22709
nincs egy normális lány, aki nem csak külsőleg hanem belsőleg is kibírható
  • clio1616v
    az a baj, hogy te csak arról akarsz meggyőzni másokat hogy "Rosszul gondoljátok, az nem úgy van."

én elmondom én hogy gondolom, az hogy te mit kezdesz az infóval rajtad múlik
  • clio1616v
    a gyalogos családtagjai felteszik a kérdést miért kellett meghalnia?

szerinted a válasz okkal halt meg, mert elgondolkozott a problémáin, szerintem meg ok nélküli volt a halála, senki nem akarta megölni és semmilyen áldozatot nem hozott ezáltal.
  • norbre
    "ja, de akkor mielőtt mondasz valamit definiáld mit értesz alatta, mert másnak esetleg mást jelenthet"

utólag korrigáltam az állításomat (és ha meggyőzöl azt is ki fogom jelenteni hogy igazad van..)

szerintem pár dolgot szét kell választani a szándékosságot, az okot és a következményt

a példa a gyorshajtással..

a gyorshajtásra azért volt okom, mert siettem.. ennek következménye hogy figyelmetlen vagyok és nem tudok időben megállni
    a gyalogosnak oka volt mondjuk elgondolkozni a problémáin és ebből következett a felelőtlen úttestre lépés..

az én és a gyalogos "okának" együttes következménye a baleset ami nem volt szándékos, de következetes okok állnak mögötte
  • extramagascsaj
    nem gondolom...veled ellentétben
    ezért nem osztom itt mindenkinek az észt :D
    csak te nem veszed észre magad
  • norbre
    bocs ez nem neked ment hanem általában
  • norbre
    az hogy van akinek nem gyerebe a téma amiről egy bármely adott topikban vita folyik az egy dolog, de ha nincs más téma, akkor miért ne vitázhatna bárki bárhol bármiről? bármiről lehet beszélgetni és bárki kezdeményezheti ezt.. ha meg nincs valakinek hozzáfűznivalója hát ne tegye meg..
    hogy nem erről szól a topik? az hogy kinek mi a normális már jópárszor kitárgyaltuk, nem tudom ki mi újat tudna még hozzátenni..

szerintem
  • salsoul
    s ki vagy te hogy kérdőre végy?
    miből gondolod rád nagyob szükség van-e földtekén?

/extramagascsaj után szabadon/
  • minigirl
    Najó, vissza a témához, a legkedvencebb írónőmmel: "Ha olyan férfit keresel, aki vonzó, jó humorú, eszes, határozott, érzékeny, remek szerető, ugyanakkor ragaszkodó és romantikus - válts mozijegyet." :D
  • extramagascsaj
    miért? ki vagy te?
    és honnan veszed,h nekünk erre szükségünk van?vagy h nélküled nem látjuk amit kell?
  • nyirog
    Hűha, látom itt már a Káosz elméletet firtatják , amúgy abszolút passzol a téma címéhez.
  • salsoul
    én csak rávilágítok a dolgoknak azon oldalára ami egyébként sötétben maradna

hogy te mit kezdesz a látottakkal: rajtad áll
  • extramagascsaj
    a közülünk szted nem vonatkozik rád? szted te nem vagy ember? te mindent tudsz? vagy mi?
  • salsoul
    Az direkt arra van, hogy káoszt keltsek az emberekben, s arra ösztönözzem őket, hogy mindennek maguk járjanak utána.
    S hogy csak miattam, csak nekem ne higgyenek el semmit.
  • extramagascsaj
    "Senki közülünk nem tud semmit, még csak azt sem, hogy tud-e valamit vagy sem, azt sem, hogy létezik-e valami vagy sem"
    Megcáfolod magad?
  • salsoul
    A gyilkos vonza az áldozatát és az áldozat a gyilkosát.
    Mindkettő okkal azt amelyiket.
    Betegségre ugyan ez igaz.

A példádban pedig okkal került az az autós is és az a gyalogosis is abba a kapcsolatba egymással amibe.
    Tudattalan folyamatok ezek, de nem kifürkészhetetlenek.

"ja, de akkor mielőtt mondasz valamit definiáld mit értesz alatta, mert másnak esetleg mást jelenthet, nem mindenki gondolkodik egyformán, de mondok neked egy példát."

Ezt sajnos nem állok neki most neked definiálni, mert aztán definálhatom még a definálásának a definiálását vagy még annak a definiálásának a definiálását is sőt...

Teljesen idegen ez még a mai gondolkodás számára, és a megértése rengeteg erőfeszítést, utánajárást és tanulmányozást igényel.

