AMD Radeon Series
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Forza.
Forza.
Radeon HD 5000 Series
On Evergreen family GPUs, DisplayPort outputs on board are capable of 10-bit per component output,<4>4> and HDMI output is capable of 12-bit per component output.
ha nem, nem.
utánanéztem és a HD5970-esem DisplayPortja (csak onnan tudok DP-HDMI átalakítóval audiojelet kiadni!!!) úgy olvastam nem használt TMDS-t! ott mintha más szabványt írtak volna...
neked milyen kártyád van?
:")
|Fatal1ty 990FX Killer|FX 8320 4.5GHz|Gigabyte HD7950OC 3GB|GEIL BLACK DRAGON 1600MHz 16GB DDR3|SAMSUNG 830 64GB SSD|
ASUS P8Z68-V PRO || Intel i7 2600k @ 4.8Ghz || Corsair Vengeance LP 8GB 1600mhz || XFX HD7970 Black Edition || Cooler Master HAF 932 || Noctua NH-D14 || DELL U2311h
Forza.
|Fatal1ty 990FX Killer|FX 8320 4.5GHz|Gigabyte HD7950OC 3GB|GEIL BLACK DRAGON 1600MHz 16GB DDR3|SAMSUNG 830 64GB SSD|
unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep
utánanéztem az Auzentech oldalán pár dolognak a kártyán: The HDMI SiI9135A and SiI9134
ezután megkerestem a chip gyártó (Silicon Image) oldalát, mi ez a HDMI SiI9135A és ezt találtam:
- Integrated Transition Minimized Differential SignallingŸ (TMDSŸ) core running at 25-225 MHz.
- 2.25GHz maximum TMDS rate
ez után megkerestem mi ez a Transition-minimized differential signaling (TMDS), mit is akar minimalizálni, és ezt találtam:
ebbõl kiderül, hogy az elektromágneses interferencia csökkentésének technológiája: "The transmitter incorporates an advanced coding algorithm which reduces electromagnetic interference"
ami az én fordításomban annyit tesz, hogy a vezetõben mozgó töltések (elektronok) mint tudjuk maguk körül mágneses teret keltenek, mely terek egymással interferálnak, és épp ezt akarják csökkenteni.
aztán rákerestem a másikra is (SII9134) a chip gyártó oldalán, ami még az Auzentech kártyán ül:
SII9134 HDMI Transmitter:
"The HDMI transmitters from Silicon Image use the latest generation of TMDS core technology"
na most akkor most tök mindegy milyen belsõ komponensek vannak vagy sem? (nekem úgy tûnik nem)
Saor Alba
(htpc-mben alaplapi hdmi-t használok, ott nincs külön vga-m - remélem ez megnyugtat!)
Forza.
én csak azt nem értem ha ennyire mindegy számodra mi adja a hangot miért nem az alaplapi hdmi-t használod?????? miért????? már legalább három éve, ha nem több, hogy van az alaplapokon is bitstream dtshd és társai....már ha annyira mindegy.....
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
(amugy szép link, aki nem teljesen hülye, az látja hogy a képeden a lemezrõl a nyil az "AUDIO DECODER"-be megy, ami dekódolja a jelet. én már napok óta arról pofázok, hogy ez a dekódolás az erõsítõben kell megtörténjen és az amd kártyák esetén ez igy is van)
Forza.
Még a HD-s hangsávok is keresztülmennek a Creative chipeken,láthatod az ábrából...azt is láthatod, hogy több minden is történik ezekben (ellentétben az állításoddal), ezt tapasztalatból is alá tudom támasztani ,innentõl kezdve pedig nincs mirõl beszélni !
