1945
Futás
-
#823 Nemtom érdekel-e valakit, most jövök éppen sportorvostól.
2k-ért a következők voltak:
- vizeletvizsgálat (lehetőleg úgy menj oda, hogy pisilnod kell)
- 46 kérdésből álló kérdőív (korábbi betegségek, jelenlegi gondok, gyógyszer, étrend kiegészítő, terheléses kérdések)
- a fenti kérdőív pár perces kibeszélése
- látásvizsgálat
- szív meghallgatása
- EKG, de nem terheléses (*vezetési zavart állapítottak meg, terhelésesen kiderül, hogy mi áll mögötte)
- beutaló OEP által finanszírozott vérvételre (részletes vérképet adnak másnapra, nekem az SZTK-ban intézték, rögtön le is tudtam, holnap eredmény)
- beutaló OEP által finanszírozott terheléses EKG-re (mákom volt, mert 1 hét múlva már mehetek is)
A kapott eredményekkel vissza kell menni a sportorvoshoz, elvileg az már nem pénzes.
*Mondjuk nem tudom mennyire lehet baja a szívemnek, amikor jól esik a futás, nem vagyok rosszul, nem szédülök. -
#822 Remélem azért ennél majd többre leszek képes. Mai menet:
-
Pedig jó vagy benne... jobb is, mint az átlag! -
#820 Számomra az az értelme, hogy mivel rá tudom venni magam ,hogy egy semmiért felkeljek a gép mellől megerősít abban ,hogy annyira mégsem vagyok egy kib.**ott függő.Ezen kivül nekem másra nem kell a futás (meccseket ezek nélkül eddig is bírtam) -
#819 Ha nem érdekel az idő, akkor mi értelme van az egésznek? Az idő qrvára fontos, mert akkor én is beírom, hogy lefutottam ma maratont... ja, 6.5 óra alatt? Mit számít lefutottam... ha nem, az gyaloglás.
"Amíg pedig az életbe nem voltam 21.5 km felett meg sem mernék szólalni."
Holnap fussam le, vagy holnap után? Nagyon nem érted... nem az a lényeg, hogy lefutod, hanem az, hogy hogyan és utána milyen vagy. Az aki leszenvedi, belegyalogol, majd utána 1 hétig kínlódik, az nem tiszteletreméltó, hanem egy végtelenül buta ember. A hosszú távokra fel kell készülni és tisztességesen fel kell építeni, különben ilyen röhejes dolgok jönnek ki belőle, mint a 18 perc/km, ami szó szerint jóval lassabb, mint amennyivel a nagymamám ment fel a hegyre szőlőt kötni és még frissítése se volt. Lál! :-D
"Olvasva a blogot valaki többszöri belesétálással is leküldte a maratont 4:30 alatt."
Hol?
"Tisztelek mindenkit aki már letudta ezt a távot."
Én is tisztelem azt aki LEFUTOTTA, az teljesítmény baszki!
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.02.17. 15:38:48 -
#818 Engem nem érdekel at idő ,én is csak azért irom be már látszólag sokakat igen.
Ez a maraton is olyan hogy amit linkeltél beleolvastam ott is raklap ember belesétálgatott.Na és? Ez verseny ami időre megy a királyok kb lesprintelik akik meg csak hobbiból futnak tudván a büdös életbe semmi eredménye nem lesz azok belesétálnak akár többször is.
Amíg pedig az életbe nem voltam 21.5 km felett meg sem mernék szólalni.
Olvasva a blogot valaki többszöri belesétálással is leküldte a maratont 4:30 alatt.
Tisztelek mindenkit aki már letudta ezt a távot.
Remélem egyszer én is be tudom szenvedni magam ebbe a maratont lefutottak brigádjába -
#817 Már bocs, de a te teljesítményedhez képest meg főleg röhejesek ezek az eredmények ^^
Sétáljak le 8x km-t? Deal! Meglesz az is, csak szépen sorjában, mert ez a csaj az elejétől túledzi magát, tiszta seb állandóan a lába, a fájdalommal nem foglalkozik, az eredményét meg egy tempós gyalogtúrázó veri. Ez itt a gond. Meg sem alapozta rendesen a maratont sem... 3 hónap alatt készült fel rá úgy, hogy annak nagy részében nem is futott. -
#816 Ez veled a baj mindent magadhoz és mindenféle versenyidőhöz nézel.
Én azt mondom told le azt a 8x km aztán legyen nagy a szád...
Vagy ha ennyire "időbuzi" vagy indulj versenyeken... -
#815 Pár napja üres időmben, az elejétől fogva elkezdem olvasni ennek a csajnak a blogját.
