1945
Futás
  • grebber
    Álomcél lol. Nekem a 42,2 na az álomcél.
    2 óránál vagy , 15 percet lazán tudsz faragni rajta. 1:40-1:55 között van az én átlagom is. Az hogy egyszer kipréseltem magamból azt az 1:38-at kb soha többet nem fogok olyat szerintem.
    Nyáron lesz 2-3 hét leállásunk akkor keresek valami értelmes korházat ahol foglalkoznak is az emberekkel és megnézetem a lábaim mert ez a nyomás a térdembe kiakaszt.
  • Tinman #1062
    A félmaratoni időd, nekem kb. álomcél. Ha annyi idő alatt ha 1x menni fog, mocskosul elégedett leszek.

Szóval, ha ebből az időből picit leadsz, beállsz 5:30-as pace-re, akkor nem fogsz 25km-nél annyira elfáradni, ott futás közben kicsit feltöltődsz (magnézium, izotóniás ital, energiaszelet) és meglesz a 42 lazán 4 órán belül erre fogadni mernék.

Qrvára szívesen kísérnélek biciklivel! Az egyetlen gond, hogy szerintem több 100km-re laksz, mert én majdnem a horvát határ mellet Zalában.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.05.31. 09:53:52
  • grebber
    A másikra meg , hogy "gondolom valami qrva jó időt akarsz mi? "

Nem egyáltalán nem akarok első körben a cél ,hogy valaha legyen bennem annyi akaraterő hogy a táv sikerüljön és mindez 6 órán belül legyen.
    Arra az életem felrakom hogy a 4.xx / km-es félmaratoni időt nem fogom tudni tartani. Még 25 km-ig éppen hogy kiszenvedem de érződik, hogy fogy a kraft de nagyon.

Amúgy meg senki nem lenne olyan hülye hogy órákig nézze a szenvedésem ....
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2015.05.31. 09:42:43
  • Tinman #1060
    Beszarás :-D Akkor kell valaki, aki mondjuk biciklivel/robogóval "végighajt". Nála víz, energiaszelet és meglesz a 42k... tuti van ilyen haverod a focicsapatba, aki vállalná nem? Persze, ha te nem akarod, az más.
  • grebber
    Kb igen.
  • Tinman #1058
    Ez nekem magas :-)

Lenyomod k. jó eredménnyel a félmaratont (láttuk), majd elérsz ~22km-hez és megunod? "A faxom, hazamegyek gépezni, elég volt!" Ez történik vagy mi? :-D
  • Tinman #1057
    "Volt egy kis sulyfeleslegem" "De volt olyan, hogy minden hetkoznap futottam 10km-t tobb heten keresztül" "Viszont a labam ritka szar valamiert." "varosban" "bemelegitek&nyujtok futas elott"

Hát szerintem a kérdésedre te magad is tudod a válaszokat, de azért bővebben:

- súlyfelesleggel fél-1 évig csak tempós séták javallottak, mert az ízületek rettentő lassan alkalmazkodnak a megnövekedett terheléshez
    - betonon futsz, a lehető legrosszabb.
    - túl sokat futottál... sőt mocskosul, sokat futottál és totálisan túlterhelted a lábad! 10km, minden hétköznap az heti 50km, havi 200km, ami egy 1 éve futónak NAGYON NAGYON RETTENETESEN SOK! A fokozatosság elve a leírtak alapján teljesen kimaradt. Magyarul rosszul alapoztad meg ezt az egészet. A leírtak alapján elég hamar túlterhelted a lábad. Igen, olvastam, hogy már nem futsz ennyit, de a tested nem felejt...
    - a nyújtást a futás után végezzük és nem előtte. Sok nőnél látom, hogy u.e. a fassssságot műveli. A hideg, merev, dermedt izmait nyújtja futás előtt. Baromság. A bemelegítés szuper az kell is, majd jöhet a bemelegítő kör (1-1.5k elég). Utána jöhet az edzésterved, vagy nem tudom mi alapján futsz, utána jön a levezető kör, és utána nyújtás! Ekkor ugyanis a jól "bejáratott" izmokat és ízületekre hat a nyújtás jótékony folyamata.
    - azért fáj a sípcsontod melletti izom már 2km után, mert gyenge. Értem, hogy erős vagy, levered Klicsko-t, olyan a vádlid, mint Ussain Bolt-nak, de akkor is gyenge az az izmod. 2 oka van: Vagy csonthártyagyulladás, de mivel írtad, hogy utána nem fáj, ezért ezt ki lehet húzni, így már csak az marad, hogy a betonon történő futás nagy terhelést jelent a lábnak. Minden egyes lépéskor egy kisebb becsapódás történik, amit nálad valószínűleg az az izmod vezet el, mert olyan a futótechnikád. A futáskor a gördülésre kell törekedni. Azt mondják, a jó futó lépteit szinte nem is hallani (Chi running), mert gördül és nem becsapódik a lába a talajon.

