1945
Futás
-
#863 Nem is csak az, csak nem értem miért hiszi hogy csak egy PROFI futhat ilyen versenyen... azért írtam a posztot, mert számomra kurvára motiváló volt mikor olvastam, meg láttam.... gondoltam másnak is az lesz.. hát nem... -
hunbalee #862 Megszokhattad volna ,hogy ő időmániás. Bár a hobbifutást még mindig nem értem miért nézi xy időkhöz. -
#861 bazz, ne értetlenkedj már....inkább nézd már meg az indulókat... nem mind PROFI!!!! Azért linkeltem a hölgyek teljesítményét mert rohadt elismerésre méltó, pláne ha megnézed hogy van vagy 40 kilo.
De már írtam lentebb egyszer, nem mindenki PROFI ezeken a versenyeken értsd már meg. Saját szememmel láttam idős embereket indulni UTMB-n, tesomat, haverom tesoját és NEM PROFIK!!!!
Az egészet inkább egyfajta motivációnak raktam be...neked meg rögtön az időn, sebességen meg minden máson kell pörögnöd...
Utoljára szerkesztette: Tikal, 2015.03.10. 14:51:30 -
hunbalee #860 Hobbi szinten ha már a táv megvan már bőven korrekt más nem is kell szóval én elvagyok magammal. Március 14-15.-e szerencsére pont szabad hétvége lesz így megint le tudom futni a most már kötelezőnek bevett havi félmaratonomat! -
#859 Engem többek között az is motivál, hogy korrekt félmaratont fussak hamarosan, aztán majd talán jövőre maratont. Ez is motivál.
Nyilván a fő ok, hogy egyszerűen kell és élvezem.
Viszont most már lehetne folyamatosan jó idő este is, mert már nagyon unom, hogy kb. fél éve sötétben futok, vagy szemerkél, vagy fúj, vagy mínusz akárhány fok van. Unom. Jó időt akarok.
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.03.10. 14:42:30 -
#858 "A hölgy 3. lett a Transgrancanaria ultra trail versenyen. 125km táv és 8500m szint. 18:15:55 alatt teljesítette."
Nem profi. Nem. Nem az. Dehogy :-D -
#857 Persze, azt jelenti, hogy le lehet futni bármit, de ehhez nem kell profinak lenni, mint ahogy te gondolod... -
#856 Tessék kerestem neked egyet :-)
Egy, már a futásban nem ismeretlennek ez pl. egy kellemes kis kezdő cél:
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.03.10. 14:14:56 -
#855 "srácok, nátting iz impásziböl :)"
Ennek alapján azt hittem... -
#854 Lehet ez akkor nem a te sportod. Én azért megyek ki futni az erdőbe mert élvezem. -
hunbalee #853 Ez nem motiváció ez csak egy terv/elképzelés ilyet bárki csinálhat.
Mert nagy szavak ezek,de lehet ha már ott leszek az elhatározással ,hogy na ez a nagy nap azt összeesek 24kmnél.Bármi lehetséges.Aki hobbiszinten fut minimálisan is de szeretnie kell azt hogy mozoghat/futhat. Ha a hideg meg ajuj eső van miatt nem megy az ember meg nincs meg ez a kis szeretet akkor kár erőlködni.
Sokszor én is úgy vagyok hogy baszki szabadnapon van tilhanám a game-eket,de csak elmegyek futni ott rihaggyon meg ez a gyilkos gép.
Sőt most már van amikor edzés előtt is elmegyek.
Idén ha beledöglök is de lefutom a 42 km-t azt röhögünk egy jót. -
#852 Persze nem is lenne ezzel olyan nagy baj ha nem egyedül kéne csinálnom, ha nem a futásra magára kéne koncetrálnom hanem csak hogy futok vagy kimozdulok valahova, de igy egyedül ha nincs valami cél amiért kimozduljak akkor nem nagyon megyek .
Bringázni is akkor megyek mikor melóba oda vissza, mert van egy cél,de csak azért, hogy tekerjek egy kört azért nem venném elő a bringát.
A futással is igy vagyok csak a futkározásért nem nagyon mozdulok meg, mert semmivel nem lesz jobb ha üridőket is futok. -
#851 Rengeteg versenyző van aki nem profi és indul ilyen távokon. Az elsők nyilván profik, szponzoráltak, de rengeteg amatőr van. 60 éves bácsi az UTMB-n mit keres, meg ilyen kis vékonyka lányok, mint Dong Li a képen... de lefutják...és nem profik.
