1945
Futás
  • Tikal #1464
    Fenix 3 hr
  • Tinman #1463
    Garmin Fénix órája van itt valakinek?
  • Tinman #1462
    Ami tényleg jó az a víz, lehetőleg ásvány.

Elegendő folyadék és ásványi anyag bevitel esetén nincs szükséges semmi ilyesmire, ha az edzésen nem esel túlzásokba. Az edzés után jobban kell magad érezned, mint előtte. Ha nem így van, túlerőlteted magad és jöhetnek az ízületi gondok.

Amúgy futós haver a Dona-t tolta, de az eredmények vegyesek. Amíg aktívan mozgott használt neki, amikor nem, akkor meg semmit nem ért. Felmerül a kérdés, hogy ha aktívan mozog és nem használja a Dona-t, akkor vajon mi lett volna.

A saját példámból kiindulva én azt tudom mondani, hogy sebészi pontosságú edzésterv és normális folyadékbevitel és egészséges táplálkozás mellett ez csak pénzkidobás. Amikor kicsit belustultam nekem is elkezdett fájogatni 1-2 helyen az ízület, mihelyst újra sportoltam elmúlt.
  • grebber
    Én nem használok semmit nem hiszek az ilyenekben. De ez legyen az én problémám
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2018.10.17. 12:29:34
  • Borix79
    Sziasztok! Ki milyen izületvédőt használ? Nem pont futás miatt kellene, de csak itt van egy kis élet . A fittprotein.hu oldalon nézegettem ,de nem tudom miben különböznek egymástól az árakat leszámítva. Mi alapján válasszak? Esetleg tudtok ajánlani valamit, ami tényleg jó?
  • Tinman #1459
    A budapesti maratonon, futását megszakítva végzett újraélesztést egy orvos
  • grebber
    Szívrohamban halt meg két futó a cardiffi félmaratonon
  • grebber
    Kapott egy kis leárazást:

FuelBelt Revenge 4-Bottle Belt - XL - Black 30$
    Weboldaláról már majdnem megrendeltem aztán gondoltam megnézem ebay-en is...Ha ebayen vesszük ugyanúgy tőlük meg lehet spórolni a weboldalon lévő 5.8$-os szállítási költséget ugyanis ebayen free shippingel tolják... Berántottan ebben az évben többet nem is költök magamra. Nem szoktam ilyen drága cuccokat venni :(
  • Tinman #1456
    Ja és még valami: Sok barom azt mondja, hogy a futáshoz, csak futócipő kell. Ez a tudatlanok hazugsága. Aki egy picit is komolyan veszi és nem csak hetente 1x kimegy magát égetni, az erre baromi gyorsan rájön.
  • Tinman #1455
    12 perc után azért halsz meg, mert nem állsz rá készen, hogy 12 percet fuss. Nincs ezen mit szégyellni, mert lehet, hogy közben 120 kilót fekve kinyomsz, de a futás az tök más izmokat és tök másfajta erőkifejtést igényel. A fájdalom is mind azért van, mert nem állsz rá készen. Nyilván azt a 12 percet le lehet futni 7:30-as pace-el is, és akkor az neked is menni fog, de jelenteni sokat nem fog.

Az első cél az 5 km tisztességes lefutása. Azért ajánlottam a Runtastic-ot a (a miCoach-t ajánlanám, ha nem ölték volna meg), mert abban van kezdő fokozat felkészítő 5k-ra. Tökéletesen megfelel a célnak. Az pontosan úgy fogja intézni, hogy soha semmid nem fog fájni, a végén meg egy kellemes pace mellett mégis lefutod az 5k-t.

Azért utáltatták meg szinte MINDENKIVEL a futást a szaros tesitanárok, mert fogalmuk sincs arról, hogy kellene helyesen csinálni. Nekem nincs a témából végzettségem, de rengeteg szakirodalmat elolvastam, rengeteg profi futóval beszéltem és rengeteget tapasztaltam magamon és mások által is.

