1945
Futás
  • Tinman #783
    Tikal is írta: rendszeresség.

Nem is annyira rég érkeztem haza futásból. Mikor elindultunk ismerőssel, még csak nagyon gyéren szállingózott, de az edzés felétől már brutál belecsapott. Ő csak morgott, hogy zavarja a hó (KESZTYŰ hol van???? ^^) én meg mint a kutya a hóban, kb. úgy élveztem (persze rendesen felöltözve). Nagyon jó volt :-)

Aztán a vicc az, hogy a végén ő is már azt mondta, hogy jól tette, hogy rászedtem, kár lett volna nem végigfutni.

Az a baj, hogy ok, indok mindig lesz, hogy most éppen miért nem mész ki futni: hideg van, meleg van, köd van, szemerkél, fúj a szél, süt a nap, sár van, csúszik, rendezvény van, éhes vagy, túl jóllaktál, lusta vagy, most inkább filmet néznél, itt fáj kicsit, ott fáj kicsit.

A4-es oldal teleírható azzal, hogy éppen miért ne. Kb. 1 év alatt értem el 0-ról oda, hogy a futás szinte a legfontosabb. Nem a futást igazítom az életemhez, hanem az életemet a futáshoz. Meg is hálálja, könyvet tudnék írni erről az egészről, annyi mindent ad minden téren :-)

Nyilván nem azt mondom, hogy aki nem fut rendszeresen, az húzzon ki -5 fokban a hóban futni, mert abban sok köszönet nem lesz. A hideg levegőhöz csak úgy lehet hozzászokni, ha rendszeresen fut az ember együtt az évszakok változásával. Nyáron is futni kell, ősszel is, és télen is.

Tavasszal el kell kezdeni és onnantól nincs megállás... vagy csinálni életed végéig vagy hagyni a fenébe és keresni más sportot. Más sport is van olyan jó, mint a futás, sőt az úszás csak jobb! Egyébként ha úgy érzed a kerékpározás közelebb áll hozzád, nyomhatod azt is tudatosabban, rendszeresebben. Persze télen a jeges úton jóval veszélyesebb, mint a futás, de nem lehet mindenki futóbolond :-)
  • grebber
    Engem is meglepne ha a szokásos eddigi jól bevált felállok és lefutommal sikerülne.
    Majd ha lesz annyi szabadidőm elmegyek egy 30km körülire.Szerintem már az is necces lesz :(

Majd valamikor május- nyár körül akarok hosszabbakat futni.
  • repvez
    hát igen ez egy 22es csapdája ha nem megyek futni nem lesz fejlődés, ha nem lesz fejlődés nem lesz motiváció tehát nem megyek futni :(
  • Tikal #780
    hát ennyitől nem is lesz fejlődés, rendszertelenség se segít
    Utoljára szerkesztette: Tikal, 2015.02.01. 22:33:20
  • repvez
    izomlázam eddig sem volt és nem az utánna lévő hanem a közbe tartó szenvedés ami nem tetszik és a tavalyi 100km után sem jutottam el arra a pontra, hogy azt mondjam, hogy jól esik és kivánom és menni akarok futni..
    Éppen ezért csak akkor mentem amikor jó idő volt szélcsend és épp volt annyi kedvem, hogy kimozduljak . ha a 3 közül valamelyik nem volt meg akkor inkább nem mentem sehova.

És amit az elözöekben leirtál csak megerősiteni tudom, hogy augusztust ugy ahogy van kihagytam és a következő futás ugyan ott volt mint mikor először futottam az évben. mondanom sem kell ez mégjobban elvette a kedvet az egésztől és márcsak azért futottam még párszor mert talán 10km volt hátra a 100ig. Ha semmi fejlődés nem volt olyankor elgondolkodik az ember ,hogy megéri e csinálni az egészet.
  • Tinman #778
    Értelek, de ahogy te is írod utána 2 nap döglés van... ez így szerény véleményem szerint nem túl jó. Úgy értem még csak nem is egészséges, mert ott és akkor túlterheled magad.

Hidd el sok edzéssel elérhető az a szint, amikor akár 1 órás erőltetett futás után is csak megrándítod a vállad, konstatálod, hogy ez jól esett és mész a dolgodra mintha mi sem történt volna. Ezt 3km-en jóval előbb el lehet érni és nagyon jó érzés, amikor nincs se izomláz, se fájdalom, egy idő után már izzadság se nagyon... természetes lesz, mint kimenni a klotyóra :-)
  • repvez
    Hát igen normális esetben nem hagyja abba a futást az ember, de ha nincs motiváció és kedve az embernek szinte semmihez akkor főleg nem fog olyat csinálni ami még kellemetlenséget is okoz neki.

