1945
Futás
  • grebber
    TOK-ról volt szól mindvégig nem telefonról.

Csak ezt hallod Magyarországon LG, Samsung , Almás genyó stb ez mind = agyonárazott szarok. Kínából más néven ugyanazt a hw-t megkapni jóval olcsóbban.Nekem is csak ezért már mindig kínai telóm lesz ahogy most is az van.

• Tinman #542
    Hol hájpolják? Egy vízálló telefont pedig ne várj 1 dollárért az ebayről :-D
  • grebber
    Elvből nem veszek "agyonhájpolt agyonárazott szarokat" így köszönöm, de ez kilőve.

repvez: Köszönöm.Rendeltem is kemény 1 $-ért free shippinggel egyet :D Aztán majd kiderül mit bír.Régi telefonommal meg megy a vizes próba .
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2014.08.23. 16:40:10
  • Tinman #540
    Ezért van Xperia Z1C-m :-)

De még ezt is beleteszem egy Kalanji tokba... voltam már vele olyan esőben, hogy 1 perc alatt az alsógatyám is tocsogott a víztől, de term. semmi gond nem lett. Most is szemerkél, megyek is :-D
  • repvez
    Én a siofoki strandon vettem hasonlót 500ftért és teljesen jó eddig , a kocsikulcsot és a mobilt szoktam beletenni mig strandolok a balatonba, hogy nehogy valaki lenyulja a csuccomat addig.
    Egyébként a aldiban 3000-ért láttam olyan verziót is amibe beépitett jack kivezetés is van igy vizálló fülest is lehet használni miközben a tokban van, és karra is szerelhető ha jól emlékszem.
  • grebber
    Esetleg van aki használ ,vagy ismerőse által ismer vízálló mobil tokot? Ki milyet használ már ha használtok jöhetnek linkek.

Ebay-en ezeket nézem ,de furcsán olcsó a legtöbb ezek vajon tényleg viállóak?

Futáshoz kéne amibe belerakom a telot és ha szakad az eső az se gátoljon meg a futásban ahogy mostanában szinte mindig

Utoljára szerkesztette: grebber, 2014.08.23. 16:29:25
  • Dizson
    Köszönöm!
  • Tinman #536
    www.futocipok.com - Kiss Viktort keresd, maximálisan segítőkész.
    vagy
    www.spurifutobolt.hu
  • Dizson
    Sziasztok!
    Egy kérdéssel fordulok hozzátok. Eddig Tesco-s sportcipőben futottam, ami eléggé kényelmetlen és már kezd is szétjönni a rendszeres megpróbáltatások hatására, ezért keresek most valami jobb megoldást. Sajnos teljesen sötétben járok a témával kapcsolatban, ezért kérdezem a Ti véleményeteket, hogy milyen futócipőt lenne érdemes vásárolni. Legfőképp aszfalton futok, egyelőre még csak 5k-t.
    Utoljára szerkesztette: Dizson, 2014.08.20. 18:19:09
  • grebber
    LOL ha hiszitek ha nem egyik nap erre goldotam hogy valami frappáns halálfejféleséget futok :D
  • repvez
    Hamár fut az ember akkor ne csak körözzön az ember :)
  • Tinman #532
    Akkor az műthető, 1x megcsináltatod, utána lehet fél év kényszereltiltás a futástól, de rendben leszel.
  • grebber
    Bárcsak nálam is a futástól lenne.Nálam ez a nyomás téma már most is alaphelyzetben is érezhető a nap minden másodpercében.Csak ha futok akkor brutál modon előjön.
    Nem értek hozzá de olyan érelzáródásra gyanakszom amit ha nem kezelnek könnyen az életembe is kerülhet (trombózis stb)
  • Tinman #530
    Őszintén sajnálom. Nekem azért a te eredményeid elég komoly mozgató rugók, mindig igyekszem felzárkózni, persze lassan megy...

A térdprobléma nálam betonon/aszfalton jön elő olyan 8-10km körül. 1 hónapban max 1x futok csak betonon.

