81
Python programozási nyelv
  • ZilogR
    szakdolgozatot főiskolai képzésben résztvevők írnak, míg diplomamunkát egyetemi képzésben résztvevők :) Bár a mostani kétszintű képzésnél a fene sem tudja... :P

És milyen modellező? Áramlástechnikai, anyag-, impulzus- és hőátadás modellezése (amolyan CFX otthon, házilag), vagy más szimuláció (pl.: pénzügyi-matematikai, populációbiológiai, ....) csak úgy érdekel, még a végén behal a topic... vagy azt vizslatod, h egy Bluetooth-hálózat megjelenése lemosná-e a Vodafont és a Tkomot a piacról? ;)
  • a_n_d_r_e_w
    a munka már kész, a hozzá tartozó dolgozatot írtam akkor éppen konkrétan :)) (najó lehet nem szak-, sose voltam ezekkel tisztában :))
    téma: szabadon választott :P
    (egyébként egy moddellező programot csináltam)
  • ZilogR
    mármint a diplomamunkádat ;) mert ugye nem mindegy... :)

és mi a téma, ha szabad rákérdeznem?
  • Hegi90
    Azt a k. eget xD. Ez nagyon nehéznek tűnik. Andrew nehéz volt odáig eljutni? Milyen eredményeket értél el középsuliban és milyen szakon/tagozaton?
  • a_n_d_r_e_w
    Én tuti nem vagyok Jani, csak azt szerettem volna elérni, hogy végre vegye a fáradságot, és elolvassa, hogy mit és kinek írtam, ahelyett hogy közhelyeket dobál a levegőbe ;) (bár elismerem, lehet hagynom kellett volna a francba)

Szal: ötödéves programtervező matematikus, általam már használt nyelvek: Basic, Visual Basic, Pascal, C, C++, Smalltalk, Prolog, Haskell és Occam érintőlegesen, Java, php. Jelenleg éppen szakdolgozatomat írom DirectX programozásból
  • ZilogR
    err... esetleg a retkes pythonról is fog szó esni, vagy ez is olyan lesz, mint minden manapság?! mintha az RTL Klub-ot látnám... :P vagy hogy valami rosszabbat mondjak: Mátrix 2 és 3 :-'( snipsnip :(((

Mi lenne, ha mindenki leírná mivel foglalkozik, mióta, milyen nyelve(ke)n, platformokon mit programoz és akkor rögtön tudjuk, ki a Jani. Azt is el lehet mondani, mire a legbüszkébb. Kezdem én:

gépészmérnök, 23 éve programozok, BASIC, PASCAL, Z80 assembly, Maple, VisualBASIC, nagyon sok zsebszámológép program (javarészt Hewlett-Packard gépekre LISP-hez hasonló nyelven) állítólag tudok C/C++ -ban programozni, nekem eddig nem sikerült. Elég könnyen megtanulok alapfokon bármilyen nyelvet, ha nem húgyagyú tanár adja elő, aki feltételezi, hogy én vagyok Alan Turing és a seggemre az van tetoválva, hogy "a DOSban memóriarezidenssé tett DMA rutinok lehetővé teszik a processzor védett módú elérésének kikapcsolását többszálas processzek futtatása során" (aminek semmi értelme egyébként). Természetesen IBM klónon, de szívesebben programozok zsebszámológépet. Kedvenc platform: HP15C zsebszámológép (nem vicc). Amire a legbüszkébb vagyok: 255 jegyű számláló 32byte hosszú kód Z80 proci. Euler-módszer 9.5byte (na, igen: 4 bites procik is vannak a világon! nyami!!!) HP32SII számológép. hogyan lehet a legtöbb uborkát egy befőttesüvegbe pakolni? BASIC, CASIO FX850P mint egy csokiszelet jó sok gombbal felszerelve. Paradicsompüré sterilezési idejének számítása: HP48SX zsebszámológép, jó sok Fourier sor és LISPszerűség :P
  • a_n_d_r_e_w
    Úgy látom nem tudlak rábírni, hogy ne a levegőbe puffogtassál. Kettőnk közül nem én állítottam pontatlan dolgot, csak értsd már meg, hogy az a válasz az nem a témaindítónak szólt (egyébként ezt jelzi alól a kis "válasz xy üzenetére" link)
    De akkor ideírom neked, hogy nehogy utána kelljen nézned: akinek válaszoltam, saját bevallása szerint már réges rég ismeri a struktúrált nyelveket. Ha tényleg elolvastad volna, akkor látnád, hogy már ismeri a Pascal és a Basic nyelveket. És igen, ezekszerint megvan az alapja annak, hogy elkezdhessen OO után érdeklődni. Pont.
  • Dj Faustus #34
    "Még mindig nem nézted meg kinek válaszoltam. Majd azután oktass ki, köszönöm"
    Teljesen mindegy kinek válaszoltál. Pontatlan dolgot állítottál.
    Mind addig nem tud objektumorientált programozásba (ami egy komplex dolog) fogni, míg az objektum részeit (változók és függvények/metódusok/eljárások) nem ismeri. Vajon miért tanítják először a sima C-t és utána a C++-t? Miért tanítanak először Pascal-t és utána Delphi-t/Object Pascalt? Miért kezdik el a gyerekeknél a Logót (ami nem éppen objektumorientált nyelv)? Mert ennek is megvan az oktatási metódusa (ami megtanulható a 'Számítástechnika oktatása' vagy a 'Programozás módszertani alapjai' és hasonló nevű órákon a tanárképző karokon/szakirányokon/stb...).

