1945
Futás
  • Tinman #1544
    Endorfin nálam csak akkor üt be, ha már legalább 30-40 perc eltelt és ERŐS tempóban futok. Akkor jön a flow érzése, ami akár 30 percen keresztül is kitart, ha sima a terep és nem szakít meg egy büdös autós, vagy egy agresszív kutya. Ekkor már biztos vagyok benne, hogy termelődik endorfin, mert úgy érzem magam mint egy gép, baromi pontos tempót futok ilyenkor, szinte érzem ahogy dolgozik bennem az energia, áramlik a vérem, az egész egy csodálatos ütemes egyesülés az úttal. Iszonyú jó érzés!

Amit nem is olyan sokan élnek át, mert ehhez nem elég a kocogó tempó, a hosszútáv (15k+) sem jó hozzá, mert az a magunkfajta azért ritkán tolja 3:50-4:20-as pace-el, a flowhoz viszont ilyesmi kell. Nem sprint, de nem sokkal alatta.

Sajnos nekem eddig egyetlen futótársam sem tudta ezt átélni... amit nem csodálok, mert nem hallgatnak rám, bezabálva jönnek, vagy túlerőltetik magukat, vagy nincsenek még messze a megfelelő szinten, vagy túlöltöznek, etc.

Na de az endorfin az utána is marad! Ha a futást jól csinálják és a nem durva túlerőltetés, de azért intenzív edzés közti sávot jól belövik, akkor akár 1 teljes napig is érezteti a hatását. Mindent szebbnek lát az ember, sokkal toleránsabb, megértőbb, tényleg ilyen nagy love köd önti el az érzelmeit.

Nekem a legjobb minimaraton (olyan szar név ez!), vagyis a legjobb 10k 49perc. Nagyon keménynek éreztem, azóta se próbáltam meg javítani ezen az időn... sajna elég párás, meleg időben futottam az utolsó 5 percet végigkáromkodtam, morogtam, annyira megterhelt. Nekem nem agár alkatom van, hanem a lábam túlzóan is izmos, nagy izomkötegek vannak rajta, feszülnek rajtam a gatyáim keményen és futásnál ezeket a nagy oszlopokat (no zsír!), nem is olyan egyszerű órákon keresztül meghajtani, ergo a sprintem elég frankó, de a hosszútávjaim nem túl acélosak.
  • Csabesz6
    Üdv!
    Ti hogy álltok ezzel a futás-endorfin(?) témával? Futás közben nem igazán érzek semmi ilyesmit, az elindulás kifejezetten macerás tud lenni a mai napig is (5:15 - 5:30 között kelés, 10p összetákolás és éhgyomorral usgyi). Viszont ahogy visszaérek, zuhany, reggeli...és csatt, beüt. Mint egy narkós, egész délelőtt, de még delután is egy picit:). Jó értelemben "narkós".
    Egyébként koca futónak tartom magam, kb 10 éve kezdtem el futogatni, kb 4-5 hónap után mindig abbahagytam. Aztán folytattam. Most van az első olyan időszak, hogy nagyjából tartom a rendszerességet, lassan 1,5 éve. Heti 2x7-8 km, plusz 1x10km. Tempót sosem mértem egzakt, a Tatai Öregtavat formán kívül 32 perc körül nyomtam le egyszer, eddig ez a "rekord" ezen a pályán. A Csekét 10p körül teszem meg, ha három kört megyek rajta (1 kör az olyan 2,12 km elvileg). Plusz ugye odafele is futunk, az olyan 2km.
    Tavaly mentem minimarathonon, ott 1:09 körül értem be ha jól emlékszem.

Na mindegy, jól elkanyarodtam. Ki hogy áll a boldogsághormon, függőség üggyel?
    Utoljára szerkesztette: Csabesz6, 2019.06.18. 08:50:01
  • Tikal #1542
    Nagyon jo az app. Amúgy fél éve regisztráltam, azóta minden héten kaptam email-t hogy csak ezen a héten ingyenes a kártya, rendeljem meg :D
  • Tinman #1541
    Ja-ja!

Ma kaptam egy ilyet: "Simply head on over to the cards tab in the app to order your free Revolut card. Hurry though, this offer ends on the 2019-06-15."

Korábban némi pénzbe került a free kártya, most ingyenes. Mondjuk nekem a Garmin Pay miatt nem annyira lényeg, de ingyen? Jöhet.
  • Tikal #1540
    Nem futás: ez a Revolut kurva jó cucc így már, bankom simán váltom :)
  • grebber
    8 órás műszakban és nem buzi folyamatosba sokkal több lenne.De jelenleg ez a felállás :(
    De még 1-2 év és ennek vége meg a szögre akasztom a cipőt és abbahagyom a focit.
  • Tinman #1538
    Hidd el engem se érdekelne, de nem lehet benne mozogni. Annyira nagy a sár most is az erdei utakon errefelé, hogy a terepjáró és elmerül benne. Így ha futnál rajta az nem futás lenne, hanem valami torz erőltetett séta, aminek során bokáig, vagy sípcsontig belesüllyednél. Én is mentem már ki úgy sokszor, hogy seggig sáros voltam, engem sem érdekelt, de nem jó vizes/sáros cipőben 10-20km-eket caplatni.

