46
  • irkab1rka
    #46
    Aki sokat alszik keveset él.

    én meg szeretem a sütit. Nem az éhezés a megoldás, amúgy, gondolkozzatok még kicsit ;)
  • Zro
    #45
    Egy száz év fölötti japán férfi mondta, mikor megkérdezték tőle mi a hosszú élet titka, hogy egy picit mindig éhes volt... S itt nem a 100 éven volt a hangsúly, hanem hogy fizikalilag olyan állapotban volt, mint nálunk egy 60-70 év közötti ember. Nem csak az a lényeg, mennyit élsz, hanem az életed minősége is. S aki sokat zabál annak ez egyértelműen romlik :)
  • wanek
    #44
    Általában írok indoklást is a véleményemhez. Persze ha a vitapartner nehéz felfogású, akkor nem látom értelmét a bővebb indoklásnak.
  • stremix
    #43
    Ha lelassítod az életfolyamatokat akkor lassabban öregszel. És bizony a táplálék feldolgozása is energiát igényel. Az pedig tényleg úgy van, hogy amíg az agyad arra van beállva, h partnert szerezz magadnak addig lassabb az öregedési folyamat, utána viszont gyorsul. A szervezetünk viszont nem ismeri a civilizációt és azt sem tudja mi az ha szakítok valakivel (még ha van is gyerekünk). De ez csak egy bizonyos határig működik, mert kb 35 év felett megfordul a dolog oly módon h a család nélkülieknek egyre kevesebb lesz az esélyük partnert szerezni és ez lassan "tönkreteszi" őket, a családosok viszont kiegyensúlyozottabban élnek (jó családi körülmények között a legjobban).
  • szivar
    #42
    Vazze. Nem lehet rádismerni. Eddig még csak kategorikusan kijelentettél valamit, ami többnyire úgy hangzott hogy:
    -Hülyeség,
    -Baromság,
    -Egyébb rokon értelmű szavak.

    Bezzeg most meg már indoklást is írsz hozzá? Még a végén valódi vitaparter lesz belőled. :)

    Tudom, tudom. Zsidó vagyok, meg cigány, meg buzi, meg stb...
  • wanek
    #41
    "A cikk nem az emberekről szól." - a cikk arról szól, hogy ha csökkentik a kalóriabevitelt, akkor tovább él egy élőlény. Legalábbis ez a lényege. Erre írtam azt, hogy kamu, mert a gyakorlat nem igazolja.
  • haxoror
    #40
    A cikk nem az emberekről szól.

    Félreértelmezted a cikket és hülyeséget írtál, nem akarsz szembesülni vele, a te dolgod.
  • lcee
    #39
    Enyyi hülyeséget mint amiket itt irkáltok ritkán olvasok :)
  • wanek
    #38
    "a cikk nem erről szól" - a cikk butaságot állít.
    Ha igaz lenne, amit állít a cikk, akkor az én állításom is igaz.
    PS: Etiópiában élnek ugyan nagyon idősnek látszó emberek, de valójában az életkoruk nem magas. Egyébként is a déli embereken hamarabb látszik az öregedés, és jóval idősebbnek látszanak, mint pl. az északiak.
    "Szóval a példálódzásod Etiópiával jópár helyen vérzik, egyrészt nem az egyedi extrém esetekről van szó hanem gyakorlatilag minden egyedről" - kispályás versenyző! Épp azért példálóztam egy egész ország lakosságával, hiszen ott egy egész ország a jó példa az alultápláltságra. Esetleg nézz utána egy ENSZ statisztikának, ha nekem nem hiszel.
  • haxoror
    #37
    Ha nem haragszol inkább nem veszem át ezt a mondatról mondatra válaszolgatást :)

    Etiópiában is élnek matuzsálemek mintahogy MINDENHOL élnek extrém korú emberek, de ez nem számít a cikk szempontjából.

    A cikk témája az hogy "a súlyos kalóriamegvonás észlelhetően megnöveli a legtöbb faj élettartamát" magyarán nem pár egyedről van szó mint a kaukázusi matuzsálemek esetében hanem az egész fajról, ami itt és most az adott terület egész népességét jelenti -> ha igaz a cikk akkor olyan területen ahol az említett fajok népessége az átlagosnál kevesebb kalóriát visz be ott nő az átlagos(!) élettartamuk.

