1945
Futás
  • zenoka
    BSI versenyei kurvadragak.. es aki egyszer mar futott budapesten barmilyen esemenyen (spar marcsi, nike, vivicitta) fel maratont vagy a felett ujdonsag nem lesz.. ugyanaz.. egyik rakparton fel masikon le.. mindig szet untam magam..egy jo szekszardi borvidek felmaraton.. imadnad:)
    Pestibe egyedul ami jo (mar ha valaki szereti) az a tomeg es hogy tud huzni..
  • Tinman #1142
    Szept. 13 Wizz Air félmaraton Budapesten.

Megy valaki? Nekem sajna nincs olyan futó ismerősöm/társam, aki van már ezen a szinten, nekem viszont 2x is megvolt már a táv, szóval nem lenne rossz, de nem szeretnék egyedül menni.

A nevezési díj viszont rettentő pofátlan, jelenleg 15.500 Ft annak, aki még nem indult BSI futóeseményen.

Sajna ez úgy működik, hogy egyszer bele kell kerülni a körforgásba és egyre olcsóbb és olcsóbb, minél több ilyen rendezvényen veszel részt, meg persze az is számít, hogy mennyire időben nevezel rá, mert jan. 31-ig 10k volt, de pl. Spuri futókártyásoknak csak 5650 Ft.
  • Tinman #1141
    "Az Adidasé a Runtastic

A sportszergyártó 220 millió eurót fizetett az osztrák startupért.

Az Adidas a Runtastic megvásárlásával teljesen új szintre lépne. A tervei között szerepel, hogy inspirálja a sportolókat és lehetővé tegye, hogy a lehető legjobban profitáljanak a mozgás hatásából. Az Adidas volt az első olyan márka az ágazatban, amely átfogóan alkalmazta az adatelemzéseket az atlétáknál, s a sporttudományokban, a szenzortechnikában, a viselhető termékek és a digitális kommunikációs platformok területén végrehajtott több évtizedes befektetéseinek köszönhetően sokat tett a sportinnovációért, valamint az ágazatot megváltoztató technológiák kifejlesztéséért.

A Runtasticot 2009-ben alapították, eddig több mint 140 millió letöltéssel és körülbelül 70 millió regisztrált felhasználóval büszkélkedhet. A cég a legsokoldalúbb globális szereplőnek számít az egészségügyi és fitneszalkalmazások piacán. Jelenleg 20 programja érhető el összesen 18 nyelven és nagyon aktív felhasználói közösséget tudhat maga mögött.

A mostani üzlettel jól járt az Axel Springer is, amely eddig 50,1 százalékos tulajdonrésszel rendelkezett a vállalkozásban. További részvényesek voltak az alapítók, Florian Gschwandtner, Alfred Luger, René Giretzlehner és Christian Kaar, akik - az Adidason belül - tovább fognak dolgozni és a Runtastic üzleti tevékenységét vezetik majd. "
  • Tinman #1140
    Na megvan az első 5km-es futásom 100% mezítláb. Teljesen spontán ötlet volt megint... azt hittem mára több van előírva, de csak vacak fél óra volt, mert ilyen regeneráló futás a korábbi hosszúk és sprintek után. Na lerúgtam a cipőt, aztán meg is lett lazán az 5k barafoot és még csak meg sem erőltettem magam.

Itthon viszont látom, hogy valami felsértette a jobb talpamon egy kicsit, nem vészes, lekezeltem, aztán ahogy bogarászom tovább az eredményt lábamon, akkor látom, hogy egy picike kullancs is betámadott. A k. anyját! Nem is éreztem, le is zuhanyoztam úgy, hogy végig a jobb lábam középső ujját támadta.

