Futás

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Tikal
A hölgy 3. lett a Transgrancanaria ultra trail versenyen. 125km táv és 8500m szint. 18:15:55 alatt teljesítette. A legjobb női idő 16:53:27, a legjobb férfi idő 14:23:27.

interjú

A női első, Núria Picas

srácok, nátting iz impásziböl 😊

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Nem.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
Grebber vagyok csak haverom kölcsönadta az accountják ameddig tiltva vagyok

Tikal
Gondolom nem mos kezdtél el futni 😄

''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Tinman

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Ez mind a 13km-es távon belül voltak. Az elejét nagyon megnyomtam és majd meghaltam aztán összeszedtem magam.

Tinman
Qrva kemény!

Egyedül a Cooper-ben lennék versenyképes, a többiben esélyem sincs egyelőre. Amikor 5k-t futottam legutóbb, azon még tudnék faragni jelenleg max 1-2 percet, de még az sem lenne versenyképes ehhez :-D

Mondjuk ezzel te is csak azt bizonyítottad, hogy a futásban mindig van hová fejlődni. A tavaly előtti eredményeimen pl. már csak röhögök.

Azt nem értem a listádban, hogy kb. a Coopert futottad a leglassabban, miközben 8km-t +1km/h-val gyorsabban lenyomtad. Hát whatthefák?:-D

A 10km-ed a leginkább irigylésre méltó nekem. Az bő 6 perccel futom lassabban. Brutál az eredményed!

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.

Péntek 13<#idiota>

Január 93km
Február 81km
Március 25,xkm

Sajnos egyre kevesebb lesz ,mert elindult a bajnokság 😞

Tinman
Január - 106km
Február - 61 km
Március eddig - 17km

Hogy álltok? :-)

Tinman
Hát igen... a körözéshez baromi nagy monotonitás tűrőképesség kell. Szeretek én is terepen/erdőben futni, de itt Zalában kb. augusztus vége óta nem lehet terepre menni, mert abból nem futás, hanem dagasztás lesz és nem, nem túlzok. Eleve a fát szállító autók és a mezőgazdasági gépek brutál szétnyomták a már eleve is sáros utakat... talán ha lenne 2 hét száraz idő, akkor végre újra mehetnek terepre is. Így viszont kb. minden 6. futás betonon, a többi füves körpályán.

Tinman
Az a helyzet, hogy te nagyon elmentél trail/hill running irányba, ott nyilván a sport része a megállok és gyönyörködök. Ellenben, mikor körpályán lenyomok 15km-t, sőt fél éve 90%-ban csak körpályán tolom ott már nincs sok mentség a megállásra.

Amúgy annyira durván beléd ivódik minden centije egy ilyen pályának, hogy sötétben szoktam olyan hülyülni, hogy becsukom 10-20mp-re a szemem és úgy futok. :-)

Tikal
Amugy az a legdurvább számomra hogy hogy a francba lehet 80kort lefutni??? Én mar 5 utan megbolondulnek. Utálom mikor ugyanott kell futni, az erdei futasaim is mindig próbálom variálni, plusz sose futok ugyanazon az úton vissza ahol elindultam hanem keresek másikat.

Tikal
Mióta terepen futok nem veszem ilyen komolyan azt hogy megállok. Van hogy felérek egy csúcsra es megállok gyönyörködni a tájban egy fel percre aztán futok tovább😊 azelőtt ezt el sem tudtam képzelni, úgy voltam vele mint te hogy faszomma nehogy sétáljak mar mert akkor az egész futás el van baszva. Nyilván különbséget kell tenni verseny es sima edző futás között is... Persze simán csak futás közben én sem állok meg, akkor inkább rövidebbre veszem a távot.

Tinman
Ha én megállok, akkor az azt jelenti, hogy feladtam, nincs értelme tovább gyalogolnom/másznom/futnom/kocognom/kínlódnom. Akkor bekerül aznapra egy egyszerű edzésnek, hogy 32km-t futottam.

