1945
Futás
  • Palinko
    nekem a max 101 volt egy héten, és nem volt vízhólyag.
  • Tinman #1022
    Na jó, de az itt futóknál mennyi az a hosszú táv?

Félmaraton max. Annyitól meg nem szabad vízhólyagnak keletkeznie. Anno mikor pár hónapja lenyomtam, azon a héten összesen 50km lazán megvolt semmi vízhólyag nem volt, csak a lábaim fáradtak el eléggé, mert nem vagyok még hozzászokva a távhoz.

Holnap, ha az időjárás és a kedvem is oké, lefutom másodjára is :-)
  • Tikal #1021
    hát, a vízhólyag, főleg a lábujjaknál még jó futócipőben is előjönnek, nem tudsz tenni ellene semmit, max annyit, hogy nem futsz hosszútávokat :)

( nem véletlen vannak mindenféle praktikák, hogyan kerüljük el, vagy csökkentsük az esélyét hogy kialakuljonak... )
  • Tikal #1020
    nekem egyik cipőmben sem mozog a sarkam... talán mert jó méretet vettem? :)
  • Tinman #1019
    Vízhólyagom nincs, az a kényelmetlen vagy rosszul bekötött cipő indikátora. A jó futócipő nem csinálhat vízhólyagot egy kicsit sem.

Futni tegnap is egy szál fehér póló (napfényt szépen visszaveri), rövidnaci és futózokni (nem pamut!) futottam. Ha nincs senki a pályán, akkor pólót is levetem és árulom a jegyeket a male boobs showra.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.05.14. 15:18:01
  • grebber
    Nekem a futásnál a súlypontom vagy minek nevezik a lábfejemre megy mer nekem hólyagos csak a láb újaim végén a köröm rész előtti/alatti szokott lenni csak. Sarkam nem igen volt vízhólyagos .

Így a mostani meleg időben való futásban rájöttem kéne venni nyári szettet ,mert kicsit felforr az agyam ugyanabba a szettbe amibe -7fokba is futottam. De legalább izzadok mint a ló
  • zenoka
    ahoz nincs is de ha nincs rendesen bekotve a cipod akkor amikor talajtfogsz es elrugaszkodsz a labfejeden a sarkadnal elvallik a cipo a labadtol ami kidorzsoleshez vagy vizholyaghoz vezethet ha erzekenyebb a labad..
  • Palinko
    erre is használható biztosan, nem véletlenül hosszú az a fűző, de ha komolyabban futsz a sarkadnak nem sok köze van a talajhoz, szóval nincs hólyag sem, terepfutáshoz viszont jó lehet nagyon is
  • repvez
    Ez tényleg igy van vagy c sak megint kamu video és teljesen hülyeség?
  • Tinman #1014
    Nah új rekord... áprilisban 111km-t futottam le összesen :-)

Idén elég jól állok: 400km megvan már :-D
  • Tinman #1013
    Nekem utoljára 1 éve csinált ilyet 1x, akkor is csak rövid időre.

Arra gondoltam, hogy a telefonom nem volt már rég újraindítva az lehetett a baj talán... most néztem több, mint 2 hónapja megy restart nélkül.
  • grebber
    Nekem ilyen januárban volt sok sok kmem elveszett.
    Ezért is fogtam egy zoknimat levágtam a sarkánál és futásnál abba teszem és a kezembe van végig.
    Amióta ez a socks proteksün van a telon nem örül meg mert nem párásodik és nem hagy cserben.
  • Tinman #1011
    Ehfaxom -.-

Ma edzésterv szerint 1 óra 25 perc lett volna. Gondoltam 1 óra körül ha úgy érzem, hogy van kedvem hozzá, megint letolom a félmaratont. 1 óra 5 perc körül elment a GPS jel, de már előtte is túl lassú sebességeket írt ki. Aztán visszajött, megint elment, majd végül 10 percre totál elszállt, csak azért, hogy tök pontatlanul visszatérjen 1-2 percre és újra elment 5 percre. A legvégére megjavult, mikor sprinteket futottam. Szóval, maradt az 1 óra 25 perc, letettem a mai félmaratonról, meg elvesztettem ~2.5km-t. Köszrohaggymeg -.-

Nagyon rég csinált ilyet... talán az lehet baj, hogy hónapok óta nem kapcsoltam ki/be a telóm.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.04.29. 21:43:11
  • Tinman #1010
    "In summary, if you want to buy this product, don't. Rather poke yourself in the eye with a long stick, its less painful."

