24942
  • saslaca
    Szerintem az 50-es az egy szuper járgány! Nekünk is van. Király a difi zárja is. Manuális és nem romlik el. Jól rá lehet látni a hátsó függesztőkre is. Egyszóval jó. Csak egy hátránya van hogy hangos,de nem baj én így is szeretem!

Ami pedig a rekord termést illeti nem baj ha nem lesz. Tavaly is mi volt? A nagygazdák még november környékén sopánkodtak hogy a gabona még mindig a raktárban van. Negyed év alatt senki sem vitte el. Talán majd az idén kicsit jobb lesz!
  • Scamp
    Jaja, 50-es a rendszeresített járművem :D Örök élet meg két nap :D
    A bringát megtartottuk...:P
  • Scamp
    Elméletileg őszi árpa. Egy héttel lett elvetve a mienk előtt, szép is volt nagyon, de most kényszerérik ahogy te is mondod. Nagyjából Május végén be is érik nekik ha jól tippelünk.

Rekord termés nem lesz, de talán jobb is lesz az ár ebből kifolyólag, plusz a mieink ha jól néztük bőven az élmezőnyt súrolják a többi környék beli fölhöz képest :). Az egyetlen baj hogy itt nem esik, a dunántúl pedig kapja az esőt és az ottani terméshez akarják igazítani az árakat.
  • SHADOWEYES7
    Egyébként a csapadék hiányos tavasz azt idézi elő,hogy kényszer érésbe megy minden. Hamarabb lesz aratás de nem lesz rekord termés az már 1000% !
  • SHADOWEYES7
    Ez sörárpa a kezedbe vagy ősziárpa?
  • SHADOWEYES7
    Jelzi a vetőgép vagy ti figyeltetek?
  • JD4650
    ja
  • pista89

Ti földeteket vetette?
  • JD4650
    utolsó földön elfogyott a vetőmag:D
  • saslaca
    MTZ 50-el keneted? Amúgy jó a bringa is!
  • Scamp
    Egyébként meglepő vagy épp hogy nem meglepő de nagyon kevés nyomot fedeztünk fel a földeken. Nem sokan mentek bele a gabonákba permetezővel, vagyis eddig még nem. A TSZ is áll, ami van vegyszerük az már nem használható mert nagyok a növények, drágább vegyszerre pedig most nem költenek. Azt hiszem ez vissza fog még köszönni.

(Ha valakinél esik, akkor küldje felénk is.)

Múlt héten elment 5 marha 525-ös átlaggal (hozzáteszem várakozáson felül) :) Köv. hónapban jönnek a kicsik, közben az egyik valami szeget vagy drótot evett, ha nem viszik el akkor kényszer vágás lesz mielőtt feldobja a talpát :S
  • Scamp
    Nem sajnos nem voltam. Szombaton és Vasárnap is permeteztünk, Pénteken meg egyéb jellegű elfoglaltságunk volt úgyhogy nem jutottunk el. Lajosmizsére megyünk legközelebb.
  • Scamp
    Kikelt a kukorica is, nagyából 3-4 centire a felszín alatt nedves a föld, a gépet úgy állítottuk hogy bőven benne van a mag.

Viszont támad a barkó...

Ez pedig mind a kettő árpa. A jobb oldali kicsit mintha előrébb lenne, nagyon úgy néz ki hogy előbb beérik mint kellene...egyel lejebb a kalásza látható.

• Scamp
    Nah vasárnapról képek...végre eljutottam ide is...:)

Miket nem talál az ember? :D

Kalászol az árpa...

• valaki9191
    mtz 80 kisfülkés

nandorb: 5000 forint, napszámba az elég tűrhető. és amit mondtál, hogy mit kell csinálni, 1 óra alatt megvan vagyis napi olyan 3 órát kellen dolgoznod.
  • nandorb
    meg az mellett kapsz kajat is...meg nem kell allandoan dolgozni...
  • saslaca
    Nekem 3500-4000 Forint között jött ki. Náluk egy napi napszámnak az elég tűrhető.
  • nandorb
    hat asszem 4forintot ér 1dinár mindegy,na 1euró kb.93-94dinárt ér...na átszámolod ft-be és megvan.
  • pickány
    mi is voltunk ma nem volt nagy durranás az agromashexpo jobb volt de megint volt ingyen tej XDXD
    az elsö képen azaz öcsém:D:D:D:D

