113
  • cain
    ez nevelés kérdése, nem játéké... szobatársam zabálja a horrorfilmeket, aszt mégse darabolt fel senkit láncfűrésszel.
  • ProClub
    18 karika, szerintem ez a megoldás. Aki 18 éves korára nem tud különbséget tenni a fikció és a valóság között, az szerintem orvosi eset, nem a játékot kéne büntetni. Kár, hogy viszonylag sok ilyen orvosi eset van, családi háttérből és egyéb okokból kifolyólag.

Én pl. egy Stunts utódjaként tisztelt autós játékban szoktam ökörködni hálózaton keresztül egy kedves ismerőssel, gőzleeresztés céljából de soha életemben nem jutna eszembe ilyesmit a valóságban megcsinálni. Még jogsim sincs, nem hogy volán mögé üljek.
  • Zoleeca
    Talán már az iskolában fel kellene figyelni azokra a gyerekekre akik hajlamosak lehetnek agresszív megnyilvánulásra, esetleg alkalmanként pszichológusnak kellene elbeszélgetni mindegyikkel, hogy esetleg így kiszűrjék az ilyesmire hajlamosabb suhancokat, és figyelmeztesség a remélhetőleg felelősségteljes szülőket akik ezután talán jobban odafigyelnek a csemetére. De persze ez megint macerás - pénz kérdés, mivel a tanár nem biztos hogy képes ilyesmire, mert előfordulhat hogy egy kivülről magának valónak mutatkozó gyerek pont az akire fel kellene figyelni.
  • Zoleeca
    Mondjuk igazán elgondolkodtató az is hogy a cikkben említett srác 18 éves volt, tehát elvileg bármilyen erőszakot sugárzó médiához (film, játék stb). hozzájuthat. Innentől kezdve a korhatáros játékok semmit sem érnek, és maga a korhatár fogalma sem, hiszen itt van az élő példa (ha tényleg a játék "motiválta"), hogy nem lehet meghúzni egy általános korhatárt. A szülő felelőssége lenne eldönteni hogy mi a káros és mi nem a gyereke számára, de mint az előzőben is említettem ez komoly akadályokba ütközhet.

Mindenesetre örüljünk hogy nincs még magyar példa (ha nem tévedek).
  • Zoleeca
    Én is el tudom képzelni, pont ezért írtam hogy lehet hogy igaza van.

A második részt meg nem értem :) pont ezt írtam én is. És igen, a nagyobb baj az hogy fegyverhez jutott, amit talán hajlamosak vagyunk az "amerikai álomhoz" kötni (pl az egyetemi mészárlás), de azért számomra a móri dolog (büntetlen előélet, egyszerű családapa - ha hinni lehet a fejleményeknek) is világossá tette, hogy nem csak ott juthat bárki (akár fiatalkorú) fegyverhez ahol legális a fegyvertartás, hanem bárhol, és ez eléggé elgondolkodtató.

Megoldás nincs sajnos, mindenesetre én biztos nem úgy fogom nevelni a gyerekemet, hogy leültetem a gép elé, behozok neki egy torrent oldalt aztán szeddje le amit akar, csak nekem ne kelljen foglalkozni vele.

De azt hiszem a legtöbb szülőnek fogalma sincs arról hogy milyen ártalmas dolgok lelőhelye az internet, mivel elég sokan nem is tudják mi fán terem és mik vannak a nem is olyan mély bugyraiban.

Ha meg megveszi neki a gamét, akkor lelke rajta.
  • peter01
    Félreértés nem gyilkosságra értettem, hanem természetes, betegség és életmód miatti halálra.
  • Csaba42
    Jó példa erre egy nagymama, aki a 14 éves unokájának vette meg, és föl volt háborodva a játék láttán! Ha ez a nagyi számíthat az amerikaiak átlagemberének, akkor sokkalta primitívek, mint ahogy edig hittem.
  • Tetsuo
    A csócsónál nem vettétek figyelembe, h a botok forgatásához teljesen más izomcsoportokat kell kontrollálni, ill másképpen. Amit meg kell tanulni.

Az FPS télleg fejleszt bizonyos reflexeket, de az izommunkát is hozzá kell tanulni (igazítani). A fegyvermozgatást, a 3Dben való mozgást és az ebben való figyelést 1 PCgamer kihagyja, míg pl 1 paintballos megtanulja azt is.

