1945
Futás
  • Tinman #703
    Grebber szerintem te ma nem mész maratont futni :-D

Reggel nálunk -18 fok volt, napközben -6, most -10-11. Ilyenkor egyszerűen egészségtelen futni, csak a légutakat/tüdőt terheli vele az ember, arról már nem is beszélve, hogy az ízületeknek sem tesz jót a rommá fagyott talaj + ennyire hideg kombó.
  • grebber
    Előrébb hoztam a futást,mert eléggé hideg van és embert próbáló így futni na. (-7fok)
    Nagyon komoly hazaérve tükörbe nézve szemem körül felett az izzadtság hófehérré fagyott meg a sapkám is

Boldog Új Évet Kívánok mindenkinek!

Mozogjatok, sportoljatok nagyon sokat,mert jó és egészséges
  • Tinman #701
    Gondolkodtam rajta én is, de itt Zalában tegnap d.u. már hordta a havat a szél és -5 körül volt. Autót is alig láttam, a pálya tiszta hó, az utak nincsenek takarítva, így skip.

Szvsz ilyenkor nem érdemes... ellenben most süt a nap, kezd alakulni, kár, hogy meló...
  • grebber
    Azért hóban ,fagyban,kb tükörjégen teljesen más a móka:

3x majdnem összetörtem a pofám csak nagy szerencse ,hogy visszatudtam magam "hozni" egyenesbe. A mögöttem lévők biztos jókat röhöghettek a piruletteken, de csak azért se estem el
  • grebber
    Na meglett a szett (alsó, felső, aláfeslő, meg ha már ott voltam vettem zoknit is)
    Aztán outletbe is benéztünk és örömködve láttam hogy a cipőm amit anno 17 K-ért vettem le van sale-ézva 9400ft-ra há ennyiért azt sem hagytam a polcon.Szóval van fasza új puha cipőm a régit meg kimosom azt utcára fogom hordani.
    Ma mégsem megyek tesztre bennük,mert inkább bepunnyadok a meleg kádba hallgatom a kabarért majd megnézek pár 3D-s filmet
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2014.12.27. 18:17:51
  • Tinman #698
    Igen.

Annyira a végletekig testre szabható, hogy én ezért hajlandó lennék havidíjat fizetni. Fogalmam sincs miért ingyenes.

Példa:

Hasamra csapok és azt mondom szeretném az 5k-t 25 perc alatt lefutni. Jó... akkor nekem az 5k felkészítő LVL7-es fokozatára van szükségem, de term. jelzi, hogy ehhez az kell, hogy 30 perc futás ne okozzon gondot. (Lehet persze full amatőr és full profi terveket is készíteni.) Legenerálom az edzéstervet, megadom neki melyik napok nekem az ideálisak. A naptárban megnézhetem melyik napra mi várható, ezeket lehet variálni, de tapasztalataim szerint nem szabad. Max 1-2 nap előre/hátra, mert abs. tudatos tervezés eredménye egy edzésterv. A hosszú "regeneráló" futásokat pl. hétvégre szokta tenni.

Nagyon változatos az edzésprogram és ezen a szinten már ajánlj sérülés megelőző és sebesség növelő keresztedzést is!

Ezt term. beépítheted az éppen legenerált edzéstervbe. Pl. a sérülés megelőző gyakorlatok kiválók, nekem rengeteget segítettek... és ez az egész miCoach csak egy picike szelete, ezerféle lehetőség van benne és nem csak a futáshoz.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2014.12.27. 17:48:26
  • Tikal #697
    ez a futás terv honnan jön micoach?
  • Tinman #696
    Nekem nem opció, hogy nem mérem a bemelegítő és levezető szakaszokat, mert eleve edzéskor közli pl. hogy "blue zone 5 minutes" és utána ha azt teljesítettem akkor szól, hogy "speed up to yellow zone 15 minutes", majd ha olyan az edzés akkor visszalassít greenre, majd megint yellowra gyorsíttat.

De amikor fartlekek vannak az edzésben, akkor meg megfuttat 2 percig pirosban (14km/h felett - 4-es pace körül), majd közli, hogy "slow down to blue zone 1 minutes" és akkor ezt 8x eljátszatja veled. Hogy ez mennyire hasznos azt nem kell remélem senkinek sem bemutatni... erre lehet építeni folyamatosan ugyanis hónapról hónapra ezek az adagok egyre nőnek, de mindig csak éppen annyira, hogy még jól érezd megad, de fejlődj is. Ráadásul ez a fajta edzés erősen szívbarát is.

