Futás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

grebber
Akarok azért futkosok most már egyre többeket.
Ma is 25-öt terveztem de miután leállt ez már semmi kedvem nem volt 😞
A lényeg 16 km-en felül jártam és kész.
Fekete pólóm miatt úgy néztem ki mint egy rossz csöves, mert tiszta fehér volt a kivált izzadtságtól<#crazya>

Next PC upgrade: 2022

Tinman
Brutál eredmény ez így is!

Amúgy nekem teló hiba miatt volt 1x GPS lost miCoach-ban a kb. 100 alkalomból 1x. Csak úgy még soha nem fagyott ki az app, se Symbian, se Kitkat alatt.

Megértem a fájdalmad, nekem a GPS lost-ot bemondta, de azt hittem utána újra megtalálta a mûholdokat... jah, lófaxt, valami fél órával késõbb mondta, hogy GPS found... azt hittem ott helyben szétverem a telót.

Nem akarsz egy 30-ast letolni majd a 42 elõtt? Tudod, csak az íze végett?<#vigyor>

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

grebber
ÁÁÁ fuck ez a nap má e van ba**va<#falbav><#falbav>

Igazság szerinte eddig bele se gondoltam lehet ilyen de most ez letaglozott rendesen.

Futok szépen jól mondom ott rohadjon meg megfutom a 21-et megint.
Erre random módom olyan ~ 1 óra 40 perc futás után há ránézek má mennyinél lehetek mert ~18km felett az tuti. Erre ez fogag a kijelzõn a mycoach leállt. Hogy az jó k**va ott kész végem is volt majdnem elbõgtem magam. Mint amikor nyer az ember 3 milliárdot és elveszik a szelvény kb olyan érzés.

Öröm az ürömben hogy legalább amit a leállásig mért az nem veszett el:

01:17:29
15.66KM
1178 CALORIES
04:57 MIN/KM

Na ezért kéne garmin órát venni akkor dual mérés lenne csak nem hal be mindkettõ egyszerre.

Tinman
Grat!

Micoach-ba nézd meg ezt a weboldalon: PLANS -> RUNNING -> RUN EFFICIENTLY -> REDUCE INJURY RISK.

Ezt szerintem iktasd be a futásaid közé. 2 naponta 15 vagy 30 perc és garantáltan nem fog fájni a vállad.

Nekem mocskosul bejött, nem fáj semmim bármennyit is futok, mert ez mindent szépen erõsítget. Sok cucc nem is kell hozzá, kis ésszel szinte minden eszköz amit igényelne otthon is rendelkezésre áll. A 2x5kg-ot pl. 2x5 literes Jana ásványvízzel váltottam ki, a 10kg-os súly 1 karton 1.5 liter ásványvízzel, a nyújtós gyakorlatokhoz meg egy szünetmentest használtam, persze akksival :-D

Sok futó elköveti azt a hibát, hogy a felsõtestét elhanyagolja, na ez azon is segít, sõt a csípõn, derékon, térden, vállon, hátizmon, nagyon frankó.

Telefonom leteszem, zene be és a videókon látom, ahogy a kis ember ismétli a mozdulatokat, azokat szépen leutánozom... még az is meg van adva, hogy hányszor kell, mennyi ideig stb.

Ez persze csak az én tapasztalatom, lehet, hogy másnak nem segít, csak egy tipp volt :-)

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

grebber
Ugyanaz csupán mint a multkori félmaraton után fájnak a vállaim ,de semmi más. Nem fáradtam el szerencsére ezért is próbálom belõni azt a sebességet amivel talán sikerülhet a 42km.

Tinman
Fú, de mocskos jó eredmény! VÁÁÁÁÁÁ <#wow2>

Nem volt messze már a félmaraton... mondjuk jól csinálod, azt mondják a maratonhoz nem árt bizony ilyeneket futni.

Amúgy, hogy érzed magad most utána? Meg se kottyant? Picit esetleg valami apróbb fájdalom valahol?

grebber
Mai: (Még mindig kéne lassulni)

kivancsi vagyok.
hajra😄

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

grebber
Tisztában vagyok vele hogy nem ugyanaz 😊
Ezért is tartok tõle ,hogy a táv közelébe sem leszek és feladom 😞
Amiket futok 5-6-7-8-10-15 km és csak egyszer volt meg a félmaratoni táv.