100-140km nekem összeszokott jönni, sőt van amikor 160 is megvan. Ehhez 2 naponta kint kell lenni 10-20km között futni és nevetve megvan. Persze, ha 1 hét kiesik az gáz.
  • grebber
    Engem a sár meg más nem érdekel. Párszor 76kilos sároshalmos cipőkkel a lábamon,vádlik atomsárosan végig futottam be a városba...had nézzenek leszarom ezt nézhetik de a szőrös fehér testem nem :)
    Nekem muszáj futni cunamiban is mert a 12 órázás ,közben edzések hétvégi meccs + a salakbajnokság miatt minden szabadnapot erre áldozok.. De sokszor így is elég karcsú a hónap és ezekből kéne 100-140km-ert kihozni..szóval majdnemhogy van olyan hónap ahol mindig félmaratont kéne futni hogy meglegyen..
    Ez pl az előző hónap. Jól látszik sokszor van 1 hét kiesés is.

Utoljára szerkesztette: grebber, 2019.06.02. 12:40:09
  • Tinman #1536
    Nekem a tél teszi tönkre a fejlődésem mindig. Minden évben kezdhetem szinte a nulláról. Télen tök sötétben érek haza, gyakran esik az eső, méteres sár van, mindenki tüzel, büdös füst van mindenhol. Az erdőbe azért nem tudok menni mert nyakig sár van, a lakott településekre meg azért nem, mert füst van. Így kimarad 1-2-3-4-5 nap is télen gyakran, azzal meg nem lehet felkészülni semmire, inkább csak nagyjából szinten tartani.

A 4:36-s félmaratonod nekem csak álom. SOHA! Nem lennék rá képes! Fizikailag alkalmatlan vagyok rá. Amikor az 5:38-as félmaratont futottam úgy éreztem, hogy nagyon sok edzéssel 30 mp-et tudnék javítani, de tudom, hogy ott a vége nekem. Maratont meg ilyen pace-el soha nem fogok tudni hozni, örülhetek, ha 6:30-as pace-el egyszer menni fog.

A 6-as pace eleinte tényleg lassúnak tűnik, de az egy ideális maratoni tempó. Próbálj meg egy félmaratont vele... nem baj, ha az ÁTLAGOD lesz 6-os. Fuss jobb pace-el, majd mondjuk 3 km után lassíts kicsit, majd ha úgy érzed gyorsíts újra. Az átlag lehet, hogy 6-os lesz. Egy próbát megér.

Ez a futásban amúgy run-walk-run-nak hívják, amiben a walk, az esetünkben kocogás és nem séta. A kezdők miatt hívják walknak. A lényege az, hogy fuss ahogy kedved tartja, de amikor érzed, hogy kezd odabaxni a pulzusodnak (kezd nagyon felmenni), akkor lassíts sokat, kocogásig, de ne állj meg. Tolj le így 1 km-t, majd újra gyorsíts ha úgy érzed, hogy nem gond. Így a gyors és a lassú szakaszok átlaga korrekt lesz.
  • grebber
    Nem csoda mivel nem eddzünk erre (én legalábbis semmit) csak kimegyek azt futok így meg mindent lehet csak gyorsaságotés állóképességet fejleszteni nem :)

Anno az 1.36-os félmaratonom 4:36-os átlaggal volt..fel se tudom fogni hogy sikerült. A mai időkből kiindulva már szerintem ezt nem tudnám régi futottam félmaratont. Mostanában a legtöbb /legjobb talán ez volt:

Az a baj lassulni kéne a maratoni tesztre de basszus ha be akarok állni ilyen 6percesre az kb mintha sétálnék egyszerűen nem tudom belőni azt a lassú tempot amivel szerintem bírnám..
    Utoljára szerkesztette: grebber, 2019.06.02. 12:15:01
  • Tinman #1534
    Ha átexportáltad az adataid Runtasticba (1.5 évet adtak rá), akkor ott megvan. Futós haver 1.5 év alatt se volt rá képes, több 100 edzése ment a kukába.

Amúgy amint látod én az a tipikus lassulós fazon vagyok. Ezt a futást 3km-en műveltem, amikor 12 perces Cooper tesztet csináltam. Rövid távon elég nagy sebességre vagyok képes (mértem már 25 km/h-t betonon, sík terepen), de aztán fokozatosan lassulok, nem bírok tartani ilyen pace-eket. Amíg 3km-en hozok egy 4-es körüli pace-t, az 5km-en már csak 4:48-as, 10 km-en meg csak 4:57. 21km-en meg 5:38.

