1945
Futás
-
#1263 " Ki gyalogolt le már életeben 42km-t megállás nélkül?" lol ha 1 óra 40 -et futok már kurvára unom és várom mikor lesz már vége nem még 8-10 órákat gyalogolni -
#1262 Mondok egy másik igaz sztorit. Kb. 2 éve olvastam egy srácról, aki nulláról 1 év alatt felkészült a Boston maratonra. Lenyomta, de nagyon kikészült és nem is olyan időt futott, amilyet szeretett volna. Na abban a hosszú beszámolóban feltűnt egy másik srác, aki egyszerűen imád gyalogolni és túrázni és hetente lazán legyalogol 40-60km-t! Elmesélte, hogy őt soha nem érdekelte a futás, csak egy alkalommal rábeszélték, hogy próbálja ki mit tud félmaratonon. Játszi könnyedséggel hozta 21k-n a 4:30-as pace-t, ami qrva jó egy hobbi futótól, egy kezdő futótól, meg zseniális, alig pár hónappal később szuper eredményt futott 42km-en is, 5-ös pace körül.
Hogy lehet ez, hogy a direkt maratonra készülő majd beledöglött, míg a gyaloglós ürge ennyire jól bírta és kvázi felkészülnie sem kellett?
Úgy, hogy a gyaloglás jelentőségét nem szabad lebecsülni. Egy tempós gyaloglás a 8 km/h sebességet is elérheti és baromi egyenletesen terheli a láb minden izmát. Sokkal kisebb a sérülés veszélye is, mert szinte nincs becsapódás, a csontoknak, ízületeknek jóval kevesebb "ütközési energiát" kell elnyelniük, mint futás során. Ráadásul gyaloglással azokat az izmokat lehet fejleszteni, melyek a hosszútávú munkavégzésért felelősek, tehát nem nagy erőre van szükség rövid távon, hanem kisebb erőkifejtés kell, de hosszú távon, ez maga a hosszútávfutás lényege.
Tessék megnézni egy sprintert, egy 1-2k-s profi futót, meg egy profi maratonistát. Az első csoportba tartozók nagyon szép kidolgozott izmokkal és testtel bírnak, míg a hosszútávfutókra minden igaz, csak az nem, hogy szépen kidolgozottak. Van egy értékelhető vádli és combizom, de az sem túl nagy, nem túl "súlyos".
Na meg itt a nagy kérdésem? Ki gyalogolt le már életeben 42km-t megállás nélkül? Senki? Jó, akkor, hogy akarja lefutni, amikor a futás jóval megterhelőbb, mint a gyaloglás?
Nem véletlen tehát, hogy a profi, sokat látott edzők egy nagyon keveset vagy soha nem futó embert úgy tudnak felhozni egy remek szintre, hogy változó terhelésnek teszik ki a lábizmokat, a szívet, tüdőt, keringést, vagyis gyaloglás/futás váltja egymást egy ideig! Aztán persze a gyaloglást el szokták hagyni és marad a keresztedzésnek a torna/úszás, az edzésben meg jönnek a fartlek edzések és a hosszúk.
Nekem is cirka 5x könnyebb a futás, ha van időm tornát végezni keresztedzésként vagy nagy túrákat tudok megtenni nyáron...
Ez rád levetítve annyit jelent, hogy ha 3-5k-s futásoknál izom vagy ízületei fájdalmaid vannak, akkor egészen egyszerűen nincs hozzászokva a lábad ehhez a terheléshez. Ez mind csak viszonyítás kérdése. Egy állandóan üldögélő irodai munkáshoz képest a te 3-5k-d nagyon jó, de egy lelkes évek óta futó amatőrhöz képest meg nagyon nem. Nem kell évtizedeket beleölni abba, hogy valaki pl. 25 perc alatt tudjon 5km-t futni. Nekem elég volt hozzá laza tempóban 1.5 év. De, hogy hány edzés kellett ehhez? Hányszor mentem ki esőbe, hóba fagyba, vagy éppen 35 fok melegbe? Több százszor.
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2016.01.01. 17:52:15 -
#1261 "Ezért jó az edzésterv, mert célt ad, motivációt ad" - Nekem a hobbi nem ad ilyet.
Azzal ,hogy felveszem a futó ruhám már elértem a célt mivel otthagytam a kurva gépet ami az életemet fogja elvenni egyszer (érrendszeri probléma meghalok embóliában)
Nekem ezzel ez volt a célom amit az első percben elérek mindig. Hobbi mivolta miatt nekem egyszerűen másra ebből nincs szűkségem. -
#1260 igen ezt tiszta sor, de amikor ennyire nem birom rávenni magam akkor elég nehéz rendszerességet belevinni.