Ezt nem azért tettem be, hogy legyünk elsők... -
#850 Télen már az is sokat számít, ha egy héten 1x kimész 30 percet kocogni. Már ez is elég ahhoz, hogy ne indulj el lefelé az észrevétlen leépülés útján. A másik az, hogy bent a hóesésben is lehet a futással kapcsolatos gyakorlatokat végezni. Lehet bokát, vádlit, csípőt, sőt még egyensúlyt is fejleszteni. Ha ezeket a gyakorlatokat valaki 2 naponta műveli és mellette nem megy el futni 1-2 hónapon keresztül az olyan, mintha nem is hagyott volna ki szinte semmit, mert azok az izmok, melyek a futás közben igénybe vannak véve, azok át vannak mozgatva, sőt fejlesztve is vannak a torna által. (Erre is van a miCoach-ban edzésterv, ami direkt a futáshoz köthető izmok fejlesztésével foglalkozik. Próbáltam már többször is és nagyon szuper, max 20 perc/alkalom és nem kell hozzá szinte semmi extra.)
Ismerek olyan maratoni futót, aki egy évben 2x futja le a maratont. Ő is közölte, hogy télen nem hajlandó futni. Akkor, hogy képes mégis nyár elején és végén maratont futni? Hát úgy, hogy egész télen jégkorongozik. Tehát mit csinál? SPORTOL. Nem otthon nézi a filmeket, nem kockul, hanem min. 2 naponta edzésre jár, sportol. Nyilván nem mindenkinek megy annyira jól, hogy a jogkorongot is űzze, de a torna és a miCoach app az ingyen van és működik... -
#849 Egyrészt te nem csak ritkán futsz, másrészt neked elég komoly motivációd van = maraton. Repvez teljesen más szinten van, mint te, elve neki érezhetően még sok örömet nem jelent ez a mozgásforma. -
#848 Persze tudom, hogy igy van, csak valahogy mindig elmegy a kedvem attól, hogy minden évben teljesen a nulláról kezdjek mindent, mert a futásnál márcsak a hideget utálom joban. igy nem fogok kimenni hidegben futni. Benti futkározásra nem igen van lehetőségem.
Igy ha évközben fel is fejlesztem magam akár 5 ös perc/km-re jövöre ugyan igy lennék mint most. -
hunbalee #847 Én is céltalanul futkosok ha van időm,de hogy demotiváló lenne az kizárt.
Ha az lenne nem tolnám 2 éve és nem hagynám ott a legnagyobb függőségem a gépezést. -
#846 De én ezt nem értem :-(
Mikor futottál utoljára? Írtad, hogy ez az idei ELSŐ, tavaly, ha jól rémlik olyan november körül már nem futottál, tehát cirka 150 napot nem futottál. Ha abból indulok ki, hogy 2 hét kihagyás után mennyire nehézkes az első edzés, akkor tényleg nem tudom, hogy mit vársz?
Ez egy piramis, amit ha sokáig nem építesz, szinte kezdheted előröl. Nincs azzal gond, hogy most futottál egy majdnem Cooper tesztet, de szerintem alapozd meg és arra építs tovább. Az alapozás pedig nem azt jelenti, hogy kimegyek 15 percet futni, a saját erősebb tempómban, aztán lesz ami lesz...
Nem tudok neked mást mondani, csak azt, hogy ha érdekel ez az egész kövess egy edzéstervet és lehetőleg ne a maratonit, hanem legyen mondjuk a tisztességes 20 perc lefutása a cél, de a miCoach-ban, olyan tervet generálsz magadnak amilyet csak akarsz és mindjárt sokkal jobb lesz, hogy ott lesz veled "valaki" aki megmondja, hogy NE kezd gyorsan, fuss BEMELEGÍTŐ kört, emeld a tempót, csökkensd a tempót, na egy gyors 30mp-es sprint, etc.
Más világ egy edzéstervet tisztességgel végigcsinálni, meg kimenni csak úgy futni. Jó kimenni, csak úgy futni is, de az egy idő után könnyen céltalanná válhat, demotiváló lehet.
