AMD Radeon Series
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
Ennek fényében szerintem még nagyobb szó, hogy ekkora címek álltak a mantle mellé...
www.smart-bus.hu
www.smart-bus.hu
[merlinw.org]

www.smart-bus.hu
Épp az a baj, hogy nVidia (sem) nem tudott fejlõdni, újítani technológiában, de mivel nagy szeletét uralja a piacnak gondolni kellett rájuk is. Nem lehetett kidobni a kukába a piac nagy részét azzal, hogy egy új DX ne támogassa õket vagy másokat (illetve két különbözõ DX-et készíteni) és specializálódjon egy az AMD által létrehozott architektúra felé.
Ezt az állóvizet unta meg néhány fejlesztõ és az AMD. Léptek. Ennyi. Örülök neki, különben sosem történt volna semmilyen elõrelépés.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz. Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy. [PSN: Desumort]
Ha az lenne amit te mondasz, még mindig állnánk a dx9-nél meg a shader model 2-nél. Nem a fejlesztõknek kell hardvert árulni, hanem minnél több felhasználóhoz kell eljuttatni a modern technologiát, hogy egyáltalán elkezdõdj9n az adott technológiára a fejlesztés.
A DX12 esetében az a kérdés, hogy mekkora változást terveznek. Ha megközelítik a Mantle képességeit vele, akkor helyre billenhet a mérleg. Kérdés, hogy az MS-nek mi a stratégiája... ha folytatja a konzol felé terelést, akkor nem sokat várok a DX12-tõl.
Kétségtelen, hogy számunkra tán az lenne a legjobb, ha az MS a Mantle képességeivel közel egyenértékû DX verzióval állna elõ. Ha csak ennyi hozadéka lenne a Mantle-nek, már jó... 😊
Ha pedig az MS folytatja a konzol felé terelést, az NV meg esetleg ilyen környezetben is elõáll valami NV specifikus szarsággal, akkor rohadjanak meg együtt, kézen fogva! 😊
www.smart-bus.hu
Én meg fizetek azért, amit ki is tudok használni, problémamentesen.
[merlinw.org]
Most is ott a kaveri cikk a PH-n, elméletben kurva erõsek újfent, de aztán megint jönnek a számok, amivel senkit se gyõznek meg. Az hogy 2 év múlva mit fog tudni ez az architektúra, az megint senkit nem érdekel.
Lehet itt jótevõ szamaritánusként gondolni az AMD-re, mert bevezet új technológiákat, de ENGEM mint felhasználót, meg a többi 90%-ot ez nem érdekel, csak az, hogy mit kapok azért a pénzért, amit most kiadok. Ígéretekkel meg kitörölhetem.
Ha meghalsz, te nem tudod, hogy halott vagy, csak a többieknek nehéz. Ugyanez a helyzet akkor is, ha hülye vagy. [PSN: Desumort]
Megint valaki akinek lövése sincs hozzá. APU-ja nVidiának van? Nincs és amennyire én tudom egyhamar nem is lesz. (ARM-os igen, de annak más a piaca.)
Pedig ez a jövõ. És ott bizony lehet majd gyökeres különbséget felmutatni nem csak grafikában, hanem majd a játékmenet technológiában is. Mondom 1, max 2 év és azok is megtapasztalhatják, akik csak játszanak.
Referencia 290x-et semmiképp, mert hangos mint az állat 😊 De leginkább semmit se addig, amíg a maxwellrõl ki nem derülnek további részletek.
Nem lesz ott 20%, de majd meglátjuk.
És ugye az MS-rõl is tudjuk már, hogy készül a DX12. Nem álltak le vele.
Elég csúnya sakkot kaptak, amibõl a legkisebb veszteséggel akkor jöhetnek ki, ha az MS elõáll valami "csoda" DX-l. Szerintem...
www.smart-bus.hu
Másodszor pedig a DX jelenlegi korlátai miatt, nem 10% különbség lesz... de, hogy ne legyek túl optimista, jelentsen "csak" 20%-s elõnyt a Mantle átlagosan. Egy referencia 780Ti jelenleg 190K körül, egy referencia 290X 165K körül van úgy, hogy hiánycikk!
Na most ezek után te mit választanál, ha a kedvenc játékod támogatja a Mantle-t, és emiatt van mondjuk 20% elõnye?
www.smart-bus.hu
Namost ha a 780TI-n van 100fps 290X meg 110, EGY játékban, akkor szerinted mindenki rohanni fog AMD-t venni? Ráadásul ugye ebbõl a lapkából is hoz még ki eggyel erõsebbet az nv.
Nem lesz itt semmi érdekes történés. Ugyanúgy fej fej mellett maradnak, csak egyik így oldja meg, a másik úgy.
www.smart-bus.hu
Szóval megint az van, hogy az nvidia akkor száll fel a vonatra, amikor már tényleg értelme kezd lenni. Mert ugye a maxwell meg a gnc a mai napig science fiction, nem több. Nem ment velük semmire az AMD üzletileg, abban az 1-2 évben, amióta piacon vannak a GCN-ek, csak a PR bullshit ment, hogy majd egyszer... még ha be is válik a mantle, akkor sem fognak AKKORA elõnyt szerezni az nvidiával szemben, hogy az a maxwellel ne kompenzálhassa LAZÁN.
nVidia mindig a DX-nek felelt csak meg. Illetve még annak sem mindenben. 😊 AMD pedig nagoyn régóta folyamatosan túllép rajta.
Intel mindig is drágább volt, ismétlem. Régen is, amikor volt kompetitívebb CPU-ja Intelhez képest az AMD-nek. És tudta drágábban adni az Intel ennek ellenére... Nem ezen múlik. Az átlagkereset/cuccok ár arányának pedig van köze hozzá, hiszen azért lettek elterjedtebbek ugyebár...
Nem csak a FIFA engine-re gondolok. Egyébként elég játszani vele PS4-en (nem nézni) és játszanivele PC-n és érezni, látni a különbséget. (Nem a grafikában elsõsorban, hanem "fizikában", mozgásban stb. Ugyanis összedolgozhat a GPU és CPU lassulás nélkül.)
Pl. a Company of Heroes is olyan technológiákat alkalmaz, melyeket sokkal jobban és gyorsabban el lehet készíteni APU-val. Szerettek volna olyan effekteket is beépíteni, melyek sajnos APU-val lett volna csak megoldható.