"Anno, amikor én tanultam programozni,"
    Homelab (házilag összerakva), C64 (iskolában C+4)... Azok voltak a szép idők...

"A hálózatok, majd a web megjelenése jócskán kirántotta az ember alól a talajt"
    Ehhez hozzátenném a PC elterjedését, a Windows és hasonló látszólag "könnyen kezelhető" operációs rendszerek és eszközök megjelenését.
    Ez egyrészt jó, mert sok ember számára teszi lehetővé az információk cseréjét; másrészt rossz, mert a "könnyen kezelhetőség" magában hordozza a "két-három kattintásból webmester/programozó/grafikus" lehetőségét is (kár, hogy a mai fiatal nemzedék már ebbe az utóbbi miliőbe született bele).
  • ColdFire
    ez a könyv jó basic tanulásara?
    vagy vmi link esetleg?:)
    aaa:)
  • ZilogR
    ...nem kekeckedek, de valaki le tudja írni pár mondatban mi a fene az az objektum orientált programozás? még a végén kiderül, h tudok úgy én is programozni... :P
  • Borg
    Attól függ mit programozol.

Ész nélkül mindent OOP-ben programozni pont olyan idő(pénz stb)pazarlás, mint egy komplexebb dolgot nem-OOP-ben írni.
    A hatékonyság pedig nem mellette szól, a kisebb, egyszerűbb weblapoknál. Márpedig PHP-vel nem csak webáruházat, meg portált lehet készíteni.

A pythonnak az a baja, hogy halva született nyelv. Eleve nem is értem, hogy minek kellett ez bármihez is, vagy minek erőltetik bármelyik játékra, hogy ebben kelljen programozni. Aki már a python szintaxisát megérti, az tud C-ben is programozni. És az ott van, elfogadott, ismert, népszerű nyelv. Ráadásul több ponton olyan háklis a python, hogy a C-hez képest még bonyolultabbnak tűnik a mezei halandónak.
  • Hegi90
    Héj héj fiúk nem kell összekapni! (bocs: lányok se kapjanak össze). Ez a topik nem arrol szol hogy ki tud többet és ki nem. Akit érdekel az majd ugyis utánanéz dolgoknak, nem kell ennyire durván és agresszíven kioktatni a többit. Ha meg nem néz utána, így járt. Majd tanul belőle -vagy nem-. Kösz a helpeket és a "bíztatásokat". Pascalba bele is kezdtem már tudok egy csomó dolgot (lelkes nyub vagyok). Idézőjelet is alig tudok írni mert mindig az aposztrófra áll a kezem :P. ZilogR így tovább, és full igazad van.
  • Me0w
    PHP-ban is lehet OOP nélkül programozni.

Lehet, de nincs sok ertelme. Foleg ahogy az ember atter PHP5-re :)
  • ZilogR
    Azért ne értsd félre, nem akartalak ezekkel a hozzászólásokkal megbántani!

