1945
Futás
  • repvez
    Ma 5,3km 37 perc
    6,21-es kezdő idő a végére 7.25 re csökkent.DE lényegesebben kisebb időkülönbségek voltak a km-ek között.
    6:21
    6:33
    7:05
    7:19
    7:25
  • Tinman #422
    Múltkor mikor a 11-et futottam ~27 fokban, terepen, dombokon, szerencsére a nap eléggé a felhők mögött volt, akkor azt mondtam, hogy menne még tovább is, nem tudom meddig.

Ellenben tegnap a 30 fokos melegben a tűző napon, u.e. a terepen vagy 5x fel akartam adni és sétálni akartam.

Egyik esetben sem volt nálam se víz, se semmi.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy rettentő sok múlik az időjáráson és ha napos időben futsz szerintem nagyon is kell a víz.
  • grebber
    Már kezdek megbarátkozni a kulacstartómmal.Mindig megtöltöm fullra ,de inni még nem ittam belőle valahogy nem vagyok az a futás közben ivó típus.
    Félmaratonra se vittem semmit (mondjuk ott se gondoltam hogy végigbírom csak mentem előre)

42-re majd bekészítek citromos (minimális sóval) vizet a kulacsba + müzli-szőlőcukor akármi.
    Aztán gondolom csak érzem majd ,hogy bármelyikhez hozzá kell folyamodnom.
  • Tinman #420
    Szvsz elnézve az értékeid 10.5km/h-ra beállsz és faszán végigtolod. A legrosszabb esetben pár perccel leszel túl a 4 órán, de az is elképesztő nagy teljesítmény lesz... az én szememben mindenképpen. Engem még a félmaratontól is szerintem minimum 1 év választ el, a maratontól, meg 3.

Sokat olvasok beszámolókat, tapasztalatokat, szóval a frissítést, ha megoldod ~8 km-enként víz, banán, müzli szelet, akkor te képes leszel rá. Ha nem fogsz inni és enni, akkor szerintem még neked sem fog menni. Azt mondják a legtempósabb, legügyesebb futók energia tartalékai is egyszerűen elfogynak 30km körül, ha nem frissítenek nem lehet megcsinálni... meg jó veszélyes is. Ha nem iszol, sűrűsödik a véred, könnyen kaphatsz embóliát, szívrohamot, agyvérzést.

Tudom nem élsz vele, mert makacs vagy, meg erős, meg minden, de 500m-es távból (hogy ne legyen zavaró neked) szívesen elkísérlek bicajjal, viszem a frissítős pakkot is és ha kell valami jelzel a kezeddel. Ezt vadidegenért is szívesen bevállalom, mert a sport az közös, még akkor is ha más szinten vagyunk benne :-)
  • grebber
    Ez az a tempó egyébként amivel még ha 10 km le kellett volna futni meghalunk mind Eddigi legjobban amióta futok és szerintem marad is ez.

4x ennyi + egy kicsi kell majd augusztusba.... basszus belegondolni is észveszejtő félek hogy nagy fail lesz annyira akarom teljesíteni
  • Tinman #418
    181/78@36 de évekre vagyok lemaradva... nem baj, csak bírjam :-)
  • grebber
    178cm/78-82kg (mikor hogy ünnepi zabálásoktól függ)
  • repvez
    Na jóvan ám , ez elég demotiváló volt :)
  • Tinman #415
    4:39-es átlag, majdnem 13 km/h-s speed.

Nem kéne nyitni külön egy pro topikot is? :-D

Grebber, hány cm magas vagy amúgy?
  • grebber
    Faintos meleg volt...

• Tinman #413
    Olvastam anno én is. Beért a célba, de többször megállt + séta is volt... az úgy maradjunk annyiban, hogy nem maraton futás, hanem maratoni vegyes tál, ami nem menő :-/

Szerény véleményem szerint:

Azt tapasztalom, látom és magamon is érzem, hogy az izmok relatív nagyon gyorsan erősödnek és fejlődnek, sőt a légzés és a szív is egész hamar alkalmazkodik az egyre több és nagyobb távhoz, de az ízületek nem. Azoknak keményen meg kell adni az időt az alkalmazkodáshoz és az a durva, hogy azzal, hogy komolyabb izomzatra teszel szert nem előnyhöz jutsz, hanem hátrányhoz ugyanis az ízületekre még több terhelés megy, ráadásul az erősebb izmok még más intenzitással is hatnak az egész mozgásra, így az ízületekre is, mint ha nem csinálnál semmit.

Ahogy én látom, +5km/fél év. Ez az igazán egészséges, ha valaki szinte nulláról (nem túlsúlyosan!!!) elkezd futni. Ennek mentén haladva egy dicsőséges -és nem olyan szégyenteljes, mint amit a cikkben olvastunk-, maratoni táv lefutásához, bizony 4 év felkészülés kell, de akkor tényleg le tudod futni olyan tempóban a távot, hogy arra nem csak te leszel majd büszke...