Ki nem hiszi, járjon utána ;)
  • extramagascsaj
    talán azért,mert egyesek állandóan csak kötözködnek,h aztán filozófiai eszmefuttatásokba kezdhessenek,ami mindenki mást fáraszt?
  • ba32107
    Fingom sincs minek van favban ez a topik, amikor sose olvasok el semmit
  • istenostora03
    ti még mindig itt ragadtatok le?
  • clio1616v
    ja, de akkor mielőtt mondasz valamit definiáld mit értesz alatta, mert másnak esetleg mást jelenthet, nem mindenki gondolkodik egyformán, de mondok neked egy példát.

Ha te gyorsan vezetsz és elütsz egy gyalogost azt nem okkal tetted, mert nem azért mentél gyorsan, hogy így a felelőtlenül úttestre lépő gyalogosokat nagyobb valószínűséggel ütsd el, hanem hogy hamarabb érj a célodhoz.

Az más kérdés, hogy a gyalogos sem azért volt felelőtlen, mert mindenáron meg akart volna halni.

Ennyit az okságról, tehát a példámban lévő cselekvéseknek nem az oka a megtörtént esemény, hanem szükségszerű következménye.

Nem mondható, hogy a felelőtlen ember szándékosan okkal cselekszik.
    Mivel nem terjedhet ki mindenre a figyelmed, nem tudsz okkal cselekedni.
    Csak úgytehetsz mindha...
  • norbre
    egyébként meg a Napra visszatérve még egy gondolat erejéig.. a dolgokkal kapcsolatban sztem nincs értelme olyan kérdést feltenni hogy "mi okból?".. ugyanis az okság előremutató, és feltételezi ezesetben hogy valamilyen döntés az alapja..

mivel a Nap nem élőlény, így nem dönt, vagyis nem értelmezhető az okság.. ha meg élőlény akkor nyilván van rá válasza de azt én nem tudhatom ugye :)

az én korábbi kijelentésem meg igazából úgy lenne helyes hogy az általunk leírható és megérthető világban nem tudok olyan cselekedetről amely ne okkal történne..
  • SuperCharger
    Azt nem is kell keresni, a filozófusunk már megvan.
  • salsoul
    A világon az egyik legnagyobb baromság Isten létének bizonyítása.
    A világon a másik legnagyobb baromság Isten létének tagadása.

A természetben nyilván való jelek vannak annak ki szemét és eszét használja.
  • norbre
    igen.. de ha már rendes talajon akarjuk és a változásról volt szó, pl én azért akartam változni hogy jobb legyen nekem, hoyg boldogabb legyek, ez volt az oka, nem csak úgy megtörtént velem hogy változom..
  • Kojiro
    Ritka rendes létbizonyosságot találni
  • norbre
    semmi sem biztos hoyg van, még az sem hoyg mi vagyunk de ebből nehéz kiindulni
  • norbre
    már az.. amúygmeg van más téma?
  • clio1616v
    ha okot látsz vagy feltételezel akkor sem biztos hogy van
  • extramagascsaj
    mi lenne,ha befejeznétek ezt a kibaszott okoskodást?

ez itt nem "filozófust keresünk" topik
  • norbre
    ok.. a nappal kapcsolatban nem tudok okokat mondani, de Soul-al annyiban egyetértek hogy azért mert nem tudjuk hogy van-e oka még nem biztos hogy nincs.. lehet hogy nicsn de biztosan nem tudhatjuk.. viszont ez pont olyan dolog amire szerintem egyikőnknek sincs rálátása.. nem tudjuk hogyan keletkezett és miért a világegyetem, illetve van-e Isten és miért..

szerintem olyan példa lenne a jó amiről érdemben lehet nyilatkozni..
  • salsoul
    analógiát, nem hasonlatot
    és a kettő nem ugyan az
  • clio1616v
    te csak ezért gondolod, hogy a hangya azt hiszi mint te a Napról mert az emberi agy hasonlóságokat állapít meg eszerint működik tudniillik...
  • salsoul
    te nem érted
  • clio1616v
    annak hogy világít annak nem oka van
    annak van csak oka hogy felkapcsolod :)

éted? ;)
  • salsoul
    Persze az íróasztalomon futkározó hangya ugyan azt fogja gondolni mint te a Napról...
  • salsoul
    A lámpámnak sincs szándékban az, hogy világítson, de én attól veszek (teremtek) egyet, a helyré teszem, feladatát kijelölöm, felkapcsolom s lőn világosság.

A lámpa azért világít mert én azt akartam, hogy világítson, ott és oda ahova azt én megszabtam.
  • norbre
    .. amúgy meg a Nap maga az Isten, és ő úgy akarja hogy süssön
  • norbre
    de nem is élőlény ugye..
  • Kojiro
    Ritka rendes Napot találni
  • clio1616v
    Merthogy a Napnak nincs szándéka azzal hogy süt így oka sem lehet.
  • salsoul
    Merthogy?