AMD Radeon Series

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

arty
xbox one?

"Mantle appears to have much in common with the GNM API used in PlayStation 4, offering low-level GPU access while retaining a very high level of compatibility with Microsoft's existing programmable pixel shader language (HLSL). " by digitalfoundry

Forza.

grebber
Solten

Saor Alba

Solten
Mindenesetre az AMD vegre felkavarta az allo feceszt es forradalmat csinalt. Igaz ehhez az kellett hogy a piacot meghatarozo konzolokba bekeruljon a termeke.

AMD-puccs: alacsony szinten programozható GPU-k

"A spekulációk szerint a Mantle API az Xbox One grafikus interfészének gyakorlatilag teljes portolása PC-re"

<#taps>

Saor Alba

arty
hívom én már mindennek 😄

anandtech szerint xboxone közeli, df szerint ps4 közeli - na, ennyire nem tud még senki semmit 😄

(nvidia api??)

Forza.

R9 290X lett a neve. És még nincsenek teljesítmény mérések.
bakkerman
végülis mivan ezzel a HD8000 szériával? Nem úgy volt,hogy idén nyáron/õsszel jön ki? Vagy lemaradtam valamirõl? Néznék egy összehasonlítást 7770 vs 8770,de sehol nem találok,ahol meg van azok még nem megerõsitekk infók...törölték a szériát,vagy mi?

Történjen bármi, amíg élünk s meghalunk... Mi egy vérb?l valók vagyunk!

"mantis pontosan annyira lesz hw közeli, amennyire a glide tudott lenni (konzolhoz képest semennyire), ..."

A MANTLE nem csak szerintem az XBOX ONE és PlayStation 4 rendszereken is használható, pont ez benne a lényeg, hogy NEM volt ilyen HW közeli egyetlen API sem eddig. Nvidianak 5 éve van saját HW közeli API-ja. 0 darab játék támogatással ...

Omlás
Kicsit túlzsúfoltak voltak a napjaim melóban így kicsit csúszva informálódtam a fejleményekrõl hát megpörgették a propellert a srácok rendesen 😄
Kíváncsian várom mi sül ki ebbõl 😊

|Fatal1ty 990FX Killer|FX 8320 4.5GHz|Gigabyte HD7950OC 3GB|GEIL BLACK DRAGON 1600MHz 16GB DDR3|SAMSUNG 830 64GB SSD|

arty
mert gondolod a mantist 0-ról tegnap írták? 😊 totál lényegtelen a származás, a lényeg a mûködési elv, a "felesleges" kötésektõl tisztított felület.

mantis pontosan annyira lesz hw közeli, amennyire a glide tudott lenni (konzolhoz képest semennyire), hiszen nem egy hw-t kell vele lefedni, hanem sokat, ergo kell még egy fordító réteg - a glide is pont így mûködött és az is igencsak érzékelhetõ sebességelõnyt tudhatott a magáénak a dxhez képest

Forza.

Sajnos már régen volt alkalmam kipróbálni, ezért lehet tévedek, de normálisabb lejátszókban eleve állítható, hogy analóg vagy digitális kimenet és az is melyik. Azért picit kényelmesebb a lejátszóban átlõni, mint ha minden lejátszás után oda és vissza kéne állítgatni. Én régen MPC HC-ban és PowerDVD-ben láttam ilyet, de meglepõdnék ha az összes normális lejátszó nem tudná.

Ne fárasszuk már egymást, a 3DFx glide NEM volt egy saját HW közeli API. Az egy sima saját gyártású OpenGL driver volt. Úgy is hívták miniGL. Eddig egyik "saját APi" sem volt HW közeli, az S3 féle MeTaL sem ...

Más fórumokon meg NVidia CUDA-hoz hasonlítják, aminek meg halál semmi köze grafikus API-hoz ...

Persze a nagy arcú "9x gyorsabb kirajzolás" szöveget nem kel komolyan venni, sem annyira nem lesz HW közeli, mint a konzoloknál, de ahhoz nagyon hasonló lesz. Olyasmire lehet számítani, mint ha adott sorozatban eggyel nagyobb kártyára váltanál. Van aki +30-50%-ra saccolja.

El sem kellett volna jutni idáig, ha anno az érintettek nem mondanak nemet. Ez már kényszer lépés volt amit meg kellett lépniük, különben a hajukra kenhetik a fejlesztéseiket...