A tesitanárok anno azt mondták, hogy ma 12 percet futunk. A 30 emberből erre jó, ha 5 állt fizikailag készen, a többit gyak. életveszélybe sodorták. Ha akkor lett volna rajtunk pulzusmérő olyan 190-200-as értékeket mutatott volna, hogy egy sportorvos azonnal leállította volna a Cooper-t. Rosszul is lettek páran... hányás, gyomorgörcs, vércukorszint drasztikus leesése, fájdalmak.

A 12 perces Cooper-re is fel kell készülni. Az összes képben levő szakirodalom említi, hogy kezdő futóval szigorúan tilos Cooper-t futtatni. Cooper kb. akkor ajánlható, amikor az 5k már nevetve megy és a 10k-ra készülsz, vagyis kb. 3/4 - 1 év! A futás egy piramis. Megfelelő alapok nélkül is el lehet valameddig jutni, de az nem lesz élvezetes és időtálló sem. Ha tisztességesen megalapozzák az amatőr is elképesztő dolgokra lesz képes.

A tesitanárok jellemzően SOHA senkit nem tanítottak meg a helyes talajfogásra, tartásra, soha nem erősítették a bokát, lábujjakat, törzs izmait és soha nem beszéltek egy büdös szót se a pulzustartományok fontosságáról. A tesitanárok a témában a laikusok szintjén vannak és jelenleg is ezek a barmok futtatják 50+ éves tanterv alapján kint a gyerekeket...
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2018.09.12. 08:22:49
  • grebber
    Pedig jó dolog a futás. Nincs is annál jobb dolog főleg nyáron amikor a büdösen ,izzadtan félig megvakulva a kibaszott bogaraktól,izzadságos arcodon nyakadon fejeden szintén bogarak..És ha szerencséd van akkor nem csak az orrodba mennek bele ,de le is nyelsz párat legalább nem kell vinni semmit bőven van kaja..
    Rühellem a nyarat mert ezek a kibaszott bogarak tönkreteszik. Alig várom már hogy minden nap essen az eső vagy legyenek fagyok és eltűnjenek ezek a mocskos férgek.
  • Tikal #1453
    Nekem is pronáló a lábam minimális szinten, de mégse jöttek be az olyan cipők. Most utcainak egy Nike Free RN-t használok, ami elég minimál, és bevált. Nem tudom hogy van a maratonman-ben de nike-nál pl vissza lehet vinni a cipőt ha még se jó. Mert lehet a boltban még úgy érezted minden fasza, aztán lehet néhány futás után rájössz hogy fáj benne a lábad.
  • Sippie
    maratonman-ban vagy 20 párat kipróbáltam, mire erre tettem le a voksom. Jó a szellőzése, és ez volt a legkényelmesebb. Ráadásul nekem a bevizsgálás alapján pronáló a lábam, úgyhogy kellett a stability zone.

Tinamn: maraton én 12 perc futás után meghalok... vagy a bokám kezd el fájni, vagy a talpam, vagy a tüdőm, vagy a gyomrom... valami mindig van. Már gyerekkorban megutáltatták velem a futást, és ez meg is maradt jó sokáig. Pont ezért kell lejárnom :D
  • Tikal #1451
    High-nak számít. De a lényeg úgy is az hogy kényelmes e vagy sem.
  • Tinman #1450
    Innentől már csak az az érdekes, hogy hallgatni is fogsz-e rá? No meg, hogy milyen edzéstervet követsz...

Mert még ahhoz se árt edzésterv, hogy "egészségmegőrzés", vagy éppen tisztességes 5k. Konkrétan, ha nem vagy sprinter, akkor a futás összes formájához erősen ajánlott az edzésterv, de nem olyan kreténségek, hogy 0-ról maratonig, fél év alatt, mert azokat akik ilyeneket kiadnak agyon kéne verni.