"Nyilván jó lenne, ha ésszel oldanánk meg mindent, kérhetek egy linket egy desktopba való APU-ra, amivel kikerülhetem a dedikált cpu-gpu nyûgjeit? 😉 Mondom: puszta elmélet jelenleg az "okos megoldás"."
Abban igazad van, hogy nem mutatkoznak meg az elõnyei a hétköznapokban olyan nagy mértékben. Ez éppen azért van, mert PC-n nem használják, konzolokban pedig a jelenlegi generáció az elsõ. Majd térjünk vissza egy, max két év múlva rá, hogy hol vannak az elõnyei pl. a közös címtérnek. Ha tudnád mit jelenet ez, nem beszélnél hülyeséget.
Van fogalmad arról, mekkora teljesítményt vesz el a különbözõ adatok ide-oda másolgatása a CPU és GPU által elérhetõ memóriaterületek közt?
Ennek köszönhetõ, hogy kismillió lehetõség nem kerül a különbözõ enginek-be implementálásra. Na ez a korlát most az új konzolgenerációval leomlott és szeirntme ohamosan fognak fejlõdni az enginek.
Persze konzolon. 😄😄😄 Remélni tudom, hogy PC-n is lesz egy API ami az APU-k elõnyeit kihasználja és szépen lassan ott is elterjed. Bár azzal meg maguk ellen tennének ugye egyes gyártók. 😊
"nem a kérdésemre válaszoltál, felteszem ujra: mi az oka, amiért fizixen lobog a ruha és nem directcomputen (havokon) van számoltatva, holott utóbbi minden (játék)gépen ott van/lehet?
Én leirtam, h azért, mert az nvidia "fizetett" érte."
Igen azért, de nem azért mert nem lehetne máshol megoldani. Én erre gondoltam, nem arra hogy nem fizetett érte.
"Elõnyei viszont nicsenek az egységes, vastag API-nak, ugye?
Milyen kár, hogy anno az S3 világbünti METAL api-ja nem terjedt el, ugye? 😄DD"
De van, le is írtam. 😄
Az S3 meg eleve halálra volt azért ítélve, hiszen hiába az API ha 1. nagyon elmarad a hardveres technológia és 2. nem olyan jó az az API 😊
"Pár hét alatt megvolt, de le nem tölthetõ, ott hever a dice szerverein, privátban 😄DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD"
A Frostbite 3 enine volt meg, nem a BF4. Nem egy a kettõ. Megmondták, hogy annyi bug van a játékban (ami igaz is 😄😄😄), hogy elõbb azzal foglalkoznak, utána építik be a Mantlet.
"Ha valaki XBONE-ra fejleszt, akkor directxre fejleszt."
Nem igaz. DirectX-en alapul, de jelentõsen módósított, hardverközeli, vékony API.
"Ha az nvidia nem hülye, inkább kijön saját API-val, vesz rá exkluzivakat és az AMD megy mantlistól a levesbe, mert a játékos játszani akar és ha a Battlefield6 csak geforcen fut, akkor azt vesz.
Hogy melyik cég mennyit tud rááldozni a fejlesztõk megvásárlására, azt pedig a két cég (nv és amd) éves eredményei alapján szerintem el tudod képzelni 😉)"
Sajna ez nem fog mûködni. Elkéstek. Ahogy a PhysX-nél nekik jutott elõbb eszükbe, most az AMD volt okosabb. Nem beszélve, hogy konzol, konzol és konzol. Abban mi van? AMD. Kompatibilitás stb. De ezt Te is tudod, csak nem gondoltad át mielõtt írtad ezt.
"AMD's claims are so tall, that even a 512 stream processor-laden A10-7850K APU could offer acceptable frame-rates at 1080p...."
unzip ; touch ; finger ; mount ; gasp ; yes ; umount ; sleep
Majd megcsinálták CUDA-ra a töbi már nyilvánvaló történelem. Felhasználták az eladások növelésére, ami mindig is a felvásárlás célja volt. Évek óta azt sem engedélyezik, hogy AMD kártya mellett lehessen PhysX-re egy nVidiád. Kis ésszel tudható miért is... (Pedig ugye ahhoz is kell egy nVidia kártya, de akkor sem.)
AMD látva a PhysX kizárólagossá tételét (majd hardveres gyorsításának letiltását AMD kártya jelenléte mellett) és hogy nVidia nem akaródzik ettõl elszakadni követõen a Havok hardveres gyorsításába kezdett. (Ami egyébként jobb fizikai szimuláció, de ez már más kérdés.) PhysX-et pedig ugye nem gyorsíthatta jogi okok miatt."
erre csak egy nvidiást tudnék idézni:
"Jason Paul, GeForce Product Manager: We are open to licensing PhysX, and have done so on a variety of platforms (PS3, Xbox, Nintendo Wii, and iPhone to name a few). We would be willing to work with AMD, if they approached us. We can’t really give PhysX away for “free” for the same reason why a Havok license or x86 license isn’t free—the technology is very costly to develop and support. In short, we are open to licensing PhysX to any company who approaches us with a serious proposal. "
Tehát az AMD is vehetett volna licenszt, ha akar. Senki nem tiltott semmit.
"Intel mindig jól keresett. Az, hogy megy a biznisz még nem jelenti azt, hogy az árak el vannak szállva. Nem ismétlem magam átlagkereset/ár/teljesítmény mutatók felhozásával. Te lehet sokallod, de elõbbieket figyelembe véve nincs elszállva. Sokba kerültek annó a P4-ek, de még a 486-osok is régen.
legalább annyira sokba, mint most az i5-ösök, i7-esek a mostani pénzértékhez, átlagkeresethez képest. Sõt, még többe is.
Manapság minden családban van már valami gép, sokban i5. Régen ritkaság volt egy-egy erõs középkategóriás gép."
Tehát egy 30-40$-os elõállítási költségû i5 200$-on árulva reális és nem a 160$-os árrés miatt megy a bolt?
Ha az AMD-nek lenne kompetiviv(ebb), 150$-os cpu-ja, az intel tudná 200$-ért adni a sajátját? ;-)
Ehez annak semmi köze, hogy az elektronikai eszközök az elmult évtizedekben sokkal elérhetõbbek lettek a tömegek - pl még nekünk keleteurópaiaknak is.