Tény, ha megnyerik maguknak a nagy fejlesztõket, akkor komolyan nyeregbe kerülhetnek, ami vissza is üthet, de, ha nyitott az API akkor nem látom, hogy az NV miért ne csinálhatna olyan drivert ami megfelelõen támogatja azt. Szerintem ez azért más mint az Intel esete, de annyira nem vagyok képben, hogy errõl véleményt alkossak. 😊

www.smart-bus.hu

grebber
Prohardveren ott a cikk hogy nyitott lesz ez a mantle bárki használhatja majd.
Meg az is itt van hogy intel és nv is már évek óta csatlakozhatott volna ,de nem tették mert a saját cuccaikat erõltették.

Kiváncsi vagyok mit hoz a jõvõ.

Next PC upgrade: 2022

arty
kié a Mantle? 😊

lásd még intel c compiler, ami intelnek kedvezõ kódot fordít, aztán hajrá amd, hozz ki jobb cput 😊

Forza.

Hol látod benne a csapdát?

( az akadozó helyesírásról Gere Tamás tehet! 😄 )

www.smart-bus.hu

Nem lesz ilyen... 😊

Igen innovatív... ha ez nincs, akkor csak lessünk messzirõl a konzolok után! Évekkel ezelõtt meg kellett volna már ezt lépni...

Nem, nem saját API, (bár ezt nem is tudom honnan vetted) hanem olyan hardver az NV részérõl, ami támogatja ezt az API-t.

www.smart-bus.hu

arty
a kis hangszoron jobbklikk, lejátszóeszközök, ott az amd hdmi kimenet legyen az alapértelmezett hangeszköz

Forza.

arty
ez kb ugy lesz nyitva, mint a fizix volt ... (csapda, sajna - nv se fog belesétálni, ahogyan az amd se tette)

Forza.

arty
"Remélem a többiek felkötik a gatyát..."

és azt pontosan hogy is nézne ki?

lesz mindenkinek saját api??

Forza.

arty
innovativ???

a világ a 3dfx halálakor tullépett a "saját-api" problémakörön....

Forza.

arty
jah, marha jo lesz, ha két kártya kell majd ha minden játékkal "normálisan" akarsz játszani 😞

Forza.

Hmmm... tényleg megy a mozgolódás rendesen! 😊

www.smart-bus.hu

Solten
Mert valtozott a piac, valtoztak az erdekeik: link 😊
A zart sz.rsagokat kar eroltetni, bukasra vannak itelve.

Saor Alba

Be van kapcsolva a TV Andrij Mikolajovics? 😄

www.smart-bus.hu

Akkor nemsokára lesz egy AMD-s verzió is! 😄D

www.smart-bus.hu

Shevchenko
Sziasztok!
Van egy SAPPHIRE HD 6850 1GB GDDR5 PCIE kártyám, összekötöm a HDMI kábellel ((mind a két oldala HDMI)) a TV-vel és még mindig nincs hang, mi lehet a gond vagy milyen drivert kell felrakin, hogy történjen végre valami:-)
Köszi!

FORZA MILAN!!!

Her Laca
Úgy ,hogy Torvalds kollega most kap lét (amit valszeg elõzõleg nem kapott és ezért berágott:XD) így majd most dicsérni fogja õket😊

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Egyébként, ha a Steam OS alatt linux fog futni, akkor a közös munka kapcsán ezen, hogy tették túl magukat? 😄

www.smart-bus.hu

Úgy-úgy... tiszta izgalom lesz az év vége! 😊 Jó lenne, ha az NV felvenné a kesztyût és elõállna egy olyan hardverrel ami támogatja majd a Mantle-t... Akkor nyernénk igazából ezen az egészen! 😊

www.smart-bus.hu

broman191
Jó lenne látni hogy milyen mértékben képes egy játék futásteljesítményén javítani a DirectX-hez/OpenGL-hez képest a Mantle, minden okosságát kihasználva...ha minden jól megy akkor november közepén kicsit okosabbak leszünk. 😊

MSI B450M Mortar Max | AMD Ryzen 5 3600 | G.SKILL 32GB DDR4 3600MHz CL16 | MSI RTX 2060 Gaming Z 6GB GDDR6 | 1TB M.2 SSD | 3TB HDD | Thermaltake Hamburg 530W | Acer XFA240 | Win 10 x64

Még egy kis Mantle api

Jó felkeveredett a langyos fos ezen a héten... 😊

www.smart-bus.hu

Hát, én még az elsõ résszel kezdtem anno, aztán rajtam maradt! 😄 Én szeressem... 😊)

www.smart-bus.hu

Her Laca
GTA? Ki játszik egy óvodásoknak írt játékkal??<#eplus2><#csodalk>

Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.

Reméljük a legjobbakat... 😊

#83374: Én úgy tudom, hogy a MANTLE támogatás csak decemberben lesz benne a játékban valami tapasz formájában. Legalábbis ezt olvastam valamelyik cikk hozzászólásban...