A fenti linken éppen arról ír, hogy 86.5km-t futott le, majd a végén egy ilyen adat:
"8 perc 18 másodperc / kilométeres átlagtempó"
"18 perc 37 másodperces leglassabb kör" --- ennyivel pedig a hasamon kúszok baszki!
[1 kör = 1037 m!]
Gyerekek én nem akarok senkit megbántani és javítsatok ki, ha tévedek, de ez gyaloglás. Úgy értem a legkomolyabban mondom, hogy én ennyivel gyaloglok átlag tempóban, pedig nem vagyok 2 méteres, csak 181 centi.
Nem mondom, szép dolog ennyi km-t is legyalogolni... de hát izé.
A másik amit a blogban olvastam amikor először lefutotta a maratont... írta, hogy többször belegyalogolt. WTF? Egész eddig azt hittem, hogy csak akkor számít igazi teljesített maratonnak, ha egészen konkrétan végigFUTOD. Ha megállsz/gyalogolsz, az már más... rosszul tudom?
Jah és nem, nem az irigység beszél belőlem, mert picit sem vagyok irigy, inkább csak értetlen vagyok és nem igazán értem, hogy mikortól számít valami futásnak, mikortól kocogásnak és mikortól gyaloglásnak. Az, hogyha úgy csinálunk mintha futnánk, de közben a sebességünk gyaloglás, akkor az nem futás szerintem, nem kocogás, hanem futás imitálás gyalogolva...
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.02.17. 13:59:19 -
#814 köszi -
#813 Zala megyében élek, innen indultam.
Ahogy látom van nekik máshol is központjuk. Elég rendes volt a nő, mert mondta, hogy ha nem vet fel a pénz, akkor nem ilyen bronz/ezüst/gold csomagokat csinálnak (utóbbit 81.000 Ft-ért!), hanem bemegyek 2.000 Ft-ért kivizsgálnak, megnéznek, írnak egy OEP által finanszírozott beutalót terheléses EKG-re a kórházba és ezekkel így együtt elég jól lehet fedni egy futó dolgait.
Nyilván, ha most lenne 81k-m erre, akkor mennék a legalaposabb vizsgálatra, de nincs... -
#812 Hali, a sportorvost hol sikerült intézned? -
#811 Nekem reggel nem buli, ha d.u. meg tök szép idő van... tegnap késő d.u. voltam, erőszakkal hagytam abba. :-)
Kaja után amúgy se jó futni :-/
Sikerült sportorvossal dumálnom, 2.000 Ft-ból megúszok egy tök átfogó vizsgálatot. Gondoltam hamarosan esedékes félmaraton előtt nem lenne rossz, főleg, hogy 2 év alatt sok pozitív és kevés negatív változáson estem át. -
#810 Közvetlen reggeli után ne menjetek futni még most is fulladok mint egy asztmás de , 4.48 felett nem adom a nevem a méréshez -
#809 Még nem született olyan hiteles tanulmány, mely megállapította volna, hogy a maraton BÁRKI számára egészséges volna. Olyan viszont nem kevés, mely ennek az ellenkezőjéről ír :-)
Az emberi szervezet igényli természetesen igényli a mozgást, profitál is belőle rendesen (főleg a rendszerességből), de a maraton nagyjából 10km-el több, mint az egészséges határ. Aki évek munkájával felépíti azt, hogy 1 héten 1x lefut 30km-t az egészséges és tisztességes pihenő időket is tart az egészséges. Aki viszont maratonokat fut, sőt ultrákat az a saját sírját ássa...
Mondjuk a maratont nem is azért futja senki, mert egészséges, hanem azért, mert átlagember nem képes rá, fel kell építeni, ha nem akarod 20km után végigsétálni.
Ha 1x képes leszek rá és lefutom, maximum 1 évben 1x fogom csak lenyomni és nem fogok ultrázni az biztos! -
#808 Csak laikusként kérdezem, hogy biztos jót tesz ez egy fejlődő gyereknek? Maraton azért eléggé megterheli a szervezetet. -
#807 Néha annyira semminek érzem magam :-(
48 maratont futott le 3 évesen... -
#806 Ez max. akkor lehetséges szerintem, ha az illető nagyon keveset alszik, vagy rosszul és nincs esély a regenerálódásra. -
#805 Ismerem a hölgy munkásságát.
