1945
Futás
  • Tikal #1183
  • Tikal #1182
    Mi a helyzet a mezitlábas futással? Csak azért kérdem, mert ez a cipő amit tervezel venni, nem nagyon közelít afelé, vagy azt meghagyod mellék projectnak és az utcai futásaid továbbra is párnázott cipőben nyomod? ( "8 mm különbség a sarok és a lábfej elülső része között" ) Jelenlegi cipőmnek 10mm a drop-ja, de a terep cipőimnek 6 és 4, és mindkettőt jobban szeretem, jobb bennük futni valahogy... szóval a következő utcai cipőm is ilyen alacsony kialakítású lesz
  • Tinman #1181
    Értem, akkor kb. egyszerre fogjuk teljesíteni idén az 1k-t :-)
  • Tinman #1180
    Szerintem is az!

A tavaly nyáron vett cipőmet, akkor kb. január végén le kellett volna cseréljem, ami tuti baromság. Azt viszont aláírom, hogy így 1200km felé közeledve, bár még mindig kiváló állapotban van, de valahogy egyre jobban érzem még füves talajon is az egyenetlenségeket. Ezt olyan ~200km óta kezdtem el egyre jobban tapasztalni.

Ezen felbuzdulva meg is rendeltem az új cipőm, dettó olyat, amibe lehúztam ezt az 1.2k-t.

Csak kis érdekesség, hogy a Spurisokkal is felvettem a kapcsolatot mailben, mert volt 1-2 kérdésem, de válaszra sem méltattak, ez alatt a futocipok.com-on 4 levelet váltottunk, még tanácsokat is kaptam sérülésmegelőzéshez, meg persze 2k-val olcsóbb u.a. a cipő, mint a Spuriban és még csak aranykártya sem kell hozzá.
  • Tikal #1179
    Ez sok mindentől függ, függ a cipőtől, milyen talpa van, szivacs, gél vagy levegős, függ a futótól, hogy milyen a futó technikája, súlya stb... A legutóbbi cipőmet 800km-nél cseréltem, és mikor felvettem az újat azonnal érezhető volt a különbség. Egyébként a szivacsos talpúak mennek tönkre leghamarabb, és a levegős bírja a legtovább, úgy hogy a mostanit majd csak 1000 felett fogom cserélni, de mellette azért lesz már az új is, és felváltva használom majd.
  • Tikal #1178
    nincs, mert első egy két hónapban keveset futottam, még kell két és fél hónap szerintem...
  • smith09 #1177
    ökörség.

Amerikában minden túl van , jó kapitalástának akarnak nevelni, h a fogyasztói társadalom hasznos tagja legyél.
    1000-1200 km re simán jó egy futó cipő. De túl sokkal ne vigyed túl mert mehetsz az ortopédiára,
    egy másik usa cikkben én múltkor 800 km t olvastam. Szóval döntsék már el h milyen hamar akarják lehúzni az embert.
    Nyílván bizonyos km felett a cipő arra jó h kocsmába járjunk vele de ez a km szám nem igaz.
  • Tinman #1176
    Nabazmeg ^^

• Tinman #1175
    Az derék!

1k idén megvan már? Nekem még olyan 1.5 hónap és meglesz :-)
  • Tikal #1174
    nekem most elég sok futás volt, duplája
  • Tinman #1173
    Augusztus - 82km

Kihagytam 1 hetet... sajna pont úgy jött ki, hogy egy februárban kezdett edzéstervnek most lett vége, az új 80 edzésből álló előtt, meg illik tartani 2 hét pihenőt. Hát bírtam 1 hetet :-)
  • Tinman #1172
    3:40:32 a gyaloglás világrekordja

50km-en ÖTVEN km-en

Ez azt jelenti, hogy a 42km-es maratoni távot a profi gyalogló letudja 3 óra alatt. HÁROM óra alatt.

Kész végem van...
  • Tikal #1171
    Én azért egy ilyen versenyen szeretnék részt venni egyszer... szurkolóként már voltam, és nekem nem úgy tűnt, hogy ezek az emberek nem élvezik a versenyt, csak mert mérik az idejüket is :)

• Tinman #1170
    Fura, hogy így gondoljátok... szerintem a hobbi és a tervszerűség összeférhet!