#83375: Na ez így durván hangzik... egyre kíváncsibb vagyok! 😊

#83376: Az egésznek akkor lenne értelme, ha ezek a nagy AAA címek is megkapnák a támogatást... az igazán nagy húzás meg az lenne, ha a GTAV is... 😊

www.smart-bus.hu

broman191
A 4K népszerûsítõ dumát muszáj nyomni, az egyre magasabb felbontást hajhászó megjelenítõ alkalmatosságokat gyártó vállalatok miatt, akik ne adj isten profit visszaesést élnének meg, hogyha sokáig leragadnának a hosszú ideje árult FullHD termékek mellett, így gondolom bõkezûen támogatták az elõadást... 😊 A "4K & full-full @ 60 FPS" talán nem lesz gond a BF4-nek egy R9-290X mellett, viszont sok-sok nem éppen 4K-ra kitalált címnél valószínûleg esélytelen lesz, alapul véve hogy például egy Titan nem tud stabil 60 FPS-t biztosítani a Crysis 3-nak 1080p-ben sem, a grafikus beállításokat istenesen feltornázva...és azóta még találtak ki további GPU-éhes jóságokat a CryEngine-hez. Persze lehet mondani hogy le van sz4rva a Crysis, de ott van még ezeregy további példa, mint a Far Cry 3, Metro Last Light, Assassins Creed 3, Hitman Absolution, Tomb Raider stb. amelyek szintén nem lennének képesek a "4K & full-full @ 60 FPS" feltételt teljesíteni egy Titan/290X mellett sem, pedig az utolsó kettõ még "házon belüli" cím is ráadásul.

MSI B450M Mortar Max | AMD Ryzen 5 3600 | G.SKILL 32GB DDR4 3600MHz CL16 | MSI RTX 2060 Gaming Z 6GB GDDR6 | 1TB M.2 SSD | 3TB HDD | Thermaltake Hamburg 530W | Acer XFA240 | Win 10 x64

Konkrétan a BF4-rõl volt az éjszakai kifejtésben egy szöveg, hogy 4K-ban 60FPS-el ment két darab HD7950-en. Így szerintem várható, hogy ezt a 290X egymagában is bírná.
természetesen maximum beállításokkal. És nyilván a MANTLE támogatás ebbe belejétszik.

Borg, emlékeim szerint a DX7 elõtti verziókat támogató játékok is tök instabilak voltak még többnyire. 😊
Viszont az ID és partnerei az OGL-es játékokkal meg nem igazán.

" ha BF4-be ez december környékén bekerül"
Konkrétan benne van és az elsõ szériás limitált R9-290x-hez JÁR, az meg ugye októberben rendelhetõ.

Ami érdekes volt, hogy a Frostbite motort kiemelték, de MANTLE támogatású játékok amiket mutogattak, nem egy CryEngine-es volt ... csak hát hülyén jött volna ki, ha a kiemelt partner mellett nagyon emlegetik.

Emlékszel még a win95-98-on stabilan futtatott játékokra?😊 Persze hogy nem, mivel nemigen voltak ilyenek 😄

Na szóval azért a DX fejlõdése nem kicsit biztosabbá tette a játékok futtatását. Lehet hogy ma már fékezi is valamelyest, de nem kéne visszaesni a ló azon oldalára 😊
A másik, hogy annyira belekezdtek a 4K reklámozásába, hogy valaminek lennie kell mögötte, mert, ha a jelenlegi teljesítményeket nézzük, ekkora felbontáson fix 60 fps-t nem tudom milyen gpu kombináció lenne képes...

Ha a generációnkénti 20-25% javulást vesszük alapul, akkor is még évek, mire a jelenlegi keretek között értelmesen tudna dolgozni egy gpu-s rendszer ekkora felbontáson.

www.smart-bus.hu

Az FPS mint végeredmény nem csak a kirajzolási sebességtõl függ, de úgy tudom jelenleg ezen a téren voltak a legnagyobb gondok. Én is kíváncsi vagyok, hogy ez a valóságban mit jelent majd...

Józan paraszti ésszel nekem ebbõl az egészbõl az jön le, hogy végre nem lesz az AMD bekorlátozva a DX alá, ahol a többiek lemaradása miatt a fejlesztéseik a gyakorlatban nem domborultak ki. Könnyebbek lesznek a konzolos portolások, no meg a felszabaduló "erõt" fordíthatják a látványra, vagy a sebesség növelésére... plusz ugye átkerülhetnek olyan effektek konzolról, amire jelenleg nincs lehetõség.