Ez az egész történet számomra arról szól, hogy MAGAMNAK bizonyítsak. Ennélfogva, nem lógók el edzést, nem veszem lassabbra, amikor gyorsabban kellene futnom és nem szállok ki, még akkor sem, ha mocskos szarul vagyok (lsd tavaly nyár).

Nem véletlen, hogy ennyit kotlok a félmaratonon is. Más ennyi edzés után már 10 lefutotta volna, de én nem. Én építkezek, felépítek egy szép eredményt, amire büszke lehetek és ami után tényleg nem leszek kínos saját magam számára.

Talán hiba hasonlót elvárni más futóktól is... amatőröktől, kezdőktől nem is várnék el ilyesmit, de egy olyantól, aki blogot vezet róla, egy olyan akinek az index főoldalon szerepel néha a blogja? Attól bmeg a gyaloglás maratonon = gáz. De gyalogolt már 10km-es versenyen is. A 18 perces pace, meg szegény nagymamám emlékét sértő valami...

Tikal
És hazamennél 32km-nél mondjuk mert belesétáltál? Vagy végig futnád, de még az emlékérmet is visszaadnád? 😊

( just teasing 😊

Tinman
Ha belesétálok az rém egyszerű ügy = failed. Try again.

Mont Blanc vs. a csaj hót' sík terepe... nem egy liga.

Tikal
Mondjuk jövőre én is 50-et akarok futni, de nem 500km-t terveztem be rá az éven az is biztos. De ha majd ott állok a Mont Blanc tövében és belesétálok a futásba akár felfelé akár lefelé nem fogom szégyellni magam, ez van 😊

Tikal
azért remélem nem fogod szembeköpni magad ha véletlenül belesétálsz egy maratonodba....

Tinman
Egy biztos. Ha évekbe is telik, akkor is úgy fogom, mind a maratont, mind pedig az 50-et lefutni, hogy nem állok meg. Szeretnék utána még tükörbe nézni és úgy hívni magam maratonistának vagy talán majd egyszer ultrásnak, hogy az táv tényleg tisztességgel LEFUTVA volt.

Tanulom kb. 3/4 éve a futás közbeni frissítést is. 5:00-as pace körül inni már rég nem gond, olyan 4-5 hónapja már enni is tudok nem probléma (aszalt gyümölcs, keksz(!), banán).

A csaj 3 hónap alatt úgy "készült fel" a maratonra, hogy a korábbi éves lefutott km 500km körül volt, ha jól rémlik. Ez alapnak nem rossz, de szerintem 3x ennyi időt kellett volna ráfordítani és akkor végig is futja és nem 5+ óra alatt és nem kell neki gyalogolnia sem.

Tikal
Az a helyzet hogy ez nem ilyen egyszerű. Az ultra az durva... ott meg szoktak állni pihenni, sétálni még a profik is....
Ultra maratonok megállnak emberek kijelölt helyeken és esznek isznak szarnak. Egy ultrát nem lehet összehasonlítani egy maratonnal, mert azt még lefutod megállás nélkül is, csak útközben iszogatva meg eszegetve, na de itt ennek a duplájáról van szó vagy éppen többszöröséről.
Tesóm ideje is szokott 8'/km is lenni, igaz neki van szint emelkedés is, olykor 2000-3000m is... ez egy más világ.

Amit a felkészüléséről írsz az tényleg gáz, 3 hónap alatt nem lehet felkészülni egy maratonra...
Utoljára szerkesztette: Tikal, 2015.03.04. 01:03:28

Tinman
Terheléses EKG

Kicsit káosz, mert 9-12 óra között lehet menni, de mindegy mikor mész úgyis szívni fogsz (várni, sokat). 10 körül mentem 1 óra előtt végeztem, maga a vizsgálat csak 13 perc.

Az ott levő hölgy (Zalaegerszeg Kardiológia) egy végtelenül kedves és szimpatikus radiológus volt, bár több lenne belőlük.

Átöltözni sportnaciba, futócipőbe lehetséges, sőt ajánlott nem utcai ruhában ott kínlódni.

Életkornak, magasságnak, súlynak megfelelően beállítják a masinát, előbb lassú séta, majd kb. 3 percenként emelik az adagot, a vége felé a dőlésszöget is.