Anno, amikor én tanultam programozni, még a kis vidéki iskolák nem juthattak IBM(-kompatibilis) számítógépekhez, így maradtak a jól bevált Commodore-ok és szerencsére nekünk jutott a HT1080Z-ből is 1db. Általános iskolában alig vártuk a tanítás végét, h bekunyeráljuk magunkat egy-egy órácskára, h "gépezzünk" egy kicsit. A gyári játékok még nem voltak annyira közkézen és nagyon sokat foglalkoztunk a különféle programok megírásával.

A BASIC-ben való gondolkodástól a mai napig nehezen tudok megszabadulni - olyan lehet ez, mint nem magyar nyelvű területen magyarul gondolkodni, de más nyelven megszólalni.

Másik alternativa az assembly volt: akik negyedikes korukban (tehát 10 évesen) belecsöppentek a számítógépek és a BASIC világába, nyolcadikra (négy év múlva) eléggé felnőttek a feladatra, h akár önállóan is elkezdjenek assembly-vel foglalkozni. Ez volt a Home Computer-idők végének a legszebb évei: az igazi scenerek (ahogy ma mondanák) abból a társaságból kerültek ki és szerencsére időben beköszöntött az olcsó PC-k korszaka, hogy mire ezek az emberek egyetemre kerültek, már tudtak mivel dolgozni otthon is.

Én nagyon későn jutottam saját számítógéphez, de egyetemen volt lehetőségem buherálni kicsit. Nekünk (BME) szerencsére PASCAL-t tanítottak, majd jött a VizilóBA..IK és azóta csak azt nyomják (persze én is szeretek benne programozni azért ;) )

A hálózatok, majd a web megjelenése jócskán kirántotta az ember alól a talajt, nem beszélve a kismillió új termékről a piacon: ember legyen a talpán, aki el akar igazodni a lehetőségek között manapság.

Maradtam a szűkebb szakterületemnél (gépészet) és csak olyasmire választok programnyelvet, ami érdekel, vagy aljas szándékom van vele - pl.: python fordítóval lehet sis állományt készíteni Symbian alá - na, ezért tartom én megtanulandónak magamnak a Pythont.

A pedagógiához: anno azok lettek programozók főként, akiknek volt tehetségük és szorgalmuk. Sztem akkoriban amikor az én pályám startolt, nem látták sokan a perspektívát ezen a területen. Ma, amikor nem is a belbecs a lényeg, hanem a külcsíny, könnyű megélhetésnek néz ki a programozói hivatás. Épp ezért anno az ment programozónak, aki tehetséges volt és kitartó, ma az, aki úgy gondolja, ebből röhögve meg fog élni - öt év alatt majdcsak összekapar egy kis tudást.

A Hello World is ezt sugallja számomra: aki a C fordítóját készítette, ő kezdheti úgy a könyvét, hogy Hello World!

Csak hogy érezze mindenki a tudás és az önbecsülés súlyát: a NavNGo fejlesztője most hirdetett felvételt programozóknak. Egy nagyon jó programozó egy ilyen hirdetés láttán gondol-e arra, hogy ezek néhány éve egy szobában alapították a céget ketten, szinte szellemi tőkéből. Ha én jó programozó vagyok, akkor akarok-e nekik dolgozni?
  • a_n_d_r_e_w
    "A C++ a C alapjaira épül (OOP kiegészítéssel + pár finomság). Ha nem objektumorientált módon használja az ember helyettesítheti a C-t (de egyébként felülről kompatibilis vele)."

Igen ezt is tudtam, köszönöm. Ettől függetlenül sok könnyítést tartalmaz, és bizonyos szabályokat nem értelmez annyira szigorúan, ergo szerintem teljesen felesleges C-t tanulni C++ előtt, mikor C++ -ban is el lehet sajátítani a struktúrált programozást.
  • a_n_d_r_e_w
    "Teljesen mindegy, egy pontatlan oktatástechnikai tanácsot adtál.
    Objektumorientált módon gondolkodni, objektumorientált programozást elsajátítani mindaddig nem tud, míg a struktúrált programozás alapjait el nem sajátítja. Ezért kezdenek Logo-val, Basic-kel, Pascallal, vagy esetleg C-vel."