Jó lesz vigyázni... egy zokni lehet nem ártott volna, viszont nagy feelingje volt, ahogy ment le a nap a fű/talaj meg kezdett lehűlni, meg nagyon közvetlen a kontakt ugye a talajjal, tényleg igazi futás élmény :-)

Az viszont tény, hogy simán 2x olyan erős erőhatások érik a lábat, mint cipőben... érezni utána rendesen mindenhol. Nem fájdalom, hanem érzed, hogy derekasan használtad...
  • Tinman #1139
    Azt mondják, akinek az éves km adagja 1k felett van, az 3-4 hónap alatt felkészülhet a maratonra. Persze nem terepen... ha ott akarod lefutni, az olyan, mintha feltennéd a Dark Souls-t expert fokozatra :-/
  • Tikal #1138
    Ez ilyen gyerekkori dolog, akkor a kosárlabda volt a mumus :(

De basszus valamit muszáj csinálni, egy idő után úgy is látni fogom mi az a táv és tempó ami belefér egy héten, és akkor legfeljebb csak annyi lesz, és semmi álmodozás maratonrol :((
  • Tinman #1137
    Legjobbakat, őszintén!

Vigyázni nagyon a térddel/ízületekkel, mert nem felejtenek... ha 1x előjön, utána már kötéltánc, mert hosszú pihenés után is újra előjöhet és rosszabbodhat. Lejárt lemez, de k. sokat kell inni, meg glükózamin.
  • Tikal #1136
    Nem a tereppel van a gond, vagyis csak részben, lefelé menet azért figyelek és nem csapom a lábam, inkább az hogy túl hajszoltam magam előtte való héten, és szerintem kezdett begyulladni? 5-6 nap után meg jó minden, szerencsére még időben megálltam... most vissza veszek az edzés napokból és meglátom
  • Tinman #1135
    Az elég nájsz, főleg, hogy te terepen tolod.

Mindenki más tudom, de nekem ennyi km terepen szintén odacsapna a térdemnek rendesen, ezért 30% beton volt most, 20% erdei utak, a többi füves pálya. Szerencsére minden oké, semmi nem fáj :-)

Nem félsz, hogy rosszabbodik?
  • Tikal #1134
    Július - 133km, egy bő hét nekem is kimaradt és a héten se futottam sokat, térd problémák :(
  • Tinman #1133
    Július - 117 km, de úgy, hogy 1 hét kimaradt, nyaralás/úszás/hegymászás preferálás miatt :-)

Cipőmbe 1041km van, pontosan tavaly ilyenkor vettem, ez meg azt jelenti, hogy az elmúlt egy évben 1041km-t futottam :-D

Még beletolok szerintem 2-300k-t utána sajnos búcsúznom kell tőle... érzem már, hogy a csillapítás már rég nem olyan, mint volt, de azért még mindig nagyon szeretem :-)
  • Tinman #1132
  • Tikal #1131
    Futásaim több mint fele éjszakai, ráadásul keresztül egy kisebb erdőn :)
  • Tinman #1130
    Húzzatok el éjjeli futásra :-D

Most értem haza, ütős volt, lehet szeretni... autó mutatóba se, éjszakai állatok, lesokkolt hazafelé ténfergők, már csak 22 fok és tücsökzene :-)
  • Tinman #1129
    Márka Hype.

1k belement közbe Saucony Progrid Guide 7 cipőmbe, de mivel ugye elméletben csere érett -gyakorlatban nagyon szép állapotban van-, így gondoltam, hogy "hegymászáshoz" jó lesz... túrázásnak indult, csak kicsit eldurvult :-D

37 fokban olyan tűző napsütésben, + sziklák ontották magukból keményen. Láttunk pár lelkes próbálkozót, volt aki a könnyebb(!) út negyedénél visszafordult, mi meg felmentünk a legveszélyesebb szakaszon, 1 óra mászás volt.

