1945
Futás
  • Tinman #623
    Nem jó ötlet.

Bementem a Decathlonba levettem a méretemnek megfelelő felső és alsó párost, bementem a próbafülkébe és kiderült, hogy az alsó olyan szinten kicsi rám, hogy a 2 számmal nagyobbon is gondolkodtam nem lenne-e a jobb picit nagyobb...

Ruhát, cipőt IRL kell felpróbálni.
  • Tikal #622
    De, van egy pár, csak nem ebben a kategóriában :)
  • grebber
    Nincs valami más hely ahol ki is szállítanak ilyen futó cuccokat (felső + alsó kéne nekem is)? Nem is értem 2015-ben hogy létezhet hogy valahol nincs futáros kiszállítás
  • Tikal #620
    Pamutot télen nyáron el kell felejteni :)
  • grebber
    Mivel én nem követek se edzéstervet se a megmondó prókat, így ha vulkánkitörés van akkor is megyek futni ha olyan kedvem van.
    Ez most focimeccs volt amit nagy nehezen túléltünk.

Azt meg hogy esőben is futhassak a jó isten sem akarja ebayről rendelt vízálló tokok egyike sem jött meg már a 3.-at rendeltem :(
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2014.12.01. 08:20:51
  • Tinman #618
    Tegnap erre felénk fújt a szél, d.u. eleredt az eső és volt 0-1 fok... futás skippelve. Nem érdemes. Semminek nem tesz jót.

Lehet hidegbe futni, de csak akkor érdemes, ha nincs szél meg eső, meg persze hófúvás. Akkor is azt mondják a pro-k, hogy max -5 fokig, alatta már többet ártasz, mint használsz.
  • grebber
    Hidegről :

Tegnap meccsen aztarohadt milyen hideg volt .Szerintem a pályafutásom alatt még soha ilyen hidegbe nem fociztam és ugye rövidnadrág + rövidujú póló volt a szokásos szett.
    Nem viccelek az alkarjaimban a vér kb szilánkosra fagyott ha eltalálja a labda darabokra törik az biztos.
    Félelmetes volt ,és fújt a köcsög szél is.

:(
  • Tinman #616
    #596 első kép :-)
  • Tinman #615
    1 fokba futottam 45 percet. Tegnap is akartam, de eleredt az eső.

Az alsó még akkor is elég kellemes, langyos érzésű, ha meg sem mozdulsz. Ellenben a felső úgy nem ok. Erről persze én tehetek mert egy vékony pamut póló volt alattam azt hittem nem lesz gond. Tévedtem.

Ahogy egyre jobban bemelegedtem a lábam tök jól érezte magát kellemes meleg volt, izzadás viszont eltűnve.

Na de felül? A pamut póló átvette a nedvességet, de mintha megszorult volna a felsőtől az izzadság, így kb. felétől ilyen lájtos latyakba futottam és így nem volt képes a meleget sem megtartani. Ha csak laza tempó lett volna és nem a sprintekkel tűzdelt szakaszok, tuti megfázok. Szerencsére így folyamatosan és sokat mozogtam nem lett gond.

Nagy tanulság, hogy ez alá mindenképpen kell egy hasonló anyagú aláöltöztet és a pamut pólót el kell felejteni vele, mert sokkal, de sokkal rosszabb, mint pamutra pamutot venni.
  • grebber
    Valami képet rakhatnál melyik felsőt vetted.
  • Tikal #613
    hogy vált be a ruha?
  • Tinman #612
    Na megvettem minden vackot, 24k-t hagytam ott (nyakvédő, téli futófelső, téli futónadrág, és mellkasra tehető lámpa).

Több lett volna, de 3500 Ft engedményt adtak, de ez csak hűségkártyával él, azt előtte nem árt neten regisztrálni.

A felső és alsó egy érdekes ügy. Az alsóból nekem 2 mérettel nagyobb kellett, mert hát izé... eléggé meg vagyok izmosodva vádli, meg combizom terén.
    Az anyaga elég jó, kellemes és amint felvettem már éreztem, hogy durván meleg, igazi téli cuccnak tűnik, na majd holnap próba.