Mi a megoldás? Torna és a futás mennyiségének csökkentése 1.5 hónapig. H-K torna, SZ futás, CS-P torna, SZ futás, V-H torna és így tovább. Milyen torna? Célzott. Endomondo tudtommal erre alkalmatlan, mert nincs benne Reduce Injury Risk edzésterv. Adidas miCoach-ban van. Azt ha tisztességgel csinálod, garantáltan nem lesz gondod és nem csak a sípcsont melletti izmod fog rendbe jönni, hanem kb. minden ízületed és izmod ami a futáshoz kell.

Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.05.31. 09:31:57
  • grebber
    Akaratgyengeség semmi több.
  • Tinman #1055
    Magamból kiindulva, meg az akkori fáradtság/közérzet alapján azt mondom, aki lefutja a félmaratont, annak 30km is megy. Miért nem próbálsz meg 30-at futni? 2-3x lenyomod mondjuk őszig, utána megpróbálod a 35k-t... tavaszra meglesz a 42 is.

Megfájdul valamid durván? Vagy mi a gond?

Jó, hát nekem is nyilván olyan helyeken kezd el fájogatni, ahol előtte soha, de kis fájdalom az belefér...
  • zaki
    Hi. Aki akar vegyen fel baratnak nyugodtan, itt az Endomondo profilom :D
    Kb egy eve futok rendszeresen. Volt egy kis sulyfeleslegem, azert kezdtem el futni. Nem vagyok most se egy nagy futo, 2 naponta szoktam futni 2X5km-t varosban. De volt olyan, hogy minden hetkoznap futottam 10km-t tobb heten keresztul. Most is tudnek, csak mar nincs meg a cel, ami eleinte volt :D Viszont a labam ritka szar valamiert. Nagyon sokszor bedurrannak az izmok a sipcsontjaimnal kb 10 perc utan (2km). Picit megallok ilyenkor (piros lampanal nyujtok egy kicsit), es lefutom a maradek tavot (az elso 5km-t). Aztan mikor elerem az 5km-t, tartok egy kis pihenot, nyujtok, es mikor jovok vissza olyankor mar nem szokott fajni a labam. Pedig mindig bemelegitek&nyujtok futas elott. A cipovel sincs sztem problema. Nem hiszem, hogy csonthartya gyulladas lenne, mert futas utan nem faj a labam, izomlaz sincs mar. Mi lehet a gaz? Sz@rul futok, rossz a technikam?
  • grebber
    Sehogy. A havi 1 félmaraton mindig megvan semmi több. Esélytelen a 42 km majd talán egyszer valamikor vagy soha.
  • Tinman #1052
    Grebber!

Hogy állsz a maraton kérdéssel? El nem hiszem, hogy nem tudnád lefutni... gondolom valami qrva jó időt akarsz mi? :-)
  • Tinman #1051
    Újabb kis rekord: Ebben a hónapban ~112km-t futottam. Ez eddig a legtöbb egész életem során, amit egyetlen hónap alatt lenyomtam.

1 éves sincs a tavaly vett cipőm és már úgy járok 800km felett vele, hogy a régit is próbálom rendszeresen befogni. Elvileg 1000km körül cserélnem kellene, vagyis nyár végén mindenképpen. :-(((

Jah és tavaly EGÉSZ évben 650km-t futottam le, most 2015 felénél járva már 500km-t lenyomtam idén. Ha nem lesz semmi baj, az 1000km röhögve! :-)

Nagyon várom már a maratoni felkészítőt, de addig még hátravan egy félmaratoni teljes edzésterv, mert hiába futottam már le 2x a félmaratont, a maratontól úgy be vagyok szarva, hogy arra szavak nincsenek... nem akarom elcseszni, nem akarok sétálni, nem akarom feladni, és még relatív jó időt is szeretnék futni. Idén 100%, hogy nem futok maratont...
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.05.30. 21:32:28
  • Tinman #1050
    Öööö... de :-D