Durva lassulások ezek :-/
  • grebber
    Adidas mycoachos időimre kíváncsi lennék (azzal kedzdtem és vagy 1.5 év benne van) de szerintem azt már sehogy se tudom előhozni vagy igen?
  • Tinman #1532
    Na a köcsög Runtasticban meglett!

• Tinman #1531
    Ja az 1k? Fúúú baz, azt nem tudom nekem mennyi a legjobb. A Garminba mikor átjöttem átmigráltam a Micoach + Runtastic adatokat, de a Garmin ezeket nem ismeri el egyéni rekordnak, csak azt ismeri el, amit Garmin cuccal teljesítettem.

Cirka 700 edzést kéne átnéznem, hogy kiderítsem melyik a legjobb 1k-m... de most már felcsigáztál megkeresem.
  • grebber
    Ej ez nem sikerült most... 3:31 lett.. De már olyan szinten elfáradtam, hogy a mérföldre már nem is gyúrtam inkább visszavettem lájtosra. Durva amikor annyira megküldi az ember hogy a lábából a vér nem is tudom hogy fogalmazzak zsizseg vagy tököm tudja mi a jó szó rá..olyan szintet elkezdett viszketni mind a két lábam mint amikor sokáig ülök és hirtelen felkelek és zsong minden baja van...De jó jel hogy még közel vagyok ehhez az értékhez ennek örülök..
  • Tinman #1529
    Derék! Nekem jóval szarabb számaim vannak. Igaz én pulzusalapon tolom régóta, ha nagyon felmegy visszaveszek... látszik is :-D

5k - 24 p
    10k - 49 p
    21k - 1h:59p
  • grebber
    Mondjuk a félmaratont most nézem azt az adidassal futottam még a rekordom 1:36

Most lesz 5 szabadnapom szerintem az 1km és 1mire rámegyek ne legyen régi a rekord :)
  • grebber
    6:03 a garmin szerint a legjobbam

Utoljára szerkesztette: grebber, 2019.05.30. 21:04:27
  • Tinman #1526
    1 mérföld = ~1.6km vagyis 4 db. 400-as kör sportpályán.

Ki, mennyi idő alatt tudja lefutni? Még soha nem futottam célirányosan, kicsit késve is kezdtem, kicsit sár is volt a pályán, meg nagy fű, így 7:40 lett. Betonon, salakon, simán 7:00 alatt vagyok még próbaképpen nem. Száni eredmény ja, de mondom, még soha nem próbáltam ilyen célirányosan.

Ja a világrekord 3:45 alatt van :-D
  • Tinman #1525
    Ma élesben is kipróbáltam. Vicces volt.

- Jó napot! Ez a pár csoki lenne, de van bankkártyás fizetés?
    - Igen, van.
    - És érintéses?
    - Igen. Kérem a kártyát, vagy érintse maga a terminálhoz...
    - Nem hoztam kártyát, én...
    - Akkor hogy akar kártyával fizetni?
    - Nem akarok... lehetne, hogy kifordítja nekem a terminált egy kicsit és akkor kiderül...
    - Tőlem. (Totál szkeptikusan néz, hogy na most ebből mi a fasz lesz. ^^)
    - [Óra: Pitty-pitty.] [Terminál: Pitty. Feldolgozás] [Elfogadva.]
    - Woooo! Ez valami okosóra?
    - Inkább sportóra, de elég okos igen. Nahát!
    - Higgye el, nekem is ez volt az első...
    Közös röhögés. Kedélyes búcsú.

!!! Ja és 0 Ft költsége volt már innentől. Leellenőriztem. !!!
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2019.05.22. 16:46:48
  • Tikal #1524
    Ja gyakorlatilag már minden terminál PayPass-os az országban, én még nem találkoztam olyan hellyel ahol ne tudtam volna így fizetni.
  • Tinman #1523
    De pontosan mától lett a világ legegyszerűbb dolga. Tuti az Apple Pay van mögötte... úgy értem a Revolut-Garmin konkurenciája nyilván az Apple Pay és minő véletlen éppen az Apple Pay megjelenésével lehet feltölteni magyar forintot, magyar forint számlára a Revolutra, ahol 1 klikk kb. a virtuális Mastercard létrehozása, amit rögtön társíthatsz is a Garmin Pay képes órához és ennyi, a részleteket lent leírtam.

Nyithatsz többféle deviza számlát is a Revolutban. Az ahhoz társított virtuális kártya onnantól olyan pénznemben fog fizetni ha nyaralsz. Alapból 2 deviza van: HUF (ez rögtön aktív) és EURO (ezt aktiválod, ha akarod, de idehaza már nem kell, tegnap előtt még kellett).

