.
  • smith09 #1660
    A másik mikor végzek a futással és nekem nagyon fontos, hogy kb 1 percen belül itthon vagyok és azonnal leveszem a ruhát. Mivel itthon sincs általában túl meleg semmiképpen nem szeretnék megfázni. Felveszek egy sima pólót utána aztán már jobb. A nadrág ilyenkor már minden esetben hosszú én adidas response -t használok, nekem bevált. Pár éve vettem az sport directen kb. 9000 ft ért.
  • Csabesz6
    Köszi a tippet!
  • Tinman #1658
    Ez életem legjobban elköltött 800 Ft-ja volt, kb. 4 éve használom! Nem tud lecsúszni, mert van rajta szorítózsinór és eddig még a leghidegebb időben sem fázott se a nyakam, se az állam. Mondjuk orrig már nem szívesen húzom fel, mert nekem ez zavarja a szabad légzést, de lehet, hogy van aki úgyis elviseli, hogy tocsog a saját kilégzett párájába :-)

https://www.decathlon.hu/100-teli-kerekparos-sal-id_8155055.html

Tolok én is intervallumot, néha sprinteket is ilyenkor, de télen mindig csak inkább szinten tartok, nem török előre. Nagyon sok futó télen nem is fut, tavasszal kezdi szinte nulláról... aztán csodálkoznak, hogy nem jutnak egyről a kettőre.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.01.03. 10:22:45
  • Csabesz6
    Én tegnap délután pótoltam az elmaradt reggeli karikát. 1 fok körül lehetett, gondoltam elhagyom a technikai felső részt. Magyarul egy póló, rá egy decathlonos futó melegító, plusz egy "mez" és hajrá. Persze a csülkeimet védte technikai + rövidgatyesz (sima adidas, ezer éve ebben futok, jó susogós, totál nem erre való:D). Illetve sapka + kesztyű.
    Tök jó volt, pikk pakk bemelegedtem, nem is hiányzott az aláöltöző. Nyakam szeret lefagyni az elején, de ennyit bevállalok. Ha rajtam van a nyakmelegítő, úgy érzem magam mint a robotzsaru, mintha kényszerzubbony lenne rajtam. Ilyen szempontból nem szeretem a hideget, csak az öltözködés 10 perc ilyenkor.

A kör is jól sikerült, ~7,5 km 32 perc alatt (4,26 km/p). Az oda vissza vezető szakaszt nem mértem, de az sem sikerült rosszul (~2x4km).
  • Tinman #1656
    Igen, 3-4 fokban nagyon jól el lehet lenni, főleg, ha szél sincs.

Ma is mentem futni, -1 fok, az edzés vége felé már -2. Elkelt a 3 réteg, bár ami fura volt, hogy most nagy tempó után a kezem eléggé beizzadt, de ezen is nagyon könnyű segíteni, mert kb. 3 féleképpen lehet a kezedre hajtogatni, így kicsit kibújtattam és 30 mp alatt minden oké volt.

Ami kis negatívum volt, hogy a saját arcvődéjét ha lusta vagy és nem csatolod le, már induláskor, akkor max a nyakad/állad fogja jól védeni és lecsúszik állig. Ha viszont nem vagy olyan lusta dög, mint én és lecsatolod még otthon és eligazítod a fejeden, hogy hátul is jól fel legyen húzva, akkor pöpec. De gondolta arra a 3/4 órára nem szarakodok vele, de kellett volna, mert így többször is feljebb kellett húznom.

A leglényegesebb, hogy kicsit sem fázik a mellkasom és nem izzad meg a felsőtestem. Ez így nagyon nagyon jó... viszont ez a dzseki rávilágított arra, hogy eddig észre se vettem, de a hátsóm fázik egy idő után, túl vékony az évekkel korábban vett alsó.
  • smith09 #1655
    Én 01.01 én voltam futni egy hosszu adidas felső ( mez anyag ) illetve egy karrimor dzseki volt rajtam. Szerintem a 3 - 4000 ft körüli árban lehet.
    Szerintem 3 - 4 fokban 2 réteg elég, abból az alsó legyen valami technikai ruházat.
  • Csabesz6
    Köszi srácok. Amúgy Tinman élménybeszámolója alapján tényleg kívánatos darabnak tűnik.
  • Tinman #1653
    Tegnapi futás természetesen megtörtént és a dzseki teszt is.

