Futás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
interjú
A női első, Núria Picas
srácok, nátting iz impásziböl 😊
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
Spoiler (katt a megjelenítéshez)
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''

Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Egyedül a Cooper-ben lennék versenyképes, a többiben esélyem sincs egyelőre. Amikor 5k-t futottam legutóbb, azon még tudnék faragni jelenleg max 1-2 percet, de még az sem lenne versenyképes ehhez :-D
Mondjuk ezzel te is csak azt bizonyítottad, hogy a futásban mindig van hová fejlődni. A tavaly előtti eredményeimen pl. már csak röhögök.
Azt nem értem a listádban, hogy kb. a Coopert futottad a leglassabban, miközben 8km-t +1km/h-val gyorsabban lenyomtad. Hát whatthefák?:-D
A 10km-ed a leginkább irigylésre méltó nekem. Az bő 6 perccel futom lassabban. Brutál az eredményed!
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
Január 93km
Február 81km
Március 25,xkm
Sajnos egyre kevesebb lesz ,mert elindult a bajnokság 😞
Február - 61 km
Március eddig - 17km
Hogy álltok? :-)
Amúgy annyira durván beléd ivódik minden centije egy ilyen pályának, hogy sötétben szoktam olyan hülyülni, hogy becsukom 10-20mp-re a szemem és úgy futok. :-)
Ez az egész történet számomra arról szól, hogy MAGAMNAK bizonyítsak. Ennélfogva, nem lógók el edzést, nem veszem lassabbra, amikor gyorsabban kellene futnom és nem szállok ki, még akkor sem, ha mocskos szarul vagyok (lsd tavaly nyár).
Nem véletlen, hogy ennyit kotlok a félmaratonon is. Más ennyi edzés után már 10 lefutotta volna, de én nem. Én építkezek, felépítek egy szép eredményt, amire büszke lehetek és ami után tényleg nem leszek kínos saját magam számára.
Talán hiba hasonlót elvárni más futóktól is... amatőröktől, kezdőktől nem is várnék el ilyesmit, de egy olyantól, aki blogot vezet róla, egy olyan akinek az index főoldalon szerepel néha a blogja? Attól bmeg a gyaloglás maratonon = gáz. De gyalogolt már 10km-es versenyen is. A 18 perces pace, meg szegény nagymamám emlékét sértő valami...
( just teasing 😊
Mont Blanc vs. a csaj hót' sík terepe... nem egy liga.
Tanulom kb. 3/4 éve a futás közbeni frissítést is. 5:00-as pace körül inni már rég nem gond, olyan 4-5 hónapja már enni is tudok nem probléma (aszalt gyümölcs, keksz(!), banán).
A csaj 3 hónap alatt úgy "készült fel" a maratonra, hogy a korábbi éves lefutott km 500km körül volt, ha jól rémlik. Ez alapnak nem rossz, de szerintem 3x ennyi időt kellett volna ráfordítani és akkor végig is futja és nem 5+ óra alatt és nem kell neki gyalogolnia sem.
Ultra maratonok megállnak emberek kijelölt helyeken és esznek isznak szarnak. Egy ultrát nem lehet összehasonlítani egy maratonnal, mert azt még lefutod megállás nélkül is, csak útközben iszogatva meg eszegetve, na de itt ennek a duplájáról van szó vagy éppen többszöröséről.
Tesóm ideje is szokott 8'/km is lenni, igaz neki van szint emelkedés is, olykor 2000-3000m is... ez egy más világ.
Amit a felkészüléséről írsz az tényleg gáz, 3 hónap alatt nem lehet felkészülni egy maratonra...
Utoljára szerkesztette: Tikal, 2015.03.04. 01:03:28
Kicsit káosz, mert 9-12 óra között lehet menni, de mindegy mikor mész úgyis szívni fogsz (várni, sokat). 10 körül mentem 1 óra előtt végeztem, maga a vizsgálat csak 13 perc.
Az ott levő hölgy (Zalaegerszeg Kardiológia) egy végtelenül kedves és szimpatikus radiológus volt, bár több lenne belőlük.
Átöltözni sportnaciba, futócipőbe lehetséges, sőt ajánlott nem utcai ruhában ott kínlódni.