-írják az Adidas miCoach smart watch-al kapcsolatban. Kemény.

Olvasgattam friss véleményeket és bár javítottak a GPS pontosságán, a GPS jel gyorsabb meglelésén, az akksi időn, de még mindig rettentő sok gond van vele és a garanciális ügyintézés is egy rémálom.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.04.29. 14:28:14
  • grebber
    Na az a másik amit nem értem adott egy hatalmas cég (adidas) és hogy nem áll össze valakivel vagy saját maga csinál egy értelmes órát.

Már szinte minden "csőves" cég órája 8-10(+) órát bírnak GPS-el.Nem akarom elhinni, hogy ezt nem tudták megoldani.Remélem jön majd az adidas órából valami 2.0 ami ugyanez csak tudja ezt a 8-10 órát.
  • Tinman #1008
    Hát ja... nekem sem lenne rossz megszabadulni a telótól, de miCoach óra meg ha fele ennyibe kerülne se nagyon érné még. Bár nem tudom mennyit javítottak rajta, de startkor eléggé szidták a vicc akksi idő miatt. Egy maratont nem is nagyon bír ki, főleg akkor nem ha még zenét is hallgatsz róla.
  • grebber
    Tökömért nem szakadnak már el ezek a szarok a telefonoktól. Így is nyűg cipelni futás közben a telefont,de még nem sikerült rávennem maga hogy egy szaros óráért 85k-t kifizessek.
    Ez a Mio Alpha is inkább legyen 80-90k ,de akkor legyen benne GPS 10-12 óra használhatósággal meg minden egyéb ami a többi futó órában van.

Okosórák is lószart okosak mikor kell oda is a telefon.

Utoljára szerkesztette: grebber, 2015.04.29. 11:47:39
  • Tinman #1006
    Nem értek egyet.

"If you're really into heart rate training, the $200 Mio Alpha 2 offers a very accurate sensor, comfortable design and an informative app to go along with it. This watch captures your rate more quickly than any fitness tracker I've used, and it maintains that signal throughout even the most rigorous workouts."

A Mio Alpha 2-öt egy dolog miatt szidják... az pedig az ára. 50-55k, és semmi mást nem tud, csak mellpánt nélküli PONTOS pulzust mérni és azt kijelezni és közvetíteni mondjuk a telódra. Nekem pontosan erre kellene, de ez nekem is sok érte... azért majd kiizzadom, de szerintem idén már nem fog menni.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.04.29. 11:34:54
  • Tinman #1005
    Azt skippelném :-D

"Utóbbit gyorsan orvosoltam egy cserével, de semmi javulás, sőt. Olyannyira, hogy a félmaratont már 137-es átlagpulzusra hozta ki a masina, egy percen belül 155-ről 97-re zuhanó, majd onnan pár másodperc múlva ismét 148-ig emelkedő görbével, mindezt majd' két órán keresztül... hát, ez gáz. Utánaolvastam, és nagyon úgy tűnik, hogy a pulzusmérő övvel van baj, elhasználódott az anyaga, vagy mi a lótúró. Úgyhogy bánatosan bocsánatot kértem a hitelkártyámtól, és megrendeltem egy új övet, jövő hétfőre elvileg már hozzák is, alig 28 euró, postaköltséggel... sír a lelkem, ha ezt félévente meg kell rendelnem, az nem lesz vicces."
  • Tikal #1004
    És mi van a micoach pántos pulzusmérővel ha már úgy is Adidas-os vagy? :) 25e körül lehet...
    Utoljára szerkesztette: Tikal, 2015.04.29. 11:15:10
  • grebber
    Sokan ahol feldobják a kari pulzusmérést egyből lehurrognak mindenkit ,hogy az csak pénzkidobás semmi értelme pontatlan stb.

Én is be szeretnék szerezni egyszer egy pántos megoldást.Csakis kíváncsiságból, hogy futás alatt mit össze nem szenvedek majd a pulzusszámmal.
  • Tinman #1002
    Tudom, hogy kellene, de egyelőre mindig másra kell a pénz :-/

Ez idén nem fog menni, sőt új cipőm se lesz. Menne, csak meg kell húzni picit a szíjat, mert a szüleimnek pénzzel rengeteget kell segítenem.