Soha életemben nem futottam futópadon, nem lett kedvencem. Sokszor rám szóltak, hogy ne lépjek aprókat, ne lépjek hosszút, ne siessek annyira, mert elfáradok... hát ez nem történt meg :-D

Futás csak az utolsó pár percben volt, az is kb. annyira volt megerőltető, mint egy rémesen átlagos, rémesen unalmas edzés. Nyilván aki beesik az utcáról és nem félmaratonra készül, annak húzós lehet, de egy futónak ez nem gond. Enyhén megizzadtam mert meleg volt, de a számat ki sem kellett nyitnom, ment orron keresztül is végig.

Sajna eléggé stresszeltem, mert mi van, ha valami komolyat találnak, mi van ha lezúgok a futópadról... így már alapból 130/90-es nyugalmi vérnyomással mentem oda, meg 83-as alap pulzussal :-D

Alapból a pulzusom nyugalmi állapotban reggel, ébredés után 52-54, napközben 59-62 között szokott lenni. Tudom, mert elég rendszeresen mérem. A terhelés maximumán 173 volt a pulzusom, a max megengedett abban a tartományban 185 bpm, szóval lazán belül voltam :-) Teljes terheléskor a vérnyomásom 160/90 volt.

Viszont megerősítették a korábbit: ingerületvezetési zavarom van. Egészen pontosan "jobb Tawara-szárblokk". Az ottani kedves hölgy szerint ez nem akkora katasztrófa, elvileg a maratonnal se lehet gond, sőt ha nagyon akarom az ultrával se (a max táv 50km amit életemben tervezek lefutni.).

A bal Tawara-szárblokk a veszélyesebb. Elvileg az enyémmel meg lehet öregedni, de élsportoló nyilván soha nem lehetek, mert extrémebb, rendszeresebb és hosszabb szív terhelésnél lehet gond. Egy tanulmány szerint a hirtelen szívhalál egyik markere a Tawara-szárblokk probléma.

Alapvetően ez egy qrva jó hír, ugyanis mindenki gyors és szép halálról álmodik. Nekem erre most jobbak az esélyeim, szóval mindenképpen nyomni fogom a futást, persze továbbra is csak okosan, fokozatosan és ha meghalok, a legszebb halálban lesz részem: kint a természetben, madarak, fák, napsütés, lágy szellő :-)

Kint a folyosón találkoztam egy bal Tawarás ürgével, ő már 1x meghalt. Nagy mákja volt, hogy pontosan a háziorvos rendelőjében, pontosan egy kivizsgálás során állt le a szíve, majd a légzése, így azonnal újra tudták éleszteni és 10 éve nem volt újabb gondja, most 68 év körül van. Sudden death... ez ilyen.

Azt mondta, hogy nem érzett semmit(!!!), csak azt, hogy baromira elgyengül, nem tudja magát tartani, majd összecsuklik és a következő emléke már az volt amikor visszahozták... na utána viszont baromi szarul volt, émelygés, hányinger, végtelen gyengeség, megsemmisülés érzés, zsibbadás, falfehérség, stb.

Holnap megyek vissza a sportorvoshoz, aztán nem tudom mit mond, igazából meghallgatom, aztán futok tovább :-D
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.03.03. 15:14:42

Tinman
Nemtom érdekel-e valakit, most jövök éppen sportorvostól.

2k-ért a következők voltak:

- vizeletvizsgálat (lehetőleg úgy menj oda, hogy pisilnod kell)
- 46 kérdésből álló kérdőív (korábbi betegségek, jelenlegi gondok, gyógyszer, étrend kiegészítő, terheléses kérdések)
- a fenti kérdőív pár perces kibeszélése
- látásvizsgálat
- szív meghallgatása
- EKG, de nem terheléses (*vezetési zavart állapítottak meg, terhelésesen kiderül, hogy mi áll mögötte)
- beutaló OEP által finanszírozott vérvételre (részletes vérképet adnak másnapra, nekem az SZTK-ban intézték, rögtön le is tudtam, holnap eredmény)
- beutaló OEP által finanszírozott terheléses EKG-re (mákom volt, mert 1 hét múlva már mehetek is)

A kapott eredményekkel vissza kell menni a sportorvoshoz, elvileg az már nem pénzes.