Meg ha egy edzés programot nyomatnák, a coachban vagy bármelyik másnál és , mondjuk az a cél, hogy sétáljak 2percet majd kocogjak 5öt majd megint séta, azt ugy érezném, hogy elvesztegettem az időt , hogy fussak , mert sétálni máskor is tudok.
egyébként ott is ilyen 30-40perceket irkál már első alkalomra az 5k szintfelhozóra 9 hét alatt, szóval egy lassú futással is majdnem megvan a 4k igy is . -
#1259 Amit én csinálok az sajna nagyon a hobbi alja... Grebber már sokkal faszább, azokkal a számokkal amatőr versenyekre már simán mehetne és kis pénzeket, nyereményeket is kaszálhatna vele. Jó tudom, felfogtam, nem akar menni és nem érdekli. Oké, csak mondtam, hogy akár mehetne is...
Ellenben ezek az eredmények nem a semmiből születtek. Nekem szó szerint a nulla km-ről hoztam fel durván 2.5 év alatt oda, hogy idén az 1200km se lett volna különösebben nagy gond. Grebber meg foci edzésekre is jár a hobbi futás mellett, szóval azért vannak alapok mind a két oldalon. -
#1258 A rendszeresség lenne nálad a kulcs. Fel kell építeni ezt a fajta állóképességet az alapoktól és nem az az alap, hogy elmegyek lefutok 5k-t, mert azzal csak kikészül az, aki nem rendszeresen fut.
2 napja voltam 15k-t futni. -2 és 0 fok között volt az alatt a kb. 1.5 óra alatt végig a hőmérséklet. Ezt egy olyan nem tudja kínszenvedés nélkül megcsinálni, aki nem fut rendszeresen... sőt, megkockáztatom, hogy "elvérzik" 10k körül. Ezzel szemben szívvel/tüdővel meg sem éreztem. Egyáltalán nem volt megterhelő.
Viszont! Mivel kihagytam majdnem 1.5 hetet a sok túlórás meló miatt, már 1.5 hét elég volt ahhoz, hogy az ízületeim megérezzék és bizony mire végeztem meg is fájdultak. Másnap még szar volt, de most már teljesen oké. Kicsit sok volt ez 1.5 hét után... olyan 10k bőven elég lett volna, de szerettem volna lefutni már ezt a rohadt 1.5 órát, mert az edzéstervben tologattam már jó 1 hónapja, mert sose volt rá alkalmas idő :-/ -
#1257 ugy értettem, hogy mindegyikőtök magyarázza a bizonyitványát, hogy ezért és ezért lehetett volna jobb, mikor nálatok vanank nagyon sokan akik megirigyelnék még nem hobby szinten is ezt a távokat és időt. Mint például én.
Én is hasonloan vagyok mint Te, csak anynival vagyok hátrányba, hogy nekem egyáltalán nem esik jól a futás és az időjárásnak is ideálisnak kell lenni ahhoz, hogy kimozduljak. -
#1256 Igen, tudom, hogy lehetne már jobb a pace-em, de elsősorban azért ez nekem még mindig egy egészségmegőrző hobbi, sem mint hardcore valami. Persze komolyan veszem, de azért annyira nem.
Szerintem: A félmaratoni eredményed számomra szinte elérhetetlen. Na most ha cirka 22km-en keresztül azt tudod tartani, akkor csak egy kicsit 0:30-at enged belőle és próbáld be úgy a 30k-t. Dögöljek meg már rég képes vagy rá. 22k vs 30k. Szaros 8k. Az még lazább tempóban is 45 perc... nem vészes.
Ezért jó az edzésterv, mert célt ad, motivációt ad és percről-percre pontosan tudod, hogy mit kell tenned azért, hogy majd a végén 3 hónap múlva képes legyél arra, ami célt kitűztél magad elé. Ráadásul nem tudod magad túledzeni sem, mert direkt iktat be lazább napokat is. Nekem eddig az összes kitűzött cél meglett az edzéstervnek hála. Nyilván hülye nem vagyok, maratoni edzéstervet még nem indítok, mert attól félek, mint a franc... de majd eljön annak is az ideje. -
#1255 Ez nem siránkozás (legalábbis részemről), csak szimpla beszélgetés.
Én nem versenyszinten futok így nem csinálok edzéstervet nem akarok gyorsabb se lenni,mert hova minek? Dzsászt hobbi felkelek futok visszaülök azt gépezek :D Nincs semmi kényszer, hogy most versenyre megyek azt kell hogy kurva gyors legyek stb. Nincs ilyen erről szól a hobbi.
6:30 az a maraton-ra jó lenne. Csak az a baj vele hogy mikor mondom felveszem ezt a tempot hogy mint megy kb gyaloglók az a 6:30 (na jó nem de kurva lassúnak tűnik) .Pedig erőltetni kéne a ezt a 6,x perces lassú futást is mert így 4.4x-el 20km felett egyszer csak jön a halál. Lassúval gondolom sokkal később jönne ugye. De majd egyszer kiderül. -
#1254 úgy bírom mikor itt siránkoztok az időtöket meg a távotokat mutatva, mikor én kb a 6:30as pacet a 3km en tudom hozni nem tizen 20on kilömétereken, meg 1000 fölötti össz kilóméterre.