Mínusz 1-2 fok között futottam benne. Nem mertem csak technikai aláöltözetben elmenni futni, így a korábbi futós felsőm is rávettem. Kb. a 3. perctől éreztem, hogy kezd melegem lenni. De nem akartam nekiállni vetkőzni, így eszembe jutott, hogy van ezen "manuális szellőzőrendszer".

2 oldalt lehúztam a szellőző cipzárját, és 1 perc alatt rendeződött a probléma és onnantól nagyon kellemes volt benne futni. Nem susog, nem zajos, a kis szél ami volt abszolút esélytelen volt vele szemben, baromi jó a fix kesztyűje, abszolút melegen tartotta a kezem, az órának kivágott bal karos hely szuper, nagyon must have, a zseb végre olyan, hogy nem potyogott ki benne terepen sem a papírzsepi, a nyakba húzható arcvédő pöpec.

Lehetséges, hogy megteszem a rendőrségen saját magam ellen a feljelentést, mert ennyi pénzért ez tényleg lopás volt. Nyilván márkás cuccok esetében 50-80 ezerért ennél jobbakat kapsz sokkal, de akinek ez nem elég, az már szerintem ultrás.
  • Tinman #1652
    Így igaz! Ez nem alkalmas fullos esőben való futásra, de bevallom én azt nem is szeretném. Nyáron esőben szeretek futni, oda ez nyilván nem kell, télen viszont elkerülöm. 1-2x futottam télen esőben és szar élmény. Akkor is szar, ha nem ázol rommá. Kivert kutya feeling, amikor mindenki bent van a jó meleg szobában, téged meg ver az eső, elfúj a szél, lefröcskölnek az autók, vagy nyakig sáros leszel, mert beleléptél egy pocsolyába. Van amikor egyszerűen nem érdemes kimenni futni.

Arra viszont tökéletes, ha elkap valami hirtelen időjárás-változás, vagy köd, vagy szelesebbre fordul, akkor ne legyen gond.

Az egész ugyanis a kapucnijába behajtogatható, majd pl. a karodra rögzíthető! Súlya kb. semmi, így ha nem vagy benne biztos, hogy kell-e vagy sem, akkor is nálad lehet a karodra rögzítve, abszolút nem zavaró!

Külföldi userektől olvastam olyan, hogy 0 fokig egyetlen egy pólót vettek csak alá és jól érezték magukat benne ^^
    (0 fok alatt kettő kell, főleg ha szeles az idő.)

Most kajáltam, kicsit rápihenek aztán megyek futni, letesztelem. :-)
  • Tikal #1651
    Ha softshell akkor az nem teljesen vízálló, kis hóesést, szemerkélő esőt elbír, de ha szakad akkor ne ebben menj futni.
  • Csabesz6
    Ez nagyon jól hangzik. Én ezer éve keresek 100% vízhatlan darabot, ez szerinted tudja azt is? Leírás szerint csak kicsi eső ellen véd. Meg ugye softshell, ami ha jól sejtem nem az az újrahasznosított tejfölösdoboz full műanyag cucc (amin ugye tuti nem hatol át a víz..:)
    Grat hozzá, akárhogy is!
  • Tinman #1649
    Ezt akartam.

Sajna nem volt XL-es méretben, az L-es eléggé feszült rám, meg amúgy is... nem voltam vele elégedett, kissé vékonykának tűnt.

Ez lett belőle.

Na de... beszarás ez a kabát. Több okból:

- A fekete verziója 17.990 Ft-ba kerül. Nem volt rá akció. A kékre volt, 8.000 Ft engedmény, így 9990 Ft-ért hoztam el!
    - A fekete amúgy is felejtős, hiszen jobban jársz az élénkebb színnel, mert átmennek a nyakadon az ótósok'.
    - Vannak rajta fényvisszaverős csíkok.
    - Van saját "elhagyhatatlan" kesztyűje ^^
    - Van saját "elhagyhatatlan" nyak/arcvédője ^^
    - Van saját kapucnija, nyilván ez is fix.
    - Van "szellőzőrendszere". Gyak. a hátán kopoltyúszerűen vannak, az oldalán te magad nyithatod-zárhatod, ha akarod, asszem cirka 4 zsebet számoltam rajta.
    - Afféle semi-fél széldzseki. Nem engedi át a szelet, de nem rohadsz bele.

Be.Sza.Rás. Ennyi pénzért ez lopás volt. 17.990-et is megér, 9990-ért értelmezni se tudom.

