24942
-
gibic #17251 És hány éves is vagy? Egyetem legalább 5év még. 21 alatt nem kapsz semmi hitelt, és 21 felett is csak akkor ha van megfelelő fedezet. De hajrá, én is csak sok sikert kívánok. Én nem tervezek hosszúra, egyetemet megcsinálom, van kb 10ha-om beültetem körtével, lesz egy szeszfőzde és kész:D -
#17250 neked hatalmas mákod van hallod
én mikor kezdtem 1999-ben akkor az össz tőkémből vettem meg az első traktoromat az 50-est 80-as motorral, ésonnan kezdve csak a hasznot forgattam vissza a vállalkozásba
saját földem 1 négyzetméter sincs viszont a gépekben van kb:60 milla
ez éves szinten nekünk kb:8-10 mill tiszta bevételet termel(ne) ha nem vennék mindíg valamit[ingatlan,egyéb gép,megélhetés,stb..] -
El Ray #17249 a pénz nem gond, abból dunát lehet rekeszteni, csak megfelelő kezességet kell biztosítanod meg persze komoly megtérülési tervet a banknak, ami alapján 1 kedvező hitelkonstrukcióval már 1 hajszálnyira vagyok a célomtól. Apám befektető, ha komoly költségszámításokkal és megtérülési mutatókkal lerakok elé 1 kötegnyi papírt, hogy rágja át és döntse el, hogy megadja a kezdőlökést a pályámhoz. ha tényleg meg tudom valósítani amit elterveztem, akkor készséggel segít és latba veti az össze üzleti kapcsolatát... -
#17248 volt ma munka?,nalam megvolt lekaszaltam a fuvet osszeszedtem a paradicsmot+meglocsoltam,megettetem es most nyugottan fogok almodni aztan reggel keles:D -
#17247 szép cél :)
sok kitartás mellé :) -
#17246 megyek hozzatok venni foldet:D igaz draga lesz mert nalunk olcsoban kap az ember jo minosegeset -
El Ray #17245 meg persze a piac igényeihez igazódva, amit a legjobban megfizetnek pl:amaránt,gyógy- és fűszernövények,integrált gyümölcs/zöldségtermesztés. És kiegészítő tevékenységként integrátori szerepet vállalok el az alább felsorolt termékekre + bivaly tej/hús népszerűsítésére és őshonos állatfajták tartását is célként tűztem ki magam elé -
#17244 neked minimum 300-500 milióra lesz szükséged ehhez,ebben a gépek a föld az állomány stb-re gondoltam és akkor még lightosan is számoltam -
El Ray #17243 én ilyen téren hál istennek, ha minden szülői segítséget igénybe veszek, és hajlandóak is megtámogatni, akkor én még a földmoratórium előtt ki tudom vásárolni a kellő mennyiségű földet ami a saját gazdasági szükségleteimet fedezi(300HA)Ami elegendő lesz az önellátó gazdálkodáshoz.Őshonos állatfajták,zöldség-gyümölcsfeldogozó, elegendő takarmánytermő terület. Talán még több is a kelleténél, de nálam elképzelhetetlen lesz, hogy nálam hogy 150HA-nál nagyobb területen termeljek tömegtakarmányokat,gabonát nyomott áron.Ami lesz az csakis a saját állomány etetésére fog szolgálni. -
JD4650 #17242 ha megszünnek a támogatások és külföldiek is vehetnek földet, akkor jól rábaszunk mi fiatalok akik saját vállalkozást akarunk. -
El Ray #17241 most beszéltem anyámmal, ha minden jól megy simán összejöhet a 100ha-os birtokom amit elterveztem kezdésként az egyetem végére. utánna meg már csak 1 köpésre vagyok az eltervezett 300tól... :)
-
El Ray #17240 vannak holtidőszakok a mezőgazdaságban amikor visszaeika bevétel, de ha kitartó az ember akkor ezek mérséklődnek a későbbiek folyamán. Azöldségtermesztés szárnyal, és itt főleg a gyökérzöldségek,káposztafélék,saláta és tökfélék termesztéséről beszélek főleg. múlt évben 1 láda káposzta 4000-6000ft(30kg),sárgarépa 4-5000 szintúgy,cékla 5000, zöldség 7-10000ft volt. Nem véletlenül kezdtek el az Alsónémediek hirtelenjében mind új gépek vásárlásába kezdeni, az elmúlt 9 hónapban némedin kb 10 új traktort számoltam össze. és aki min 50ha-ron foglalkozott kertészettel, annak volt is mit befektetnie. kb 5millióft/ha bevételeket értek el, már aki elérte. :) -
#17239 ma is voltam...
-
#17238 ez így van nekem is mondogatják az idősebb rokonok(kivéve sógorom) hogy tanuljak másnak ne Növénytermesztő gépésznek mert már nem lesz mezőgazdaság nincs rá pénz.......de én ennek az elennkezőjét vallom mert ha nem lenne pénz akkor nem vettek volna sógoromék tavaly ~5millából 1 920.3 és máshol is a környéken azt tapasztalom hogy egyre jobban megy a dolog. -
El Ray #17237 még hogy nincs pénz a mezőgazdaságban,nincs a fenéket!!! csak jól kell csinálni... -
#17236 Hát csak azért is mert van benne egy 360-as! =) -
#17235 mezogazdasagi suli:D -
#17234 -
#17233 a suliban lett lekapva remelem nem baj:D
-
JD4650 #17232 Én emg láűttam a W660i-t a nyócsoros geringhoffal, nem tudtunk ma ganyét szórni, mert esett a geci eső. Remélam a héten már nem esik több, aztán hétvégén lehet szántani -
#17231 azér köpi az NH a füstöt:D -
#17230 hy all.
szerencsémre sógorom hozott haza és megérdeklőttem hogy szombaton kezdik a napraaratást szal ha minden jó szombaton akció:D -
#17229 WTS-t max csak szombaton megyek fényképezni mer most pihenőn van nyílván mert a kombájnos szabaccságon van.