A cipő témára:

A 20-30k körüli cipőkben 1000km rendben van betonon, füvön 1200-1300 is belemehet. Ez neked pl. akkor több, mint 2 év.
    2 évre 30k pedig lófax pénz, ráadásul miután futásra már nem érzed alkalmasnak másra még teljesen jó, mert nem szakadnak szét, ha nem gagyik.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2014.12.27. 09:36:21
  • grebber
    Az én debilségemet mutatja ,de eddig nem tudtam elképzelni,hogy egy cipőre hogy értik hogy 500km után vége. Mondom szétszakad szétjön leválik a talpa vagy hogy értik fogalmam sem volt.

Hát pl az enyémnél nike freerun úgy hogy a korábbi "felhőkben járok gumin/habszivacson lépkedek" érzés eltünt. Most már olyan benne futni mint bármelyik másik fapados cipőben :(
    Pont ezért nem adok ki cipőért 30-40 ezreket egy évre az rengeteg.
  • grebber
    "Nekem sajnos a sok bemelegítő és levezető kör rémesen lehúzta az éves átlag pace-em, na de majd jövőre"

Én ahogy lefutottam amit éppen terveztem lövök is ki mindent a hazafelé kocogást már méri a tököm azt minek ?Arra már senki sem kíváncsi főleg nem én.
  • Tinman #693
    Te egy UFO vagy!

Az átlagos pace-ed egyszerűen gyönyörű!

Nekem sajnos a sok bemelegítő és levezető kör rémesen lehúzta az éves átlag pace-em, na de majd jövőre :-(

A táblázatomhoz pár gondolat:

1. Valamit tegnap elszámoltam, mert én nem így néztem, mint Grebber, szóval, az a 606 az inkább 649 km :-D
    2. Próbálok rendszer szerint mozogni, de látszik, hogy hol az időjárás, hol pedig egyéb (családi, meló, maszek meló) azért csak közbeszólnak.
    3. Kibaxott ZALA!!! Hát hány métert kellett nekem megmásznom???? 14514 méter!!!! VÁÁÁÁÁÁ!
    4. Májusban volt az orvos eltiltásom, durván látszik...

• Tinman #692
    Az a lényeg, hogy mozogtál... ez 100x jobb, annál, mint aki csak növeszti a fenekét
  • grebber
    Na itt van látható semmi rendszer nincs a futásaimban:

• repvez
    Neki ugy jön ki , hogy mindennap 12-13km-eket fut és hétvégén pihen, de van hogy kimaradnak hetek attól függ milyen a melója vagy az idő.

Nálam a melóbajárás szokott bringával történni heti 100km jön igy össze,de idén a szar időnek és a rossz hangulatomnak köszönhetöen csak 250km ment a bringába bele és a 100km futás ennyi volt az idei mozgásom az is ugy, hogy a május és az augusztus teljesen kimaradt és a legtöbb futás is 22km volt két honapban a többi ilyen 6-7km.Ami 3,5km-es távokkal könnyen kiszámitható hányszor tudtam rávenni magam , hogy fussak. (27x összesen /év )

Ha jó évem volt a bringán akkor 2600km összejött 2,5 balaton kör, fertő-tó kör meg a melóbajárással.idén egyik sem volt
  • grebber
    Elnéztem sorry. A kerékpárral kombináltam oda kevés az a 60- 70 km hetente. Benéztem :(

"A másik meg, hogy ennyi km az jelenti, hogy hetente legalább 1x nyomtál 9-10km-t." Mint már többször is írtam nekem nincsenek "edzésterveim" és nem megmondok alapján futok. Magamnak futok hogy valamicskét mozogjak, de ezt rendszertelenül teszem.Van amikor egy hónapba 15 napot futok van amikor "megy a fa**om" akkor csak 1-2 öt vagy annyit sem.
    Függőségem legyőzése miatt ezt orbitálisnak tartom én magamhoz értem. Ez rengeteg nekem.
  • Tinman #688
    7.5km/h az 8-as pace, 8 perc alatt 1km.

Megnéztem egy mért gyaloglásom:

7.19 perc/km = 8.2km/h
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2014.12.26. 23:02:46
  • Tikal #687
    az mennyi perc'másodperc"/km? :D én csak így értem
    Utoljára szerkesztette: Tikal, 2014.12.26. 22:53:33
  • Tinman #686
    Most miért? Te sem nyomsz heti 60-70km futást nem? Szerintem ez egy nagyon derék teljesítmény, mert az úgy egy évben simán 3500km!
  • Tinman #685
    A kollégád hozzám képest már 2 szinttel feljebb van. Ilyen heti km adaggal, ha 3x megy edzeni, az 3 db. félmaraton... az elég frankó!