Ugyanis korábban mindig olyan cipőket vettem, amik picit nagyobbak voltak... legfeljebb vastag zokni ment bele. Ellenben a netes vásárláskor pontos méricskélés fojt és valóban, k. pontosan akkora a cipő, mint a lábam. :-D
  • Tikal #1049
    Ne mond hogy csak egy netes vásárlás folyamán derült ki számodra hogy az egyik lábad erősebb:) amugy nekem is az, legszívesebben fel számmal nagyobbat vennék ra mint a másikra :D
  • balintk
    Köszönöm a válaszotokat!
  • Tinman #1047
    Futocipok.com vagy spurifutobolt.hu, de személyesen érdemes. Hiába vannak módszerek, hiába kedvesek, cserélheted, akkor is ott a boltban kellene kipróbálnod... nekem holt ugyan abból a szériából a 4. lett kényelmes. Az 1. netes futócipő vásárlásomnál meg kiderült, hogy az egyik lábam erősebb, mint a másik, ezért az egyik lábamon a mai napig az a cipő kissé szorít a másikon éppen jó, de emiatt 6 hónap alatt elkopott belül a sarkánál a bélés... garban javították, de ez mind megúszható lett volna személyes próbával.
  • Tikal #1046
    Sehol. Próbáld fel boltban és vedd meg ott. Csak akkor vegyél neten cipőt ha ismered már a lábtípusod, esetleg ugyanolyan cipő kell mint a jelenlegi.
  • balintk
    Sziasztok!

Hol érdemes most (neten) futócipőt vásárolni?
  • Tinman #1044
    Sir, yes sir! Frissítés miatt nekem így volt kényelmes.

Már qrvára unom amúgy. Ha külső íven is futom, akkor is min. 50kör. 25.-nél fordulni szoktam, vagy van, hogy előbb. Télen még elment, meg rövidebb távon oké, de már a 2. félmarcsi.

Viszont elmentünk párommal bodzaszörpnek valót szedni erdei utakra vasárnap és számomra még mindig nem futható. Nincs terepfutócipőm, a füves/aszfaltos pályára valót pedig nem viszem ki oda sárt dagasztani, de ha ki is vinném: balesetveszélyes. Ezek az aszfaltra való cipők a nedves talajon, alig biztosítanak kellő tapadást... hát séta közben csúszott picit a lábam.
  • Tikal #1043
    ez a sportpálya megint? mert 580m szint van benne :)
  • Tinman #1042
    Meh... 1 óra 30 perces futásom volt. 15km-nél: "Áááá faxom, legyen félmaraton!" :-)

2. félmaratonom. Javítottam ~4-5 percet a múltkorihoz képest, ami 1 teljes km javulást jelent. Grebberhez képest ez persze egy szánalmas fos eredmény, de Grebber már akkor futott/sportolt, amikor én még a hasamról ettem le a chipset filmnézés közben :-D
    Majd belejövök :-)

Dat time :-DDD

Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.05.16. 09:18:58
  • repvez
    és mennyivel kellemesebb a futásnál !
  • repvez
    ok,de neked a futások között van kivel eltölteni az időt(játék/filmnézés/focicsapat), igy neked egyfajta kikapcsolódás amikor egyedül lehetsz, nekem meg pont az egyedül létből van már elegem .
  • grebber
    Nekem sem ad semmit, nekem se öröm mert fel kell kelnem a géptől és addig se tudok filmezni /játszani egyszóval csak nyűg főleg 3 műszakos meló és fociedzések + hétvégén bajnoki mellett.
    De mégis csinálom, hogy miért senki nem tudja ,de csinálom.
  • Tikal #1038
    és a környezetedben tényleg nincs senki aki futna veled? vagy nem is próbáltál még keresni? Mert az tényleg sokat számit...
    Utoljára szerkesztette: Tikal, 2015.05.14. 21:28:29
  • repvez
    ezt nem mondanám magamról, csak ami nem nagyon érdekel vagy nincs olyan nagy haszna abba kevesebb energiát fektetek be.
    Ahhoz, hogy ez megváltozzon ahhoz kellene a motiváció, a jó hangulat egy társ vagy egy cél amit el kell érnem a futással és hogy mint Tinman örömöt okozzon a futás és ne szenvedést ,de amig nem ad semmit sem a futás addig nehéz rávenni magamat .
  • grebber
    Akarat gyenge vagy van ilyen. Én már mióta készülök egy hosszabb távra ,de azóta se jutottam el addig ergo én is csira vagyok akaratilag :(
  • Palinko
    ha csak nem intervallum futás az a 3-5 km
  • Tikal #1034
    3-5km nem elég a fogyáshoz, ott még nem igazán kezdi el a szervezeted égetni a zsírt, inkább használja a gyorsan feldolgozható energiát, cukor szénhidrát
  • repvez
    A motiváció hiánya miatt nem futok többet 3-5km-nél egyszerüen elunom az egészet és megálok , javitana a helyzetemen ha nem a kietlen pusztában vagy az utpatkán kéne futnom , meg ha valaki legalább lenne velem.
    De igy semmi nincs ami miatt tovább szenvedtessem magam. Egyelöre még nem vettem észre magamon a fogyás jeleit pedig egy 10est jó lenne ledobni 93 kg vagyok most 192cm-hez.