Mio Alpha-ra gondoltam, mint minőségi, pánt nélküli, pulzusmérős óra. 50k körül van.
  • Tikal #1001
    Pulzusmérés? Tudod ugye hogy különböző pulzustartományokban való futásra másképp reagál a test, pl 100-120 körül fogyás, zsírégetés, 130-140 körül izomépítés.... a számokban nem vagyok biztos, utána kellenne nézni, de valami ilyesmi. Lassan tervezem egy pulzusmérő óra beszerzését...
  • Tinman #1000
    Jól is teszed! A hosszútáv rólam szabályosan leéget mindent. Már egyre többen beszólnak, hogy úgy nézek ki, mint egy agár :-D
  • Tikal #999
    Próbálok gyorsítani 5k én 10k, erre gyúrok :)
  • Tinman #998
    Igen értelek... amúgy te most merre jársz? Hol tartasz? Milyen edzést művelsz?
  • Tikal #997
    Igen, de aztán elkezdtünk cipőt használni, hogy védjük a lábunkat és gyorsabbak legyünk :) Igazából csak egy gyorsabb cipő kell, illetve egy barefoot like cucc. Persze ha tudsz terepen futni mezítláb az csak jó, de óvatosan. Én most vettem egy neutrális cipőt, remélem beválik és tervezek mellé egy Nike Free-t a rövidebb távokra ( ugye ez lenne az a cipő ami a barefoot futást imitálná. Többi gyártónak is van már hasonlója )

Edzés formának nagyon jó, de ha megnézed senki nem fut mezitláb versenyeken mert az gyorsabb :)
  • Tinman #996
    Nagyon jól mondod! Az a vicc, ha cipőben lassan futok jobban megfájdul itt-ott, mint ha u.e. gyorsabban tenném. Lehet, hogy a köv. futócipőm barefoot-féle lesz.... hmm. Végül is az afrikai emberkék se sportcipőben futkorásztak, hanem full mezítláb.

Meg is van a maraton mellé az új célom... 5k, 10k, félmaraton mezítláb :-D

Bezony!

Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.04.28. 13:11:49
  • Tikal #995
    Of course, lábközép vagy láb első részére kell érkezni :) Ha a cipődben sarokra érkezel akkor az egy rossz cipő... Az is vaószínüleg a cipőd "hibája" hogy lassabban futottál benne. Gondolom nem sprint cipő, hanem egy stabilitás cipő, azok pedig nem gyors futásra vannak kialakítva. Nagyon nagy különbségek vannak cipők között ilyen téren...
  • Tinman #994
    Hugh gyerekek... ha erősíteni akarjátok a vádlitokat, fussatok mezítláb. Brutál. Félmaraton után nem volt izomlázam, most szaros 3km után alig bírok lépni az izomláztól :-D

Tegnap laza 8k volt, tök egyedül voltam, mert jött egy kisebb vihar és a kényesek elmentek haza. 5k-t cipőben, utána 3k-t mezítláb nyomtam. Próbálgattam mi a max sebesség amit mezítláb ki tudok hozni magamból és úgy fest több, mint amit cipőben ^^ WTF!?

Nagyon fura élmény így futni és ha pl. már érzed, hogy fáj egy kicsit, vagy nagyon feszül a sípcsontodnál, mezítlábra váltva ez 1 perc alatt elmúlik, mert a vádlidra megy a terhelés. Rájöttem arra is, hogy mi a szerintem helyes technika. Nem szabad, hogy a sarkad leérjen, hanem inkább az ujjaidon és a lábad elején, a kis párnáidon, szinte ilyen fura ninja futásban kell nyomni. Nekem bevált.

Múltkor nem törődtem a sarokkal, akkor a bokám megfájdult. Szerintem akkor ez a tegnapi a helyes technika, mert az izomláz az egészséges, természetes dolog, de a sarok fájdalom nem az tuti.

Majd még kísérletezek :-D
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.04.28. 09:14:51
  • Tinman #993
    Semmi gond nincs azzal, nálam is előfordul.

Értékelést, vagyis tényleges pontszámot kizárólag free run-nál, vagyis edzésterv nélküli futásnál ad.