Az edzésterv nagy előnye még, hogy picit kényszerítő erő. Ha csak úgy magadtól eljársz futni, nincs rendszer, nincsenek változatos edzések, akkor előbb-utóbb megunod, vagy kifogásokat találsz, hogy miért tolod át újra és újra. Ha van edzésterv és az az mondja, hogy hétfő 1h 30 futás, akkor az nem csütörtök, meg majd vasárnap, hanem a legrosszabb esetben is kedd. Edzésterv esetén nem nagyon szabad tologatni a napokat, nem véletlenül van az úgy kitalálva ahogy... egymásra építkező apró kövek.
  • Sippie
    Köszönöm köszönöm. Ma beszereztem egy Polar H10-et. Kiváncsi leszek a beépített memóriára, mivel én telefon meg minden nélkül futok. Meglátjuk le tudom-e majd tölteni róla visszamenőleg mit műveltem :D egyelőre csak itthon próbáltam ki, pár guggolással, meg súlyzózással de elég fasza a cucc. Mondjuk én a polar beat-et töltöttem le most így gyorsba hozzá.
    Köszi mégegyszer a tanácsokat, igyekszem nem sarokra érkezni :D puma 1000s ignite-ban tevékenykedek, az van ráírva hogy "12mm heel-to-toe drop", ez most nem tudom high-nak számít-e
  • Tikal #1448
    A cipő témához annyit, hogy én kerülném a magas, illetve high drop-os cipőket, mert azokban tuti odabaszod a sarkad és nem tanulsz meg rendesen futni. Úgy kéne futni ahogy tinman mondja, láb első részén érkezel, sarkadra sose. Ha kimész mezitláb futni egy kicsit akkor rögtön érteni fogod :)
  • Tinman #1447
    Hát ugye a 10km az nem maraton... úri huncutságból szokták kismaratonnak hívni, de nincs annak semmi köze a maratonhoz az a helyzet, mert a maraton nem 4 kismaraton, meg nem 2 félmaraton, holott a matek kb. azt mondaná.

Írtam, hogy veszel egy Polar H7, vagy H10-es övet, Runtastic app és csodásan elvagytok! Ott edzéstervet követhet szigorúan pulzus alapon és minden rendben lesz. Ez kb. 15.000 Ft-os beruházás! Órára semmi szüksége egy kezdőnek, ha a teló nála van, már pedig írtad, hogy nála van.

Tök egyszerű ez az egész zónázós téma.

Nagyjából 220 - életkor. Legyek én a példa: 39 éves vagyok. Tehát nekem a maximális pulzusom: 181.

EZT INNENTŐL SOKAN FÉLREÉRTIK!!!

Ez nem azt jelenti, hogy 181 a maximálisan elérhető pulzusod, hanem azt jelenti, hogy pontosan EDDIG egészséges felvinni a pulzust, utána KÁROS, nem kívánatos!

Tehát a párodnak könnyen lehet, úgy mint nekem, hogy a szó szerinti maximális pulzusa 200 felett van! Nekem 202 bpm! De mondanom sem kell, hogy ezt max egy próba erejéig, aztán kb. soha többet nem szabad.

"olvastam tőled már máshol is, hogy van olyan tartomány ahol csak izom ég, és nem fogy az ember"

Ezt biztos nem így írtam, ez kicsit félreértés. Az anaerob zónában, amikor nem tud zsír égni és elfogyott a máj/vér glikogén tartaléka, akkor bizony a szervezet az izmot kezdi el bontani. Pontosabban: Fehérjét. De ez egy egészséges embernél, ha nem kiéhezve megy ki futni, akkor 3/4-1 órán belüli edzésnél nem fordul elő.

"Melyik tartományban lehet fogyni?"

Egy értelműen az AEROB tartományban! Itt égetsz zsírt. A profik szokták mondani, hogy "zsírból a világból kifutsz". De ez egy kezdőnél sok esetben TEMPÓS SÉTA, vagy NAGYON lassú kocogás csak!

El kell érni azt a szintet évek munkájával, hogy a zsírégető zónában, normális pulzussal értékelhető tempóban fuss. Ez nem egy év. Nem kettő. Valahol a 3. év végén, ha MINDENT jól csináltál akkor fokozatosan észlelni fogod a csodát. Mert ez az. Aki nem eszetlen, az csodákra lehet képes, de ezt meg kell alapozni és az nem alapozás, hogy kimegyek 10k-t futni nyélgázon. Az lófasz.