Lehet keverni most már bármit, bárhogy. Nyilván a deviza váltáskor van egy kis bukód, de nem vészes. 5000 Ft-nál olvashattad: 110 Ft bukta volt. Ergo ha lemész a tengerpartra a vízálló óráddal, rohadt jó dolog, hogy végre nem kell dugdosni a pénztárcát, meg valakit a parton hagyni, hogy figyelje, hanem ott a kezeden :-)

A Garmin Pay mindenhol működik ahol van Paypass elfogadás, vagyis NFC fizetési lehetőség! Én egy kis faluban lakom itt alig van valami említésre méltó pénzköltési hely, de az összes helyen van Paypass lehetőség! Most már kevesebb az a hely, ahol nincs érintéses fizetés.
  • repvez
    Az hogyan számolódik, ha huf ban töltötted fel az egyenlegedet , de mondjuk euroban vagy már pénznemben fizetsz mondjuk egy nyaralás alkalmával ?
    Lehet keverni a dolgokat , vagy forditott helyzetben ha euroval töltötted és huffal fizetsz ?
    Az a garminplay ez mindenhol müködik ahol van paypass elfogadás olyan mint a NFC a telefonokban ?
  • Tinman #1521
    LOL! EZ AZ!

A Revolut is azonnal lereagálta az Apple Pay által gerjesztett lázat, így már van a Revolutenál is közvetlen HUF-HUF feltöltés! Nem kell semmit, sehová se váltani. Hát ez kiba. gyors volt :-D

Innentől a Garmin Pay-es fizetés aktiválása -munkanapokon- kb. 15 perc! Feltölteni pénzzel kb. 30 mp :-)
  • Tinman #1520
    Garmin Pay - Revolute = Működik!

Nem egyszerű belőni. Bevallom több órám elment a dologra, de az eredmény egy olyan szemével nézve, aki Ponggal kezdte, szinte sci-fi.

1. Revolute app telóra töltése. A megerősítés nagyon komolyan zajlik, mindenhová valid adatot adj meg különben csak az idődet húzod. Első körben kéri, hogy a Revolute-hoz társíts egy bankkártyát. Én elég óvatos vagyok, így a fő kártyám mellé 12 éve csináltattam virtuális netes kártyát, amire 0 Ft-ért vezethetek át pénzt. Így mindig csak annyit teszek rá amennyi kell és a netre ez kerül ki. A főkártyám adatait még soha, sehol nem adtam meg, noha fizetni azzal is lehetne.

Szóval, ezt a netes virtuális kártyát csatolta ma Revolute-hoz hétvégén. Le is kaptak róla 100 Ft-ot, amit kapásból vissza is löktek, így ellenőrizve, hogy érvényes-e a kártya. Rögtön rá is böktem a pénz feltöltése gombra, 5.000 HUF próbaként. Le is vonta tegnap. Majd ma visszaküldték szó nélkül. Nem értettem. Megpróbáltam többször, aminek az lett az eredménye, hogy ismeretlen hibával nem hajtotta végre a műveletet többet. Magyarul HUF számláról HUF Revolute-ra akartam pénzt feltölteni, de nem lehetett.

Aztán ma megjelent olyan, hogy igazoljam a személyazonosságom. Útlevél, személyi! Amelyik tetszik. Az app kéri, hogy engedélyezd számára a kamera hozzáférést és lefényképezi a kártyád mind a 2 oldalát. Aztán a szelfi kamerád használja, amivel a búrád fényképezi le. Elküldi a Revnek az adatokat és kb. 2 perc alatt visszaigazolják, hogy elfogadták ki vagy, mehet élesben a dolog.

Tanulság: Ezért ne regelj hétvégén, mert lófax se nézi meg az adataid, így a rendszer nem is szólít fel rá. Ja, email azonosítás is természetes van.

Elvileg lesz majd HUF top up is nemsokára, vagyis instant egyből a hozzácsatolt bankkártyádról tudsz rá HUF-HUF tranzakciót, de ez még hónapok kérdése is lehet.

2. Ha ez megvan, van egy Revolute HUF számlád. Fel kéne tölteni. De, hogy? Banki utalással is lehet, de az egy vagyon! Elvégre HUF számláról IBAN deviza számlára küldeni HUF-ot az nem is pár forint, inkább pár ezres is lehet még kis összegnél is!!! Ergo ezt így nem szabad!
    A jobb megoldás, hogy aktiválod a még szürke EURO számlád. Erre a Revhez korábban csatolt HUF virt. kártyáról min. 10€ feltöltése szükséges, itt 15€-t választottam, az kb. 5.000 Ft. Ezt már engedi. Fel is kerül 15€ a Revolute-os EURO számládra! Na de ezzel nem tudsz még mindig fizetni Garmin Pay megoldásban, ezért:

3. Rányomsz az átváltás gombra, ergo feltöltött 15€ átváltódik HUF-ban! De WARNING, mert itt a bank deviza váltás van, semmi sincs ingyen. Nem vészes. 110 Ft-ot buktam a dolgon, így 4890 Ft került fel a Revolute HUF számlámra. Közel vagyunk!!!