"Ezt jól látod, de kizárólag amiatt ahogy játszanak. Aljas módon. Egyébként felváltva volt hol nVidia, hol ATI kjártyám. É minig iss így lesz, amelyik fejlettebb technológiát tesz le az asztalra ahhoz méltó árral azt fogom választani. És ha a következõ gnerációs új architektúrás nVidia lesz a nyerõ, azt választom legközelebbi csere alkalmával. De attól még köpködni fogom ugyanúgy a mocskos cégpolitikájukat."
Ebben szerintem egyformán gondolkodunk. Nem véletlen az AMD topikban beszélgetünk 😉
"Nem csak elmélet, gyakorlat is. Van már engine ami kihasználja. PC-n sosem lesz elkészítve dedikált VGA-ra, mert lehetetlen. És számodra lehet hihetetlen, de még látszik is a gyakorlatban. Nem kicsit, nagyon.
A közös címtérrel ugyanazon az adaton dolgozhat GPU és CPU az adatok másolgatása nélkül. Óriási lehetõségeket nyit meg a fejlesztõk elõtt.
Amit meg erõbõl oldanak meg és akinek ez jó, még támogatja is és örül neki azt csak sajnálni lehet. Sok IQ-ja nincs neki. Arra is gondolhatna, hogy ugyanaz az erõ mire is képes ha odarakják mellé az észt. Ugye?"
Melyik engine? Ugye nem arra célzol, hogy az EA nem hozza ki a fifát pécére 1:1? 😄
Nalátod, az marketing-döntés 😊 (erre bárki rájöhet, ha megnéz egy fifa14 ps4es gameplayt - jobb, mint minden évben, de semmi extra!)
Nyilván jó lenne, ha ésszel oldanánk meg mindent, kérhetek egy linket egy desktopba való APU-ra, amivel kikerülhetem a dedikált cpu-gpu nyûgjeit? 😉 Mondom: puszta elmélet jelenleg az "okos megoldás".
"Annak, hogy AMD és más sem használhatja a PhysX-et hardveresen. Semmi másnak. Ha pl. AMD használhatná, azon sokkal gyorsabban futnának le a számítások. Ez is tény, mindeki tudja aki ért hozzá. Szóval józan ész nem elég, illik tájékozódni mi áll mögötte technológiailag. Minimum ennyi. Aki programozni is tudja, azok között nem találsz sokat aki ne lenne ezekkel tisztában."
Nem a kérdésemre válaszoltál, felteszem ujra: mi az oka, amiért fizixen lobog a ruha és nem directcomputen (havokon) van számoltatva, holott utóbbi minden (játék)gépen ott van/lehet?
Én leirtam, h azért, mert az nvidia "fizetett" érte.
"Én odamentem volna szintén. Ez is történt, persze nem én mentem oda. 😄
Adott volt egy évek óta jóval fejlettebb architektúra, mely lehetõségeit egyes fejlesztõk már nagyon szerették volna kihasználni, de nem tudták, mert a fejletlenebb technológia visszafogja a DirectX fejlõdését stb. Látják, hogy nem is nagyon akaródzik MS-nek fejlesztenie abba az irányba amerre kéne. Néhányan megunták és léptek. Most ez történt. Ez is tény."
Gondolom milliárdos üzlet a pitiáner pécés piac egyik még pitiánerebb szegmensét megrohamozni GCN grafikával 😄
Környörgök ne fárassz már... ellenben a ha fizetnek érte (nvidia->fizix), simán kap uj/jobb effektet egy játék.
Nvidia örül, h ezzel kártyát ad el, fejlesztõ örül h kifizették a munkáját.
Mantlevel ugyan ez van/lesz. Sajnos 😞
"Így is van. Nem is kell teljesen közvetlen hozzáférés a hardverhez, API kell, lesz. De nem mindegy, hogy az API közvetlen fér hozzá a hardverhez, vagy van még egy layer amiben ezer feltételfigyelés, ellenõrzés, konverzió fut le. Nem mindegy, hogy az az API mennyire vastag.
És akkor még nem említettem, hogy a technológia lehetõségeit ezer évrõl nézve sem használja ki a DirectX. A DirectX-nek rengeteg korlátja van, amiken túl kismillió egyéb megvalósítható dolgot lehet tenni, mert a hardver képes rá. Csak nem teheted, mert a DirectX egy elavult dolog és nem akar fejlõdni."
Elõnyei viszont nicsenek az egységes, vastag API-nak, ugye?
Milyen kár, hogy anno az S3 világbünti METAL api-ja nem terjedt el, ugye? 😄DD
"Ha annyira tájékozott lennél tudhatnád, hogy pl. a Frostbite engine átírása Mantle-ra nem tartott tovább pár hétnél."
Ha meg tudnád különböztetni a marketinget a valóságtól, nem szajkóznád papagájként a pr gépezet által a fejlesztõk szájába (seggébe, mert ilyenkor azt csinálnak belõle) dugott mondatokat.
Pár hét alatt megvolt, de le nem tölthetõ, ott hever a dice szerverein, privátban 😄DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD
"Figyelembe véve pedig, hogy konzolokéhoz hasonló és azokra fejlesztenek elsõsorban, a portolást még gyorsabb is Mantléra, mint DX-re. Nehogy aztán a DX-et dobják el végül, mert arra több idõ portolni. Örülnék neki. (nVidia is csinálhat hardvert, mely tudja támogatni a Mantlét, nem bánnám. Nagyon nem, de a DX ideje lejárt már egy ideje, csak most léptek.)"
Ha valaki XBONE-ra fejleszt, akkor directxre fejleszt.
Ha PS4-re, akkor lehet benne valami, amit írsz - fogalmam sincs, h valami opengl variáns fut a sony gépén vagy valami tisztán amd-s fejlesztés.
Ha az nvidia nem hülye, inkább kijön saját API-val, vesz rá exkluzivakat és az AMD megy mantlistól a levesbe, mert a játékos játszani akar és ha a Battlefield6 csak geforcen fut, akkor azt vesz.
Hogy melyik cég mennyit tud rááldozni a fejlesztõk megvásárlására, azt pedig a két cég (nv és amd) éves eredményei alapján szerintem el tudod képzelni 😉)
Idealista vagy, az elképzeléseid szimpatikusak és örülnék, ha a világ így mûködne - nem teszi.
