Futás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Távolság 21.3 km
Tempó 05:41 p/km
53 kör
:-)
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Next PC upgrade: 2022
Távolság 17.33 km
Tempó 05:43 p/km
Nekem ez volt a legtöbb.
Olyan 43 kört lehetett ez ahogy számoltam. Akkor annyira nagyon sok nem tünt, de most nem biztos hogy újra vállalnám azért.
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
Így van... az aszfalt csillapítása egészen pontosan nulla, hiszen képtelen bármiféle deformációra, max melegben, de azt most itt nem releváns. Ezért is szeretem a terepet, ott a változatos talaj miatt hol nagy a csillapítás, hol kisebb, hol ideális, hol nem, ráadásul nem mindig pont azon a ponton terheli a lábat, hanem szinte minden lépés más és más.
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
400 m es pályán 8 - 10 kör vállalható még nem unalmas, utána már kicsit.
Megkeresem mennyi volt a legnagyobb távom salakos pályán.
Aszfalt szerintem is unalmas... persze durván hosszúkra az a jó, mert terep jobban fáraszt, a körpálya rém unalmas. Szerencsére lehet variálni. Nekem a füves körpálya mindig olyan, mint valami szanatórium. Futottam ott már 5km-t mezítláb is nyáron... felért 10-el :-D
Jól esett a pályán a futás. itt ott lehetett érezni a kémények füstjeit de nem zavart.
A végére kezdett teljesen besötétedni a legjobbkor végeztem.
Egyre jobban azt érzem, hogy az aszfalton a futást háttérbe szorítom.
Áttérek a salakra.
Nßlunk általábsn az északi szél az uralkodó. És így felék szembe széllel kellett volna futnom, ahhoz pedig nem volt kedvem.
Holnap bepótolom.
Mellé lesz egy kis kondi is majd.
Írtad, hogy nagy szél lesz és nem mész futni... hát basszus... utóbbi idők legjobb edzését éltem át. Nálunk 14-15 fok volt és relatív erős szél. De mivel én szinte mindig terepen futok, így tök vegyes volt... hol nagyon fújt, hol meg kellemes tavaszi szellő hatását keltette. Alapvetően inkább túlöltözni lehetett ma, mert hiába fújt a szél, meleg volt.
Pont jó hosszú intervallos edzés volt, nem egyszer hoztam terepen, gyenge emelkedőn 4:33-as km-eket, ráadásul nem is éreztem utána magam rosszul, sőt inkább azt éreztem, hogy végre kitombolhatom magam, mert a pulzusalapú edzés "hátránya", hogy rengeteg futsz úgy, hogy tudnál sokkal, de sokkal jobbat is, csak az edzésterv nem engedi. De azt hiszem pont itt a kulcs! Ahhoz, hogy most ezen a terepen, ilyen körülmények között ilyen jót fussak, ahhoz pontosan az kellett, hogy itt hetek óta lassúztat... ki van ez okosan találva. Ezért írtam, hogy igen is el kell hinni, hogy azért mert régóta futunk, attól még vannak nálunk jóval okosabbak a témában és hallgatni kell rájuk és nem csak nyélgázon rohangászni minden edzésen.
Aki rendszeresen mozog, az érzi, hogy mikor is kellene vissza venni mert kissé felment a pulzusa.
Nagy melegen, mondjuk ez elve könnyebben előfordul.
Az alacsonyabb vérnyomás, a rendszeres mozgásnak - futásnak jótékony járuléka.
Nekem a futás előtt a nyugalmi pulzusom 60-62 körül volt, az átlag pulzusom 65... jelenleg a nyugalmi pulzusom 49-50, az átlag pulzusom 54! Ez nem kevés difi és lehet ez még jobb is! És itt függ ez az egész össze a VO2 max-al is! Egyértelműen kimutatható műszer nélkül is, hogy aki fut, annak jobb lesz a vér oxigén szállító képessége, a szív erősebb, rugalmasabb, az érrendszer dettó jól jár.
Mielőtt elkezdtem futni borderline hipertóniát állapítottak meg nálam (a korábban már említett rendszeres hörghurutról nem is beszélve). Ez azt jelenti, hogy a vérnyomásom hatereset volt, "oda kell rá figyelni"... ez az előszobája amúgy egy csomó betegségnek. Van erre is gyógyszer, de soha nem igényeltem és nem szedtem be. A futástól a 140-145-ös vérnyomás szépen megszelídült 125-130-ra, de nyugisabb napokon inkább 120 az.
"Run for your life."
Ma hatalmas szél lesz, úgy hogy ma kimarad a futás.