ami a lényeg: még Blu-Ray lemezeknél a HD-s audio hangsáv esetében is az egyik chip (többek közt) átküldi a jelet a DAC-nak is, és egy ûber mintavételezett digitális jel kerül konvertálásra, ami bár sosem lesz olyan, mint egy eredetileg analóg forrás, de valljuk be, ez azért mégis csak kemény, sõt, ez megabrutál minden szempontból...mint mondtam én két erõsítõt is használok, egy HD-sat és egy analóg Surroundosat, szóval az állításod itt meg is dõl, hogy szerinted csak keresztül megy a jel a kártyán és nem történik vele semmi, közben TrueHD-s/DTS-HD-s hangsávot beállítva dolgozik a DAC is és el tudom küldeni a jelet az analóg erõsítõre is (ezt úgy mondom, hogy kipróbáltam), vagyis az ábra igaz, a Creative chipeken keresztül megy a történet, minden minõségjavítási technika, ami a lenti grafikonokon szerepel, nem csak kamuból vagy viccbõl van, kevésbé torzított (ésatöbbi feature) minõséget küld a transmitterre, ami megy a HDMI kimenetre.
szóval hiába is próbálsz vitatkozni ez ellen, a vga megoldás egy hatalmas fapados puritán kaki ehhez képest....de még egy középkategóriás asztali lejátszó chipsetjéhez képest is...(nincs az az isten, hogy PC-s vga-ról hallgassak bármit is, mert kurva gáz, használjuk arra a PC-s vga-t, amire LEGINKÁBB való, hang szempontjából VAN JOBB megoldás is PC-hez...)
pont.pont.pont.
Forza.
[merlinw.org]
www.smart-bus.hu
egyébként a zaj és torzítás nagy része nem a kábelen keresztülhaladásból jön, úgy látom ezt félreérted (szó nem volt a kábelekrõl), sõt, igazából a leghomogénebb része a történetnek maga a kábel belsején való keresztülhaladás.
A zaj és torzítás a különbözõ alkatrészekben keletkezik a kártyában, intermodulálnak az elektronok az alkatrészek határfelületén, miközben vándorolnak a különbözõ alkatrészek közt, már magát a zajos és torzított jel jelenik meg a csatolófelület után a vezetéknek a legelején, és fogadod a túloldalon, magyarán bitrõl bitre megegyezik a harmonikusan jobban torzított és intermodulált jel, hurrá.<#eljen>#eljen>
és akkor a jelfeldolgozást még be sem vettük a buliba, bár errõl már nem tudok nyilatkozni, én nem vagyok mérnök, fizikával foglalkozom, de itt egy rajz miben más az architektúrája itt a jelfeldolgozási folyamatnak (annyi látszik belõle, hogy az Auzentechnél a DAC után mennyivel kisebb a digitális rózsaszín "tojásban" a zaj mértéke az architektúrából is fakadóan, meg igazából kisebb, mint bármely más HDMI-s kártya esetében, erre mentek rá nagyon a fejlesztésben, sok más mellett, mint a precíziós regiszterek, amiket egy vga-ban sem találsz meg...):
az enkóderrõl meg annyit, hogy a Creative chipek real time enkódolják a Dolby és DTS forrásokat, a hangkari szoftverbõl ez az enkódolás kikapcsolható/állítható, itt a móricka ábra:
tehát most, hogy megtudtuk, a zaj és a torzítás már magában a kártyában keletkezik a határfelületeken és a jelfeldolgozás során, jöjjön pár görbe, hogy miben próbáltak többet elérni az Auzentec hangkártyánál, görbék mindössze két csatorna esetében (ugye bár ezeket két csatornán tesztelik mindig értelemszerûen, gondolom világos miért):
zajszint :
zaj és a harmonikus torzítás együttese a frekvencia függvényében
harmonikus torzítás
intermodulációs torzítás:
IMD + zaj: 0.0015 % !
frekvenciaválasz (egy 3 nagyságrendi skálán változó jelnél igen fontos: Hz-kHz)
dinamikatartomány:
a piacon kapható PC megoldások közt mással nem tudod ezeket produkálni, bár mindez gondolom úgy sem fog megint semmit sem jelenteni számodra, elmondod, hogy jó a vga megoldás is, mert szerinted nincs különbség. én örülök, te ésszerûen gondolkozol, mi meg szinte már megszállott módon, különbözõek vagyunk... már leírtam mindent az elmúlt egy napban, amit tudok, nekem ezek a fontosabbak, másnak más szempontok, ha megtetszik a dolog, úgy is veszel egyet, ha nem látod értelmét, úgysem...