Forza.
Olvasd el és értelmezd újra: nem az van ott, hogy: "HA JOGILAG TÁMOGATHATNÁ"?
Azért nincs jogi megegyezés, mert nVidia nem ajánlotta fel senkinek. Amit linkeltél még az Ageia felvásárlásakor, a CUDA-ra való átültetés elõtt volt. Játszottak a jópofit késleltetve, hogy ferde szemmel nézzenek rájuk, hogy felvásárolnak egy technológiát azzal a céllal, hogy kizárólagossá tegyék a hardveres használatát.
Majd megcsinálták CUDA-ra a töbi már nyilvánvaló történelem. Felhasználták az eladások növelésére, ami mindig is a felvásárlás célja volt. Évek óta azt sem engedélyezik, hogy AMD kártya mellett lehessen PhysX-re egy nVidiád. Kis ésszel tudható miért is... (Pedig ugye ahhoz is kell egy nVidia kártya, de akkor sem.)
AMD látva a PhysX kizárólagossá tételét (majd hardveres gyorsításának letiltását AMD kártya jelenléte mellett) és hogy nVidia nem akaródzik ettõl elszakadni követõen a Havok hardveres gyorsításába kezdett. (Ami egyébként jobb fizikai szimuláció, de ez már más kérdés.) PhysX-et pedig ugye nem gyorsíthatta jogi okok miatt.
Intel mindig jól keresett. Az, hogy megy a biznisz még nem jelenti azt, hogy az árak el vannak szállva. Nem ismétlem magam átlagkereset/ár/teljesítmény mutatók felhozásával. Te lehet sokallod, de elõbbieket figyelembe véve nincs elszállva. Sokba kerültek annó a P4-ek, de még a 486-osok is régen.
legalább annyira sokba, mint most az i5-ösök, i7-esek a mostani pénzértékhez, átlagkeresethez képest. Sõt, még többe is.
Manapság minden családban van már valami gép, sokban i5. Régen ritkaság volt egy-egy erõs középkategóriás gép.
"Véleményedben nem lehet nem észrevenni az nvidia gyûlöletét - amit én is osztok, csupán nem vagyok naiv, h az amd nem ezt tenni, ha õ lenne
nyeregben."
Ezt jól látod, de kizárólag amiatt ahogy játszanak. Aljas módon. Egyébként felváltva volt hol nVidia, hol ATI kjártyám. É minig iss így lesz, amelyik fejlettebb technológiát tesz le az asztalra ahhoz méltó árral azt fogom választani. És ha a következõ gnerációs új architektúrás nVidia lesz a nyerõ, azt választom legközelebbi csere alkalmával. De attól még köpködni fogom ugyanúgy a mocskos cégpolitikájukat.
"Ez elméletben jól hangzik, de a gyakorlatban - egyelõre - nem látszik.
Vagy azért nem, mert még uj az apu a konzolos fejlesztõknek és nem használják ki, vagy azért, mert pécén más megoldásokkal elérik ugyan azt - erõbõl."
Nem csak elmélet, gyakorlat is. Van már engine ami kihasználja. PC-n sosem lesz elkészítve dedikált VGA-ra, mert lehetetlen. És számodra lehet hihetetlen, de még látszik is a gyakorlatban. Nem kicsit, nagyon.
A közös címtérrel ugyanazon az adaton dolgozhat GPU és CPU az adatok másolgatása nélkül. Óriási lehetõségeket nyit meg a fejlesztõk elõtt.
Amit meg erõbõl oldanak meg és akinek ez jó, még támogatja is és örül neki azt csak sajnálni lehet. Sok IQ-ja nincs neki. Arra is gondolhatna, hogy ugyanaz az erõ mire is képes ha odarakják mellé az észt. Ugye?
"De szívesen meghallgatom, h szerinted minek köszönhetõ, hogy batman köpönyege nvidia gpun "lobog", a füst pedig "gomolyog"."
Annak, hogy AMD és más sem használhatja a PhysX-et hardveresen. Semmi másnak. Ha pl. AMD használhatná, azon sokkal gyorsabban futnának le a számítások. Ez is tény, mindeki tudja aki ért hozzá. Szóval józan ész nem elég, illik tájékozódni mi áll mögötte technológiailag. Minimum ennyi. Aki programozni is tudja, azok között nem találsz sokat aki ne lenne ezekkel tisztában.
"Jaja, odamennek, hogy tefigy, csináljatok már a DX mellé(!) még egy apit, így legalább tovább nõhetnek a fejlesztési költségeink, miközben
a játék eladásai a mantle támogatásától nem fognak nõni (érezhetõen biztosan nem).
Logikus"
Én odamentem volna szintén. Ez is történt, persze nem én mentem oda. 😄
Adott volt egy évek óta jóval fejlettebb architektúra, mely lehetõségeit egyes fejlesztõk már nagyon szerették volna kihasználni, de nem tudták, mert a fejletlenebb technológia visszafogja a DirectX fejlõdését stb. Látják, hogy nem is nagyon akaródzik MS-nek fejlesztenie abba az irányba amerre kéne. Néhányan megunták és léptek. Most ez történt. Ez is tény.
"...még soksok programozóban él a nosztalgia az egykori gépi kódu programozás iránt, csak ez mamár kb kivitelezhetetlen, pláne pécén, pláne mivel az API sem visz a gépi kódig, max kicsit közelebb kerülsz a hw-hez."
Így is van. Nem is kell teljesen közvetlen hozzáférés a hardverhez, API kell, lesz. De nem mindegy, hogy az API közvetlen fér hozzá a hardverhez, vagy van még egy layer amiben ezer feltételfigyelés, ellenõrzés, konverzió fut le. Nem mindegy, hogy az az API mennyire vastag.
És akkor még nem említettem, hogy a technológia lehetõségeit ezer évrõl nézve sem használja ki a DirectX. A DirectX-nek rengeteg korlátja van, amiken túl kismillió egyéb megvalósítható dolgot lehet tenni, mert a hardver képes rá. Csak nem teheted, mert a DirectX egy elavult dolog és nem akar fejlõdni.
"Ha elméletben megint csak igazad is van, a fejlesztõnek nem érdeke h annyi API-ra készítse el a programot, ahogy gyártó van - nekik egyszerûbb egyetlenre, a közösre megírni. Hogy emiatt nálad vagy nálam szarul fut, a legkevésbé sem érdekli (max ha NAGYON el van cseszve valami).