Életkornak, magasságnak, súlynak megfelelően beállítják a masinát, előbb lassú séta, majd kb. 3 percenként emelik az adagot, a vége felé a dőlésszöget is.
Soha életemben nem futottam futópadon, nem lett kedvencem. Sokszor rám szóltak, hogy ne lépjek aprókat, ne lépjek hosszút, ne siessek annyira, mert elfáradok... hát ez nem történt meg :-D
Futás csak az utolsó pár percben volt, az is kb. annyira volt megerőltető, mint egy rémesen átlagos, rémesen unalmas edzés. Nyilván aki beesik az utcáról és nem félmaratonra készül, annak húzós lehet, de egy futónak ez nem gond. Enyhén megizzadtam mert meleg volt, de a számat ki sem kellett nyitnom, ment orron keresztül is végig.
Sajna eléggé stresszeltem, mert mi van, ha valami komolyat találnak, mi van ha lezúgok a futópadról... így már alapból 130/90-es nyugalmi vérnyomással mentem oda, meg 83-as alap pulzussal :-D
Alapból a pulzusom nyugalmi állapotban reggel, ébredés után 52-54, napközben 59-62 között szokott lenni. Tudom, mert elég rendszeresen mérem. A terhelés maximumán 173 volt a pulzusom, a max megengedett abban a tartományban 185 bpm, szóval lazán belül voltam :-) Teljes terheléskor a vérnyomásom 160/90 volt.
Viszont megerősítették a korábbit: ingerületvezetési zavarom van. Egészen pontosan "jobb Tawara-szárblokk". Az ottani kedves hölgy szerint ez nem akkora katasztrófa, elvileg a maratonnal se lehet gond, sőt ha nagyon akarom az ultrával se (a max táv 50km amit életemben tervezek lefutni.).
A bal Tawara-szárblokk a veszélyesebb. Elvileg az enyémmel meg lehet öregedni, de élsportoló nyilván soha nem lehetek, mert extrémebb, rendszeresebb és hosszabb szív terhelésnél lehet gond. Egy tanulmány szerint a hirtelen szívhalál egyik markere a Tawara-szárblokk probléma.
Alapvetően ez egy qrva jó hír, ugyanis mindenki gyors és szép halálról álmodik. Nekem erre most jobbak az esélyeim, szóval mindenképpen nyomni fogom a futást, persze továbbra is csak okosan, fokozatosan és ha meghalok, a legszebb halálban lesz részem: kint a természetben, madarak, fák, napsütés, lágy szellő :-)
Kint a folyosón találkoztam egy bal Tawarás ürgével, ő már 1x meghalt. Nagy mákja volt, hogy pontosan a háziorvos rendelőjében, pontosan egy kivizsgálás során állt le a szíve, majd a légzése, így azonnal újra tudták éleszteni és 10 éve nem volt újabb gondja, most 68 év körül van. Sudden death... ez ilyen.
Azt mondta, hogy nem érzett semmit(!!!), csak azt, hogy baromira elgyengül, nem tudja magát tartani, majd összecsuklik és a következő emléke már az volt amikor visszahozták... na utána viszont baromi szarul volt, émelygés, hányinger, végtelen gyengeség, megsemmisülés érzés, zsibbadás, falfehérség, stb.
Holnap megyek vissza a sportorvoshoz, aztán nem tudom mit mond, igazából meghallgatom, aztán futok tovább :-D
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.03.03. 15:14:42
2k-ért a következők voltak:
- vizeletvizsgálat (lehetőleg úgy menj oda, hogy pisilnod kell)
- 46 kérdésből álló kérdőív (korábbi betegségek, jelenlegi gondok, gyógyszer, étrend kiegészítő, terheléses kérdések)
- a fenti kérdőív pár perces kibeszélése
- látásvizsgálat
- szív meghallgatása
- EKG, de nem terheléses (*vezetési zavart állapítottak meg, terhelésesen kiderül, hogy mi áll mögötte)
- beutaló OEP által finanszírozott vérvételre (részletes vérképet adnak másnapra, nekem az SZTK-ban intézték, rögtön le is tudtam, holnap eredmény)
- beutaló OEP által finanszírozott terheléses EKG-re (mákom volt, mert 1 hét múlva már mehetek is)
A kapott eredményekkel vissza kell menni a sportorvoshoz, elvileg az már nem pénzes.