*Mondjuk nem tudom mennyire lehet baja a szívemnek, amikor jól esik a futás, nem vagyok rosszul, nem szédülök.

Tinman
Remélem azért ennél majd többre leszek képes. Mai menet:

Tinman
<#rinya>

Pedig jó vagy benne... jobb is, mint az átlag!

grebber
Számomra az az értelme, hogy mivel rá tudom venni magam ,hogy egy semmiért felkeljek a gép mellől megerősít abban ,hogy annyira mégsem vagyok egy kib.**ott függő.Ezen kivül nekem másra nem kell a futás (meccseket ezek nélkül eddig is bírtam)

Next PC upgrade: 2022

Tinman
Ha nem érdekel az idő, akkor mi értelme van az egésznek? Az idő qrvára fontos, mert akkor én is beírom, hogy lefutottam ma maratont... ja, 6.5 óra alatt? Mit számít lefutottam... ha nem, az gyaloglás.

"Amíg pedig az életbe nem voltam 21.5 km felett meg sem mernék szólalni."

Holnap fussam le, vagy holnap után? Nagyon nem érted... nem az a lényeg, hogy lefutod, hanem az, hogy hogyan és utána milyen vagy. Az aki leszenvedi, belegyalogol, majd utána 1 hétig kínlódik, az nem tiszteletreméltó, hanem egy végtelenül buta ember. A hosszú távokra fel kell készülni és tisztességesen fel kell építeni, különben ilyen röhejes dolgok jönnek ki belőle, mint a 18 perc/km, ami szó szerint jóval lassabb, mint amennyivel a nagymamám ment fel a hegyre szőlőt kötni és még frissítése se volt. Lál! :-D

"Olvasva a blogot valaki többszöri belesétálással is leküldte a maratont 4:30 alatt."

Hol?

"Tisztelek mindenkit aki már letudta ezt a távot."

Én is tisztelem azt aki LEFUTOTTA, az teljesítmény baszki!
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.02.17. 15:38:48

grebber
Engem nem érdekel at idő ,én is csak azért irom be már látszólag sokakat igen.
Ez a maraton is olyan hogy amit linkeltél beleolvastam ott is raklap ember belesétálgatott.Na és? Ez verseny ami időre megy a királyok kb lesprintelik akik meg csak hobbiból futnak tudván a büdös életbe semmi eredménye nem lesz azok belesétálnak akár többször is.
Amíg pedig az életbe nem voltam 21.5 km felett meg sem mernék szólalni.
Olvasva a blogot valaki többszöri belesétálással is leküldte a maratont 4:30 alatt.
Tisztelek mindenkit aki már letudta ezt a távot.
Remélem egyszer én is be tudom szenvedni magam ebbe a maratont lefutottak brigádjába

Tinman
Már bocs, de a te teljesítményedhez képest meg főleg röhejesek ezek az eredmények ^^

Sétáljak le 8x km-t? Deal! Meglesz az is, csak szépen sorjában, mert ez a csaj az elejétől túledzi magát, tiszta seb állandóan a lába, a fájdalommal nem foglalkozik, az eredményét meg egy tempós gyalogtúrázó veri. Ez itt a gond. Meg sem alapozta rendesen a maratont sem... 3 hónap alatt készült fel rá úgy, hogy annak nagy részében nem is futott.

grebber
Ez veled a baj mindent magadhoz és mindenféle versenyidőhöz nézel.

Én azt mondom told le azt a 8x km aztán legyen nagy a szád...
Vagy ha ennyire "időbuzi" vagy indulj versenyeken...

Tinman
Pár napja üres időmben, az elejétől fogva elkezdem olvasni ennek a csajnak a blogját.

