1945
Futás
  • grebber
    Tinman:

Mycoachba ha teszek be zenét akkor zene közben is ugyanugy hallani hogy km-enként benyögi a dolgokat + ha gps lost van?

Mert szakad az eső azt kedvem van menni
  • Tinman #742
    És igen, ez is megtörtént 2:57*-es pace-el, 20.3 km/h-val tudtam futni (természetesen teljesen sík terepen!) egy nagyon rövid ideig, ráadásul tök sötétben, mert otthon felejtettem a világítós vackomat. Mindig van hová fejlődni... a futás a legjobb dolog az életemben ever :-D

Mondjuk elég hideg volt (-4 fok), tele volt az edzés piros zónás sprintekkel, de a világító félhold, a kristálytisztán látszó csillagképek, a rezzenéstelen táj összességében egyik legjobb futásom eredményezte.

*Na most ez a pace és sebesség, ez a maratoni futók legjobbjainak cirka 2 órán(!) keresztül megy.... döbbenetes! Én nem tudom miből vannak azok az emberek, de ez olyan emberfeletti teljesítmény amit komolyan fel sem tudok fogni. Nekem a maraton lekocogása is már egy távoli álom, nem, hogy így? Szinte rémisztő! ^^
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.01.28. 21:00:16
  • smith09 #741
    Futás előtt akkor nyújts ha már bemelegítettél vagy esetleg levagy gyúrva rendesen, különben. Ne.
    Az hogy a térded mitől fáj az sok mindentől lehet.
    A cipőd elhasználódhatott, helytelenül érkezel a talajra az is tud fájdalmat okozni, főleg ha az beton.
  • Tinman #740
    Az a baj, hogy térdkalácsot + az ott levő porcos, iszonyú lassan regenerálódó részt mocskosul terheli a lefelé futás. A felfelé futás ésszel még egészséges is, sőt néhány lábprobléma esetén kifejezetten ajánlott.

Ha kitudsz futni a világból sík terepen, akkor érdemes maratont vagy ultrát tolni :-D
  • Tikal #739
    Ja igen, az nem futás... hanem mi? Ahhoz, hogy lefelé fussál, fel is kell jutnod, na és az a teljesítmény.. sík terepen a világból kifutok, uncsi :)

Nyilván túloztál, de olyan a világon nincs hogy 10km lefelé futás egyhuzamban, durvább ultrákon vannak öt hat ezres emelkedések :)

Amit te vergődésnek hívsz, én azt teljesítménynek.
    Utoljára szerkesztette: Tikal, 2015.01.27. 22:32:34
  • grebber
    "Meg van a titka a lefelé futásnak is" Igen csak a lefelé futás nem futás ,mert ott semmit nem kell erőlködnöd nem a tested dolgozik a lendület visz.

Fussál 10 km egy síkban nulla emelkedővel majd ugyanennyit lefelé.Ég és föld a kettő.

Nálunk itt a vaskapu van fent a hegytetőn na oda mire lentről felér az ember kb meghal és vagy 30 percbe telik a vergődés ha nem több (már rég voltam fent nem tudom mennyi idő) lefelé meg sírok az örömtől és kb nincs 13 perc se.
  • Tikal #737
    Amúgy az az érdekes, hogy egész ősszel semmi baja nem volt a térdemnek, pedig akkor nyomtam a 12-15 kilométereket, most hogy kevesebbet futok, elkezdett fájni.. szóval arra gondoltam, csak elgyengült :D
  • Tikal #736
    Meg van a titka a lefelé futásnak is... gondolom te is tudod, hogy nem rohanni kell lefelé óriás léptekkel...
  • Tinman #735
    Ez így van... kivéve, ha az a terep nem meredek/lejtős. Utóbbi a legjobb a térdnek, már amennyiben új térdre vágyik valaki :-D
  • Tikal #734
    Micsoda??? Nincs is annál jobb mint a pihe puha földön futni... aszfaltnál milliószor jobb, én ezt nem hiszem el neki, sorry :)
  • Tinman #733
    Nézd meg ezt is, frissen találtam :-)

"Ezeket az izmokat"

Nem arról van szó, hogy az általános nyújtó gyakorlatokat csináld meg futás előtt (mert azt ugye utána végezzük), hanem ezeket problémás izmokat kell nyújtani és masszírozni futás előtt, sőt azt mondta, hogy a kritikus 1 hónapos időszakban utána is, meg persze pihenő napon is.