Nekem az idei éven futás szempontjából katasztófa volt, májusig eljutottam 80km ig ösz távban aztán azóta egy métert nem futotam, nyáron a nagy melegben nem akartam kinozni magam, szeptembertől, meg a meló miatt szét voltam csúszva. DE tavasszal sem voltam a legjobb,mert nem tudtam 3,5km nél többet futni, mert nem birtam, mig tavalyelött (2014ben) még volt ,hogy 6km -t is tudtam futni. -
#1253 Mondhatni nincs is szint ahol én futok.Full sík terep 6 km-es aszfaltozott biciklis út (oda-vissza 12km már minden méterét tudom így nem is kell tele tudjam hol tartok félmaratonnál fasza)
Legtöbbször itt futottam aztán néha belevittem hazáig a bazilika előtti emelkedőt ,de nem vészes. Vaskaput hanyagoltam most. Az felfelé elég húzós
Dat pace: --> Ha nem holmi telefon ugatna neked és nem arra figyelnél simán lehetne ennyi neked is. Én már ott vagyok sokszor hogy ez kurva lassú már. De hát jobbat nem tudok mert meghalok. Az a 6:13 álom lenne nekem maratoni pace-nek ,de még oly messze van az :(
Utoljára szerkesztette: grebber, 2016.01.01. 14:09:50 -
#1252 Dat pace :-D
Na igen látszik, hogy én percre pontos és zónára belőtt edzéstervet követek, te meg futsz, ahogy jól esik. Nekem, ha a teló azt mondja, hogy blue zone, akkor az éppen, hogy csak kocogás, ha azt, hogy zöld, akkor az laza kocogás, ha sárga, az a futás, ha piros, az meg a húzós futás, sok sprinttel, maxon vagy majdnem maxon.
Sajna telefonbaki nekem is volt, ami emiatt nem szerepel a listában... GPS lost volt párszor, mert nagyon rég indítottam újra a telót. Olyan összesen ~6k nincs benne, meg 1-2 olyan alkalom, amikor csak úgy bemelegítésnek futkostam keveset az max összesen 5k, tehát az ~1109-hez még egy 10k hozzájön, de mindegy... ez fing. Gyorsabb pace kell, más edzéstervre megyek rá. A lábam is sokkal jobban csípi a nagyobb sebességet, de rövidebb távot, mint a lassú baxakodást órákig...
Nekem 1 műszak, de 7-től 18-ig. :-/
SZERK: Baz! Most látom csak, hogy te mennyire sík terepen futsz, nekem qrva sok a szintkülönbség + 48 alkalommal többször keltem fel a gép elől
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2016.01.01. 13:54:18 -
#1251 Nekem ez lett. Nem adtam hozzá azt amit nem mért a telefon a pára miatt (ezután tettem rá a levágott zokni proteksönt ) Szóval ha azt nézem 1100 felett ,de nem lényeg.
Azt figyelembe véve, hogy 3 műszakba csapatom + hétközi edzések + hétvégi meccseken is részt vettem + ki**s*ott függő vagyok ez nálam ginisz rekord szint! -
#1250 2015, nekem itt a vége idén. Jövőre inkább a gyorsaságra fogok rámenni és nem a távra. Sosefogomlefutniígyamaratont :-/
-
#1249 Az igen jóak!
Nem nagyon értem, hogy a faszé' nem mész neki a 30k-nak... nekem is csak ~7k kellett volna hozzá pár hónapja, csak leállítottam magam, féltem a sérüléstől, pedig 7k? Azt má' lülöm a vétén -
#1248 Idén már 10 félmaratonon vagyok túl.
Egyszer kéne már futni 30km körülit is végre ,hogy mi van ott. De hát a 980Ti mellett nem lehet -
#1247 Lenyomod a maratont, aztán mehetsz is gépezni :-D
Egyébként nekem az a célom, hogy ha egyszer lefutom -term. ultragáz belesétálás nélkül-, akkor utána többet nem futok ilyen hosszút, max 21k nagy ritkán és inkább az 5-10k-n akarok sokat javítani, meg felsőtestet kicsit helyrerakni, mert az most azért megsínyli a futkorászást. -
#1246 Most értem haza kb. fél órája 90 perces futásról... volt szép és rossz oldala is. A rossz oldala a jobb lábam, a jó oldala minden más :-) -
#1245 Amióta megvan az új gépen ki se mozdultam ez jó is meg kurva szar is. -
Mirk #1244 Rég jártam erre, de örülök, hogy van aki még mindig fut :) -
#1243 Tudom, hogy igazad van, csak messze vannak... :-/ -
zenoka #1242 nem feltetlenul kell egyutt vagy csak a hetvegi hosszut egy bandazassal..ezzek szerintem tudjak porgetni az embert.
