Futás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

fery02
Sziasztok! (hátha van még itt valaki. 😊)
Nos, egyáltalán nem szoktam sportolni, de alkalmanként el szoktam járni futni éjszakánként a városba, abból a célból, hogy szeretnék kicsit emberibb módon kinézni, pl deréktájon vékonyítani minden irányban.
Mostanában a nyári szünet miatt többször is ráérek, szóval komolyabban érdekelne a téma, hogy pl hogyan kellene csinálnom, hogy a kívánt hatást elérjem? Például, hogy hetente hányszor lenne ajánlott futnom. Igyekszem mindig 1 órát egyfolytában kocogni. Azt tudom, hogy a városban lévén a beton miatt nem egészséges az ízületeknek, de úgysem tervezek addig élni, mire érezhetném a hátrányait. Csak addig is kinézni valahogy. 😊

Semmi pánik négerek vagyunk! Azért jöttünk, hogy kölcsön kérjünk egy kis füvet!

Jártatok már Ti is úgy, hogy valahogy nem volt igazán kényelmes a cipõ? csúszkált a sarkad, nyomott a lábfejednél, a lábfejed szorította, stb... Máig én sem tudtam, hogy többfajta cipõfûzési módszer létezik. Érdemes kipróbálni õket, és megtalálni a számotokra legmegfelelõbbet:
A cikk itt olvasható

ciao - chrispooh
John Cena
futni jó😄 csak ne más elöl😄

L2 | LvL 70 SPS | NobleSoul

Az úszás nagyon jól megmozgat (sok-sok izmot). Edzi a tüdõt (biológiai folyamatot nem tudok, de vmi oan, h a vérbe több oxigén jut, stb.), ami nélkül igen csak nehéz futni, ad egy jó állóképességet. Plusz az úszás is egy olyan sport, ami "jó", mert nem terheled saját súlyoddal a tested. Nem nehezedsz magadra, mert a víz tart. Az izületeidet kíméli.
A kocogás - tapasztalatom szerint - a lábat erõsíti leginkább, viszont mindened elfárad.
A futásra majdnem minden hatással van. Ha elkezdesz fekvõzni, reggel 25, este 50 (és rendesen nyújtasz), akk az is pozitívan hat a futási teljesítményeidre.
Sziasztok!

Egy érdekes jelenség magyarázatára lennék kiváncsi. Kiskoromban elég gyenge voltam a többiekhez viszonyítva, lenyomtak szkanderben, lihegtem tesi órán, vérszegény voltam, gerincferdülésem volt. Aztán 15 éves koromtól kezdve rengeteget gyalogtúráztam, szinte mániákus mennyiségût. Aztán átakartam térni a kocogásra, de az nagyon gyengén ment 5-10 percet tudtam egyhuzamban. Egy nyáron hetekig minden nap úsztam, de addig nem kocogtam. Amikor visszatértem a kocogásra az 5-10 perc helyett attól kezdve 20-35 percet birok.

Megfigyelésem szerint az úszástól lett jobb a kocogásom eredménye.

Elég bonyolultnak néz ki, de miért van ez?
thomasthomas
bemelegítés mindig megvan..anélkül sosem megyek el(ezenkívül szoktam járni heti 1szer konditerembe, tudom nem sok, de évközbe csak ennyire telik..)Szóval csak jó cipõ kell, gondolom rugalmas..köszi a segítséget..

A cipõ segít, de csak ha tényleg jót veszel. Ezen kívül nagyon sokat enyhít/segít, ha rendesen bemelegítesz, boka, térd.
thomasthomas
kimaradt hogy napi 7 kört teszek a lentiekbõl.

thomasthomas
Hi!

Én már 2 hónapja betonon futok minden nap, de ahogy olvasom ezt nem jól teszem(800 méter beton 300 föld-murva, a betonos részeken nincs ilyen rész)..Tényleg ilyen károsa lábakra?Csak mert ha én most nem itt futnék, hanem murván, ami ki is van világítva az 6 kilométerre van tõlem, és oda is csak betonon lehet eljutni..szerintetek mit tegyek hogy megelõzzem a károsodást?rugalmas cipõ a megoldás??

Segítsetek pls.

Ben Katarn
hm, akkor inkább biztosra megyek, tegnap voltam 20 percet, de legalább érzem a lábam 😊
Akkor legközelebb holnap lesz a nagy nap 😄

gameplusz
Betonon csak óvatosan, mert a végén úgy jársz, mint én... A minden nap sem túl jó, heti 3 alkalom bõven elég (pl. hétfõ, szerda, vasárnap). Inkább többet fuss kevesebbszer, mint kevesebbet többször, szerintem.

i7 2600K|ASUS P8P67 EVO|G.Skill Ripjaws 2x4GB 1600 CL7|GAiNWARD GTX 570|SAMSUNG F3 2TB|37PFL7605|E-MU 1212m v2|Harman-Kardon SoundSticks II|Corsair HX650W|CM 690 II Advanced|Alpenföhn Matterhorn

bens
ha bírják az izületeid, akkor jó a minden nap.