"Illetve én biztos szarul csinálom, odabaszom a sarkam a betonhoz és biztos tropára megy majd mindenem, a helyes futás az hogy néz ki?"

A sarok odabaxásától nem kell félni ennyire, azért van futócipőd, aminek a gyártó mindig jól megerősíti a sarkát, pont a kezdők miatt, akik fullba tolják a heel strike-ot. A lábujjhegyen történő futás a ninjáknak való, a normális futó, meg a talp közepén gördül.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2018.08.29. 19:38:55
  • grebber
    Sosem értettem hogyan tud valaki órában aludni. 176x benyomódik a gomb azt csak minden fos elnyomódik..

Pulzustartományok

Zsírégető zóna (60-70% 65-75% )
    Fogyni vágyóknak, alapozóknak, valamint pihenő napokra. Kényelmes tempójú kocogás, amolyan “ebben a tempóban ki tudnék futni a világból”. Beindítja az anyagcserét, mentálisan segít tűrni a monotonitást, és növeli az alap edzettségi szintet.
  • Sippie
    Úha, köszönöm a válaszokat.
    Az a helyzet, hogy a nem profi az tényleg igaz, évente kétszer benevezi a cége 10 km-es maratonra, azok előtt elmegy futni 2x-3x aztán szevasz. Azért nem szívesen vennék neki az 50-100 ezres garmin kategóriából. Főleg az alvásmonitort akarta, de akkor már úgy gondoltam legyen több funkciója is.
    Magamnak viszont lehet jó lesz a drágább is :D

Viszont Tinman, olvastam tőled már máshol is, hogy van olyan tartomány ahol csak izom ég, és nem fogy az ember. Melyik tartományban lehet fogyni?
    Illetve én biztos szarul csinálom, odabaszom a sarkam a betonhoz és biztos tropára megy majd mindenem, a helyes futás az hogy néz ki? Mintha lábujjhegyen akarnék futni?
  • Tikal #1444
    úgy néz ki lehet
  • grebber
    Ehhez lehet vajon külön mellkaspántos övet csatlakoztatni? Azt hittem kb mindenhez lehet de sokszor látom karon mérős garminok se tudják :(
  • Tikal #1442
    Szerintem egy Xiaomi Amazfit2-vel jól jársz. Tudásában felveszi a versenyt a "nagy" márkákkal, és ebben van minden, alvásfigyelés, pulzus....és még jól is néz ki.
  • Tinman #1441
    "mert nem profi sportolás a cél"

Sokan tévednek ebben. A blogok meg jól ráerősítenek a butaságra: pulzusmérés pont, hogy a kezdő és haladó futóknak rettenetesen fontos! A kezdő szinte mindig gyorsabban fut, mint a szintjéhez képest kellene, vagyis magas pulzussal, vagyis csak magát teszi tönkre vele és nem lesz kitartó, lesérül, stb.

A profi sportolók 3-5 BPM-re megmondják futás közben, hogy milyen tartományban vannak. Én szín amatőr vagyok, de haladó amatőr, hiszen cirka 5 éve futok, de már én is megmondom 8-10-es pontossággal a pulzusom, mégis az órám és a mellkaspántom nélkül nem szívesen indulok futni, mert az ember hajlamos "elfutni" magát.

"Telefont visz magával, így a GPS sem feltétel, viszont a kérdés, hogy lehet-e övet, órát, telefont egyszerre egymáshoz csatlakoztatni?"

Lehet. A Garmin ebben perfekt és otthonról tudod nézni merre fut a párod (Live Tracking). Ha spórolósak vagytok, akkor a Runtastic FIZETŐS prémium appja is tud nyomkövetést, otthonról élőszóban tudod biztatni a párod, vagy üzenhetsz neki, hogy magas a pulzusa, vagy szólhatsz neki, hogy megjöttek a szülei, etc.... rendkívül hasznos feature!

"Illetve lehet nem is kell, futáshoz egyszerűbb a telefon+mellkaspánt kombó, alvásfigyeléshez meg az óra?"

Jó úton jársz. Első körben egy kezdőnek a telefon + app + egy Polar H7 vagy H10 tökéletes!!! Az alvásfigyeléshez, meg egy Mi Band 3 bőven jó.