A cipő meg max a rossz zokni választás vagy a cipőn lévő logó dörzsolte ki a lábam a talp oldalát vizhólyagosra,de még olyan cipőt nem gyártottak ami ne tette volna ugyan ezt nálam.
  • Palinko
    ja, hegyen szerencsére nem voltak kutyák, bringával és szerencsével leráztam őket. tényleg megdöbbentően jók az élettani hatásai
  • Tinman #1031
    Terepen 35k az rettentő szép! Nekem terepen 15k a max eddig, igaz én nem is vagyok olyan terep mániás mióta a semmi közepén megharapott egy kutya (+2 társa is ott volt)... azóta félek.

Anno középsuliban megyei futóversenyekre küldtek, de amikor olyan kedvem volt, akkor jó voltam, amikor csak a gaming érdekelt, akkor meg azt sem tudtam hányadik vagyok :-D

Abba hagytam. Évek elteltek, eljártam harcművészetre (WT), az marha jó volt, vissza is hozta a kondin, de amikor már havi 30k-t kellett fizetnem, léptem. Megint évek kimaradtak, aztán jöttek a mindenféle hülye gondok. Amikor már eléggé éreztem, hogy innen lefelé visz a lejtő, elkezdtem 1-2 hónapig sétálgatni, majd 2x6 percet futni. Első ilyen futásom után olyan szarul voltam, mint egy kivert kutya. Szánalmas volt, mennyire gyenge voltam. Ha visszamehetnék az időbe úgy 3.14csán rúgnám magam, ahogy csak lehet -.-

Minden télen 2x tuti beteg voltam (hörghurut), emésztési gondok egyre durvábbak, ízületi fájdalmak a mozgásszegény életmód miatt, egy emelkedőn felsétálva már lihegtem, vércukor gondok... ezek mind eltűntek! Java részük már HÁROM hónap mozgás után! Magam sem hittem volna ^^

Szóval, 2.5 év futás után ott tartok, hogy eltűnt a semmibe a pókhasam, fogytam 6 kilót, 3 perc 19mp a leggyorsabb 1km-es pace-em, félmaratont megállás nélkül első próbára körpályán lefutottam, meg idén a havi átlagom 110-120km között van, maratonra készülgetek, de azt csak jövőre merem bevállalni... meglenne talán idén is, de nem akarom magam túlhúzni.

Nekem a futás rengeteget adott és ezért annyira hálás vagyok, hogy maximum 3-5 napra vagyok hajlandó abbahagyni nagyon szélsőséges időjárás miatt.
  • Palinko
    ja meg a vízhólyaghoz, hogy nekem is volt, az első 2 cipőm orra nem volt elég széles, és mindkét kisujjamon előjött dörzsöléstől, de az Adidas megoldotta számomra is jól.
  • Tinman #1029
    Hát akkor rossz topikban vagyok :-D

Azt hittem itt még a maraton is ritkaság számba megy... Repvez meg ilyen 3-5km-eket fut max, tudtommal.
  • Palinko
    szerencsére semmi testi oka nem volt, csak elmentem nyaralni, utána meg valahogy elmaradt. ilyenkor már sajnálom, de nincs kedvem megint elkezdeni. soha ne hagyjátok abba amíg csak tehetitek, mert már érzem újrakezdeni nehéz lenne.

terepen 35 volt a max hegyen és ott sem lett semmi vízhólyag, pedig akkor volt rajtam először a Glide, szóval tényleg nagyon bevált nálam.
  • Tikal #1027
    Nem attól lesz vízhólyagod, hogy heti 100, hanem a napi 100tól:) Viccet félretéve 20km felett már simán jöhet, a folyamatos dörzsöléstől jön elő, ezért nem lesz a heti 100tól
    ... terepfutáskor meg pláne lesz mert sokat mozog a talpad a cipőben.
  • Tinman #1026
    Volt valami oka, hogy abbahagytad? Vagy csak úgy elmaradt?
  • Palinko
    csak sajna még 2013 van volt és pár hónappal később abbahagytam a futást :(

Adidas Glide 4, ajánlom neutrális lábra bárkinek, nekem tetszett.
  • Tinman #1024
    Az nagyon szép! Meg a cipőd sem lehet gagyi :-)