Még mindig nem nézted meg kinek válaszoltam. Majd azután oktass ki, köszönöm
  • Dodo55
    Bár ha úgy vesszük, akkor kicsit objektumorientáltan programozok már phpben, mert pl a mysql lekérdezéseket objectekbe fetchelem, de ezt én még nem nevezném annyira OOP-nak, a VB az igazi OOP szerintem, ahol szinte minden kódot objektumokhoz kapcsolva kell megírni.
  • ZilogR
    ...értem én a pedagógiáját is, persze. Mondjuk engem nem tapsolt meg a család, amikor először tudtam bilibe tojni ;) Hát igen, én még kemény időkben tanultam programozni (és bilizni ;) :DDD )
  • ZilogR
    :((( Micsoda szégyen... ;) Persze ettől még lehet nem szeretni - olyan ez, mint a Valentin nap. Persze ha valaki akarja azt is kiírathatja, h "Lenn a délibábos Hortobágyon/Megakadt a szemem egy kislányon." :P

De azért nem vagyok nagyon butus, mert ez kapásból nem tudtam, izntit?

Amúgy BASICban mindent le lehet programozni, de semmit sem érdemes. A wikipedia-ban az is biztos benne van, h ezt ki mondta - de ettől függetlenül, h ezt sem tudom, ezt a mondatot jobban szeretem. :P ;)
  • Dj Faustus #22
    A "Hello, world!" egy "látványos" (Éljen én is ki tudok írni valamit a képernyőre,, egy általam írt program segítségével!) módja a programozás első lépésének. Utána az idézőjelek közé más szöveget beírva, már rá lehet jönni hogyan működik a print (write, stb...).
    Azért pont "Hello, world!", mert Brian Kernighan és Dennis Ritchie a C programozást oktató könyvükben (1978-ban!) az első példaprogram ez volt.
    Bővebben: Itt.
  • Dj Faustus #21
    "#9: nézd meg kinek az üzenetére válaszoltam"
    Teljesen mindegy, egy pontatlan oktatástechnikai tanácsot adtál.
    Objektumorientált módon gondolkodni, objektumorientált programozást elsajátítani mindaddig nem tud, míg a struktúrált programozás alapjait el nem sajátítja. Ezért kezdenek Logo-val, Basic-kel, Pascallal, vagy esetleg C-vel.

"szerintem a C++ könnyebb mint a C"
    A C++ a C alapjaira épül (OOP kiegészítéssel + pár finomság). Ha nem objektumorientált módon használja az ember helyettesítheti a C-t (de egyébként felülről kompatibilis vele).

""Basic az egy szar""
    Ha az, akkor miért ezt a nyelvet választották a 8 bites mikroszámítógépek (ZX81, Homelab, Commodore, Spectrum,...) fő nyelveként a 80-as években és miért nem a C-t? Remek hobbiprogramozó nyelv (én is azzal kezdtem).

"Aruld mar el nekem legyszives hogy programozol PHP-ban ha elveted az OOP-t?"
    PHP-ban is lehet OOP nélkül programozni. Javascriptben már könnyebben összefutsz az objektumokkal. Java-ban meg még könnyebben.

"az asm az mi???"
    Assembly. Egy igen gépközeli nyelv, a CPU gépi kódjához nagyon közeli programozási nyelv. Nagyon kompakt, gyors kis programok írhatóak vele, csak nehéz (legalábbis az előbb említett nyelvekhez képest). Bővebben: Wikipedia
  • ZilogR
    Rashi Gupta: Mindentudó PYTHON
    Kossuth Kiadó 2003.

Lemész a Műegyetem Központi Könyvtár szakolvasó alagsorba és leveszed a polcról. Azzal indít, h hogyan kell beszerezni és feltelepíteni. Azután Hello world (amit én ROHADTUL UTÁLOK, minek ezt a f@sszágot majmolni, h ez az első program mindenhol...) és utána nemtommi, de keress rá weben.

Ha van egy Nokia6600-d, arra is van Python fordító, a forum.nokia-rol leszedhető ingyen. Ilyen topicot már én is indítottam.
  • Hegi90
    Mondtam én olyat hogy a html az programozás? Én meg akarom tanulni a nyelvet. lol....
  • a_n_d_r_e_w
    #9: nézd meg kinek az üzenetére válaszoltam

#12: szerintem a C++ könnyebb mint a C, kevésbé szigorú, ugyanakkor nem kötelező benne egyből OO programozni, az alapokat ugyanúgy meg lehet tanulni.