Zuhogó hó Eltűnik a tengerben. Micsoda csend!

Ben Katarn
okés, köszi a tippeket, még valami lenne: minden nap fussak, vagy elég kétnaponta?

bens
akkor fuss sztem 20 percet egyszerre. coopernél pedig kicsit keményebb tempóban, mint ahogy edzettél és jó lesz.

Ben Katarn
hmhm.. igazság szerint a szeptemberi cooper-re kezdenék el edzeni, így szvsz az állóképességnek kellene fejlõdnie elsõsorban.. bár nem vagyok szakértõ a témában.

bens
az attól függ h mire edzel. erõ, gyorsaság vagy állóképesség. mert lehet úgy is kemény egy futóedzés ha csak 100m-eket futsz egyszerre.

Ben Katarn
okés, én még az elején vagyok, általában úgy nyomom, hogy 2 km oda, 10 perc pihenõ, és 2 km vissza. A sprintet meg csak az elsõ rész után rakom bele, visszafele már nem bírnám. Sztetek hagyjam a pihenõt és fussam a 4 km-t megállás nélkül?

Z
Szerintem fölösleges, 2km-en be se melegszik az ember. Sprintet beletolni, ami anaerob küszöb feletti mozgást jelent?!?!?!

Én ha futok úgy 10-15km-t, akkor az utolsó km-t szoktam picit jobban megtolni, hogy ne szokjon hozzá a szervezet a lassú futáshoz.

Amit nem tudunk az erkölcsök útján megtenni, azt nem szabad a törvények útján megtennünk. A fehér ember nagyon ért a pénzcsináláshoz, csak ahhoz nem ért, hogyan kell elosztani.

gameplusz
Igen, a végét érdemes meghúzni, ha nem is sprintben, de mindenképp egy erõs tempóban.

i7 2600K|ASUS P8P67 EVO|G.Skill Ripjaws 2x4GB 1600 CL7|GAiNWARD GTX 570|SAMSUNG F3 2TB|37PFL7605|E-MU 1212m v2|Harman-Kardon SoundSticks II|Corsair HX650W|CM 690 II Advanced|Alpenföhn Matterhorn

bens
én mindig lesprintelem az utsó 300m-t, 4-5km-t szoktam futni.

Ben Katarn
sztetek ajánlatos az utolsó 100-200m-be sprintet belevinni, ha a táv olyan 2 km, és kezdõ futóról beszélünk?

Ben Katarn
kinyírjátok 😊

én ettõl még nem fogom elhinni de tényleg vigyázz a térdedre!
Z
Jólvan, figyelj, én inkább elhiszem, csak ne tedd tönkre magad egy ilyen fórumos beszélgetés miatt! Az egészséged sokkal fontosabb, mint hogy bárkinek is bizonyíts.

Amit nem tudunk az erkölcsök útján megtenni, azt nem szabad a törvények útján megtennünk. A fehér ember nagyon ért a pénzcsináláshoz, csak ahhoz nem ért, hogyan kell elosztani.

gameplusz
De, abba hagytam. Csak kicsit felhúztatok ezzel az egésszel...

bens
nemhogy abbahagytad a futást februárban mert szétment a térded?

gameplusz
Csak a kedvetekért tegnap elkértem az órát, lemértem újra... 2742m és 8:44.

Z
Hidd már el, hogy van olyan, hogy világcsúcs, és világ idei legjobbja, kész, pont, vége. De tényleg mindegy, mert 8 percet úgyse fut egyikünk sem. 😄DD

bens
a világcsúcs 2008-ban azt jelenti h a 2008-ban elért világ legjobb eredménye, de teljesen mind1. a lényeg h a 8 perc az túl szép h igaz legyen 😊

Z
Hiába mondod, hogy 2008-ban, hiszen világcsúcs - még - nincs 2008-ban. A világ idei legjobbjára gondolhattál.

8 perces háromezer... bocs de erre tényleg csak azt tudom mondani hogy "aha..."

amugy ne felejtsétek el hogfy negyon más 12 perc alatt 3000-t mint 3000-t 12 perc alatt... Utálom a Coopert. Különben a 3k nem olyan sok, bár attól is függ hol futjátok. Fuss rendszeresen, ennyi. De tényleg.
bens
én meg épp egyedül szeretek futni, és ha egyedül futok jobb is az idõm általában.

Én "imádok" futni... már hosszútávot is. Régen meg kizárólag rövidtávot voltam képes "jól" teljesíteni (amikor atletizáltam).
De most hosszút is szivesen futok, bár igazából kedv függõ, meg egyedül nem lehet.
Amit utálok, az az inga. Nem tudom ez kinek mit mond, de az eszméletlen unalmas, és idõ után idegesítõ. Futsz 70-ig, és elkezdelsz agyalni, és kb onnantól egyesével számolod, ami még zavaróbb...

