1945
Futás
-
#1223 Nem kérdés, hogy érdemes egy talpvizsgálaton átesni, de amit egy ilyen üzletben végeznek az nem egy nagy szám, az nagyjából belövi milyen a lábtípusod és ennyi, pedig lehet, hogy feljebb van statikai gond (térd, csípő, derék, gerinc). Ha komolyan gondolod a futást, akkor feltétlenül érdemes szakihoz, aki 1 órás elemezgetés után mond verdiktet. Jó hír, hogy életedben 1x elég ilyenre elmenned és 8-10k-ból megvan.
Azt pedig, hogy pronáló, szupináló, vagy neutrális a lábad azt te magad is eltudod dönteni. Fogsz egy papírlapot, bevizezed kicsit a lábad és ráállsz és megnézed milyen a minta. A másik, hogy mezítláb állj meg egyenesen, kérj meg valakit, hogy nézze meg hátulról, hogy milyen dőlése van a bokádnak. Ha befelé dől akkor pronál, ha szép egyenes, akkor neutrális, ha kifelé akkor szupinál. A leggyakoribb gond a pronálás, amit lehet bokasüllyedés vagy lúdtalp miatt. Nekem előbbi van, így csak olyan cipők jók, melyeknek van oldalt alátámasztásuk, így szépen egyenesben tartja a bokát. Emellett persze vannak szuper tornák, amikkel elég jól helyre lehet kalapálni ezeket a gondokat, igaz nem 2 hét alatt... -
IVU #1222 Látom hogy valamely üzletekben csinálnak számítógépes talpvizsgálatot, érdemes rá elmenni, vagy én el tudom dönteni hogy pronáló, szupináló vagy neutrális lában van? -
#1221 Őket azért emelném ki, mert neten, személyesen, telefonon is végtelenül korrektek, gyakran náluk a legolcsóbb 1-2 népszerű típus.
http://futocipok.com/
A Spurisok kevésbé. Amikor az üzletben voltam az ürge aki ott volt rendes volt, de a társa egy csaj az nem. Továbbá szerettem volna tőlük idén venni cipőt, írtam nekik, baxtak visszaválaszolni a mai napig, ezzel szemben a fenti linken található bolt 2 órán belül végtelenül kedvesen reagált, 4 levél váltás és egyeztetés, sőt ingyenes tanácsadás után OLCSÓBBAN tőlük tudtam megvenni a cipőm.
http://spurifutobolt.hu/
Spurival további gond, hogy a kedvezményt náluk -vagyis aranykártyát- csak akkor tudod igénybe venni, ha húzós fizetős versenyeken részt veszel... ergo le sem szarják, hogy otthagytál már 200k-t mondjuk, ahogy az sem számít, hogy más versenyeken akár több 1000km-t lefutottál... nem, csak a BSI számít nekik :-/ -
IVU #1220 Sziasztok! Melyik budapesti futóboltban érdemes cipőt venni? -
#1219 Rohadt ősz/tél :-/
Még napsütésben kezdek el futni, de az utolsó kilométereket már olyan sötétben futom, hogy harapni lehet :-/
Elő is kerültek a meleg futó cuccok és el is keltek ebben a kánikulai 5 fokban... -
#1218 Vérnyomást természetesen vérnyomásmérővel mérek :-)
A pulzus is érdekes nyilván, de a vérnyomás érdekelne, ha megtudod mérni.
Korrekt cikk - 2 órán belüli maraton elmélkedés -
#1217 Az frankó! -
#1216 Most 56.
Mivel méred? Van valami eszközöd rá vagy egy egyandroid app? -
#1215 Nem tudom. Félévente méri az orvos melóba ,itthon soha nem mérem. Jobb is ha nem tudom.
110-120/80 ,110-120/70 ilyeneket szokott mérni. -
#1214 Mennyi a vérnyomásotok? Reggel, napközben, este?
Nekem, mióta a pulzusom még napközben sem megy fel 60 fölé, reggel meg 50 körül ólálkodik a vérnyomásom magasabb lett. 120 körül kezdem a napot és irodai meló közben 145-re is felment már. -
#1213 Most jött meg ebay-es Adidas miCoach armband. 7k körül szokott menni postával, lecsaptam egyre 4k (postával) áron, mert mióta futok ilyet szerettem volna.