A fenti linken éppen arról ír, hogy 86.5km-t futott le, majd a végén egy ilyen adat:

"8 perc 18 másodperc / kilométeres átlagtempó"

"18 perc 37 másodperces leglassabb kör" --- ennyivel pedig a hasamon kúszok baszki!
<1 1037="1037" kör="kör" ="" m!="m!">

Gyerekek én nem akarok senkit megbántani és javítsatok ki, ha tévedek, de ez gyaloglás. Úgy értem a legkomolyabban mondom, hogy én ennyivel gyaloglok átlag tempóban, pedig nem vagyok 2 méteres, csak 181 centi.

Nem mondom, szép dolog ennyi km-t is legyalogolni... de hát izé.

A másik amit a blogban olvastam amikor először lefutotta a maratont... írta, hogy többször belegyalogolt. WTF? Egész eddig azt hittem, hogy csak akkor számít igazi teljesített maratonnak, ha egészen konkrétan végigFUTOD. Ha megállsz/gyalogolsz, az már más... rosszul tudom?

Jah és nem, nem az irigység beszél belőlem, mert picit sem vagyok irigy, inkább csak értetlen vagyok és nem igazán értem, hogy mikortól számít valami futásnak, mikortól kocogásnak és mikortól gyaloglásnak. Az, hogyha úgy csinálunk mintha futnánk, de közben a sebességünk gyaloglás, akkor az nem futás szerintem, nem kocogás, hanem futás imitálás gyalogolva...

Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.02.17. 13:59:19

shaba23
köszi
Tinman
Zala megyében élek, innen indultam.

Ahogy látom van nekik máshol is központjuk. Elég rendes volt a nő, mert mondta, hogy ha nem vet fel a pénz, akkor nem ilyen bronz/ezüst/gold csomagokat csinálnak (utóbbit 81.000 Ft-ért!), hanem bemegyek 2.000 Ft-ért kivizsgálnak, megnéznek, írnak egy OEP által finanszírozott beutalót terheléses EKG-re a kórházba és ezekkel így együtt elég jól lehet fedni egy futó dolgait.

Nyilván, ha most lenne 81k-m erre, akkor mennék a legalaposabb vizsgálatra, de nincs...

shaba23
Hali, a sportorvost hol sikerült intézned?
Tinman
Nekem reggel nem buli, ha d.u. meg tök szép idő van... tegnap késő d.u. voltam, erőszakkal hagytam abba. :-)

Kaja után amúgy se jó futni :-/

Sikerült sportorvossal dumálnom, 2.000 Ft-ból megúszok egy tök átfogó vizsgálatot. Gondoltam hamarosan esedékes félmaraton előtt nem lenne rossz, főleg, hogy 2 év alatt sok pozitív és kevés negatív változáson estem át.

grebber
Közvetlen reggeli után ne menjetek futni még most is fulladok mint egy asztmás de , 4.48 felett nem adom a nevem a méréshez <#banplz>

Tinman
Még nem született olyan hiteles tanulmány, mely megállapította volna, hogy a maraton BÁRKI számára egészséges volna. Olyan viszont nem kevés, mely ennek az ellenkezőjéről ír :-)

Az emberi szervezet igényli természetesen igényli a mozgást, profitál is belőle rendesen (főleg a rendszerességből), de a maraton nagyjából 10km-el több, mint az egészséges határ. Aki évek munkájával felépíti azt, hogy 1 héten 1x lefut 30km-t az egészséges és tisztességes pihenő időket is tart az egészséges. Aki viszont maratonokat fut, sőt ultrákat az a saját sírját ássa...

Mondjuk a maratont nem is azért futja senki, mert egészséges, hanem azért, mert átlagember nem képes rá, fel kell építeni, ha nem akarod 20km után végigsétálni.

Ha 1x képes leszek rá és lefutom, maximum 1 évben 1x fogom csak lenyomni és nem fogok ultrázni az biztos!

balintk
Csak laikusként kérdezem, hogy biztos jót tesz ez egy fejlődő gyereknek? Maraton azért eléggé megterheli a szervezetet.

Tinman
Néha annyira semminek érzem magam :-(

48 maratont futott le 3 évesen...

balintk
Ez max. akkor lehetséges szerintem, ha az illető nagyon keveset alszik, vagy rosszul és nincs esély a regenerálódásra.

