Mezőgazdasági fórum

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

SHADOWEYES7
Indonéziába kemény a mezõgazdász élete!!!

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

caseih9400
Jó reggelt mindenkinek !
Shad ez a történet nagyon megfogott 😄DD
Most megyek sírni a sarokba mert meg láttam a kedvenc
trakimat szétszedva😄DD

khm...khm...

SHADOWEYES7
tanuljatok😛

Nem a pénz csinál engem, hanem én csinálom a pénzt. Az életet szeretem, és az fontosabb, mint a tuti üzlet.

SHADOWEYES7
A gabonakombájn szerkezeti felépítése és mûködése
A 190. ábra hagyományos felépítésû gabonakombájnt mutat. A gép az alábbi mûveleteket végzi:

aratás,

a learatott állomány adagolása a cséplõszerkezetbe,

cséplés,

szalmaszállítás és rázás,

szemtisztítás,

a kicsépeletlen termény visszaszállítása a cséplõszerkezethez,

szemgyûjtés a magtartályba.

Az aratás az ún. aratószerkezettel történik, amelynek fõ részei a rendválasztó (1), a motolla (2) a terelõujjakkal (3), az alternáló mozgású kasza (4) és a terelõcsiga (5).

Az aratószerkezet elülsõ élét alkotó kasza mozgó pengesora az álló pengék (kaszaujjak) fölött végez alternáló mozgást. A két pengesor elvágja a szárakat, a motolla pedig a növényt hátrafelé, a terelõcsigához továbbítja. A forgó motolla terelõujjai vezéreltek, vagyis önmagukhoz képest mindenkor párhuzamosan mozdulnak el. Az ujjak kerületi sebessége a terelõ hatás érdekében a haladási sebességnél kismértékben nagyobb. Korszerû kombájnokon a motolla magassági és hosszanti helyzete (6), a terelõujjak szöghelyzete, valamint kerületi sebességük menet közben is változtatható.

A terelõcsiga feladata a teljes aratási szélességben levágott növények középre és hátrafelé továbbítása. Emiatt a hengeres szerkezet két végén jobb-, illetve balmenetes csigalevelet, középen pedig vezéreltujjas továbbítószerkezetet találunk.

Az anyagot a cséplõszerkezet felé ezután kaparóléces felhordó továbbítja (7). Az aratószerkezet szállítási helyzetben hidraulikus munkahengerrel kiemelhetõ (8).

A cséplõszerkezet fõ részei a cséplõdob (9) és a dobkosár (10). Ezek kialakítása látszik a 191. ábrán. A kaparóléces felhordó (1) által szállított anyag a dob és kosár közé kerül, együttes ütõ- és dörzsölõmunkájuknak következménye a cséplés.

A cséplõdob (2) 500–600 mm átmérõjû, forgó, hengeres test, palástján helyezkednek el alkotó irányban a verõlécek (3). A cséplendõ termény alapján választható meg a legkedvezõbb léckialakítás. Kerületi sebessége fokozatmentesen állítható 12–34 m/s között, szárazborsó cséplését 13–15 m/s-nál ajánlják. Általánosan igaz, hogy a sebesség növelésével csökken a kicsépeletlen terményhányad. Határt szab azonban ennek a szemek törése: az ütközési sebességgel arányosan nõ a szemekkel közölt energia, amelynek a törési energiaszint alatt kell maradnia.

A dobkosár a dobot géptípustól függõen 105–140°-os szögben (α😉 fogja körül. Íves keretbe (4) fogott kosárlécekbõl (5) és kosárpálcákból (6) áll. A dob és kosár közötti rés (7) az anyagáram irányában csökkenõ, így egyre fokozottabbak a verõlécek okozta ütések és a dörzsölõ hatás. Lehetõség van a cséplendõ terményhez igazított résméret beállítására is (8).

A kicsépelt szemek kb. 10% a cséplõszerkezetet a szalmával együtt a dob és kosár közötti résen hagyja el, és a fordítódob (190. ábra, 11) hatására a szalmarázóra (12) kerül. A szalmarázó feladata a szalma között rekedt szemek kirostálása. Hajtott, lépcsõs tengelyekre szerelt lemezládák alkotják, amelyeket rostalemez fed (192. ábra). A ládák oldaléleinek aszimmetrikus fogazása a szalma visszacsúszását hivatott megakadályozni. A szalma végigvándorol a ládákon és hátul elhagyja a gépet (13). A rostafelületen áthullott szemek a láda fenekén végigcsúszva a nyitott ládavégen keresztül a lengõ fenéklemezre (14) esnek.