Nekem pl. röhej, de a talpam és a bokám között levő izom a fő okozója a problémának és az a vicc, hogy én azt nem, hogy nem nyújtottam (nincs is rá általános nyújtó gyakorlat), de nem is masszíroztam, sőt nem is nagyon tudtam róla. Aztán úgy be volt állva basszus, hogy 45 percig kínzott vele... a másik ilyen fura kis izom a stabilitásért felelős. Ez a boka és az Achilles-ín mélyedésében levő kis izomcsoport.

Ő is mondott egy hasonló tesztet, amit már én is 1x: Állj egyik lábadra és csinálj 10 mérleget szépen, egyenesen szabályosan. Ha úgy érzed billegsz ott lesz a gond. Azt mondta, hogy az a boka amelyik nem tart meg stabilan egy sportolót, azzal tenni kell valamit.

A térded szarakodására az elmondottak alapján le sem merem írni, mit mondott... sokat beszélgettünk mindenféle futás módról.

SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A legártalmasabb a terepfutás. Aki azt műveli, annak létkérdés a torna. Ha nem műveli szétveri a lábát.

Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.01.27. 19:54:42
  • Tikal #732
    futás előtti nyújtás?!

Nekem most a térdem szarakodik, 5-6km után annyira fáj, hogy nem bírok ráállni...
  • Tinman #731
    Lassan megvan az idei 100. km, ennek örömére elmentem egy profi anatómus/csontkovács/masszőr/kranioszakrális terapeutához, mert a hosszabb távok betonon picit gyilkolják a bokám/térdem. Nem vészes, de érezhető és 1 nap pihenő futásonként érzem, hogy kell.

Azért írom le miket mondott, mert lehet, hogy másnak is vannak hasonló jellegű gondjai, másrészt nem olcsó, harmadrészt meg mert lehet ebből is tanulni.

Ha csak az egyik lábad fájdogál hosszabb táv után az 99%-ban statikai probléma. Az a baj ilyenkor, hogy egyes izmaid jóval erősebbek a többinél és túlhúzzák az adott ízületet/láb részt mint kellene.

Nekem pl. azt állapította meg -és valóban jogos-, hogy a jobb bokám egyik felét jobban húzza egy vastag izomköteg, mint a másik felét, emiatt az láb pronál, emiatt azt a lábat nem terhelem annyira, vagy másképp és lentről indul a baj, ezért fájdul meg a térdem, a km szám emelésével meg a csípőm is.

A jó hír az, hogy ezt helyre lehet tenni. Azokat az izmokat kell edzeni és kimasszírozni rendszeresen, melyek ezt a durva húzást kifejtik.

Hát gyerekek volt az egész nő vagy 165 centi, de amikor elkezdte a talpam/bokám megnyomkodni én tényleg azt hittem, hogy ott verem szét a falat kínomban. Egy ideig egész jól tűrtem, de olyan mérhetetlen fájdalommal járt, hogy az leírhatatlan... na most az a vicc, hogy azt mondta a nő, hogy a normális esetben nem terhelt izomzatú embereknek, akik nem futnak 1 métert sem, ez kicsit sem fáj.

Term. nem mondta, hogy abba kell hagyni a futást, mert tisztában van az előnyeivel, de azt viszont mondta, hogy nem szabad így hagyni, mert az egész lábát szétcseszi pár nem egyensúlyban levő izom.

SMR hengeres gyakorlatokat mutatott és kérte, hogy valahonnan a netről feltétlenül vásároljak egyet, mert 1 hónapon keresztül, ha minden nap 30-45 percet rászánok, akkor helyre fog jönni, utána már csak szinten kell tartani.