A reflex nagyon összetett dolog, nem lehet ilyen primitíven tesztelni, ill csak bizonyos esetekben.
  • Csaba42
    Hát elég nagy baj, hogy nem hat meg olyan emberek halála, akik nem tartoznak a rokonságod közé. Elvégre ők is ugyan olyan érző lények voltak, mint Te!!! Voltak céljaik, terveik, álmaik, és egy idióta s*ggfej miatt mindez füstbe ment! Hogy képes a társadalom midnezt semmibe venni? Talán az áldozatoknak nincsenek jogaik? Persze, a gyilkosok ügyvédjei fenen hangoztatják, hogy védencüknek vannak jogai. Kérdem én, mire föl? Az ilyen ügyvéd rohadjon meg a pokolban, aki pénzért képes egy hidegvérű gyilkost, aki ártatlan emberek életeit kioltotta, megvédeni!
  • Csaba42
    Bocsánat, rosszul fogalmaztam: "szellemileg gyengébb ellenállású"!
  • Csaba42
    Most miért kell ennyire lehordani? Én el tudom képzelni, hogy enyhítő körülmény miatt mondta azt a srác, hogy az élet hasonlít a videójátékhoz. Ha én is elkövetnék egy bűncselekményt, minden kiskapu kihazsnálnék a büntetés enyhítéséért, ez teljesen logikus. És a videójátékok - jelen esetben a GTA - pont kapóra jön! Sőt, ha meg tudja játszani, hogy baj van az elméjével, további enyhítő körülményekre számíthat!!! Úgyhogy csocso14 nem mondott hülyeséget, csak kár volt 100%-osan kijelentenie, mivel ő sem tudhatja, ahogy Te sem.

Az pedig, hogy jómagam is GTAzok, Quakezek, és mégsem ölök meg senkit, nem azt bizonyítja, hogy a játékok nem ártalmasak az emberekre. Csak annyit, hogy jómagam nem kergül meg egy-egy videójáték alatt, magyarán a pszichés fejlődésem nem engedi meg, hogy egy ilyen valótlan dolog kihatással legyen a valós viselkedésemre. Mert nem vagyunk egyformák, ahogy a pszichés feldolgozóképességünk si különböző. Aki "hajlamos", hogy úgy mondjam, az könnyebben bekattan, és ehhez nem egy videójáték, avyg film kell, ez bármitől bekövetkezhet. Nem a videójátékokat kellene betiltani, hanem segíteni a szellemileg gyengébb embereken (na meg némely esetben elgondolkozni, honnan jutott fegyverhez a gyilkos, legyen akár 10-14 éves, akár 38-40)!
  • Tetsuo
    1 kis része nem (nagyon) fejleszthető, de a többi összetevője igen, ami általában nagy javulást eredményez.
  • Zoleeca
    Te aztán tudod. Biztos ilyen messziről is szakértessz. Szerinted a vád nem hallgatott meg szakértőket (pszichológusokat, viselkedéskutatókat, stb)???? Olyanokat akik esetleg előtte beszéltek a fiúval? Neeem, te osztod itt az észt. Grat.

Ettől még lehet igazad, de nem azért mert "tudod".
  • Zoleeca
    Most nem arról van szó hogy kivétel vagy vagy sem...inkább az a kérdés, hogy el tudjuk-e képzelni, hogy ilyen szélsőséges eset előfordulhat, mint amit a cikk is említ - illteve elképzelhető-e az hogy pl. a játék hatása nélkül is megtette volna ezt. Felesleges azzal példálózni, hogy én napi xy órát GTA-zok, és mégsem...
  • irkab1rka
    Hozzátenném még, hogy a gyilkosok 99%-a nem játszik CS-vel.
  • GVG
    na várjunk, a GTA 18-as korhatárú...amcsiban nem adják ki ennyi alatt...
    egyszóval nem az üzlet meg a konzol meg a játék a hibás hanem a szülő aki megvette amúgyis elmebeteg fiának...
  • unknown nick
    Ha tőlem kérded, akkor értem már, hogy miért nem vagy benne biztos
  • Mike
    onanan indulhatunk hogy mi a reflex
  • unknown nick
    Az, hogy megismersz valamilyen kezelő felületet, legyen az bármilyen játék és emiatt gyorsabban csinálsz meg dolgokat az tanulható. De az idegrendszered (sejtjeid) jeltovábbító, reagáló képessége csak minimális %-ban javítható.
  • Cat #54
    "hova tűnnek a kiemelt cikkek az sg-n? tehát hol lehet a korábbi kiemelt cikkeket elolvasni?"