4. Virtuális kártya létrehozása a Revolute-ban! Mastercard szerencsére! A Garmin Pay tudtommal csak Mastercarddal megy. Ez biztos változik majd, de egyelőre Mastercard jön létre. Ennek semmi díja nincs. Ráböksz, fél perc alatt legenerálja neked, van CVC kódod is, meg szép sok MC számod. Mivel van virt. kártyád és tettél fel pénzt is már, az automatikusan hozzá is van kötve.

5. Garmin Connect mobilos app megnyitása. BT kapcsolat az órád és a telód között evidens. Élő netkapcsolat nyilván kell. Ott megkeresed a Garmin Pay-t. PIN beállítása, találj ki 4 karaktert, erősítsd meg. Kártya hozzáadása, Mastercard, megadod a fenti Revolute virtuális kártyád adataid, picit dolgozik, elfogad, tovább, oké, stb. és a végén az órád és a telód is közli, hogy készen vagy.

6. A Garmin Pay-t tudó órákon, jellemzően a widgetek előhozására szolgáló, bal felső gomb hosszú megnyomása után tudod kiválasztani a pénztárcádat az órán. 5.000 Ft felett meg kell adnod az 5. pontban megadott PIN-t. Alatta gyak. 2 gombnyomás és tudsz érintéssel fizetni.

7. Olcsójancsi megoldás továbbfokozása: Curve app. Ez azt tudja, hogy egy kalap alá fogja a különböző bankkártyáid és van neki full ingyenes módja, egy bizonyos összeghatárig, amit valószínűleg ésszel soha nem lépsz át (600€ rémlik). Ebben JÓVAL olcsóbban tudsz devizák közt konverziót csinálni. Tehát ha nagyobb összegekben gondolkodsz és innentől az órád akarod a fő pénztárcádnak, azt is lehet, annak ez az egyetlen jelenleg igazán olcsó módja van.

Alapvetően ennek ennek az egész Garmin Pay-nek józanul vizsgálva, ugyanis nem az a lényege, hogy a hétvégi komoly nagy bevásárláskor az óráddal fizess, hanem az, ha szarban vagy, a "kezeden van pénz", akár egy ásványvízre, akár egy vonatjegyre, akár taxira, akár ételre, csokira, akármire. Tehát úgy csak rosszul jársz, ha mától ezzel akarsz fizetni mindent.

Ha lelopják az órád a kezedről, vagy levágják, vagy leütnek és elszaladnak vele nem fognak tudni vele fizetni! Egyrészt azért nem, mert nem tudják a PIN kódot, tehát max 5000 Ft-ig károsíthatNÁNAK meg, de az sem fog nekik menni, mert ha csak pár másodpercre nem érzékeli az óra a pulzusod azonnal PIN-t fog kérni a következő érintéses fizetéskor és ott buknak is. 3x elrontják és az egész Garmin Pay + Revolute borul, le lesz blokkolva automatikusan!
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2019.05.20. 20:45:40
  • Tinman #1519
    Igen, tök működik az is amit írsz, egyértelműen ez is egy kényelmi funkció. Nekem amúgy a melóm olyan, hogy néha ismeretlen helyekre, cégekhez ki kell ugranom, eddig telót piszkáltam, szerintem meglesem majd ezzel is.

Revolut-ot beaktiváltam... volna, ha nem hétvége lenne, így a bankom és köztük nincs tranzakció. Hétfőn talán már élesedik és akkor tudok nyilatkozni. Az biztos, hogy HUF számlát kreáltam és HUF-ot tettem rá. Pont ez volt a baj vele korábban, hogy buktál a konverzión, de ez már nincs! Erről még írni fogok feltétlenül!
  • Tikal #1518
    Én két féle módszer szerint megyek terepre:
    Egyik , még otthon megnézem milyen a környék, aztán az erdőben már csak arra megyek amerre szép az utvonal, vagy jonak érzem, majd mikor már érzem hogy ennyi elég lesz, akkor visszafordulok. Legközelebb ugyanez, de akkor az első elágazásnál nem arra megyek amerre legutobb hanem a másik irányba, és ezeket ismételgetem, amig meg nem ismerem a terepet.

A másik meg az hogy már otthon letöltöm a telefonra az utvonalat, és akkor kint már csak rá pillantok amikor jelez hogy waypoint következik.

Amiről te beszélsz én azt akkor használnám, ha eltévedtem, reménytelenül, na akkor jó lehet egy előre letöltött térkép. Viszont akkor már inkább telefon, mert ilyen helyekre az alapfelszerelés, és kis zsákban, övben elfér az is.
    De amúgy persze, ez egy jó feature és jó hogy már bele rakták.

