1945
Futás
-
Rony94 #1303 Köszi. Az erőnléttel szerintem nem nagyon van probléma. 71 kiló vagyok jelenleg, tehát nem vagyok egy monstrum, igazából csak azt a borzasztó sör hasat kéne eltüntetni valahogy, remélem a futás ezt leviszi. :D
A másik meg hogy természetesen az első célom nem az lesz hogy lefussam a félmaratont, én így első nap arra gondoltam hogy 30-40 perc folyamatos, normális tempójú futás és meglátjuk hogy ennyi idő alatt mennyit futok, aztán ha még bírom, lehet kinyújtom 1 órára, mert ha jól tudom a zsírégés pont 30-40 perc után következik be, tehát az utána lévő mozgás nagyon lényeges.
Egyelőre én még azt nem tudom hogy milyen gyakran fussak. Legyen csak heti 3 alkalom, vagy akár 5-re is lehet azt emelni? Nem tudom. Nyilván ezt is ki kell tapasztalnom hogy mennyire bírja a testem. A túlterhelést természetesen el szeretném kerülni.
A cipővásárláshoz természetes segítségül kérek egy szakértőt, számomra 20k már nagy pénz és nem akarok kidobni ennyi pénzt egy rossz cipőre ami ráadásul gallyra is vágja a lábam. Úgyhogy igen, erre odafigyelek.
Az aktivitásmérőt én szerintem egy futás appal helyettesítem.
Úgyhogy köszi szépen a tanácsokat és kitartás a futáshoz! :) -
#1302 Szia!
Mostanában én is elkezdtem újra futni. Ha elfogadod egy szintén noob tanácsát, akkor cipővásárlásnál érdemes odafigyelni, hogy a megfelelő cipőt vedd (lúdtalp, meg ilyenek) de neten nagyon sok tanácsot olvasni ezzel kapcsolatban.
Futás előtt ne hanyagold a bemelegítést és a nyújtást előtte és utána is. Víz és vitamin bevitelre figyelj oda és ne terheld túl magad. Ha komoly túlsúlyból indulsz, akkor eleinte csak rövid távokat fuss de azt is úgy, hogy 1 perc futás 2 perc séta és ebből mondjuk 10-et. Szép fokozatosan emeld az adagot hétről hétre.
Tűzz ki egy célt magad elé. Én vettem egy olcsó kínai aktivitásmérőt és a napi 8000 lépés a cél, egész nap rajtam van és meló után a maradék kb. 3-4000 lépést futással teljesítem. Engem eddig ez elég jól tud motiválni, hogy minden nap teljesítsem.
Utoljára szerkesztette: Jeffjohnson, 2016.08.02. 08:31:52 -
Rony94 #1301 Sziasztok.
Remélem még nem nagyon kezd kihalni a topik, mert úgy tűnik hogy én is elkezdek futni. Szeretek videójátékokkal játszani, igazából ez már egy szenvedély és emiatt nem is igazán akarok erről lemondani. De magában ez nem túl egészséges ahogy ezt tudja mindenki, így hát nincs mese kell valamit sportolni.
Így gondoltam azt hogy futni kéne, mivel már régebben is érdekelt valamelyest ez a sport. Sőt, anno még futkoráztam is elég casual módon, nevetséges távokat, ráadásul teremcipőben. Nem nagyon lett belőle semmi. 1 hónap után meg is untam úgymond.
De most úgy vagyok vele hogy fuck it, akkor is futni kell. Úgyhogy holnapi nap el is megyek a Hervis-be és beszerzek egy 20k-s cipőt, plusz hozzá egy sport rövidnadrágot, meg egy pólót és elkezdek komolyabban futni.
Gondoltam futáshoz nem lenne rossz egy kisebb közösség ahol tudok beszélni másokkal magáról a futásról, meg a tapasztalatokról. Sőt, talán még motivációnak is jó lesz. Örömmel vettem észre hogy a régi fórumozó helyemen van Futás topik is. Úgyhogy nem volt kérdés, itt "telepedek" le. :)
Valószínűleg lesznek majd noob kérdéseim, ezek miatt előre is elnézést kérek. -
#1300 Tárgytalan csak találtam! -
#1299 Géonaute, Kalenji, Polar és Garmin kompatiblis, amennyiben azok rendelkeznek nyomógombokkal. A távolság a 2 gomb között 4.5 cm kell legyen, mert a pólón is annyi. -
#1298 Ezekhez a pólókhoz hol a fenébe lehet venni mérő egységet? -
#1297 Fartlek edzéseket szoktam tolni, de az is olyan, hogy 60 percben van 8x1 perc sprint, a többi az kocogás. A hosszútáv más móka ugye.