+ Jó anyagminőség. Sokkal jobb az anyaga, mint a neoprén Kalenji 3k-s armbandnek, aminek nagy gondja volt, hogy 2 futásonként garantált mosás, mert itta az izzadságot és az illata sem volt éppen varázslatos. Ezzel szemben ez nem szívja magába a nedvességet, hanem taszítja. A varrások is rendben vannak, sehol egy kósza szál.
+ Végre egy gyártó, aki gondol arra, hogy a jack dugónak való lyukat nem csak az iPhone-hoz kell mérni. 5 lyuk van gyárilag, ez szó szerint bármilyen telóhoz jó.
+ Jobban fedi/védi a telefon tetejét, mint a másik. Ez nyilván annak jó, aki fél, hogy megázik a telója, nekem vízálló, szóval nem érdekes, de megnyugtató, hogy onnan se be, se ki semmi...
+ A hátán rengeteg picike, alig érezhető távolságtartó pontocska van, ami egyrészt segíti levegőzni a karod (így nem lesz teljesen levegő nélkül a bőröd felülete), másrészt nem engedi, hogy nedvességet vegyen fel a tok.
+ Fényvisszaverő ezüstös kerete van és a miCoach és Adidas logok is fényvisszaverők rajta.
+ Külön megerősített tépőzár csatja van, a másikon ilyen sem volt... gondolom így jóval nehezebben bánik el vele az idő.
+ Tulajdonképpen 4.3" és 5"-ig bármilyen telót fogad. A 4.3" nem teljesen feszes benne, de teljesen ok.
+ lakáskulcsnak vagy éppen némi pénznek van benne külön kis hely
- A Kalenji armband akár csuklóra is rögzíthető volt... igaz kissé bénán, de teljesen jól tartott. Ez viszont nem. Felkari vagy alkari hajlító izomra tehető csak fel.
- Jó, hogy van hely kulcsnak/pénznek, de nem akkora, hogy személyi kártya beleférjen, pedig ha picit nagyobbra vágják azt a nyílást, beférne.
- hát, hogy új az tuti, mert olyan szaga van, mint egy bőrdíszmű/festékgyárnak. Rettenet, majd első mosás után jó lesz ez :-D
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.10.05. 13:53:13 -
#1212 A teljes sprint sebességet, a mi szintünkön jó ha az ember 100-200 méteren tartani tudja. Az érdekelne, hogy ha teljes erővel futsz, mennyi a max sebesség érték, amit a futós appod rögzít. -
#1211 Mekkora távon?
1km-en 15,2km/ó a legjobb eredményem, de ez egy 1 mérföldes futásból van kiszedve, szóval ettől még biztos gyorsabb tudok lenni ezen a távon. -
#1210 Lol ilyen se volt még.
miCoach egy red zone full sprint közben: Slow down to RED zone. És néztem tényleg átléptem a piros zónám határát a ~20km/h-s sprinttel.
Tényleg nektek mennyi a max sebesség amivel sprintelni tudtok?
Most ne hasonlítsuk magunkat Bolt-hoz, de még Kipsang-hoz sem pls :-D -
#1209 91km :) Egy kicsit én is leengedtem... -
#1208 Szeptember -> 98 km.
Elég lájtos, most az edzéstervem eleje, majd köv. hónap erősebb lesz picit. -
#1207 Mit írhatok erre, amiért nem orrolsz meg? :-D
Gratulálni és elismerni a teljesítményt az lehet vagy az már sok... nem tehetek róla, de én nagyon eltudom ismerni ezeket a teljesítményeket, mert tudom, hogy nekem a jóval gyengébb mögött mennyi edzés van. Ennyivel én soha nem fogom lefutni az tuti, de 1:45-re azért vágyakozom, az elvileg meglehet jövőre. -
#1206 Legjobb feles
Utoljára szerkesztette: grebber, 2015.09.30. 19:06:30 -
#1205 Köszi a tippet!
Más...
Nagy Kati már megint durván elverte Lubicsot a Spartathlonon
245.3 km -> Lubics tavaly 26 óra 53 perc 40 másodpercet futott, Nagy 25:07:13-as eredménnyel fejezte be.