Ha ez az egész jól sül el, az nagy lendületet adhat a PC-s játékoknak...

A TrueHD-hez bevallom õszintén nem tudok hozzászólni, totál kuka vagyok hozzá! 😊)

www.smart-bus.hu

Már az nagy szó, hogy közelebb kerülünk a konzolokhoz... No meg végre kiiktatódik a DX okozta fék, ami azért igencsak nagy szó szerintem. Ha ráharapnak erre a programozók, és több nagy motort is felkészítenek erre, akkor igencsak jó irányba viheti el a PC-s piacot. ( szerintem ) Nyilván veszélyei is vannak, én sem szeretném ha most meg az AMD kerülne monopol helyzetbe. Remélem a többiek felkötik a gatyát...

Az új API-t már a mostani GCN is támogatja, tehát, ha BF4-be ez december környékén bekerül, akkor abból már a mostani GCN tulajok is profitálni fognak. Nagyon kíváncsi vagyok, hogy ez a valóságban majd mit fog jelenteni...

www.smart-bus.hu

"Akkor a pisix is innovatív volt."

Amíg NV be nem kebelezte. Amikor még önálló volt, legalább még VOLT rá próbálkozás, hogy a játékmenet részévé legyen a fizika, most szinte kizárólag a játékot nem befolyásoló elemek, füst, köd, szikrák, stb. használják azt hali. Így meg csak arra jó, hogy ha nincs HW támogatás kikapcsold, hogy ne lassítson.

Kíváncsi vagyok, hogy a MANTLE-bõl profitáló rendszerek a marketing rizsában szereplõ kilencszeres (9x!) kirajzolási sebességbõl a valós játékokban mennyit fognak profitálni, mert lemegyek hídba, ha kijön a BF4 és a GCN-es olcsóbb kártyákon (pl. HD7790) max. beállításokkal megy full HD-ban ...

A TrueHD-n értetlenkedõket a PH-n meg nem értem. Anno az Aureal kitalálta a pöpec 3D hangzást, amit a Creative akkor csak nagy késéssel vagy sem tudott megcsinálni, utóbbi években meg ennek fejlesztése teljesen elsorvadt. Ha a fele igaz a marketingnek, akkor lesz olyan nagy lépés az AMD TrueHD Audio, mint anno Aureal 3D a többi hangkártyához képest.

Azért ennek ugye nem csak elõnye van, hanem veszélyei is... újra bevezetik a kékhalálok és a hard lockupok világát 😊 Kérdés, hogy ez megéri e majd azért a plusz...õõ... hány %-ért is?

A konzolos világ minõségellenõrzését továbbra sem fogják tudni kiterjeszteni a PC-re, ami sokkal változóbb összeállítású. Nem véletlenül nem ment tovább a DX se.

Mindenesetre az hogy a nr2 kártya csak átnevezés 7970-rõl, jól mutatja, hogy felesleges elkapkodni a VGA váltást, nem lesz itt most akkora ugrás. BF4 is bõven el lesz még a jelenlegi kártyákkal, csak a szokásos marketing hülyítés megy.

Majd ha jövõ ilyenkorra használhatóvá válik a Mantle, ott el lehet gondolkodni, hogy merre tovább.
De ez alapjaiban más mesterem! 😊 Kikerülik az MS féle DX korlátait, ráadásul oprednszer független lesz, ha jól tudom...

Viszont abban igazad van, hogy minket ez nem fog érinteni, mert a szimulátor fejlesztõk basznak az ilyen újításokra, mi még 10 év múlva is DX9-n fogunk megrohadni! 😄

www.smart-bus.hu

Her Laca
Akkor a pisix is innovatív volt.
Megint kavarintanak egyet a bili tartalmán de kb semmi haszna sem lesz mint annyi más innovatív okosságukból. Majd max 10 év múlva. De azért mégsem veszek tõlük procit ugyi😊 Max vga t ha nem csíkoz a clodban és nem eszik meg a felhõk a gcn csodamasinát .

Az, hogy innovatív az már most egyértelmû, ezen kár vitát indítani. Közelebb hozza a konzolt és a PC-t, ami a jelen helyzetben a PC-re nézve hízelgõ.

A piac kisajátítás viszont benne van sajnos, ebben igazad van.

www.smart-bus.hu

Her Laca
Kisajátítják a piacot.lófaxt innovatív .Semmivel sem lesznek jobbak a játékok majd emlékezzünk erre a mondatomra .

Szerintem meg inkább kiiktatták a visszatartó erõt! 😊 Teljesen logikus lépés, vártak már eleget...

www.smart-bus.hu