Az mondjuk tény, hogy Cooper után jobban érzem az izmaim, mintha 15k-t lefutnék. A hosszútávnak mások az igényei, szálkás izmokat kíván melyek jóval tovább bírják a hosszú távú terhelést, míg a nagyobb izomtömeg hosszútávkor hátrány, na meg úgyis "elég", de nem is kérdés, hogy ez utóbbi alkalmas a sprinteléshez. -
#1296 Én csak mozgásnak alkalmazon céltalanul.
Haver most volt triatlonon néztem időket (nem csak triatlon volt) 5km en 18.xel lett első valaki. Ahogy néztem a 20:30-ammal második lettem volna. A 10k az embertelen durva 33 perc...
Mondjuk ezek csak érdekességek,engem a versenyzés nem mozgat ahhoz kevés amit csinálok.
-
#1295 Tudtommal nem sok sprinter jár errefelé, mi inkább a távra megyünk :) -
#1294 Sziasztok!
Ex-sprinterként újrakezdtem a sprintfutást 15 év kihagyás után, de rendszeres egyéb sporttal a hátam mögött. Aug-ban töltöm a 37-et.
Két edzésen vagyok túl.
Az elsőn sikerült kellő önmérsékletet tanúsítanom és megálltam, h ne kisértsen a hajdani 11.2-es 100 m.
A 2.-kon nem bírtam ki nyélgáz nélkül - meg is lett az eredménye :))
52. percben jobb hátsó combizom 4/10-es erősségű huzi + boka körkörösen 2/10-es fájás - kb. 4 hét gyógyulás és
Utána újrakezdem :)
Jó (!)edzéstervet keresek - ilyet találtam (lsd. lent) a végeredmény más: ez nem nyél-gázas sprint
viszont 15 év futás-kihagyás után, egészen jónak látom.
Célom: saját magam gyors izmainak újrastimulálása (de nem kell újra a 11.2-es 100m :)
Határtalanul jó élmény sprintelni!!! :)) Visszakaptam 22 éves önmagam.
Beletép a hajadba a szellő, a sebesség miatt a füledbe "fhuuuuu" fütyül levegő, rázkódik és mosódik a táj, géppuskaként pörög a láb, azt érzed: kilépsz a sztratoszférába ééés célba érsz - vagy25m-t futsz a kiengedés szakaszban, adrenalin és a megkönnyebbülés az egekben. Hát kell ennél jobb? :))
A fentiek tükrében milyen edzésprogramot javasolnátok?
Cél: újra fokozatosan felépíteni a láb full-gas terhelhetőségét, sérülés nélkül:
Segítőkészségeteket előre is köszönöm.
-
#1293 Csak így tovább!
Hogy milyen a lábad, azt könnyen kiderítheted. Kérj meg valakit, hogy fotózza le kb. boka vonalában hátulról, amikor mezítláb állsz mondjuk otthon valamilyen kemény felületen. Ha a sarok-Achilles-vádli vonala tökéletesen egyenes, akkor szerencsés vagy normál a lábad, ha egymás felé, befelé dől akkor pronál, ha meg kifelé, akkor szupinál. Nagyon jó még a vizes láb módszer, amikor ráállsz vizes lábbal egy papírlapra és megnézed a lábnyomod. Ebben az esetben, ha szép íve van a lábboltozat lenyomatának, akkor normál, ha nagyon kevés látszik ebből az ívből és vékony a lenyomat közepe, akkor szupinál, ha nagy a lenyomat, nincs meg az ív, akkor pronál.
Viszont! Egy pronáló futó is érkezhet külső lábélre, mert kompenzál... és megfájdul a lába ;-)
Idén még csak összesen 200km-t futottam, nagyon sokszor volt eső, sár, szél vagy éppen sok meló :-( -
#1292 Grat ! A 3,5km 19 perc alatt még ér nevezni :)
Eddig ez volt a legjobb idén, , idáig már most többet futottam mint tavaly összesen és közel vagyok az azelötti év összeshez is.
77km-nél járok most.