Brutál!!! -
#1204 SiS nevű cég cuccait veszem, de otthon nem lehet kapni tudtommal, viszont van High5 ami szintén nagyon jó. Kipróbáltam egy csomó ízt és mindegyik jó volt, legutóbb koffeinest is kipróbáltam, az még egy rúgás :) Mondjuk hiába írják ezekre hogy nem kell víz utána, azért kívánni fogod, de az tény hogy sokkal jobban lecsúsznak mint a száraz müzli szeletek, csoki stb szóval én csak gél, müzli csak futás előtt.
:) igen, az. -
Milyen gélt szoktál enni és hol veszed? Ebben nekem 0 tapasztalatom van, meg annyira elkényelmesedtem, hogy elfelejtek inni 10k alatt is már.... ott a víz, ránézek, nah, minek. Előtte vedelek, utána is rendesen, de közben már nincs kedvem csak 10k felett.
Strava-ra majd ránézek.
Más...
Minap rengeteg meló volt, nyomtam laza 14 óra melót, már zsongott a fejem. Aznap nem mentem el futni, pedig lett volna kedvem, de 2 naponta szoktam, gondoltam majd másnap. Valamennyivel jobb volt reggel, de még mindig olyan fáradtnak éreztem magam. Aztán késő d.u. elmentem futni, jól meg is hajtottam magam a pályán, mindjárt jobban éreztem magam. Nagyon jó kiszellőztetni a 20 tonna stresszt az emberből és szétcsapni magad a futással :-D -
#1202 Strava-ba lehet feltölteni GPX formátumban futásokat, esetleg nézd meg ott a két futásod mennyi is valójában. -
#1201 Ez volt a 4. próbálkozásom, először terepen futottam le, az 2 perc feletti lett, de ott nem is igazán erre mentünk rá, csak futottunk a kilométerek meg gyűltek, aztán elkezdtem rá egy edzésprogramot a nyáron, ami alatt kétszer futottam meg, az egyiket talán be is írtam ide korábban. Egy két perc még volt a lábamban, de a tutira mentem inkább, 16km után kezdtem picit gyorsítani majd utolsó két km-t a leggyorsabban :) Előtte egy gél meg menet közben még egy, meg víz persze. -
#1200 Jah értem! Akkor gratula, nagyon szép eredmény! Hányadik félmaratonod? Első? Mert elsőnek mocsok jó! :-)
Nekem 1:59, igaz csak 2x futottam le és ez a 2. olyan volt, hogy felénél döntöttem el, hogy félmaraton lesz belőle. Egyébként pontosan ez 10 perces mínusz nekem is majd a cél (pár hónapon belül).
Persze, meg tudom én is nézni, hogy teszem azt a 2km-25km között mi a helyzet, de alapvetően nem, nem írja így ki külön, neked kell megnézni az eredményed alapján. Ez a mindenképpen jó dolog a strava esetében, ez vitán felül áll! -
#1199 Estimated Best Efforts are automatically calculated using your GPS-based running activity, and reflect your fastest times for benchmark distances such as 1 mile, 5km, 10km, and half marathon. Strava can find your best effort at any point in each running activity. We do not require that a best effort starts at a mile split.
Strava will look at the running activity and identify the fastest rolling-time for benchmark distances. They are considered estimates, because they are subject to normal discrepancies in GPS accuracy
Többet futottam mint a fél maratoni táv, és kiszedte belőle a fél maratoni távot a legjobb idővel, tehát nem az indulástól mérte a 21.1-et hanem mondjuk csak 500 méterrel későbbről.... szerintem a tiéd is így méri, nem?
Utoljára szerkesztette: Tikal, 2015.09.15. 20:51:48 -
#1198 Ezt most nem értem... ennyi idő alatt futottad le, vagy az eddigi futásod alapján ezt kalkulálta ki? Az "estimated" szó zavar. -
#1197 Best estimated Half-Marathon effort (1:49:55)
21.8km 5:14/km -
#1196 Ez neki annyi pénz, mint nekem 5.250 Ft :-/ -
#1195 olvastam én is, csak a fejem fogtam, menjen a picsába az ilyen....én elhiszem, hogy bürokrácia meg mehetne gördülékenyebben is, de ha egyszer nem megy akkor fizesse ki az 52 ezret és ne picsogjon ( egy napi fizetése is több lehet ennél ) -
#1194 Tegyük már ki a szégyenfalra könyörgöm!