#13: "Basic az egy szar" na ennél a kijelentésednél kezdtem el gondolkodni, hogy akkor vajon miért is akartam én neked segíteni. A Basic egy tökéletes magsszíntű nyelv, gyors és produktív. Egyetlen hátránya, hogy egy idő után az ember észreveszi a korlátait, de egy hobbiprogramozónak ezzel nem lesz gondja.
  • Me0w
    Aztán legutóbb a PHP-t tanultam meg, jelenleg abban programozgatok aktívan.

Aruld mar el nekem legyszives hogy programozol PHP-ban ha elveted az OOP-t?
  • Me0w
    A Basic egy igen remek nyelv, kar leszarozni mert nem fogod fel a lenyeget. A PHP es Java is hasznalhato honlapok eloallitasara, mig az elobbire inkabb az utobbira ez kevesse igaz. A HTML nem programozasi nyelv, hanem leironyelv, a programozashoz semmi koze nincs.
  • Hegi90
    az asm az mi???
  • Hegi90
    Most nézem van is egy ilyen ecdl-es pascalos könyvem itt rögtön mellettem. Talán ezzel könnyebb lesz elkezdeni mint a fősulis jegyzetetkkel.
  • Hegi90
    Azért python mert (tényleg) nagyon sokan mondták azt kezdő nyelvnek. Pascal az nekem vhogy nem jön be de megprobálkozok vele vhogy. PHP, java, ezeket nem honlapokhoz szokták használni? Basic az egy szar. Majd ha hazajön anyám akkor elkezdek foglalkozni a html-lel meg a pascallal. Ő tud mint kettő nyelven. Meg javán is. Meg még egy csomón. Mondjuk sztem pascalt hamarabb elkezdem, mert van hozzá egy tonna anyagom. És ha hazajön anyám akkor meg html. Kösz mindent! Lehet még írni nyugodtan.
  • praksi
    pedig amíg a C alapjait nem tanulod meg, a C++ egy szenvedés lesz.

amúgy ez fura, h a Pascal megy neked, a C meg nem, pedig sztem nagyon hasonló a kettő, a C bonyolultabb ugyan. jó, tegyük hozzá, h nem mindegy, melyik C változatot tanulod; pl: a Visual C egy borzadály. a Borland C az jó, csak sajna elavult egy picit

nekem anno a C++ volt szopás, pótzh-n egy halvány kettessel átdobtak :-)
  • Borg
    Bridge Commander modding pl pythonban megy, évekig csináltam... ez a nyelv egy kalap szar. Bármi mással szivesebben proramozok, még ASM-ben is, csak ezzel ne.
  • Dodo55
    Programozni tudok, nem azt szeretném megtanulni, hanem komolyabb nyelveket.
    Javascriptet azért szeretnék tanulni, mert weblapokat is szerkesztek, és ahhoz jól jönne komolyabban is tudni.
    C(++)-t meg azért, mert jelenleg az a "legjobb" nyelv.
  • Dj Faustus #9
    "Kezdj el objektumorientáltan gondolkodni, esetleg kezdj el ehhez egy kis Visual Basicet "
    Amíg nem tudja az alapvető programozási struktúrákat (változók, szelekció, iteráció, stb...), addig hiába kezd objektumorientált dolgokkal - nem fogja érteni. Nem csoda, hogy az objektumorientált nyelveket mindig csak utóbb tanítják.
    Tehát először struktúrális programozás (Basic, Pascal, esetleg C - de azt inkább második nyelvnek), és utána objektumorientált (Visual Basic, Delphi, C++, Java,...).

"Még a javascript olyan"
    A Javascript szkriptnyelv (lazább, mint egy programozási nyelv, nem is alkalmazások fejlesztésére jó). Ráadásul objektumorientált. Tetejébe még böngészőfüggő.
    Programozás tanulására nem ajánlom.
  • Dodo55
    VB-t már tanulgattam, de ahhoz is csak 1 jó leírást találtam, de az még VB4-hez készült, és nem is volt egészen teljes.