Tinman
Ismerem a hölgy munkásságát.

Az ő szájából különösen hiteltelen bármilyen túledzéssel kapcsolatos írás, ugyanis kb. mióta a félmaratont lefutotta azóta túledzi magát. Túl van már 212km-es ultrán is...

grebber
Beizzadtam és fáztam nagyon ,mert az orkán átfújt mindenen. Ilyen időbe szar futni taknyom nyálam egybefolyik szipogok közben meg lélegezni is kéne förtelmes ,alig várom a nyarat.
Sokszor ezeknek a távoknak a legyőzése nem is simán "nyers erő" hanem AKARATerő kérdése.
Ha fényezem magam ha nem ebből csillagos ötösre értékelem magam. Az időjárás miatt is + hogy itt tudom ezt a szemétláda gépet hagyni.
Utoljára szerkesztette: grebber, 2015.02.08. 21:30:03

Tinman
Grat! Ilyen időben ez főleg überfasza! Nem fáztál?

Akár milyen jól is vagyok felöltözve olyan 1 óra után azért már itt-ott fázok kicsit, ha meg gyorsan futok akkor még ebben a jó ruhában is betudok kicsit vizesedni. Mondjuk pamutban 100x jobban.

grebber
Most nézem csak lentebb a pihenőket.

Akkor nekem most 1 hét lazázás jöhet? (Félmaraton: 1-2 hét) NOT még le kell tolnom 65-70km-ert ebben a hónapban.
Utoljára szerkesztette: grebber, 2015.02.08. 20:02:33

repvez
Én szélcsendben is ezt érzem és nekem még a telefon nem hogy ennél kisebbet mondott volna hanem megsem szólal. (gondolom magában fogja a fejét ,hogy mit akarok én ) valahogy így
grebber
Én úgy éreztem. Amikor elkapott párszor a monszun kb megálltam a levegőbe úgy fújt a szél. Meg ilyen 6perc xx-es pace-t is halottam a telefontól. Kicsit el is keseredtem na mondom nem leszek 2 órán belül akkor a világ szégyene leszek ,de csak benne lettem.

repvez
Aha vánszorogtál , mesélj még kérlek 😊 grat
smith09
Ez . teljesen jó. gratula !
grebber
Hosszú idő után ismét letoltam a félmaratoni távot. Párszor olyan antipasszát szélviharba keveredtem,hogy már azon voltam hagyom a p.ba,de csak letoltam.
Sajnos edzőmeccs volt tegnap amin eléggé elfáradtam így most csak vánszorogtam főleg a szél miatt.

smith09
Persze , mivel nem igaz, de érdemes oda figyelni az alább, mai összefutásomra is. 😄
Pihenni is kell, nem csak futni és megőrülni.!

Teljes regenerálódási idők extrém sportoknál
Értem ez alatt a teljes fizikai és pszichikai erőállapot és egyensúly visszanyerését, az izmok természetes regenerálódását, az ízületi kopások teljes gyógyulását, fiziológiai állapot – elektrolitok, vitaminok – optimális szintjének természetes módon történő visszaállítását.

Félmaraton: 1-2 hét
Maraton: 2-3 hét
Szupermaraton (több napos versenyek): 1 hónap, vagy több is lehet

Olimpiai távú triatlon: 1-2 hét
Középtávú triatlon: 2-3 hét
Ironman triatlon: 3-4 hét, vagy több

Mtb maratoni táv: 3-4 hét
Mtb középtáv: 2-3 hét
Mtb rövidtáv: 1-2 hét

Hosszútávú országúti verseny (150 km fölötti): 1-2-3 hét

Hosszútávú úszóversenyek (5-20 km közötti): 1-2 hét
balintk
Szerintem itt inkább az arany középúton lenne a cél, vagyis hogy természetesen szabad mozogni, sőt kell is, de mindent mértékkel.
Persze ma már mindenki mindent meg tud állapítani ilyen olyan kutatással érdekből, szóval nem feltétlen kell adni ezekre. A futás legyen a "legkárosabb" dolog a világon.
Utoljára szerkesztette: balintk, 2015.02.05. 18:39:07