    Szóval a példálódzásod Etiópiával jópár helyen vérzik, egyrészt nem az egyedi extrém esetekről van szó hanem gyakorlatilag minden egyedről akit az említett diétának vetettek alá, mindezt egy olyan környezetben ahol "egyébb" körülmények nem befolyásolják az egyedek élettciklusát továbbá a cikk sehol sem írja hogy embereknél is működne ez a jelenség szal ennyit arról hogy kinek vannak problémái a szövegértéssel :)

    btw a kaukázusiaknál a génjeiktől kezdve a táplálkozásukon, életvitelükön, a térségben előforduló fertőző betegségek fajtáin át kismillió más körülmény is befolyásolja hogy náluk miért él több nagyon idős ember mint pl Etiópiában, de mégegyszer, a cikk nem erről szól.
  • wanek
    #36
    Ez elég gyengus érvelés volt. A "hülyegyerek-kép kialakulását" sikerült is elérned.

    1. "Etiópiában az alultápláltság a kizárólagos oka az alacsony várható élettartamnak?" - szövegértésed a nullához közelít. Én nem azt írtam, hogy ott alacsony az átlagos élettartam, hanem azt, hogy - amennyiben igaz lenne a cikkben leírt állítás - Etiópiában lennének a legöregebb emberek.

    2. "nemlétező közgyógyellátás" - a Kaukázus vidéke sem arról híres, hogy az egészségügyi ellátás magas szinten állna. Mégis, ott élnek valóban nagyon idős emberek. Egyébként egy személyes, hozzám közeli példa a nagyanyám. 96 éves korában hunyt el, soha nem evett kalóriaszegény kajákat, hanem pont ellenkezőleg... Viszont még 94 éves korában is kapált a kertjében, és szerintem ez az állandó mozgás tartotta őt sokáig életben.

    3. "magas gyermekhalálozás" - aki már gyerekkorban meghal, az valóban nem lesz öreg. De ez hogy jön ide? Ott sem mindenki hal meg gyerekkorban, mégsincsenek nagyon idős emberek.

    4. "a gyenge kormányzat miatti közbiztonság hiánya" - ezzel azt akarod mondani, hogy ott mindenki erőszakos halállal hal meg? Tévedésben élsz.

    5. "hét éve még háborús övezet volt" - ez nem volt mindig így. Ennek ellenére sosem éltek ott kiugróan idős emberek.

    6. "a csökkentett kalóriabevitel és a konkrét éhhalál nem ugyanaz" - valóban. De ugye ezzel nem azt akarod mondani, hogy aki elkezd idősebb lenni, az éhenhal, és azért nincsenek ott nagyon idős emberek?

    7. "Ja és az arroganciát tartogasd arra az időre amikor fel is tudsz majd mutatni mellette valamit" - nem hinném, hogy arrogáns voltam (még annyira sem, mint te). Viszont kinek érzed te magad, hogy előírj itt bármit is? MEGALOL!
  • haxoror
    #35
    Szóval számodra a logika teljes hiányát jelenti ha valaki rámutat hogy figyelmen kívül hagyva egy csomó lényeges tényezőt egyetlen kiragadott szempont alapján "bizonyítottnak" tekintesz egy állítást?

    Etiópiában az alultápláltság a kizárólagos oka az alacsony várható élettartamnak?
    Véletlenül sem szempont pl a szinte nemlétező közgyógyellátás, a magas gyermekhalálozás, a gyenge kormányzat miatti közbiztonság hiánya vagy hogy hét éve még háborús övezet volt?
    Nem az éhezés az egyetlen amiben arrafelé meghalnak az emberek arról nem is beszélve hogy a csökkentett kalóriabevitel és a konkrét éhhalál nem ugyanaz.

    Függetlenül attól hogy igaz-e amit a cikk állít te csak annyit tudtál bebizonyítani hogy felületes vagy és hibásan következtetsz.

    Ja és az arroganciát tartogasd arra az időre amikor fel is tudsz majd mutatni mellette valamit mert így önmagában használva csak egy hülyegyerek-kép kialakulását éred el vele.
  • wanek
    #34
    Látszik, hogy a logika teljes hiányában szenvedsz.
  • haxoror
    #33
    Nem bizonyítottál be semmit...
  • GyuriX2572
    #32
    Elég messze vagyunk már a férgektől sajonos
  • NIBI
    #31
    Sokan nem értették meg a cikket! Nem arról van szó, h kevesebb kalóriát kell bevinni, hanem arról, h a kutatatás eredményeképpen (majd késöbb) embereknek elő tudnak állítani olyan gyógyszert, amire a szervezet úgy reagál, mintha kevesebb kalóriát vittél volna be magadba! De ettől te még megeszed a pörköltet (stb, úgy mint eddik!
  • Dj Faustus #30
    A Nature-ben közölt cikk:
    PHA-4/Foxa mediates diet-restriction-induced longevity of C. elegans
  • wanek
    #29
    Akkor csak győzd kivárni a sohanapját :)))
  • menyus001
    #28
    hát sok mindenre mondták már hogy hülyeség amíg be nem bizonyosodott hogy tényleg lehetséges..

    amúgy meg az etiópok nem pusztán "kalóriamegvonástól" szenvednek
  • wanek
    #27
    Te miről beszélsz?
    Te mindig ilyen felületes vagy?
    A cikk linkje a BBC-re mutat, te meg adtál egy linket a National Geographic magyar oldalára. Olvasd el még párszor a cikket. Szerinted melyik link mutat a Nature-re ("A Nature-ben publikált") a két említett közül?