Saját bőrömön tapasztalva:

Tavaly áprilisban határoztam el, hogy kezdek magammal valamit, mert a sok vezetés és ülőmunka ki fog csinálni. 2-3 probléma is kezdett már kialakulni, stagnálni nálam.

Először sétával kezdtem. 30 perces séták, egy héten 2x, igazából a 3x sem lett volna gond, utólag így tennék. Ezt 1.5 hónapig csináltam, majd elkezdtem a 2 perces futásokat.

Ennek az a lényege, hogy 2 perc futás, 2-3 perc séta, majd újra 2 perc, ezt 6x. Ezt aztán lassan növeltem egészen addig, amíg egyben 20 perc futás is meglett anélkül, hogy rosszul éreztem volna magam. Nevetséges 3 hónap alatt minden korábbi bajom elmúlt!

Általánosban a 2., szakközépben az 1. legjobb futó voltam, még versenyre is küldtek, csak nem érdekelt, mert a gaming jobban vonzott. Aztán pár évvel később újra nekikezdtem a futásnak, de a paraszt módszer miatt hamar lesérültem.

Paraszt módszer = "emegyek' bázmeg futni a 10 éves adidászban egy fél órát minden nap!"

Ezt így nem lehet, ez nettó baromság. 1.5 hónap alatt a jobb bokám teljesen kikészült, többszörösére dagadt, akkor azt mondtam a futás nem nekem való, én megpróbáltam nem megy.

2 évig harcművészetet tanultam, szóval soha nem híztam el, egyszerűen csak egyre inkább berozsdásodtam.

A lényeg az, hogy senki ne kövessel el könyörgöm azt a hibát, mint én, hogy 3/4 év alatt azt hiszi, hogy képes 10km-t lefutni. Lefutottam tavaly decemberben durva terepen + dombok, de eléggé kikészültem és ami a nagyobb baj, hogy megkezdődött egy nagyon csúnya ízületi gyulladás, amiből FÉL évvel később se keveredtem ki teljesen!

Sőt az egész odáig fajult, mivel nem hagytam abba az edzést, hogy pár hónapja dokinál voltam, aki 6 hétre eltiltott mindenféle mozgástól.

Keresztedzésnek korábban kerékpározást használtam (30-40km-ek), de be kellett lássam, hogy ez nagy hülyeség. Ezzel és a futással semmi mást nem csináltam, csak többszörösére növeltem a lábam izomtömegét, de az ízületeim csak kapták a terhelést ezerrel...

Aztán most már egész jól helyrejöttem és az első igazi ÖRÖMTELI 10km-em (inkább 11 volt az és terepen, dombos környezetben), pár hete futottam le.

Tudjátok mi kellett ehhez? Normális keresztedzés! Vagy az úszás, ahogy már írtam, de nekem csak az erősítő gyakorlatok jutottak. Ez egy külön téma, hogy mit kell erősíteni a SÉRÜLÉSEK ELKERÜLÉSE érdekében, de higgyétek el nagyon fontos és elképesztő hálás dolog... sokkal könnyebb és örömteli lesz a segítségével a futás :-)

Az, hogy képes vagy lefutni az 5km-t mondjuk 9-10km/h-s átlaggal, 6 perces kilométerekkel az egy eredmény már, de nem jogosít fel senkit arra, hogy ilyen helyzetben elbízza magát és a 10km-el próbálkozzon. FENÉKET!

Előbb az 5km-t fussa le tisztességesen 11-12km/h-s átlaggal, 5 perc, de még jobb, ha 5 perc alatti km-es átlaggal, úgy hogy ne okozzon neki gondot, ne készüljön ki és nem szabad, hogy a végén bármije is fájjon! Ha ez megy CSAK AKKOR ÉS CSAKIS AKKOR szabad a 10km felé kacsingatni! Már pedig ehhez fél év kitartó munkája kell!

Grebbert most hagyjuk, ő ezer éve edz, nagyon faszák az eredményei... ez amit írtam ez azoknak szól, akik velem együtt még kezdők. 5-10km-es futások 6 perces körüli átlagokkal = KEZDŐ.

Nincs ezzel semmi gond, nem születhet mindenki profinak... éppen ezért az én hibámon is okulva, NE terheljétek magatokat túl.
  • Tinman #412
    Grebber betonkemény mondom ;-)

Nézd meg a múltkor belinkelt képét is... ez az csak a linket elcseszte. Én azt látom, hogy erre nem képes mezei amatőr ;-) Nekem az 5 perc/km alatti idők MESSZI álom, örülök, ha körpályán 5:20-5:30-al megy.