Nem csinálnám, ha nem szórakoztatna, nem elégítene ki... nem azért csinálom, hogy majd versenyezzek! Persze 1-2 versenyre szeretnék elmenni, de nem azért, hogy nyerjek -arra esélyem sincs-, hanem azért, hogy nagy közösségben/tömegben érezzem az egésznek a feelingjét, meg persze kapjak valami szép kis emléklapot, hogy na te paraszt csak lefutottad végre a maratont. Azt fogom, bekeretezem majd, kiteszem a falamra és amikor megszületik a gyerekem, elfogom neki majd mondani, hogy tőle se várok kevesebbet majd az élete során, mert aki letud futni korrekt tempóval egy maratont az mind testileg, mind lelkileg és fejben is megerősödik! Meg persze ha ránézek majd öregemberként arra az emléklapra az jó érzéssel fog eltölteni, hogy igen, megcsináltam, volt kitartásom és akaraterőm.

Nekem a futás (nem a 3km-es hobbi kocogás) mocsok sokat adott és ad is... gyakorlatilag mióta futok eltűnt a hörghurutom, nem kell soha táppénzre jönnöm, elmúlt a refluxom, rendeződtek a vércukor gondjaim, nem kapok el minden szart beteg emberektől, sokat izmosodott a lábam, eltűnt a pókhasam, de úgy, hogy alig fogytam, csak a háj helyett izom lett egy csomó helyen (ugye én tornát is nyomok, nem csak futást).
  • Tinman #1169
    Ez a durva, hogy ilyen laza hozzáállással is ennyire jó eredményeid vannak, mi lenne, ha tudatosan készülgetnél rá? Persze írtad, hogy a térded/lábad néha nem az igazi.

Amúgy nem, nem versenyre készülök, csak mindig van egy cél amit kitűzök magam elé és bejárom az oda vezető utat. Ha az megvan, jöhet a következő.

Most úgy felbaxott a tegnapi kudarcom, hogy szerintem ma is kimegyek és megpróbálok 3k@12 percet futni... addig fogom erőltetni, míg meg nem lesz. Miért? Mert jól esik, mert nekem ott jó érzést okoz, sőt még pár nappal később is tart a bódogság' hatása. Persze ezek az eredmények, csak nekem valamik, másnak semmik, de ahogy te is írtad az elsődleges motiváció a saját hobbidnak való hódolás.
  • repvez
    Ezzel én is igy vagyok, amikor már valaki ételkiegészitős meg ilyen olyan flszerelést vesz és tervszerüen csinál valamit az már nem hobbyfutás,
    A hobby futás az az amit grebber leirt, mikor felkapod a ruhát és futsz ahogy érzed és az idő és a táv csak visszacsatolás, hogy megnézd mit fejlődtél nem pedig az határozza meg a futásod.
  • grebber
    Bármennyire is hihetetlen ,de engem (" van amikor pénz, van amikor wellness, van olyan is amikor futócipő, vagy trófea.") ezek abszolút nem érdekelnek. Ha ezek miatt futnék csak versenyre mennék azt lesz ami lesz, díjazás nélkül egy lépést se tennék meg. De mivel nem ezért futok ,hogy kapjak bármilyen visszacsatolást bárkitől hidegen hagy.

Én úgy vegyek vele ha versenyre mész tökmindegy hogy csak egyszer az már nem hobbi. Ahogy itt olvasom ti ugy futtok mintha valóban versenyekre készülnétek mert oda kellenek ilyen edzéstervek.
    Én kőkeményen csak szimplán futok .Gépezek egy nap pl 7 órát átöltözök futósba kimegyek, indítom a telót (ha szerencsém van még méri is ez a szar) és lefutom amit éppen elgondoltam vagy amilyen kedvem van. Hazaértek letusolok és ülök vissza ölni magam a gép elé.
    Ez arra jó ,hogy egy nap nem 12 órát vagy többet ülök a gép előtt hanem 1-3 órával kevesebbet semmi másra.
  • Tinman #1166
    Akár tetszik, akár nem tisztelem az elért teljesítményEID és jó példaként lebeg a szemem előtt.