*Mondjuk nem tudom mennyire lehet baja a szívemnek, amikor jól esik a futás, nem vagyok rosszul, nem szédülök.

Pedig jó vagy benne... jobb is, mint az átlag!
Next PC upgrade: 2022
"Amíg pedig az életbe nem voltam 21.5 km felett meg sem mernék szólalni."
Holnap fussam le, vagy holnap után? Nagyon nem érted... nem az a lényeg, hogy lefutod, hanem az, hogy hogyan és utána milyen vagy. Az aki leszenvedi, belegyalogol, majd utána 1 hétig kínlódik, az nem tiszteletreméltó, hanem egy végtelenül buta ember. A hosszú távokra fel kell készülni és tisztességesen fel kell építeni, különben ilyen röhejes dolgok jönnek ki belőle, mint a 18 perc/km, ami szó szerint jóval lassabb, mint amennyivel a nagymamám ment fel a hegyre szőlőt kötni és még frissítése se volt. Lál! :-D
"Olvasva a blogot valaki többszöri belesétálással is leküldte a maratont 4:30 alatt."
Hol?
"Tisztelek mindenkit aki már letudta ezt a távot."
Én is tisztelem azt aki LEFUTOTTA, az teljesítmény baszki!
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.02.17. 15:38:48
Ez a maraton is olyan hogy amit linkeltél beleolvastam ott is raklap ember belesétálgatott.Na és? Ez verseny ami időre megy a királyok kb lesprintelik akik meg csak hobbiból futnak tudván a büdös életbe semmi eredménye nem lesz azok belesétálnak akár többször is.
Amíg pedig az életbe nem voltam 21.5 km felett meg sem mernék szólalni.
Olvasva a blogot valaki többszöri belesétálással is leküldte a maratont 4:30 alatt.
Tisztelek mindenkit aki már letudta ezt a távot.
Remélem egyszer én is be tudom szenvedni magam ebbe a maratont lefutottak brigádjába
Sétáljak le 8x km-t? Deal! Meglesz az is, csak szépen sorjában, mert ez a csaj az elejétől túledzi magát, tiszta seb állandóan a lába, a fájdalommal nem foglalkozik, az eredményét meg egy tempós gyalogtúrázó veri. Ez itt a gond. Meg sem alapozta rendesen a maratont sem... 3 hónap alatt készült fel rá úgy, hogy annak nagy részében nem is futott.
Én azt mondom told le azt a 8x km aztán legyen nagy a szád...
Vagy ha ennyire "időbuzi" vagy indulj versenyeken...
A fenti linken éppen arról ír, hogy 86.5km-t futott le, majd a végén egy ilyen adat:
"8 perc 18 másodperc / kilométeres átlagtempó"
"18 perc 37 másodperces leglassabb kör" --- ennyivel pedig a hasamon kúszok baszki!
<1 1037="1037" kör="kör" ="" m!="m!">1>
Gyerekek én nem akarok senkit megbántani és javítsatok ki, ha tévedek, de ez gyaloglás. Úgy értem a legkomolyabban mondom, hogy én ennyivel gyaloglok átlag tempóban, pedig nem vagyok 2 méteres, csak 181 centi.
Nem mondom, szép dolog ennyi km-t is legyalogolni... de hát izé.
A másik amit a blogban olvastam amikor először lefutotta a maratont... írta, hogy többször belegyalogolt. WTF? Egész eddig azt hittem, hogy csak akkor számít igazi teljesített maratonnak, ha egészen konkrétan végigFUTOD. Ha megállsz/gyalogolsz, az már más... rosszul tudom?
Jah és nem, nem az irigység beszél belőlem, mert picit sem vagyok irigy, inkább csak értetlen vagyok és nem igazán értem, hogy mikortól számít valami futásnak, mikortól kocogásnak és mikortól gyaloglásnak. Az, hogyha úgy csinálunk mintha futnánk, de közben a sebességünk gyaloglás, akkor az nem futás szerintem, nem kocogás, hanem futás imitálás gyalogolva...
