Futás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Next PC upgrade: 2022
9 : 40 és 9 : 20 as 2000 m - t sikerült mennem, magamhoz, a mostani állapotomhoz képest elégedett vagyok. Inkább futok kicsitt kevesebbet, de legalább nem fáj a térdem és a derekam mint az aszfaltos zötykölődés után.
Éreztem hogy nemsok erőm maradt a végére és hogy az aszfalt annyira nem tesz jót.
Szerintem ma a salakos pályán folytatom.
44:57
Hihetetlen hogy ez a garmin mekkora egy trágya pedig elvileg ez erre szakosodott. Strava sokkal jobban írja ezeket
Mondjuk ott meg azt írja ez volt a 3. legjobb 10k-es eredményem. Igen de az első kettőt sehol se látom ott<#idiota>#idiota>
Garminba van a legjobb időm:
10 km 43:49 4:23 p/km okt. 31, 2016
Azt a 2016-ban futott rekordomat ahogy elnézem a büdös életbe nem döntöm meg, nem hogy a 10km-eset de az 5kmeset se. Öregszem na <#wilting>#wilting>

Utoljára szerkesztette: grebber, 2020.04.16. 19:33:51
\"Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere.\"
nagyon észre veszem magamon főleg utólag hogy aszfalton futok vagy füvön esetleg salakon
betonról ne is beszéljünk.
Ja, más edzéseket csinálok most, máshol erősítek, meglátjuk...
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
Amúgy nagyon sok pro vallja, hogy ilyen-olyan fájdalmakra csodaszer a torna/úszás, mert a futás egy baromi komplex mozgásforma, egy rakat izom, ín és ízület munkája van benne és ha egyik másik nem elég erős, akkor az az egészre kihat. És itt nem vádlira, meg combizomra kell gondolni, hanem egészen finom, picike izmokra, amik együtt a stabilitásért is felelnek. Ezeket is lehet erősíteni és nem feltétlenül attól erősödnek, hogy felszántjuk a terepet... sőt, attól csak terhelődnek.
Sok profitól hallottam már: A futás a jutalom. Önmagában nem elég, a megkoronázása egyéb aktív tevékenységeknek.
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.04.02. 22:07:19
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Most még 5km-t se bírok emiatt, combom, testem bírná, csak a bal lábam nem 😄
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
ÖT km-es felkészítő n00b szinten!!!
Nem viccelek. Ha valaki nem akarja, hogy visszatérjen, jobb, ha komolyan veszi, örüljön neki, hogy futhat egyáltalán. Az 5km-es láma felkészítő arra pont jó lesz, hogy pici terhelést kapjon, ne veszítse el az állóképességét, meglegyen az egészséges mozgás és hát mégiscsak futás... még ha lassú is. Utána jöhet a 10km-es kezdő... ez van. Ez itt akár a "futókarrier" végét is jelentheti!
Ja és qrvára NE terepen! Füves focipályán, ha lehet, ami puha, selymes, lágy és szűzjányok' vérével van behintve.
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.04.02. 21:50:05
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Nem vagyunk egyformák. Van akinek a fentiek közül csak az edzés kell és semmi gondja, van aki meg nagyjából megcsinálja és mégis lesérül.
Viszont ez olyan, mint a rák. Lehet, hogy hajlamos vagy rá, de mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy ne derüljön ki, hogy a dohányzás nálad 10 éven belül katalizálja és tüdőrákos leszel. Ugyan ez igaz egy rakat kínra, többek között a csonthártya gyulladásra is.
Mindent meg kell tenni azért, hogy minimalizáljuk az esélyét, mert ha egyszer beüt, akkor nagyon nehéz tőle megszabadulni. Nekem anno mázlim volt.
Amúgy vallj színt! :-)
Télen jártál ki edzeni? Mikor, hány naponta, kb. milyen távokat? Nem kell szégyellni, ha sok kimaradt, nem ez a lényeg.