Ha ez neked rosszul esik én most erről nem tehetek... a Rubint Rékás példát is te állítottad fel magad elé, nekem is célként lebegett a szemem előtt 2 évig és csak meglett.

Én is hobbi futó vagyok, egy amatőr nulla senki, de az egészségem megőrzésén kívül a jobbnál jobb eredmények is motiválnak és hidd el annál szenzációsabb érzés, mint amikor senkiként beállsz a sor legvégére, leelőzöl 96 embert, majd 3.-ként célba érsz, annál pozitívabb visszacsatolás kevés van ebben az amatőr szekcióban.

Nézegettem nagyon sok amatőr versenyt és eredményt és azt kell mondjam sok esetben TE sok mindent nyernél, ha indulnál... van amikor pénz, van amikor wellness, van olyan is amikor futócipő, vagy trófea. Miért ne? Képes vagy rá, legyél rá büszke. :-)
  • grebber
    Nem akartam soha többé ide kommentelni (elég jól is bírtam) ,mert nem tartom magam futónak,de már ne bírom.
    Megkérlek szépen engem nem említs többet.

"Neked simán meglesz a 3k, mint Grebbernek"

30db (de mondhatnék itt 400-at is oly mindegy) 12 percre irányuló futásomból jó ha 2 db nál esetleg, talán meglenne a 3 km.
    2.5 km az átlagom nem is akarok jobbat, nem versenyekre készülök nekem ez elég. Magamnak futok nem másnak.Azért is léptem le innen mert itt folytan csak az időkkel voltak elfoglalva hobbifutoként meg nem igen érdekel engem.
  • Tinman #1164
    Neked simán meglesz a 3k, mint Grebbernek, erre fogadni mernék!
  • Tikal #1163
    Jó ötlet, lemérem én is majd, most meg kerestem mikor futottam utoljára, 3 éve, 2,64km.
  • Tinman #1162
    2.5+ éve járok el futni, gyakorlatilag 2 naponta. 3000 métert akartam, nem sikerült... mindegy, nem adom fel, edzek még sokat.

Ha nagyon akarod, javulni fogsz, de tényleg akarnod kell. Én megyek esőbe, hóba, betegen, fáradtan, éhesen, sokszor a családom rosszallása mellett is. A titok a rendszeresség és a túlterhelés megelőzése. 1 héten 3-4 alkalom kell, de nem szabad, hogy mind tempós futás legyen. Kellenek a lassú kocogások is, a vegyes futások, a sprintek is... meg persze az ezerszer elismételt bemelegítés és nyújtás.
  • repvez
    Ebben mi a kudarc? Majd 3 kint futottál 12perc alatt.és javítottál is az előzőhöz. A kudarc az amit én csinálok,hogy hiába futok,de nem javul semmi vagy még csökken is a tempó.
  • Tinman #1160
    Az ember mindig csak a szerinte elért sikerekről mesél, legyen itt egy kudarc is. Elfelejtettem az új edzéstervem leszinkronizálni, ezért úgy döntöttem, hogy utoljára 2 éve futottam Cooper tesztet, megnézem most mit bírok. Lehet nem volt a legjobb ötlet, majd' 1 hét kihagyás után ezzel próbálkozni, meg megvárhattam volna míg picit hűvös is lesz, de nem sok mentségem van... puhapöcs voltam :-/

Némileg nyugtat a tudat, hogy 2 évvel korábban száni 5:25-ös pace-el ment csak és akkor 12:11 alatt jutottam 2.25km-re, szóval 2 év alatt Cooper tesztben javítottam 1.5 kört (600m), pace-ben meg 1 perc 9 mp-et.
  • Tinman #1159
    Azóta már több helyen is láttam, de itt akadt meg rajta a szemem.