A szakemberek 14 korábbi kutatást vetettek egybe, melyekben összesen több mint 200 ezer alany egészségi állapotát követték nyomon hosszabb időn – minimum 5, maximum 35 éven – keresztül. A résztvevőkből 26 ezren meghaltak a vizsgálat időtartama alatt. Az így nyert adatokat összegezve a kutatók úgy találták, bármilyen mennyiségű futás egyharmadával csökkenti a korai elhalálozás előfordulásának valószínűségét, egynegyedével (23 százalékkal) pedig a rák kialakulásának kockázatát."
"Az ausztrál tudósok által vázolt eredmények összecsengenek több korábbi tanulmányban tapasztaltakkal. Egy 2012-es dán kutatás szerint a rendszeres kocogás 6,2 évvel növeli a férfiak és 5,6 évvel a nők várható élettartamát. Hetente 1-2,5 óra futás ideális, nem megerőltető tempóban tökéletesen elegendő ehhez. A legjobb az a sebesség, amikor szaporán veszed a levegőt, és egy kicsit kifulladsz.
A futás növeli az oxigénfelvételi képességet, az inzulinérzékenységet, továbbá növeli a jó (HDL) koleszterin szintjét, miközben csökkenti a vérerek elzáródását okozó trigliceridek mennyiségét. Vérnyomásproblémákra is kiváló, segíti a szív és az immunrendszer működését, csökkenti a gyulladások kialakulásának esélyét és az elhízás kockázatát. Nem utolsósorban a lélekre is remekül hat."
Aztán pár év kihagyás jött a futásban, de lassan 10 éve nyomom rendszeresen mindig.
2 napja voltam legutóbb szerintem, csak hétfőn tudok menni, de már várom.
Kenyér témában próbáld ki a Molke Aktív és az Olívás Paillasse kenyereket... baromi jók és a legegészségesebbek között vannak. (Sparban, Intersparban mindig van belőle... nyilván nem 150 Ft-ba kerülnek.)
Mivel én totál absztinens vagyok egész életemben (még kávét se iszom), így nekem maradna a csoki, de arról is le kell mondanom. Az a baj, hogy csokiban nem tudom a mértéket. Eleinte tudom, aztán elszabadul a pokol és 1 dobozos csoki + 1 toblerone az úgy simán leszalad ebéd után a csúcson és akkor este még biztos tolnék valamit. Nem tudok ebben mértéket tartani. Vagy egyáltalán nem eszek édességet (mint most), vagy hamar a csúcson találom magam és tömöm magamba.
Sajnálom :-( Nekem szerencsére csak orr és ujj törött el eddig életem során... nagyon nem csípnék egy lábtörést. Jelenleg 24 óra és hiányzik a futás.
Cukormentesen eleve nagyon nehéz élni mivel mindenbe bele van baszva szó szerint....kenyértől kezdve mindenbe elképzelni se tudom mi a fasznak... Ez a cukor valami iparági melléktermék lehet amiből a világon a legtöbb terem és ugy vannak vele kurjuk bele mindenbe úgyse fogy. Lassan 3 éve nem eszek édességet,süteményeket, cukros italt de kenyeret muszáj arra nem találtam alternativát.. annyi kell
Kemény lehet azoknak az élete akik így küldik sőt még ennél is durvábban úgyis alig van olyan bolt amibe van valami cukormentes édesség, vagy fagyi vagy bármi... évek óta ennék fagyit de nincs a közelben egy baszott bolt se ahol lenne ilyen
Egy kollegám rendszeresen futott 10 -15 km távokat.
A testvére Új zélandon él meghívta oda magukhoz nyaralni és ajándékként benevezte egy helyi terepmaratonra.
A srácnak kifordult a térde úgy mentették a versenyre, úgy hogy maradt a táj szépsége neki, sport értéke nem sok volt.
Az édesség biztos hogy nagy csábítás, sok csoki pedig biztos hogy nem tesz jót.
Mértékel lehet szerintem enni mindent, de nyilván mellette sportolni kell mert különben hamar fellehet szedni pár kg.-ot.
Mikor felvételiztem a suliban 80 kg lehetettem 19 éves és a 2000 métert 7.40 körül futottam.
Azóta sokkal nehezebb nem lettem, csak 17 évevel idősebb. 1 boka törésen és egy lábfejközép csont törésen vagyok túl.
De ez nem panaszkodás, tudom, hogy ez már nem fog visszajönni, de nem is az a cél.
