1945
Futás
  • Tinman #1343
    Ha a felét bírja fullon az is qrva jó!

Vedd meg, próbáld majd ki pls a kedvemért miCoach-al is legalább 5 perc erejéig és ha megy faszán már veszem is.
  • Tinman #1342
    Megértelek, komolyan.

Nekem viszont a miCoach nélkül nem sikerült volna ezeket az eredményeket elérnem. Amik persze semmik, de az én szintemhez mérten nekem nagyon is valamik, nagyon sokat számítanak.

Imádom a miCoach-ban, hogy következetesek az edzéstervek. Remekül és finoman emeli a terhelést és egyre több és több dolgot tud. Ha fizetni kellene érte, akkor is náluk maradnék. Főleg, hogy ingyes app és eddig kb. 2x volt vele gondom, de mind a 2x gyorsan és jól reagált a support.

Amúgy berendeltem a Kipun Cardio pólót és a Polar H7-et. Át fogok térni pace alapú edzésről végre pulzus alapúra. Qrvára itt volt már az ideje.
  • grebber
    Volt leírás hogy mindent bekapcsolva 35 órát bír.
    Ezért mondtam ,hogy meg akarom várni a sok sok review-et mit írnak.
  • Tikal #1340
    gps-el ez se bír 35 órát...
  • grebber
    Amint lesz eu raktáron és lesz sok pozitív review szarom le a mycoachot kiváltja a telefoncipelést legjobb lesz.Én úgyis csak mérésre használtam mivel én nem terv szerint futok.
    Azért az elég megdöbbentő számomra hogy mindent csutkán bekapcsolva 35 órát írnak holott a szottyos társai (ugye púlzusmérés nélkül) gpsel csak 12 órákat bírnak.
  • Tinman #1338
    Jól hangzik, de ha miCoach-al nem tudom szinkronizálni, akkor ez nekem skip.
  • grebber
    Megérkezett a várva várt Xiaomi okosóra
  • shaba23 #1336
    Sziasztok!
    Az előbb jöttem vissza futásból, és most használtam először Runtastic-ot. Eddig Endomondo-t használtam, de utóbbi időben többször előfordult, hogy menet közben kikapcsolt a program... Ma viszont közvetlenül futás előtt leszedtem a Runtastic-ot, nem állígattam semmit, csak bejelentkeztem, majd elindítottam. Mikor végeztem, leállítottam és akkor láttam, hogy csak az időt és a kalóriát mérte, semmi mást. Még a térképen sem rajzolta az útvonalat...
    Ez valami hiba, vagy beállítás kérdése? A GPS jel excellent és mobilnet is volt :(
  • Amiga
    A pulzus az edzésintenzitástól függ, vagyis a fáradás nem feltétlenül emeli. Pl. ha 10 km/h-val futok, akkor a pulzusom felmegy 160 körülire, ha visszaveszek 9-re, akkor csökkenni fog, akkor is, ha közben fizikailag kimerültebben érzem magam.

Ha az erősödő tempó ellenére a pulzus csökken, akkor vagy nagyon edzett vagy és jól bírod a terhelést, vagy nem tudom. .-) Általában van egy ideális tartomány is, vagyis pl. a kelleténél lassabban futni is megerőltetőbb, mint amire a szervezet szívesen beállna.
    Utoljára szerkesztette: Amiga, 2016.08.26. 15:20:08
  • grebber
    Majd előkeresem..A múltkor már ponz ezért akartam feltölteni a képet.
  • Tinman #1333
    "Terheléses EKG eredménye nekem elég az is elég érdekes mert mi az hogy amikor egyre erősebb a tempó meg egyre jobban fáradok akkor kisebb a pulzusom?"

WTF? Ha emelkedik a terhelés az az egészséges, ha nő a pulzusod. Ha fáradt vagy, akkor is egyre magasabb, még a reggeli pulzusod is magas lesz olyankor.
  • Tinman #1332
    Pedig de. Annyi is elég, ha a karodon futás közben, felfelé csúsztatod a telót, ki a tokból, máris van jel. Visszatolod, elmegy, ha fedettebb részen vagy. Mondjuk rohadt random. Van, hogy minden faja, van, hogy szar egész nap, főleg ha felhős az ég és vihar készül. Nekem is fémházas sajna.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2016.08.05. 10:32:30
  • grebber
    HR rész nem érdekel.
    Olyan a pulzusom amilyen futás közbe ugye nézegetném mit mutat és hogy ahhoz mérten fussak. Úgy futok ahogy megszoktam mindig.

