1945
Futás
  • Tinman #463
    USA.

Postával 11-12k körül.
  • grebber
    Én kulcsot soha nem viszik mindig vannak otthon :D
    Telefonom pedig a nadrágzsebembe van szimplán.

• Sippie
    futáshoz ki hogy cipeli a telefonját kulcsait?
    Kéne valami karpánt, mert az övtáska elég szar, de csak telefontartóst találok, illetve 1-2 olyan van amibe kulcs is fér elvileg, de a kulcstartó része elég kicsinek tűnik. Valakinek valami jobb tokja nincs, és hogy hol lehetne beszerezni? :D
  • grebber
    Honnan ez a négyes kulacs cucc és mennyi?
  • Tinman #459
    Azt nem írtam, hogy ezt a táblázatot nehogy elkezdje valaki nulla futással a háta mögött.

Ehhez Grebber szint kell, vagyis egy szép félmaratoni eredmény. Nekem is csak álom egyelőre egy ilyenbe belekezdeni.
  • Tinman #458
    Nekem tegnap rövid táv volt soron, viszont a legnagyobb hőségben mentem el víz nélkül, terepre... nem mondom, hogy nem volt kemény.

Jah és ezzel egyidejűleg MOST fejeztem be a víz nélküli futkosást, mert már kezdem unni, hogy emiatt kell nagyobb távokról melegbe lemondanom, rendeltem egy ilyet. Boston maratonon nagyon közkedvelt, pro-k is használják, mert olyan műanyagból van a palack, amiből nem oldódik a folyadékba semmi, így nem káros az egészségre. Drágább jóval így, mint a normás társai, de ha süti a nap a műanyagot, abból sok jó nem lesz...

• repvez
    Ma én is elvoltam egy rövidre 3,3km-t. DE megint gyors volt az eleje a vége meg poroszkálás lett :(
    21:55.
    2hetet kihagytam a sipcsont hogy ne fájjon,de ugy látszik még nem volt elég neki, viszont ez a 2 hét arra elég volt, hogy visszaessek az időben.
  • grebber
    Ma találtam egy új útvonalat ami nyugodtabb.

Futottam és mellettem elkezdett valami mozogni a susnyásba odanézek és egy őz megijedt tőlem és nyomot egy sprintet.Baszki ezek hogy hol élnek én nem értem mert úgy eltűnt valahova hirtelen,hogy az már ufotechnologia
  • Tinman #455
  • grebber
    Nincs a térdemmel semmi baj csak hát ha nem kap vért a láb xy része akkor nem kell csodálkozni hogy akármi van.

Addig húzom halasztom az orvosi beavatkozást míg az orvos azt nem mondja hogy nyísz és game over.
  • Tinman #453
    Azt hittem mióta maratoni terveket dédelgetsz azóta változtattál. Nem tudtam, hogy nem.

Ok, szerintem képtelenség maratont így lefutni. Most be lehet bizonyítani, hogy tévedtem :-D

A pro-k szerint edzésterv, bemelegítés, nyújtás, frissítés kell hozzá vagy súlyos sérüléseket összeszedsz (saját bőrömön kellett tapasztalnom, hogy ez így is van)... mondjuk a térded/lábad úgy tűnik a nálunk okosabbakkal ért egyet :-(
  • grebber
    Nem elégszer mondtam már ,hogy én random mod futok a lehető legócskább modom ami létezik.
    Azaz: Mindenféle okosságot edzéstervet bemelegítés egyszóval mindent amit épeszű futó ember csinálnak MELLŐZÖK.
    Ezeket a távokat amiket futok azt felállok a gép mellől ahol teszem azt aznap már 6 órát punnyadtam és futok.Ennyi.

Ezért is vagyok büszke magamra bőségesen hogy:

1. Képes vagyok otthagyni a gépet (15 éves mást se csinálok nap mint nap ki*a**ott függő vagyok)
    2. Ilyen körülmények között ennyit tudok futni

• Tinman #451
    Jah, hogy még mindig nem műtetted meg a visszér gondot? :-(

Amúgy nem tudom hol futsz, de én betonon pl. max 4-5 km-t merek lefutni. Régebben csak ott toltam, de a jobb térdemen kidudorodás kezdődött és egyre inkább fájt, ezt hívják ízületi gyulladásnak. Aztán később már a csípőm is elkezdett fájni. A kényszerű pihi óta szinte csak terepen futok, azóta szinten minden frankó és ha egyszer sík terepre jutok nem lehet megállítani :-D

Ezt hívják asszem' trail runningnak, mert ösvényeken futok, néha ismeretlen terepen.