Minimaraton.
  • Tikal #1158
    ez hol?

a 10K az 10K mindig mindenhol... mini maratonról már hallottam, de az 1-2km szokott lenni gyerekeknek.
  • Tinman #1157
    Lol, ez de száni! :-D

42k - maraton
    21k - félmaraton
    10k - kismaraton - WUT?
    5k - minimaraton - naaaaaa....
  • Tinman #1156
    Sajna nekünk kicsit más már a genetikánk, mint az afrikaiaknak, akiktől ugye elvileg a teljes emberiség származik. Nem véletlen, hogy ebben a sportágban fehér ember csak akkor nyer, ha többi fehér ellen indul. Nincs ebben részemről semmi rasszizmus... sőt, sokkol az a teljesítmény amit ezek a feketék tudnak és ráadásul olyan szegény országokból jönnek, mint Etiópia, Kenya, Ghána.

A másik gond az, hogy elég egy picike statikai probléma (lásd fáj a térdem effekt) és a rendszeres kevés futás is tud idővel gondot okozni. Egyenetlen porckopás, leválás, csonthártya gyulladás, ízületi gondok...

Szerencsére most sehol sem fáj... hosszú távok után kicsit érzem a jobb térdem, meg a derekam, de semmi komoly.

Nekem is nagyon észnél kell lennem mit csinálok, hogy tudjam növelni a sebességet, a távot úgy, hogy közben abból ne legyen baj.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.08.23. 20:10:39
  • Tikal #1155
    Igen, gondolkoztam ezen, de ha belegondolok az hogy futok 4-5km-t normál tempoval nap mint nap, normálisnak kellene lennie, nem? :) Basszus az őseink mindennap futottak, erre vagyunk építve, csak elpunnyadtunk :D
  • Tinman #1154
    Nagyjából 4/hét, tehát 3 nap van közben regenerálódni, ami elég jó. Nem kell hőst játszani :-)

Az 5-6 szerintem kicsit sok... nem lenne sok, ha az lenne a dolgunk, hogy atléták vagyunk, de nem így van sajna... meló, hobbik, egyéb dolgok.

Nekem ez a 4-5 hónapos edzésterv szintem 650k körüli értéket fog adni.
  • Tikal #1153
    Hány futásból áll egy ilyen edzés terv per hét?

Nekem 5-6 és néha soknak érzem...persze ebből vannak napok csak néhány kilométerrel. A három hónapos félmaratoni edzésterv 650km futás
  • Tinman #1152
    Banán, szőlőcukor, 1-2 helyen izo ital van... jó, vágom, hogy nem szeretet szolgálat. Azt néztem egyébként, hogy aki a verseny előtt nevez pár nappal, annak már 23k körül van a nevezési díj! Brutál!

Ettől függetlenül, ha közelebb lennék 100%, hogy elmennék, még egyedül is... így viszont nem, meg nem is nagyon van kivel.

Akkor te is 2x futottad le eddig a 21k-t :-) Nyomjuk szépen, aztán lemegy az 1:45-re is ne aggódj :-))

Most generáltam le egy ~80 edzésből álló félmaratoni edzéstervet miCoach-ban, na az pontosan erről szól... 1:45 vagy jobb időpontot garantál. Január elején ér végét, akkor fogom majd letolni
  • Tikal #1151
    Ez tényleg elég gáz.. ahogy nézem a külföldi maratonokat, a minimum az, hogy kapsz egy technikai felsőt a szponzortól, Nike Adidas stb, tehát nem egy gagyi pamut pólót, plusz ugye a a frissitő állomásokon szintén valamilyen szponzortol sport ital plusz gyümölcsök.. meg ugye egy érme, ez alap.

Szeretnék majd 1:45 alá menni, de most még nem tudok, legutobb 2 óra lett aszfalton, terepen meg 10 perccel több...de ennyi is volt az összes próbálkozásom rá :)
  • Tinman #1150
    Terepen 100%, hogy nem tudnék ennyit menni... legutóbb terepen örültem neki, hogy a 60 percbe belefért a 10k.

Legjobb félmaratoni időm elég nevetséges még, 1 óra 59p, de mentségemre legyen mondva, hogy nem úgy estem neki, hogy lefutom, hanem 10km körül határoztam úgy, hogy felkerekítem félmaratonra. Neked???

4:30 további 1-2 év edzéssel szerintem még nekem is elérhető lesz majd. Most amikor a 10k-t futottam többször szólt a miCoach, hogy lassítsak, mert red zone-ban futok a lassabb yellow helyett. A gond csak az, hogy 15k-nál jelenleg biztos, hogy nem tudok többet futni ilyen komolyabb tempóval, ehhez nekem még évek kellenek.