Meg lehet nézni a konzoljátékok frémrátáit, h mennyire nem szempont manapság, h jól fusson valami..."
Ez általánosságban igaz, ugyanakkor még sem. 😊 Hiába van DirectX, egy egységes API. Így is annyiféleképpen kell megírni a kódot ahány kártya van. Persze nem teljesen másképpen, de sajnos ez a helyzet.
Ha pedig egy specifikus API-t (mint most a Mantlét) elkészítenek, akkor azt nem úgy fogják fejleszteni, hogy semmiféle átfedés ne legyen a jelenleg elterjedtel. A metódusok, objektumok hasonlóan leszenek hívhatóak, létrehozhatóak, mint pl. a DX-ben, csak éppen jóval gyorsabban fog mûködni. E tekintetben nem lesz sokkal több meló a külön API-ra megírás és mellette ott lesznek a különbözõ egyéb kiterjesztései, a specifikus (hardver-technológiai központú/közeli) metódusok és az ebbõl adódó optimalizált végrehajthatóság, illetve rengeteg plusz lehetõség kivitelezése.
Ha annyira tájékozott lennél tudhatnád, hogy pl. a Frostbite engine átírása Mantle-ra nem tartott tovább pár hétnél. Figyelembe véve pedig, hogy konzolokéhoz hasonló és azokra fejlesztenek elsõsorban, a portolást még gyorsabb is Mantléra, mint DX-re. Nehogy aztán a DX-et dobják el végül, mert arra több idõ portolni. Örülnék neki. (nVidia is csinálhat hardvert, mely tudja támogatni a Mantlét, nem bánnám. Nagyon nem, de a DX ideje lejárt már egy ideje, csak most léptek.)
Ajánlok egy cikket:
Delving deeper into AMD's mantle...
Ebbõl az is látható, hogy AMD egyáltalán nem akarja kizárólagossá tenni a Mantlét, nem úgy fejlesztették. nVidiával ellentétben, én nagyon ritkán látom, hogy Õk szándékosan, egyértelmûen a másik ellen dolgoznának.
Olvasd el és értelmezd újra: nem az van ott, hogy: "HA JOGILAG TÁMOGATHATNÁ"?
Azért nincs jogi megegyezés, mert nVidia nem ajánlotta fel senkinek. Amit linkeltél még az Ageia felvásárlásakor, a CUDA-ra való átültetés elõtt volt. Játszottak a jópofit késleltetve, hogy ferde szemmel nézzenek rájuk, hogy felvásárolnak egy technológiát azzal a céllal, hogy kizárólagossá tegyék a hardveres használatát.
AMD látva a PhysX kizárólagossá tételét (majd hardveres gyorsításának letiltását AMD kártya jelenléte mellett) és hogy nVidia nem akaródzik ettõl elszakadni követõen a Havok hardveres gyorsításába kezdett. (Ami egyébként jobb fizikai szimuláció, de ez már más kérdés.) PhysX-et pedig ugye nem gyorsíthatta jogi okok miatt.
Intel mindig jól keresett. Az, hogy megy a biznisz még nem jelenti azt, hogy az árak el vannak szállva. Nem ismétlem magam átlagkereset/ár/teljesítmény mutatók felhozásával. Te lehet sokallod, de elõbbieket figyelembe véve nincs elszállva. Sokba kerültek annó a P4-ek, de még a 486-osok is régen.
Manapság minden családban van már valami gép, sokban i5. Régen ritkaság volt egy-egy erõs középkategóriás gép.
"Véleményedben nem lehet nem észrevenni az nvidia gyûlöletét - amit én is osztok, csupán nem vagyok naiv, h az amd nem ezt tenni, ha õ lenne
nyeregben."
Ezt jól látod, de kizárólag amiatt ahogy játszanak. Aljas módon. Egyébként felváltva volt hol nVidia, hol ATI kjártyám. É minig iss így lesz, amelyik fejlettebb technológiát tesz le az asztalra ahhoz méltó árral azt fogom választani. És ha a következõ gnerációs új architektúrás nVidia lesz a nyerõ, azt választom legközelebbi csere alkalmával. De attól még köpködni fogom ugyanúgy a mocskos cégpolitikájukat.
"Ez elméletben jól hangzik, de a gyakorlatban - egyelõre - nem látszik.
Vagy azért nem, mert még uj az apu a konzolos fejlesztõknek és nem használják ki, vagy azért, mert pécén más megoldásokkal elérik ugyan azt - erõbõl."
Nem csak elmélet, gyakorlat is. Van már engine ami kihasználja. PC-n sosem lesz elkészítve dedikált VGA-ra, mert lehetetlen. És számodra lehet hihetetlen, de még látszik is a gyakorlatban. Nem kicsit, nagyon.
Amit meg erõbõl oldanak meg és akinek ez jó, még támogatja is és örül neki azt csak sajnálni lehet. Sok IQ-ja nincs neki. Arra is gondolhatna, hogy ugyanaz az erõ mire is képes ha odarakják mellé az észt. Ugye?
"De szívesen meghallgatom, h szerinted minek köszönhetõ, hogy batman köpönyege nvidia gpun "lobog", a füst pedig "gomolyog"."
Annak, hogy AMD és más sem használhatja a PhysX-et hardveresen. Semmi másnak. Ha pl. AMD használhatná, azon sokkal gyorsabban futnának le a számítások. Ez is tény, mindeki tudja aki ért hozzá. Szóval józan ész nem elég, illik tájékozódni mi áll mögötte technológiailag. Minimum ennyi. Aki programozni is tudja, azok között nem találsz sokat aki ne lenne ezekkel tisztában.
"Jaja, odamennek, hogy tefigy, csináljatok már a DX mellé(!) még egy apit, így legalább tovább nõhetnek a fejlesztési költségeink, miközben
a játék eladásai a mantle támogatásától nem fognak nõni (érezhetõen biztosan nem).
Logikus"
Én odamentem volna szintén. Ez is történt, persze nem én mentem oda. 😄
Adott volt egy évek óta jóval fejlettebb architektúra, mely lehetõségeit egyes fejlesztõk már nagyon szerették volna kihasználni, de nem tudták, mert a fejletlenebb technológia visszafogja a DirectX fejlõdését stb. Látják, hogy nem is nagyon akaródzik MS-nek fejlesztenie abba az irányba amerre kéne. Néhányan megunták és léptek. Most ez történt. Ez is tény.