Szigorúan magánvélemény | Can’t spell “STEAL” without EA? | Gamer's Hell: DLC, Early-A, Pre-Order, Seasons, Episodes, Regions, Loot Box, Microtransactions, MS Store, Epic Store.
Lenyeg az,hogy a HDMI csatlakozoval ellatott hangkartyakat alapvetoen arra talaltak ki,hogy komoly tudasu erositovel legyen osszekotve mig egy VGA-nal a HDMI kimenet -nyilvanvaloan- nem arra szolgal,hogy a vajtfulu hifi manias kozonseget kimeritoen kiszolgalja. A teny,hogy a HDMI hangot is tovabbit meg onmagaban nem jelent semmit.
Ez kb. olyan,mintha egy integralt hangkartyat akarnal osszehasonlitani egy komoly hangkartyaval mikozben mindket esetben optikai kabellel kotod ossze a cuccost. Az eletben nem fogja az integralt kartya a kulon hangkartya szintjet megutni [sajnos].
A HDMI-rol mar olvasott/olvastunk eleget,nem dobalna ki a penzt o sem az ablakon mindenfele hulyesegre ha tudna hogy nem eri meg. 😊
Szal egy írás kellene, amilyet eddig MINDENRÕL találtál (analog, spdif), de most épp a HDMI-rõl meg valahogy senkinek sem megy (nem csak itt!).
Tehát továbbra is szabad a pálya: jöhet egy link, hogy a "DTSHDMA/TrueHD" hogyan/mitõl lehet jobb az azunetech kártyájáról kiküldve, mint egy radeon vga kártyáról kiküldve.
(haverodnak meg javaslom, mélyedjen el a wikipédia hdmirõl szóló cikkeiben ... 😉 hátha nem ad ki feleslegesen huszonharmincezreket, minimum, a régi jólbevált dolgokra alapozva...)
Forza.
[persze miutan megvan az Auzentech hangkartya,mert az Asus nem hajlando maximumot nyujtani <#idiota>#idiota>]
úgy sem fogsz meggyõzni, hogy szar mert semmit sem ér, én meg nem akarlak meggyõzni, hogy vegyél egyet! 😊
adódik a kérdés: ez a bizonyos zaj miért csak és kizárólag a hangot módosítja, a képet miért nem? mert a linkelt teszt nem csak azt mutatja meg, hogy más-más minõségû kábelek is ugyan azt az infot viszik át, hanem hogy az adott info ujra és ujra, azonosra reprodukálható. ergo nincs zaj, ami tönkrevágná, módosítani, manupulálná az adatot - azaz a "referencia" képet.
hozzátéve, hogy ráadásul a kép esetén a hang adatmennyiségének többszöröse kerül át az eszközön, hiba nélkül.
Forza.
különbözõk vagyunk, szerintem evvel zárható 😊
1.)HDMI audio jelben fellépõ harmonikus torzítás, csak egy példa a több közül, amiben egy vga jócskán rosszabb (nálam ez 0.0005%, szerintem egy vga-ban simán lehetne egy tízessel szorozni)
2.) ott van at Intermodulációs torzítás is alacsony frefvencián (40 Hz körül), és így tovább, ezeket a kártyákat kifejezetten ezek minél jobb leszorítására tervezték,
3.) ott van a dinamika tartomány dB-ben kifejezett értéke is, ami minél szélesebb, annál jobb
4.)a frekvenciaválasz sebességének minél kisebb szinten tartása
5.)nehogy azt hidd, hogy a digitális jelben nincs zaj, ebben a hangkártyában -113.1 (valamilyen amplitudó, nem tudom milyen tengelyeken, az nincs feltüntetve) értékes leszorításról beszélnek, ami én sem tudom mit jelent, de azt írják ez az egyik legjobb elérhetõ szint a HDMI-nél
meddig folytassuk?