Zoltáni Tenke hegyi futó kínjai
Szegény Svájcban élőnek nincs szaros 52.500 Ft-ja a magyar TAJ számra, ami nélkül JOGOSAN nem tud nevezni nívósabb versenyekre magyar színekben. Ráadásul a cikkből szépen kiderül, hogy az ob reggelén próbált csak meg regisztrálni, addig gondolom a pénzét számolta Genfben.
Hányok az ilyen emberektől és a kínjával kvázi Index főcikket ért el. Hát mindjárt kifizetem neki az 52k-t, hadd süllyedjen el szégyenében. Pfffejj. -
#1193 Helyes :-)
Voltam nem olyan rég futni... hááát annak ellenére, hogy derekasan átizzadtam bizony itt az ősz durván. 10 fok volt ^^ -
#1192 NEkem nem készít olyan szép grafikont mint neked...lassan áttérek Garmin-ra, ott már lesz ilyen nekem is :) -
#1191 Az már nekem is tetszik! Gratula! :-)
Képet nem kapunk? -
#1190 Most futottam egy 1:53-as félmaratont :) -
#1189 Semmilyet. Kezdj el futni, aztán majd ha egy év múlva még mindig futsz akkor majd kezdj el ezen megint gondolkodni, hogy jövőre milyet vegyél :) -
#1188 A többiek biztos majd elmagyarázzák, én nem értem.
Egy kezdőnek minek pulzus alapú edzés? Mert a kezdő az én olvasatomban készülget arra, hogy tisztességes 3k-t, 5k-t majd 10k-t fusson, az meg nem pulzus alapon megy első körben, hanem pace alapon. Ráadásul okostelója már szinte mindenkinek van, azzal teljesen jól lehet monitorozni a sebességet, távot, etc. és még csak pulzus mérő órára sem kell költeni.
Egy haladónak viszont már érdemes pulzus alapon edzenie, mert optimálisabb eredményt érhet el. Lassan 3 év alatt én még nem merem haladók közé sorolni magam. Talán jövőre... -
IVU #1187 Sziasztok, kérdezni szeretnék, hogy egy kezdőnek milyen karórát javasoltok futáshoz? Amit a Decathlonban lehet kapni pulzusmérő óra megfelelő lenne? -
#1186 Neked, ha normál "boltíved van" (nem lúdtalp) és nem dől befelé a sarkad sem (nem pronál), akkor neked a normál futócipők és a neutrális futócipők a jók. Szerencsés vagy. Neked lehet Energy Booster-ed is.
Nekem nem, nekem közepesen pronál a jobb lábam, ezért kell egy alátámasztás azon a részen. Így lehet, mert a Ride 5-ben (neutrális cipő) 5km után fáj a jobb bokám, térdem, csípőm, míg a Guide 7-ben 21km után egészséges fáradtságot érzek a lábaimban.
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.09.01. 15:34:54 -
#1185 Én már nagyon össze vagyok zavarodva ezekkel a cipőkkel, melyik a jó és melyik nem :( -
#1184 5k-t futottam mezítláb legutóbb. Az csak olyan just for fun művelem. Majd még idén egy 10k-t lenyomok úgy :-)
Már nem terv a cipő, már küldik az tuti :-)
Szükségem van ilyen stabil cipőre, mert nem mindig tudok a focipálya füves szűz lányok harmatos nünükéjével borított biztonságában futkorászni, hanem be-be ugrik durva beton, kavics és terep. Na meg megállapították, hogy lúdtalpam ugyan nincs (az a "boltív" szépen megvan), de a jobb lábamon bokasüllyedésem van, vagyis a bokám befelé dől közepes mértékben, ezért kell az ellentartás a cipő részéről.
Gondolkodás nélkül Adidas Energy Boost 2-öt vettem volna, ha nem beszélnek le róla most a futocipok.com-on. A szaki azt mondja, hogy az pronáló futóknak egyszerűen nem való, nem ad nekik elég tartást. Pedig maga ellen beszélt, mert árulnak Energy Boost-ot is, drágább is, mégis továbbra is ezt ajánlotta.
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.09.01. 11:56:06