De remélem hogy Bihariék már vágják a naprát ...vagy az se lenne rossz ha már a nagy Challenger tárcsázná a 12méteres Carrierrel :) na majd jelentkezek vagy szombaton de vasárnap mindenképp. -
Gaben87 #17228 én meg naprát vágni!:) -
#17227 nem esik az eső délután lehet megyek fényképezni. -
#17226 ott hát, tudom mert kormányoztam és ittam a sört közben :) -
JD4650 #17225 Amúgymeg a NH-ban is ott marad a Lindekar ahova teszed, lehetetlen hogy vissza menjen üresbe, most mér baszna ki a kombájhnossal a gyár, hogy nem veheti le a kezét a karról?:S -
JD4650 #17224 traktornál meg ugyen ez, csak ott az a lényeg hogy mivel nagy a felület, ezen jobben eloszlik a súly, nem nyomja annyira a talajt mint a sima gumikerék -
#17223 aham értem bár hallotam valahol félfülel hogy a műveéásnél számít vagy nemtodom lehet hogy nem ehez tartozott -
JD4650 #17222 nagyobb a felület ami éri a talajt, nehezebben süllyed el -
#17221 szép páros:)
az a gumihevederes megoldás miért jó a kombájnokon is?:$ -
gibic #17220 Gazdakör - 2008.09.23 -
JD4650 #17219 Ponchoval lett vetve, "csak" másodéves kukorica. A vihar is nagyban közrejátszott hogy ennyire megdölt, a már elgyengült szárakat nem volt nehéz elfektetnie -
#17218 -
#17217 Állati kártevők elleni védekezés
A monokultúrában termesztett kukorica esetében gyakran előfordul a kukoricabarkó és a fekete barkó imágóinak károsítása. Magyarországon mindkét faj a kukorica egyik legjelentősebb fiatalkori kártevője. A károsítás leginkább a kukorica kelésével egy időben okoz jelentős problémát, olykor a növény pusztulását. Az imágók kezdetben U-alakú karéjos rágással csökkentik a növény asszimilációs felületét. Később a rágások szabálytalanokká válnak, különböző mélységűek és alakúak lesznek a karéjok. A preventív védekezés alapja a helyes vetésváltás. A kukorica egyenletes kelésének biztosítása a kártétel mérséklésének további fontos feltétele, hiszen a megfelelő talajelőkészítéssel, tápanyagellátással elősegítjük a kukorica intenzív fejlődését, így az „kinő a kártevő foga alól”. Frontális támadás esetén körülárkolással, csíkporozással előzhetjük meg a betelepülést. A bog arak ellen állománypermetezésre benszultap, foszfamidon, metilparation, kartap és metidation hatóanyag-tartalmú készítmények jó eredménnyel használhatók.
A kelést követő hűvös, csapadékos időjárás esetén a fritlégy károsításával is kell számolni. A közvetlen kártétel mellett a fritlégy fontos szerepet tölthet be másodlagos károsítók, így pl. a szárlégy és a golyvásüszög terjesztésében.
Előbbinek a lárvái, utóbbinak a spórái a lárvák okozta sebzési helyeken juthatnak be a növény szöveteibe. A fertőzés, ill. a tőpusztulás mértéke a kukorica fajták fritléggyel szembeni rezisztenciájának függvénye. A kártevő egyedszáma elfogadható eredménnyel gyéríthető foszfamidon, kinalfosz, metidation és triazofosz hatóanyag-tartalmú készítményekkel.
A levéltetvek és a különböző atkafajok a kukorica kelésétől számítva az egész tenyészidőszakban előfordulhatnak. Az ellenük alkalmazható védekezés elvégzésének célszerű időpontja a betelepedést követő egyedszám-növekedés fázisa, ami általában május közepétől számítható. A megtelepedett szárnyas egyedek és szárnyatlan utódaik szaporulata ellen eredményesen alkalmazhatók állománykezelésre pl. a dimetoát, permetrin, tetrametrin hatóanyag-tartalmú készítmények.
-
JD4650 #17216 nem a miénk és nem is KFT-s :D Csak kimentem kérdezősködni, kiderült hogy nem vagyok hülye és télleg 2 NH-ja van neki (TM155 és 190), mert mindig csak az 1-ik dolgozik és nem látom őket egyszerre. Most is egyedül volt, tele vágta a 2 kocsit, aztán elvitte, majd vissza:D -
El Ray #17215 ezek a saját földjeitek vagy pedig kft-s földek? -
JD4650 #17214 mert nem lehet látni a szélét, egyszercsak behúz oda eggyet az a 6.:D a csőr sokszor felhajlott, mert alatta volt a kukorica:S -
JD4650 #17213 -
JD4650 #17212 az decsen vót, ott meg sok a cigány, még azt hiszik hogy én is guberálni vagy lopni megyekXD
ezt kb 1 perc alatt gyüjtöttem össze:D