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.02.17. 13:59:19
Ahogy látom van nekik máshol is központjuk. Elég rendes volt a nő, mert mondta, hogy ha nem vet fel a pénz, akkor nem ilyen bronz/ezüst/gold csomagokat csinálnak (utóbbit 81.000 Ft-ért!), hanem bemegyek 2.000 Ft-ért kivizsgálnak, megnéznek, írnak egy OEP által finanszírozott beutalót terheléses EKG-re a kórházba és ezekkel így együtt elég jól lehet fedni egy futó dolgait.
Nyilván, ha most lenne 81k-m erre, akkor mennék a legalaposabb vizsgálatra, de nincs...
Kaja után amúgy se jó futni :-/
Sikerült sportorvossal dumálnom, 2.000 Ft-ból megúszok egy tök átfogó vizsgálatot. Gondoltam hamarosan esedékes félmaraton előtt nem lenne rossz, főleg, hogy 2 év alatt sok pozitív és kevés negatív változáson estem át.
Az emberi szervezet igényli természetesen igényli a mozgást, profitál is belőle rendesen (főleg a rendszerességből), de a maraton nagyjából 10km-el több, mint az egészséges határ. Aki évek munkájával felépíti azt, hogy 1 héten 1x lefut 30km-t az egészséges és tisztességes pihenő időket is tart az egészséges. Aki viszont maratonokat fut, sőt ultrákat az a saját sírját ássa...
Mondjuk a maratont nem is azért futja senki, mert egészséges, hanem azért, mert átlagember nem képes rá, fel kell építeni, ha nem akarod 20km után végigsétálni.
Ha 1x képes leszek rá és lefutom, maximum 1 évben 1x fogom csak lenyomni és nem fogok ultrázni az biztos!
Az ő szájából különösen hiteltelen bármilyen túledzéssel kapcsolatos írás, ugyanis kb. mióta a félmaratont lefutotta azóta túledzi magát. Túl van már 212km-es ultrán is...
Sokszor ezeknek a távoknak a legyőzése nem is simán "nyers erő" hanem AKARATerő kérdése.
Ha fényezem magam ha nem ebből csillagos ötösre értékelem magam. Az időjárás miatt is + hogy itt tudom ezt a szemétláda gépet hagyni.
Utoljára szerkesztette: grebber, 2015.02.08. 21:30:03
Akár milyen jól is vagyok felöltözve olyan 1 óra után azért már itt-ott fázok kicsit, ha meg gyorsan futok akkor még ebben a jó ruhában is betudok kicsit vizesedni. Mondjuk pamutban 100x jobban.
Akkor nekem most 1 hét lazázás jöhet? (Félmaraton: 1-2 hét) NOT még le kell tolnom 65-70km-ert ebben a hónapban.
Utoljára szerkesztette: grebber, 2015.02.08. 20:02:33
Sajnos edzőmeccs volt tegnap amin eléggé elfáradtam így most csak vánszorogtam főleg a szél miatt.

Pihenni is kell, nem csak futni és megőrülni.!
Teljes regenerálódási idők extrém sportoknál
Értem ez alatt a teljes fizikai és pszichikai erőállapot és egyensúly visszanyerését, az izmok természetes regenerálódását, az ízületi kopások teljes gyógyulását, fiziológiai állapot – elektrolitok, vitaminok – optimális szintjének természetes módon történő visszaállítását.
Félmaraton: 1-2 hét
Maraton: 2-3 hét
Szupermaraton (több napos versenyek): 1 hónap, vagy több is lehet
Olimpiai távú triatlon: 1-2 hét
Középtávú triatlon: 2-3 hét
Ironman triatlon: 3-4 hét, vagy több
Mtb maratoni táv: 3-4 hét
Mtb középtáv: 2-3 hét
Mtb rövidtáv: 1-2 hét
Hosszútávú országúti verseny (150 km fölötti): 1-2-3 hét
Hosszútávú úszóversenyek (5-20 km közötti): 1-2 hét
Persze ma már mindenki mindent meg tud állapítani ilyen olyan kutatással érdekből, szóval nem feltétlen kell adni ezekre. A futás legyen a "legkárosabb" dolog a világon.
Utoljára szerkesztette: balintk, 2015.02.05. 18:39:07