Revolut-ot már próbáltad is? Nincs semmi konverzios dij, nem az van hogy a forintot euro-ra konvertálják majd vissza mikor fizetsz? Minden ugy megy mintha a magyar kártyámmal fizetnék?

• Tinman #1517
    - a térképnek komoly helyigénye van... az 5-ben nagyon kicsi a memória, ebben 16GB, abban meg valami 64 MB körül. Trackback volt a 920XT-ben, de én ugye nem visszatalálni akarok, hanem az előre futni ismeretlen terepén és tényleg mp-ek kérdése, hogy megállás nélkül lásd melyik utat akarod. Szuper dolog trail runhoz.

- Van igen! Kb. 1.5 hónapja!

- Az erdővel az a baj, hogy ott telefon térerő is gyakran nulla. Legalábbis nálunk nincs. Így nekem csak plusz súly.

- Így van, a GG rugalmasabb picit, a zafírt megkarcolni nem egyszerű, viszont merevebb, de ívelten süllyesztett keretben van, így aki ezt eltöri, az mágus. (Nyilván az óra értékét az esetleges eladáskor is emeli a simához képest, hogy ez zafír üveges.)

- BT-on nálam a szinkron nem azonnali, kb. 1 perc mire áttöltögeti, wifin viszont tényleg rásüthető, hogy azonnali. Persze absz. kényelmi szempont nem is vitás.

- "Amit viszont még mindig nem tudok fel fogni az a nemzetközi garancia hiánya egy 250ezres óránál." - Nekem erre a Garmin azt mondja, hogy ha külföldön ér a baj, nyugodtan vigyem be az ottani képviselethez és a SN alapján szó nélkül segítenek. Fordított helyzetben szopatják a hazai népet azzal, ha külföldön vette az órát, akkor vigye is oda vissza és itthon tényleg elhajtanak. NA DE! Cserébe ha hazai hiv. forgalmazótól van, akkor baromi készségesek. A 920XT-m órája azt hiszem részben az én hibámból is, de elszakadt egy helyen. Írtam nekik. Küldték a futárt a saját költségükön, aki elvitte a rossz szíjat (a rossz termék visszaküldése mindig kritérium), de már nála volt az új. 0 Ft-ba fájt.

Ismerősöm Virb360 kameráját törte ropira, a cucc árának töredékéért kapta az újat. Ez szerintem sokkal elegánsabb megoldás, mintha elkezdik ott szerelgetni, meg összetákolni a sérült cuccokat.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2019.05.19. 13:00:02
  • Tikal #1516
    A fizetés nem csak futáskor jöhet jól, mert ha olyan tipusu vagy hogy mindig ez az óra van rajtad akkor azért hasznát tudod venni.
  • grebber
    - térképet nem használok. Nekem nincs rá szükságem mióta futok ugyanazokon a helyeken futok így nem kell navigáció.

- fizetni nem akarok futás közben. Ott és akkor mint egy moslék csöves büdös izzadt vagyok emberek közé nem megyek nem hogy be a boltba

- telefon nagy és zavaró nem viszem magammal , ha összeesek ez van majd megtalál valaki egyszer úgyis meghalok

- futás közben nem barlangrednszerekben futok ahol nekicsapodna az óra bárminek így nem lesz karcos legyen bármilyen gyenge az órám üvege

- bármilyen futóóra tud szinkronizálni így ez nem nagy cucc.

- ja és igen mp3-at nem hallgatok. szeretem hallani honnan előzgetnek a kocsik + támadnak be a kutyák

(Xiaomi Stratos 2nél sokan tettek be térképet hogy gagyi pontatlan...a képeket nézve valóban az viszont egy garmin se mindig azt mutatja ami a valóság..bár szerintem ez a google térkép faszsága lehet szerintem mert furcsa hogy csillió ezres órákról is tesznek meg "fals" követéseket.)

Utoljára szerkesztette: grebber, 2019.05.19. 12:24:47
  • Tikal #1514
    -a térképet szerintem az 5 is tudná, ennek szerintem szoftveres oka van. Abban is van már utca szintu navigálás. Egyébként Trackback funkcio már a 3-ban is volt, szóval eltévedni azzal se lehet igazából :)

- Revolut-ban már van magyar számla és feltöltés? Legutobb mikor néztem még nem volt, és csak állandó ide oda váltásokkal lehetett tölteni.

-Én valahogy telefon nélkül nem szivesen megyek el futni, a környékre még oké, de erdőbe már nem, szóval az óra oldjon meg minden nálam nem lenne szempont.

-Sapphire üveg mindig elérhető extra volt, én anélkül kértem, mivel süllyesztett a lap, nem olyan könnyű odacsapni valamihez, eddig még jol birja, nincs rajta karc semmi. Amennyire én tudom a GG rugalmasabb, a zafir meg karcállóbb, nem?

-Ja a wifi jo dolog, bár nekem a BT mindig be van kapcsolva telon is, szóval a szinkron azonnali.