A lényeg az, hogy ha jártál ki és túl sokat toltad az a baj, ha nem jártál ki, akkor meg az a baj. Télen kilométereket gyűjtünk, nem akkor kell rekordokat döntögetni, meg maratoni edzéstervet követni, mert nem fog menni a szar idő miatt. (Nem a hideg a gond, hanem az eső és a szél.)
Szóval, ha télen nem nagyon jártál ki és most elkezdtél úgy futkosni, mintha nyár vége lenne és mögötted lenne több hónapnyi edzés, akkor az lehet a helyzet, hogy most túlterheled magad.
Ezen ma én is meglepődtem, pedig KICSIT SEM érzem magam túlterhelve az edzések miatt!
Mondjuk ha lemegy ez a virus nem tudom hány csapat lesz ősztől mert az idősebb játékosokat, fogalmam sincs mivel veszik rá hogy hétvégenként újra eljárjanak meccsre.
Bevallom néha ellazsálom azt a részt kicsit, bár mikor haza érek és kicsit tvzek közben mindig nyújtok egy kicsit azért.
Kemény talajtól nem lehet esetleg ez a dolog?
Jól esett a végét kicsit meghúztam, ma is megyek szerintem.
Ezzel a csonthártyagyulladással én úgy vagyok, hogy sok mindenre azt mondják ami nem is az.
Én azt tapasztaltam, hogy akkor szokott ez jelentkezik, ha olyan sportot ( futás, tenisz ) végzel nagy mennyiségben amit előtte nem ekkora mértékben vagy ritkán és rendszertelenül. Na ez kegyetlen tud lenni. Barátom járt lökéshullám terápiára, nem tudom használt e neki , de sok pénzbe került az biztos! 😄
Mást nem lehet tenni szerintem mint várni, pihentetni és talán ez az a megoldás ami nehéz lehet viszont annál hatásosabb.
Tudunk ennél jobbat is, ha erre edzenénk direkt, meg ha mondjuk nem egy megterhelő csapatás után tolnánk :-D
Nekem a pulzusom ilyen elcseszett. Reggeli pulzus tök alacsony, volt már 49-52 között minden. A csutkamax meg 204, de akkor már felállt minden szál szőr a karomon, meg borzongtam, fura volt. Már félek 190 fölé menni, de néha meglépem. (Papíron 180 fölé nem kéne menjek.)
legjobb tempó: 2.12
leggyorsabb sebesség 27.2
Ami érdekes most ezer év után vettem fel pántot és a max pulzusom csak 178 volt...régebben tuti volt 190 felett is meg ilyenek..
Azon gondolkodtam, hogy ilyenek a legtöbb emberben simán benne vannak. A gond ott van, hogy meló, család, otthoni meló és aztán edzés. Amikor az ember élete tényleg csak az edzésről szólna, úgy őrület miket ki lehetne hozni egészséges emberekből.
Mi akik cirka 2 naponta eljárunk 1-2-3 órát futni, szerintem a lehetőségeink, terhelhetőségeink, képességeink jó, ha felét ki tudjuk aknázni. Egyszerűen ennyi edzés elég valamire, ami nem rossz, de arra vastagon kevés, hogy eséllyel versenyezz is vele.
Voltatok ma is? Jártok ki?
Mentem ma is, kár lett volna kihagyni, jó kis "threshold" volt, 25 percig nyélgáz alatt kicsivel... és azt is megfigyeltem más sokszor, hogy ilyenkor van esély flow-ra/futó nirvana-ra. Az alacsonyabb pulzustartományban nem nagyon jön elő, az nem elég megterhelő, nem elég dinamikus.