1. Felül rákattintasz az IT/Tech fülre, és jobb alul láthatod a régebbieket.
    2. A menüben van olyan hogy tartalom, itt rámész az IT/Tech cikkekre.
  • Mike
    ebben én annyira nem lennék azért biztos
  • haxoror
    király cikk!
  • unknown nick
    Csak halkan megjegyzem, hogy a reflex az egy olyan velünk született képesség, ami egy adottság. Magyarán szinte egyáltalán nem fejleszthető.
  • Mike
    játssz gazdasági szimulációt

mindjárt megérted miért kell egy gyárat bezárni, mi a profit, és miért nem jó raktárra termelni

vicc de ven aki a való életben ezeklet nem fogja
  • lee56
    Én is észrevettem negatív hatást, a hugom minimum 2-3 évet visszafejlődött szellemileg amióta szószparkot néz, de javulást nála nem vettem észre :))
  • smv
    Erről az jut eszembe, hogy van egy haverom aki régen CS függő volt. Nem gyengén. És folyamatosan hangoztatta, hogy olyan CS reflexei vannak, hogy az elképesztő. Aztán kitaláltuk, hogy leteszteljük a híres CS-n edzett reflexeit, amik annyira de annyira überek lettek a hosszú évek alatt, így hívtuk csocsózni. Odaállt közölte, hogy ez neki lofasz lesz, majd lealáztuk a fenébe.

Magyarán: nem hiszem, hogy egy FPS annyira fejlesztene. Max egérrángatásban.

Egy jó kis startégiai játék ezzel szemben szerintem biztosan fejleszt. Mondjuk például szerintem aki sokat játszik StarCraftot, annak tényleg egy picit átáll a gondolkodásmódja, és könnyebben veszi előre számításba a különböző helyzetek variációit.

A TV pedig igenis károsabb mint a számítógép. El is hiszem a sok mészárlást amerikában, én is ideges lennék ha a kedvenc sorozatomat reklámok szakítják meg. :D
  • Mike
    "A gyilkosságokért a felelősség egy részét át kell hárítani a kés nyelének a gyártójára, a kés pengéjének a gyártójára, a tettes szüleire akik megtanították a tettest használni a kést, valamint a főzőshowra, amit a tettes nap mint nap nézett, és amely kiképezte őt a gyilkosságra."
  • Mike
    akkor még nem volt annyira fontos a gyerek
    soxor meghaltak, sok volt belőlük, megsértül komolyabban jó eséllyel meghaltál, egy gyerek enm volt akkora érték mint ma
    az ókori rómában pl. 3x adhattad el a fiadat rabszolgának

meg ugye a középkorban simán gyilkolászták egymást az emberek, elindultál a másik városba lehet, hogy soha enm értél oda, mert útközben kinyírtak a rablók, és nem ment nyomozni senki, max ha túl sokan tűntek el, kiküldtek egy őrjáratot
    ha meg parasztvoltál (jobbágy) senkit nem érdekelt, hogy meghaltál
  • Mike
    a japcsik rengeteg erőszakos játékkal játszanak, mégis alig van gyilkosság
    kanadában sokkal több fegyver van az mebereknél mint az USA-ban mégis nagyságrendekkel kevesebb a fegyveres erőszak
    nem a technikai eszközökben kéne keresni a probléma okát a kedves amerikai barátainknak hanem a társadalmiban
  • Mike
    ezek a perek nem szólnak másról mint a pénzről
  • assdf
    Ebben az a hiba, hogy ez mindenre igaz a valóságban.
    Én mondjuk utálom ha fociban kikapok én vagy a kedvenc csapatom. Ha elvernek sakkban attól is pipa leszek, főleg ha egymás után többször is. De ha a munkahelyen nem sikerül valami 5jére sem attól is nagyon pipa tudok lenni.
    Sőt ha warcraftozok, és zsinórban kikapok 5ször akkor kedvem lenne jól beverni egyet annak aki miatt kikaptunk.

Mint láthatód tökre mindegy, hogy a balsiker számitógéphez köthető-e vagy nem, a legtöbb ember nem szeret veszteni és ettől pipa lesz.
    DE soha senkit nem bántottam ezért, általában ha felhúzom magam, abbahagyom azt amitől pipa lettem, kimegyek levegőzni, és 10 perc múlva máris lehiggadok. Nem fogok pisztollyal lövöldőzni járókelőkre csak azért mert flehúzott egy noob...