Edzésterv esetében nem pontoz, hanem %-ot ad arra, hogy mennyire pontosan követted az edzéstervet. Amikor a végére érsz egy adott edzésnek mondja is a telefonod, hogy workout complete és egy összegzést, de azt is mondja, hogy futhatsz tovább, ha akarsz, mérni fogja azt is, de ez a további futás NEM befolyásolja az edézsedre adott százalékot. Tehát, ha neked 30 perces edzésed van, de te 50 percet futsz, akkor csak a 30 percre kapsz %-os teljesítést (hogy mennyire az előírt zónák szerint futottál), a maradék 20 percre nem kapsz semmilyen értékelést, de természetesen az is rögzülni fog mint lefutott km, és az egész edzés átlagsebességébe, pace-be, elégetett kalóráiába is beleszámít.
  • repvez
    a micoach az hogy értékel egy olyan edzést amit nem akkor fejezek be amikor vége a programnak? Gondolok itt olyanra, hogy betervez egy 25 perces kék zöld futást és még ráhuzok vagy 10 perc zöldet vagy ahogy esik. akkor ezután hogyan kalkulálja a többi tervet?
  • Tinman #991
    Az utolsó sorod a leglényegesebb. Gyűjtsd a km-t. Nem kell erőltetetten rohangálnod. Jó ideig csak rendszeresen járj el futni 20 max. 30 perceket, mondjuk 2 naponta.
  • Tinman #990
    Én az edzéstervben hiszek, nekem az brutál sokat segített. Mert ha van edzésterv nem gyárt az ember kifogásokat, hanem eljön az edzés napja és megy futni. Nem érdekes, hogy sötét van, eső van, hideg van, vagy éppen k. meleg, megy és csinálja és nem hagy ki egy napot sem. Már pedig, ha valaki így tesz, akkor fejlődni fog.

Gondolom Nike appjában is van, de a miCoach-ban van 5km-es felkészítő. A 6-os paced alapján neked a legegészségesebb egy LVL4-5-ös 5k-s felkészítő lenne. Az nem is túl langyi, nem is túl kemény. Előtte assassement workout a felméréshez/szinted beállításához erősen ajánlott.
  • Tinman #989
    Futocipok.com-os rendelés? Ott szoktak ilyen ultra rendesek lenni, nagyon bírom őket. Mondjuk Spurival sincs semmi gond, nagyon kedvesek voltak ott is és nagyon lelkiismeretesek. Ritkán vagyok így, hogy 1x egyik boltban, másszor a másikban vásárolok, mert nem tudok dönteni, melyiknek adjam a pénzem :-)

• Tikal #988
    Azért a jó cuccoknak meg van az előnye... nekem egy Salomon deréköv van, a kulacs hátul van, fél literes, 45 fokban döntve, nagyon könnyű kivenni és visszarakni, nem akad be, nem kell matatni és nagyon stabilan tart, nem mozog.
  • Tikal #987
    szerintem több hónap alatt növeld a távolságot, a sebességet meg ne nagyon, azt majd akkor mikor már magabiztos vagy a távodon, mondjuk elérted az 5k-t majd a 10k-t
  • Tikal #986
    Még csak most vettem meg az új cipőt, de nem érkezett meg. Online rendeltem, elvileg a méret jó lesz, mert a gyártó ugyanaz mint az előző cipőmnél. Support segített kiválasztani, és azt mondták próbáljam ki, ha nem jó küldjem vissza... kérdeztem, a lakásban? :) Nem, azt mondja, menjek benne futni és ha nem vált be küldjem vissza választunk másik típust :) Szóval van pár hetem a tesztelésre. (Persze lehet nem minden típusnál van ez az opció, majd kiderül )
    Utoljára szerkesztette: Tikal, 2015.04.26. 00:56:02
  • shaba23 #985
    Sziasztok!

Sokadik futóedzés újrakezdésemnél tartok (na jó, csak ma kezdtem) 3km megy 10km/h-val (futópadon futottam súlyzós edzés után.
    "rövid"távú cél az 5 majd 10km kb ezzel a sebességgel, esetleg gyorsabban.
    Gondolom előbb a távot kellene teljesítenem és csak azután növeljem a sebességet?
  • repvez
    Na tegnap megvolt a futás , nem rögzitettem ,mert nem tudtam sehova eltenni a telefont,de 1 percet javitottam az idei eddigi legjobbamhoz , 18:37 a 3200 m.
    Használtam izomlazitó krémet és egy kis italport ( HOT blood) a futás elött egy órával. nem tudom mit segitett vagy csak az hogy volt kivel futni és valakihez igazitani az iramomat közben ,de a lényeg, hogy nem fájt közben a lábam csak a gyomorszájam.

Ezután már mehet a kényszer mentes km gyüjtés .