\"Adding power makes you faster on the straights. Subtracting weight makes you faster everywhere.\"

(Én nem hallgatok erre a maradj otthon hülyeségre. Undorodok otthon amúgy is már a mamám miatt. Örülök ha melóba is jöhetek)
Utoljára szerkesztette: grebber, 2020.03.21. 19:51:16
Ahol én futok ott nincs ember... terep, erdei utak szokás szerint. Ha kijárási tilalom lesz, akkor is elmegyek. Pont, hogy a tüdő egészségének fenntartásához nagyon is fontos az edzés. Elkaptam az influenzát, kb. 1.5 hete. EGY napig volt rossz, akkor 38.3 volt a lázam, másnap már csak hőemelkedés pár nap és már kint futottam és ismét nem húzódott le a tüdőmre, pedig taknyom-nyálam egybefolyt, 200 db. pzs elment :-)
hogy álltok a futással, én melóztam végig mostanában.
kedden tudok menni először, de ez a vírus miatt kétségeim vannak most picit.
nektek mi a véleményetek?
Mikor 2016-17-ben elkezdtem járni versenyekre, már a nejem szólt rám, hogy ez így kicsit durva lesz, van amit ki kéne hagyni, mert sok. És igaza van... lehet futni u.a. az útvonalon ingyen is, úgyis a személyes rekord a lényeg, a mindenhol ott levő profi futók ellen esélyed sincs. Vicces amikor egy Lubics kaliber lejön Salakszentmotoros alsóra és nahát: nyer.
Véleményem szerint az amatőröknek rendezett sporteseményekre hivatásost az biztos k. élet, hogy nem engednék be. A Wizzair-rel meg az a nagy gond, hogy jön pár futotta még kategóriás kenyai, de röhögve lenyomják a hazai legjobbat, hiszen a 2 rassz genetikája ezen a téren egyértelműen a feketéknek kedvez.
Viszont: A verseny jó! Szinte borítékolható, hogy egyéni csúcsot hoz, de olyat, hogy még magadon is meglepődsz. Volt olyan terep félmaratonom nekem is, ahol szándékosan a legvégére álltam és az elejét lájtosra vettem, majd egyre növeltem a tempót. Megszámolni se tudom, hogy végül hány embert előztem le és megvan videón, amikor a terepfélmaraton után az utolsó 500 méteren olyan sprintet tolok (és ezzel egy rakat embert előzök, akik már totál készen vannak), hogy mindenki ámul :-D
Aztán a másik sztori egy jótékonysági futás, ott is a legvégére álltam, voltak kb. 100-an. Harmadik(!) lettem. Rohadtul motiváló, hogy mindig vannak előtted és mindenkivel folyamatosan "harcolsz". Sosem felejtem el, amikor a megyeszékhelyi labdarúgók ászát utolértem és próbáltam leelőzni... egy jó 5 percig küzdöttünk egymás ellen és jött az emelkedő. Na most én iszonyú sokat dombozok, konkrétan jobban szeretek felfelé futni rajtuk, mint lefelé (nem terheli a térdem felfelé) és ott rommá vertem a srácot. Mikor beért azokat a pillantásokat látni kellett volna, kb. meg tudott volna ölni :-D
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2020.03.01. 09:26:19
Nálunk rendszeres volt a bemelegítés nélküli futtatás... a csajok egy része olyan rosszul szokott lenni, mint egy lakodalmas kutya, de nekünk se volt természetes a mosolyunk, hogy úgy kellett futni, hogy előtte ültél 4 órát, majd a baromja kijelentette, hogy fel lehet állni a körre Cooper lesz. Nekünk minden évben volt Cooper, kifejezetten úgy rémlik, hogy fél évente 1!
nálunk esős hideg idő van ma, kihagyom az edzést.
Illetve színt kell valljak. Héten kimaradt a keddi futás, sőt, ma sem pótoltam. Csüti megint csak kimaradt, pénteken kellene pótolnom. Illetve vasárnap még megmentem a mundér becsületét. Érdekes, 2-3 havonta rámjön egy ilyen apró lustaság hullám, és kimarad olykor 1 alkalom a heti 3-ból.
Hát köszi szépen inkább inkább kihagyom.
Kettő hét szünet visszatérek a pályára.
Ti készültök valamilyen versenyre mostanában?
talán elsőben volt párszor futás atlétika pályán, de utána a többi évben tutti nem volt. Mondjuk más is volt a torna tanár.