Ha majd rákap a futásra, 1.5-2 év múlva lehet komolyabb cuccot venni, bár a telefont nehéz elhagyni, mert amikor már 20-30km-t fut az ember, akkor nem árt ha van nála eszköz amivel a világ végéről tud akár egy fuvart, vagy frissítőt, vagy ne adja ég segítséget kérni. Nem mondom, hogy életet mentett már nálam, mert nem voltam még olyan helyzetben, de olyan már volt, hogy elszámoltam magam, eléheztem 25k-n és a kis fszmnak se volt kedve a világ végéről hazafutni már és megkértem a párom, hogy ugorjon el értem egy banán társaságában.
  • grebber
    Ez csak az én véleményem lehet ignorálni lehurrogni stb...

Futáshoz nincs jobb az óránál..a telefont bárhova rakod "zavaró" (legalábbis engem zavar a zsebbe is + ha karomon volt tokba..) + a telefon sokszor csinált olyat,hogy az izzadtság miatti pára "galyra" tette és elállítódott a zsebembe és már rég nem mérte a futást mikor ránéztem.

Óra + mellkaspánt a nyerő. Jól írtad amazfithez és mi bandhez nem tudsz csatlakoztatni ilyen övet.

Zerge itt nézelődhetsz órák után sokszor van teszt is róluk.
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2018.08.25. 15:22:12
  • Sippie
    Ja közbe látom, hogy már ezen az oldalon is van szó ilyenekről :D azért ha valakinek van frissebb tapasztalata, bátran ajánljon típust! :)
  • Sippie
    Sziasztok!

Fitnesszórával kapcsolatos segítséget szeretnék kérni, nem tudom van-e valakinek tapasztalata ilyennel kapcsolatban.
    Páromnak keresünk olyat, ami alvásfigyeléssel rendelkezik, és pulzust is szeretne mérni általánosságban, illetve futásnál is.
    Annak már utána olvastam, hogy sportoláshoz az óra nem elég, és mellkaspántot is szeretnénk hozzá. Viszont azért nem a 100.000-es kategóriában keresgélnénk, mert nem profi sportolás a cél. Órák közül én pl már egy 20.000 körüli Amazfit, vagy Mi Band szintűvel bőven megelédegnék, viszont ezeket szerintem nem lehet mellkaspánthoz csatlakoztatni.
    Telefont visz magával, így a GPS sem feltétel, viszont a kérdés, hogy lehet-e övet, órát, telefont egyszerre egymáshoz csatlakoztatni?
    Illetve lehet nem is kell, futáshoz egyszerűbb a telefon+mellkaspánt kombó, alvásfigyeléshez meg az óra?
    Segítségeteket előre is köszönöm!
  • repvez
    A 180as pulzust arra irtam, hogy a tavaszi és tavalyi futásaim még ebben a tartományban voltak és nem is ment több 5km-nél 7es tempóval.
    Most ugyan az a táv megy max 171el és 6:30as tempóval.
    A valós max pulzust még nem mértem mint ahogy a minimumot sem. mert mire elmennék és felszerelnm magamra a mérőt már nem a nyugalmit mutatná.

De azért az még elmond mindent, hogy 126os pulzussal inditottam a futást ami annyiból állt, hogy felszerelkeztem meg kimentem a ház elé.
  • Tinman #1436
    6:30-as tempó az már elég korrekt, az már olyan 2 óra 18 perces félmaratont jelent, ami teljesen vállalható, főleg, hogy egy edzetlen ember képtelen teljesíteni. Ergo van már némi állóképességed.

A pulzusod világosan megmondta mi volt a helyzet:

Azért lassultál le ennyire, mert 12k-ig a májban/vérben levő glikogénből dolgoztál majdnem 100%-ban. Kifogyott a nafta, a magas pulzus mellett azt égetted és ezen az sem segített volna sokat, ha közben csokit, meg iso italt iszol kilométerenként, mert ilyen pulzus mellett abból se vett volna fel sokat...