"...még soksok programozóban él a nosztalgia az egykori gépi kódu programozás iránt, csak ez mamár kb kivitelezhetetlen, pláne pécén, pláne mivel az API sem visz a gépi kódig, max kicsit közelebb kerülsz a hw-hez."
Így is van. Nem is kell teljesen közvetlen hozzáférés a hardverhez, API kell, lesz. De nem mindegy, hogy az API közvetlen fér hozzá a hardverhez, vagy van még egy layer amiben ezer feltételfigyelés, ellenõrzés, konverzió fut le. Nem mindegy, hogy az az API mennyire vastag.
És akkor még nem említettem, hogy a technológia lehetõségeit ezer évrõl nézve sem használja ki a DirectX. A DirectX-nek rengeteg korlátja van, amiken túl kismillió egyéb megvalósítható dolgot lehet tenni, mert a hardver képes rá. Csak nem teheted, mert a DirectX egy elavult dolog és nem akar fejlõdni.
"Ha elméletben megint csak igazad is van, a fejlesztõnek nem érdeke h annyi API-ra készítse el a programot, ahogy gyártó van - nekik egyszerûbb egyetlenre, a közösre megírni. Hogy emiatt nálad vagy nálam szarul fut, a legkevésbé sem érdekli (max ha NAGYON el van cseszve valami).
Meg lehet nézni a konzoljátékok frémrátáit, h mennyire nem szempont manapság, h jól fusson valami..."
Ez általánosságban igaz, ugyanakkor még sem. 😊 Hiába van DirectX, egy egységes API. Így is annyiféleképpen kell megírni a kódot ahány kártya van. Persze nem teljesen másképpen, de sajnos ez a helyzet.
Ha pedig egy specifikus API-t (mint most a Mantlét) elkészítenek, akkor azt nem úgy fogják fejleszteni, hogy semmiféle átfedés ne legyen a jelenleg elterjedtel. A metódusok, objektumok hasonlóan leszenek hívhatóak, létrehozhatóak, mint pl. a DX-ben, csak éppen jóval gyorsabban fog mûködni. E tekintetben nem lesz sokkal több meló a külön API-ra megírás és mellette ott lesznek a különbözõ egyéb kiterjesztései, a specifikus (hardver-technológiai központú/közeli) metódusok és az ebbõl adódó optimalizált végrehajthatóság, illetve rengeteg plusz lehetõség kivitelezése.
Ha annyira tájékozott lennél tudhatnád, hogy pl. a Frostbite engine átírása Mantle-ra nem tartott tovább pár hétnél. Figyelembe véve pedig, hogy konzolokéhoz hasonló és azokra fejlesztenek elsõsorban, a portolást még gyorsabb is Mantléra, mint DX-re. Nehogy aztán a DX-et dobják el végül, mert arra több idõ portolni. Örülnék neki. (nVidia is csinálhat hardvert, mely tudja támogatni a Mantlét, nem bánnám. Nagyon nem, de a DX ideje lejárt már egy ideje, csak most léptek.)
Pontosan erre utaltam én is. Olvass és értelmezz: "jogilag támogathatná..."
Ezt arra a balga kijelentésedre válaszoltam, mintha az AMD szándékosan nem akarná használni a physx-et, mert nem hülye hogy elterjessze..."
Nem ezt írtad.
Azt írtad: "Nem hülyeség kérdése, hanem támogatásé. AMD is használtatná a PhysX-et, ha jogilag támogathatná hardveresen, csakhogy ugye az
nVidia..." - az nvidián nem mulott, õk azt képzelték (remélték) h az akkori ATI besétál a csapdába és támogatja majd a fizixet 😊
Tehát te az nvidiát hibáztattad, ami egy orbitális mellényúlás:
http://www.bit-tech.net/custompc/news/602205/nvidia-offers-physx-support-to-amd--ati.html
Azért nincs jogi megegyezés, mert az amd nem hülye - azért, amit írtam.
" "Az AMD-s "ujitások" azért mennek nvidián, mert directxet használnak, nem a jófejség az oka."
Ismét tpaasztalatlanság: nVidia jópár effektje is DirectX-et használj, de minõ fura AMD-n nem megy, vagy ha megy is érdekesen. 😄"
Szívesen hallgatom a listát azon directxes effektrõl, ami nem megy amd-n 😊
A te tapasztalatoddal ez nyilván gyerekjáték lesz 😄
"Nagyjából ZX Spectrum óta foglalkozok mindenféle hardverrel, programozással stb.
Az i5 ára, nincs elszállva. Emlékszel mennyibe is kerültek az átlagfizetéshez viszonyítva anno pl. a P4-ek? Intel mindig is drága (drágább) volt
az AMD-hez képest. Az elszállós árakat ugyanúgy nem lehet alapozni semmire, mint a nem elszállós árakat. Az én véleményem és meglátásom, hogy
attól nem szállnának el egekbe az árak, ha nem lenne nVida. Fordítva már nem lennék biztos benne, ismerjük nVidia alpári politikáját minden
szempontból."
Az i5 hihetetlen nagy haszonnal van árulva, ergo az ára elszállt. Gondolom ismered az intel profiteredményeit...
Ha ennyit tudnak keresni (mert nincs konckurrencia, az amd sajnos nemigazán az), akkor az bizonyítja, h jó áron tudják árulni a termékeiket -
ergo elszálltak.
Véleményedben nem lehet nem észrevenni az nvidia gyûlöletét - amit én is osztok, csupán nem vagyok naiv, h az amd nem ezt tenni, ha õ lenne
nyeregben.
"Konzolos APU-król van fogalmam, nagyon is mélyreható. 😄😄😄
De ha nem jött volna le nem az APU-kkal van baj (illetve a nem APU-kkal), hanem hogy hiába van egy szaros gagyi Nvidiád vag AMD-d ami 4x annyiba
kerül, mint egy APU, ha nem tudja azokat az effekteket, nem annyira sokrétû, az ár/teljesítmény arányról meg ne is beszéljünk inkább. 😄😄😄😄😄
(Csak a legfontosabb elõny: közös címtér.)"
