Futás
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Voltam nem olyan rég futni... hááát annak ellenére, hogy derekasan átizzadtam bizony itt az ősz durván. 10 fok volt ^^
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
Képet nem kapunk? <#integet2>#integet2>
Ne keverd össze a személyiségemet a viselkedésemmel. A személyiségem én vagyok. A viselkedésem meg attól függ, hogy te ki vagy.
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
Egy kezdőnek minek pulzus alapú edzés? Mert a kezdő az én olvasatomban készülget arra, hogy tisztességes 3k-t, 5k-t majd 10k-t fusson, az meg nem pulzus alapon megy első körben, hanem pace alapon. Ráadásul okostelója már szinte mindenkinek van, azzal teljesen jól lehet monitorozni a sebességet, távot, etc. és még csak pulzus mérő órára sem kell költeni.
Egy haladónak viszont már érdemes pulzus alapon edzenie, mert optimálisabb eredményt érhet el. Lassan 3 év alatt én még nem merem haladók közé sorolni magam. Talán jövőre...
Nekem nem, nekem közepesen pronál a jobb lábam, ezért kell egy alátámasztás azon a részen. Így lehet, mert a Ride 5-ben (neutrális cipő) 5km után fáj a jobb bokám, térdem, csípőm, míg a Guide 7-ben 21km után egészséges fáradtságot érzek a lábaimban.
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.09.01. 15:34:54
Már nem terv a cipő, már küldik az tuti :-)
Szükségem van ilyen stabil cipőre, mert nem mindig tudok a focipálya füves szűz lányok harmatos nünükéjével borított biztonságában futkorászni, hanem be-be ugrik durva beton, kavics és terep. Na meg megállapították, hogy lúdtalpam ugyan nincs (az a "boltív" szépen megvan), de a jobb lábamon bokasüllyedésem van, vagyis a bokám befelé dől közepes mértékben, ezért kell az ellentartás a cipő részéről.
Gondolkodás nélkül Adidas Energy Boost 2-öt vettem volna, ha nem beszélnek le róla most a futocipok.com-on. A szaki azt mondja, hogy az pronáló futóknak egyszerűen nem való, nem ad nekik elég tartást. Pedig maga ellen beszélt, mert árulnak Energy Boost-ot is, drágább is, mégis továbbra is ezt ajánlotta.
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.09.01. 11:56:06
A tavaly nyáron vett cipőmet, akkor kb. január végén le kellett volna cseréljem, ami tuti baromság. Azt viszont aláírom, hogy így 1200km felé közeledve, bár még mindig kiváló állapotban van, de valahogy egyre jobban érzem még füves talajon is az egyenetlenségeket. Ezt olyan ~200km óta kezdtem el egyre jobban tapasztalni.
Ezen felbuzdulva meg is rendeltem az új cipőm, dettó olyat, amibe lehúztam ezt az 1.2k-t.
Csak kis érdekesség, hogy a Spurisokkal is felvettem a kapcsolatot mailben, mert volt 1-2 kérdésem, de válaszra sem méltattak, ez alatt a futocipok.com-on 4 levelet váltottunk, még tanácsokat is kaptam sérülésmegelőzéshez, meg persze 2k-val olcsóbb u.a. a cipő, mint a Spuriban és még csak aranykártya sem kell hozzá.
Amerikában minden túl van , jó kapitalástának akarnak nevelni, h a fogyasztói társadalom hasznos tagja legyél.
1000-1200 km re simán jó egy futó cipő. De túl sokkal ne vigyed túl mert mehetsz az ortopédiára,
egy másik usa cikkben én múltkor 800 km t olvastam. Szóval döntsék már el h milyen hamar akarják lehúzni az embert.
Nyílván bizonyos km felett a cipő arra jó h kocsmába járjunk vele de ez a km szám nem igaz.

1k idén megvan már? Nekem még olyan 1.5 hónap és meglesz :-)
Kihagytam 1 hetet... sajna pont úgy jött ki, hogy egy februárban kezdett edzéstervnek most lett vége, az új 80 edzésből álló előtt, meg illik tartani 2 hét pihenőt. Hát bírtam 1 hetet :-)
50km-en ÖTVEN km-en <#wow2>#wow2>
Ez azt jelenti, hogy a 42km-es maratoni távot a profi gyalogló letudja 3 óra alatt. HÁROM óra alatt.
Kész végem van... <#rinya>#rinya>
Nem csinálnám, ha nem szórakoztatna, nem elégítene ki... nem azért csinálom, hogy majd versenyezzek! Persze 1-2 versenyre szeretnék elmenni, de nem azért, hogy nyerjek -arra esélyem sincs-, hanem azért, hogy nagy közösségben/tömegben érezzem az egésznek a feelingjét, meg persze kapjak valami szép kis emléklapot, hogy na te paraszt csak lefutottad végre a maratont. Azt fogom, bekeretezem majd, kiteszem a falamra és amikor megszületik a gyerekem, elfogom neki majd mondani, hogy tőle se várok kevesebbet majd az élete során, mert aki letud futni korrekt tempóval egy maratont az mind testileg, mind lelkileg és fejben is megerősödik! Meg persze ha ránézek majd öregemberként arra az emléklapra az jó érzéssel fog eltölteni, hogy igen, megcsináltam, volt kitartásom és akaraterőm.