Maraton miatt kéne gebésednem :-/
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.02.08. 17:46:36
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
Jó szar érzés, most, hogy 2 hete már megvonom magamtól. Csináltam már ilyet, akkor hónapokig nem ettem, de jött egy ünnep és ajándékba kaptam svájci csokikat és visszaestem... ez simán függőség.
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.02.08. 14:57:12
Az egészségmegőrzéshez nem is kell félmaraton! Jól teszed, hogy így gondolod!
Nekem, nekünk akik vágynak egy tisztességes maratonra ez amolyan trófea szerűség. Van már itt egy érmem a fejem felett terep 21k-ról, kéne egy maratonról is :-)
37 éves vagyok.
Lehetőség szerint én is sokat vagyok kint, főleg így hogy nincs is igazi tél.
Mindig is sportoltam, futás dolog pedig tényleg bejön miután valaki 12 órát ül egy irodában.
Nagy céljaim nekem sincsenek.
4 órán belüli maratonra felkészülni már nem szeretnék, de az hogy heti 3 - 4 alkalommal elmegyek futni lehetőség szerint az fix.
Szóval, nekem volt mivel lekötni magam idebent is bőven, mégis k. sokat voltam kint, mert az jobb. Az egész gépet a kukába vágnám, ha lenne annyi pénzem, hogy utazgathassak a világban... nekem ez csak metrópótló pótló.
Amúgy abban egyetértek, hogy maga az Internet a legnagyobb mumus. Amíg az nem volt, sokkal jobb volt minden szociális kapcsolat, mert fel kellett emelni a segget... most meg a 70 éves nyugger is ott anyázik, meg a 1.5 éves gyerekem is toporzékol, ha nem nézhet mesét a YT-on. És ezerszer jobban érdekli a YT-os mese, mint a tv-ben leadott, vagy gépről lejátszott ugyanis ha nem tetszik neki, csak odabök az újával és 2 mp alatt már ott a másik. És ez baj. De mit csináljak vele? Nem tilthatom örökké. Szerencsére egyelőre elég jó az arány az egyéb foglalkozás + tablet mesenézés között az előbbi javára, de később... nem tudom.
Mi "öregek" könnyen beszélünk mivel mi úgy nőttünk fel hogy se telo ,se gép ,se internet. Úgy meg nem volt nehéz egész nap utcagyerekként tengődni és focizni, bicozni, erdőben bunkert építeni stb...
Ma már 35 éves fejjel én is amikor szabadnapos vagyok egész álló nap itt ülök a gépek előtt. De hobbiként megmaradt a mozgás mert focizom és néha futok... Ha ezt a kettőt nem csinálnám (akármikor elkezdhetem ,hogy nem csinálom ez csak egy döntés) már bőven vagy 130+kilos dagadt fos lennék
Amikor tesin rosszak voltunk, -5 fokba egy szál póló, rövid gatya és kizavartak minket a jeges pályára futni. Fel se vettük. A mai generáció fiataljai már JÓVAL táposabbak!
Nézz ki az ablakon! Az én időmben szombaton, ilyen kezdődő napsütésben már kint voltak a gyerekek és vagy tekerték a cajgát, vagy ha be volt fagyva a belvíz, akkor csúszkáltak rajta. Most mi van? Az összes kis nyomoronc a gép előtt kockul, vagy nyomkodja a hülye telóját és lásd lentebb, ha kimegy futni 2 km után összefossa magát.
Futás vs sprint esete ugye hiába tol le az ember magához képest jó idővel 30 km-eket ha egy erőteljes 200 méteres sprint után kb oxigénsátorra van szükség mert jön a dögvész.. Totálosan más a kettő.
Csontra emlékszem egy storyra még talán 4-5-es lehettem elmentünk szomszéddal lovaskocsival a városon kivüli szeméttelepre valamit vitt az öreg azt gyerekek elmentünk vele mert a lovaskocsikázás nagy fun..mikor indultunk vissza fingom sincs miért kurva lassan jöttünk leugrottam és mondtam én hazafutok.. Tényleg hazáig futottam 5-6 km lehetett.. otthon mondták mi történ mi a baj hol vannak a többiek valami baj van biztos mond mi van.. Mondom semmi csak szüttyögés volt és hazafutottam. Jól le is basztak hogy mit akciózok <#banplz>#banplz>
Utoljára szerkesztette: grebber, 2020.02.08. 09:20:50
Az ilyen itt-fáj ott fáj dolgokra mindig megoldás a tök más jellegű keresztedzés! (Pl. úszás, torna.)