• Gaben87
    Scamp-i voltál a Vásárhelyi mezőgazda napokon?Nagyon jó volt!
  • saslaca
    Az 1300 dinár az mennyi magyar forintba kb?
  • nandorb
    Nálunk lucernából...Na ma megettetem az éhezőket... 7darab borjúra 3talicska szénát...meg úgy merce nélkul beöntöttem mindenek.Holnap reggel az útolsó nap és vége nem fogom többet pucolni meg etetni az állatokat az iskolában...A tavaszi szünetben lehetett menni napszámba ugyanezt csinálni de úgy, hogy fizetett az iskola...mikor meghallotam, hogy 1300dinárt kaptak,megütött a guta...
  • Scamp
    Magyar neve: Nagyvirágú Lednek, azt hiszem felétek kicsit több van belőle mint felénk.
    Amúgy szénát csinálnak gyepből vagy lucernából.
  • nandorb
    nos a koncentratot megvan hatarozva hogy borjukent masfel vmi. kis bogrenyi megy...de ma is reggel hogy kikelett takaritani oket 2talicska megrakott szenat megzabalatak...utana meg amit ledobaltam nekik alomnak szalmat azt is zabaltak.Majd delutan berakok nekik 4talicskanyit es tan jo lesz...a nagy fias tehennek vagyis akinek van 1-2hetes borjuja annak 1sima talicska szalma megy vmi. illatos viraggal(latin neve:Lathyrus latifolius) van balazva...ja meg hat azert ezeket a borjukat a nagyobbikakat nembirtam mar elokni az ajto elott leszort szalmatol...
  • pista89
    És milyen gép?
  • JCB BMW
    Elsőnek azt kellene tudni, hogy kb hány hónaposak.
    széna=fű, szalma=búzának a szára.
    De ahogy Scamp is monda, hogy kikel tapasztalni, hogy mennyit esznek szénából. A darával, csak óvatosan, nehogy sokat egyen. PL: nálunk 5 darab borjú, kb olyan 8-14 hónaposak kapnak napi kettő veder darát, ami olyan 20 kilónak fele meg. Szénával nem tudom így leírni, mert az változó, hogy ki mennyit bír felvenni szénából.
    Fejős tehénnek értelem szerűen több szénát kell adni, darából olyan kettő tehén szokott 1 veder(7 kiló) darát kapni egy etetésnél.
  • JCB BMW
    öreg emberke volt, alig használta a gépet, csak kaszálásra és rendsodrásra.
    És lehet, hogy szerelőnél áttvágták egy kicsit, vagy alapból azt hitte, hogy olyan olaj is jó bele :(
  • Scamp
    :) nincs mit, persze ez gondolom ilyen nagy általánosság.
  • boyocska
    Köszi szépen
  • Scamp
    "növénytermesztő mérnökök képesek:

* a növényi termék-előállítás, kereskedelem, forgalmazás, menedzsment folyamatainak áttekintésére, értékelésére;

* szántóföldi növényekkel kapcsolatos természettudományos, műszaki, mezőgazdaság technológiai, gazdasági, gazdálkodási ismeretek alkalmazására;

* talaj- és tájvédelmi feladatok ellátására."

(www.uni-pannon.hu)
  • boyocska
    Hadd kérdezzem meg hogy a növénytermesztő mérnök pontosan mit is csinál?
  • Scamp
    Jóh, basszus nállam egy talicska széna az majdhogynem csak fél villa :D Nézd meg azt az állatot és viszonyíts hozzá. Ha összerágja és összetömöríti kicsit a pofájában akkor az nagyon sokat meg tud enni.
  • saslaca
    Vagy! Én tavaly nyáron leszedtem ajtókat ablakokat(persze amit le lehetett) a nagyfülkés 80-asról és úgy mentem kaszálni. Nem kellet nyitni csukni őket.
  • boyocska
    Ez igaz, én sem ütném hanem megcsinálnám
  • saslaca
    Nem a zár a rossz hanem a technika!
  • boyocska
    Én is azt néztem mindig :D volt mikor leért egy kicsit, de a legjobb az volt ahogy az ajtó nyílt:D kalapáccsal ütötte a kilincset hogy kinyíljon :D
  • pickány
    hhhuuuuha annak az mtz nek nem sok kell hogy a homlokrakodoja fent akadjon valamin
  • JD4650
    azt már meglehet sütni nyárson:D
  • boyocska
    Kukorica vetés:

• saslaca
    Próbáljátok meg benzinnel. Annak elvileg le kéne vinni.