Mondjuk az biztos, ha váltok, akkor már én is a pluszra váltok majd, de nem idén...

(Amit viszont még mindig nem tudok fel fogni az a nemzetközi garancia hiánya egy 250ezres óránál.)
  • Tinman #1513
    Éhség alatt a vércukorszintre gondolok leginkább. Nekem sem az a fő bajom, hogy jaj, de éhes vagyok, hanem érzem, hogy leesik a vércukrom.

Ha van vércukorszint mérőd, egy ilyen félmaratoni téma után nézd meg a cukrod. Haveromnak elég magas szokott lenni normál módban, futás után kb. lefeleződik :-D

Nekem a 4-5 közötti érték a normál, komolyabb futás után örülök, ha megvan a 3 mmol/l.
    Utoljára szerkesztette: Tinman, 2019.05.19. 11:49:12
  • grebber
    Amíg nem fogok a földön fetrengeni mint a yt-os videókban a magukat kihajszolt futok, akkor megyek amíg bírom..engem az éhség nem gyűr le. Azt sokkal jobban bírja az ember mint bármit. A folyadék más nyilván. De kár is erről beszélni ,lehet 28-nál összeesek nem tudom nem vagyok jövő látó
  • Tinman #1511
    Szerintem(!) nyáron 30 fok körül 6:00 alatti pace mellett már nem elég pusztán a víz, oda már iso is kéne, meg valami kaja. Na de majd csak összejön idén neked is és írsz róla.

Nekem idén is esélytelen. A kibaxott sár/eső/szél miatt rendre megszakadnak a jól felépített edzések, így kicsit olyan, mintha minden tavasszal ilyen 10-15km-es edzettségnek megfelelően akarnék nekivágni a maratonnak. Nem merek*. Még olyan edzéstervnek se nekiállni így. Most is 21k felkészítőt tolok, noha már n+1x lefutottam.

*1-2x annyira túlhúztam magam hosszú, tempós, nyári futáskor, hogy látótér kiesésem is lett. Amiatt határoztam úgy, hogy még jobban odafigyelek és hiába bírja az izmom, szívem, tüdőm a terhelést, ha kicsit is érzem, hogy kezdek eléhezni, megállok és elsétálok haza. Régen nem ezt csináltam rá is csesztem párszor.
  • grebber
    Ezért se fogok majd nyáron a 30-40 fokba 4:40-es tempot tolni... beállok a szinte séta 5:40-6 körülire azt ameddig jutok. Ha nem bírom végig akkor nem.Mivel egyedül megyek és nem verseny nem fogok belehalni ha nem sikerül (remélhetőleg semmilyen szempontból) Legalább látni fogom milyen az állapotom

Minden ember más és más. Soha egyetlen futásomnál sem voltam éhes meg lettem éhes. Mostanában a 12 órázás miatt amúgy is napi két kajára beálltam reggel és dél este már nem. Van hogy melóba időm sincs így a reggeli kimarad és azt is az ebéddel eszem meg tehát napi 1 kaja.. Amikor futok azt legtöbbször 16h után és utána se vagyok éhes hiába nem ettem csak aznap 1x. Valahogy az ivászattal is így vagyok a 25-re se vittem semmi mert nem kell ha kéne vinnék ,de nincs rá szűkségem. Erre a 42.2 tesztre majd viszek valamit mert nem lesz hideg mint most izzadni fogok mint az állat és valamivel a sót ki kell mosni az arcomból majd + a szememből mert amikor csíp az izzadtság az nem ok
  • Tinman #1509
    A maraton nem 2 félmaraton. A futók brutális nagy része nagyon hamar eljut a félmaratonig. Nem csoda, annak nagy részét még glikogénből meg lehet oldani. De a maraton az tök más.

Talán te is érezted már 25km körül/után, hogy már nem csak 17km van hátra, hanem valami egészen más. Én rendre 25k körül kezdek el éhezni és azon már a banán se nagyon segít, mert folyamatosan azt érzem, hogy pár szelet rántotthúst be kéne tolnom és elmegy a kedvem a futástól. Ergo eléhezek én már korábban is, csak ekkor kezd el beütni. Na és mi lenne 5:00-ás pace-el 5km-el később 30km-nél, amit "falnak" hívnak? Megmondom nekem mi: fekvés.
  • Tinman #1508
    A Garmin 5 vs Plus közötti különbségek:

- Az egész világ utcaszinten. Nyilván ha zenét is akarsz hallgatni ezt nem tolod bele, csak Európát, elvégre kicsi rá az esély, hogy Szomália alsóra kerülünk a jövő héten. Ergo van egy GPS-ed mindig, ami a házban is talál jelet. A 920XT-met se értem a mai napig, hogy a faxba képes jelet találni net, mobil és minden nélkül pusztán GPS ON mellett, de 1 perc se kell neki és a házban jelet talál. Na ezt ez is tudja. Félelmetes és megmagyarázni se tudom. Szabad szemmel nem is látom az eget most sem és mégis 1 percen belül látom a térképen hol vagyok.

