<b><font color=green>Mezõgazdasági fórum</font></b>

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Sziasztok!
Érdekelnek itt valakit eladó gépek?
- IH 3as eke
- Claas Colombus kombájn
- 2.6 m függesztett tárcsa

Érdeklõdni itt vagy privátban.

mesteruur
Bocsi hogy most válaszolok, de naprát nyomtam eddig, de még a fele sem ment le.
még 1 évem van +egy fél

Mezõgép - BN

Itt most a jövõben bízunk :) Ha az isten is mellém áll akkor folytatom, vagy valakivel összefogva vagy egyedül.

Optimista hiszi, hogy a lehetõ legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.

Jóéjt!:)

A föld értéktartó, nem fog veszíteni az értékébõl. Én scamp-al értek egyet. Nekem még van pár év egyetembõl. Addig a földek bérbe vannak, én meg dolgozok mg cégnél, tapasztalat és minél több pénz legyen. Egyetem után meg kicsiben másodállásként. Azután ki tudja hogy alakul.

tellerlacika
Na én elköszönök tõletek mert holnap meló.további jóéjszakát mindenkinek jó munkát holnapra és vigyázzon mindenki magára.

H-Dunaföldvár

tellerlacika
Itt az a baj, hogy ez a kis 20ha nem termel annyit, hogy egy 3 tagú családot eltartson és fõállásban tudnám csinálni. igaz a pénzemmel igencsak spóroltam mert semmibõl sem a legdrágábbat vettem meg inkább kipofozom itthon. Legalább a télen sem fogok unatkozni. Úgyvoltam vele hogy ha lehet jót is vegyek(viszonylag) de ne legyen drága sem. Mondjuk a legtöbb gépet helyileg vettem meg és tudom hogy milyenek mert ismerõsöktõl vettem. Lesz munka a télen is dögivel de meg akarom mutani apámnak, hogy együl is fentudom tartani a saját gazdaságom mert aztmondta, hogy belefogok bukni. Majd meglátjuk 1-2 év múlva, hogy õ mire jutott, meg én. Kíváncsi leszek rá...

H-Dunaföldvár

Részvétem.

Én most küzdök faterral, próbál lebeszélni róla, hogy folytassam a mezõgazdaságot, de nem vagyok hajlandó engedni. Jelenleg még ugye itt a fõsuli. Ha végzek, akkor majd kiderül hogyan tovább. Bérbe vettük a jelenlei területeket még 5 évre, utána rajtam áll, hogy mi lesz velük. Nincs kedvem mással foglalkozni. Minden azon múlik mit alakul a helyzet a következõ években.

Optimista hiszi, hogy a lehetõ legjobb világon élünk, a pesszimista pedig bízik benne, hogy ez nem így van.

tellerlacika
Hát õk inkább a pénz látták mint a jótékonyságot. Apám már 10 éve elköltözött muteromtól meg el is váltak azóta 8.-os ballagásomra vett egy TV-t nekem azt ennyi. Gondolom innen már sejted milyen ember.

H-Dunaföldvár

Nem tudom, fater részét én lehet megpróbáltam volna elkérni. De sajnálom nagyfaterod.:(

tellerlacika
Azokat faterom meg nagybátyám kapták meg. de õk már majdnem mindent eladtak.

H-Dunaföldvár

kispalko
Mi lett a gépekkel???

tellerlacika
közel 100 mert ha jól emlékszem vissza nagyfater aszonta 140 körül mozgunk a bérletes földekkel együtt ez volt tavaly. Hát sajnos ja. Mondjuk jobban sajnálom az öreget mert a semmibõl rakta össze ezt amin volt meg egész életébe melózott.tavaly tavasszal még együtt szórtuk a vegyszert azt rá egy hónapra meg rosszul lett azt kiderült hogy rákos. meg hát apám helyett apám volt. Amit most tudok a mezõgazdaságról azt mindent tõle tudok. De hát nem tudok mitcsinálni ez van. Kûzdök mert ez az idei év idáig elég furcsán alakult számomra.