Terheléses EKG eredménye nekem elég az is elég érdekes mert mi az hogy amikor egyre erősebb a tempó meg egyre jobban fáradok akkor kisebb a pulzusom?

#1330: Szerintem nincs ,mert ha lenne tudnék róla. De még majd futok pár kört ,hogy kiderítsem valóban nincs-e.
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2016.08.05. 10:07:53
  • Tikal #1330
    Nincs valami 3rd party app amivel át lehet tolni az adatokat?

Nike+-hoz csináltak egyet, így ki tudtad szedni a futásokat aztán feltölthetted máshova is.... de egy ideje már a Garmin Nike kompatibilis, meg TomTom-mal is jó
  • Tikal #1329
    Nyilván költői kérdés volt....nem hiszem, hogy számítana, hogy milyen op rendszer fut a telefonodon

de ne már hogy egy tok miatt nem kapsz jelet :) Nekem egyébként fém házas a telefonom, zsebben, néha övtáskában tartom, és mondom, erdőben se volt még ilyen parám...
  • Tinman #1328
    Nem feltétlenül. A HR része syncelhető miCoach-al, mondjuk hátránya persze, hogy nálad kell legyen továbbra is a telód, amit te meg nem akarsz...
  • Tinman #1327
    Fekete, 4.3 colos, android. Banplz.

Semmi köze ahhoz milyen telója van aZenbernek, ugyanis a leárnyékolás a nagy kérdés, meg, hogy fém házas-e, meg ilyesmi. A GPS modul manapság kb. az összes okostelóban hót' egyforma.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2016.08.05. 08:51:00
  • Rony94
    Nokia Lumia 930

Mondjuk én még nem tapasztaltam jel vesztést ez alatt a pár nap alatt, csak simán pontatlan a GPS.
  • Tikal #1325
    Milyen telefonotok van? :D

Futónadrágom hátsó zsebében tartom, soha nem veszti el a jelet, még erdőben is jó vagyok.
  • Rony94
    Jelenleg én is kézben tartom, de kifejezetten zavar egy idő után. Úgyhogy én rendeltem egy ILYET.
  • grebber
    Én a kezembe fogom.
    Tettem már nadrágba kb leárnyékol mindent esélytelen úgy futni. Kezemen meg zavarna.
    Félbevágtam egy zoknit abba rakom és úgy futok ezt neveztem el anno zokni proteksönnek:D
    Bepárásodva érdekel dolgokat tud produkálni a teló szép dolgokat lejátszik magával mikor hozzá se nyúlok. Ezért is egyre közelebb kerülök a Garmin Vivoactive-hoz csak sajnos akkor pápá mycoach
  • Rony94
    Jól van, megnyugodtam fiúk. Azt hittem csak nálam van ez a probléma. Igen, én is leszarom hogy el van csúszva, a lényeg hogy mérje nagyjából a távot, meg a sebességet.
  • Tinman #1321
    Nem, messze nem tökéletesen. A múltkori cirka 25k-s futásomnál bő 3km-t elvesztettem a semmibe GPS lost miatt. Olvastam sok helyen, hogy nagyon nem mindegy milyen tokkal használod és ebben lehet valami, mert amíg a gagyiban használtam, addig jóval kevesebb gondom volt, míg mióta a minőségibb armbanddel futok, azóta néha nagyon csúnya dolgok történnek, de szinte 30mp-en belül magára talál, ha futás közben kiveszem a tokból és a kezembe viszem... igen ám, de a ki a franc akarja 25km-en keresztül kézben cipelni a telefonját? Én biztos nem.

Működhet még, ha a telód helymeghatározás beállításoknál, nagy pontosságra teszed, de ehhez nem árt, ha van mobilneted is és aktív, ilyenkor iszonyat pontos tud lenni.

Az egyébként, hogy az adott térképen te úgy látod, hogy 50 méterrel el van csúszva, az nem akkora gond, hiszen ha végig ez a csúszás megvan, akkor pontos eredményt kapsz... ez szerintem picit a google térkép hibája is.
  • grebber
    GPS az a telefonodtól függ,hogy milyen. Nekem jópárszor tönkrebaszta már a futásomat ,mert elvesztette a jelet kb örökre :(
    Ilyenkor jól kidühöngöm magam azt gyaloglok haza mint akit megcsonkoltak.