15.500-ért ezeket adják... egy vicc:

- részvételt a versenyen - na nem mondod? ^^
    - rajtszámot - tényleg? Wow? ^^
    - egyéni indulóknak egyedi emblémázott technikai futómezt - 1k-s kínai vacak, oké
    - a szintidőn belül teljesítő indulóknak egyedi érmet - ha jól láttam egy fröccsöntött valami
    - zárt- és biztosított útvonalat - fúúúúú de jó
    - chipes nettó időmérést - alap dolog egy ilyen versenyen
    - frissítést - 35 Ft-os balfi vizet és 5 Ft-os szőlőcukrot?
    - orvosi szolgálatot - alap!!!
    - zenészeket az útvonalon - 100 tagú? Who cares?
    - befutócsomagot - ezmiezezmi?
    - 21,26% ÁFÁ-t - mé' nem 27%? De kár.
    - a csapatok befutó tagjának adjuk át a csapat összes érmét - okay -.-

A másik ami mocskosul irritáló, hogy ahogy elnézem rendre kenyai futó nyeri. Ez qrvára nem fair, ez egy magyaroknak szánt rendezvény, Magyarországon. Még jó, hogy egy kenyei pro lenyomja a legjobb magyar pro-t... gének basszus -.-
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.08.22. 21:55:13
  • Tikal #1149
    Legutóbb mikor mértem akkor nekem 51 körül volt a 10k, jó lenne egyszer lemérni pályán is, szerintem a tied az jó idő... a cél az 4:30-as tempó lenne majd :)

Mit adnak a nevezési díjért? Mert ugye ilyen versenyeken azért szoktak adni egy pólot, mondjuk technikait meg egy két apróságot... most megyek pl egy Salomon által szponzorált versenyre, ott adnak majd egy Buff fejfedőt :)

Legjobb félmaratoni időd? ( egy kettőt már futottál te is ha jól emlékszem )
    Utoljára szerkesztette: Tikal, 2015.08.20. 23:15:45
  • Tinman #1148
    Biztos nem, nincs kivel, meg párom is csak nevetett a beugrón. Nekünk ez a nagy táv miatt egy 40k-s kaland lenne, na most ennyiből inkább lecserélem az 1100km-t látott cipőm :-)

Srácok!

Ez mennyire gáz? Ma nyomtam... plusz közvetlenül előtte futottam 3k-t lazán bemelegítésnek, aztán a lovak közé csaptam:

Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.08.20. 22:23:36
  • Tikal #1147
    Akkor szeptember 13 félmaraton nem lesz? :)
  • Tinman #1146
    Versenyen eskü jobb a tempóm 5:00-5:15@15k az úgy még belefér, ha egy banánt lenyomhatok közben megy a 21k is. Tudom ez elég full amatőr, de még csak 2.5 éve foglalkozom a sporttal, meg nem is célom a profi szint, ahhoz már rég öreg vagyok :-)

A csinos nyulakat nagyon szeretem :-) Eddig 1x voltam versenyen, megértem kapkodni a fejem és valóban működött, hogy egyik nyuszi hátsójától ugráltam a másikig, aztán 3. is lettem úgy, hogy a legeslegvégéről startoltam pedig el :-D
  • zenoka
    aaz biztos.. tomeg, brutal tomeg.. aminek meg van az elonye:D pl ha kifogsz egy csinos nyulat magad elott.. bar a te temopodba csak csinos nyulak vannak:)
    egyszer mindenkepp erdemes az tuti.. tobbszor nem.. az ember a masodiknal jon ra hogy ezt mar latta.. a harmadiknal unja a negyediknel meg mar csak szurkolni megy ki a haveroknak.:)
  • Tinman #1144
    Tudod, újszülöttnek minden vicc új, szóval 1x rápróbálnék, bár a nevezési díjat erősen túlzónak érzem én is.

Igen, ezt így látatlanban is aláírom, hogy egy borvidéken nagyságrendekkel élvezetesebb lehet, de hát nekem a körpálya magánya után ez kész sokk lenne :-)