A 890 Ft-os nyakvédő az megabrutál jó! Full polár és ha akarod sapka, ha akarod nyakvédő. Must buy!

A "run light" lámpa szerintem azért túlzóan drága. Nem rossz anyagminőség és ahogy a gyártó leírását nézegettem olyan ~5 évet bírni fogja az akksi.

Na de alapvetően miről van szó? Van egy bivaly erős ledes lámpasor egy műanyag keretben, ebből pántok mennek úgy hátra és oldalra, hogy kényelmesen magadra tudd rögzíteni, a pántok végén műanyag csatokkal. A műanyag csatok szerintem elég gyengécskék, azért nem árt velük vigyázni, mert szvsz könnyű eltörni.

2 lámpa van!

1 elöl, ez a "mellkas lámpa". Bekapcsológomb kényelmes helyen, futás közben megállás nélkül is lazán benyomható. 3 állása van. Az 1. gyenge fénynek, energiatakarékos fénynek mondják, de az is brutál erős! Egy telefon ledvakujának erejéhez képest kb. 5x annyit tud, holott már a teló ledes vakuja is elegendő futáshoz. Na most van a 2. fokozat, az még durvább és van a 3. fokozat ott ha valaki belenéz részvétem neki. Egyébként a leírásban fel is hívják rá a figyelmet, hogy szemkárosodást okoz ha belenézel. Nem túloznak: MOCSOK ERŐS!

Az akkumlátor term. li-ion. USB kábel van a csomagban. Maga a csomagolás igényes. Kibontáskor nem érződik a gagyor kínai szemetek jellegzetes vegyszer szaga, ez mindenképpen biztató. 2 év gar van rá, ez is megnyugtató.

5 órát kell tölteni, lehet laptopról, asztali PC-ről, autóról is, ergo bárhonnan ahová betudod dugni az USB kábelt. Az 1. fokozaton 6 órán át képes világítani és minél erősebbre teszed (soha nem fogom az tuti, mert tök felesleges), az úgy kb. -1 órát vesz el az akksitól.

Hátul 3 led található, melyek a kerékpárok jellegzetes piros színű villogójára hasonlítanak, úgy is működik. Ha bekapcsolod az első lámpát, a hátsó is bekapcsol és piros fénnyel villog. Ennek sem az intenzitása, sem a fényereje nem állítható, de igazából miért is kéne? :-)

Maga az akksi hátul található a piros villogós lámpa mögött. Csavart nem láttam, szerintem pattintós megoldásban működik, ha cserélni kellene valamikor a tölthető akksikat, szerintem megoldható.

6 óra 1. fokozaton azért az nekem, így téli szezonban (nyáron meg nem fogom használni soha) simán 7-8 alkalomra elég. A gyártó 500 teljes feltöltést és kisütést garantál. 3000 óra az azért rengeteg alkalom.

Gondolom az egész vacak árát a tölthető akksi pakk nyomja fel, mert az súlyra is 2-3x nehezebb, mint pl. egy telefon akksi. Szerencse, hogy a háton van, mert ott nem zavaró az a kis súly sem.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2014.11.27. 21:23:39
  • Tikal #611
    Amerre én futok nincsenek kutyák, csak őzek, meg állítólag farkas... őzek néha megijesztenek :)
  • Tikal #610
    Én vettem egy terepfutó cipőt, sárban is jó, gyorsan szárad, ha beázik, pl legutóbb beleléptem egy elég mély tócsába, teljesen elmerültem benne a cipő, másfél két kilométer után már száraz volt a zoknim meg a cipő is :)

Fejlámpa szerintem azért jobb, mert ahova nézel oda világit, tesomnak Tikka van, valamelyik az alsóbb kategoriábol, és nagyon kényelmes, nem csúszik le, nekem más tipus van, de szintén nagyon jó, hosszabb távon se nyom vagy mozog és nem zavaró egyáltalán. De ez egyéni..
  • Tinman #609
    Igen, nálad inkább arról van szó, hogy egész korrektül kivilágított helyen futsz. Errefelé a faluk legtöbbjénél csak egyik oldalon van világítás és az is néha ki van égve...