Nekem a futás (nem a 3km-es hobbi kocogás) mocsok sokat adott és ad is... gyakorlatilag mióta futok eltűnt a hörghurutom, nem kell soha táppénzre jönnöm, elmúlt a refluxom, rendeződtek a vércukor gondjaim, nem kapok el minden szart beteg emberektől, sokat izmosodott a lábam, eltűnt a pókhasam, de úgy, hogy alig fogytam, csak a háj helyett izom lett egy csomó helyen (ugye én tornát is nyomok, nem csak futást).
Amúgy nem, nem versenyre készülök, csak mindig van egy cél amit kitűzök magam elé és bejárom az oda vezető utat. Ha az megvan, jöhet a következő.
Most úgy felbaxott a tegnapi kudarcom, hogy szerintem ma is kimegyek és megpróbálok 3k@12 percet futni... addig fogom erőltetni, míg meg nem lesz. Miért? Mert jól esik, mert nekem ott jó érzést okoz, sőt még pár nappal később is tart a bódogság' hatása. Persze ezek az eredmények, csak nekem valamik, másnak semmik, de ahogy te is írtad az elsődleges motiváció a saját hobbidnak való hódolás.
A hobby futás az az amit grebber leirt, mikor felkapod a ruhát és futsz ahogy érzed és az idő és a táv csak visszacsatolás, hogy megnézd mit fejlődtél nem pedig az határozza meg a futásod.
Én úgy vegyek vele ha versenyre mész tökmindegy hogy csak egyszer az már nem hobbi. Ahogy itt olvasom ti ugy futtok mintha valóban versenyekre készülnétek mert oda kellenek ilyen edzéstervek.
Én kőkeményen csak szimplán futok .Gépezek egy nap pl 7 órát átöltözök futósba kimegyek, indítom a telót (ha szerencsém van még méri is ez a szar) és lefutom amit éppen elgondoltam vagy amilyen kedvem van. Hazaértek letusolok és ülök vissza ölni magam a gép elé.
Ez arra jó ,hogy egy nap nem 12 órát vagy többet ülök a gép előtt hanem 1-3 órával kevesebbet semmi másra.
Next PC upgrade: 2022
Ha ez neked rosszul esik én most erről nem tehetek... a Rubint Rékás példát is te állítottad fel magad elé, nekem is célként lebegett a szemem előtt 2 évig és csak meglett.
Én is hobbi futó vagyok, egy amatőr nulla senki, de az egészségem megőrzésén kívül a jobbnál jobb eredmények is motiválnak és hidd el annál szenzációsabb érzés, mint amikor senkiként beállsz a sor legvégére, leelőzöl 96 embert, majd 3.-ként célba érsz, annál pozitívabb visszacsatolás kevés van ebben az amatőr szekcióban.
Nézegettem nagyon sok amatőr versenyt és eredményt és azt kell mondjam sok esetben TE sok mindent nyernél, ha indulnál... van amikor pénz, van amikor wellness, van olyan is amikor futócipő, vagy trófea. Miért ne? Képes vagy rá, legyél rá büszke. :-)
Megkérlek szépen engem nem említs többet.
"Neked simán meglesz a 3k, mint Grebbernek"
30db (de mondhatnék itt 400-at is oly mindegy) 12 percre irányuló futásomból jó ha 2 db nál esetleg, talán meglenne a 3 km.
2.5 km az átlagom nem is akarok jobbat, nem versenyekre készülök nekem ez elég. Magamnak futok nem másnak.Azért is léptem le innen mert itt folytan csak az időkkel voltak elfoglalva hobbifutoként meg nem igen érdekel engem.
Next PC upgrade: 2022
Ha nagyon akarod, javulni fogsz, de tényleg akarnod kell. Én megyek esőbe, hóba, betegen, fáradtan, éhesen, sokszor a családom rosszallása mellett is. A titok a rendszeresség és a túlterhelés megelőzése. 1 héten 3-4 alkalom kell, de nem szabad, hogy mind tempós futás legyen. Kellenek a lassú kocogások is, a vegyes futások, a sprintek is... meg persze az ezerszer elismételt bemelegítés és nyújtás.
Spoiler (katt a megjelenítéshez)

Némileg nyugtat a tudat, hogy 2 évvel korábban száni 5:25-ös pace-el ment csak és akkor 12:11 alatt jutottam 2.25km-re, szóval 2 év alatt Cooper tesztben javítottam 1.5 kört (600m), pace-ben meg 1 perc 9 mp-et.
a 10K az 10K mindig mindenhol... mini maratonról már hallottam, de az 1-2km szokott lenni gyerekeknek.
42k - maraton
21k - félmaraton
10k - kismaraton - WUT?
5k - minimaraton - naaaaaa....
A másik gond az, hogy elég egy picike statikai probléma (lásd fáj a térdem effekt) és a rendszeres kevés futás is tud idővel gondot okozni. Egyenetlen porckopás, leválás, csonthártya gyulladás, ízületi gondok...