persze mondani sem kell, hogy a milla feletti asztali lejátszó tarolt, itt már nem emlékszem mi dekódolt, de kb mindegy is, az erõsítõ is millás téma volt, mindkettõ ugyanolyan minõségi kategóriában volt"
ez így önmagában semmi 😊 milyen kimeneten, milyen forrásból, mi dekódolt az egyes eszközökban? vakteszt volt-e? stb stb stb ...
Forza.
*a hdmi mítosz eloszlatva
**értsd: több bit változik meg 1-1 csomagban, hiszen 1 hibát a paritás még meg tudna javítani
Forza.
ja, és nehogy azt hidd, hogy a digitális jelben nincs zaj, ebben a hangkártyában -113.1 (valamilyen amplitudó, nem tudom milyen tengelyeken, az nincs feltüntetve) értékes leszorításról beszélnek, ami én sem tudom mit jelent, de azt írják ez az egyik legjobb elérhetõ szint a HDMI-nél
"a hangkártyád nem csinál mást, csak elindítja a hangfolyamot a dekóder felé (erõsítõd) - ezt nem lehet jól vagy rosszul csinálni 😊"
te erre:
"ne viccelj, hogy a francba ne lenne benne a Dolby és DTS enkódere...
a dekóder az az erõsítõben van.
mi a fenének kellene egy jelet kétszer dekódolni? nem értem..."
nem írtam, hogy kétszer enkódolna/dekódolna - hiszen egyiket sem teszi a hangkártya/vgakártya! jön a lemezrõl az anyag és értintés nélkül áthalad a hangkártyán/vgakártyán és az erõsítõben kerül feldolgozásra.
te/ti azt állítjátok, hogy az amd kártyán levõ chip rosszabb minõségben végzi a küldést(!!! - semmi mást !!!) , ami abszurd és magát az elvet sem látom, hogyan/mitõl lenne lehetséges 😊
Forza.
de ott van at Intermodulációs torzítás is alacsony frefvencián, és így tovább, ezeket a kártyákat kifejezetten ezek minél jobb leszorítására tervezték,
vagy ott van a dinamika tartomány dB-ben kifejezett értéke is, ami minél szélesebb, annál jobb
mi kell még?
és ezt mivel tudod alátámasztani?
mert az analog korszakban könnyû volt: zajok, interferenciák, filléres d/a a hangkariban
spdif korszakban szintén: zajok, interferenciák miatt jitter, az egyes nem lesz mindig egyes és/vagy nem idõben
hdminél hogyan "romlik" el a jel?
Forza.
En most a hangkartya HDMI csatlakozasat hasonlitom a VGA HDMI-jevel. Ha van egy komoly,minosegi rendszered es van lehetoseged osszehasonlitani a kettot,akkor kicsit meglepodnel azon,hogy a hangkartya mennyivel szebben szol.
persze mondani sem kell, hogy a milla feletti asztali lejátszó tarolt, itt már nem emlékszem mi dekódolt, de kb mindegy is, az erõsítõ is millás téma volt, mindkettõ ugyanolyan minõségi kategóriában volt
a hangkártya kimenete érezhetõen nem volt olyan dinamikus, mint az ûber asztali lejátszó, a videókártya és a PS3 meg egyértelmûen hátra kerültek

persze mondani sem kell, hogy a milla feletti asztali lejátszó tarolt, itt már nem emlékszem mi dekódolt, de kb mindegy is, az erõsítõ is millás téma volt, mindkettõ ugyanolyan minõségi kategóriában volt
a hangkártya kimenete érezhetõen nem volt olyan dinamikus, mint az ûber asztali lejátszó, a videókártya és a PS3 meg egyszerûen ramaty volt