Szerintem ha valaki szerencsés és olyan általános iskolába jár ahol jó a tesi tanár és megcsináltatja rendesen a tananyagot az az egész életre egy jó kiindulási pont lehet és a sportot is szeretni fogja.
Ha pedig erődködölés az egész és nincs sikerélmény akkor biztos hogy az a gyerek az életben nem sportol többet.
Az is az igazsághoz tartozik hogy aki mindig i a lolka bolkát nézte a tv ben meg mellette ette a szendvicset nem sportolt annak húszon évesen elég nehéz lesz nekiállni sportolni mert nem úgy nőtt fel. Elkezdeni soha sem késő. de csak okosan először.
Nekem igazából a szakközépben jött el a respect, mert első Cooperen a cirka 30+ emberre köröket vertem rá, de szó szerint. Sok-sok évvel később, vagyis nem is annyira régen, meg volt nem 1x olyanom, hogy a járási focicsapat lejött edzeni én meg már ott futottam a köröket. Átöltöztek, dumáltak. Futottam. Bemelegítettek. Futottam. Kocogtak pár kört, nyilván vertem rájuk párat. Nekiálltak focizni. Futottam. Végeztek. Nekiálltak kapura rúgni büntetőket. Futottam. Elkezdtek szedelőzködni. Futottam. Elmentek és utána 20 perccel végeztem a futással. Na az első ilyen után előre köszöntek, majd később az edzőjük elkapott, hogy mi a faxért nem focizok én velük, meg amit itt művelek attól neki felszalad a szemöldöke a homlokán, mert az ő "fiai" lófaxt nem futnak ennyit soha. Hamar zártam a beszélgetést azzal, hogy kihagynám, hogy szétrúgják a lábam, a maratoni álmaim fontosabbak.
Mondjuk ma is volt ez az 1h 20p-es futás és a vége felé azon gondolkodtam, hogy ezt nagyobb tempóval kéne tolnom még 3x ennyi ideig és egyszerűen nincs meg fejben. Úgy érzem, hogy képtelen vagyok rá, holott 26km volt a max, amit már lenyomtam, terepen, gyak. értékelhetetlen mennyiségű frissítéssel. De a maraton akkor sincs meg fejben. Nem tudom elképzelni, hogy lefutom.
Annyit edzettem ma, hogy a fullra feltöltött wireless fülesem csontra lemerült. Az órámba volt 80%+ craft, most 20% körül van.
De ami a lényegesebb, hogy fogytam megint egy kicsit + jobban érzem magam, mint amikor elindultam, pedig nem volt ma kedvem ennyit mozogni... aztán kb. negyed óra után már úgy voltam vele, hogy nincs semmi a világon, amit szívesebben csinálnék, mint ott és akkor a futást.
ugyanezt éltem át mikor 30 volt és 18-22 évesek lemaradtak, vagy éppen közel se voltak annyira motiváltak mint én egy edzésen.
Pedig én nem is akartam játszani, mondom, van a csapatnak egy jó kapusa, én beállok ha kell, tudjátok mire vagyok képes.
Aztán még is jobban mentem az edzéseken mint a fiatalok.
Edző felrakott egy pályát semmi "nehézség" meg akármi csak egy kör alatt kb mindent bemozgatsz és közbe futsz is sprintelsz is. És 2x 5 kör volt ebből.. (felugrások ,térdfelhúzások, sprint, gugolva ugrás stb)
A fiatalakokat kellett volna látni feküdtek az első 5-ös utáni kis pihenőben azt meg akartak halni és igen büszkeséggel töltött el, az edző engem hozott fel példának.... Mondta hogy nagyon jól tudja mindenkinek más mennyiség kell meg genetika meg minden de itt is látszik kinek milyen az erőnléte és ennyit számít ha van egy kis plussz melo (értette a külön futásaimra) Már megérte<#idiota>#idiota>
Utoljára szerkesztette: grebber, 2020.02.12. 15:58:15