24942
  • gibic

Ilyen defekt nekünk is volt a nyáron.:D Jók azok a kis emelők.:)
  • JD4650
    ja most már látom a sárga foltokat az előhántókon :D
  • mesteruur
    Ez igazából egy landsberg eke. Nagyon szépen dolgozik, és nagyon frankón, könnyen lehet húzni

Nem bírtam megemelni a váz alatt, mert nem tudtam betenni a villát jó helyre, majdnem oldalra rántotta a traktort. Veszélyes ezzel a kistraktorral pakolni, óvatosan kell nagyon. MTZ-vel nem volt gond, 10q-s bigeket lendületből lehetett mozgatni, meg sem emelte a farát, pedig azon súly sem volt.
  • JD4650
    Vogel & Noot eke?

mi a váznál szoktuk emelgetni az ekét :D
  • mesteruur
    Otthon hogyan vettétek le?
    Ugyan így, rakodóval?
  • mesteruur
    Hiányzik nagyon a meló... már meg akarok zavarodni, napjában nézegetem a képeket, fölteszek egy párat, kis nosztalgia :-) vagy kedvcsinálás a tavaszhoz

Úgy hiányzik a csinos :-(

Józsibácsi megérkezett a malomba:

Tárcsázás, gólyák

Ja, meg a jobbak így szállítják az ekét :DDD (kicsit szétszakadt)

• JD4650
    mennyi huf volt?
  • pickány
    hoztuk :D
  • JD4650
    vitték vagy hozták?:D
  • pickány
  • pickány
  • pickány
    ennyire azért nem kell túlzásba vinni a beszélgetést :D

ime egy kis életkép
    próba képet felrakni:
  • saslaca
    Ha lesz egy kis szerencsém akkor megyek!
  • pickány
    ki nem lehet hagyni :D:D:D de hétközbe meló max péntek délután de inkább szombat :D
  • Scamp
    28 vagy 29én ott leszek :)
  • saslaca
    Helló!

2010 01.27.-30. Agro Mashexpo

Részletek!
  • gibic
    UMM - 2010.01.10
    Akár a mg-ra is igaz.:)
  • Scamp
    Háhá :D Vezérünk a bátorság, Kísérőnk a szerencse :D xD
  • gibic
    UMM - 2010.01.03
  • saslaca
    Sziasztok! régen nem jártam már erre felé. De most kívánok minden mezőgazdásznak Termésben,csapadékban gazdag BOLDOG Új Évet!

UI.: Remélem ezt az üzit senki sem tudja elolvasni mert tegnap annyira berúgott!:D
  • pickány
    Békés Boldog új évet kívánok mindenkinek :D és fel a fejjel :D:D
  • El Ray
    BUÉK!
  • gibic

Mindenkinek ilyen jót!:)
  • kispalko
    Boldog Új Évet Kivánok Minden Fórumozónak!
  • SHADOWEYES7
    BUÉK MINDENKINEK :)

• pista89
    Viszont kívánom minden fórumozónak!!
  • Scamp
    Én már nem leszek ebben az évben, majd csak jövőre, úgyhogy:

BÉKESSÉGBEN, EGÉSZSÉGBEN, SZERETETBEN GAZDAK, BOLDOG ÚJ ÉVET MINDENKINEK!!!! :)
  • El Ray
    Ládába szedjük válogatva, majd ömlesztve tároljuk. Később folyamatosan zsákolunk. De még így is bekerül a szar a zsákba, annak ellenére hogy 1000x megmondjuk, hogy NE!
    Nem mindegy hogy annak a 4 embernek 5 napon keresztül fizetek azért a szar munkáért 100000Ft-ot vagy pedig 2 7en keresztül eltartom azt a 8-10 léhűtőt...
    Sajnos nagyapámat már rendszeresen átverik, nem tud már fegyelmet tartani, ezáltal a munka minősége is romlik. Én meg mivel dolgozom és mellette egyetemista is vagyok nem tudok állandóan lent lenni.
    Egyre nehezebb jó munkaerőt találni a mai világban, ha meg van akkor azoknak meg nem tudok állandóan évi 300 napban munkát biztosítani...
    A mi környékünkről szinte teljesen eltűnt a jó munkaerő, aki dolgozni akar az Romániában is talál munkát és csak a léhűtők járnak vissza dolgozni...
  • Scamp
    Nem ide kapcsolódik, de mellék infó:
    Magyar tarka szarvasmarha 480-500 Ft/Kg
    Holstein 380-390 Ft/Kg