A lényeg bármennyi lesz is mindennel az leszek ,hogy minél tovább jussak.
Ha ez 30 km lesz csak akkor annyi...

smith09
Aki frissítés nélkül próbálja lefutni a maratont az ott fog meghalni. MEg hát nem is lehet, és hülyeségnek tartom azt h ez valakinek célja legyen. Feleslges is errõl beszélni.
10 km -t lelehet futni frissítés nélkül ami mondjuk 45-50 perc, szóval azt meg ki lehet bírni. Félmaratont meg folyadék pótlással /víz, pici izótóniás ital/.
1 órát meghaladó sportolás után érdemes izótóniás italt inni, mert 10-20 perc futás után semmi szüksége rá a szervezetednek. Hosszútávú futásnál a szõlõcukrot meg felejtsd el. Bár hamar felszívódik és erõt ad, de különben semmi értelme. Én már futottam maratont és jóoár félmaratont. Hidd el 1 maraton nem egyenlõ 2 félmaratonnal. és ezt a lehetõ legkomolyabban mondom. Ha nem vagy felkészülve rendesen akkor 30 km után jönnek a "meglepetésk"- Elkezd fájni a derekad, lépni se bírsz nagyon. Mármint a futás nehezedre esik, ha nem vagy félküszelve a hosszú terhelésre könnyedén begörcsöl a lábad szóval nem lesz egyszerû na. De utólag könnyûnek tûnik az egész. nem is a maraton futása a gáz, mert ha felvagy készülve és elszánt vagy akkor lefutod, de az addig vezetõ út a nehéz.
sipcsontod valoszinuleg azert erzodik mert sok neki a tav meg..ezzel vigyazni kell mert siman lehet belole csonthartya iritacio (nem csonthartya gyulladas mint ahogy emlegetni szoktak mert az nagyon mas) ami egy rohadt makacs dolog es hosszu ideig elkiser plusz az edzest is abba kell hagymi miatta...pukli a fajas helyen van e vagy melegebb e mint a labszarad tobbi pontja?

ilyen tipusu futashoz nem igazan kell izomzat a labon.. ami nem art az egy eros hat es hasizom hogy ne gornyedten fuss pl.
Ami jot tesz meg az a nyujtas sokan elfelejtik..
a tudo es keringes meg hat sokkal nehezebben fejlesztheto mint az izomzat szoval annak ido kell...

grebber: szoktal hosszabbakat futni mint 10-15? maraton miatt kerdem.. en futottam mar 5-6 felmaratont par 27est es egyszer egy 30 at...de maratonra nem mernek menni.. mar a 30 nal is nagyon erzodott hogy hat ez kurvara nem egy felmaraton plusz egy tizes.. eg es fold volt a terheles..

"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)

grebber
Most 31/30sec tehát 62-es.

repvez
Igazából most még ott vagyok, hogy mindegy hogyan csak megállás nélkül le tudjak küzdeni egy távot. Ezalatt is erõsödnek az ahhoz szügséges izmok, tüdö,meg keringés stb.Meg talán a mozgás is jobban kialakul, hogy mi a jó. Mert mint irtam a sipcsontomon az érzõdik, hogy nem tetzszik neki.DE azt is érzem, hogy késöbb jön a holtpont. most ugy 2km környékén jön el a töréspont aminél lelassulok és nem tudok utánna gyorsulni sem.
DE tavasszal még a 3km-t is alig birtam egyáltalán végigmenni megállás nélkül, ahhoz képest már fejlõdés.
Jövö tavaszig ráérek fejleszteni.
Tinman
Reggel mikor kinyitod a szemed és fekszel indítsd el a telódon, vagy az órádon a stoppert.

Tedd az ujjad a csuklódhoz/nyakadhoz/szívedhez és 30 mp alatt nézd meg mennyit mérsz, ezt nyilván szorozd fel kettõvel és meglesz a nyugalmi pulzusod. Ez az egyik legjobb módja az edzettség mérésének futóknál/kerékpározóknál.

A legrosszabb esetben is szerintem neked 50-es lesz, de simán elhiszem a jobb értéket is (alacsonyabbat).