3/4 liter vizet vittünk fejenként, mondanom sem kell, az út kb. 30%-nál fele eltűnt a gyomunkba és onnantól kínos tartalékolás következett. Mikor kb. 70%-nál voltunk, már 1 korty, ha maradt, szó szerint full vízfolyás a testünkön. Felértünk, van ott egy kis menedékház szerűség is, meg egy 14-15. századi erőd rom és ciszterna... csak a ciszterna vize kb. soha nem volt iható, így lefele már víz nélkül mentünk. Rettentő durva és éles sziklák volt végig, mászókesztyű nálam sehol, azért egész jól átvészelte a kezem :-)

Na de a lényeg, hogy egyszer sem estem el, egyszer sem csúsztam meg durván! A kissé használt Saucony cipő az érdes sziklák és a kőkemény terep ellenére hibátlan maradt!!!!!! Sehol egy repedés, sehol egy hasadás, sehol egy kis sérülés! Hihetetlen jó cipő és NEM túrázásra/mászásra való, csak ez a legkényelmesebb sportos cipőm, így ez volt kéznél, ezt használtam. Másnak lefelé már vérzett a sarka, nekem még egy kis vízhólyag se, semmi!

Amúgy egyik legjobb élményem volt életemben és a futásnak hála, kb. meg sem éreztem az egészet, nem, hogy rosszul legyek, meg feladjam. Izomlázam sincs :-) Bezzeg, aki csak úgy sport előélet nélkül nekivágott és végigcsinálta, az kb. félholt lett, na meg jó részük feladta :-D
  • Tikal #1128
    Nekem a vízivással nem szokott gondom lenni, bár 8-10km-re nem is viszek, csak ha picsa meleg van. Egyébként szerintem valami légzéssel kapcsolatos ez a dolog...
  • Tinman #1127
    "Teli hassal, hidegben, lejtmenetben könnyebben kialakul, a rossz légzéstechnika is valószínűsíti."

Alap, hogy bezabálva nem futok. Télen -6 fokig futok, de rétegesen öltözve, így nem fázok és melegem sincs, lejtmenetet gyűlölöm, szándákosan nem is futok olyan helyen, ha muszáj arra megvan a megfelelő technikám, hogy legyen relatív kényelmes lecsorogni... a légzésre a kezdetektől nagyon figyelek. Sárga zónában is orron keresztül lélegzek, pirosban nyitom ki a szám, de mivel az sprint, így nem túl sokáig. Jah és MINDIG bemelegítek és még bemelegítő köröket is futok, szóval nem, nekem nincs ilyenem...

Ami néha jelentkezik, ha ~félig ettem magam és picit "nehezebb" kaja, az némi felfújódás, majd a vele járó eseti fütyörészés hátul, de aki még nem járt így az hazudik :-D

" Az is lehetséges, hogy a rázkódó belekben a gázbuborékok a rekesz alatti bélszakaszokba gyűlve feszítik a bélfalat." -írják.

A cikket elolvasva szerintem másnál is erről van szó, csak van akinél úgy fest nem találja a helyes utat a levegő :-D

"A szúrástól szenvedők csaknem fele mondta, hogy akkor kezdődött, miután vizet vagy sportitalt kortyoltak a verseny közben." -írják.

Ez is érdekes, mert az utóbbi ~1 évben vettem azt észre, ha iszok futás közben a levegősödés sokkal zavaróbb, szóval én is lassan Grebber módra 1 órás futás alatt lehetőség szerint nem iszok, csak előtte és utána.

"az edzett, megfelelő hasizommal rendelkező embereknek sokkal ritkábban szúr az oldala." -írják.

Semmi nagyképűség, de kevés 36 évesnek van olyan hasa, mint nekem

"Meg kell tanulni a nyugodt, lassú ritmusú hasi légzést." -írják.