Aki ilyet tesz annál már nagy gond van fejben és az nem a számitógépnek köszönhető hanem az már csak a tünete max
  • Enlight
    "Egy rendes családban felnőtt, normális környéken élő, sok jó baráttal, osztálytárssal, és megbecsült tanárral "rendelkező" gyerek nagy ívben *** azt, hogy mennyire durva az, amit a tv-ben, számítógépen lát." -tehát eljutottunk oda, hogy (mégha nem is ezt akartad mondani) egy normális embernek/gyereknek nincs is szüksége számítógépes játékokra a szórakozáshoz, és ez igaz is!!
  • Enlight
    hmm, mondjuk arról is el lehetne vitázni, hogy mi számít agressziónak. Itt többen olyan példákat hoznak, hogy nem gyilkolásztak vagy késeltek meg senkit pusztán játékok vagy filmek hatására. Szerintem viszont már éppen elég gond az, hogyha valaki ingerlékennyé/feszültté válik olyasmikért pl., hogy zsinórban leszedik multiban. Hány szerveren anyázzák egymást a "tisztelt" játékosok... És bár ez csak szóbeli agresszió, de ilyen emberek sem hiányoznak senkinek szerintem. Pedig ez sajnos nem is ritka. Szóval az agresszió nem kell, hogy tetlegességig fajuljon.
  • NEXUS6
    Amikor egy ország politikusai úgy döntenek, hogy háborút indítanak egy másik ország ellen, ezáltal 10 ezer számra szembesítik a saját lakosaikat a tiszta és megtorlatlan erőszakkal, az vajon mennyire rombolja az emberek erkölcsét, mennyire készteti az embereket arra, hogy otthon is erőszakos dolgokat csináljanak?

Kibaszottul!!!

Amcsi végigháborúzta a XX. szd-ot, erre csodálkoznak, hogy magas a bűnözésük. Nem a valós okokat keresik, hanem kiszúrják maguknak a TV-t meg a videójátékokat. Gratula!
  • sandor4
    Hát én elég sokat tolok fps-t,tps-t meg rts-t, söt UT-ba még készitettem is szinkront a tanáraimrol a haverjaimmal (mert igy amikor csak akarom szétlöhetem öket, miközben sikoltoznak). És láss csodát... még nem öltem meg senkit sem.
    Igazábol még csak nem is volt komolyabb verekedésem életemben (mondjuk olyan, ahol vmi nagyobb seb/törés lett volna). Most én valami kivétel vagyok? Nem lennék normális??
  • kaktussz
    Sokat jatszom jomagam is. Semmi eroszakos viselekdest, vagy erre valo hajlamot nem vigyeltem meg magamon... Persze vannak kivetelek, lehet hogy nekik eleg ha vegig mennek az utcan, nem kell sem szamitogep, sem tv.
    A szemet viszont tenyleg tonkre teszi. ez van.
  • Kensin
    Akármilyen agybafőbegyilkolászós kibelezős idétlenség is lehet ártalmatlan is, meg ártalmas is. Ez nem attól függ, mit sugároznak az emberekbe, hanem hogy hogyan fogadják ezt be.
    Egy rendes családban felnőtt, normális környéken élő, sok jó baráttal, osztálytárssal, és megbecsült tanárral "rendelkező" gyerek nagy ívben *** azt, hogy mennyire durva az, amit a tv-ben, számítógépen lát. Viszont egy válás szélén álló, láncdohányos szülőkkel, szemét tanárokkal, szivatgatós oszálytársakkal "rendelkező" gyerek még a micimackó láttán is be tud kattanni.
    Mindenféle hülyeséget kitalálnak, és közben senki sem veszi észre, hogy mit is kéne valójában csinálni.
    A családi kötelékeket kéne rendbehozni valahogy, és az iskolákat egy jobb szintre emelni, jobban képzett tanárokkal, nem pedig mutogatni mindenfelé, mer az olyan jól esik.
  • peter01
    Én ezzel úgy vagyok hogy 1 zene sokkal jobban hat a hangulatomra mint bármilyen játék. Elég sokat szoktam játszani és ennek valószínűleg az lesz a vége hogy tönkremegy a szemem. Lehet hogy ennek hatására ha olyan helyzetbe kerülnék hogy ölnöm kéne az életemért meg tudnám tenni. Ezzel kapcsolatba meg még azt vetem észre hogy nem igazán tud meghatni olyan emberek halálak akik nem közeli ismerősök (nagyszülők, szűk családi kör) Viszont a térlátásom nagyságrendekkel jobb mint olyan ismerőseimé akik nem szoktak játszani, az apró mozgásokat is a látóterembe nagyon könnyen észreveszek. Hogy elhülyülünk mi számít elhülyülésnek? A koncentrációval kapcsolatba meg nem hiszem hogy problémáim lennének.
  • ssdb
    véleményem szerint a TV károsabb mint a gép, bár ha vki ez utobbival is tulzásba visz vmit az sm túl yó.
  • Dinosaur
    Mimimaxon is a mókus lőtte múltkor géppisztollyal az egeret...