Tinman
<#worship>

Köszi, hogy nem vetted okoskodásnak, meg kioktatásnak, mert nagyon nem annak szántam, egyszerûen csak leírtam én, hogy látom.

Sokkal én sem tartok elõbbre, én is csak kb. 14 hónapja tértem vissza az aktív mozgáshoz, szóval fejlõdni nekem is nagyon sokat kell.

Tulajdonképpen, ha neked ez az 5km örömteli és tök jól érzed magad közben meg utána is, akkor semmi nem számít :-)

Ha nem akarsz magaddal versenyezni*, nem akarsz elérni xy célt, akkor vedd úgy, hogy nem is írtam az elõbbi hsz-ben semmit, mert az úgy írtam, hogy egy erõs amatõr szint legyen a cél.

Ez 5 perc/km, vagyis 12-13km/h-t jelent és ezt 5km-en keresztül illik tartani. Aki ezt tudja, az már egy nagyon szép eredmény és erre már lehet építeni félmaratont, majd késõbb maratont is.

* Imádok magammal versenyezni, de mással már nem akarok. Jó érzés látni, hogy tavaly, hogy ment és most hogy megy, vagy adott távon mennyire sokat javult a sebességem, miközben közel sem vagyok annyira fáradt, mint alig fél éve. Nekem ez a fontos, ezt nagyon élvezem... de mással már nem versenyzek, nem is érdekel.

grebber
Szerintem jó lesz az 65-70nek is.
De majd ha lesz valami mérõ genyóm megnézem.

repvez
Semmi gond nincs amit leirtál én ezzel tisztába vagyok , de legalább van hova fejlõdni.
Egyébként a rendszeresnek mondható futást mostanában kezdtem csak el .ez azt jelenti hogy idén összesen futottam 45km-t 13 alkalommal.
Ezelõtt évente futottam talán összesen ugy 5-6km-t.
Viszont mellette 2000km-t bringáztam.
Csak tavaly volt egy féléves kihagyásom amikor semmi mozgás nem volt és tavasszal eléggé éreztem magamon, hogy a gyaloglásnál is izzadok.
ÉS emiatt próbálom visszahozni az állóképességemet.
Tinman
Legnagyobb tisztelettel mondom: Ehhez a távú futáshoz nem vagy még elég edzett. Elhiszem, hogy 100 kilókkal fekve nyomsz, de a futás az más, állóképességet igényel és nem brutál izmokat.

Ha ezt a menetet relatív sík terepen (nem traktorcsapásos út és hegyi meneteket) toltad le, akkor az egy nagyon, de nagyon könnyed mozgás volt.

8.6km/h-s átlagsebességgel futottál.

Szerintem(!) próbálj meg 3km-eket futni és törekedj arra, hogy azok menjenek egyre gyorsabban és gyorsabban. Az a helyzet, hogy jelenleg túl lassan futsz, relatív túl sokat.

Ezt a pulzusod is alátámasztja! Mérd meg a reggeli pulzusod, közvetlenül rögtön miután felébredtél! Ha 60 felett vagy, az jó indikátora annak amirõl írtam. Nekem 1 év edzés után 65-ös nyugalmi pulzusból 54 lett.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy ha 10-11km/h-val futok SOKAT, akkor sem megy a pulzusom 125 fölé! Ha 9-10km/h körül futok, akkor 110-115 körül van. Könnyû és olcsó módszer az edzettségi fok mérésére.

Egy profi távfutó reggeli, az az nyugalmi pulzusa 40 alatt is lehet (35-38!). Ettõl mi még baromi messze vagyunk, bár szerintem Grebber már lehet, hogy 48-50 körül lehet, de majd remélem megmondja...

Mi a futás? Mitõl számít futásnak a mozgás?

Tekintve, hogy egy egészséges felnõtt, átlagos méretekkel megáldva 7 km-t képes legyalogolni egy óra alatt, kimondható, hogy a 7km/h alatti mozgás semmiképpen sem futás. Nyilván egy túlsúlyosnak, vagy egy alacsony magasságú egyénnek a 6km/h is futás, de ez valójában nem az.

5-8km/h között beszélhetünk kocogásról. E felett lehet futásról beszélni.