H-Dunaföldvár

100 hektáros gazdaság, már egész jó.:) Kár hogy feloszlott.

tellerlacika
80-as mtz,nemtommilyen 3 fejes piros eke, nemtommilyen 2 tárcsás függesztett mûtrágyaszóró, román tárcsa, román kombinátor, spc-6 vetõgép, pz 2dobos kasza 7kerekes pz rendsodró, mccormic kisbálázó

H-Dunaföldvár

kispalko
milyen gépeket vettél?

tellerlacika
Hát szia. Olvastam a fórumot folyamatosan de nem írtam idáig mert nem volt igazán mit. Sulit elvégeztem azt kicsit eltávolodtam a mezõgazdaságtól.Átnyergeltem a 40t-ás aszfaltbetyárok közé<#vigyor>. Nagyfaterom meghalt az õsszel azt feloszlott a családi gazdaság a kis kb. 100ha földünket felosztották 3felé fateral meg nagybátyámmal közösen. 30ha-t kaptam abból eladtam tizet 10 milkóért a pénzbõl meg felépítettem a kis gépparkomat hozzá azt munkahely mellet csinálgatom ahogy tudom. ha meg épp nem érek rá a családban vannak segítõkész emberkék akik társadalmiznak nekem.:D Hát nagy vonalakban ennyi.

H-Dunaföldvár

Megnéztük a királyszeget, teljesen jó, minden kicserélve és még mindig benne van a bugi az elsõkerékben. Összetartás is van.

Most fater kapott egy tippet, hogy az nem jó ha összetartanak a kerekek, pont nullán kell lenniük és a difizár tömbje alól ki kell annyi hézagolót venni, hogy a fogaslécet neki szorítsa a fogasívnek. Faterék telepén az összes elsõkerekes így van beállítva állítólag és semmi bajuk...Holnap ezt is kipróbáljuk.

Ma vettünk irányítókart, mert ugye az elõzõben a borda ki volt nyalva...
Az új, hamisítatlan orosz, ez látszik is :D

Lényeg hogy holnap eldõl a dolog :) ha még mindig szitál akkor a királyszegre és ránézünk :)

"király" vagy középsõ,vagy elsõhíd tengely(ki hogy nevezi) és a kerékösszetartás hiánya miatt "szitál" a legtöbb MTZ,a 80-as nagy elsõ kerekes széria óta.Konstrukciós hiba,mert a szerkezet nem változott,csupán a kerék méretét növelték 6.50-es mérettõl egyre nagyobbra."

Pontosan ezt írtam...<#nezze>

[IRAM] leader

Azt mondtad, hogy az összetartás hiánya miatt :) Összetartás pedig van :)

Nem is az összetartást írtam legfontosabb hibának TE!!A király,vagy himba,vagy elsõhíd tengelye szokott kottyanni.

[IRAM] leader

Szerbusz Lacika :D Rég láttalak erre :D

Nah akkor elmesélem, hogy mi volt a gondja: Komplett kormánymû.
A szervo tengely, ami függõlegesen van a toronyban annak a lenti végén a bordázat szét volt nyalva. A csiga és a fogasív szintén. A perselyek amik a szervó tengelyt tartják ugyancsak elkoptak. A dugattyút nem volt kár szét szedni mert az is gumigyûrû-bajos volt. A csigás tengely háza és a csapágyai megintcsak tropák voltak. Az irányítókar is de ez jobba már csak akkor látszott mikor a felújított tornyot visszaraktuk. Szóval többnyire a szivattyút és az öntvényt kivéve minden sz@r volt :D Holnap még irányítókar csere és talán pöpec az egész. Apropó az összetartás az jó :)

tellerlacika
Az enyém kenyérszervós volt. Azt szétszedtük mi is az egészet mire rájöttünk hogy a szivattyú nyomóágánál az egyik átereszcsavar televolt fekával. Kipucoltuk és láss csodát: jó lett! Azóta kisújjal megy a tekerése. :D

H-Dunaföldvár

Az irányító kar szokott a bordán még kotyogni,de azt viszonylag hamar észrevenni...ha jól mûködteti a szervó az egészet,akkor a dugónak semmi baja,azt kár megbolygatni,mert már be van kopva ahhoz a gyûrûhöz.
Sajnos,hogy ennyire komplikált az egész berendezés,mert nagyon sok a hibalehetõség.