Akkor eddig én csodát müveltem ? mert minden évben ha nehezen is ,de a 18as szint megvolt 3200-on 0 felkészüléssel. Mivel a fentiek miatt az áprilisi időpont számomra még nem olyan jóidős hogy rákészüljek. A májustól szeptemberig tartó időszak az én időm, aztán márcsak a szügséges mértékben megyek ki.

A bringázós km-t is ebben az időszakban szedem össze, márha nem esik
    Utoljára szerkesztette: repvez, 2015.02.01. 21:31:19
  • Tikal #776
    szerintem halott ötlet... bár lehet szuper kondiban van:)
  • Tinman #775
    Komolyan érdekel... mi a terv?

Kimész egyik nap a gép elől felállva és lenyomod a 42k-t? Nem lepne meg :-D
  • Tinman #774
    Nagyon sok helyen azt olvastam, hogy télen kilométer gyűjtés folyik. Ha komolyan (akár amatőr, akár pro) gondolja valaki a futást, akkor télen is kell futni, mert 3 hónap alatt rémesen vissza lehet esni. Egy kutatás szerint már 1 hónap elteltével leépülnek adott részen az izmok, ha nincsenek igénybe véve. 3 hónap túl sok kihagyás... nyilván nem nullára zuhan vissza az ember, de sok idő kell mire újra szinten van, az meg még többe, hogy a saját határait át is lépje.

A nálam profibbaktól és tapasztaltabbaktól kérdezem, hogy szerintetek ÉVENTE összesen ~100km futás elég ahhoz, hogy Repvez "19 alá hozza a 3km-t"?

Szerintem nem. Ez szerintem nem elegendő ahhoz, hogy fejlődjön.
  • grebber
    Még nem.Nagyon rég nem voltam 15 km felett sem.
  • repvez
    Lassan nekem is neki kéne álnom, mert november ota egy métert nem mozogtam és áprilisra 18 alatt kéne 3200m -t fuutnom..
    De ilyen időben az ablakon kinézni sincs kedvem, nemhogy kimenni. ugyhogy sztem a február is igy telik el.

Aztán majd megint ugy lesz mindt minden évben, hogy 1-2 futással "ráedzek" aztán a felmérésen megszakitom magam amit birok, aztán 2 nap döglés és ha megvan akkor utána meg már nem lesz mi motiváljon a további futkosásra.
    csak összehasonlitásként tavaly első futásra 18:00 volt a szintem a felmérőn majd egész éveben futottam ,de még igy sem tudtam 19 alá hozni a 3km-t amikor nem volt tétje a dolognak
  • Tinman #771
    Nálam a folyadékbevitel élet halál kérdése. Kell és kész.

Nyilván képes vagyok 15k-t lenyomni víz nélkül is, de minek? Sőt talán menne a félmaraton is víz nélkül, de minek? Egyetértek azzal, hogy totálisan felesleges magad kínozni folyadék megvonással. Nem légiósok vagyunk :-D
  • Tinman #770
    30k-t nem próbáltad még?

Ha félmaratont lenyomtad már párszor, szerintem a 30k sem lenne rossz nem?
  • Tinman #769
    Abs. elhiszem és 2 naponta rendszeresen futok, de csak nagyon finoman emelem az adagot.

Igen, azt is megtanultam, hogy türelmesnek kell lenni és sok edzés hozhat csak érdemi eredményt. Persze ez az eredmény csak a magam számára lesz nagy szám, egy sportoló eredményéhez képest mindig is csak egy szánalmas kis futóbolond leszek, de ez nem zavar. Teljesen elfogadom, hogy vannak jók és vannak rosszak, de szerintem az az igazán rossz, aki soha nem mozog, hanem hagyja, hogy az egészségtelen szemét élet maga alá gyűrje. Én ez ellen küzdök, csak az számít, hogy én örömömet leljem a mozgásban és csak az számít, hogy a magam eredményeit felülmúlhassam.