Ussain Bolt tartja az ember által futva elért legnagyobb sebességet 41.38 km/val, a leggyorsabb maratoni futó Kipsang pedig 20km/h-val tolta végig a 42.195km-t! Ehhez képest mondjunk az én sprintelésem 18 km/h (bírom vagy 20 mp-ig), ami a szánalmas alatt van kettõvel, de hát ez van.

Ezt csak azért írtam le, hogy tegyük helyre azt, hogy az 5-8 km/h az még amatõr szinten is egy nagyon, nagyon lájtos kocogás, sokaknál egyszerû gyaloglás, ami ugye nem futás.

Amúgy ez csak az én véleményem, tetszés szerint ignorálható :-)

grebber
Én nem merném mérni mert örökre eltiltanának a futástól az biztos. 100% hogy a megfelelõ pulzus felett futok mindvégig.

Ilyet akarok majd venni mert ez tökéletesen együttmûködik az adidas mycoach-al csak azóta is folyik a tesztje...<#falbav><#falbav>

Ilyenkor miért nem adják ki külsõs ismerõsnek vagy valami ismer futónak nem is értem. 2 nap alatt letesztelné nekik.

repvez
ÉS futás után 5-6 perccel 147/90-es vérnyomás és 136os pulzus
repvez
Ma 5,3km 37 perc
6,21-es kezdõ idõ a végére 7.25 re csökkent.DE lényegesebben kisebb idõkülönbségek voltak a km-ek között.
6:21
6:33
7:05
7:19
7:25
Tinman
Múltkor mikor a 11-et futottam ~27 fokban, terepen, dombokon, szerencsére a nap eléggé a felhõk mögött volt, akkor azt mondtam, hogy menne még tovább is, nem tudom meddig.

Ellenben tegnap a 30 fokos melegben a tûzõ napon, u.e. a terepen vagy 5x fel akartam adni és sétálni akartam.

Egyik esetben sem volt nálam se víz, se semmi.

Ezzel csak azt akarom mondani, hogy rettentõ sok múlik az idõjáráson és ha napos idõben futsz szerintem nagyon is kell a víz.

grebber
Már kezdek megbarátkozni a kulacstartómmal.Mindig megtöltöm fullra ,de inni még nem ittam belõle valahogy nem vagyok az a futás közben ivó típus.
Félmaratonra se vittem semmit (mondjuk ott se gondoltam hogy végigbírom csak mentem elõre)

42-re majd bekészítek citromos (minimális sóval) vizet a kulacsba + müzli-szõlõcukor akármi.
Aztán gondolom csak érzem majd ,hogy bármelyikhez hozzá kell folyamodnom.

Tinman
Szvsz elnézve az értékeid 10.5km/h-ra beállsz és faszán végigtolod. A legrosszabb esetben pár perccel leszel túl a 4 órán, de az is elképesztõ nagy teljesítmény lesz... az én szememben mindenképpen. Engem még a félmaratontól is szerintem minimum 1 év választ el, a maratontól, meg 3.

Sokat olvasok beszámolókat, tapasztalatokat, szóval a frissítést, ha megoldod ~8 km-enként víz, banán, müzli szelet, akkor te képes leszel rá. Ha nem fogsz inni és enni, akkor szerintem még neked sem fog menni. Azt mondják a legtempósabb, legügyesebb futók energia tartalékai is egyszerûen elfogynak 30km körül, ha nem frissítenek nem lehet megcsinálni... meg jó veszélyes is. Ha nem iszol, sûrûsödik a véred, könnyen kaphatsz embóliát, szívrohamot, agyvérzést.

Tudom nem élsz vele, mert makacs vagy, meg erõs, meg minden, de 500m-es távból (hogy ne legyen zavaró neked) szívesen elkísérlek bicajjal, viszem a frissítõs pakkot is és ha kell valami jelzel a kezeddel. Ezt vadidegenért is szívesen bevállalom, mert a sport az közös, még akkor is ha más szinten vagyunk benne :-)

grebber
Ez az a tempó egyébként amivel még ha 10 km le kellett volna futni meghalunk mind<#banplz> Eddigi legjobban amióta futok és szerintem marad is ez.