Szerintem már egy félmaratont se lehet teljesíteni felkészülés nélkül. Az átlagember, ha nem sportol, de nagyon erőlködik, akkor 5 km-t tud lefutni, de utána qrvára szarul van. Vészhelyzetben ez lehet akár 10 km is, de utána már hordágy. 21km nekik fizikai képtelenség... hacsak nem sétálja le a 90%-át, de az akkor meg nem futás, hanem túra.
Amúgy pár éve voltam félmaratonon, melynek jelentős része terepen volt. 5:55-ös pace-t hoztam rajta, de ebből majdnem a fele emelkedőn zajlott. Nem is ez a lényeg, hanem az, hogy 1 héttel később, a táj szépsége miatt meggyőztem a nejem (nem túlsúlyos!!!, ellenben 11 évvel fiatalabb nálam), hogy !sétálja! le velem. Az 5. km-nél ettünk egy szendvicset egy tó partján. A 10. km-nél ebédeltünk. Visszafelé végig szinte lejtő volt, de mire hazaértünk már totál kikészült! De annyira, hogy fájt a feje és hányt is! 22 km-es séta, pihenőkkel kb. kigyilkolta! Miért? Mert soha nem gyalogolt ennyit, főleg úgy nem, hogy fele emelkedő volt.
Vagy ott a futós haver, aki elhívta a cirka 35 évvel fiatalabb ismerőse fiát kocogni a gyerek, meg 2 km után rosszul lett, haza is küldte :-D
Szóval, az átlag nagyon gyenge!
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.02.08. 09:06:09
\"Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere.\"
Tegnap a kissé szeles de annál hidegebb időben sikerült összeszednem 4,32 km t 5.02 s tempóval utána azért lepihentem azért.
Kettő hét rendszeres futás után meg ha valaki kicsit vissza fel az őrült és teljesen felesleges étkezésekből érezni fogja a különbséget.
Nagyjából elégedett vagyok. Kajára kéne jobban odafigyelni, pláne hogy azon lehet nagyon sokat hozni.
2010 körül voltam 105kg körül, akkor lett elegem. Ehhez 187cm kb. Szép nagy állat, na. Nem voltam kövér sosem, de azért volt mit faragni. Elkezdtem edzegetni saját testsúllyal, majd képbe jött a bicó, futás. Most tartok ott kb 2,5 éve hogy meglehetősen rendszeresen futok és vagy bicózok. Plusz néha egy kis kondi, továbbra is a lehető legegyszerűbb módon. Eredmény: normális humanoid kinézet, 86-87kg, szép feleség😊)
Negatívum a kicsit sajgó sípcsont felső rész/térd, de ezt majd megnézetem. Azt is tudom, hogy abbahagynám a rendszeres mocorgást, és agyatlanul zabálnék, simán visszaesnék.
Hajrá!
Utoljára szerkesztette: Csabesz6, 2020.02.07. 08:19:56
\"Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere.\"
Aki rendszeresen sportol szerintem az nem azt jelenti, hogy tudja is mi az ami árt. Pl. elindulni egy maratonon vagy félmaratonon felkészültség nélkül. Na ez tutti ártalmas szerintem. Nem kell maratont futni, ahhoz hogy kárt tegyünk magunkban.
A tavalyi prágai maraton résztvevőit a célba érkezés után orvosi vizsgálatnak vetették alá cseh kutatók. A prágai IKEM orvostudományi kutatóközpont tudósai keddi sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy az amatőr futók gyakran megfelelő felkészülés nélkül, esetleges betegségeikről nem tudva vesznek részt maratoni távú futóversenyeken, ami károsíthatja az egészségüket.
2019 májusában a kutatók a prágai maraton 97 résztvevőjét vizsgálták meg közvetlenül a 42,2 kilométeres táv lefutása után. Egyik legfontosabb megállapításuk az volt, hogy még az aktív, lelkes, hetente többször edző amatőr futók testtömege is nagyon hasonló volt az átlagnépesség testtömegéhez. A kutatók ezenkívül a megvizsgált amatőr atléták 70 százalékánál találtak szív- és veseproblémát. „A következmények általában időlegesek és pihenéssel elmúlnak” – mondta ezzel kapcsolatban Eva Kieslichova, az IKEM aneszteziológiai és intenzív klinikájának vezetője.
Számos országban a maraton nevezési feltétele az orvosi igazolás, a prágai maratonra viszont elég a nevező aláírása. Jan Pirk, az IKEM kardiológiai központjának vezetője, aki maga is amatőr futó, hozzátette, hogy a maratoni táv nem való mindenkinek, és nem szabad mindenáron megpróbálni teljesíteni. A prágai maratonon több mint tízezren vesznek részt évente, a csehek mindegy kétötöde rendszeresen jár futni. (MTI)
Ez pont olyan mint aki elindul egy futóversenyen és nagyrészét gyalogolja mert azt se tudja mit vállal.