Megtaláltam azt a hsz-t, ami miatt megfogadtam, hogy SOHA többé nem húzom túl magam:

...csak annyit fűznék hozzá, hogy esküszöm nektek, az ott utána halálközeli élmény volt. Párom/szüleim kórházba akartak hívni, de nem engedtem. Ami nem öl meg az megerősít és így is lett :-)
  • grebber
    "- és senki nem született úgy hogy 4 órán belüli maraton fut" Pedig milyen zsír volna ,ha így lenne :D

Én már annak is örülök majd ha valaha sikerül elérnem ezt a távot és ha ne adj isten megvan akkor 6.5 órán belül lesz mindez.
  • smith09 #767
    Hidd el , hogy a rendszerességen van a hangsúly.
    Eljársz futni rendszeresen és nem kezdesz el olyan távokat futni hirtelen amit megközelítőleg még sose futottál le.
    Senkinek nincs kivételes képessége - akinek van az válogatott versenyző - és senki nem született úgy hogy 4 órán belüli maraton fut.
    Türelem és sok sok edzés.

Élsportolók (kiemelkedő szakmai, anyagi és orvosi háttér, kimagasló eredmények, válogatottság, mindent az élsportnak rendel alá, egyes kategorikus vélemények szerint: „az élsportolók azok, akik doppingolnak”)
    1. csoport - Versenysportolók (élsport szinten edzenek és versenyeznek, jó orvosi és szakmai háttér, a megengedett és tiltott teljesítményfokozó készítmények, valamint manipulációk „kipróbálói” és „csúcsfogyasztói”, céljuk a kimagasló sporteredmény, válogatottság, igényes edzői háttér megteremtése és alkalmazása)
    2. csoport – Versenysportolók (még versenyszintű a felkészülés és a versenyállapot, egyeseknél jó szakmai és orvosi háttér, rendszerint önmaga edzője, célja a minél jobb eredmény elérése, de már nem cél a válogatottság, stb.)
    3. csoport – Hobby sportolók (cél a mozgás öröme, a kihívás, egyeseknél szakmai háttér, megfelelés önmagának, családjának, stb.)

Melegben , extrém melegben pláne kell inni futás közben. De normális időben /10-25 fok közt/ simán kibír a szervezet.
    De aki versenyző az jobb ha hozzászoktatja magát a kevesebb energia bevitelhez, de vigyázni kell az eléhezés és a kiszáradás miatt.

A többit holnap...

• Tikal #766
    a vese nem éppen fikarcnyi probléma... ne vedd fél vállról, csak mert van más gondod is.
  • grebber
    "ne csodálkozz mikor el kezd szúrni pisiléskor a péló"

Ó bárcsak ennyire fikarcnyi probléma lenne a szervezetemmel én volnék a legboldogabb ember!

Mindig eljátszok a gondolattal (tudom gyerekes meg minden de ez van) ha létezne a jó tündér és kívánni lehetne 3-at.
    Én csak kettőt kérnék.
    1. Legyen papírra vetve számomra is érthetően (nem orvosi maszlaggal fűszerezve latinul) milyen betegségeim [meglévő/kialakuló] vannak
    2 .Ezeket tegye semissé
    Az elsőt elég lelombozó lenne olvasni :(
  • Tikal #764
    Azért remélem, ha nem is futás közben és után, de a napi 1,5-2 liter folyadékot beviszed, mert ha nem akkor majd ne csodálkozz mikor el kezd szúrni pisiléskor a péló, ugye az elégtelen folyadék bevitel vese problémákhoz vezethet :(
  • Tikal #763
    Akkor továbbra is tegyél így, és másnak is csak annyit tanácsolj hogy igyon ha szomjas, de ne garantáld, hogy mit és mennyit, csak mert te sose vagy szomjas :)
  • grebber
    Gyötröm?

Ha éhes vagyok eszek, ha szomjas iszok. Ha egyik sem akkor nem csinálok semmit. Feleslegesen nem igazán szoktam inni csak ha megszomjazom.És 22 km-ig ilyen még nem igen volt.
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2015.02.01. 16:11:54
  • Tikal #761
    Nem érted. Persze, le tudod futni, de nincs értelme, mert a szervezeted gyötröd vele. Ne igyál semmi egész nap, kibírod, nem? Értelme? 0.
  • grebber
    Csak Tinmant tudom idézni: "Nem vagyunk egyformák."

0-22km-ig nem szoktam magammal vinni semmi folyadékot. Mert 1 nem vagyok szomjas, 2 zavar ha cipelnem kell valamit (nekem már a telefon is csak nyűg ) Futások után is ha hazaértem jó ha iszok kb 1 pohár vizet.