    PS: folyóiratok, magazinok, stb. nem folytatnak tudományos kutatásokat, maximum az eredményeket közlik. A hitelét viszont nagyon aláássa az, ha baromságokat közöl. Ha ezt nem egy "Tudomány" fedőnév alatt tenné az sg, akkor egy szót sem szólnék, mindenki annak tartaná a cikket, aminek akarja. De így nevetséges a dolog.
  • B@ldrick
    #26
    miről beszélsz? ott a forrás, NG. SG tudtommal nem folytat tudományos kutatásokat :)
  • jasszka
    #25
    hurka gyurka rulz!
  • gyuri12
    #24
    én inkább eszek egy jó kis pacal pörköltet,mint hogy egy évvel tovább éljek ezen a sárgolyónXD
  • GVG
    #23
    persze ha nem felejtik el kivenni xD
  • GVG
    #22
    szerintem még mindig a hibernálás a legjobb annak aki sokáig akar élni...olyan mintha aludna és 50-100 évvel később is élni fog
  • Cactus
    #21
    Hát ez király, egy időben ugyanazt írjuk lényegében :)
  • Cactus
    #20
    Inkább eszek egy rövidebb életen át faja magyar kajákat, minthogy salátán tengjek lengjek hosszabb ideig....
  • Picizöldfül
    #19
    Most megkérdezem a véleményeteket...Inkább éljek 60 évig jól és bőségben,mint 100 füvet zabálva. Hát nem? A bográcsos marhalábszár pörköltnek pedig nincs párja a világon
  • wanek
    #18
    Nagy baromságot olvashattunk ebben a cikkben is.
    Ha igaz lenne az állítás, akkor az etiópok között lennének a legöregebb emberek. De mivel nem ott élnek, így most indirekt módon be is bizonyítottam, hogy a cikk ismét kamu dolgokat közöl.
    Mikor írják már ki, hogy ez egy szenzációhajhász bulvároldal, aminek köze sincs a tudományhoz?
  • TorrenteXY
    #17
    A szervezeted honnan találná ki hogy te családos ember vagy? Az elvált még számít? :D Egy nőnél még lehet ilyen elméletet alkotni, minél többet szül az minusz x év. Nade egy férfi napi több millió kis gyereket enged ki( így vagy úgy :D ). Akkor hogy élünk még mindig?
  • babajaga
    #16
    Ez a kalórián való lovaglás azért hülyeség mert az embernek az egészséghez a kalórián kivül számtalan anyagra van szüksége pld B12 vitaminra ami pld az képen lévő zöldségben elégtelen mennyiségben van jelen ezért a vérszegénység biztosított.
  • Brainpumper
    #15
    Ez csodálatos. Plusz 5 évig még lehetsz vegetáló tata vagy nyanya. Kösz nem, Ha megérem az öregkort, minden élvezetet a Gyulai kolbász, házi szalonna, vagy egy jó füstölt tarja fog nyújtani. Na meg az unokáim akiket persze nem eszek meg :P

    Éljen a hús!!!!!
  • k9duli
    #14
    Ez meg már koksz :O
  • k9duli
    #13
    A rendőrség nagy erőkkel nyomoz :)))
  • KOXX
    #12
    Az öregedés az oxigén okozta korrózió miatt van, szóval jobban jártok ha nem vesztek levegőt, úgy fiatalosak maradtok.
  • L3zl13
    #11
    "Megfigyelések szerint a világ jelenlegi 5 legidősebb embere élete egy szakaszában egyaránt volt újszülött :)"
    Ezt csak gyanítják. Bizonyíték nincs rá. :D
  • L3zl13
    #10
    Ja, és gondolom azért van a rengeteg túlsúlyos ember, mert most mindenki pont annyi kalóriát visz be amennyire szüksége van...
  • kricsi
    #9
    A jó kis Pörkölt meg a Pacal...
  • babajaga
    #8
    A baromi okos kutatók azt elfelejtették hogy az embernek önfenntartásához dolgozni kell. És ha a dolgozó embertől kalóriát vonnak el biztos hogy nem boldogul, de hamar megboldogul.
  • aRoma
    #7
    oly nagyon élvezem, mikor a hozzád hasonló, nagy humorérzékkel megáldott zsenik felnyitják a szemem, rádöbbentvén ezzel megvetendő szintemre.

    KÖSZÖNÖM


    /kis 'hule kocog'/