Vettem pulzusmérőt és valóban jobb lett igy, hogy láttam, hogy eddig a maximumon futottam és ezért nem javultak az eredmények, már tudtam 5,5km-t is futni, de még mindig fájnak a lábaim .
Lehet, hogy az asics galaxy gél 7es nem teszik neki , mert az utolsó két futásomhoz felvettem a régebbi adidas duramo5 öst és azzal kevésbé éreztem a lábam.
De azt még nem sikerült kiderítenem, hogy a két cipő melyik kategóriába való , melyik pronáló vagy normál mert igy megtudnám talán, hogy milyen a lábam és milyen cipő lenne jó hozzá.
Bár van boka süllyedésem a jobb lábamon és külső lábélre érkezem futáskor. -
#1291 Grat! Nekem a legjobb 49 perc :-/ -
#1290 Eddigi legjobb 10km-em:
-
zenoka #1289 hat ha a korpalyat szereted akkor a a kis atletikai palyat javaslom klasszik 400 meteres palya este 9 ig ingyen bemehetsz..
megkozeliteni a recsei centertol tudod vagy a stadion szervizutjarol.. erdemes a kulso palyat hasznalni
helye
https://www.google.hu/maps/place/KSI+Atl%C3%A9tika+P%C3%A1lya/@47.5031506,19.0922378,17z/data=!4m2!3m1!1s0x0000000000000000:0xa643b5eafb0d6129?hl=hu
vagy ott a liget is.. en szeretek ott futni bar tudja tokom mi lesz a nagy atalakitas utan..
sokan futnak meg a rakospatak partjan van hozza futoklub is.
azt nem probaltam.
-
#1288 sziasztok.
XIV. Kerületben tudnátok ajánlani viszonylag normális pályát, vagy útvonalat? Nemrég költöztem ide. Olyan is jó ahol csak este késelnek meg.
Köszi. -
#1287 Be-ton ke-mény!
Nekem a legjobb 8k-m 38 perc, a legjobb 12k-m meg kb. pont 10 perccel a tiéd felett van... van mentségem! Abban a 10 percben leültem keresztrejtvényt fejteni
Viccen kívül, a te eredményedből is látszik, hogy amatőröknek, haladóknak is bőven van mindig hová fejlődni. -
#1286 "hogy a pulzust figyelje a szintek beállitásához,de a perc /km ben mondja a szügséges tempót amivel kéne futnom?
Mert ahhoz jobban tudok igazodni ha azt mondja, hogy fussak 6 os időt mint hogy azt ,. hogy tartsam 140en a pulzust. "
Nem, nem fogja mondani, csak annyit fog akkor is mondani, hogy pl. "Speed up to yellow zone.", ekkor a szívverésed gyorsul, a HRM visszajelez a mycoachnak, hogy yellow zone-ban vagy és jön is a "maintain yellow zone" üzenet és rendben is vagy, azt a tempót kell majd tartanod...
Nem számít a perc/km, ha pulzusmérős cuccal futsz, mert az a szívedhez méri a zónákat. Majd ha mész versenyre, felmérőt futni ott mérd bátran pace alapon, de a pulzus alapú a legszemélyesebb és számodra a legoptimálisabb edzés. -
#1285 Emlékszem még amikor a 41 perc alatti 8 km lefutása majdnem klinikai halált okozott.... azok a régi szép idők
-
#1284 na elkezdtem az idei futásom, 5 futáson vagyok tul idén eddig 20km össztávval.
Meg beszereztem a lidlben a BT pulzusmérős övet. tudom, hogy az én szintemen nem fontos, de talán ez majd valósabb képet mutat az edzettségemről, hogy miért nem tudom gyorsitani a tempót.
Illetve még egy olyan kérdésem lenne, hogy azt meg lehet addni a coachnak, hogy a pulzust figyelje a szintek beállitásához,de a perc /km ben mondja a szügséges tempót amivel kéne futnom?
Mert ahhoz jobban tudok igazodni ha azt mondja, hogy fussak 6 os időt mint hogy azt ,. hogy tartsam 140en a pulzust. -
#1283 Volt egy ilyen cipőm. Beleszenvedtem kb. 120km-t, majd nem bírtam tovább visszaküldtem, belátták, hogy nem ok a sarkánál, megoldották. Spuriban is azt regélték, hogy az új cipőnél ha vízhólyagod van az nem normális, nagyon nem. -
#1282 A qrva eletbe olyan vizhogyag lett a talpamon az uj cipom felavatasa utan :D -
#1281 Elértem a 2000km-t mióta miCoach-ot használok.