Van, hogy trail runt művelek és bevallom volt már, hogy nem tudtam merre kéne kikeveredni... szó szerint 2 gomb és azonnal látom merre célszerű tovább futnom, mert ott a kezemen a térkép.

- MP3 lejátszás. Egy újabb lépés afelé, hogy a nyomi telefont végre ne kelljen armbandben hurcolni. Tegnap otthon hagytam. Végre. Ideje volt.

- Az előbbihez tartozik az edzéstervek közbeni hangutasítások megléte, amikor is egy női hang bemondja mit kéne tenned... ezt én az Adidas Micoach óta nagyon hiányoltam.

- Garmin Pay. 2019.03.-ig semmilyen módon nem lehetett idehaza ezzel fizetni. Már lehet! A Garmin megállapodott a Revolute-al. Nálunk appból nyithatsz FORINT alapú számlát NULLA költséggel. Erre rátolsz x mennyiségű összeget és mindenhol fizetsz, ahol van érintéses NFC-s olvasó. Na most én egy pici községben élek (szerencsére), itt ilyen nagyon elvetemült boltok vannak a környéken, de még itt is az összesben jelen van az érintéses fizetős terminál. Külföldön meg gyak. már mindenhol van Garmin Pay.

Nem mondom, hogy gyakran, de a hosszú futásoknál baromi jó, hogy van esélyem az elfogyott vizet pótolni seperc alatt. Volt már párszor, hogy jó lett volna, de pénz nem volt nálam. Persze armbandbe elfér egy 1000-es, de a pénztárnál könyörögni azért, hogy ne aprót adjanak vissza, hanem papírpénzt, az elég gáz.

- Sapphire üveg. A Gorilla Glass is remek, de ez egy következő szint. A 920XT-m kb. 4x kapott komoly erőbehatást, a legutóbbinál a műanyag meg is karcolódott, de az üveg azon sem. Egy sportóra sokszor van kitéve necces helyzeteknek, nem árt, ha bírja a gyűrődést.

- Wifi! Dugdosni, vagy BT-al szarakodni is lehet nyilván, de amikor belépsz az ajtón és leszinkronizál az elég jó dolog. Ráadásul a 920XT ellenében ez már nem csak sw frissítést tud letölteni wifin keresztül, de komplett edzéstervet is! MP3 másolgatáshoz viszont továbbra is USB-s PC kapcsolat kell, pedig 5GHz-en menne ez pillanatok alatt.

Hogy cirka 100k difit ezek megérnek-e, azt döntse el mindenki maga. Én úgy voltam vele, hogy a régi órám árát ebbe beletolom (80k-ért ment el), lassan 6 éve futok, kiemelt hobbi, nemsokára 40 leszek, nem 2 évre tervezek a vassal, így kezdetektől fogva a sima Fénix 5-öt kizártam... az a 920XT-hez képest alig előrelépés, ez meg így egy másik dimenzió.

A legtöbb horgász pecabotokra bőven többet ver el, ez meg nem csak az adott sportban hasznos társ, de a mindennapokban is.
  • grebber
    Kb 3 évvel ezelőttig nem futkostam. Akkortájt kb 5-10 között volt minden futásom mikor milyen kedvem volt. Mivel havert láttam volt pesten versenyen és letolta a félmaratont gondoltam én is.. Semmi edzéstervben nem vettem részt. Simán elindultam és letoltam valami 4:40-es átlaggal talán 1:36 lett már nem emlékszem elsőre ,úgy hogy mondom 5-10 között mentem mindig.. ott akkor azt éreztem ,hogy ez testileg lófasz csak akaraterő kellett semmi egyéb.
  • Tikal #1506
    Egy ismerősnek van, a pontosságra panaszkodott elsősorban, eldobja a jelet, meg ilyenek. Lehet szoftveres hiba aztán majd javítják, nem tudom. Amúgy meg egy jó óra és tényleg szinte mindent tud amit a Garmin.
  • Tikal #1505
    Semmi baj a 'csak a futokkal', de ha tényleg maraton a cél, azt egy edzéstervvel hamarabb eléred, és jobban felkészít, te nem biztos hogy tudni fogod mikor állsz készen. Persze ehhez nem kell negyed milliós óra, ezt már a telefonod is tudja :)

Egyébként nézegettem most mi a különbség a sima Garmin 5 és a Plus között, de jóformán szoftveres dolgokat látok, van ami már le is szivárgott az 5-be(Galileo), talán az NFC-s fizetés ami egy jó feature, mert ha elmegy az ember futni akkor nem kell vinni tárcát, de még ez se annyira fontos szerintem, mert telefon mindig van az embernél, szóval nem semmi felár.