Pace: 8:25 p/km
Sebesség: 7 km/h
Pulzus (közvetlenül előtte futottam fél órát): 119 BPM
Érdekesség 1: Ez a pulzus zónámon kívül van. Úgy értem se recovery, se zsírégető se.
Érdekesség 2: Ha nagyon belehúzok akkor 7:30-as pace-t hozok gyalog, sík terepen.
Azt hiszem nyugodtan kijelenthetjük, hogy 7-8p/km-es pace az soha nem volt és nem is lesz futás. Semmi köze nincs hozzá. Ha valaki ennyivel fut, inkább gyalogoljon, kevésbé fárasztó mozgásforma és alacsonyabb pulzussal és lábra mért terheléssel művelhető.
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.02.04. 23:02:32
Ismerős amit írsz, a fiatalokat annyire ez nem érdekli már. hogy megmutassa edzésen hogy jobb mint a többi, és megmutassa mit is tud.
Elvannak ez a jó kifejezés.
NEm gond nekik hogy egy 30 év körüli pali jobban fut főleg hosszabb távot mint ők.
Így 37 felett kicsivel és már senkinek se szeretnék bizonyítani. Kispályás foci bajnokság, tornák mindig is tetszettek, de ma már elég volt.
Nagypályás foci is jö votl csak az ütközések meg a kapuból kijövetelt nem szerettem, Tipikus vonal kapus voltam mindig is.
Fontos a futás edzésen is nagyon jól látszik ki milyen állapotba van. 35 éves fejjel a 4 kör alatt 1 kört pakolok a fiatalokra..és ez nem rámnézve jó dolog hanem rájuk nézve nevetséges ,mert ők "veszik" át a stafétát..
Sosem voltam nagy "játékos" ,de az akarat a hajtás mindent felül tud írni, erre a foci a legjobb példa hiszen minden meccsen látod.
Amíg tudok mozogni csinálom bár megmondom őszintén szívesebben lennék itthon a heti 2 edzés és a hétvégi meccsek kupák helyett. De én nem akarok senkivel kicseszni kevesen vagyunk
Meg hát fejben is dől el, akarom , vagy nem ?
Én magamról tudom, hogy tényleg mennyi minden múlik azon hogy ki az orvos mikor odakerülsz.
nekem szerencsém volt mindig. 2000 vállszalag szakadás helyre jött tökéletesen
2007 bokatörés helyre.
2018 ujficam helyre jött
2019 ujjtörés és lábfejközépcsontörés helyre jött.
Nekem nem lehet egy szavam se az orvosokra.
Jó ,volt ahova ismeretség után jutottam be, de helyre jöttem.
Foci kilőve, marad a futás 😉
Olyan hibába futottam bele, hogy beszarás!
Edzéstervet követek. Eljutottam kb. a feléig, cirka 30 teljesített edzés volt az órámban. Nyilván ezeket mind leszinkronizálta már aznap a Connect-tel. Igen ám, de 2 napja fura volt, hogy a következő adagot nem látom az órában! Megnéztem a Connecten 2 nap pihenő volt... jó oké, talán majd ma. Hát nem. Hiába szinkronizáltam, nem került bele az edzésterv folytatása!
Millió dolgot kipróbáltam! Rengeteg időt beleöltem, nem sikerült. Aztán rábukkantam egy eldugott hsz-re a neten, egy tök más Garmin órával kapcsolatban, hogy ezek a hülyék kivették az appból a "send to device" gombot és papíron automatikusan szinkronizálnia kéne, de néha a régi, de teljesített edzéseket nem törli az órából, az újakat meg nem teszi bele.
Végül úgy sikerült megoldanom, hogy az edzéseim közé a naptárban beszúrtam egy kamu kerékpáros edzést egy pihenőnapra. Leszinkronizáltam. Majd kitöröltem. Leszinkronizáltam. És végre megjöttek az edzéseim.
A net tanulsága szerint ez egy közel EGY ÉVES hiba! Hát a jó k. anyjukat!<#boxer>#boxer>
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.02.04. 20:05:49
Ja-ja... az evés előtte felejtős, mert felkopogtat könnyen.
Itt is nagy szél volt, de 5-6 fok... 3 réteg ruha, szokásos téli szerkó és még melegem is volt kicsit.