Gyerekkorom óta így lélegezem... egy ideig azt hittem ez a rossz, aztán már felnőttként olvastam pár helyen, hogy állítólag ez a jó :-)
  • Tikal #1126
    még most se? :)
  • Tinman #1125
    Tesi órán gyerekkoromba néha szoktak panaszkodni, hogy szúr(?) az oldaluk, sose értettem... most se értem. Az mi? Borda?
  • Tikal #1124
    Ne mond hogy nem tudod:)
  • Tinman #1123
    Ööö... mijaz?
  • repvez
    jelentem megvan még :P már a 2. kilóméter után jön és nem igen múlik a végéig sem
  • Tikal #1121
    Tüdő alatt, gyomor felett az a szúrás meg van? :D Tegnap futottam egy 16km-t, és olyan 7km környékén bejön ez a szúrás, addig ficergek amíg sikerül még gyökerében elfolytanom... aztán kicsit később megint, sikerül újra elnyomnom, majd a maradék kilométereket már lazán lenyomom, és még ráhúzok egy keveset a végére is.
  • Tinman #1120
    Ja-ja sebesség növelés fontos, ha 10k-n gyors vagy, az már egy nagyon szép lépés a futó életében... ugyanis kb. az összes többi amatőr futó társad lenyomod egy amatőr versenyen, ami k. jó érzés :-D

Nagyjából 1 éve gyúrok kicsit tudatosan abba az irányba, hogy az első 5km-em átlagos legyen, majd utána kezdjek el egyre gyorsulni egészen 4:00-4:30 pace-re és ezt tartani jó pár km-en keresztül. Ezzel durván lehet ölni az amatőr mezőnyt :-) (Grebber-félék kivételével, mert ő mindig gyors :-D)
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.07.10. 08:55:00
  • Tinman #1119
    Hát ott nem futnék... kokó, qrvák prefered
  • zaki
    Jah, Vegasban :D
  • Tikal #1117
    1000 meg lesz. E hónaptól már kevesebb terep sajnos, mert olyan helyre költöztem ,ahol kevesebb a lehetőség terepezni :(
    Úgy hogy most rámentem a sebességre 10k-n meg úgy általában...
  • Tinman #1116
    1k azért meglesz idén nem? Mondjuk neked tök más, mert terep... az 2x olyan húzós tudom jól.

665km here :-)

Csak egy kis érdekesség:

2014 (teljes év) - 650km - 69 óra 17 perc
    2015 (fél év) - 665km -69 óra 10 perc

Ez ugye finoman azt is jelenti, hogy javult a teljes éves pace-em, elvégre 15km-el távolabb jutottam kevesebb idő alatt. Ez persze nem véletlen. Még év elején állítottam a zónáimon, így a kék, zöld, sárga, piros eléréséhez gyorsabban kell futnom, meg az edzések is picit több sprintet tartalmaznak.

• Tikal #1115
    én január februárban nem sokat futottam, szóval 500 eddig :)
  • Tinman #1114
    Tegnap előtti edzésen meg is dőlt egy újabb rekordom.

Tavaly összesen futottam annyit, mint eddig idén... gyak. minden hónapban idén megvolt a 100km+. Zsír! :-D
  • Tinman #1113
    40 fok? Külföldön vagy?

Tenger mellett sokkal faszább, van légmozgás, de én kukoricaföldek, mezők és a közepe felé erdő mellett futok. Az elég húzós és ki kell mondjam nem a meleg, meg a szar traktorcsapásos utak miatt, hanem a bogarak miatt. Durván jönnek az ember után és ha picit is lejebb megyek sárga zónából már támadnak is meg -.-
  • Tinman #1112
    Terepen biztos nem... az megmondom őszintén megdolgoztat keményen, főleg ha hőség van.