4x ennyi + egy kicsi kell majd augusztusba.... basszus belegondolni is észveszejtõ félek hogy nagy fail lesz annyira akarom teljesíteni<#rinya>

Tinman
181/78@36 de évekre vagyok lemaradva... nem baj, csak bírjam :-)

grebber
178cm/78-82kg (mikor hogy ünnepi zabálásoktól függ<#crazya>)

repvez
Na jóvan ám , ez elég demotiváló volt 😊
Tinman
4:39-es átlag, majdnem 13 km/h-s speed.

Nem kéne nyitni külön egy pro topikot is? :-D

Grebber, hány cm magas vagy amúgy?

grebber
Faintos meleg volt...

Tinman
Olvastam anno én is. Beért a célba, de többször megállt + séta is volt... az úgy maradjunk annyiban, hogy nem maraton futás, hanem maratoni vegyes tál, ami nem menõ :-/

Szerény véleményem szerint:

Azt tapasztalom, látom és magamon is érzem, hogy az izmok relatív nagyon gyorsan erõsödnek és fejlõdnek, sõt a légzés és a szív is egész hamar alkalmazkodik az egyre több és nagyobb távhoz, de az ízületek nem. Azoknak keményen meg kell adni az idõt az alkalmazkodáshoz és az a durva, hogy azzal, hogy komolyabb izomzatra teszel szert nem elõnyhöz jutsz, hanem hátrányhoz ugyanis az ízületekre még több terhelés megy, ráadásul az erõsebb izmok még más intenzitással is hatnak az egész mozgásra, így az ízületekre is, mint ha nem csinálnál semmit.

Ahogy én látom, +5km/fél év. Ez az igazán egészséges, ha valaki szinte nulláról (nem túlsúlyosan!!!) elkezd futni. Ennek mentén haladva egy dicsõséges -és nem olyan szégyenteljes, mint amit a cikkben olvastunk-, maratoni táv lefutásához, bizony 4 év felkészülés kell, de akkor tényleg le tudod futni olyan tempóban a távot, hogy arra nem csak te leszel majd büszke...

Saját bõrömön tapasztalva:

Tavaly áprilisban határoztam el, hogy kezdek magammal valamit, mert a sok vezetés és ülõmunka ki fog csinálni. 2-3 probléma is kezdett már kialakulni, stagnálni nálam.

Elõször sétával kezdtem. 30 perces séták, egy héten 2x, igazából a 3x sem lett volna gond, utólag így tennék. Ezt 1.5 hónapig csináltam, majd elkezdtem a 2 perces futásokat.

Ennek az a lényege, hogy 2 perc futás, 2-3 perc séta, majd újra 2 perc, ezt 6x. Ezt aztán lassan növeltem egészen addig, amíg egyben 20 perc futás is meglett anélkül, hogy rosszul éreztem volna magam. Nevetséges 3 hónap alatt minden korábbi bajom elmúlt!

Általánosban a 2., szakközépben az 1. legjobb futó voltam, még versenyre is küldtek, csak nem érdekelt, mert a gaming jobban vonzott. Aztán pár évvel késõbb újra nekikezdtem a futásnak, de a paraszt módszer miatt hamar lesérültem.

Paraszt módszer = "emegyek' bázmeg futni a 10 éves adidászban egy fél órát minden nap!"

Ezt így nem lehet, ez nettó baromság. 1.5 hónap alatt a jobb bokám teljesen kikészült, többszörösére dagadt, akkor azt mondtam a futás nem nekem való, én megpróbáltam nem megy.

2 évig harcmûvészetet tanultam, szóval soha nem híztam el, egyszerûen csak egyre inkább berozsdásodtam.

A lényeg az, hogy senki ne kövessel el könyörgöm azt a hibát, mint én, hogy 3/4 év alatt azt hiszi, hogy képes 10km-t lefutni. Lefutottam tavaly decemberben durva terepen + dombok, de eléggé kikészültem és ami a nagyobb baj, hogy megkezdõdött egy nagyon csúnya ízületi gyulladás, amibõl FÉL évvel késõbb se keveredtem ki teljesen!

Sõt az egész odáig fajult, mivel nem hagytam abba az edzést, hogy pár hónapja dokinál voltam, aki 6 hétre eltiltott mindenféle mozgástól.