Ezerszer kiemelte a nyújtás és a bemelegítés fontosságát, sőt azt mondta, hogy a futás előtt erősen javasolt ezeket az izmokat nyújtani!

Szerencsére nem túl nagy költsége van innentől a dolognak, mert egy normális SMR henger 10-12k és plusz még egy teniszlabda kell. Ez utóbbi azért fontos, mert mezítláb rá kell állni és hengergetni kell a lábad alatt, miközben fogózkodva rajta állsz. Ezzel önmagadnak tudod erősen feloldani az egyik kritikus izomcsoportot, az SMR hengerrel meg a többit (csípő, vádli, zombizom stb.).

Nyilván 70 perc alatt csodák nincsenek, de a 6. emeletről zéró fájdalommal/kellemetlen érzéssel kocogtam le a földszintre mikor végeztünk, előbb leérve, mint párom a lifttel :-)
  • Tinman #730
    Na ezt is megértem... apám, aki 2 éve kb. kiröhög, mert futok, kijött ma velem a pályára friss levegőt szívni. Nem mondtam meg neki mennyit fogok futni, gondoltam nem ijesztem el.

A végén azt mondta, hogy egy ideig számolta a köröket, aztán feladta :-D

De legnagyobb elismerés tőle ez volt: "Hát a faxom futna ennyit" :-DDD

Ez tényleg elismerés tőle, mert vagy 30 évig aktívan focizott hátvédként, még a környező országokban is játszottak.
  • repvez
    ilyen lépegetés nálam is előfordult és nem tudtam rájönni mitöl, volt hogy telefonálás közben már a beállitások között mászkált mig beszéltem, mikor elvileg olyankor ki kéne hogy kapcsoljon a kijelző érzékelője, illetve volt, hogy a zsebembe csinált pár fotót.
    De minden esetben volt valami zsiros ujlenyomat a kijelzőn vagy a fülemnél volt.
    Tegyél rá fóliát hátha attól kicsit ellenállóbb lesz az ilyenekre.
  • grebber
    Én a párára gyanakszom,mert mivel mondtam mostanában sokszor szarakodott néztem és magától mozgott lépegetett a menüben meg mindenhova.Az érintőpanel meg gatter lett xy másodpercig.
    Km-eket amik nincsenek én írom magamnak csak hát adidasba nem lesznek ott amit azért sajnálok :(

Adidas kérlek szépen adj ki valami smart run 2.0 órát 10 órás GPS-es aksi idővel!!!!!
    Vagy ha a MIO Alpha tesz a pulzusmérős órájába hasonló 8-10 órás üzemidőt gps-el az is jó lesz
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2015.01.15. 20:55:29
  • Tinman #727
    Tegnap is voltam futni, kifogástalanul ment minden... telefonoddal lesz ott a baj.

Anno ezért vettem vízálló telefont, amit ráadásul egy nedvességálló tokba is hordok futáskor. Nyilván nem azt mondom, hogy ilyet vegyél mert én kb. még 10 másik tulajdonsága miatt adtam ki nem keveset ezért a telóért, de nem bántam meg eddig, mert nyáron akkora esőbe is futottam vele, hogy utolsó pár km-en már bokáig süllyedtem a pocsolyákba.
  • repvez
    Lehet egy uj vagy fözött rom telepités megoldaná a problémát.Én nálam a legszarabb rom sem csinált ilyet , pedig annál ha kikapcsoltam a BT-t egyből ujraindult a telefon vagy 10 perc kellett mig bejött a zene meg a GPS progi és az első km-en akadt a hang is annyira lassu volt a telefon,de a jelet nem dobta el . azért én ilyenkor is beirnam kézzel az adatlapra a távot ha nem is sikerült rögziteni

Viszont user erros miatt nekem is ment levesbe egy 7km-es távom. az endomondónál mindig feldobja, hogy akarom e kommentelni a tracket és nem a pipára kattintottam az ures mezőnél hanem a kilépésre és igy nem mentette el a távot.Hülye megoldás amire nem gondolna az ember, hogy ures komentel kell okézni mert különben nem ment.
  • grebber
    Mese nincs takarodni kell gps-es órát venni....