Azt írod, hogy 180 a max pulzusod. Ha 163-as átlaggal futsz, az durván anaerob zóna, vagyis az a zóna, amit nem tudsz fenntartani túl sokáig, nem mellesleg sokáig ebben a zónában ténykedni nem egészséges.

Nálad (60-as nyugalmi pulzussal és 36 évvel számolva):

- 162-180-as pulzus között ez az anaerob zónád csúcstartománya. Itt csak ESETENKÉNT kell edzened 15 max 30 másodpercekre, heti 1x intervall edzésnél. Soha máskor!
    - 144-162-es pulzus között még mindig anaerob zónában vagy, de már nem csak glükózt égetsz
    - 125-144-es pulzus között aerob zónában vagy, ha maraton, vagy ultrás terveid vannak, ebben (vagy lejjebb!) kell alapoznod az edzéseid cirka 70%-án. Zsír égetés is történik, igaz nem a legoptimálisabb formában.
    - 108-125-es pulzus között is term. aerob zónáról van szó hosszú alapozáshoz nagyon ideális, zsír égetés ezerrel!
    - 90-108-as pulzus között is értelemszerűen aerob zónában vagy, de ez már az a fajta mozgás, ami zsírt nem nagyon éget, mert ahhoz túl alacsony a pulzus. Ezt regeneráló zónának is hívják. Ha ebben mozogsz 30-40 percet garantáltan másnap friss leszel tőle és szemernyi fáradtságot sem fogsz érezni.

Az 5. vagyis a legmagasabb zónádban toltad végig a 15k-t. Ez nem jó és távol van az egészségmegőrzéstől, mert tudtommal az a célod. Nem kell, hogy nekem higgy, beszélj profikkal, vagy értelmes sportorvossal, ha nem hiszed...
  • repvez
    Én még csak gyerekkoromba futottam mezitláb ,de akkor is max 1-200m-t hosszu távon nem tudnék, ha egy laposabb sarku félcipőben kell mennem már attól fáj a sarkam .Igy mindenhova edzócipöben megyek aminek jó a ccsillapitása.

Péteken futottam 15km-t 1:38as idővel. 12ig nem volt semmi gond addig tudtam tartani a kb 6:30as tempót aztán onnan rohamosan romlott a tempó a végére már a 8asba is belement.
    Viszsont 171 volt a max pulzus 163as átlag. eddig 180 körül alakult a max .
  • Tinman #1434
    :-D

Viszont 2 féle futó van:

1. Futócipő nélkül megfájdul a lába. Ez azért van, mert a futók cirka 80%-a sarokra érkezik, a sarok meg csillapítás nélkül a térdízületek felé viszi a becsapódás energiáját. Na most nekem pont az a bajom, hogy kezdetektől fogva talpközépre érkezem, így az 1300 km-es régi cipőm sarka még mindig csodás állapotban van, nem úgy a közepe/eleje/oldala.

2. Semmi gondja futócipő nélkül, de a terepviszonyok miatt muszáj neki futócipőt használni. Ebbe a csoportba tartozom. Nem tudok mit csinálni, a füves pályán kívül futhatatlanok az utak. A másodrendű környékbeli aszfaltok is gyalázatosak, ott mezítláb nem lenne sok öröm futni. Szóval vehetem a 30-35 ezres futócipőket, évente egyet -.-

Nem véletlenül találták ki ezeket a cipőket, de én ilyet fel nem veszek az tuti... rettenet ahogy kinéz.

• grebber
    Nem semmi milyen olcsón szórják már 1-1 akció alkalmával:

Xiaomi Huami AMAZFIT 89.99$

Amint behal ez a 60 ezres garminom 100% ilyet veszek szerintem a létező legolcsóbb GPS-es futóóra....
  • repvez
    Akkor te most hogy vagy ezzel? :)
    Utoljára szerkesztette: repvez, 2017.09.12. 20:29:07
  • Tinman #1431
    Legalább 1 éve, hogy nem futottam mezítláb, de tegnap nem bírtam ellenállni a füves pálya csábításának.