• Tinman #411
    Ha úgy futod, mint a felest, akkor 4 óra alatt leszel, ami számomra már epic kategória :-)

Végül is szvsz ha a felest 12km/h-val lenyomtad, akkor 10.5-ös átlagsebességre képes leszel 42km-en is, vagyis 4 órán belül lenyomod.
  • Tinman #410
    Grebberel okosan gyerekek... simán hoz jó régóta egy olyan szintet amivel versenyekre lehetne járni, ráadásul edz is jó sokat (RÉGÓTA), csak összeszerenyékedi rendre magát, aztán múltkor élete első félrmaratonját 12km/h-val tolta végig, ami nagyon szép tempó már.
  • repvez
    Azt hittem, hogy komolyabb előkészületeket végzel hozzá.DE sok sikert.

Én ezt a blogot olvastam egy első futó maratonistáról és nem kis tudatossággal felépitett edzésterv után mégsem jött össze neki.
    első maraton
  • zenoka
    legyen nalad kartya hogy allergias vagy e valamilyen gyogyszerre..
    meg hogy kit ertesitsenek.. szerintem:)
    de mindenki maskent csinalja szoval kivancsi leszek mit futsz..
  • grebber
    Random időközönként eljárok futni és focizom ennyi.
    Az én meglátásom szerint semmiféle edzést nem igényel only akaraterő de az mérhetetlen módon kell.
  • zenoka
    az a baj hogy nem egy versenyen tomegrendezvenyen lattam embert akit elvitt a mento mert hasonloan indult neki (bar nem tudom mennyit edzel ra)...
  • grebber
    Úgy tervezem,hogy elindulok és ameddig "össze nem esek"
  • zenoka
    akkor viszont ne menj ultratavra mert csak magaddal cseszel ki.
    4,5 oras maraton is igen szep teljesitmeny.. hajra.
  • grebber
    Ha végigbirom a maratont és 4.5 óra körül leszek kib...ott boldog leszek.
  • zenoka
    a legtobb orat belehet allitani hogy egy tartomanyon kivul csipogjon... ha sokat csipog nem ment jol ha keveset jol ment..
    nem szabad at esni szerintem a szamok buvoletebe sem de minimalisan erdemes odafigyelni.. vagy marad a legzes kontroll ha tudsz osszetett mondatokat beszelni/ enekelni futas kozben akkor jol megy..
  • repvez
    igy értettem , olvastam már erről a pulzus alapu futásról.Csak mégis jobb utánna átlátni az egészet nyugodtam, hogy hol ment jól és hol nem ,nem csak akkor abban a pilanatban amikor lenézel az órára.
  • zenoka
    nem, ott nem azt kell eleinte nezni hogy fejlodik e hanem hogy egy bizonyos tartomanyba futsz e.. szoval ahhoz nem kell csilivili...
  • repvez
    Gondolkodtam, pulzus mérőn,de amiket a telefonnal ossze tudnék kapcsolni azok nem a pár ezer forintos kategória.
    Anélkül meg nem fogom fejbetartani, hogy mikor melyik részen mennyi volt az érték és, hogy javultam e vagy sem.
  • zenoka
    hat ultrara szerintem igen botorsag keszulni ha nem tudsz behuzni egy minimum 3 ora 45 os vagy jobb maratont.. es meg akkor is fajni fog nagyon... foleg az elso...
  • grebber
    Én csak focizok meg punnyadok a gép elött állandóan.
    Én abszolut nem figyelek semmit csak felkelek futok.
    Nem figyelek se a légzésre se a pulzusra mivel nem versenyre készülők ezek nem érdekelnek.
    Only futok azt kész.

Nekem ennyi untig elég.Akaraterő hogy ott tudom hagyni a gépet és lefutom amut éppen tervezek aznapra.
    Remélem a 40+ km is sikerül majd.
  • zenoka
    pedig de a legtobb amator futo nezi es jah igaz azert 1 2 ev amator futassal (csak a sajat kedvedert edzel esetleg egy ket verseny bulifutas) mar boven meg lehet becsulni a tempot foleg ugy hogy iszonyat nagy kulonbseg van 5:44 es es 7:44 km kozott..

repvez szerintem neked ahoz hogy fejlodj foleg igy hogy ez az idomegbecsules nem megy egy par ezer forintos pulzusmero jol jonne.. ha birod a kontrollt pulzus alapu edzes nagyon sokat tud dobni (DE ott se vard hogy a mostani szintrol 3 honap mulva mar 25 perces 5 km et fogsz futni, ha nincs komoly gyerekkori sportmult akkor lassu a fejlodes.. ez van.. az allokepessegi sportok ilyenek ez van)

-Tinmannal ertek egyebkent egyet:)
    annyival hozzatennem hogy pl nekem nem megy az orron at valo lelegzes mert azonnal bedugul de siman tudom ellenorizni hogy nem futottam el e magam azzal pl hogy enekelek (persze nem hangosan).
  • Tinman #395
    Ez egy hosszú folyamat... én általában az első 4-5km-en nem nyitom ki a szám. Az első 5 perc amúgy is a bemelegítés utáni bemelegítő futás kell legyen, ahogy az utolsó 5 perc pedig a nyújtást megelőző levezető futás.