Ellenben ezzel a Progride 7-es cipővel, meg füves focipálya kombóval nagyon fasza a futás. Unalmas mert körpálya, de az eredményeimen hétről-hétre javítok és a mi a lényeg: SEHOL NEM FÁJ!
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2014.08.15. 12:17:45
  • grebber
    Hidd el én lennék a legboldogabb ha legalább egy 5 óra 10 perces időt beírhatnék és hogy levan tudva a maraton is,de sajnos a k*rva gépezés (én magam) kinyírta(m) a lábam.
    Félmaraton az faszán lemegy többször is letoltam már meg 19kmeket is lefutok azzal nincs gond bírom ,de ezután is a térdemben olyan a nyomás hogy az már baljós.

Kértem időpontot érsebészhez nézze meg ,de nem sok jót jósolok :(
  • Tinman #528
  • grebber
    Nem lesz maraton ilyen lábbal nem.
  • Tinman #526
    Augusztusban lesz a maratonod? Hogy állsz? Készülgetsz rá?
  • Tinman #525
    Szívesen :-)

Pontosan! A szintfelmérős lesz onnantól az alap, arra fog hivatkozni az edzésekkor, hogy "na akkor most fuss 10 percet a zöld zónádban."

Pedig a vidiben is elég részletesen elmagyarázom, hogy amit a progi a felmérőkor mér az bár az alap, de te is módosíthatód... tudod a videóban a too easy, easy, etc rész és ott a manual módosítás lehetősége is, ahol kézzel állíthatod be a zónáidat utólag.

Az miCoach esetében a max kihagyható edzések száma 4-5-nél nem lehet több, sőt már akkor is törli az edzést, ha annyira áthelyezed, hogy mondjuk 2 hét lesz az utolsó és a következő között. Ez így logikus! Gondolj bele, hogy egy komoly edzés közepén vagy, szerdán van egy pihentető 1 órás futásod, pénteken meg lenne egy 50 perces sárga és piros zónákkal telített. Ezt 2 hét kihagyás után katasztrófa lenne lefuttatni egy sportolóval, nem egészséges és nem logikus.

Utolsó kérdésedre tehát ennek a fényében a válasz az, hogy nem, nem tesz be szintfelhozót, hiszen nem tudhatja, hogy mi történt. Mert ha mondjuk lesérülsz, akkor másfajta edzéssel kell tovább folytatnod, mintha csak 2 hétre elmentél volna qrvázni :-)
    Tehát ez a te döntésed, de nyilván te is tudod, hogy ha mondjuk fájogat a lábad és 1.5 hétig pihentetned kellett, akkor jó időre visz lát fejlődős futás, örülhetsz neki, ha 1-2 hónap alatt újra visszanyered a régi formád.
  • repvez
    Köszi szépen ez valóban elég részletes és kimeritő volt.

Még annyit kérdeznék azzal a felmérős résszel kapcsol.latban, hogy amit ott futok a szinteknek megfelelő pace-ket azt veszi alapnak a többi edzéshez? tehát ha mondjuk egy kicsit erősre sikerül a zöld rész akkor utánna az összes edzésen ha hozni akarom a szintet akkor meg fogok dögleni ? Vagy marad az előzőleg beálitott értékek között?

A másik kérdésem, ha valamiért hosszabb időt kell kihagyni az edzésbe akkor ugy nemsok fejlődés re lehet számitani mert gondolom visszaesik az ember és olyan lesz mintha utánna egyből a közepével kezdeném.Ezt figyelembe veszi a tervezéskor, hogy ha mondjuk 2 hétnél több idő kimarad akkor egy szintfelhozó edzést tesz be a legközelebbi futásra ?

Sajnos a melóm végett nem mindig tudok lejutni.
  • Tinman #523
    Mivel te voltál a kb. 20., aki így vagy úgy kérdezte, ezért nagy tisztelettel bátorkodtam ezt elkészíteni:

Nem kell sem az óra, sem az USB-s cucc. Elég egy GPS képes telefon.
  • repvez
    Huha ez akkor meghaladja a tudásom :) ha ilyen sokat kell tudni hozzá.
    Egyébként androidra tettem fel és nincs semmi kütyüm hozá, sem ora sem az az USB-s cucc.