Basszus tököm tudja mi van ezzel a fossal már bepárásodik és emiatt megörül vagy nem tudom. Tegnap is direkt a kezembe vittem a telefont kb félpercenként néztem le ne álljon mint mostanában kb mindig mert kettérúgom. Még a hangot is feltekertem,hogy nekem ugassa meg ha gps lost vagy egyéb baja van. 9,x kmig nézegettem/hallgattam minden kotta, beértem városba mondom halkitom hogy azért hülyének ne nézzenek.Ok. Nyugtáztam is hogy félmarcsi simán meglesz jó idő, 0 fáradságérzett,lábam is ok. Leszarom most a telcsit had szoljon. + 2-4 (sacra)km után már csak ránézek (nem bírtam ki) erre látom progi sehol,internet jel sehol ,gps jel sehol repcsi jel fent. Átrakta magát repülő módba és kilőtt mindent fasza majdnem bekurtam a dunába. Megálltam és kb elbőgtem magam ilyen nincs idén a sokadig km-em válik "semmissé"
  • repvez
    ja , de érdekes, hogy BT kompatibilis,de azért csak IPhonnal müködik mással nem ! Mikor más készülék is tudja a BT4et.

Még nem viseltem soha ilyet,de nálam az bekeccsel is nagy gondja lenne az érzékelésnél,nemcsak az izzadsággal.
  • bigbigle
    Köszi szépen a választ.
    Akkor ideje lesz átállni kicsit étkezés terén is.
  • Tinman #722
    Ha már mellkaspánt, akkor ez az amitől komolyan vehető.

Nem tudnék ilyen mellkaspántot hordani. Az a baj, hogy ez közvetlenül a bőrödhöz kell, hogy érjen... hát rólam még -5 fokba is folyik az izzadság, ha sok a sprintes szakasz vagy a hegymenet. Ez elég hamar baromi kellemetlen lehet. Hosszútávfutók közül sokan beszámoltak már arról, hogy hamar megszabadultak tőle, mert pár km-en oké, de aztán már zavaró, aztán kényelmetlen, aztán már csak ledobod magadról...
  • repvez
    én ilyet nézelődtem

De mindenhol ez az Iphone majmolás van és csak az apróbetünél emlitik az androidot,de az endomondot supportnak irja
  • grebber
    Egy ilyen Mio Alpha 2-öt el is fogadnék ha lenne benne GPS,de ha jól olvastam nincs :(
  • Tinman #719
    Olcsón ilyen nincs, ami van az semmit nem ér.

A legolcsóbb és használható megoldás a Mio Alpha (ebből már van 2. generációs is). Ehhez nem kell mellpánt, nem dörzsöl, pontos, vízálló, 10 órát bír, egyetlen baja ennek is az ára: 50k.

Enélkül is meg lehet lenni egyébként...
  • grebber
    Én ezzel szemezek már nagyon régóta ,de 70K-t életbe nem fogok érte kifizetni.
    Meg igazából adidas progit sem akarom elhagyni mert ott mértem a legtöbbet nem akarok belekezdeni egy másikba a nulláról.

De előbb utóbb úgyis veszek valami órát. Merem remélni,hogy az adidas is szintet lép majd az ügyben és kiad egy futásra alkalmas órát ,mert ami most van az katasztrófa.
  • Tinman #717
    Az étkezés az egy nagyon jó téma!

Azt tapasztaltam anno mikor 0-ról, az irodai székből felkelve nekiálltam futni, hogy ehhez a 6 hetes tervhez szinte teljesen mindegy mit eszel, mert nem annyira megerőltető. Aztán az ember szervezete kezd átalakulni, de ez lassú folyamat. Nekem pl. majdnem 1 év kellett, mire szó szerint átalakult az ízlésvilágom annyira, hogy pl. az édességet már alig kívántam, a sült krumplira rá sem bírtam nézni, a hamburgeres/gyorskajás dolgokat pedig már csak komoly összegért lennék hajlandó a számba tenni.