Majd ha valaha 22km fölé érek és a szervezetem úgy érzi kéne a nafta ,majd akkor így jártam hogy nincs nálam semmi. Addig megvagyok nélküle is. Focimeccsen is mindenki iszik félidőbe mint a gödény vagy ha úgy van meccs közben is ,én akkor sem szoktam minek.
  • Tikal #759
    Szerintem meg elég nagy hülyeség elindulni órás futásnál többre víz nélkül ( én még 10km-re is viszek ) ... mert lehet hogy kibírod, de minek gyötörni a szervezeted? Hogy mikor beértél megigyál egy liter vizet? Semmi értelme, mert nem tud vele mit kezdeni a szervezeted, csak a hasad töltöd fel vele. Folyamatos folyadék bevitelnek több értelme van, jobbat teszel vele a szervezetednek. Persze a legfontosabb, hogy futás előtt már igyál...
    Ha csak azt veszed figyelembe, hogy sportolás nélkül, csak a napi tevékenységeid során is az a legoptimálisabb ha többször iszol a nap folyamán kicsiket, és nem egyszer kétszer fél litert, akkor mozgás közben miért lenne másképp? :)
    Soha ne várd meg amíg szomjas leszel, akkor már késő :)
  • Tinman #758
    Nem vagyunk egyformák... főleg, hogy ti biztos nem csak alig 2 éve mozogtok, hanem jóval több. Gondolom +2 év múlva már nekem is sokkal jobban megy majd.
  • Tinman #757
    Még csak kevesebb, mint 2 éve futok, előtte évekig csak rohadtam az íróasztal mellett. :-)

Az a helyzet, hogy az elmúlt 2 évben elég sok átalakuláson esett át a szervezetem ezt eléggé érzem. Régen, mielőtt elkezdtem futni volt egy olyan "bajom", hogy ha nem ettem időben és elkezdtem éhes lenni, akkor leesett a vércukrom, kezdett beszürkülni a látóterem és az arcom elkezdett zsibbadni.

Ez megszűnt! Most ha már nagyon éhes vagyok akkor sincs semmi ilyen tünet, viszont eléggé félek, nem kísértem a "szerencsémet", így 1 órás futásokra valamit mindig szoktam vinni vízen kívül. Most ez kimaradt, mert csak 55 percet terveztem.

Nyilván képes lettem volna lefutni, de nem mertem... 1x már csúnyán ráfáztam a "túlhúzással", nem akarok még egy olyat.
  • smith09 #756
    Maratonhoz víz meg meg mondjuk banán, a végén meg pihenés.:) Volt olyan futó mellettem akik kekszet evett, félre nyelt aztán majdnem ott fulladt meg.
    De ha versenyen indulsz ott van befutó csomag és abban azért elég sok minden van azért.:)
  • grebber
    Félmaratonhoz semmi kaja-pia nem kell ezt garantálom már 3szor letoltam.

Maratonhoz azért nekünk "csicskáknak" fog kelleni valami az oxigénsátor és a hordágy mellé biztosan.
  • smith09 #754
    Jó ez.

Egyébként ha megvan a megfelelő állóképesség a maratont le kell tudni futni kizárólag folyadékfrissítéssel, a félmaratont folyadékfrissítés nélkül is. Nyilván itt a „versenysportolókról” van szó, akik egy félmaratonon képesek 1 óra 30 alatt, maratonon 3 óra alatt futni.

• Tinman #753
    Az nagyon derék! Grat! :-)

Most értem haza én is, én ilyen öregesen tanulgatom még csak a dolgokat, de kezdek belejönni :-) Csinálok egy ilyen miCoach LVL7-es 5k under 25 min edzéstervet (már teljesítettem, de nem hagyom félbe azért), aztán néha elkap a hév és ez lesz belőle :-D

Az a szomorú, hogy nem volt nálam keksz vagy banán, mert ha van lenyomom a félmaratont ott helyben, de így inkább kiálltam 15k-nál :-/

De inkább erre vagyok büszke (a magam szemében), mert ez személyes rekordom! Soha 1 hónap alatt nem futottam még ennyit. 106km meglett 1 hónap alatt :-)

Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.01.31. 18:09:51
  • smith09 #752
    Most értem haza futásból.

5,8 km 29' 09 " / 5:02 tempó / .
  • Tikal #751
    Akkor hajrá, varrjon egyet muter :)
  • Tinman #750
    Anyám varrónő... szakmai ártalom, ha egy ruhát túlárazottnak látunk, ha tudjuk, hogy az anyaga fillérekért megvehető és a varrása is olyan, amit bármelyik géppel rendelkező varrónő bármikor produkál. Ehhez képest az a "kendő" cirka 6.000 Ft, max 2 db. 1 perces varrás van rajta, mert be van szegve, hogy ne rojtosodjon. Durván elárazott.