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.03.09. 20:21:39 -
#845 Sokat olvasgatok futókról, győztesekről, legendákról. Egy közös. Gyakorlatilag az összesre igaz, hogy amikor elkezdte komolyan venni a sportot, onnantól nem igazán volt más. Sokaknak az egész napját az edzés teszi ki. Úgy senki nem képes versenyen legalább a dobogóra felállni, ha mellette ott a meló, család, etc. Jah és a legtöbbször ott van mögöttük egy másik ember, aki mindenben támogatja őket (apa, férj/feleség) és nem kicsit az ő élete is rámegy a társa hobbijára.
Amatőr szinte se tartok, de így, hogy 2 naponta eljárok rendszeresen futni, már ez is pl. plusz teher a páromon, mert nyilván ha a pályán vagyok nem vagyok itthon, ha itt fáj/ott fáj picit, akkor azt illik legyúrni, kaja, közös kasszából költések futós cuccokra, ideje átszervezése miattam, stb.
A másik, hogy nagyon nagy %-ban ezt már gyermekkortól felszokták építeni, igaz vannak olyan kivételek, akik felnőttként érnek el sikereket, de ezek mind hosszútávú eredmények, mely ugye teljesen más izomzatot kíván, mint a sprintereké. -
#844 Na én is tul vagyok az idei elsőn, bár hamarabb abba maradt mert hivott a természet, igy 2,2km lett 14 perc valamennyi idővel. az első km még ment 6 os szinttel aztán a második már 7:30as, ugyhogy semmit nem számitott, hogy tavaly mozogtam e vagy sem. ugyan ott tartok mint elötte éven.
A vádlijaim bemerevedtek és annak ellenére hogy semmi fájdalmat vagy gondot éreznék nem tudom tartani a szintet még akkor sem ha fejben akarnám is megnyomni egy kicsit. -
#843 A hölgy 3. lett a Transgrancanaria ultra trail versenyen. 125km táv és 8500m szint. 18:15:55 alatt teljesítette. A legjobb női idő 16:53:27, a legjobb férfi idő 14:23:27.
interjú
A női első, Núria Picas
srácok, nátting iz impásziböl :) -
hunbalee #842 Nem. SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!Grebber vagyok csak haverom kölcsönadta az accountják ameddig tiltva vagyok -
#841 Gondolom nem mos kezdtél el futni :D -
#840 -
hunbalee #839 Ez mind a 13km-es távon belül voltak. Az elejét nagyon megnyomtam és majd meghaltam aztán összeszedtem magam. -
#838 Qrva kemény!
Egyedül a Cooper-ben lennék versenyképes, a többiben esélyem sincs egyelőre. Amikor 5k-t futottam legutóbb, azon még tudnék faragni jelenleg max 1-2 percet, de még az sem lenne versenyképes ehhez :-D
Mondjuk ezzel te is csak azt bizonyítottad, hogy a futásban mindig van hová fejlődni. A tavaly előtti eredményeimen pl. már csak röhögök.
Azt nem értem a listádban, hogy kb. a Coopert futottad a leglassabban, miközben 8km-t +1km/h-val gyorsabban lenyomtad. Hát whatthefák?:-D
A 10km-ed a leginkább irigylésre méltó nekem. Az bő 6 perccel futom lassabban. Brutál az eredményed!
-
hunbalee #837 Péntek 13
Január 93km
Február 81km
Március 25,xkm
Sajnos egyre kevesebb lesz ,mert elindult a bajnokság :(
-
#836 Január - 106km
Február - 61 km
Március eddig - 17km
Hogy álltok? :-) -
#835 Hát igen... a körözéshez baromi nagy monotonitás tűrőképesség kell. Szeretek én is terepen/erdőben futni, de itt Zalában kb. augusztus vége óta nem lehet terepre menni, mert abból nem futás, hanem dagasztás lesz és nem, nem túlzok. Eleve a fát szállító autók és a mezőgazdasági gépek brutál szétnyomták a már eleve is sáros utakat... talán ha lenne 2 hét száraz idő, akkor végre újra mehetnek terepre is. Így viszont kb. minden 6. futás betonon, a többi füves körpályán. -
#834 Az a helyzet, hogy te nagyon elmentél trail/hill running irányba, ott nyilván a sport része a megállok és gyönyörködök. Ellenben, mikor körpályán lenyomok 15km-t, sőt fél éve 90%-ban csak körpályán tolom ott már nincs sok mentség a megállásra.