Az a vicc, hogy a terep elvileg keményebb, hiszen sár van, traktornyomok, ágak, fél méteres fű néhol, de inkább ezerszer ezt választom és emiatt szarabb eredményt érek el, mint a beton, mert ez bizony végig puha. Pedig majd' 30k-s futócipőm van, pontosan olyan, amilyenben Bérces Edit szokott laza 2-300km-eket lenyomni egyszerre!

A maraton témában nekem csak olvasott tapasztalatom van, de az biztos, hogy arra qrvára fel kell készülni, hozzá kell szoktatni a szervezeted az igazi hosszú távhoz.

Ha jól tudom már 2x lenyomtad a félmaratont, de én úgy tudom, hogy ez ok, hogy egy baromi jó start, de a móka eztán kezdődik. Sokan a heti km adag FOKOZATOS növelését tartják jónak, és azt ha az egyes edzések alatt VÁLTOZATOS tempóval futsz... 2 percet sprint közelben, 10 percet kocogva, megint sprint, kocogás, aztán gyors futás, etc. és hétvégére javasolják a PIHENTETŐ jellegű hosszú távokat.

Szerintem baromi gyorsan futod ezt a távot, elképzelésem sincs, hogy lesz erőd a másik felére.

Nézz meg a miCoach-on vagy a Nike oldalán egy igazi maratoni edzéstervet! Egész biztos, hogy úgy csinálod? Ezeket nem hülyék szórják össze, hanem vér profik.

Ha jól megnézed itt a maraton előtti hetekben többször is félmaratoni vagy annál több távot futnak.

Egyik legjobbnak tartják:

• grebber
    Nem azért írtam amit írtam.
    Már minden bajom volt.Ilyen lábbal esélytelen a maraton de még a 30 km is, előbb el kéne mennem már orvoshoz nézze meg mi a szituáció odalent, mert csak egyre rosszabb lesz.

Térdeimbe már most is volt vagy 40 bar nyomás
  • Tinman #449
    Te irónia király, teee :-D
  • grebber
  • smith09 #447
    mennyi idő alatt sikerült teljesíteni ?
  • grebber
    A mai félmaraton után belátom semmi azaz NAGY NULLA vagyok én a maratonhoz.
    Akaratgyenge szarkupac vagyok
  • Tinman #445
    Ma átléptem a saját határom. Soha nem hittem volna, hogy 5 perc alatti km-re képes leszek, mindig Grebber eredményit sokkolva néztem, hogy a fenébe képes rá.

Fura, mert közben nem gondoltam volna, hogy ez ilyen hamar megtörténik.

Az a helyzet, hogy a rengeteg terep és dombfutás után most egy sima, szinte tök egyenes fű fedte 400m-es körpályán futottam, azért mert a terep most tiszta sár. Utálom a körpályát, de most muszáj volt emiatt.

Az a nagyon furcsa, hogy nem örülök. Ha tudatában lettem volna, hogy ilyen jól futok, akkor még jobban belehúzok és lenyomok 10km-t ott helyben, vagy még jobb időt kihozok.

Hülye telómat ma raktam újra és az az app még nem volt rajta, ami megakadályozza, a képernyő a miCoach alatt kikapcsoljon. Elfelejtettem, pedig ha az van és látom, hogy mennyivel tolom belehúzok... ááááá faxomat komolyan :-(

(Az a durva csökkenés ott egy helyen a végén azért volt, mert ott fociztak tőlem 20 méterre, kigurult a labda és megkértek, hogy ugyan rúgjam már vissza.)

• repvez
    Gratula!

Én a multkori 6km-el jártam igy, a telon néztem az utvonalat mikor már befejeztem a futást,csak ez a nyuves endomondo a végén felajánlja, hogy osszam meg valami közösségi csatornán vagy irjak valami kommentet ezt nem akartam és a visszagombot nyomtam meg, erre a teló nem mentette el az utvonalat és vissza se tudtam hozni.

Nálam is már a telefon rakoncátlankodik, akad a zene is ha megy mellette más is.
  • grebber
    Akarok azért futkosok most már egyre többeket.
    Ma is 25-öt terveztem de miután leállt ez már semmi kedvem nem volt :(
    A lényeg 16 km-en felül jártam és kész.
    Fekete pólóm miatt úgy néztem ki mint egy rossz csöves, mert tiszta fehér volt a kivált izzadtságtól
  • Tinman #442
    Brutál eredmény ez így is!