Nem az a gáz, hogy én nem látok jól (a kátyúk miatt azért az is), hanem az, ha engem nem látnak. A falvak között meg ugye totál sötétség van és erdők.
    Még tavaly télen futottam 2 falu között full nulla világítással tök sötétben, csak a telóm kijelzőjének fénye volt, meg a cipőmön levő gyári fényvisszaverő ért valamit az autósoknak, ha éppen jöttek. Hát volt olyan, aki lesatuzott mellettem nem szólt semmit, de baromi csúnyán nézett. Jogos... de, mondjuk aki nem látja meg a felqrt reflektorával így a futót, annak kiba. vaknak kell lennie. De oké, vettem egy csomó mindent már tavaly (fényvisszaverő mellény futóknak, villogó, fényvisszaverő karperec), de most meg az a gondom, hogy én nem látok :-D

Alapvetően szeretek tök sötétben futni, de nyáron megharapott egy kutya, azóta eléggé be vagyok székelve elhagyatott részeken, így ma megveszem azt a mellkasra applikálható lámpát. Néztem kutyariasztót is... a normális 3k körül már elérhető ebayről, de olyat egyelőre még nem vettem. Meg lassan kezdem úgy érezni magam, mint egy kibaxott Inspector Gadget :-D

Nyár a legfaszább! Kimész egy szál fürdőgatyába a focipályára és full mezítláb lehet a füvön nyomatni. Az az igazi futás :-)
  • grebber
    Ezek szerint futásban csak én vagyok ilyen igénytelen?

Nekem jó a sima "mackó alsó". Sötétbe meg bevallom öszintén nem merek futni amerre eddig nyáron /világosba csapattam sok az elhagyott "erdős" rész ,nekem ha megmoccan valami ott összefosom magam meg féle a vadaktól is :(
    Ezért mostanában a városba betonon csapatom, de még itt is sokszor megütközött kóbor kutyákkal.
  • Tinman #607
    Grebber egy ufo, egy terminátor!

Múltkor felkelt a gép elől és lefutotta a felmaratont és olyan eredménnyel, hogy kb. összecsináltam magam... valami 12 km/h átlaggal. Meg betett egy képet, hogy lenyomta Rubint Réka 8km@40perc-es eredményt. :-D
  • Tinman #606
    Idén nekem csak egyetlen 15km körüli futásom volt. Jellemzően 5-9k között futok, havonta 1x 10-11k.

A hosszúkkal vigyázok, mert mivel sok évet kihagytam érzem, hogy az ízületeknek hozzá kell szokniuk és azt csak fokozatos terheléssel tudom megoldani.

Terepen azt kell mondjam hónapok óta nem jártam. Felénk rengeteg eső esett, nagyon sárosak az erdei utak, vigyáznom kell a cipőmre :-) 400m-es focipálya viszont tök jó, mert erdő szélén van, a fényszennyezés minimális, a fű 2 hetente lenyírva és nagyon jól elnyeli az esőt, így közvetlenül eső után sem gond ott futni. Amikor meg hosszút futok, akkor egyik falutól a másikig nyomom, meg jó nagy köröket teszek.

Jó lenne visszatérni az erdőbe, de nagyon esélytelennek tűnik. Talán majd ha lesz 1-2 hét fagy, akkor javul a helyzet, eltűnik a víz a földből.

Versenyre szerintem soha nem megyek, mert itt a környéken olyan profik vannak, hogy nem égetem magam. Múltkor olvastam, hogy Zalalövőn rendeztek valami futóversenyt. 16-17 éves srác 3:30-as pace-el nyomta le a 10k-t... oké... nekem az a fulltotál sprintem, amit bírok tartani maximum 4-500 méteren és utána vissza kell lassítanom 5:45-6:15 közé különben kidőlök, ez meg 10 km-en keresztül tartotta! Naaahhhh, esélytelen értékelhető szintet elérnem, szóval a saját eredményeimmel versenyzek.