De jó, hogy éppen ma került ez szóba...

A Marc(!) Gore-Tex(!) bakancsom MA adta meg magát. A jobb lábamon levő talpa középen keresztbe elrepedt, de úgy, hogy latyakos lábbal voltam benne kb. déltől...

Na most ez a bakancs a következőre volt használva: Kizárólag télen, kizárólag mínuszokban! Autóba beszállok, autóból kiszállok, ülök az irodában, elmegyek a városban 1-2 helyre (pár 100 méterek!). Nem ebben ganajoztam, nem ebben betonoztam, nem ebben hordom a hízótápot baxa meg és a kiba. nagy márka, meg a kiba. nagy vízálló jelzésével együtt kettéreped és vizes lábbal voltam ma egész nap??? Kedvem lenne beküldeni a gyárba megtöltve a mai ebédem átalakult maradványaival... a k. anyjukat azt -.-

Már nem garos. Felgyújtom -.-
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.01.30. 21:58:58
  • Tikal #749
    Ez az ár mindig kényes téma, mert neked sok, valójában meg csak pár euró :)
  • Tinman #748
    Nyomjad csak, idén már csak meglesz 42k nem? :-)

Nekem idén a félmaraton a reális cél, nem akarom túlerőltetni magam...

Úgy vagyok vele, hogy a 2 naponkénti edzéshez képest, ha 1 napot csúszok az nem gond, azt meg sem érzem, több nap ne legyen késés arra törekszem. Na most így haladva 100km megvan januárban (most vagyok 93km-nél idén, holnap nyilván a +7 nem lesz kihívás :-), ha ezt a tempót tudom tartani, akkor ebben az évben 1000km felett leszek, ami egy amatőr senkitől szerintem korrekt :-) Ha ez meglesz k. elégedett leszek magammal
  • Tinman #747
    Egy kvázi u.i. van, de az polár, az szöszös kicsit, arra tökéletes, hogy a nyakamat védje, vagy éppen sapka, de ahhoz túl vastag, hogy ha az orromig húznám, akkor ne zavarna a légzésben. Totál össze is vizesedne.

Ez a Buff oké, csak csúnyán elárazták, ettől függetlenül egy hasonló vékonyabb valamit majd veszek. Lassabb meneteknél eddig nem jött ki még -6 fokban sem az orrvérzés, de ez most jóval nagyobb tempóval volt :-/
  • grebber
    Hóba fagyba esőbe mindig megyek most már nem érdekel semmi.
    Idénre 650+ km-t terveztem ahogy van szabadidőm megyek.

Január közepétől már vannak fociedzések, edzőmeccsek, teremkupák stb + a 3 műszak mellett sajnos nem sok időm jut futásra.
    Tegnap edzés, ma toltam 11,2km-t holnap fél napos focikupa szóval ja nem sok időm van és még gépezni is kéne

Az orros témára hidegben érzékenyebbek az érfalak. Nekem is télen kb mindig ez van a sok orrfújástól ömlik a vér kb.
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2015.01.30. 20:42:26
  • Tikal #745
    BUFF :) a hideg ellen
  • Tinman #744
    Úgy szoktam, hogy Walkman app-ot elindítom, az fut a háttérben, arra indítom rá a miCoach-ot és igen, így mindig faszán elhalkította a zenét mondta a szöveget, aztán ha végzett újra zene. Láttam már régen, hogy saját playlistje is van a miCoach-nak, de soha nem használtam, mert nekem a gyári Sony walkman app-ja elég kellemes mert futás közben is könnyen tudom némítani, vagy léptetni.

Végül elmentél ebben a taknyos időben? Én ma kihagytam pedig kellett volna mennem, mert egyrészt most értem haza nem olyan rég melóból, másrészt meg fel van ázva minden, tiszta latyak meg sár errefelé pálya/út/rét erdő.

Holnap jobb időt mondanak, holnap nagyon el szeretnék menni...

Bonus: Múltkori erős sprintek -4 fokban meglett az eredménye. Nem fáztam meg, nem köhögök, de már másnap bevérzett az orrom, reggelente vérrögök mászkálnak ki belőle. Ez ugye azért van, mert fejembe vettem, hogy orron keresztül lélegzem csak... ez tök jó is, ha nincs sprintelés ÉS mínuszok... most pont így jött össze, meg is szívtam :-/