Amúgy nekem teló hiba miatt volt 1x GPS lost miCoach-ban a kb. 100 alkalomból 1x. Csak úgy még soha nem fagyott ki az app, se Symbian, se Kitkat alatt.

Megértem a fájdalmad, nekem a GPS lost-ot bemondta, de azt hittem utána újra megtalálta a műholdokat... jah, lófaxt, valami fél órával később mondta, hogy GPS found... azt hittem ott helyben szétverem a telót.

Nem akarsz egy 30-ast letolni majd a 42 előtt? Tudod, csak az íze végett?
  • grebber
    ÁÁÁ fuck ez a nap má e van ba**va

Igazság szerinte eddig bele se gondoltam lehet ilyen de most ez letaglozott rendesen.

Futok szépen jól mondom ott rohadjon meg megfutom a 21-et megint.
    Erre random módom olyan ~ 1 óra 40 perc futás után há ránézek má mennyinél lehetek mert ~18km felett az tuti. Erre ez fogag a kijelzőn a mycoach leállt. Hogy az jó k**va ott kész végem is volt majdnem elbőgtem magam. Mint amikor nyer az ember 3 milliárdot és elveszik a szelvény kb olyan érzés.

Öröm az ürömben hogy legalább amit a leállásig mért az nem veszett el:

01:17:29
    15.66KM
    1178 CALORIES
    04:57 MIN/KM

Na ezért kéne garmin órát venni akkor dual mérés lenne csak nem hal be mindkettő egyszerre.
  • Tinman #440
    Grat!

Micoach-ba nézd meg ezt a weboldalon: PLANS -> RUNNING -> RUN EFFICIENTLY -> REDUCE INJURY RISK.

Ezt szerintem iktasd be a futásaid közé. 2 naponta 15 vagy 30 perc és garantáltan nem fog fájni a vállad.

Nekem mocskosul bejött, nem fáj semmim bármennyit is futok, mert ez mindent szépen erősítget. Sok cucc nem is kell hozzá, kis ésszel szinte minden eszköz amit igényelne otthon is rendelkezésre áll. A 2x5kg-ot pl. 2x5 literes Jana ásványvízzel váltottam ki, a 10kg-os súly 1 karton 1.5 liter ásványvízzel, a nyújtós gyakorlatokhoz meg egy szünetmentest használtam, persze akksival :-D

Sok futó elköveti azt a hibát, hogy a felsőtestét elhanyagolja, na ez azon is segít, sőt a csípőn, derékon, térden, vállon, hátizmon, nagyon frankó.

Telefonom leteszem, zene be és a videókon látom, ahogy a kis ember ismétli a mozdulatokat, azokat szépen leutánozom... még az is meg van adva, hogy hányszor kell, mennyi ideig stb.

Ez persze csak az én tapasztalatom, lehet, hogy másnak nem segít, csak egy tipp volt :-)
  • grebber
    Ugyanaz csupán mint a multkori félmaraton után fájnak a vállaim ,de semmi más. Nem fáradtam el szerencsére ezért is próbálom belőni azt a sebességet amivel talán sikerülhet a 42km.
  • Tinman #438
    Fú, de mocskos jó eredmény! VÁÁÁÁÁÁ

Nem volt messze már a félmaraton... mondjuk jól csinálod, azt mondják a maratonhoz nem árt bizony ilyeneket futni.

Amúgy, hogy érzed magad most utána? Meg se kottyant? Picit esetleg valami apróbb fájdalom valahol?
  • grebber
    Mai: (Még mindig kéne lassulni)

• zenoka
    kivancsi vagyok.
    hajra:D
  • grebber
    Tisztában vagyok vele hogy nem ugyanaz :)
    Ezért is tartok tőle ,hogy a táv közelébe sem leszek és feladom :(
    Amiket futok 5-6-7-8-10-15 km és csak egyszer volt meg a félmaratoni táv.