A profi távfutóktól persze messze van... a Dr. Lubics Szilvia pl. van, hogy heti 2 db. maratont lenyom edzésnek. Hosszútávon különben elég mókás pace-eket lehet látni... az ilyen 8-9 az teljesen elfogadott. Na most én nagyon erőltetett menetben 7-7.5km/h átlaggal gyaloglok :-D
  • Tinman #684
    Peeeersze :-D

Eleve a foci edzés elég jó mozgás, ha komolyan művelik. A másik meg, hogy ennyi km az jelenti, hogy hetente legalább 1x nyomtál 9-10km-t.
  • grebber
    "Az egyik kolégám az elég komolyba nyomja" vs 60-70 km. Nem nem nyomja komolyba. Aki a biciklizést komolyba tolja annak a napi távja ennyi kb és még nagyon keveset is mondtam!
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2014.12.26. 22:20:07
  • repvez
    Gratula mindenkinek! Akkor annyira mégsem vagyok lemaradva a 100,08km-el. én csak idén futkároztam eddig csak kerékpár és a kötelező 3200m volt.
    Az egyik kolégám az elég komolyba nyomja bár nem a gyorsaságra megy hanem inkább a távra, olyan 6 os paceket megy tizenpár km-re hetente vagy 60-70km megvan neki.

jövöre ha az idő is ugy akarja talán több is és jobb is lesz mint az idén, bár jobb lenne ha a kedvem is megjönne
  • grebber
    Na megtaláltam 434 km. Ehhez még jön majd a holnap ruha bevetés egy terveim szerint ha sikerül 21km-el meg még 1-2 alkalom.

Mit is kívánhatnék többet, 2 éve a gép elől fel sem keltem csak melóba és focizni futni magamtól kb soha nem mentem el :D
  • grebber
    Nem tudom hol kell megnézni!
  • Tinman #679
    Ééééés meg is van :-)

Idén eddig 606.61km-t futottam és még ~3 edzésem hátravan, ebből lehet, hogy az idei utolsó futás, életem első félmaratonja lesz, de ehhez jó idő (min. +3-4 fok) kellene, hogy legyen szilveszterkor. Tudom ez egy lelkes amatőrnek is kevés km, de hát a Föld körbe gyaloglása is egyetlen lépéssel kezdődik :-)

Mit is kívánhatnák többet... 2 évvel ezelőtt 200m is lihegéssel járt :-)

Nektek mennyi futott km volt idén?
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2014.12.26. 18:41:11
  • Tinman #678
    Nekem pont ez a bajom... ilyen 12 percig nem gond 4 perc-es pace-el, vagy alatta futnom, de utána végem van.

Most sem tudok 10k-t futni úgy, hogy 5 alatti pace-el toljam végig... képtelen vagyok rá.

Na de csak dumálok, majd lemérem és posztolom az eredményt, addig csak jártatom a szám.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2014.12.24. 17:59:35
  • grebber
    3K az igen soha életbe nem tudnék annyit futni :(
    Még iskolás koromban 2700volt a best.

Szerintem ha a mostani 5 km-eket lebontanám 12 percre akkor még a 2400 is alig jönne ki!
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2014.12.24. 17:46:18
  • Tinman #676
    Én viszont mennék az erdőbe, de tényleg durván sáros, meg se próbálom már hónapok óta :-/

Hugh jogos... nagyon rég futottam már Coopert... szerintem a 3k az meglenne már, na majd lemérem :-)
  • Tikal #675
    Nekem nincs a közelemben pálya... és annak ellenére hogy nem szeretem néha elmennék futni egy Cooper-t :D
  • Tinman #674
    Voltam én is, 8-9 fok volt, de szokásos 400m-es körpálya :-)
  • Tikal #673
    én meg egy jót dagonyáztam ma, letértem az erdei ösvényekről vadcsapásokra... bokáig érő sárban futás :)
  • Tinman #672
    Beregeltem országfutásra.

Hát dicsérni most így hirtelen nem tudnám őket, ha csak azért nem, hogy gyorsan reagált a kapcsolatként megadott úriember.