Meg kell tanulni sok dolgot. Ilyen az orron keresztüli légzés, ilyen a futás közbeni ivás vagy evés. Ezek nem mennek egyik percről a másikra és szépen lassan kell hozzászoktatni a szervezetet.

Ha nem megy az orron keresztüli légzés, akkor túl gyorsan futsz az edzettségedhez képest. Nem értem miért akar mindenki rögtön 5-10km-t futni. Tisztességes 5km-es felkészüléshez fél év kell, de akkor utána azt az 5 km-t úgy futod, hogy öröm lesz nézni.
  • Tinman #394
    Próbáltam tavaly keresztedzésnek a biciklit a futás mellett. Maradjunk annyiban, hogy nettó hülyeség volt. Sokkal jobb mellé az úszás, vagy ha arra nincs lehetőség, akkor láb, kéz, törzs, stb. erősítő gyakorlatok.
  • Tinman #393
    - ha fáj a sípcsontod
    - ha az utolsó 2 km-t ilyen lájtosan futod az azt jelenti, hogy nem állsz erre még készen.

Nincs ebbe semmi szégyellnivaló, én 1 év és 2 hónapja KETTŐ percet voltam képes lefutni :-)

Előbb próbálj meg kisebb távokat, rövidebb időket futni 1-2 hónapig, de 2-3 napos rendszerességgel. Fuss 15 percet, egyik nap lazán, 2 nappal később a közepét húzd meg a végén megint lazán. Könyvet lehetne erről írni, szvsz kezdj el egy normális edzéstervet, miCoach szerintem tökéletes partner ebben is.
  • Tinman #392
    Víz nélkül, terepen, mocsok melegbe kb. 1 órája értem haza... felért egy kiképzéssel -.-

• grebber
    Szerintem aki hobby futó senki se nézi percenként :)
    Én is csak elindítom és leállítom.

Ha sokat futsz érezni fogod hogy mien tempoba mész

Nekem se mindig azonos és egyre többet futva egyre lassulok.
    Ezért is leszek kiváncsi a maratonra ha végigbirom milyen eredménye lesz.

• repvez
    Egyedül nincs mihez/kihez viszonyitani a sebességem, igy csak elindulok ahogy érzem aztán a vége meg márcsak ahogy megy.
    A telefonon megy a GPS,de el van téve nem látom a kijelzőt , hang meg nem mondja az értéket pedig be van minden állitva.
    Endomondót használok.Igaz , a telefonom már haldoklik és nem nagyom megy már neki a multitask, a BT füles, zenelejátszás és a GPS track rögzités egyszerre .
  • zenoka
    tul gyorsan kezdesz ha 6:30 korul tolnad egyenletesen minden kilometert sokkal jobban jarnal.. nem savasodna be a labad..
  • repvez
    Ja az. Egyébként vettem észre hogy nincs köze egymáshoz, mert mig bringával a balatont a fertő-tavat már párszor megkerültem gond nélkül és napi szinten tekerek 20km-t a futás mégsem akar menni.

Most jöttem meg egy 4,14km-es "futásból" 28 perc.
    1km=5:58
    2km=6:44
    3km=7:21
    4km=7:46
    Az utolsó másfél km már sípcsont fájdalmas volt.
  • zenoka
    munkad??? wtf? katonai/rendorsegi szintfelmero?

egyebkent kerekparnak sok koze nincs a futashoz mert mig bicon inkabb a comb es a segg dolgozik addig futasnak az alsobb regiok (kiveve ha 4p/km nal gyorsabb tempod futsz mert akkor mar persze azok is)
  • repvez
    Amikor a munkám múlik rajta akkor számit minden másodperc
  • grebber
    Idő számít? Versenyre készülsz?Mert egyedül ott számít az idő,ha magadnak futsz akkor felejtsd el.Azt fusd és úgy ahogy neked jól esik.
  • repvez
    igen,de amikor az idő számit akkor nincs mit ellazsálni sehol sem. egyébként most még ugy állok ha lassan kezdek akkor abbol csak méglassabb lesz ,mert nem tudok gyorsulni a végére , de ha gyorsabban kezdek abbol van még hova lassulni.
    Az idei első futásom egy gyalázatos 26 perc volt a 3200-on, lehet gyorsabb lettem volna ha gyaloglok .