Olyan fél éve, hogy 2 naponta edzek (8-12km*3-4/hét) és még inkább azt vettem észre magamon, hogy már csak az egészséges ételeket kívánom. El nem bírtam volna képzelni régen, hogy tökmagolajos, kesudiós, csirkés salátát eszek, mondjuk egy hamburger helyett. Gyak. a futás 1 hónapjától jellemző, hogy nem is esik jól az egészségtelen kaja és a szemét kaját már szó szerint ignorálja a gyomrom, azt nem részletezném, hogy hogyan :-D

Közhely: Sok folyadék! Gyümölcsök, de NEM gyümölcslevek, (mert azok elsavasítanak és a cukorszinted hamar elrontják), csirke/hal, tészták, tojás, kevés édesség (inkább sütemények, mint bolti csoki/cukor), fehér cukor mérsékelt használata, méz, müzli, teljes kiőrlésű dolgok, egyszóval tényleg olyan ételek, melyek energiát, rengeteg antioxidánst és vitamint tartalmaznak. Érdemes napi 5x étkezésre beállni, ha van rá mód. Ez nem azt jelenti, hogy 5x hányásig, hanem azt, hogy a fő étkezéseket komolyan kell venni, a tízórait és uzsonnát pedig apróbb étkezéssel megoldani (alma, szendvics, joghurt). Edzések előtt és után eleinte elég a sima ásványvíz az elvesztett ásványi sók pótlására, de ha elérsz egy olyan szintet, hogy 1 óra felett futsz, akkor már érdemes izotóniás italban gondolkodni, de ez még akkor a jövő zenéje :-)
  • repvez
    Én is nézelődök, hogy hol és milyen órát vagy kütyüt tudnék beszerezni ami nagyon olcsó de össze tudom házasitani a telefonnal és rögziteni a szivritmust.
    Bár a legjobb lenne ha olyan ora/karperec lenne amibe a GPS is benne van igy nem kéne a telefont cipelni.

Sajnos eddig ami ilyen órát néztem dechatlonba az csak pillanatnyi kijelzésre volt jó és nem lehetett a telefonnal párositani.Persze a 40k fölöttiek igen ,de max 5-6k-t szánok rá.
    Ebayen van amire ráirják, hogy BT4.0 kompatibilis és hogy passzol a tracker progikkal,dehát ugye a papir mindent elbir, de hogy valóban tudják e 3k ért ? akkor rendes boltban miért nem találni ?
  • Tinman #715
    Elég jó passzban vagyok, idén(!) már mögöttem van egy maratoni táv :-D Ha ezt tudom tartani, a mocsok jó lenne, mert év végére az 1500km körül lenne, de nekem nincs ilyen célom, hogy na akkor ebben az évben legyen meg az 1k vagy az 1.5k. Tavaly végül 649km-el zártam az évet, szóval idén az 1k az alap, annak meg kell lennie azért :-)

Az országfutásra beneveztem. Életem első félmaratonját terepen/dimbes-dombos helyen akkor fogom elvileg lefutni (március 14 és igazából ha jól néztem 22.5km). Ez most 2015-re mindenképpen cél... vagy tavasszal, vagy legkésőbb nyáron ezt le kell futnom, mert már 2014-ben akartam, csak a sérülésem miatt nem jött össze :-(

Ha a félmaraton meglesz, akkor 1 évet fog kapni a szervezetem arra, hogy 10-20km-es távokat megszokja. Sokan egy félmaraton után rögtön belecsapnak egy maratoni edzéstervbe, de szerintem az túl nagy lépés, előbb az 10-20k-t kell tisztességesen megszokni.
  • grebber
    Mivel én meccsekre meg edzésekre is járok nekem bőven elég lesz ha meglesz a 600km.
    Bizonyítani nehéz lesz mert már most -15-be vagyok :( Mert mostanában baszakszik a telefonom.
    Ezért kéne óra de akkor meg az adidas mycoachot cseszhetem.
    Adidas órája meg mocsok drága és hulladék.
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2015.01.10. 21:41:22
  • bigbigle
    Köszönöm a válaszokat.