Melegbe futásra: Én kb eddig csak a legmelegebb időkbe mentem futni a téli hosszújú fekete alápulcsiba mivel ez az egyetlen ruhadarabom amibe futva nem ömlik a vér a mellemből. Na egy ilyen futás után lemérném mennyi folyadékot veszitek + az a szag azzal rendesen mérgezni lehetne Multkor is lefutottam a távot volt vagy ezer fog megálltam azt olyan tocsa lett alatta rendesen ömlött rólam a víz a lábamon mindenhol.
  • Rony94
    Azt még megkérdezném hogy nálad a GPS tökéletesen működik? Mert én direkt megnéztem a legutóbbi futásnál és azt vettem észre, hogy olyan 50 méterrel el van csúszva az adott útszakasztól ahol ténylegesen futottam. Nem nagy dolog egyébként, mert nem nagyon érdekel hogy mutassa hol futottam, de azért gondoltam megkérdezem neked hogy működik ez a GPS dolog.
  • Rony94
    Assessment workout-ot még nem futottam. Holnap ezt is megcsinálom. Köszi szépen még egyszer. :)
    Utoljára szerkesztette: Rony94, 2016.08.04. 19:38:28
  • Tinman #1317
    Semmi pánik. A free runt is hozzáadja a totál futáshoz, a havihoz és term. az éveshez is, achi is jár. Értem, hogy ma volt egy fix edzésed és nem azt futottad, de 1 nap nem számít. No meg edzettél futottál, ez a lényeg... az app csak segít, irányt mutat, egy kiegészítő :-)

Assassement workout-ot futottál? Azzal tudod a saját egyéni zónáid tudatni a miCoach-al és onnantól ugye erre alapozva mondja, hogy mikor milyen zónában fuss.

Még csak annyit, hogy nem tudom felétek milyen idő van, de célszerű megvárni amíg már lemegy a nap, nagyjából olyan 19:30 körül érdemes bemelegíteni és indítani a futást, de az csak jobb, ha később. Nem azért mert csírák vagyunk és nem bírjuk a meleget, hanem mert nem egészséges. Ha túl sokat izzadsz, túl sokat iszol, kimosod az ásványi anyagokat a véredből és még a gyomrod is görcsölhet, enyhe vagy komolyabb hőgutát is kaphatsz, az UV sugárzásról nem is beszélve, mely sem a bőrödnek, sem a szemednek nem tesz jót. Nem azt mondom, hogy az ember ne fusson néha keménykedésből fél órát durva terepen 35 fokban, csak ne ez legyen az általános.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2016.08.04. 19:13:23
  • Rony94
    Úristen, nagyon mérges vagyok. Valamit nagyon elnéztem és ma nem a Run A Race - 5K-t futottam le, hanem csak egy Free Running-ot. Tehát egy edzésnap kilőve teljesen. Semmi. Persze én és a testem mozogtunk, ez jó dolog, de a miCoach most úgy fogja venni hogy egy centit se futottam. Na mindegy, majd szombaton odafigyelek.

Amúgy:
  • Tinman #1315
    Run a race 5k. De állítsd be feltétlenül, hogy legyen neked assassement workout-od! Ez rohadt fontos! Ez a szintmérő, ezek lesznek a zónáid. Pl. amikor azt mondja majd, hogy "speed up to yellow zone", akkor a felmérőben lemért yellow zone fog a te dinamikus zónádnak számítani.
  • Rony94
    Ezt a miCoach-ot még ki kell ismernem. Most végül is melyik az a Training plan ami nekem való? A 'Get fit Stay fit' jó lesz? Kép
  • Rony94
    Jó, akkor később még egy ilyet beszerzek. Köszi szépen. :)
  • Tinman #1312
    Télre teljesen okés.

Nyárra futózoknit célszerű venni, mert a pamutban meggyullad a lábad, és a vízben lehet tocsogni. Nyilván nem 2km után :-)
  • Rony94
    De az. Azzal mellélőttem? :-\
  • Tinman #1310
    Feketében rohadt meleg tud lenni :-/

A zokni reméljük nem pamut...
  • Rony94
    Nos, ez lett a shoppingolásból. Tudom, a márka kombináció érdekes lett. :D
    A cipőben (Nike Dart 12) nagyon bízom hogy jó lesz-e. Soha nem volt még a lábamon futócipő, de ez első blikkre nagyon kényelmes volt.
  • Tinman #1308
    Igen, ha előtte már rendszeresen futkostál 15-20 perceket és az úgy megy, mintha csak leugranál a boltba, akkor a 30-40 perc teljesen rendben van. Ha viszont eddig főleg a gép előtt ültél, akkor az ízületeid iszonyat mód el vannak szokva a terheléstől. Az izmok nagyon hamar alkalmazkodnak majd a megnövekedett terheléshez, de az ízületek nem. Nekik hosszú hónapok kellenek. Ezért is rettentő fontos, hogy a kezdő futó az első évében ne terhelje túl az ízületeit soha, mert MARADANDÓ sérüléseket szerezhet. Ez mit jelent? Pl. hogy porckopásod alakulhat ki, csonthártya vagy éppen ízületi gyulladás. Aztán egyszer csak ott vagy, hogy nem érted miért fáj akkor is a futáskor a térded/bokád/esetleg csípőd/hátad, miközben már kihagytál bő 1.5 hetet és végig pihented. Az emberi test emlékezik ezekre, így ezeket a sérüléseket meg kell előzni. Már pedig a kezdőnek a 30-40 perces futás "és megnézem mit bírok" a lehető legrosszabb amit tehet. Mondhatnám, hogy tipikus kezdők hibája.