A lényeg, hogy nekem csak annyi kéne, hogy pár hét alatt felhozzon egy olyan szintre, hogy a 3km-t olyan 15-16 perc környékén könnyedén fussam, gondolom azzal már azért a 10km is menne nagyobb gond nélkül is, többet meg nem is szeretnék futni.
  • grebber
    Vörösváron is van ilyen cipős. Tesómnak is "leformázták a lábát" és kapott talpbetétet is a helyes testtartás végett és csak 2xxxft volt az egész.
  • Tinman #520
    29k szvsz nem sok olyasmiért, amit 2 naponta használok és mivel a profik azt mondják, hogy 1200km-ig nyugodtan használhatók, így most van még a régi által +700km-em, az új által pedig 1180km-em, tehát évekig nem kell cipőcserén gondolkodnom. Mondom ezt úgy, hogy én sokkal szarabbul keresek, mint te.

Bonus: Futózoknit is vettem kettőt, filléres dolog, de előbb kellett volna ezt is. A pamut zokni egy nagy kalap szar futáshoz, ezek a futózoknik mérföldekkel faszábbak, kényelmesebbek futáshoz.
  • Tinman #519
    Egyszerűen egy normális cipőboltba kell betérni, ahogy Grebber is írta... a futocipok.com-on Kiss Viktor is elképesztően segítőkész, neten keresztül is megoldható minden, kérdezel, válaszol, segít, felmér, megmondja, mit és hogyan... vagy személyesen érdemes a Spuri futóboltokban érdeklődni. Ezeken a helyeken abs. pro-k vannak és nem hozzá nem értő, de értékesíteni vágyó eladók.

Tudom, hogy nem vicces Pestre ezért felmenni, de mi is átutazóban ejtettük útba és abs. nem bántam meg, már eleve így kellett volna kezdenem...
  • grebber
    Egyszerű elég sok helyen van olyan cipőbolt amibe a lábadat megnézik "letérképezik" és megmondják milyen kell neked.
    Na ezekkel az infokkal elmész egy cipőboltba és elmondod az eladónak,hogy neked ilyen is ilyen lábra kell.

Tinman: Jó cipő ez ,de 29k az rengeteg.Még nem állok készen erre a költekezési szintre.
  • szucsy89
    na jó, de én mint full amatőr hogy is tudnám kiválasztani a nekem legjobban megfelelőt? nincs mindenkivel egy profi maratonbajnok:)
  • Tinman #516
    Az okosok nekem ezt mondták: Az a jó futócipő, ami a te lábadra a leginkább jó. Van akinek Adidas, van akinek Nike, van akinek Asics.

A Saucony max onnan lehet idehaza ismert, hogy a hosszútávfutók erősen kedvelik. Bérces Edit egyik legkiválóbb ultrásunk pl. szinte mindig ezt a márkát választja. Hiszek neki, ő ilyen 2-300km-et tud lefutni, ha ultráznak :-D

Szerintem sokan ott szúrják el a vásárlást, hogy bemennek egy sportboltba, ahol a 2 hónapja ott levő, kiccsajjal' jól eldumálnak, majd vesz egy Adidasnikepumavalamit. Hogy aztán az tényleg az ő testfelépítésének megfelelő? Who cares? Nem az ő bajuk nem igaz? :-(
  • szucsy89
    erről a márkáról még nem is hallottam... azt hittem a Nike a csúcs :)
  • Tinman #514
    Sok helyen kinéztem, köztük Amazonon is, de nem onnan lett végül, hanem a Forza Sports-tól, szintén USA, mert ott valami 500 Ft-al olcsóbb is volt akkor.

Amúgy, de igen, volt már pár digitális vásárlásom.

Az öv ugye közben megjött, elég fasza, minőségi darab, és meglepően kényelmes. Élesben most nem tudom próbálni, mert tiszta sár minden, meg zuhog az eső, de előtte azért ki kell mosni, fertőtleníteni nem bízni a vegyipar termékeiben. Szóval, most szárad.

Jah, meg a lényeg :-)

Személyesen a magyar maratoni csúcstartó segített nekem másik cipőt választani, direkt a lábamhoz igazítva.... jó fél órát elvolt velem, maximális tisztelet neki érte, rengeteg tanácsot is adott, jó fej :-)

PowerGrid Guide 7-es lett, minden földi jóval:

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!

