Futás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
- ha az utolsó 2 km-t ilyen lájtosan futod az azt jelenti, hogy nem állsz erre még készen.
Nincs ebbe semmi szégyellnivaló, én 1 év és 2 hónapja KETTÕ percet voltam képes lefutni :-)
Elõbb próbálj meg kisebb távokat, rövidebb idõket futni 1-2 hónapig, de 2-3 napos rendszerességgel. Fuss 15 percet, egyik nap lazán, 2 nappal késõbb a közepét húzd meg a végén megint lazán. Könyvet lehetne errõl írni, szvsz kezdj el egy normális edzéstervet, miCoach szerintem tökéletes partner ebben is.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Én is csak elindítom és leállítom.
Ha sokat futsz érezni fogod hogy mien tempoba mész
Nekem se mindig azonos és egyre többet futva egyre lassulok.
Ezért is leszek kiváncsi a maratonra ha végigbirom milyen eredménye lesz.

Next PC upgrade: 2022
A telefonon megy a GPS,de el van téve nem látom a kijelzõt , hang meg nem mondja az értéket pedig be van minden állitva.
Endomondót használok.Igaz , a telefonom már haldoklik és nem nagyom megy már neki a multitask, a BT füles, zenelejátszás és a GPS track rögzités egyszerre .
"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)
Most jöttem meg egy 4,14km-es "futásból" 28 perc.
1km=5:58
2km=6:44
3km=7:21
4km=7:46
Az utolsó másfél km már sípcsont fájdalmas volt.
egyebkent kerekparnak sok koze nincs a futashoz mert mig bicon inkabb a comb es a segg dolgozik addig futasnak az alsobb regiok (kiveve ha 4p/km nal gyorsabb tempod futsz mert akkor mar persze azok is)
"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)
Az idei elsõ futásom egy gyalázatos 26 perc volt a 3200-on, lehet gyorsabb lettem volna ha gyaloglok .
Ha mondjuk futni akarsz egy 10-est akkor elsõ 5-6 km után már oda lehet neki lépni ha még bírja az ember, de az elején elfutod akkor halál vánszorgás van késõbb..
Ezért akarok majd én is "lassulni" mert bárhogy futok 4.3x-4.5x-es kilométereket futok és ezt 40-50km-en keresztül hotziher hogy nem bírom majd tartani. Félmaratoni távon még ment de az is halál volt.
Tehát ha futok az lelazitja az izmokat,de ilyenkor a bringázás nem megy ugy, forditva meg a kötött izmok miatt a futás.
Én 192cm 90 kg vagyok , a 6km-t 6:30 perc/km-es átlagsebességgel teljesitettem sik betonos terepen.
DE amikor idõre futottam a 3200at ott 5:11 volt az elsõ km majd 1 percekkel lassabb minden további 😞
Egyébként a hamar savasodás és a rossz légzés is gondom ,de hát nem tudom az orromon venni a levegõt,mert még igy is kevés amit a számon keresztül szivok. és gyomorszáj fájdalom jelentkezik elég hamar,persze ehher a reflux is bejátszhat 😞
- 60 perc alatt 10km megy dombokkal tarkított TEREPEN(!), de ezt nem szeretem mert még nem vagyok elég erõs ahhoz ízület téren, hogy ezt akár hetente megoldjam, utána mindig 2 nap regenerálódást érzek szükségesnek.
A maximális sprint sebességem viszont szánalmasan alacsony: 18 km/h. Ez úgy kb. közröhej szint (profi maraton futók 20km/h-val futnak végig 42km-t), de nekem eléggé izmos a lábam, nagy súlyokat tudok vele kinyomni, meg a felsõtestem is alakul, plusz csak 181 centi vagyok.
Egyébként a futás önmagában kalap szart sem ér, sõt önmagában csak egy ízületromboló mûvelet. Úgy az oké, ha mellette egyéb erõsítõ gyakorlatok is vannak... felsõ és alsó testre egyaránt. Egyrészt így nem rágja le rólad a futás az izmokat (mert a hosszútáv azt teszi!), másrészt sokkal jobban megy a futás, ha mást is sportol mellett az ember.
Akaraterõ van , ha van miért, bár mostanában nincs miért .
Nekem nincsenek maratoni távú törekvéseim,csak annyi , hogy bármikor képes legyek erölködés nélkül 3 km es távot 16 perc környékén, most 18 fölötti az érték és az már nagyon kifárasztott, ha nem idõre kell akkor kiszaladok a világból ( na azt azért nem),de 10 biztos menne.
A googleba futás címen elég sok edzéster/felkészülés van. Nem is mindig fontos futnod rövidebb távokat csak séta kocogás stb.