Holnap teszt élesben, izgatottan várom.
  • Tinman #1648
    Nem szoktam soha szélben futni, de annyira sok hasznos edzés kiesett az eső miatt, hogy most újra megragadok minden 2. napot edzeni. Szóval, hogy egészen őszinte legyek, a 2 nappal ezelőtti edzésen technika + futós hosszú ujjú felsőben fázott a mellkasom. Ezért gondoltam, hogy növelem az esélyeim, de így se volt jó. Jobb volt, de mindenképpen vennem kell futós dzsekit.

Köszi a tippet, holnap megnézem!
  • Tikal #1647
    Amugy decathlon-ban is lehet kapni gyapjú aláöltözetet, annál jobb cucc nem igen van.
  • Tikal #1646
    Az atléta a technikai alá nem rontja a hatékonyságot? Én semmilyen pamutot nem veszek fel, az gyakorlatilag csak halott súly rajtam, ráadásul a dörzsölödés miatt se szeretem.
  • Tinman #1645
    -1 fok volt, mocsok nagy szél, még mindig keresem a szemeim, pedig már lezuhanyoztam, kajáltam.

Ezek voltak rajtam:

- Sapka.
    - Atléta, futó technikai felső (izzadság elvezetés), ujjatlan póló, futó hosszú ujjú felső
    - Futós kesztyű.
    - Futós alsógatya, futós naci, kompressziós térdzokni.

Kevés volt. Egy széldzseki szerűség kellett volna, de majd holnap veszek.
  • Tikal #1644
    4? Hány fokban? Gyapjú alsó réteg, erre egy softshell és ha fúj a szél vagy hideg van akkor egy dzseki. Sapka, kesztyű az már alap ilyenkor
  • Tinman #1643
    Voltam ma is futni, hogy nektek ne kelljen. 4 réteg ruha volt rajtam felül, de 2 perc alatt átfújt rajta a szél, ráadásul intervallumos edzés volt... taknyom nyálam egybefolyt a végére. Holnap veszek futódzsekit Dekába...
  • grebber
    Holnap focikupa. Utána meg utazok falura és nem akarok cipelni ruhákat cipőket plusszba...Elég volt ez is.
    Jövőre visszaveszek többet kell gépezni
  • Tinman #1641
    Há' még van 4 nap? Már nem mész? Szar lesz az idő?

Nekem még 2 edzés biztosan lesz, abból az egyik hosszú. Persze, ha ez a retek eső tovább mérgez, akkor 0 edzés lesz. Nyári esőben örömmel futok, de ez szar. Van kint 0-4 fok, az eső rohadt hideg, seperc alatt átázok. Nem erőltetem.

Fasza eredmények, grat!

Nekem ennek a fele jött össze távba. A mentségem tök egyszerű: Gyerek + sár. Az embernek, ha van gyereke, akkor az mindent felülír. Meghallod a hangját és nem érdekel semmi onnantól, de még az sem, ami addig életed legfontosabb hobbija volt.

A sarat meg nem kell ecsetelnem. Nem, hogy futni, de gyalogolni sem lehet az erdei utakon. Baze, olyan belvizeket látok ahol máskor futni szoktam, hogy szerintem simán derékig érne, ha belemennék és nem túlzok.

Amúgy ~70 tevékenységem volt, idő meg 55 óra körül, szóval iszonyú nagy visszalépés a korábbi évekhez képest, amikor volt, hogy 1500 km is befigyelt.
  • grebber
    Na a mai futásommal lezártnak tekintem ezt az évet.

A tavalyit sikerült túlszárnyalnom ennek örülök.

2018:

Tevékenységek: 104
    Távolság: 1210.53 km
    Idő:102:20:57

2019:

Tevékenységek: 100
    Távolság: 1393.78 km
    Idő: 117:08:47

(Még mindig a fekete szakadtba verem a kilométereket az újat nem akarom befogni egyből a "mocsárba")
  • Csabesz6
    Nem tudom, de nekem az Asicsom fél év után lyukas lett (orrrész felső felülete). Biztos beleakadt egy ág, vagy valami ilyesmi. Nem kicsit bosszantó.
  • Tinman #1638
    1200 max 1400-nál kukázom... illetve ilyen kinti melós cipőnek befogom és még teszek bele 1-200-at. Kár ezeket ennyire túlhúzni, a csillapítása már az újhoz képest nevetségesen lecsökken, így a lábban levő ízületek, csontok is nyelnek el bőven a becsapódásokból, az meg nem fasza.