Fun facts:

- a múlt havi 171km eléggé "bedurrantotta" a bal vádlim, betonkemény volt SMR hengerezés és rendszeres nyomkodás ellenére is, enyhén fájt. Már nem tudtam mi segítene rajta és 5 km magas intenzitású futás (4:00-4:30 pace) úgy rendbe tette, hogy receptre írnám fel.

- az első 2 km-en kellemetlen volt a talpamnak a helyenként tobozokkal, ágakkal tarkított pálya, de ahogy egyre gyorsítottam úgy múlt el a kellemetlen érzés és ilyen légkönnyű állapot lépet fel. It's magic ^^ (Valójában adrenalin.)

- nem volt meleg tegnap (17-18 fokos levegő), talajszinten jóval kevesebb. Mozgás nélkül fázott volna az ember lába, de mozogva, a 3-5 centis füvön mennyei érzés volt, hamar be is melegedett.

- futótársam is mindent beleadva futott, a szintjéhez képest bő 1 perccel jobb pace mellett, rajta volt cipő, de 3 kör (400m) után leköröztem. Full mezítláb vs Nike futócipő. Vicces volt :-D

- Őrületesen jó érzés volt egész este a talpamnak, de annyira, hogy még ma is érzem a hatását. Olyan frissítő érzés és olyan, mintha nem lenne berozsdásodva (LSD-től azért kicsit már statikussá kezdett válni), hanem beleköltözött volna valami pezsdítő erő.

- Se boka, se térd, se csípő, se semmiféle fájdalom nincs, csak néhány apró izomban ilyen izomláz szerű dolog, mert teljesen másképp fut az ember mezítláb, mint cipőben.

Rendkívül bánom, hogy nem melegebb időben kezdtem el hódolni újra ennek a különleges futásmódnak, mert baromi jó dolog. Tavaly letoltam 10k-t mezítláb, pár 5k mezítláb után, de azt keményen megéreztem, az húzós volt. Cipőben 10k-t meg sem érzek már, de mezítláb tavaly odavágott rendesen. Remélem lesz még olyan meleg, hogy idén is megpróbálhassam a 10k-t, aztán egy félmaraton se lenne rossz full mezítláb :-D
  • Tinman #1430
    "csak a pulzus ami mutatja, hogy magas"

Pedig ez a lényeg. Attól, hogy bírod már tüdővel, izmokkal, ízületekkel, attól a szíved még egyértelműen jelzi, hogy ez már komoly terhelés. A szívet nem lehet átverni. Már ha kicsit beteg vagy, kapásból 10 bpm-el többel kezdesz és csúnya értékeket fogsz látni. Komoly fáradtság dettó.

A valódi max pulzusodat pedig jó lenne tudni. Melegíts be. Kocogj le 1km-t. Utána pedig kapcsolj rá és próbálj meg 400m-et teljes erőbedobással futni, mindent tolj bele! Na az az érték lesz a max pulzusod. Ha van domb a közelben még jobb, ott még 400m se kell, bőven elég lesz 150-200m.

Meg kéne a REGGELI ébredés után mért pulzusod is...

Papíron a te max pulzusod: 220 - 36 = 184.

Ellenben ez egyénenként változhat. Itt vagyok 38 éves. Papíron 182 kéne legyen a max pulzuson, aztán ez a piros zónám alja kb. mert 200 max pulzusom.

A zónást rendszert nem én találtam ki, hanem vérprofik... egyik oldalról rendkívül tapasztalt futók, olimpikonok, ultrások, sokszoros maraton teljesítők, másrészről pedig kutatók, orvosok, sportorvosok.

A magas pulzus melletti rendszeres edzés ártalmas. Mi történhet:

- hirtelen szívmegállás
    - vese, májkárosodás
    - embólia
    - agyvérzés
    - a szemben levő hajszálerek károsodása
    - ízületi problémák
    - a székletbe vér kerülhet, bélfal sérülhet
    - emésztési problémák, görcsök, puffadás, felszívódási zavarok, vitamin, ásványi anyag hiány
    - az elektrolit egyensúly felborulhat
    - izomrángások, görcsök
    - látótérkiesés, szédülés, hányinger, émelygés