Sima, egyenletes talajon (pl: aszfalt, beton, föld, fű, salak) való használatra alkalmas
    Lapos (pronáló) és normál lábboltozatúak számára javasolt cipő
    A cipő felsőrésze: HRC Strobel Board extra párnázás, HydraMAX bélés anyag, ComfortLite talpbetét
    A cipő középső talpa: dupla sűrűségű, könnyű, fröccsöntött SSL-EVA középtalp, középlábhíd, PowerGrid, független sarokbetét (sarok SRC), pronálás elleni stabilizáció, Geometry of Strong (8 mm különbség a sarok és a lábfej elülső része között)
    A cipő külső talpa: XT-900, IBR+

ÚJDONSÁGOK:
    -A kiszélesedő lábfejrész kialakítás jobb alátámasztást biztosít a futásciklus későbbi szakaszaiban
    -Az újratervezett középtalprész javítja az alátámasztást azoknál a futóknál, akiknek enyhe vagy közepes pronációra van szükségük
    -Mélyebb flex barázdák és jobb lábujj rugózás az alkalmazkodóbb futás érdekében
    A PowerGrid felváltja a ProGrid középtalp technológiát

A Saucony PowerGrid Guide 7 (283 g) cipője prémium kategóriájú, magas komfortfokú, párnázott, stabil cipő.
    A cipő felső részébe épített HRC Strobel Board fokozott párnázottságot és lépés közbeni kényelmet biztosít. A HydraMAX bélés anyag és ComfortLite talpbetét ebben a cipőben is a tiéd lehet.
    A legkifejlettebb középtalp, amely maximalizálja az elrugaszkodást és rugalmasságot, miközben a súlya minimális. A középlábhíd anyaga torziós merevséget tart fenn és segít a láb semleges pozícióban tartásában a lépés ciklusnak abban a fázisában, amikor a terhelés a láb középső részére terhelődik. A PowerGrid rendszer egyesíti az innovatív PowerFoam anyagot és a leghatékonyabb Grid technológiát. Extra párnázás a független sarokbetétnek köszönhetően, mely felkészíti a lábat a gördülékeny lépésre (sarok SRC). Talajfogáskor jó védelmet nyújt és izolálja a sarok becsapódásának hatásait. Tovább szolgálva az enyhén pronáló futót, tökéletes illeszkedéssel, párnázottsággal az alátámasztás feláldozása nélkül. A 8 mm-es, saroktól a lábujjakig érő különbség alkalmazása kiváló irányíthatóságot, kiegyenlítést és felfüggesztést biztosít, illetve alacsonyabb erejű ütközést és erőteljesebb futólépést tesz lehetővé. A középtalp anyaga (dupla sűrűségű SSL-EVA) a legkorszerűbb EVA keverékünk, amelynek második sűrűsége lehetővé teszi a láb befelé fordulásának csökkentését, és minimális súly mellett maximális elrugaszkodást és tartósságot biztosít.
    A cipő külső talpa a Saucony egyedülálló szénszálas gumi külső talp alapanyagából készül (XT-900), amely jobb összehúzódási tulajdonságokkal bír, anélkül, hogy ez a tartósság rovására menne. Az IBR+ (befecskendezéssel fújt gumivegyület) bizonyítottan kétszer annyi energiát képes elnyelni, mint a hagyományosan fújt gumi, fantasztikus és hosszan tartó párnázottságot biztosítva a lábfej első részének.

Kiegészítő információk
    Beépített technológia PowerGrid, SRC sarok, Középlábhíd, Pronálás elleni stabilizáció, Geometry of Strong, ComfortLite, HydraMAX

Az előző egy Ride 5-ös volt, frankó volt az is, de megnézte a mester hogyan kopott és megállapította, hogy jó cipő, de olyan kell ami jobban tartja a bokám... rendes volt, mert nem akart nekem cipőt eladni, hanem rögtön azt javasolta, hogy cipésszel is meg lehet oldani, de ezt nem akartam, így lett a nagytesó. 2014-es modell, döbbenet milyen kényelmes, mennyire könnyű és mennyire jól viselkedik mindenféle terepen (mentem már vele földúton, traktornyomokban, betonon, füvön, dombon, aszfalton, kavicson). Hazudnék, ha azt mondanám, hogy simán nem dobnám rá azt, hogy 40%-al jobb érzés benne futni, mint a régiben. A régiben se volt pedig olyan sok kili... 500 körül.