Keresztedzésnek korábban kerékpározást használtam (30-40km-ek), de be kellett lássam, hogy ez nagy hülyeség. Ezzel és a futással semmi mást nem csináltam, csak többszörösére növeltem a lábam izomtömegét, de az ízületeim csak kapták a terhelést ezerrel...

Aztán most már egész jól helyrejöttem és az elsõ igazi ÖRÖMTELI 10km-em (inkább 11 volt az és terepen, dombos környezetben), pár hete futottam le.

Tudjátok mi kellett ehhez? Normális keresztedzés! Vagy az úszás, ahogy már írtam, de nekem csak az erõsítõ gyakorlatok jutottak. Ez egy külön téma, hogy mit kell erõsíteni a SÉRÜLÉSEK ELKERÜLÉSE érdekében, de higgyétek el nagyon fontos és elképesztõ hálás dolog... sokkal könnyebb és örömteli lesz a segítségével a futás :-)

Az, hogy képes vagy lefutni az 5km-t mondjuk 9-10km/h-s átlaggal, 6 perces kilométerekkel az egy eredmény már, de nem jogosít fel senkit arra, hogy ilyen helyzetben elbízza magát és a 10km-el próbálkozzon. FENÉKET!

Elõbb az 5km-t fussa le tisztességesen 11-12km/h-s átlaggal, 5 perc, de még jobb, ha 5 perc alatti km-es átlaggal, úgy hogy ne okozzon neki gondot, ne készüljön ki és nem szabad, hogy a végén bármije is fájjon! Ha ez megy CSAK AKKOR ÉS CSAKIS AKKOR szabad a 10km felé kacsingatni! Már pedig ehhez fél év kitartó munkája kell!

Grebbert most hagyjuk, õ ezer éve edz, nagyon faszák az eredményei... ez amit írtam ez azoknak szól, akik velem együtt még kezdõk. 5-10km-es futások 6 perces körüli átlagokkal = KEZDÕ.

Nincs ezzel semmi gond, nem születhet mindenki profinak... éppen ezért az én hibámon is okulva, NE terheljétek magatokat túl.

Tinman
Grebber betonkemény mondom ;-)

Nézd meg a múltkor belinkelt képét is... ez az csak a linket elcseszte. Én azt látom, hogy erre nem képes mezei amatõr ;-) Nekem az 5 perc/km alatti idõk MESSZI álom, örülök, ha körpályán 5:20-5:30-al megy.

Tinman
Ha úgy futod, mint a felest, akkor 4 óra alatt leszel, ami számomra már epic kategória :-)

Végül is szvsz ha a felest 12km/h-val lenyomtad, akkor 10.5-ös átlagsebességre képes leszel 42km-en is, vagyis 4 órán belül lenyomod.

Tinman
Grebberel okosan gyerekek... simán hoz jó régóta egy olyan szintet amivel versenyekre lehetne járni, ráadásul edz is jó sokat (RÉGÓTA), csak összeszerenyékedi rendre magát, aztán múltkor élete elsõ félrmaratonját 12km/h-val tolta végig, ami nagyon szép tempó már.

repvez
Azt hittem, hogy komolyabb elõkészületeket végzel hozzá.DE sok sikert.

Én ezt a blogot olvastam egy elsõ futó maratonistáról és nem kis tudatossággal felépitett edzésterv után mégsem jött össze neki.
elsõ maraton
legyen nalad kartya hogy allergias vagy e valamilyen gyogyszerre..
meg hogy kit ertesitsenek.. szerintem😊
de mindenki maskent csinalja szoval kivancsi leszek mit futsz..

grebber
Random idõközönként eljárok futni és focizom ennyi.
Az én meglátásom szerint semmiféle edzést nem igényel only akaraterõ de az mérhetetlen módon kell.

az a baj hogy nem egy versenyen tomegrendezvenyen lattam embert akit elvitt a mento mert hasonloan indult neki (bar nem tudom mennyit edzel ra)...

grebber
Úgy tervezem,hogy elindulok és ameddig "össze nem esek"

akkor viszont ne menj ultratavra mert csak magaddal cseszel ki.
4,5 oras maraton is igen szep teljesitmeny.. hajra.