#711 abs. kezdő vagyok, túlsúlyom nincs, és tervezek futás mellett othoni edzést (súlyzózás/fekvő/felülés/gugolás) is beiktatni.
    Akkor ezzel a 6 hetes tervvel fogok kezdeni, és a lejártával jövök is ide :)

Viszont még egy kérdésem volna, csakhogy véletlenül se legyen felesleges amit csinálok, milyen ételeket javasoltok, hogy ne menjen kárba az edzés?
  • Tikal #712
    Kinek mi a cél km az évre? :)

Tesómmal az 1000km-t tűztük ki, de nem tudom meg lesz e :)
  • Tinman #711
    Mi az, hogy milyen tempóval? :-)

Futottál már, vagy abs. kezdő vagy? Túlsúly van? Mást sportolsz?

Adidas miCoach-t használom lassan 2 éve, mikor telót váltottam akkor 1x volt vele gondom, aztán a többi 192 db. edzés során többet nem. A miCoach nem csak a szokásos dolgokat méri, de edzéstervet is kreálhatsz vele és személyre szabva fog a telefonod hangszóróján keresztül instrukciókkal ellátni.

Állóképesség fejlesztésre a sportorvosok azt mondják, hogy a maratoni táv tökéletes... na de nem egyszerre, hanem 1 hét alatt. Tehát max. 4 edzés egy héten, max. 10-11km/edzés.

De ez kezdőnek sok, ez 2 év végcélja és ha eléred, ezt kell csak tartani aztán ahhoz, hogy megőrizd úgy az állóképességed, hogy a vázrendszered ne lássa kárát.

Abszolút kezdőnek, az alábbi edzésterv javasolt (ha letelt a 6. hét, gyere beszélgetni :-) Keresztedzésnek NEM kerékpározás, nem séta, hanem úszás vagy, ha nem megoldható, akkor torna. Utóbbira is vannak szuper edzések és videók a miCoach-ban! A bemelegítést és nyújtást pedig már a legelejétől vedd komolyan.

Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.01.10. 21:16:43
  • grebber
    Jól van úgy néz ki idén írnom kell majd a futásokat mert már a 2. alkalom hogy ez a okádmány nem mér lópélót se
  • repvez
    Én személy szerint az endomondo appot használom ez rögziti az utvonalat és a térképen meg tudod nézni , meg természetesen a futás sebességét idejét ,meg még sok dolgot. a weblapon regisztrálva láthatsz statisztikát is hogy összesen milyen távot futottál menyni átlaggal stb.. Sajnos csak a prémium verzió tud edzéstervet gyártani,de itt többen is a micoach appot használhják az tud edzéstervet is és hasonlót mint az endomondó.
  • bigbigle
    Sziasztok,

Kéne egy kis segítség kezdő futónak.
    Milyen tempóval és mennyit érdemes futni, hogy az kihsson az állóképességem fejlesztésére, és ne is vigyem túlzásba?
    Illetve tudtok-e olyan programot androidra, ami offline-ban méri a lefutott távomat? (vagy erre a célra inkább valami külön eszköz kéne?)

A válaszokat előre is kszönöm
  • grebber
    Sima alap snassz tok dupla "zárral" csak ugye az elején lévő folián van a tépőzáras rész aminek a sarka lyukas + oldalt is van rajta egy kis luk.
    Mondjuk igaz ezt víz alatt tartottam 1 óráig nem tudom esőben milyen lenne ,de inkább nem kockáztatom meg.
  • repvez
    milyet vettél,de nekem amit a strandi boltban vettem 500ft ért teszi a dilgát, 3x fürödtem a balatonba vele ugy ,hogy a mobil és a kocskulcs is benne volt
  • grebber
    Csoda a 3. megrendelt vízálló tok megérkezett.
    Igaz kinézet meg minden tesco gazdaságos ízű feeling, meg a vizes próbát sem állta ki ,de legalább megjött.
    Várom a 4. -et hogy megjöjjön meg hogy vízálló is legyen valóban :D
  • Tinman #704
    Így mulat a magyar a zalai dombságon 0 fokban :-D