A lényeg bármennyi lesz is mindennel az leszek ,hogy minél tovább jussak.
    Ha ez 30 km lesz csak akkor annyi...
  • smith09 #434
    Aki frissítés nélkül próbálja lefutni a maratont az ott fog meghalni. MEg hát nem is lehet, és hülyeségnek tartom azt h ez valakinek célja legyen. Feleslges is erről beszélni.
    10 km -t lelehet futni frissítés nélkül ami mondjuk 45-50 perc, szóval azt meg ki lehet bírni. Félmaratont meg folyadék pótlással /víz, pici izótóniás ital/.
    1 órát meghaladó sportolás után érdemes izótóniás italt inni, mert 10-20 perc futás után semmi szüksége rá a szervezetednek. Hosszútávú futásnál a szőlőcukrot meg felejtsd el. Bár hamar felszívódik és erőt ad, de különben semmi értelme. Én már futottam maratont és jóoár félmaratont. Hidd el 1 maraton nem egyenlő 2 félmaratonnal. és ezt a lehető legkomolyabban mondom. Ha nem vagy felkészülve rendesen akkor 30 km után jönnek a "meglepetésk"- Elkezd fájni a derekad, lépni se bírsz nagyon. Mármint a futás nehezedre esik, ha nem vagy félküszelve a hosszú terhelésre könnyedén begörcsöl a lábad szóval nem lesz egyszerű na. De utólag könnyűnek tűnik az egész. nem is a maraton futása a gáz, mert ha felvagy készülve és elszánt vagy akkor lefutod, de az addig vezető út a nehéz.
  • zenoka
    sipcsontod valoszinuleg azert erzodik mert sok neki a tav meg..ezzel vigyazni kell mert siman lehet belole csonthartya iritacio (nem csonthartya gyulladas mint ahogy emlegetni szoktak mert az nagyon mas) ami egy rohadt makacs dolog es hosszu ideig elkiser plusz az edzest is abba kell hagymi miatta...pukli a fajas helyen van e vagy melegebb e mint a labszarad tobbi pontja?

ilyen tipusu futashoz nem igazan kell izomzat a labon.. ami nem art az egy eros hat es hasizom hogy ne gornyedten fuss pl.
    Ami jot tesz meg az a nyujtas sokan elfelejtik..
    a tudo es keringes meg hat sokkal nehezebben fejlesztheto mint az izomzat szoval annak ido kell...

grebber: szoktal hosszabbakat futni mint 10-15? maraton miatt kerdem.. en futottam mar 5-6 felmaratont par 27est es egyszer egy 30 at...de maratonra nem mernek menni.. mar a 30 nal is nagyon erzodott hogy hat ez kurvara nem egy felmaraton plusz egy tizes.. eg es fold volt a terheles..
  • grebber
    Most 31/30sec tehát 62-es.
  • repvez
    Igazából most még ott vagyok, hogy mindegy hogyan csak megállás nélkül le tudjak küzdeni egy távot. Ezalatt is erősödnek az ahhoz szügséges izmok, tüdö,meg keringés stb.Meg talán a mozgás is jobban kialakul, hogy mi a jó. Mert mint irtam a sipcsontomon az érződik, hogy nem tetzszik neki.DE azt is érzem, hogy késöbb jön a holtpont. most ugy 2km környékén jön el a töréspont aminél lelassulok és nem tudok utánna gyorsulni sem.
    DE tavasszal még a 3km-t is alig birtam egyáltalán végigmenni megállás nélkül, ahhoz képest már fejlődés.
    Jövö tavaszig ráérek fejleszteni.
  • Tinman #430
    Reggel mikor kinyitod a szemed és fekszel indítsd el a telódon, vagy az órádon a stoppert.

Tedd az ujjad a csuklódhoz/nyakadhoz/szívedhez és 30 mp alatt nézd meg mennyit mérsz, ezt nyilván szorozd fel kettővel és meglesz a nyugalmi pulzusod. Ez az egyik legjobb módja az edzettség mérésének futóknál/kerékpározóknál.

A legrosszabb esetben is szerintem neked 50-es lesz, de simán elhiszem a jobb értéket is (alacsonyabbat).
  • Tinman #429

Köszi, hogy nem vetted okoskodásnak, meg kioktatásnak, mert nagyon nem annak szántam, egyszerűen csak leírtam én, hogy látom.

Sokkal én sem tartok előbbre, én is csak kb. 14 hónapja tértem vissza az aktív mozgáshoz, szóval fejlődni nekem is nagyon sokat kell.

Tulajdonképpen, ha neked ez az 5km örömteli és tök jól érzed magad közben meg utána is, akkor semmi nem számít :-)

Ha nem akarsz magaddal versenyezni*, nem akarsz elérni xy célt, akkor vedd úgy, hogy nem is írtam az előbbi hsz-ben semmit, mert az úgy írtam, hogy egy erős amatőr szint legyen a cél.

Ez 5 perc/km, vagyis 12-13km/h-t jelent és ezt 5km-en keresztül illik tartani. Aki ezt tudja, az már egy nagyon szép eredmény és erre már lehet építeni félmaratont, majd később maratont is.