- amíg nem regisztrálsz be nem tudod, hogy milyen színnel jelenik meg a futásod
    - a már regelt futások betöltési ideje tényleg percekben mérhető, lassú az egész
    - nem tudsz kört megadni! Ez a legnagyobb gond! Ha ki a tököm akar elfutni 21km-t a semmibe előre aztán a végén ott toporogni kimerülve? Eleve egy futó többnyire úgy tervezi meg a futását, hogy a futás vége az otthonához közel legyen.
    - nem tudsz több köztes pontot megadni csak egyet így egész béna hülyeségek jönnek ki
    - olyannyira hülyeségek, hogy nekem 4130km-t hozott ki egyik esetben és Spanyolország felé tervezett -.-
    - a tervezés nagyon pontatlan... ismert sokat futott szakaszt is megadtam, rövid távon is kilométereket csal :-/
  • Tinman #671
    Nekem is az erdő/mező/hegy/rét a kedvencem, de ahogy korábban már írtam a csapadékos idő miatt, talán szeptemberben jártam arra utoljára :-(

A körpályát én sem szeretem kifejezetten, de:

1. Biztonságos. Mindig van a közelben ember, ha rosszul lennél, ha megtámadna egy kutya nem tépik szét az izzadt tested és hurcolják a Szerjózsa minden irányában, hanem jók az esélyeid...

2. Nem kell semmilyen frissítést cipelned. Leteszed a pálya szélére és szó szerint megállás nélkül csak felkapod a vizet/kaját és futhatsz tovább.

3. Sima, egyenletes. Nem terheli se a térdet, se a bokát, se semmilyen ízületet.

4. A 3.-al összefüggő -> Barefoot-ra 100%-osan alkalmas.

5. Közel van, garantáltan van térerő. Idén nyáron kerültem kisebb zűrbe, amikor jó messze elfutottam, víz nem volt nálam egy kutya megharapott, térerő nem sok...

Az erdő, mező előnyeit nem kell felsorolni, rengeteg szempont miatt jobb, a fenti szempontok miatt viszont rosszabb.
  • Tikal #670
    utálom a körpályát, nem szeretek kétszer egymás után ugyanazon az útvonalon futni, mindig variálok valamit, vagy másik irányba indulok el...
  • repvez
    azt nem tudom, meg azt sem, hogy mi alapján nézik vagy hiszik el , hogy én le is futottam e, vagy ezis csak ilyen virtuális felajánlás ,mert akkor beregisztrálok egy maratont aztán kész .
    Vagy lesz esetleg egyen mez és ha sokan vannak egy helyről akkor tudni fogják, hogy ö is egy a sok közül?
    egyébként a FB oldalon biztos válaszolnak
  • Tinman #668
    Egy félmaratont nem lenne rossz lenyomni aznap... most olyan 15km, ami 1 banánnal meg 2 dl vízzel nem gond, de efelett még nem mertem járni, pedig innen már csak 6km lenne a félmaraton :-)

Azon gondolkodom én is, mint Grebber, hogy át kellene futni 2015-be, de ha nem lesz legalább +1 fok akkor nem vállalom. Nem szeretek hosszút futni mínuszban és nem azért mert fázok, hanem azért mert nem sokat merek futni magasabb zónában a hideg levegő belégzése miatt.

Az országfutással kapcsolatban még csak annyit, hogy ezen a térképen milyen színnel van jelölve a lefoglalt szakasz? Milyen színnel lesz jelölve az én szakaszom?
  • repvez
    ugy irták, hogy te is megadhatod , hogy hol akarsz futni ez lehet olyan hely és táv ahol eddig még más nem jelölte be ,de lehet olyan is amit már mások bejelöltek, nem számit, hogy volt e vagy nem csak legyen minden km regisztrálva .

Én még majd meglátom, milyen idő lesz addig és mennyit tudok készülni elötte, mert a szomszédos faluba átfutok akkor 6,5km ekkora távot még idén is csak egyszer futottam, nem hogy tavasszal
  • Tinman #666
    Ránéztem, neveztem is volna, de nem tudom, hogy a közelben levő országhatár melletti futásra már van valaki vagy nincs, így feladtam.

Más...

!!!609!!! kör egy 400m-es pályán egyhuzamban!

244km, körpályán, Ó, MÁJ, GÁD
  • repvez
    esetleg egy programnak jó

Tegnap nálunk szar idő volt és a melóhelyen nyomtam :( pénteken viszont 14 fok volt
  • Tinman #664
    Na, nyomtátok tegnap?

+9 fok, napsütés, 1 szál aláöltözetben nyomtam, nagyon frankó volt :-)