De mondom én nem értek hozzá én rendszertelenül csinálom ahogy kedvem van MERT ÉN NEM VERSENYZEK ide meg nem érzem hogy kellene bármi ilyen dolog.
Az edzettség természetesen nagyon sokat számít hogy rendszeresen edzed magad ,mert lehetsz Carl Lewis ha nincs meg a kellõ akaraterõd.
Én is elég hosszú ideig napi szinten persze ahogy éreztem voltak kihagyások stb 5-6-7-8-10 km-eket futottam ahogy éreztem. Én nem versenyre készültem sem pedig idõrekordokat akartam megdönteni csak és kizárólag magamnak futottam ,hogy felkeljek a gép mellõl.
Elhatároztam hogy na most lefutom a félmaratont (mint írtam korábban soha ekkora távot nem futottam)
8-10 km-nél a tököm tele volt fáradt voltam minden bajom volt már azon agyaltam megállok és hagyom a fenébe,de nem és nem mentem tovább és letoltam.
Sajnos a 42km-hez ennek a hiperszupertriplája kell majd egyelõre kilátástalannak érzem ,félek elfutom magam és túl hamar feladom.
De megpróbálom majd a legtöbbet kihozni magamból.
Ez a mondtad fog lebegni a szemem elõtt:
"A táv teljesítése sokak szerint emberfeletti teljesítményt jelent, ezért e sportág a kitartás egyik szimbólumává vált"
Szóval akkor hogy szoktassam hozzá menjek futni vagy pihentessem és mikor elmulik akkor megint fussak.DE olyankor megint meg fog fájdulni és addig ugyan ugy visszaesik a szintem mintha nem futottam volna elötte.
Egyébként most ez a 6 km elég jol ment, nem azért hagytam abba mert nem birtam csak, mert nem volt kedvem tovább futni, pedig lehet a 10 is ment volna.
Én viszeres lábbal tolom nekem elsõ 3 méteren már olyan a lában mintha ólomból lenne ,de futás közben ez már fel sem tûnik megszoktam.😄
Hamarosan itt az augusztus és jön az ameddig össze nem esek táv..... Már nagyon kíváncsi vagyok mennyit fog bírni a szervezetem.
Amit mindenképpen le szeretnék ezen a napon majd futni augusztusban az a maraton (42,195km) ha bírom, ha esetleg ne adja isten ez sikerül továbbküzdve a ultramaraton (50km)
Attól még nekiálljak futni ha futás után egy nappal a sipcsontom alsó részében néha belenyilal a fájdalom és érintésre is fáj?
Nem sürün szoktam futni, eddig évente 3-4x futottam 3km-t, idén egy kicsit tobbet probálok ennél és rendszeresen heti egyszer legalább megfutni ezt a távot, most hétvégén már a 6km is ment. Futás közben semmi fájdalom nem jelentkezett.
Túlterheltem a térdem, megfájdult a csípõm, ízületi gyulladásom lett. 6 hét teljes eltiltás a futástól.
4 hét után nem bírtam magammal elmentem futni 2 napja. A 20 percet 9 km/h-es rekreációs (nem akartam erõlködni picit sem) átlaggal gond nélkül lefutottam.
Ma elmentem 25 percre, 10-11km/h átlagra törekedve, hazaérve azt hittem megdöglök. Folyt rólam a víz, kapkodtam a levegõt.
Szaros 1 hónap és qrvára visszaestem. A k. életbe -.-
Ha ilyen áron lesz majd hasonló de GPS-es verzió is azonnal veszem is!
Ebbõl a tesztbõl legalább kiderül majd hogy a pántoshoz képest mennyivel pontatlanabb stb.
Outletbe voltunk + decathlonba és meglepõdve tapasztaltam hogy kb lószar sincs.
Egy cipõt láttam arra érdemesnek le is kaptam a polcról beleléptem és elfogott az AZTA..RVA érzés.Kegyetlen kényelmes volt mintha a levegõben járnék pihepuha lágy fanyarság 36 ezerért. Ment is vissza a polcra ennyiért házat veszek 😞
Így esett a választásom a legkényelmesebb/legolcsóbbra ami volt!

Itt elég szépen össze van szedve ami neked kell
Én is március óta kezdtem ujra edzeni egyenlöre 3kmeket.
A kérdésem az lenne, hogyan tudom gyorsabban lefutni ezt a távot ha edzéskor több kilómétert futok ,de lassabb tempoban vagy maradok ennél a távnál és mindig próbálok gyorsabban futni?
Melyik edzéssel érek el elõbb eredményt?
A másik kérdésem inkább egészségügyi.
A bal küldõ bokámnál pár hónapja van egy dudor ,de egyenlöre semmi panaszt nem okoz és funkcióvesztést sem érzek semmilyen mozgásnál sem,de olyan mintha valamelyik bokaszalagom szakadt volna el és a bokacsontomhoz ugrott volna vissza .