De szar idő volt ma is a futáshoz... rommá áztam közben :-( Meg persze senki nem sportol... elég magányos dolog ez. -
#1280 Pontosan, nagyon jó megfogalmazás! "Mindenki mindent rögtön akar." Leírtad 1 mondatban, amire én elpazaroltam egy raklap mondatot :-)
Nem is ismerek a környezetemben olyan futót, aki ne képzelné el teljesen tévesen ezt az egészet. Az összes(!) télre pl. teljesen leáll. Teljesen. Semmi mozgás, még sétálni se jár el. Aztán tavasszal kijön a pályára és 3km alatt totálisan kikészül és csodálkozik, hogy de hát a szezont úgy zárta, hogy a 10k is szépen ment.
A másik csapat 1.5 hetente jár ki futni, mellette semmi más. De ekkor is mennyit futnak? Max 30 percet. Hát ez még szinten tartásnak is nulla.
Ezért van az, hogy hülyének néz mindenki a környéken, mert bár télen kevesebbet futok én is, de max 3 naponta kimegyek és követem a megkezdett edzéstervet, amiben hol 90 perc kocogás van, hol pedig 30 perces fartlek.
A boka, térd, csípő probléma viszont nagyon keveseknél nincs meg. Sajnos én is barom voltam, mert az 1. évben nagyon túlvállaltam magam, az nagy hiba volt, nekem a jobb térdem vacakol. Te is írtad, hogy mások vagyunk, más a genetika, így lehet, hogy Lubics Szilvinek nem volt gond élete első maratonját letolni az első futóedzése után fél évvel, de erősen kevés Lubics Szilvi van a futók között.
Ha visszamehetnék az időben biztos, hogy sokkal tudatosabban végezném az edzéseket, mint ahogy tettem, mert nem az volt a baj, hogy elcsaltam, vagy kihagytam őket, hanem az, hogy túl sok volt és azokat is erővel oldottam meg. -
zenoka #1279 tok jogos amit irsz..csak:
az van hogy ma nem trendi ez a hozza allas.. mindenki mindent rogton akar.. futasban is.. sajnos.
aztan megjelennek olyan sracok mint pl a dagadt kocsogos gergo akiknek sikerul szinte minden elsore mert olyan a genetikaja (annak ellenere hogy kover volt) es a sok kis kezdo azt hiszi hogy neki is megy es szetbassza magat..
Aztan ottvan az amikor jon valaki 40 evesen hogy haaat kulonosebb felkeszules nelkul behuz egy maratont felmaratont..
csak nem teszi hozza hogy gyerekkent 20 eves koraig sportolt kemenyen..
es akkor jon a kis hulye kezdo hogy haat akkor nekem is megy es ott esik ossze a versenyen.. -
#1278 ez egy hülyeség -
#1277 Milyen szintről? Mert ott azt írják, hogy teljesen kezdő szintről, ami nettó baromság.
Úgy bírom az ilyen okoskákat, hogy azt hiszik a kezdő, az egy 50kg-os nőt jelent, aki hetente 2x eljár úszni. Nekik jó LEHET, de nekik sem ajánlott.
4.5 hónap felkészülés nulláról, úgy, hogy heti 4 edzés van az megterhelő. Nem elsősorban az izmoknak, jóval inkább az ízületeknek. Akármennyire is nem tetszik a futás nagyon is terheli az ízületeket és lehet, hogy 1.5 hónapig minden frankó, de utána ami előjön az egy életre elkísér.
Megmondom én mi kell egy teljesen kezdőnek 4.5 hónapos távra: 5km!!! ÖT! Ilyen edzésterv kell neki, nem 21km. Vicc!
Ugyanis az 5k-t nem kell lenézni, mert nem mindegy milyen az az 5k! Egy teljesen kezdő átlagos pace értéke 7 perc/km körül van, ergo neki 35 perc lefutni 5k-t. Na ezt kell képen leszorítani 25 percre ez alatt a 4.5 hónap alatt és arra már lehet alapozni... mit is? Hát egy 10k-t! Nem ám félmaratont!