Term. nekem nem kell hinned, viszont érdemes rákeresned profik tanácsára, hogy ők mit javasolnak és majd meglátod, hogy senki nem akart neked rosszat. Tudom milyen érzés, amikor érzed magadban, hogy nem lenne már gond a 15k sem, de még csak az 5k edzésterv végén tartasz. Nem a megtett táv az igazi dicsőség, hanem a pace (km/perc).
  • Rony94
    "Gondolom ez egy hosszútávú cél ugye? Illetve csak reménykedni merek. Nagy különbség van a leszenvedem a félmaratont és a lefutom között. Előbbi akkor van, ha nincsenek tisztességes alapok."

Igen, én hosszútávúra tervezem.

"Én értem az iróniát, de ha te tényleg most nulláról kezdesz el futni, akkor ez pontosan a leges legrosszabb amit tehetsz. Fejben oké az akarat és az ízületek vajon majd mit szólnak hozzá? Ó nem most. Majd 1 év múlva. Rögtön túl akarod magad terhelni, ráadásul eltúlozva."

Én nem ironizáltam. Én azt hittem hogy a 30-40 perc teljesen normális, átlagos idő. :O

szerk.: Plusz még annyi hogy edzéstervet még sosem csináltam, nem tudom hogyan érdemes felépíteni.
    Utoljára szerkesztette: Rony94, 2016.08.02. 09:14:39
  • Tinman #1306
    "A másik meg hogy természetesen az első célom nem az lesz hogy lefussam a félmaratont"

Gondolom ez egy hosszútávú cél ugye? Illetve csak reménykedni merek. Nagy különbség van a leszenvedem a félmaratont és a lefutom között. Előbbi akkor van, ha nincsenek tisztességes alapok.

"én így első nap arra gondoltam hogy 30-40 perc folyamatos, normális tempójú futás"

Én értem az iróniát, de ha te tényleg most nulláról kezdesz el futni, akkor ez pontosan a leges legrosszabb amit tehetsz. Fejben oké az akarat és az ízületek vajon majd mit szólnak hozzá? Ó nem most. Majd 1 év múlva. Rögtön túl akarod magad terhelni, ráadásul eltúlozva.

"zsírégetés"

Csak a futással nehéz lesz sörhasat ledolgozni. Nagyon kevés majd lemegy és utána megáll. Oda már kombinált edzésprogram kell, úszással, futással és persze némi gyúrással...

"Egyelőre én még azt nem tudom hogy milyen gyakran fussak. Legyen csak heti 3 alkalom, vagy akár 5-re is lehet azt emelni?"

Kezdőnek a 3 alkalom tökéletes. MiCoach app ebben is segítene... Az 5 már haladó, min. 1 éves aktív futós múlttal.

"A túlterhelést természetesen el szeretném kerülni."

Akkor készülj fel egy 5k-ra, ez legyen az első cél. Vannak egyébként 5k-s amatőr versenyek is, rohadt kemény ám, ha tényleg a dobogóra akarsz felállni, mert az 5k népszerű, ahogy a 10k is, sokan vannak, akik nagyon is helyesen erre készülnek leginkább és hanyagolják a hosszúkat.

Magyarul: Rövidebb távok = sok izom, hosszabb távok = csonti alkat.
  • Tinman #1305
    +1

Minden szava igaz!
  • Tinman #1304
    Szia!

Igazából akik gyakrabban futunk az Eredetei Játékaink OFF topikjában szoktunk erről értekezni, de nyilván itt jobb lenne.

Részemről én pár 100 méteres futással kezdtem pár éve, mostanában 23-25km-eket futok már, maratonra készülök.

A tapasztalataim alapján azt tudom neked mondani, hogy a futócipő a legfontosabb. A Hervisben nem tudom mennyire van igazi szakértő, de könnyen lehet, hogy csak egy lelkes kóklert tettek oda, aki rád beszél egy olyan cipőt ami külsőre neked is tetszik, meg ő is el akarja adni. Ez pedig így semmit nem ér.