Ja és akkor még rám is azt mondják, hogy túlhasználom. A profik szerint 650(!!!) és 800 között csere. Persze ők biztos bírják pénzzel -.-
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2019.12.16. 18:07:24
  • grebber
    Le kell cserélnem mert már hullik atomjaira szakad széjjel

• Csabesz6
    Nekem ez már túl perverz... :Đ
  • grebber
    Állóképességfejlesztés rulezz.. Nem semmi koncentráció kell amikor kb tükörjégen minden lábletétellel plussz erőt kell odatenned, hogy ne ess pofára. El is fárad az ember lába ezerrel
  • Tinman #1634
    Nekem viszont nagyon kellett már a jég, ugyanis brutális sár van nélküle. Az erdei utak így újra remekül futhatók.
  • Csabesz6
    Köszi a válaszokat.
    Érdekes, mert ha "rányújtok" kicsit a lábszáramra, kb azonnal elmúlik a fájdalom. Lehet meglesek egy sportorvost, mielőtt nagyobb gebasz lesz:)
    Viszont ami igazán zavar az az, hogy tegnap reggelre szanaszét fagyott az összes út, beleköpött a természet a levesembe. Nyilván ez minden évben így van, de annyira rühellem. Semmi sem zavar (eső, hideg, sötét), kivéve a jeget. A pofáraesés ellen nem találok gyógyírt, és így marha nehéz még sétálni is, nemhogy futni. Mondanom sem kell, összeszerencsétlenkedtem 1km-ert, aztán sétáltam haza. A kocsma előtt majdnem dobtam egy hátast :-D
  • Tinman #1632
    Végre megint 2 naponta tudok futni, ma is voltam... már SOKKAL jobb tempót tudtam menni SOKKAL alacsonyabb pulzus mellett, mint 3 edzéssel korábban... de ilyen 40-45 BPM-es difi volt u.o. tempónál, ami iszonyú sok! Mondom én, a szervezet emlékezik. (Amúgy valóban létezik olyan, hogy izom memória.)

Az viszont most is érdekes volt, hogy az első kb. 20 percben egyre terheltebbnek éreztem a vádlim, de nem foglalkoztam vele, viszont nem emeltem a terhelést (edzésterv nem is engedte volna) és aztán egyszer csak mintha teljesen elvágták volna és megszűnt. Akkor melegedtem be igazán, pedig én végzek tisztességes bemelegítést.
  • Tikal #1631
    hát nem tudom, nekem ez inkább nyujtásnak tűnik :)
  • Tinman #1630
    Soha nem olvastam még olyan szakirodalmat, vagy beszéltem volna olyan profival ahol/aki ne emelte volna ki a bemelegítés (és az edzés végi nyújtás) fontosságát.

Ráadásul bemelegítés után jellemzően 5 perc kocogást ír elő kb. az összes mai modern értelmes futóedző, sőt levezető körről is gyakran esik szó, amikor is rövidebb időtartamú edzés esetén 5 perc, hosszabb edzés esetén 10 perc a levezetés. (Elősegíti a gyorsabb regenerációt, a sejtek által termelt salakanyagok optimálisabb feldolgozásához járul hozzá.)

Ez a ne melegítsünk be futás előtt, ez a régi komcsi időszakból eredő, testnevelésóra elkorcsosult maradványa, amit sajnos nem egy iskolában a mai napig tolnak. Kezdődik a tesi óra, állj fel a rajthoz és irány egy Cooper...
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2019.11.28. 08:24:45
  • grebber
    Én se előtte se utána nem szoktam nyújtani. És egyelőre még élek
    Amíg az órám GPS jelet talál pár vállkörzés / karkörzés (mert futásnál csak a kezem szokott jobban igénybe vevödni) meg nyak/fej azt uccu neki.
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2019.11.28. 08:06:08
  • Csabesz6
    Én nem szoktam semmi rosszat érezni, de gondolom ez is úgy van hogy amint rászoknék a melegítésre, már tudnám mit veszítettem előtte.
    De remélem azt legalább jól tudom, hogy a kimondottan nyújtó mozdulatokat a végére kell tartogatni.
    Bemelegítésre ezt a videót vettem alapul annó, de ugye megmaradtunk elméleti síkon:)
  • Tikal #1627
    Az nagyon nem jó. Ha nem melegítek be rendesen első pár kilométer elég szenvedős tud lenni nekem...
  • Tinman #1626