Ez elméletben jól hangzik, de a gyakorlatban - egyelõre - nem látszik.
Vagy azért nem, mert még uj az apu a konzolos fejlesztõknek és nem használják ki, vagy azért, mert pécén más megoldásokkal elérik ugyan azt - erõbõl.
"Te mennyire tudod programozni az APU-kat pl? A DirectX-et? Mennyire értesz hozzá? Költõi kérdés...
Ha egy picit tudnál programozni hasonló dolgokat és tudnád mi hogy mûködik nem mondanál akkora baromságokat, mint:
"Játékfejlesztõk pont azért támogatnak mantlét, mint fizixet: pénzért, amit a vgagyártótól kapnak." "
Ez nem programozás-tudás kérdése (nem tudom õket programozni), hanem józan észé.
De szívesen meghallgatom, h szerinted minek köszönhetõ, hogy batman köpönyege nvidia gpun "lobog", a füst pedig "gomolyog".
Azt képzeled, hogy jófejségbõl öltek pénzt a plusz effektek fejlesztésébe a Warnernél? 😄
"Én is oda mentem volna egy ahol fejlettebb a technológia és beszéltem volna velük, hogy kéne már egy hardverközelibb API, mert az a gány
Microsoft nem hajlandó elõrelépni és nagyon úgy látszik nem is akar, mert az elavult technológiát is ki kell neki szolgálni. (Ami érthetõ is.)"
Jaja, odamennek, hogy tefigy, csináljatok már a DX mellé(!) még egy apit, így legalább tovább nõhetnek a fejlesztési költségeink, miközben
Logikus.
"Az általad említett pénz alapon akkor inkább mentek volna az nVidiához, aki jóval több pénzt nyomott a zsebükbe és ATI ellenes módon.
Ugyan is itt pont az történt, hogy nem az AMD ment pénzzel a zsebében oda, hanem egy régi motoros, aki még anno gépi kódban kódolt akkor amikor
nagyon sokat számított az adott teljesítmény legjobb kihasználása és még benne (bennük) van az ész, nem pedig a szimpla erõ. Bennük még mindig
ott van az optimalizáltság, a hardverközeli elérhetõség vágya. (Mert utóbbi a leggyorsabb.)"
Általában a vgagyártó megy a fejlesztõhöz és küld mérnököt "segíteni" a megfelelõ kód beillesztésében (tehát h az õ kártyáján tuti jól fusson).
Megint a naivitásod... nem kétlem, hogy benned és még soksok programozóban él a nosztalgia az egykori gépi kódu programozás iránt, csak ez mamár kb kivitelezhetetlen, pláne pécén, pláne mivel az API sem visz a gépi kódig, max kicsit közelebb kerülsz a hw-hez. Ezt max konzolon, a fixhardveren tehetnéd meg (ugytudom MS-nél, xboxon pedig még az API-t se kerülheted meg).
"Az ilyen átgondolt kódoláshoz pedig a DirectX nem elég. Ez nem újdonság, az elõzõ konzolgeneráció óta tudja mindenki, aki ért hozzá...
Egyszerûen visszahúzza az egészet a fejletlensége, melynek bármennyire fáj is fõleg az nVidia fejletlensége az oka. Ez tény. Számtalan helyen,
szakmai oldalakon és fórumokban ki lett tárgyalva. Leragadtak egy régi technológiánál és azt toldozzák-foltozzák. Igaz mára már belátták, hogy zsákutca és az új tervezésük már haladás lesz.
Legalábbis nagyon remélem."
Ha elméletben megint csak igazad is van, a fejlesztõnek nem érdeke h annyi API-ra készítse el a programot, ahogy gyártó van - nekik egyszerûbb egyetlenre, a közösre megírni. Hogy emiatt nálad vagy nálam szarul fut, a legkevésbé sem érdekli (max ha NAGYON el van cseszve valami).
Meg lehet nézni a konzoljátékok frémrátáit, h mennyire nem szempont manapság, h jól fusson valami...
(kicsit tagolhatnád az írásod, mert kb olvashatatlan)
Forza.
egyelõre ez nem látszik, ha pedig az apu elõnyeit csak 1-2-5 év mulva aknázzák ki igazán, addigra talán pécén is lesz elõrelépés (ha más nem, a 290x ereje duplájánál tart majd az aktuális gen 😄 )
Forza.
Rájöttem, hogy uralkodni nem is nehéz, csak trónhoz jusson az ember ebbe a tolongásba.
Pontosan erre utaltam én is. Olvass és értelmezz: "jogilag támogathatná..."
Ezt arra a balga kijelentésedre válaszoltam, mintha az AMD szándékosan nem akarná használni a physx-et, mert nem hülye hogy elterjessze...
"Az AMD-s "ujitások" azért mennek nvidián, mert directxet használnak, nem a jófejség az oka."
Ismét tpaasztalatlanság: nVidia jópár effektje is DirectX-et használj, de minõ fura AMD-n nem megy, vagy ha megy is érdekesen. 😄
Nagyjából ZX Spectrum óta foglalkozok mindenféle hardverrel, programozással stb.
Az i5 ára, nincs elszállva. Emlékszel mennyibe is kerültek az átlagfizetéshez viszonyítva anno pl. a P4-ek? Intel mindig is drága (drágább) volt az AMD-hez képest.
Az elszállós árakat ugyanúgy nem lehet alapozni semmire, mint a nem elszállós árakat. Az én véleményem és meglátásom, hogy attól nem szállnának el egekbe az árak, ha nem lenne nVida. Fordítva már nem lennék biztos benne, ismerjük nVidia alpári politikáját minden szempontból.
Jobban tartanák magukat és ritkábban lenne ún. generációváltás, de nem szállnának el.
Konzolos APU-król van fogalmam, nagyon is mélyreható. 😄😄😄
De ha nem jött volna le nem az APU-kkal van baj (illetve a nem APU-kkal), hanem hogy hiába van egy szaros gagyi Nvidiád vag AMD-d ami 4x annyiba kerül, mint egy APU, ha nem tudja azokat az effekteket, nem annyira sokrétû, az ár/teljesítmény arányról meg ne is beszéljünk inkább. 😄😄😄😄😄 (Csak a legfontosabb elõny: közös címtér.)
Te mennyire tudod programozni az APU-kat pl? A DirectX-et? Mennyire értesz hozzá? Költõi kérdés...