A ruhás tippeket köszönöm, akkor veszek ma alsó réteget is :-)

Fejlámpával kapcsolatban nagyon szkeptikus vagyok. Pont azért akarom ezt a 13k-s mellkasra tehetőt, mert elképzeltem, ahogy a fejem van egy fejlámpa és állandóan azzal kell foglalkoznom, hogy lecsúszik, vagy húzza picit a fejem. Ha csak pár deka, akkor is zavaró lehet nem? Tévedek?
  • Tikal #605
    ennek az eredménye később is kijöhet, vegyük példának a verseny autókat, annak is tolhatod már az első perctől, de nem tesz jót a motornak, meg tudod a baj se úgy jön hogy előtte szól, hé, most jövök :)

az ötleteden most elgondolkoztam én is :)
  • Tinman #604
    Ez de mekkora ötlet!!!

Ha nem lesz hó, meg méteres sár tuti társulok, csak pár 100km-el arrébb, aztán majd posztoljuk az eredményeket :-D
  • grebber
    Százezer éve focizok és kb 1.5 éve hobbiszinten futok (lekopogom) ott sem sérültem meg soha se terembe ,se betonon,se füvön sehol.
    Pedig félmaratonokra azért csak rászoktak melegíteni,de én azoknál se csinálom.
    Szerencsésnek mondhatom magam ilyen téren a csapattársaimat nézve állandóan minden bajuk van.

Szilveszterre gondoltam egy olyat amíg más züllik én 19:00 kor elindulok és átfutok 2015-be.Azt vagy meghalok vagy nem.
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2014.11.27. 14:32:55
  • Tikal #602
    elég nagy hiba... most nem érzed a hiányát, de majd fogod később, vagy ha lesérülsz emiatt, akkor majd tudod miért ...
  • Tikal #601
    Még én se nagyon mértem, az utobbi pár hétben kezdett el csak foglalkoztatni, mer nézegettem versenyeket, és az 5k táv minden verseny van ... 24:xx nekem is a legjobbak ahogy így visszanéztem a futásokat. Általában 5' és 6' közötti tempókat megyek, a terep futás miatt meg néha 7 is ha nagyon olyan a terep és mondjuk 15km közelében futok. Én a bemelegítésem sose mérem, csak a távot.

Én abban a felsőben fáznék szerintem, de alá mindenképpen kell egy base layer, egy alsó réteg, ami nem póló, a pamut nem jó, akkor már inkább poliészter. Én egy Icebreaker vastag base layerben futok, erre veszek rá egy technikai felsőt, magas nyakú, 0 fokig el vagyok vele, ettől hidegebb még nem volt errefelé idén. Persze sapkám is van, meg vékony kesztyűt is veszek az elején :)
    Fényvisszaverőm csak annyi van ami a ruhámon, tehát egy két csík, de az erdőben mindegy is, csak nem üt el egy őz :) Fejlámpa mindig van nálam, ha délután megyek ki, meg van egy karpántom is, ilyen ledes villogós, fel szoktam rakni, ha csak itt futok a környéken.
  • Tinman #600
    Na jó, de neked 2 nagy előnyöd is van. Egyrészt cirka 7 évvel vagy fiatalabb, de ami fontosabb, hogy nem hagytál ki nagyjából 10 évet sport nélkül.

Majdnem 3/4 évig bemelegítés és nyújtás nélkül edzettem, aztán nem sokkal később 6 hét eltiltást kaptam a dokitól... most, hogy tisztességesen bemelegítek (min. 10 perc) + pár perc bemelegítő kört futok (1-1.5km), a végen 1km levezetőt futok, és utána 20 percet nyújtok zéró gondom van. Még akkor sem, ha sokat futok betonon.
  • grebber
    Mert te tudatosan csinálod azért.
    Én kb a 1xx futásomból kb jó ha 10 előtt "bemelegítettem" ez is 2-3 perces bohóckodás.
    Hova, minek futás közben eléggé bemelegszek Meg nálam levezetés sincs.Hazaérek azt gépezek tovább az a levezetésem.
  • Tinman #598
    TRACK-> Journal -> Ott 2014-re állítod az évet és több oldalon keresztül listázza az edzéseid. Én tegnap számológéppel összeadtam, de szerintem kimásolod excelbe benyomod és a km-es cella végén nyomsz egy summát, aztán ennyi.
  • Tinman #597
    Nekem a 10k még sok! Letudom futni, elvégre 15k-t is futottam már, de a 10k-t még nem tudom olyan ütemben lenyomni, mint az 5k-t.