Amúgy annyira durván beléd ivódik minden centije egy ilyen pályának, hogy sötétben szoktam olyan hülyülni, hogy becsukom 10-20mp-re a szemem és úgy futok. :-) -
#833 Amugy az a legdurvább számomra hogy hogy a francba lehet 80kort lefutni??? Én mar 5 utan megbolondulnek. Utálom mikor ugyanott kell futni, az erdei futasaim is mindig próbálom variálni, plusz sose futok ugyanazon az úton vissza ahol elindultam hanem keresek másikat. -
#832 Mióta terepen futok nem veszem ilyen komolyan azt hogy megállok. Van hogy felérek egy csúcsra es megállok gyönyörködni a tájban egy fel percre aztán futok tovább:) azelőtt ezt el sem tudtam képzelni, úgy voltam vele mint te hogy faszomma nehogy sétáljak mar mert akkor az egész futás el van baszva. Nyilván különbséget kell tenni verseny es sima edző futás között is... Persze simán csak futás közben én sem állok meg, akkor inkább rövidebbre veszem a távot. -
#831 Ha én megállok, akkor az azt jelenti, hogy feladtam, nincs értelme tovább gyalogolnom/másznom/futnom/kocognom/kínlódnom. Akkor bekerül aznapra egy egyszerű edzésnek, hogy 32km-t futottam.
Ez az egész történet számomra arról szól, hogy MAGAMNAK bizonyítsak. Ennélfogva, nem lógók el edzést, nem veszem lassabbra, amikor gyorsabban kellene futnom és nem szállok ki, még akkor sem, ha mocskos szarul vagyok (lsd tavaly nyár).
Nem véletlen, hogy ennyit kotlok a félmaratonon is. Más ennyi edzés után már 10 lefutotta volna, de én nem. Én építkezek, felépítek egy szép eredményt, amire büszke lehetek és ami után tényleg nem leszek kínos saját magam számára.
Talán hiba hasonlót elvárni más futóktól is... amatőröktől, kezdőktől nem is várnék el ilyesmit, de egy olyantól, aki blogot vezet róla, egy olyan akinek az index főoldalon szerepel néha a blogja? Attól bmeg a gyaloglás maratonon = gáz. De gyalogolt már 10km-es versenyen is. A 18 perces pace, meg szegény nagymamám emlékét sértő valami...
-
#830 És hazamennél 32km-nél mondjuk mert belesétáltál? Vagy végig futnád, de még az emlékérmet is visszaadnád? :)
( just teasing :) -
#829 Ha belesétálok az rém egyszerű ügy = failed. Try again.
Mont Blanc vs. a csaj hót' sík terepe... nem egy liga. -
#828 Mondjuk jövőre én is 50-et akarok futni, de nem 500km-t terveztem be rá az éven az is biztos. De ha majd ott állok a Mont Blanc tövében és belesétálok a futásba akár felfelé akár lefelé nem fogom szégyellni magam, ez van :) -
#827 azért remélem nem fogod szembeköpni magad ha véletlenül belesétálsz egy maratonodba.... -
#826 Egy biztos. Ha évekbe is telik, akkor is úgy fogom, mind a maratont, mind pedig az 50-et lefutni, hogy nem állok meg. Szeretnék utána még tükörbe nézni és úgy hívni magam maratonistának vagy talán majd egyszer ultrásnak, hogy az táv tényleg tisztességgel LEFUTVA volt.
Tanulom kb. 3/4 éve a futás közbeni frissítést is. 5:00-as pace körül inni már rég nem gond, olyan 4-5 hónapja már enni is tudok nem probléma (aszalt gyümölcs, keksz(!), banán).
A csaj 3 hónap alatt úgy "készült fel" a maratonra, hogy a korábbi éves lefutott km 500km körül volt, ha jól rémlik. Ez alapnak nem rossz, de szerintem 3x ennyi időt kellett volna ráfordítani és akkor végig is futja és nem 5+ óra alatt és nem kell neki gyalogolnia sem. -
#825 Az a helyzet hogy ez nem ilyen egyszerű. Az ultra az durva... ott meg szoktak állni pihenni, sétálni még a profik is....
Ultra maratonok megállnak emberek kijelölt helyeken és esznek isznak szarnak. Egy ultrát nem lehet összehasonlítani egy maratonnal, mert azt még lefutod megállás nélkül is, csak útközben iszogatva meg eszegetve, na de itt ennek a duplájáról van szó vagy éppen többszöröséről.