[IRAM] leader

Azt a szériát mikortól számolják? Csak mert ez egy 96-os gép és eddig semmi baja nem volt. A mostani oszloppal csak rosszabb lett a helyzet, sokkal jobban szitál. A kerekek, ahogy elnéztem összetartanak, de köszi a tippet, meg fogjuk azt is nézni :)

B+...azt sokan nem tudják miért teszi...már mint a szitálást <#eplus2>
De ne mond,hogy ganéj a nép ,neked elárulom..."csak itt,csak most,csak önnek"
a "király" vagy középsõ,vagy elsõhíd tengely(ki hogy nevezi) és a kerékösszetartás hiánya miatt "szitál" a legtöbb MTZ,a 80-as nagy elsõ kerekes széria óta.Konstrukciós hiba,mert a szerkezet nem változott,csupán a kerék méretét növelték 6.50-es mérettõl egyre nagyobbra.

[IRAM] leader

A mai legó :D A legjobb a dologban hogy még mindig rossz, szitál. Utolsó lehetõség, hogy a dugattyú gumigyûrûje elkopott mind két kormányoszlopban. Holnap azt fogjuk megnézni.

Nekem is hasonló terveim vannak.:) Most még inkább tanulás meg alaptõke szerzés van folyamatban. Neked még mennyi van az egyetembõl?

mesteruur
Most is maszekolgatok :D:D

Mezõgép - BN

Az még nem kell hogy automatikusan a munkahely otthagyásával járjon. Sõt, még lehet hogy tudnál magadnak maszekolni a géppel amivel dolgozol, ha beleegyezik a fõnököd. Meghát ha van munkahelyed, akkor nem te fizeted a TB-det meg a járulékokat.

Ötletes a parasztgazda....:D

mesteruur
körülbelül 400 ha-on gazdálkodik.
igen úgy néz ki hogy itt biztos a helyem, de sztem nem sokáig leszek itt, mert el szeretném én is kezdeni a gazdálkodást, itthon.
De majd meglátjuk hogy abból mi lesz.

Mezõgép - BN

pickány
az zsákolos cucc az oldalán????? amugy jo :D:D:D:DD:

Figyelj és tanulj mert az ember a saját tapasztalataibol tanul a legjobban!!!

Szép jó napot mindenkinek.Már jó régen írtam a fórumba.Mostanába csak olvasni szoktam.Holnap már suli:SMa meg már kell visszamenni a kóterba:(Na de már csak 1 év és vége:)Hoztam egy érdekességet.

kispalko
Hány hektéron gazdálkodik a fõnököd?

kispalko
Ha végzel akkor neked itt biztos helyed van ahol most dolgozol?

Nem kis területen dolgoztok akkor ti se.

mesteruur
tavaly nagyon elkéstünk a vetésekkel, így idén úgy gondoltuk hogy gyorsan megcsináljuk.
Kint van 100 ha napra, azt a héten levágom (ha lehet vágni)
Utánna suli, meg majd kukszi aratás, vetés majd szántás. Amíg ezek nincsenek meg nem túl sokat látnak a suliban :D

Mezõgép - BN

kispalko
Elég gyorsak voltatok grat . Itt a környéken még senki se vetett még repcét

kispalko
De addig is még van egy heted és vághatod a naprát?

mesteruur
Mikor írtam az üzenetet akkor értem haza, tegnap végeztem a vetéssel.
7.én nekem is kezdõdik a suli :(

Mezõgép - BN

Mostanra vetette el.

kispalko
Jó neked te ezt csinálhatod én meg kedden rohadok majd a suliba.

kispalko
Ezt hogy érted?-> Na, mostanra nyomtam el a repcét :)

mesteruur
Na, mostanra nyomtam el a repcét :)
Pont sikerült esõ elõtt elvetni, egy hajszálon múlt.
Hétfõn átszereljük a kombájnt és start a naprába amint lehet :)

Mezõgép - BN

mikke02
deszép landini:)

[Favorites]:Ikarus 260, MTZ,JD,Valtra,NH, Volvo 460SE[car] [My PC Spec]:Intel Pentium 4 2,8 GHZ, 1 GB Kingmax RAM, ATi HD3650 VGA.

nem volt reglonozva, a lapjában még zöld, rég volt már esõ, állandó 30 fok +sárga földön felsült

AMD QuadCore Phenom Black Edition 9850, SAPPHIRE HD4830 512MB DDR3, MSI KA780G, Kingston 4GB 800MHz DDR2, Western Digital 500GB

kispalko
nekünk nincs napránk. Tõlünk 250 méterre van, tiszta fekete és szerdán jártam arra és nagyon szép és elég nagy fejek vannak rajta