Komolyan mondom rendes felbax, hogy magukat szakembereknek hívó edzett emberek azt képzelik, hogy egy kezdővel ezzel jót tesznek! Megmondom mit tesznek vele: Kicsinálják! Ha el is megy a félmaratonra félő, hogy végig se futja, belesétál, de ha végig is kínlódja szánalmas 2.5 órás eredménnyel fogja zárni. De az is könnyen lehet, hogy a 3. hónap körül a kezdő belátja, hogy ez nem az ő sportja, a futás nem neki való. És ezzel tízezreket löknek vissza a tespedés mocsarába ahelyett, hogy REÁLIS célokat adnának ezeknek az embereknek, amelyeket aztán elérve érzik a pozitív visszacsatolást!
Az menjen félmaratont futni aki már ezekre képes:
- 20-25 perc között 5k
- 45-50 perc közötti 10k
- heti 3 edzés nem gond neki, a havi km adagja pedig 70-100km körül van.
Ez az alap, erre lehet építkezni.
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2016.02.03. 20:03:16 -
#1276 Az elmúlt 2-3 napban erre elég jó idő volt, bűn lett volna kihagyni a futást. Tegnap 18:00 körül még +10 fokban futottam.
Adidas MiCoach support: 5*
Írtam nekik, hogy egyik edzésem (42.) nem synceli le sehogysem a rendszerük. Telóban benne, webes adatbázisba nem kerül be. Utána még futottam 2x, azok gond nélkül bekerültek. 4 levélváltás után megoldották a gondom, köv. syncelésnél frankón bekerült.
Fájt is volna, ha kimarad mert cirka 11km volt és azt még mínuszban toltam, rossz időjárási körülmények mellett. -
IVU #1275 Sziasztok,
ezzel az edzéstervvel fel lehet megfelelően készülni a Wizz Air félmaratonra? -
#1274 mult héten a tavaszias időben már majdnem megfordult a fejemben, hogy nekiáljak az idei elsőnek :)
DE majd nemsokára , meg beszerzek egy téli futónacit, mert a nyári 3/4-edesbe nem lenne természetes a mosolyom -
#1273 Január - röhejes ~40km.
Többször volt olyan idő, hogy még az öreg céges autót se tudtam beindítani annyira hideg volt, így jó pár alkalom kimaradt, hogy aztán mire mentem volna akkora sár volt, hogy megint csak halasztottam. -6 fok alatt nem szeretek futni. -
#1272 Tavaly a decemberi hónapot nagyon lazára vettem, hetente-másfél hetente 1x mentem el csak futni, gondoltam jót tesz a regeneráció. Baromság. Nem tett jót, sőt.
3 edzéssel korábbi futásom egy relatív hosszú volt, 1.5 óra. Megfájdult a térdem eléggé, de úgy, hogy ezt a fajta tompa fájdalmat még nem éreztem... sőt még a bal lábam is elkezdett szarakodni, holott soha nem szokott. Pihentem rá 1 hetet. Múlt vasárnap elmentem futni a hóba. Na az már jobban adta, volt benne sárga és vörös zóna is, de meglepően kifárasztott, de azért jó volt, de megint előjött a fura fájdalom olyan fél óra után. Meg jól meg is lepett, hogy ugyan bírtam tartani az előírt iramot, de azért odacsapott... foghatom a cipőmre ragadt hóra? Talán igen, de szerintem a kihagyás a hunyó.
Na mondom fasza. Itt a vége a futós életemnek, ne már?
Ma zsongott a fejem a szellemi melótól, ilyen után erősen jó szokott esni a futás, bár ugye 2 napja futottam. Mindegy. Bedurvultam. A leghúzósabb dombot kiszemeltem. Átlag ember oda lihegve sétál fel, sokan meg is szoktak állni a felénél.
Bemelegítő futás után sárga zónába fel. Hmmm... jó ez. Utána le cikk-cakkban a hegyről. Majd az egyenes részen sprint. Ok, alakul. Vissza a hegyre, de ezúttal full sprint fel a hegyre. Kemény volt, de jól esett. Ziháltam, mint egy ló, 0 fok, úgy párologtam már ekkor, mint egy forrásban levő fazék víz.
Újra le cikk-cakkban. Sprint az egyenesen. Vissza a hegyre, sprint közelben. Oké nem fáj semmi, érzem, hogy élek. Cikk-cakkban le, zöld zóna az egyenesben, vissza a hegyre... wait. Sprint vót'.