Ha tényleg szalag és nem lett kezelve az okozhat késõbb problémát,vagy ha most megmütik akkor vissza lehet rakni a helyére?
Mennyi egy ilyen mütétnek a lábadozási idelye?
Mert a munkám miatt fél évnél tovább nem jönnék ki jól a dologból.Elveszteném a jogositásaimat és 1 évbe kerülne mire ujra megszerzem öket.
Mit ajánlanátok?
Olvasgatom ,hogy ez a pulzusmérõs pántos megoldás nem a legjobb meg kidörzsöli a mellbimbót vérezhet elcsúszhat és nem pontos akkor stb.
Aki ilyet használ kérem írjon pár dolgot (tesz-e alá valamit hogy ne dörzsöljön , tényleg elmozdul-e és pontatlan lesz ,egyszóval minden apró részlet érdekel)
Van trail running-nak külön topikja, vagy jöhet ide is a kérdés, ha valaki csinálja...
http://gaborszantai.co.uk/
Hol találok országos szinten jó boltokat ahol ezt elfogadják? Mert semmi keresõ...és googlban is 2-3 boltot találtam csak
nikeból a pegasus volt a lábamon ami törte befelé a bokám, meg egy másik az meg szorította a sarkam 😄
http://www.tomassport.rs/products/search/odjeljak:obuca,marka:saucony,svrha:trcanje,pol:musko/
mióta megtudtam hogy vannak goretexes cipõk csak olyat szeretnék, mindjárt itt a tél is akkor hasznát fogom venni.
ebbõl a márkából az esõ cipõm ez volt:
http://www.saucony.hu/index.php?p=termek&cs=001001&termid=709
majd a 2. ez:
http://www.saucony.hu/index.php?p=termek&cs=001001&termid=885
mind a kettõt csak ajánlani tudom számodra!!!
komolyan vagy az index forum sparthatlon topicban vagy ugyanott a futobolondok topicban vagy a facebookon a futotarsak csoportban..
heti 100-120 km futas hetvegenkent egy maraton es meg is vn a felkeszules😊
Szupermaratonra való felkészülésben szeretnék segítséget kérni!
A versenyrõl:
http://www.futanet.hu/cikk/6-bsi-balaton-szupermaraton?utm_source=bszm_2013_nevezes_mainpage&utm_medium=rotalodo&utm_campaign=felmaratonponthu_honlap
Nem találtam még számomra megfelelõ edzéstervet amelyben ilyen távokra való felkészülésrõl lenne szó.
Ha már valamelyikõtök részt vett hasonló versenyen akkor örülnék ha megosztaná tapasztalatait és az erre való felkészülését!
Elõre is köszönöm! 😊
jah es jobban jarsz egy latogatottabb forummal.. pl edzesonline.hu 😊
Nyár óta már rendszeresen futok, egész jól is megy, ám egyre közeledik a hidegebb idõ és lenne néhány kérdésem. Eddig semmi gondom nem volt a hideggel sõt, gyakran még jól is esik, de az elmúlt héten volt 2 alkalom is, hogy már kezdett furcsa lenni fõleg az elején a futásnak. Tegnap gondoltam magamra kapok valami felsõt ami persze pamut volt (ilyen vékonyabb hosszú-ujjú). A futás végig rosszabb volt mivel kívül hideg volt de a testem meg egészen felhevült. A kérdésem az lenne milyen ruházatot ajánlotok télire, hogy ne fagyjak meg de ne is kerülgessen a hõguta.
A választ elõre is köszönöm.
mondjuk mivel mostanában lezsibbad az egyik lábfejem, akkor kell megállnom, amikor már nem érzem a lábam. de ezt kiküszöbölhetem azzal, hogy gyorsabban futok, nagyobb távot ugyanannyi idõ alatt.
ha hamarabb megállok és edzésnek nevezek valamit, amitõl nem fáradok ki teljesen, akkor egy balfasz vagyok
a jobb lábam egyszer bicsaklott meg, amikor lépcsõn futottam, viszont az közel sem fájt annyira, és nem éreztem hatását utána... de lehet, hogy az a bûnös akkor. kösz a tippeket, ezeket sorban kipróbálom!
Amit ne csinálj, ne olvasgass utána neten! 😄
Menj el orvoshoz, d ha nm akarsz elõször odamenni, akk elsõsorban sportkrém, v fastumgél, v vmi, meg borogatás, fásli pár napig, ha utána sem jobb, akk doki.
Megpróbálhatod azt is, h lassaban futsz/kocogsz, v melegebb zoknit veszel fel, az is lht, h megfázott...
Meg futás elõtt, és után is fontos a lenyújtás, lemozgatás, ha eddig arra nm figyeltél volna.