Tudom senki nem milliomos, de érdemes lenne felülnöd egy vonatra és elutazni a Spuri futóboltig Pestre (ha pesti vagy akkor sima ügy nyilván), ahol bő 30 percig fogják elemezgetni a lábad és a futóstílusod a CIPŐ ÁRÁBAN! Ergo profi tanácsot fogsz kapni és olyan cipőt, ami nem fog sérülést okozni!

Mert ha pl. pronál a lábad, de normál cipőt kapsz az nem jó, ha bokasüllyedésed van, akár enyhe mértékben is, már akkor is stabil cipő kell, stb.

Ha nem tudsz Pestre felmenni nagyon nagy segítséget nyújthat Kiss Viktor is, ő a futocipok.com oldalon található és neten keresztül is segíthet tökéletes cipőt találni. Maximálisan korrektek, bármi van segítenek, ha kell küldik a futárt és cserélik a cipőt a saját költségükön!

A következő rohadt fontos tanács, amit nem lehet eléggé kihangsúlyozni a mérték! Ne kezdj el menőzni magad előtt azzal, hogy 5 hónap múlva 10km-t futsz. Baromság. Készülj fel egy tisztességes 5km-re! De azt úgy fusd, majd le az edzésterved végén, hogy arra bárki megemeli majd a kalapját.

Mit jelent ez? Nulláról 5k-ra TISZTESSÉGESEN felkészülni nem hetek, hanem hónapok kérdése. K. nagy külünbség van aközött, hogy most vagy 2 hét múlva lefutod az 5k-t szarul, vagy edzetten mész majd neki. Előbbi esetben lefutod 28-30 perc alatt és azt gondolod, hogy az jó, pedig nem. Sokkal többre vagy képes edzéssel és ha úgy futod le, hogy felkészülsz rá, nem fogsz se rosszul lenni, se kifáradni, hanem robbanni fogsz. Ebben az esetben 22-24 percet is elérhetsz, ami már kellemes eredmény amatőr szinten és tökéletes alap ahhoz, majd nekiállj a 10km-es edzéstervednek!

Tehát a 3. amit tanácsolnék, hogy kövess edzéstervet! Mert ez motivál! Akkor is, amikor kint majd -6 fok lesz és esik a hó, és akkor is, amikor 30 fok van és 80%-os páratartalom. De ha edzéstervet csinálsz bírni fogod és egyre erősebb és erősebb leszel, az állóképességedről és a teljes fittségedről nem is beszélve.

Ha viszont össze-vissza futkosol, az nem jó alap. Kevés embernél működhet az is, de nem ez a jellemző. A jellemző a piramis alapú építkezés. Megalapozod tisztességgel és arra építkezel! Csak így van értelme, de így eljuthatsz akár az ultra futásokig, ami ugye maraton feletti távokat jelent.

Még egy dolog, amit sokan elhallgatnak:

A futás 10km felett egészségtelen. A félmaraton egészségtelen. A maraton pedig qrvára az. Ezzel jobb, ha tisztába vagy, mert ha nem akarsz érmeket, emlékplakketeket gyűjteni hosszabb távokon, meg magadnak bizonyítani, hogy képes vagy rá, akkor igazából semmi, de semmi értelme 10k felett futni! Aminek viszont van értelme az az 5 és 10k-s szintidőd fokozatos javítása. Ettől csak izmosabb és erősebb leszel, míg a hosszúk könnyen és gyorsan leégethetik az izomzatot, ráadásul a székletben levő vér is előfordulhat. Erről persze mélyen hallgatni szoktak, csak az a gond, hogy ez tény. A futók nagyjából negyedénél mikro vagy esetleg nagyobb sérülések is előfordulhatnak hosszú távú futásokon, így akár IBS-t, Crohn-betegséget, belső aranyeret, emésztési gondokat, bélrákot is okozhat.

Edzéstervnek merem ajánlani az Adidas miCoach futós appot + weboldalt, ott legenerálhatsz magadnak bármit és még felmérő futásod is lesz, achievmentek is kapsz és végig részletesen látni fogod a fejlődésed, ahogy természetesen valós idejő futós instrukciókat is kapsz az edzéstervedhez futás közben!

Amit BÁRKI nyugodt szívvel ajánlhat egy lelkes, de kezdő sportolni vágyónak az az úszás! Ha lehetőséged van rá ezt erőltesd minden mennyiségben és a futás csak egy keresztedzés legyen max 10k-ig.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2016.08.02. 09:10:36