Tesóm ideje is szokott 8'/km is lenni, igaz neki van szint emelkedés is, olykor 2000-3000m is... ez egy más világ.
Amit a felkészüléséről írsz az tényleg gáz, 3 hónap alatt nem lehet felkészülni egy maratonra...
Utoljára szerkesztette: Tikal, 2015.03.04. 01:03:28 -
#824 Terheléses EKG
Kicsit káosz, mert 9-12 óra között lehet menni, de mindegy mikor mész úgyis szívni fogsz (várni, sokat). 10 körül mentem 1 óra előtt végeztem, maga a vizsgálat csak 13 perc.
Az ott levő hölgy (Zalaegerszeg Kardiológia) egy végtelenül kedves és szimpatikus radiológus volt, bár több lenne belőlük.
Átöltözni sportnaciba, futócipőbe lehetséges, sőt ajánlott nem utcai ruhában ott kínlódni.
Életkornak, magasságnak, súlynak megfelelően beállítják a masinát, előbb lassú séta, majd kb. 3 percenként emelik az adagot, a vége felé a dőlésszöget is.
Soha életemben nem futottam futópadon, nem lett kedvencem. Sokszor rám szóltak, hogy ne lépjek aprókat, ne lépjek hosszút, ne siessek annyira, mert elfáradok... hát ez nem történt meg :-D
Futás csak az utolsó pár percben volt, az is kb. annyira volt megerőltető, mint egy rémesen átlagos, rémesen unalmas edzés. Nyilván aki beesik az utcáról és nem félmaratonra készül, annak húzós lehet, de egy futónak ez nem gond. Enyhén megizzadtam mert meleg volt, de a számat ki sem kellett nyitnom, ment orron keresztül is végig.
Sajna eléggé stresszeltem, mert mi van, ha valami komolyat találnak, mi van ha lezúgok a futópadról... így már alapból 130/90-es nyugalmi vérnyomással mentem oda, meg 83-as alap pulzussal :-D
Alapból a pulzusom nyugalmi állapotban reggel, ébredés után 52-54, napközben 59-62 között szokott lenni. Tudom, mert elég rendszeresen mérem. A terhelés maximumán 173 volt a pulzusom, a max megengedett abban a tartományban 185 bpm, szóval lazán belül voltam :-) Teljes terheléskor a vérnyomásom 160/90 volt.
Viszont megerősítették a korábbit: ingerületvezetési zavarom van. Egészen pontosan "jobb Tawara-szárblokk". Az ottani kedves hölgy szerint ez nem akkora katasztrófa, elvileg a maratonnal se lehet gond, sőt ha nagyon akarom az ultrával se (a max táv 50km amit életemben tervezek lefutni.).
A bal Tawara-szárblokk a veszélyesebb. Elvileg az enyémmel meg lehet öregedni, de élsportoló nyilván soha nem lehetek, mert extrémebb, rendszeresebb és hosszabb szív terhelésnél lehet gond. Egy tanulmány szerint a hirtelen szívhalál egyik markere a Tawara-szárblokk probléma.
Alapvetően ez egy qrva jó hír, ugyanis mindenki gyors és szép halálról álmodik. Nekem erre most jobbak az esélyeim, szóval mindenképpen nyomni fogom a futást, persze továbbra is csak okosan, fokozatosan és ha meghalok, a legszebb halálban lesz részem: kint a természetben, madarak, fák, napsütés, lágy szellő :-)
Kint a folyosón találkoztam egy bal Tawarás ürgével, ő már 1x meghalt. Nagy mákja volt, hogy pontosan a háziorvos rendelőjében, pontosan egy kivizsgálás során állt le a szíve, majd a légzése, így azonnal újra tudták éleszteni és 10 éve nem volt újabb gondja, most 68 év körül van. Sudden death... ez ilyen.
Azt mondta, hogy nem érzett semmit(!!!), csak azt, hogy baromira elgyengül, nem tudja magát tartani, majd összecsuklik és a következő emléke már az volt amikor visszahozták... na utána viszont baromi szarul volt, émelygés, hányinger, végtelen gyengeség, megsemmisülés érzés, zsibbadás, falfehérség, stb.
Holnap megyek vissza a sportorvoshoz, aztán nem tudom mit mond, igazából meghallgatom, aztán futok tovább :-D
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.03.03. 15:14:42