Az ő szájából különösen hiteltelen bármilyen túledzéssel kapcsolatos írás, ugyanis kb. mióta a félmaratont lefutotta azóta túledzi magát. Túl van már 212km-es ultrán is... -
#804 Na ezek szerint én még el sem kezdtem,de már abba is kell hagynom, mert túledzerrem magam -
#803 Beizzadtam és fáztam nagyon ,mert az orkán átfújt mindenen. Ilyen időbe szar futni taknyom nyálam egybefolyik szipogok közben meg lélegezni is kéne förtelmes ,alig várom a nyarat.
Sokszor ezeknek a távoknak a legyőzése nem is simán "nyers erő" hanem AKARATerő kérdése.
Ha fényezem magam ha nem ebből csillagos ötösre értékelem magam. Az időjárás miatt is + hogy itt tudom ezt a szemétláda gépet hagyni.
Utoljára szerkesztette: grebber, 2015.02.08. 21:30:03 -
#802 Grat! Ilyen időben ez főleg überfasza! Nem fáztál?
Akár milyen jól is vagyok felöltözve olyan 1 óra után azért már itt-ott fázok kicsit, ha meg gyorsan futok akkor még ebben a jó ruhában is betudok kicsit vizesedni. Mondjuk pamutban 100x jobban. -
#801 Most nézem csak lentebb a pihenőket.
Akkor nekem most 1 hét lazázás jöhet? (Félmaraton: 1-2 hét) NOT még le kell tolnom 65-70km-ert ebben a hónapban.
Utoljára szerkesztette: grebber, 2015.02.08. 20:02:33 -
#800 Én szélcsendben is ezt érzem és nekem még a telefon nem hogy ennél kisebbet mondott volna hanem megsem szólal. (gondolom magában fogja a fejét ,hogy mit akarok én ) valahogy így -
#799 Én úgy éreztem. Amikor elkapott párszor a monszun kb megálltam a levegőbe úgy fújt a szél. Meg ilyen 6perc xx-es pace-t is halottam a telefontól. Kicsit el is keseredtem na mondom nem leszek 2 órán belül akkor a világ szégyene leszek ,de csak benne lettem. -
#798 Aha vánszorogtál , mesélj még kérlek :) grat -
#797 Ez . teljesen jó. gratula ! -
#796 Hosszú idő után ismét letoltam a félmaratoni távot. Párszor olyan antipasszát szélviharba keveredtem,hogy már azon voltam hagyom a p.ba,de csak letoltam.
Sajnos edzőmeccs volt tegnap amin eléggé elfáradtam így most csak vánszorogtam főleg a szél miatt.
-
#795 Persze , mivel nem igaz, de érdemes oda figyelni az alább, mai összefutásomra is. :D
Pihenni is kell, nem csak futni és megőrülni.!
Teljes regenerálódási idők extrém sportoknál
Értem ez alatt a teljes fizikai és pszichikai erőállapot és egyensúly visszanyerését, az izmok természetes regenerálódását, az ízületi kopások teljes gyógyulását, fiziológiai állapot – elektrolitok, vitaminok – optimális szintjének természetes módon történő visszaállítását.
Félmaraton: 1-2 hét
Maraton: 2-3 hét
Szupermaraton (több napos versenyek): 1 hónap, vagy több is lehet
Olimpiai távú triatlon: 1-2 hét
Középtávú triatlon: 2-3 hét
Ironman triatlon: 3-4 hét, vagy több
Mtb maratoni táv: 3-4 hét
Mtb középtáv: 2-3 hét
Mtb rövidtáv: 1-2 hét
Hosszútávú országúti verseny (150 km fölötti): 1-2-3 hét
Hosszútávú úszóversenyek (5-20 km közötti): 1-2 hét
-
#794 Szerintem itt inkább az arany középúton lenne a cél, vagyis hogy természetesen szabad mozogni, sőt kell is, de mindent mértékkel.
Persze ma már mindenki mindent meg tud állapítani ilyen olyan kutatással érdekből, szóval nem feltétlen kell adni ezekre. A futás legyen a "legkárosabb" dolog a világon.
Utoljára szerkesztette: balintk, 2015.02.05. 18:39:07 -
#793 Lol... most jött egy futár árut hozott cégbe, majd könyörgő arccal közölte, hogy nagyon wc-re kell neki menni, mert gyúr és hát a SZEREK mellékhatása...
Nem tudom, hogy nevessek-e vagy szánjam :-/ -
#792 Megszólalt egy másik kutató az ügyben!!!