Jah és rögtön az első hosszú futáskor saját rekordot javítottam vele :-)
  • grebber
    Tinman:

Amazonról te hogyan rendelted a kulacsos övet?

Csak amiatt kérdem mert a digitális játékokhoz ugye kamu amcsiadatok vannak megadva.És kicsit fura lenne ugyanazokkal a banki adatokkal névvel csak magyar címmel rendelni onnan nem?
    Vagy te direkt ezért csináltál másikat vagy nem is volt digitális kamu vásárlásod ?
  • Tinman #512
    Kis türelmet, nem 2 perc normálisan elmagyarázni :-)
  • Tinman #511
    Az első a nyújtás kapcsán, hogy legyen előtt 5 perces levezetés. Célszerű az utolsó 5 percedet lazábbra venni, kocogósra.

Remek nyújtó gyakorlatok:

Az első gyakorlat rögtön az Achilles-nek tesz jót.

Amúgy, ha nem nyújtasz le olyan merev leszel, mint egy ólomkatona... elveszted a rugalmasságod és szó szerint rövidülnek az izmaid, ezáltal egyre rosszabb és rosszabb tartásod lesz, amit kompenzálsz majd persze, de valaminek majd a rovására.
  • repvez
    Feltettem én is ezt a mycoachot, tud valaki mondani rola egy kicsit részletesebb dolgot? Egyenlöre nem vágom, hogy hogy induljak neki.
    Az látom, hogy sok csik meg egyebek vannak de azt nem hogy hol kezdjek neki.

Mi van olyankor ha elkezdek egy edzést,de nem tudom teljesiteni az adott tervet vagy ha kihagyom a napokat ?

Amugy az előző témnál maradva , én sem nagyon szoktam bemelegiteni, kb pár guggolás, hogy ne legyen olyan merev a combom meg pár bokakörzés, a futás után az acchilesz inamat lenyultom ,mert anélkül másnap nem is tudnék menni mert beállna a vádlim is.Ez a bringázásnak tudható be, nem vagyok a futásra berendezkedve, ebben az évben többet futottam mint az azt megelőző 10 évben összesen.
    Eddig sipcsontom szokott fájdogálni futás után és nekem is van ludtalpam, meg sztem a bal lábam külső bokaszaladja is szakadt,mert van egy kitüremkedés a bokacsontnál, viszont nem okoz fájdalmat vagy gondot és már vagy 1 éve olyan. A cipöm egy adidas duramo 5

Egyén
  • szucsy89
    futás utáni lenyújtásra milyen gyakorlatokat csináljak, illetve tudsz linkelni olyan oldalt, ahol le van ez írva? köszi
  • Tinman #508
    Nincs mit, remélem hamar helyrejössz :-) A legfontosabb amúgy az, hogy ha fáj az nem jó, akkor ott valami nem stimmel. Az izomláz oké, meg ha nagyon hosszút futsz akkor itt-ott egy kicsit érzed az nem gáz, de ha még 1 hét múlva is érzed adott ponton, akkor valami nem ok.

Ha komolyan csinálod még amatőr szinten is akkor tényleg nem játék. Mi amatőrök is le tudunk sérülni, nem csak a profik.

Lúdtalphoz kiemelten fontos a boka, lábboltozat, és az ujjak erősítése és az Achilles-ín tisztességes, de óvatos lenyújtása futás után.

Nekem a haverom pontosan a te távodon 3km-en sérült le rendszeresen, mert szart arra, hogy miket kell betartani... nem is hallok felőle hónapok óta, mert egyszerűen abbahagyta.
  • szucsy89
    wow, köszi a részletes leírást, nagy része illik is rám, nem szoktam bevallom mindig bemelegíteni, lenyújtani sosem, lúdtalpam is van, futócipők fajtáit így nem vágom, majd utánanézek akkor jobban, meg amiket leírtál jobban utánajárok, tényleg nem játék.

• Tinman #506
    Pont erről sikerült -kb. 2 hete- beszélgetnem személyesen Szűcs Csaba úrral, (aki magyar maraton csúcstartó 2:12:10-es eredménnyel), majd később egy pro gyógytornásszal.

Még időben vagy!