Viszont a magas pulzus melletti edzésre is szükség van, de max. 1-2 edzésen/hét és akkor is max 15-35 mp-ig, edzettségtől függően és utána mindig egy rendkívül lassú kocogós, vagy belesétálós szakasznak kell követnie. Ezen intervallumos edzések időtartama max 25-30 perc.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2017.09.03. 20:53:42
  • repvez
    Pedig az az érdekes, hogy amikor futok akkor egyáltalán nem érzem, hogy kihajtanám magam, tehát lassan futok, nem érzem, hogy gyorsan verne a szivem és miután megállok nem kell fújtatnom és levegőért kapkodnom csak a pulzus ami mutatja, hogy magas .
    Egyedül amikor gyorsabban futok mint kellene akkor kezd a gyomorszájam szurni akkor visszaveszek a tempóbol.
    De most valahogy jobban birom , mint egy éve pedig összehasonlitva az időket nem sokat javultak.

De mint régebben irtam nem tudom, hogy a zonák menynire vannak jól beállitva. mivel tavaly szinte mindig 180as pulzus volt a max most olyan 178nál nincs magasabb. viszont hogyha állitom a határokat akkor egységesen változik mindegyik, tehát ha most átirom a pulzushatárt, mondjuk ,hogy a sárga legyen max 170 akkor ugy fog tunnimintha sprintbe toltam volna a 10k-t mert pirosba teszi át, vagy ha felviszem 180asra a maxot akkor meg zoldbe és akkor meg ugy tunik mintha marha jo edzett lennék.

Tehát nem tudom ezt a zonás rendszert sem maradéktalanul elfogadni mint jó mérő számot.
  • Tinman #1428
    Igen... a képekből látni, hogy te is rossz úton jársz. Fogtad magad és nyomtad, ami a csövön kifért. Az életkorod alapján a maximális zónád intervallumának alján futottál átlagban, ami teljesen egészségtelen.

A módszerben NEM az idők a lényegek, azok csak példák!!! A módszer MINDENKIRE alkalmazható aki hosszabb távok teljesítésére utazik, kivéve sprinterekre, mert nekik teljesen más szempontok a fontosak.
  • Tinman #1427
    Nekem ez volt a legjobb 10k-m, igaz, ez volt az egyetlen alkalom, amikor tudatosan mértem. Manapság, már ennél szinte csak hosszabb távokat futok.

De ez egy nem jó eredmény. Azért nem jó, mert a lelkem kitettem és csak ennyi. Ez akkor volt, amikor kezdtem úgy érezni, hogy megfeneklettem, innen már nincs tovább. De ez baromság! Csak rossz módszerrel edzettem, pace alapon. Pulzus alapon kell.

Akkoriban nem volt még pulzusmérőm, de borítékolom, hogy min. 180, max 200-as pulzussal futottam, az átlagom meg 185-190 körül lehetett, ami rémes. Rettenet. Profi edző, sportoló fel is pofozott volna érte, mert totálisan egészségtelen.
  • repvez
    Nekem ilyen volt a 10km-em

Amit a cikk leirt az nem rossz, de ezek uridők ahhoz képest amiket mi futunk , már a tesztet sem biztos hogy meg tudnám csinálni főleg növekvő teljesitménynel.
  • grebber
    Szeretem ezeket a futás kezdőknek cuccokat főleg amikor bekúrnak ilyet:

36p:45mp (10 km) Ez kb olimpia szint a hobbisoknak Garminon található legjobb 10 esem 43:49 4:23 p/km számomra már űrtechnika volt..Ez alá én már soha nem megyek az 100%. Mondjuk nekem soha nem is volt cél.
    A cél ami nekem szolgál emeljem fel az elhízott seggem a rohadt gép elől és mozogjak.

3ó:10p + (maraton) Némi kapcsolat fellelhető az 5 km, 10 km, félmaraton között, de a maraton már kiesik a sorból (nem volt úgy felkészülve a maratonra, mint a félmaratonra).

Mindenem odaadnám ha annyire felkészületlen tudnék lenni hogy valaha 1 akár lefussam a maratoni távot 2. 5 óra alatt teljesítsem.
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2017.09.03. 11:04:25