"Ellenvélemény
D.C. Lee, az Iowai Állami Egyetem oktatója szerint azonban nem eszik olyan forrón a kását, ő is készített egy tanulmányt, és nem egészen erre az eredményre jutott. Ő 55 ezer embert, köztük 13 ezer futót vizsgált, és úgy találta, hogy azoknál, akik a legtöbbet és a legintenzívebben edzettek (legalább heti hat alkalommal és majdnem három órát), sokkal alacsonyabb volt a korai elhalálozás kockázata, mint azoknál, akik nem futnak. Lee szerint a dán kutatással az a baj, hogy a vizsgálatban résztvevőknek csak nagyon kis része kocogott kellően sokat: mindössze 47-en voltak, akik heti négy óránál többet futottak, és csak 80-an azok, aki heti három alkalomnál többször edzettek. Ráadásul kicsi volt az a csoport is, akik ugyan nem kocogtak, de rendszeresen végeztek más testmozgást.
shutterstock 152657654
Abban a kutatásban azt sem vizsgálták, hogy a gyors tempójú és a gyakori futás pontosan milyen halálokokkal lehet összefüggésben. „A szív- és érrendszerei betegségekhez valóban köze lehet a sok futásnak” - nyilatkozta Lee, aki hozzátette, ha más betegségeket és egészségügyi problémákat nézünk, akkor viszont a futók – akármennyit is edzettek - jobb helyzetben vannak mint azok, akik nem mozognak eleget. Tegyük hozzá, azért ők is kimutatták, hogy a kevesebb néha több, vagyis a komolyabb edzésnek talán nincs annyi előnye mint a visszafogottabb testmozgásnak."
(D.C. Lee, Iowai Állami Egyetem) -
#791 pff... ez nem csak a futásra érvényes akkor, hanem bármilyen mozgásra amiben hosszan csinálsz valamit, nem? Szóval az a legjobb ha otthon punnyadsz és eszed a kólát meg a chipset... na persze :D Heti 2,5 óra mozgás meg lófasz. -
#790 Hát ezt nem így szokták.
Egyrészt el kell dönteni melyik neked a fontos és azt nyomni jobban/komolyabban, míg a másik csak keresztedzés. Lehet a futás is keresztedzés egy izomtömeg növelésre vágyó sportolónak, de akkor abból kevesebb kell, mert a 60 perc már ilyen esetben sok. A futás szereti leszedni az emberről a felesleget, ezért is hívják többek között kiváló alakformáló mozgásnak, de te a legkevésbé sem szeretnéd, hogy lemenjen rólad az az izom amit keservesen felszedtél. A heti max 3x30 perc tökéletesen elég. Ennél többet egy izmokra vágyónak nem ildomos futnia.
Egy edzésen lenyomni a kettőt, meg ugyan remek állóképességet ad, meg szálkásít is, de nem ad izomtömeget, csak vesz el! A szervezet ha már kezd kifogyni, szépen elkezdi lebontani az izmokat... meg lehet nézni a hosszabb távon futókat, hogy milyen az alakjuk... mint egy agár. De ennek az agárnak sok köze nincs a dagadó izmokhoz.
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.02.04. 21:06:37 -
#789 "az ideális futási sebesség nagyjából nyolc kilométer per óra, és a legjobb három alkalommal - összesen 2,5 órában - maximalizálni a heti futásmennyiséget."
Hogy micsoda??? 8km az éppen csak a kocogás aljának, a legalja... futásnak durva lenne nevezni, amikor 7km/h körüli sebességgel GYALOGOL egy egészséges felnőtt. Az amatőr futó 10-12km/h-s átlaggal megy, az igazi futó, aki már versenyekre is jár 15km/h-18km/h-val tolja, míg a komolyabb ligában 20km/h-ról beszélünk, de ha egyes szakaszokon megtolják, itt már megy a 23-25km/h, a sprintelés világcsúcsa meg 44.72km/h...
Nem kell rommá erőltetni, ennyi az egész. Ma is el akartam menni futni, de mivel tegnap voltam, így mese nincs, ma nem mehetek... arról meg könyvet lehetne írni, hogy milyen sok minden gondon képes segíteni a futás.
-
#788 Remélem azért még egy erős 20 évem van :( -
#787 érdekes -
#786 Szerintetek futás után mehet a tömegnövelő? 30-60 perceket szoktam futni + konditerem és hát így is alulról súrolom a normális súly indexem. -
#785 Nos ma edzésen kiderült ez a közel 100km futás/hó az én életvitelemmel (futáson felül, fociedzések, teremkupák, edzőmeccsek , 3 műszak stb) nem jó.Ma is olyan halott voltam edzésen katasztrófa ez így ki**szott sok :( -
#784 Majd tolja be az eredményeket! Engem pl. a vérprofikon kívül a te eredményed is érdekel, sőt motivál is... na meg a Rubint Réka-féle 8km@40 percet idén mindenképpen le akarom alázni.