Bár azóta leszedtem valami jónak tűnő leírást, csak még időm nem volt átnézni.

Amúgy OOP nem a kedvencem, sorosan szeretek gondolkozni.

Dark Basic nem OO. Olyan, mint a sima basicek, csak tele van mindenféle 3d parancsokkal.
  • a_n_d_r_e_w
    Hát szerintem ne is erőltesd a C-t. Kezdj el objektumorientáltan gondolkodni, esetleg kezdj el ehhez egy kis Visual Basicet (darkot nem ismerem, de szerintem az is az). Ha az megy, akkor c++ vagy java, esetleg c#, de akkor meg inkább visual basic :)
    JavaScript meg meg egy kcsit korlátolt, böngészőfüggő, stb, nekem nem jött.

#1:
    Tanuló nyelvnek én is a Basicet ajánlom (ráadásul VB alatt még jól is jön az ismeret), tényleg érződik rajta, hogy eleve annak szánták, én annak idején néhány commodoros könyvből tanultam meg, dos alatt :)
    Ha már van fogalmad magár a programozás elméletéről, akkor vágj neki alacsonyabb szintű nyelveknek.
  • Dodo55
    Hát nekem a c megtanulása nem nagyon akar menni.
    Az alapokat tudom, meg minden, de valahogy még semmi értelmes programot nem sikerült vele összehoznom. Egyszerűen túl sok az elmélet a tananyagokban hozzá, alig van gyakorlati dolog, hogy akkor most csináljunk valami hasznos dolgot is.

Sok nyelvet tanulgattam már. Először talán a Pascalt, azzal sikerült is sok érdekes, értelmes programot összehoznom, kb 12-13 évesen.
    Aztán kicsit a régi basicet, meg a Dark Basicet(3d játékkészítésre készített basic), azzal is csináltam sok jó dolgot.
    Aztán legutóbb a PHP-t tanultam meg, jelenleg abban programozgatok aktívan.

A c-t már sokszor megpróbáltam, aztán a PHP tanulása után sikerült elkezdenem rendesen, akkor már a PHP-vel szinte teljesen azonos szintatika simán ment.

Még a javascript olyan, mint a c számomra talán, 20x álltam már neki megtanulni, de még mindig nem sikerült(persze 1-2 alapvető dolgot azért tudok, ami a php mellé kell). A javascript olyan bizonytalan nekem, egyszer működik a kód, egyszer nem, van hogy soha nem jövök rá miért, szóval olyan bizonytalan az egész. És semmi normális leírást nem találok.

Én a tutorial formájú leírásokat szeretem, tehát rögtön a lényegre tér, és az elméletre is rendesen kitér, de csak a maga idejében.

Sajnos ilyen leírást se c-hez, se js-hez nem találtam még, talán ezért megy olyan nehezen a megtanulásuk.

Úgyhogy ha valaki tudna esetleg, akkor plz mutasson.
    Jobb lenne, ha magyar lenne, de angol is tökéletesen megfelelne.
  • Dj Faustus #5
    "Erdekes, a tanarom azt mondja, Python a legjobb tanulo nyelv. Hat, nem tudtam egyeterteni vele. :)"
    A Logo-t és a Basic-ket (ez utóbbi ráadásul magyar találmány) eredetileg például pont oktatásra fejlesztették ki. A Pascal is eléggé elterjedt tanulónyelvként. A C pedig egy csomó nyelv "őse".

De ha már kígyózni akar az ember:
    Prog.hu
    Gérard Swinnen : Tanuljunk meg programozni Python nyelven
    Raphael Marvie : Bevezetés a Pythonba példákkal
    Python tutorial
  • Shadow_THH
    basicet

meg a googlet

nm
  • atomboy
    Erdekes, a tanarom azt mondja, Python a legjobb tanulo nyelv. Hat, nem tudtam egyeterteni vele. :)
    Hegi, van egy jo pdf, most nem talalom, de holnap megkeresem.
  • Dj Faustus #2
    Inkább ne Pythonnal (de ide írhatnám a PHP-t, az ASP-t, vagy a Java-t) kezdj.
    Logo (na jó ez nagyon gyerekeknek való), sima Basic, Pascal, vagy sima C. Több anyag érhető el hozzájuk és sokkal inkább "tanulónyelvek".