#1042-ben végül is már elértem :-D
  • zaki
    En meg 40 fok felett futok mar hetek ota. Igaz nem napsutesben, hanem naplemente korul, nem egyszeru...
  • Tikal #1110
    simán menne neked is a félmaraton 2:00 alatt :)
  • Tinman #1109
    Voltatok ma légiózni? :-D

Voltam ma terepen közel 10km-t még akkor, amikor 34 fok volt... phaszmac... 2x jobban elfáradtam/kitikkadtam, mint amikor félmaratont futottam kellemes klímába. Betonkemény ilyen melegbe futni... 2 dl vizet vittem, de inkább magamra öntöttem, mint a számba. Meg ahogy folyt rólam a víz, betámadtak a bogarak is, megértem őket folyamatosan elkergetni. Brutál volt.
  • Tinman #1108
    2 naponta járok továbbra is, tegnap voltam ebben a melegben ~13k-t futni. Mocsok jó volt! Volt konkurenciám egy focista személyében, megvolt a motiváció, hogy hajtsam magam, mint állat és ne engedjem, hogy a közelembe kerüljön, sőt én közelítsek hozzá (körpálya).

6km-t futottam már le elég tempósan, mikor a pályára érkezett, majd ~4km-t futottunk 5-ös pace alatt... éreztem, hogy meg akar fogni, de "megöltem", mert nem bírta tartani utánam a tempót, ki is állt, aztán amíg le nem lépett toltam még 13-ig :-D

Nehogymá' :-DDD
  • Tinman #1107
    "mivel az elején nem ilyen lassan futok, mire meg a gyorsitáshoz érek meg már nem tudok annyira gyorsitani amire kéne. meg a 8km meg sok is még."

Hát ebben benne van a válasz is. Az elejét pont úgy elfutod, mint a futótársam -aki kb. 1 hónapja nem volt futni-, aztán a végére nem marad kakaó. Meg kell tanulni, hogy edzésen nem kell elrohanni az elején, mert az eleje az bemelegítő köröknek számít. Lassú kocogás, semmi erőlködés.

"A lábam miatt egy kicsit le álltam afutással helyette 250km bringával próbálom az edzettségemet fenntartani."

250km tekerés/hét(?) sok egy olyannak, akinek gondok vannak a lábával.
  • Tinman #1106
    Különbözőek vagyunk igen... amikor én 1.5 éve felemeltem az adagom a heti 3-4-ről 5-6-ra, jól bírtam, élveztem, de szépen lassan pár hónap alatt okozott egy csonthártya gyulladást. Ez persze másnál nem törvényszerű, meg nekem a jobb lában statikája nem az igazi. Főleg terepen "veszélyes" szerintem a heti 5-6 alkalom, mondjuk ha nem annyira hosszúkat futsz, akkor az talán nem okoz gondot.

Másikra... annyi minden vettem a futáshoz mostanában, hogy párom picit morgolódik, szóval az új cipő még várat magára, aztán közben 950km-nél járok, a hónap végére lazán 1000km felett leszek... kezdek aggódni. Jó cipő nagyon, de féltem a lábam... a másikban csak ~500km van, de az picit szorít :-/
  • repvez
    Az endomondoban nekem is 2 naponta ad be edzéstervet 5km -re,de valahogy nem értem az ott felvázoltakat, mert eléggé fura edzésterveket dob. például 8km-es távon 6x 20mp-es futás 6:15ös peace-el a többi időben meg 7:15-ös.DE persze ezt sem tudom maradéktalanul teljesiteni, mivel az elején nem ilyen lassan futok, mire meg a gyorsitáshoz érek meg már nem tudok annyira gyorsitani amire kéne. meg a 8km meg sok is még.

A lábam miatt egy kicsit le álltam afutással helyette 250km bringával próbálom az edzettségemet fenntartani.
  • Tikal #1104
    Az előző cipőm szivacsos talpú volt, arra 700-800km-t mondtak, de ez függ futó stílustól is, testsúly stb, lehet másnak már 600 után tönkremegy, a mostani az Air, ezekre 1000km feletti kilométer számot mondanak, a zselésekre is ha jól emlékszem kb annyit írtak mint a szivacsosra.

szerintem cseréld, aztán használd párhuzamosan a kettőt és figyeld meg van e lényegi különbség. Én éreztem nagyon a különbséget az Air és a régi között.