Mostanában erre felé nem volt ilyen magas. Éljen a gyenge forint és az erős Euró egyenlőre.
  • eugabesz
    No-no..tessék csak mégegyszer átszámolni!!
    Ugyanis a burgonykombájn nem fogja neked szépen kiválogatni és bezsákolni,ha meg ömlesztve adod el,máris kevesebbet kapsz érte,mert a piac sem hülye,ugyanis akkor azt neki kell elvégeztetnie drága pénzért.
    Neked meg már eleve adott,hiszen nem sok többletráfordítás válogatva szedni és bezsákolni a földön.Na és mi van ha tovább tart??
    Az én volt cégemnél korszerűnek mondható gépek voltak,mégis csapatokba szerveződött emberek szedték a krumplit.
    Még Hollandiából is hoztak bértermelésre hozzánk burgonyát,annyira híres volt a szervezés és termelés.
  • El Ray
    2 lehetőséget látok: fejlesztünk vagy lemaradunk és ezzel párhuzamosan be is lehet fejezni. Minimális emberi munkaerő mellett maximálisan gépesíteni kell egy gazdaságot annak érdekében, hogy gazdaságosabban termeljünk. Ha nem is az erő és munkagépek lecserélésével kezdem, de az öntözést és a betakarítást mindenképp fejleszteni kell. Ha nem állandóan azzal kell foglalkoznom, hogy melyik pillanatban fog leégni a szivattyúm vagy megint szétszakadni a KPE cső a dobon már megérte.

Egyenletesebb csapadék pótlással és magasabb terméseredményekkel meg még nyereségesebb is lesz a termelés. Kiszámoltam hogy 5ha burgonya szedése jelen pillanatban 600000ft/szezon és 2 7ig tart míg egy használt jó állapotú burgonyakombájn 1,2-2,5 millió Ft és 5 nap alatt végzem vele. Időt és energiát spórolok vele.
  • El Ray
    20ha de 300 a végcél... :) a jövő zenéje még igazából hogy mire pályázunk. Minden amit lehet ki kell használni. Mivel a pályázati pénzeket nagyrészt új gépek vásárlására adják, így nehéz helyzetben vagyunk. Most főleg használt gépekben gondolkozom, és csakis olyan új célgép vásárlása jöhet szóba, amiből nincs használt gép kínálat.
  • gibic
    Ha megy a 80as akkor is egy új 80-100Le, v egy pár éves jó állapotú használt traktor elég a zöldségnek. Bár egy kiszolgálógép sosem árt. A fiatal gazda támogatás, meg elég lutri. Minden évben több ezren adnak be rá pályázatot, de csak töredék kapja meg. Szerintem elsődlegesen a felsőfokú végzettségre mennek, meg ha kisebbségi akkor van nyert ügyed. (egyéni vélemény). Mekkora terület? Meg ha zöldségesre mész akkor inkább esélyesebb egy öntözéses pályázat, azon nagyobb eséllyel indulnál.
  • El Ray
    Alapvető problémák:
    1. Semmi sincs megfelelően gépesítve
    2. elavult gépparkkal dolgozunk
    3. nagyapám 75 éves megy a fafeje után és nem képes félrerakni évente valamit fejlesztésre
    4. azt termel amiről úgy gondolja előző évben jól ment, majd következő évben ráfarag