* Imádok magammal versenyezni, de mással már nem akarok. Jó érzés látni, hogy tavaly, hogy ment és most hogy megy, vagy adott távon mennyire sokat javult a sebességem, miközben közel sem vagyok annyira fáradt, mint alig fél éve. Nekem ez a fontos, ezt nagyon élvezem... de mással már nem versenyzek, nem is érdekel.
  • grebber
    Szerintem jó lesz az 65-70nek is.
    De majd ha lesz valami mérő genyóm megnézem.
  • repvez
    Semmi gond nincs amit leirtál én ezzel tisztába vagyok , de legalább van hova fejlődni.
    Egyébként a rendszeresnek mondható futást mostanában kezdtem csak el .ez azt jelenti hogy idén összesen futottam 45km-t 13 alkalommal.
    Ezelőtt évente futottam talán összesen ugy 5-6km-t.
    Viszont mellette 2000km-t bringáztam.
    Csak tavaly volt egy féléves kihagyásom amikor semmi mozgás nem volt és tavasszal eléggé éreztem magamon, hogy a gyaloglásnál is izzadok.
    ÉS emiatt próbálom visszahozni az állóképességemet.
  • Tinman #426
    Legnagyobb tisztelettel mondom: Ehhez a távú futáshoz nem vagy még elég edzett. Elhiszem, hogy 100 kilókkal fekve nyomsz, de a futás az más, állóképességet igényel és nem brutál izmokat.

Ha ezt a menetet relatív sík terepen (nem traktorcsapásos út és hegyi meneteket) toltad le, akkor az egy nagyon, de nagyon könnyed mozgás volt.

8.6km/h-s átlagsebességgel futottál.

Szerintem(!) próbálj meg 3km-eket futni és törekedj arra, hogy azok menjenek egyre gyorsabban és gyorsabban. Az a helyzet, hogy jelenleg túl lassan futsz, relatív túl sokat.

Ezt a pulzusod is alátámasztja! Mérd meg a reggeli pulzusod, közvetlenül rögtön miután felébredtél! Ha 60 felett vagy, az jó indikátora annak amiről írtam. Nekem 1 év edzés után 65-ös nyugalmi pulzusból 54 lett.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy ha 10-11km/h-val futok SOKAT, akkor sem megy a pulzusom 125 fölé! Ha 9-10km/h körül futok, akkor 110-115 körül van. Könnyű és olcsó módszer az edzettségi fok mérésére.

Egy profi távfutó reggeli, az az nyugalmi pulzusa 40 alatt is lehet (35-38!). Ettől mi még baromi messze vagyunk, bár szerintem Grebber már lehet, hogy 48-50 körül lehet, de majd remélem megmondja...

Mi a futás? Mitől számít futásnak a mozgás?

Tekintve, hogy egy egészséges felnőtt, átlagos méretekkel megáldva 7 km-t képes legyalogolni egy óra alatt, kimondható, hogy a 7km/h alatti mozgás semmiképpen sem futás. Nyilván egy túlsúlyosnak, vagy egy alacsony magasságú egyénnek a 6km/h is futás, de ez valójában nem az.

5-8km/h között beszélhetünk kocogásról. E felett lehet futásról beszélni.

Ussain Bolt tartja az ember által futva elért legnagyobb sebességet 41.38 km/val, a leggyorsabb maratoni futó Kipsang pedig 20km/h-val tolta végig a 42.195km-t! Ehhez képest mondjunk az én sprintelésem 18 km/h (bírom vagy 20 mp-ig), ami a szánalmas alatt van kettővel, de hát ez van.

Ezt csak azért írtam le, hogy tegyük helyre azt, hogy az 5-8 km/h az még amatőr szinten is egy nagyon, nagyon lájtos kocogás, sokaknál egyszerű gyaloglás, ami ugye nem futás.

Amúgy ez csak az én véleményem, tetszés szerint ignorálható :-)
  • grebber
    Én nem merném mérni mert örökre eltiltanának a futástól az biztos. 100% hogy a megfelelő pulzus felett futok mindvégig.

Ilyet akarok majd venni mert ez tökéletesen együttműködik az adidas mycoach-al csak azóta is folyik a tesztje...

Ilyenkor miért nem adják ki külsős ismerősnek vagy valami ismer futónak nem is értem. 2 nap alatt letesztelné nekik.
  • repvez
    ÉS futás után 5-6 perccel 147/90-es vérnyomás és 136os pulzus