A kicsépelt szemek mintegy 90%-a a kosár nyílásain ugyancsak a lengõ fenéklemezre hullik át. E lemez aszimmetrikus bordázata és lengõ mozgása révén a ráhulló anyagot hátrafelé, a tisztítószerkezetre továbbítja. A szemekkel együtt a kisebb növényi részek és törmelékek (pelyva, törek) szintén áthullhatnak a dobkosáron és szalmarázón.

A tisztítószerkezet a szemek elkülönítésére hivatott. Eszközei a törekrosta (15), pelyvarosta (16) és a szelelõ vagy ventilátor (24). A tisztítandó anyagáram a lengõ fenéklemezrõl kerül a törekrostára. A szem és az apró szennyezõk áthullanak, a kicsépeletlen kalász vagy hüvely fennmarad és a kalászszállító csigához (17) kerül. E csiga a kicsépeletlen terményt a cséplõdob fölé szállítja (18), ezzel újracséplésük biztosított. A törek- és pelyvarostán áthullott szemek a szemszállító csigán (19) keresztül kaparóelemes felhordó (20) és csiga (21) közvetítésével a magtartályba (22) jutnak. A tartály szakaszos ürítése a legmélyebb pontján elhelyezett szállítócsigával (23) történik.

A könnyû szennyezõket a szelelõ hátrafelé kifújja.

A kombájnok aratórésze le- és felszerelhetõ, kukorica, napraforgó és más különleges növények betakarításához speciális adapterrel helyettesíthetõ.

Motorjuk (25) a magtartály mögött helyezkedik el. Mivel a gépnek igen tág sebességtartományban kell üzemelnie, régebben mechanikus hajtás mellett sok sebességfokozatot és variátort alkalmaztak, az újabb gépek hajtása hidrosztatikus. A hidraulikus szivattyút (26) a motor közelében helyezik el.

gabor 892
hihi😄 na majd jövök

DoPpEnTyŰ---többet ésszel, mint ész nélkül...

SHADOWEYES7
kabbe..😄DD

gabor 892
Shad ez csak 5😛

SHADOWEYES7

SHADOWEYES7
gyáááááááááááááááááááá

gabor 892
az lenne a fasza látvány ha egymás után 6an mennének nem ám csak 3an <#vigyor2>

SHADOWEYES7

SHADOWEYES7

SHADOWEYES7
mind1 ratyi egy valami!!

én láttam már JD-ba asszem 6410-esen volt igy, de azt is képen, nem élõbe

AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB

SHADOWEYES7
van potkocsi mi?

SHADOWEYES7
mintha a traktor motorháztetejére ültették volna a fülkét,soha nem láttam még ilyet!!!

tud menni csak kicsit kiszélesíti
ez gyárilag ilyen vagy sufni tunning?

AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB

SHADOWEYES7
nemsoká érezzük a porát!!😊)

az háát

SHADOWEYES7
bázzmeg,de randa fos!!hogy megy ez a mûvelõ nyomba??ekkora baszott kerékkel!!!pfffff

SHADOWEYES7
ez valami korcs!!!

ez engem nagyon emlékeztet egy Deutz Fahrra...

SHADOWEYES7
ahogy mondod!!!

utálja a mezõgazdaságot!!

1x volt a földön azóta otthon döglik és tolja a psp-t 😄

én csak pénzért dógzok a nyáron, fater azt mondta akkor kapok pénzt ha kifizetem a gázolajat, na most akkor inkább ingyen😄

SHADOWEYES7
az én fiam 12 évesen önállóan ûritett a wts-el a földön,persze ott ültem mellette,meg ment is nem 1 kört!!
1 délutánt kinn aratott,így dolgozott meg a PSP-ért!!😊)

gabor 892
mesteruur csak irigykedik😛xD nekünk is csak azért van 25milios kombájnunk(csak akkor volt az mikor uj volt😄) hogy mehessek vele xDDDDDDD

Apádnak lenne 10 kombija meg 3 traktora (a földön) akkor biztos mehetnél vele vagy nem??? elég gáz lenne ha nem engedné meg 😄 xD

Case milyen kombájnok is voltak a vidiben?😄

SHADOWEYES7
jóreggelt,gazdászok!!!

gabor 892
az utolso hozzászolás ütött xD

mesteruur
a mester én vok!!!!