Rátérve a futas lényegére (szerintem). Szerintem észben versenyhelyzetben dõl el. Egyépként ha az állóképességed stim, a tüdõd is bírja, és megtanultad kezelni magad (ismered mikor mennyire tudsz futni, tudod milyen teljesítmény után esen túl a holtponton), sztem akkor tudsz jól futni.
nekem már rövidebb táv (kb. 1 kilométer) után is gyakran van, hogy bedugul és zúgni kezd az egyik fülem. De leggyakrabban szimplán hányingerem van :p
Nemtom miért. De ezért utálok is futni.
bens
az biztos hogy hosszútávnál a tudat viszi az embert

bens
mondom 2008-ban.

gameplusz
Hát, olimpikon nem vagyok, hobbiból futottam, betonon. Ez volt a szerencsétlenségem, mivel szétment a térdem, illetve van 5db elég szép kis visszerem. Úgyhogy nyáron kórház, szobában döglés. Illetve orvosi tanácsra abbahagytam a futást februárban, mivel futás után elég erõteljesen leesett a vérnyomásom, gyakran megszédültem, nem láttam utána, stb. Egyébként szerintem a futás nem feltétlen az izomzatról szól, minden fejben dõl el.

Z
A 7:48, az magyar csúcs...azért a világcsúcs egészen más. 7:20, ha jól emlékszem. Az abnormális tempó.

De hogy szemléltessem, próbáljatok meg egy igazi, 400m-es rekortán (gumi borítású) futópályán egy darab 16mp-es százat lefutni, aztán egy 32mp-es kétszázat. Aztán 64mp-es 400m-t. Na ha ez megy, akkor ebbõl kell 7,5 kör. Persze nem kell egymás után próbálgatni... 😄

gameplus: a 8 perc alatti 3000-rel ma szerintem lehet felnõtt országos bajnokságot nyerni.

Amúgy én is fociztam (mondjuk nagypályán csak NB3-as szinten bohóckodtam, viszont mûfüves kispályán NB1-es futsalos csapatokat is elvertünk), de a focihoz teljesen másképp mûködõ izmok kellenek, nem bírják a focisták izmai az ilyen jellegû folyamatos savasodást.

bens
az h ha 8 perc alatt futnád a 3000-et, akkor olimpikon lennél és megélnél a futásból. 2008-ban a világcsúcs 7:48. vagy nem 3000 az a 3000, vagy megállt az órád futás közben, vagy sürgõsen jelentkezz egy atlétikai klubnál versenyzõnek.

gameplusz
Mi is?

bens
gyanús ez nekem 😊

gameplusz
+ infó, hogy 5 évig elég komoly szinten fociztam még anno, lehet ez elõny volt az elért eredményhez (viszont ez a futás elõtt 2 évvel volt).

gameplusz
Egyikben sem, és nemhogy futni nem futok, nyáron 1 hónapig menni sem fogok tudni.

Egyébként a 3000m nagyjából hozzávetõleges, egyszer mértem le, gondolom ugyanazon az útvonalon lehet rövidebben menni.

Z
8 perc alatt...a 3000-es magyar csúcs 7:47.4.

Melyik klubban futsz? Heti 2-3 edzéssel? Kissé hiteltelennek tûnik így az a 8 perces eredmény.

gameplusz
Hmm... Hát nekem a 3km már megvolt 8:00 alatt is 😛 Igazából semmi nem kellett hozzá, csak heti 2-3x eljártam kb. 4 hónapig, aztán ennyi.

Z
4 percben a 3km nem gáz. Ahhoz heti kb 4-szer kéne futnod. De legyen egy jó hosszú, 15+ km.

De ha rendszeresen futkosol 10-12km-ket, akkor azzal is elég jót javulhatsz.

Én tegnap toltam 23km-t hegyen, 30 fok felett, eléggé bután. <#idiota> víz nélkül... Kissé elkészültem az erõmmel. Nyár végéig, ha nem megy szét a lábam, megpróbálom a régi álmomat, a 2 perces 800m-t.

bens
igen, szegeden a testnevelés és spottudományi intézetbe.

Ben Katarn
báh 😄
tesi szakos egyetemre jársz?

bens
nálunk az egyetemen 3000-nél 11:30 a kettes 😛

az nem annyira siralmas, nekem most 12.be lett 2560, hogy mindig levágtam kicsit a körökbõl 😄
amúgy nem kell hozzá feltétlen zigorú futóedzés, a 3000 még enm olyan sok. elég ha kijársz valahova focizni a haverokkal rendszeresen, pár hónap alatt meglesz hozzá a fizikumod