Szerencsére most sehol sem fáj... hosszú távok után kicsit érzem a jobb térdem, meg a derekam, de semmi komoly.
Nekem is nagyon észnél kell lennem mit csinálok, hogy tudjam növelni a sebességet, a távot úgy, hogy közben abból ne legyen baj.
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.08.23. 20:10:39
Az 5-6 szerintem kicsit sok... nem lenne sok, ha az lenne a dolgunk, hogy atléták vagyunk, de nem így van sajna... meló, hobbik, egyéb dolgok.
Nekem ez a 4-5 hónapos edzésterv szintem 650k körüli értéket fog adni.
Nekem 5-6 és néha soknak érzem...persze ebből vannak napok csak néhány kilométerrel. A három hónapos félmaratoni edzésterv 650km futás
Ettől függetlenül, ha közelebb lennék 100%, hogy elmennék, még egyedül is... így viszont nem, meg nem is nagyon van kivel.
Akkor te is 2x futottad le eddig a 21k-t :-) Nyomjuk szépen, aztán lemegy az 1:45-re is ne aggódj :-))
Most generáltam le egy ~80 edzésből álló félmaratoni edzéstervet miCoach-ban, na az pontosan erről szól... 1:45 vagy jobb időpontot garantál. Január elején ér végét, akkor fogom majd letolni <#vigyor3>#vigyor3>
Szeretnék majd 1:45 alá menni, de most még nem tudok, legutobb 2 óra lett aszfalton, terepen meg 10 perccel több...de ennyi is volt az összes próbálkozásom rá 😊
Legjobb félmaratoni időm elég nevetséges még, 1 óra 59p, de mentségemre legyen mondva, hogy nem úgy estem neki, hogy lefutom, hanem 10km körül határoztam úgy, hogy felkerekítem félmaratonra. Neked???
4:30 további 1-2 év edzéssel szerintem még nekem is elérhető lesz majd. Most amikor a 10k-t futottam többször szólt a miCoach, hogy lassítsak, mert red zone-ban futok a lassabb yellow helyett. A gond csak az, hogy 15k-nál jelenleg biztos, hogy nem tudok többet futni ilyen komolyabb tempóval, ehhez nekem még évek kellenek.
15.500-ért ezeket adják... egy vicc:
- részvételt a versenyen - na nem mondod? ^^
- rajtszámot - tényleg? Wow? ^^
- egyéni indulóknak egyedi emblémázott technikai futómezt - 1k-s kínai vacak, oké
- a szintidőn belül teljesítő indulóknak egyedi érmet - ha jól láttam egy fröccsöntött valami
- zárt- és biztosított útvonalat - fúúúúú de jó
- chipes nettó időmérést - alap dolog egy ilyen versenyen
- frissítést - 35 Ft-os balfi vizet és 5 Ft-os szőlőcukrot?
- orvosi szolgálatot - alap!!!
- zenészeket az útvonalon - 100 tagú? Who cares?
- befutócsomagot - ezmiezezmi?
- 21,26% ÁFÁ-t - mé' nem 27%? De kár.
- a csapatok befutó tagjának adjuk át a csapat összes érmét - okay -.-
A másik ami mocskosul irritáló, hogy ahogy elnézem rendre kenyai futó nyeri. Ez qrvára nem fair, ez egy magyaroknak szánt rendezvény, Magyarországon. Még jó, hogy egy kenyei pro lenyomja a legjobb magyar pro-t... gének basszus -.-
Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.08.22. 21:55:13
Mit adnak a nevezési díjért? Mert ugye ilyen versenyeken azért szoktak adni egy pólot, mondjuk technikait meg egy két apróságot... most megyek pl egy Salomon által szponzorált versenyre, ott adnak majd egy Buff fejfedőt 😊
Legjobb félmaratoni időd? ( egy kettőt már futottál te is ha jól emlékszem )
Utoljára szerkesztette: Tikal, 2015.08.20. 23:15:45
Srácok!
Ez mennyire gáz? Ma nyomtam... plusz közvetlenül előtte futottam 3k-t lazán bemelegítésnek, aztán a lovak közé csaptam:

Utoljára szerkesztette: Tinman, 2015.08.20. 22:23:36
A csinos nyulakat nagyon szeretem :-) Eddig 1x voltam versenyen, megértem kapkodni a fejem és valóban működött, hogy egyik nyuszi hátsójától ugráltam a másikig, aztán 3. is lettem úgy, hogy a legeslegvégéről startoltam pedig el :-D
egyszer mindenkepp erdemes az tuti.. tobbszor nem.. az ember a masodiknal jon ra hogy ezt mar latta.. a harmadiknal unja a negyediknel meg mar csak szurkolni megy ki a haveroknak.😊
"A kreativitás titka az, hogy ügyesen titkold el a forrásaidat" (Albert Einstein)
Igen, ezt így látatlanban is aláírom, hogy egy borvidéken nagyságrendekkel élvezetesebb lehet, de hát nekem a körpálya magánya után ez kész sokk lenne :-)