grebber
Ha végigbirom a maratont és 4.5 óra körül leszek kib...ott boldog leszek.

a legtobb orat belehet allitani hogy egy tartomanyon kivul csipogjon... ha sokat csipog nem ment jol ha keveset jol ment..
nem szabad at esni szerintem a szamok buvoletebe sem de minimalisan erdemes odafigyelni.. vagy marad a legzes kontroll ha tudsz osszetett mondatokat beszelni/ enekelni futas kozben akkor jol megy..

repvez
igy értettem , olvastam már errõl a pulzus alapu futásról.Csak mégis jobb utánna átlátni az egészet nyugodtam, hogy hol ment jól és hol nem ,nem csak akkor abban a pilanatban amikor lenézel az órára.
nem, ott nem azt kell eleinte nezni hogy fejlodik e hanem hogy egy bizonyos tartomanyba futsz e.. szoval ahhoz nem kell csilivili...

repvez
Gondolkodtam, pulzus mérõn,de amiket a telefonnal ossze tudnék kapcsolni azok nem a pár ezer forintos kategória.
Anélkül meg nem fogom fejbetartani, hogy mikor melyik részen mennyi volt az érték és, hogy javultam e vagy sem.
hat ultrara szerintem igen botorsag keszulni ha nem tudsz behuzni egy minimum 3 ora 45 os vagy jobb maratont.. es meg akkor is fajni fog nagyon... foleg az elso...

grebber
Én csak focizok meg punnyadok a gép elött állandóan.
Én abszolut nem figyelek semmit csak felkelek futok.
Nem figyelek se a légzésre se a pulzusra mivel nem versenyre készülõk ezek nem érdekelnek.
Only futok azt kész.

Nekem ennyi untig elég.Akaraterõ hogy ott tudom hagyni a gépet és lefutom amut éppen tervezek aznapra.
Remélem a 40+ km is sikerül majd.

pedig de a legtobb amator futo nezi es jah igaz azert 1 2 ev amator futassal (csak a sajat kedvedert edzel esetleg egy ket verseny bulifutas) mar boven meg lehet becsulni a tempot foleg ugy hogy iszonyat nagy kulonbseg van 5:44 es es 7:44 km kozott..

repvez szerintem neked ahoz hogy fejlodj foleg igy hogy ez az idomegbecsules nem megy egy par ezer forintos pulzusmero jol jonne.. ha birod a kontrollt pulzus alapu edzes nagyon sokat tud dobni (DE ott se vard hogy a mostani szintrol 3 honap mulva mar 25 perces 5 km et fogsz futni, ha nincs komoly gyerekkori sportmult akkor lassu a fejlodes.. ez van.. az allokepessegi sportok ilyenek ez van)

-Tinmannal ertek egyebkent egyet😊
annyival hozzatennem hogy pl nekem nem megy az orron at valo lelegzes mert azonnal bedugul de siman tudom ellenorizni hogy nem futottam el e magam azzal pl hogy enekelek (persze nem hangosan).

Tinman
Ez egy hosszú folyamat... én általában az elsõ 4-5km-en nem nyitom ki a szám. Az elsõ 5 perc amúgy is a bemelegítés utáni bemelegítõ futás kell legyen, ahogy az utolsó 5 perc pedig a nyújtást megelõzõ levezetõ futás.

Meg kell tanulni sok dolgot. Ilyen az orron keresztüli légzés, ilyen a futás közbeni ivás vagy evés. Ezek nem mennek egyik percrõl a másikra és szépen lassan kell hozzászoktatni a szervezetet.

Ha nem megy az orron keresztüli légzés, akkor túl gyorsan futsz az edzettségedhez képest. Nem értem miért akar mindenki rögtön 5-10km-t futni. Tisztességes 5km-es felkészüléshez fél év kell, de akkor utána azt az 5 km-t úgy futod, hogy öröm lesz nézni.

Tinman
Próbáltam tavaly keresztedzésnek a biciklit a futás mellett. Maradjunk annyiban, hogy nettó hülyeség volt. Sokkal jobb mellé az úszás, vagy ha arra nincs lehetõség, akkor láb, kéz, törzs, stb. erõsítõ gyakorlatok.