Hova durvulhatok még? Megvan! Fussunk hátrafelé fel a hegyre! Aztaqrva! 3x olyan nehéz volt, mint sprintelni előre :-D Meglett, de utána lefutni olyan volt, mintha nem is az én lábam lenne.
Mit érzek most? Szinte nincs is fájdalom. Érzem, hogy átmozgattam magam faszán, a fejem se zsong, sokkal jobb. Azt kell mondjam a hosszútávok kicsinálják a lábam, de a rövidek (10k és alatta) nagyon jól esnek... át kell gondolnom hogyan tovább. Lehet, hogy ráfekszek a maratoni álmok helyett inkább az 5k és 10k javítására... 5k@25, 10k@49 eddig, ezen kéne javítani idén.
Jah. És. Futni. Kell. Muszáj. -
#1271 Magadnak. Az éppen elég. Persze mások vagyunk...
Egyébként nagy motiváció még az egészség megőrzés, mert arra is jó, főleg ha jó levegőn tudod művelni. Meg nem is kell, hogy ezreket fuss egy évben. Elég ha egy héten 2x elmész 3-5k-t futni, azzal is 500k körül megleszel egy évben. Egy ilyen évet végigtolsz és arra már lehet szépen alapozni. Következő év végére már egy félmaront is bevállalhatsz. -
#1270 amikor nincs kinek, nincs minek meg csak a szar az egész érzés van akkor nem ez az első gondolatom , hogy menjek futni. -
#1269 Persze... mások vagyunk. Nekem volt, hogy kimaradt 3 edzés, hát rendesen levitte a kedvem, amikor láttam, hogy már 3-at kihagytam. Magam előtt volt ciki. Senki nem kéri számon, szarik rá vastagon mindenki, hogy én mit kínlódok, de az eredmény is ha elérek valamit nekem fontos, nekem esik jól és nem másnak csinálom. Na engem ezért tud motiválni egy telós app... meg úgy érzem egy kicsit, hogy nem vagyok egyedül. Kamu, hiszen csak egy zene közben megszólaló hang, de mégis csak valami ott kint a semmi közepén :-) -
#1268 Hááát a te lábad nyalogatja a kényelmesség az van :-D -
#1267 Értem és tudom is a leirásod miértjét, csak ha nincs motiváció akkor mindegy hogy séta vagy futás egyikre sem fogok megmozdulni, és lehet az bármilyen app vagy valami , ha épp olyan kedvem van vagy szar az idő nem megyek sehova.
És nem azért mert van valami elfoglaltságom vagy leköt valami , egész egyszerüen nincs semmi ami motiválna vagy rávinne, hogy menjek és mozogjak vagy csináljak valamit.
Bringával is csak akkor megyek mikor melóba kell menni az napi 20km ,de az is csak olyan májustól szeptemberig, jó időben, amiből idén csak 400km-t sikerült tekernem, mert kényelmesebb volt kocsival menni és egy órával többet aludni -
#1266 Engem egy telefonos app nem fog/tudna ösztönözni az 100%.
Ha van kedvem megyek ha nincs nem megyek ez ilyen egyszerű. Ezért volt hogy egy hónapba 144 km-et futottam a másikba meg csak 60-at. -
#1265 Megértem ezt a nézőpontot is, de vannak napok, amikor a fax kivan. És megnézed a telefonod és azt látod, hogy van 10k-d arra a napra és a hátad közepére kívánod. A gyenge ember ilyenkor fejére húzza a takarót és nem is ér el lófaxt se. A kitartó meg morogva ugyan, de kimegy futni és már közben jobban fogja magát érezni, mikor hazaér meg még elégedettebb lesz. Az edzésterv ezért jó mert noszogat, baxogat, piszkál és szembesít a saját lustaságoddal, ha nem mész ki edzeni. -
#1264 Sokan pedig 1 hónapban 1x betolnak egy hosszú gyaloglást maratoni felkészülés közben. A szervezeted megtudja, hogy milyen az, ha 42km-en keresztül folyamatosan mozgásban van...
Megvan ennek is a módja. Pénteken lefekszel korábban, szombat reggel pakolsz be kis kaját, aztán mész egy nagy kört erdei és beton utakon, ahol kb. nincs forgalom. Első körben 10k, később 20k, 30k, egészen 40k-ig. Hogy unalmas az lehet, de tutira "képben" lesz a szervezeted és nem az első maratonod alatt éri a meglepetés, hogy már cirka 3 órája terheled magad, mint az állat...