Mezőgép - BN

mesteruur
+ ami igencsak szemetszúrt....hogy nem kellett csak az ékszíjat kicserélni.....ez hogy lehet???? az a vastag szíj hogy mehet el egy 4éves kombájon????????

Mezőgép - BN

mesteruur
lol...itt elnéztél valamit...ezt Case-nek írtam

Mezőgép - BN

mesteruur
Kössz Shad...lelõtted a poént...én tom ezt, mert pont most tudtam meg, hogy benn voltam, (azokat nem is nagyon kell cserélni +OROSZ license a facsapágy ott).....csak azért írtam, mert kíváncsi voltam hogy Case mennyire vágja a dolgokat.....
Az az igazság, hogy nem nagyon tudom elhinni, hogy egy 15 - 16 éves gyereknek odaadnak egy 50 millás gépet, holott õ csak "beudrós".......de lehet hogy bennem van a hiba

Mezőgép - BN

SHADOWEYES7
nem akartam okoskodni!!!😊) péééént rulz..

mesteruur
vazz...ÚrIsten...kivágod és kész...ennyi, nem kell szarakodni vele

Mezőgép - BN

SHADOWEYES7
meg mozgatod,oldalra billegtetve,meg függõlegesen is,és ha nem kotyog akkor jó!!
bár hozzáteszem ,nem a hátsók ,szopatnak meg a bolondtengelyen lévõ facsapágyaknál,hanem ami a dobnál van benn legbelül,mindig az megy ki hamarabb,és öreg hiba,hogy nem nézik azt elõl,le kell venni a kémlelõ ablakot,és valaki hátul mozgatja,külön a ládákat, a másik meg figyeli a tengelyen,hogy kotyog-e!!!

mesteruur
...az mf az sokkal faszább lett volna...mert az szép piros xD
de ez sem rossz

Mezőgép - BN

mesteruur
A szalmarázók csapágyait (mik ott hátul vannak azon a görbetengelyen) milyen gyakran kell cserélnetek??? évente?? félévente?? vagy hogy???

Mezőgép - BN

mesteruur
Én igen 😛
Ilyen MTZ szántja a kertünket, mert a tüzessel nem tok bejönni a fák miatt

Mezőgép - BN

gabor 892
gut gut dave_D

Dave531
Ahogy Gabika mondja. XD És nesze megint kattintottam. Én nem szoktam visszaírni 50 hsz-okat. Annak írok aki most ír és arról amirõl most megy a szöveg elõbb arról a szaros versatiléról.

Fendt, Case Ih, Claas, McCormick, Mtz 4ever!!!

gabor 892
mivel több paraszt topic nincs😄

SHADOWEYES7
nem kelek!!!!!!

na ezt hogy bogoznád ki,kinek ment????-------- #2218---erre ment mert ide is vissza irhatok,de ha nem katt,akkor ki fasz tudja mit is jelent!!
de ok haggyuk...........

csak ebbe a topikba irtok amugy??????

gabor 892
faszság...jo paraszt a betük között is a helyén van nem csak a földön😄

Dave531
Rátudtam jah. Az elõbbis egybõl a hsz. után írtam aztán mire elküldtem volt 3. Ez van. És igen megint rákattintok, de nem csinálok belõle rendszert. XD

SHADOWEYES7
mert közbe nekem a kedvencekbe 39 topik van,és mindenfelé olvasok,nem lenne annyi idõm,h mind végig görgessem!!!😊

na ugye most rá tudtál kattintani!!!

gabor 892
nemtom mit kell ebbõl ügyet csinálni, mintha pontokat kapnál érte ha megnyomod azt a szart...

Dave531
Bazz mért nem tod kiszülni???? Logikus ember!!!!

SHADOWEYES7
nem igaz,hogy nem lehet arra a rohatt --válasz erre--betûre kattintani,,itt lesek ki a fasznak irtok???

:////