A legjobb 10k-m 57 perc körül van, de ebben benne van pár perc bemelegítő futás és pár perc levezető. Egy biztos 46 percre még nem lennék képes.
  • Tinman #596
    Pont ma megyek Decathlonba téli felsőt és alsót venni, mert tavaly pamutban toltam és az elég kínos volt. Van most egy akciójuk:

Nekem Icebreaker picit túl húzós lenne, de jó cucc az tény!

Egy kis segítség is kéne Tikal! Ez alá elég egy sima póló aztán ennyi? Vagy kell még valami alá, ha mondjuk -5 fokban futok?

Meg veszek ma egy ilyet is, mert focipályán még csak elvagyok a Hold fénynél, de úton már nem oké. Van villogóm, meg fényvisszaverő mellényem, sőt még egy fényvisszaverő csuklópántom is, de az kevés. Engem frankón látnak, de én nem annyira, főleg az erdős részeken.

Meg nyakvédő is kell, de az nem tétel 1-2k csak, a sál ugye futáshoz elégtelen.
  • grebber
    5Km-es jót nem találtam csak ilyen 25 perceset (de mivel sosem időre futok ez szerintem jó)
    10km-es van amit magamhoz képest jónak tartok abból a legjobb 46:36
  • Tinman #594
    Azért nehéz a kérdés, mert mindig tartok pár perc bemelegítő kört és azt is mérem, tehát így direkt 5k mérésem nincs, de az eddigi legjobb, amikor nagyon rövid bemelegítő kört futottam az 24 perc. Na de majd lemérem akkor direkt erre utazva :-)

Neked? :-)
  • grebber
    Adidas mycoachba hol tudom megnézne évre lebontva mennyit futottam?
    Amit oldalt ír az elvileg az összes amióta használom a progit.Az éveset nem lelem sehol kíváncsi vagyok mennyit sikerült a gépfüggőséget legyőzve!
  • Tikal #592
    Ez a tempótol függ:) mennyi a legjobb 5k-d?
  • Tikal #591
    Igen, bár kevesebbett...

Egyébként ha mar itt akkor ha jo cucc kell valakinek teli futásra, akkor ajánlom az Icebreaker ruhákat, gyapjú, meleg, de nem izzadsz bele, ha átázik akkor se hideg, hanem ugyanúgy tartja a meleget... Van zoknitol sapkaig mindenuk:)
  • Tinman #590
    Nem is szabad erőltetni, ha úgy érzed, hogy nem esne jól.

Most jöttem meg fél órája. Gyönyörű csillagos ég, mínusz 1.5 fok, regeneráló futás (35 perces kocogás) volt most éppen soron, még egy igyekvő sünit is láttam, kiváló volt. Szebb lett tőle a világ :-)

Nekem a km mennyiséget meg kellett most néznem...

Július elején vettem egy cipőt (azt is trackeltem végig), abba 270km ment bele az elmúlt 5 hónapban, a régebbi cipőmbe idén 244km szaladt bele, szóval most egy picit örülök, mert engem is meglepett, de 500km felett futottam idén és még még van hátra 1 hónap. (Elvileg még olyan 50-70km-t lenyomok idén, de vesszek meg, fel kell kerekítsem 600-ra :-D )
  • repvez
    Én idénre befejeztem , meglett a 100km/év ugyhogy ennyi. majd jövöre talán több lesz.
  • Tinman #588
    Nyomjátok most hidegben is?

2 naponta járok, sajna meló után már tök sötét és hideg van, de legalább nem izzadom magam halálra :-)
  • Tinman #587
    Szaros 6km-en, hogy lehet ennyire kimerülni? :-D

Video
  • Tikal #586
    Akkor ehhez mit szólsz? :) Ez hosszabb, inkább dokumentumfilm

• szucsy89
    kurvajó videó :)
  • Tikal #584
    Mióta terepen futok, egyszer nem vittem magammal zenét... persze városban más, ott nekem is a zene segít kikapcsolni, anélkül idegbajt kapnék :D