mar a valahovatartozas erzete is jot tesz.. szerintem:) -
#1241 5-10 fokban persze, hogy rövidgatya, de ez nem tél :) -
#1240 Azt persze nem írta, hogy nem hungarisztánban nyomja... -
#1239 Értem és köszi a tippet, de errefelé a legközelebbi futós csapat 30km-re van. Nem tudnék velük együtt futni :-/ -
#1238 Mondjuk tel tavaly nekem nem is volt (5-10 fok volt a leghidegebb kb, lol), iden se lesz sokkal gazabb, azelott meg nem is futottam. Egyebkent meg utalom a hosszugatyat :D Persze biztos hogy ezek a hiperszuper futocicagatyak kenyelmesek, meg minden, de nem erdekel :D
Utoljára szerkesztette: zaki, 2015.11.22. 03:51:44 -
#1237 Izületek majd meghálálják.... [NOT] -
#1236 En rovidgatyaban telen-nyaron :D -
zenoka #1235 hat talalj futobaratokat / ismerosoket.. rengeteg futokozosseg van, es tenyleg baratsagosak a nepek.
edzesonline.hu vagy a facebook futotarsak csoportja https://www.facebook.com/groups/118658508217857/?fref=ts
van mindenfele nep a hobbifutotol a felamator/felprofi profiig..
en ket evig edzesonlineoztam jo tarsasag. -
IVU #1234 Pont ilyen felsőm van, csak pirosban :) -
#1233 Így az évi 1100km felé közeledve én most úgy döntöttem, hogy kicsit behúzom a féket. Megmondom őszintén egy kicsit mélyponton vagyok a futásban. Mindenki kidöglik mellőlem, senki nem elég kitartó, holt magányosan bóklászom a hidegben és a tök sötétben, miközben mindenki nettó hülyének néz. Na meg ennyi km azért nekem kis szaros amatőrnek sok volt.
Nem fáj semmim, de fáradt vagyok, amin az sem segít, hogy ha végigfekszek egy teljes hétvégét. A másik, hogy az ízületeim olyan "nyűgösek". 10-es fájdalom skálán a jobb oldalam olyan 0.5, tehát semmi vészes, de érzem, ha növelem a távot jobban érzem, felmehet 1-1.5-re is a skálán.
Szóval, most egy kicsit regenerálódok és a heti 4 db. edzést egy ideig leviszem 1-2-re... egy kicsit így:
-
#1232 Ebben tolom +10 fok alatt, egészen -6 fokig. Annyira megérte az árat, hogy az leírhatatlan.
-
IVU #1231 Téli napokon milyen nadrágban futtok? Elég egy minőségibb testre feszülős futónadrág? -
#1230 Büszke nem vagyok, de elégedett igen. Elég jól sikerül már betartani a zónás edzéseket, sok a zöld zónás hosszú :-)
2015. eddig 1002 km nailed :-D
-
IVU #1229 Teljesen rendben van. -
#1228 És milyen a lábad? Normál? Pronál? Szupinál? Mit mondtak? -
IVU #1227 A Nyúlcipőboltban Adidas Supernova Glide 7-et -
#1226 Milyet? Hol?
Persze, fuss annyit amennyi jól esik és 1 év sem kell és örökre abbahagyod. :-D
Dehogy! Építsd fel, tervezd meg, és tart szigorú határokat, soha ne húzd túl magad még akkor sem, ha úgy érzed, hogy lazán megvan. Mert szívvel, tüdővel, izomzattal lehet, hogy bírod, de a csontok és az ízületek lassan alkalmazkodnak, viszont gyorsan tönkretehetők.
Bemelegítés, bemelegítő kör vagy körök, edzés, levezető kör, nyújtás és megnövelt folyadék bevitel. Ha most kezdesz el futni, legyen a cél a tisztességes 5k tavaszra. Értem, hogy most is lefutod, de alkalmazkodnia kell a szervezetnek a RENDSZERES futáshoz... -
IVU #1225 Sziasztok! Tegnap sikerült megvenni a futócipőmet, így már teljes a felszerelésem :)
Kérdésem lenne, hogy úgy fussak ahogy bírom, jól esik, tehát rendszertelenül, vagy inkább nézzek edzésprogramot? -
#1224 Király mostanában a futás... totál kihalt minden, sehol egy gyáva nyúl, aki 1.5 hónapra kijön magát égetni a napra, mindenki bent fekszik és hizlalja magát a melegben. Ezt már szeretem, senkihez nem kell alkalmazkodni enyém a sportpálya, enyém az út, enyém az egész környék :-D