1. Ne fuss most addig, míg ez a friss térdfájdalom el nem tűnik teljesen. Ha minden jól megy max 2 hét!

2. Ez nem jelenti azt, hogy feküdj le, vagy ülj egész nap... ellenkezőleg. Mozogj, de mást!

3. Keresztedzés! Úszás 2 naponta 30 perc, vagy ha erre nincs lehetőség, akkor talajtorna, és erősítő gyakorlatok.

4. Minden futónak erősen ajánlott boka erősítő gyakorlatokat is külön végeznie. Nagyon jó, ha valaki sokat tud mezítláb durvább talajon sétálni, vagy vesz egy kókuszszőnyeget és azon csinál bokaerősítő gyakorlatokat. Lényeg, hogy mezítláb kell elvégezni őket. Erősíteni kell a lábujjakat is, ezek adnak fogást és stabilitást a talajon még cipőben is. A teljesség igénye nélkül pár ilyen gyakorlat:

- bokakörzés fél lábon, mezítláb egyik majd másik irányba, nem gyorsan, 1-2 perc lehet variálni a többivel
    - lábujjhegyre állás, majd vissza, majd megint és megint, 1-2 perc variálható
    - befelé döntött boka óvatos és finom járás előre majd hátra
    - kifelé döntött boka óvatos és finom járás előre majd vissza
    - ha van a közelben garantáltan megbízható füves terület (szög, üvegcserép, szemétmentes terület) érdemes rajta naponta 5-10 percet mezítláb(!) sétálni, kicsit akár kocogni

5. Bemelegítesz és lenyújtasz tisztességesen? Biztos? Mindig? Eskü? ;-)

6. Futócipő... az jó dolog, de milyen? Biztos jó a lábadnak? Pronáló, normál, vagy szupináló? Lúdtalpad, bokasüllyedésed van-e?

Hogy mi okozza? A legtöbb embernél a "0-ról felállok és nekiállok rendszeresen futni" hozzáállás térd, boka, vagy csípő fájdalmat indukál relatív hamar, azért mert egyszerűen GYENGÉK az izmok és az ízületek! Nem a vádlid, meg a combizmod gyenge, hanem az egyensúlyt, a stabilitást és tartást adó izmok, amiket igazából nem is nagyon látsz/érzel.

Próba!

Állj 1 lábra, végezz el egyik lábon 10 mérleg gyakorlatot, majd 10-et a másikon. Szép vízszintes legyen, fejet fel, karokat vízszintesen magad mellé kinyújtani Ha ezt nem tudod gond nélkül kivitelezni, dülöngélsz, akkor itt az ideje erősíteni, amíg nem lesz súlyosabb bajod, mert a köv. lépés az ízületi gyulladás, és kopás, de van tovább is...

Ezért mondom mindig, hogy ott van az a szerencsétlen Adidas miCoach, ott is van SÉRÜLÉS MEGELŐZŐ keresztedzés gyakorlat... ha mást nem is, legalább azt tessék 2 naponta csinálni, már az is valami!
  • szucsy89
    na majd megnézem, hátha lesz media marktban ilyesmi, mert nem szeretek netről rendelni ilyen cuccokat.

a másik dolog: már egy hete elkezdett fájni a térdem, 2-3 naponta futok nem sokat, 3 km-t egy futással megállás nélkül, futócipőben, és vegyesen földúton és betonon. ez normális? pihentessem pár napig?
  • grebber
    Nem védem meg fényezem ,mert ez enyém de jó kis füles ez. Nem esik ki mivel a "keret" a füleden ül és nem engedi.
    Egyetlen negatívuma részemről,hogy rövid a kábele.
    Én 178cm magas vagyok és ha már a rövidnadrág vagy bármilyen nadrágzsebbe raknám nem tudnám használni mert pár centi híján nem is ér fel a fülemhez.

Szerencsémre a ivótasakos hátizsákba frankón megoldható a kivezetés meg minden.Most valami olcsó kis mp3 lejátszot akarok venni ,mert az enyém rakoncátlankodik.A múltkor is futok 5 perc után síri csend gatter.Valamiért kikapcsolt magától ,de nem álltam meg emiatt csak a végén néztem ki be kapcsoltam és onnantól jó volt.
    Free shippinggel már vannak 1200ft-ért alap szarok az bőven jó.