Ha egy picit tudnál programozni hasonló dolgokat és tudnád mi hogy mûködik nem mondanál akkora baromságokat, mint:
"Játékfejlesztõk pont azért támogatnak mantlét, mint fizixet: pénzért, amit a vgagyártótól kapnak."
Én is oda mentem volna egy ahol fejlettebb a technológia és beszéltem volna velük, hogy kéne már egy hardverközelibb API, mert az a gány Microsoft nem hajlandó elõrelépni és nagyon úgy látszik nem is akar, mert az elavult technológiát is ki kell neki szolgálni. (Ami érthetõ is.)
Az általad említett pénz alapon akkor inkább mentek volna az nVidiához, aki jóval több pénzt nyomott a zsebükbe és ATI ellenes módon.
Ugyan is itt pont az történt, hogy nem az AMD ment pénzzel a zsebében oda, hanem egy régi motoros, aki még anno gépi kódban kódolt akkor amikor nagyon sokat számított az adott teljesítmény legjobb kihasználása és még benne (bennük) van az ész, nem pedig a szimpla erõ. Bennük még mindig ott van az optimalizáltság, a hardverközeli elérhetõség vágya. (Mert utóbbi a leggyorsabb.)
Az ilyen átgondolt kódoláshoz pedig a DirectX nem elég. Ez nem újdonság, az elõzõ konzolgeneráció óta tudja mindenki, aki ért hozzá...
Egyszerûen visszahúzza az egészet a fejletlensége, melynek bármennyire fáj is fõleg az nVidia fejletlensége az oka. Ez tény. Számtalan helyen, szakmai oldalakon és fórumokban ki lett tárgyalva.
Leragadtak egy régi technológiánál és azt toldozzák-foltozzák. Igaz mára már belátták, hogy zsákutca és az új tervezésük már haladás lesz. Legalábbis nagyon remélem.
MSI B450M Mortar Max | AMD Ryzen 5 3600 | G.SKILL 32GB DDR4 3600MHz CL16 | MSI RTX 2060 Gaming Z 6GB GDDR6 | 1TB M.2 SSD | 3TB HDD | Thermaltake Hamburg 530W | Acer XFA240 | Win 10 x64
www.smart-bus.hu
Az amd jogilag nem támogathatja a fizixet, mivel nem kötöttek partneri szerzõdést - a hw perfektre alkalmas lenne rá.
Az AMD-s "ujitások" azért mennek nvidián, mert directxet használnak, nem a jófejség az oka.
Monopolhelyzettõl a képzelt félelem tapasztalaton alapszik - te mennyi idõs vagy? Foglalkoztál pécével az intel pentium éra elején?
Igen??? Akkor mire alapozod, h nem szállnának el az árak?
Látod, most h az amd kb nem konkurrencia az intelnek, mennyi egy közepes i5? Ez nem elszáltl ár szerinted?
Akinek a pécés játék a hobbija, az szted lemondana róla, csak mert drága? Nem, venne szarabbat, atomdrágán.
Vehetnél 70ezerért 7770et, meg 6670et 35ezerért.
Van fogalmad a konzolos apukról? Szerinted az elõrelépés egy i7+Titán pároshoz (vagy irhatok 290x-et is) képest? 😄
De biztos bele lehet integrálni egy apuba a 160wattos amd cput és a 300wattos gput......... ha nem lenne nvidia, ezt biztosan megoldották volna!
Ha csak radeon lenne, egy általános vga topikban épp anyáznánk õket, h miért nincs fejlõdés évek óta és mi kerül egy 6670et 35ezerbe.
Az APUkra van api: directx, opencl, opengl. És még ezeket se képes az amd elterjeszteni, mert KICSI.
Játékfejlesztõk pont azért támogatnak mantlét, mint fizixet: pénzért, amit a vgagyártótól kapnak.
Forza.
Viszont fordítva ez nem igaz, mert pl. a Mantlet is használhatná az nVidia ha akarná.
Effektek szintén. Amit AMD készít vagy támogat az majdnem mind megy ugyanúgy nVidián is, fordítva khm-khm.
Ha nVidia becsõdölne nem szállnának el az árak. Ez egy beképzelt félelem. Örülnének, hogy többet adhatnak el ami által több a bevétel. Viszont ha annyira emelgetnék az árakat, nem vennék.
Továbbá lassúbb lenne a technológiai hadakozás. Több idõ lenne a generációk kihasználására, softwares fejlõdésére stb.
Nem beszélve arról, hogy amíg a vörösök általában az eszüket használták és fejlõdni akartak VGA-ban, addig a zöldek csak viszahúzták a technológia fejlõdést és erõbõl akartak megoldani mindent.
Ha nem lenne utóbbi vagy nem ilyen hozzáállással elképzelhetõnek tartom, hogy már kétszer ilyen jól néznének ki a játékok mint a manapság (vagy kétszer gyorsabban futnának). Több, szebb effekt lenne stb.
Arról nem beszélve ami már rég otthoni használatban lehetne PC-n is: a teljes integráció GPU és CPU között (APU). Nem csak hardveresen, hanem a DirectX is ennek felelne már meg és ezt várná el a hardverfejlesztõktõl.
Mikor fog megjelenni ez az óriási elõrelépést jelentõ megoldás - ami a jelenlegi konzolgenerációban már jelen van - PC-n?
Ha csak Radeon lenne már rég megvalósították volna és a játékok is ezt használnák PC-n is. A Mantle API kifejlesztésének végsõ célja pedig szerintem éppen ez: legyen végre egy API, mellyel kihasználhatóak az APU-k elõnyei. Biztos vagyok benne, hogy olyan megoldásokat tartalmaz, melyek óriási elõnyt jelentenek egy APU-nál, viszont ugye nVidia kártyái ezeket nem képesek kihasználni.
Végül az AMD és jópár játékfejlesztõ megunta a Microsoft tökölését az nVidia visszahúzó erejét... léptek. Örüljünk neki.
ha valamelyik API elérne egy kritikus tömeget (és bírná mindkét gyártó támogatását), akkor a dx-nek harangoztak 😊
amikor pedig az API tulajdonosa jónak látná, megszivatná a másik felet...... lásd még intel c compiler amd cpura szar kódot fordítása 😉
Forza.
www.smart-bus.hu