Sebaj, ezért vagyok itt hogy szemmel tartsak mindent, vetésszerkezetet váltsak, kiirtsam azokat a betokosodott baromságokat és végre valamit nyereségesen termeljünk, főleg olyan növényeket, amiket a piac is igényel :)
  • pickány
    ha zöldség termesztés az irányadó akkor valószínű zöldséges gépeket kellene első sorban én nem vagyok benne jártas de biztos az lenne az első ha a 80 ast kidobod nem tom van e helyette másik ha nincs akkor persze egy kis pöpecc traki se árt de nem kell nagy szerintem

azt hogy mit vegyél azt szerintem te tudod a legjobban ha burgonya van legtöbb és az nincs rendesen gépesitve akkor az ha valami más én nem tom akkor abba ki kell vacilálni hogy mit érdemes először venni ami majd hozza a pénzt és tudod folytatni a vásárlást

SZERINTEM:D:D:D:D:D
  • mesteruur
    Persze, örömmel írok róla pár sort.
    Nagyon szerencsés helyzetben vagy, hogy gépészeti technikumban jársz. Ha érdekel a dolog akkor mindenképpen próbáld meg, mert így az első két félév szinte sétagalopp lesz. Van az első félév elején egy 2 hetes intenzív matek-fizika felkészítő kurzus, amiben átismételik a gimnáziumban tanultakat, a végén zárthelyivel, amit maximum 2 próbálkozásból teljesíteni kell. Maga az első féléves tárgyak nem nehezek. Statika, matek, növénytermesztés alapok, élelmiszeri ismeret alapok, van egy kis közgáz, ábrázoló geometria, általános géptan... stb
    A 4. félévtől jönnek sorba szakos tárgyak, akkor szereti meg igazán az ember ezt a szakot.
    Az oktatás színvonaláról annyit, hogy nálunk elég frankó gyakorlatias a képzés. Van tanműhely, hegesztéssel, cnc-vel.... stb van egy kis traktorozás is, illetve sokmindent meg lehet nézni amiről tanulunk. ez egy nagy pluszpont sztem.
    És a kolesz... sajnos én nem vagyok kollégista. Sokkal jobb annak lenni. Még én itthon szívok egyedül a házikkal, ott összeülnek 4-5en és pikk-pakk megcsinálják.
    Röviden ennyi, ha érdekel valami konkrétan szivesen válaszolok rá.
  • csonkesz
    A technikusvizsga után én is gondolkozok, hogy fősulira kellene menni. Még nem néztem utána, hogy pontosan milyen szakok vannak, de engem főként a mezőgazdaság gépészet része érdekel, és mielőtt mg suliba mentem volna általános gépész iskolába jártam, és gépészetből is érettségiztem.
    Ha esetleg írnál pár sort a mezőgazdasági gépészmérnök szakról, azt nagyon megköszönném, bár még csak jövőre végzek a technikusival, de érdekelne ez a szak.
  • gibic
    UMM - 2009.12.27
  • Micsu
    link

ez a legújabb módosítás, jövőre talán ősszel lehet beadni de az sem biztos

az alaprendeletet mindenképpen érdemes elolvasni

link

közlemény pdf
  • El Ray
    Üdv mindenki!
    Tavasszal megpróbálkozunk a Fiatal Gazdák Induló Támogatásával és a gazdaság átvételi pályázattal. Megpróbáltató idők elé nézünk. Tud valaki nekem ebben segíteni? linket adni a pályázati anyagokkal kapcsolatban+ szerintetek milyen gépekbe fektessünk be? Ami röpül valószínűleg az a 80as, az RM tárcsa, 3 fejes lajta eke. Amin még gondolkozom az a 3,3as kombinátor és a műtrágyaszóró és a permetező...
    Véleményt kérek ezzel kapcsolatban is. :)
    Zöldségtermesztés az irányadó még mindig :D