24942
  • ZTM
    szerintetek melyik kerék érdemesebb sorkihúzásra szántásra és burgonyaszedésre egyaránt?választékok:körmös vaskerék
    sima gumis recés kerék
    szabadonfutó gumis recés kerék
    köszi
  • gabor 892
    kézifék:D hiába nyomom le teljesen, visszajön magátol 2-3mm-t és az már elég hogy ne nyomja vissza teljesen azt a pöcköt és már villog is
  • SHADOWEYES7
    az a piros lámpa miért villant fel a jobb felső visszajelzőnél?
  • ZTM
    jaaa értem szerintem van olyan mély sőt......
    hát remélem bevállik 2-3 benzin(kapáláskor 1 is elég volt de már az előtt is kapáltam a próbakapáláskor) és 1 olajtankolással az egész földet felszántom +még a kissebb darabokat a ház mögött mert hát ugyen nem csak elől van....
  • ZTM
    Mármint hogy miért nem érek vele olyan minőséget mint az ásás most az ekére vagy a gép erejére gondolsz vagy arra hogy ez eke és úgy se lesz olyan?mert a föld az minőségi nem fagyott kutyazsar és nem is az a porhanyós.
  • gabor 892
    hát mélységre gondolok elsösorban, bár nemtom, ilyen kis kerti képpel nem szántottam még
  • ZTM
    Ezt kifejtenéd bővebben?
  • gabor 892
    itt a video:
    szártépőzés
  • gabor 892
    ásás minöséget sztem nem fogsz elérni vele
  • ZTM
    Remélem 4 LE elég az ásásnál jobb minőséget elérő szántásra.
    Mert ha nem akkor csak pénzkidobás:SHa meg túl gyors lenne a gép infógyűjtésem során találtam 1 olyan szerkenyűt aminek az a neve hogy sebességfelező,bár az ára borsos(26000Ft).ami azt illeti bírnia kéne mert gondolom 5,5 és 4 LE között azért még sincs olyan sok külömbség.
    És általában 5,5 LE gépekkel hasogatják a földet nem kis minőséggel.
  • gabor 892

videot már töltölm gépre
  • gabor 892
    mindjárt képek+video
  • gibic
    Gazdakör - 2008.10.24
  • nandorb
    nem azert rakjak oda tudod a talaj lassan hul le melegszik fel de ha ott szamitod tartani telira akkor feszket kell kesziteni neki,ha nemtudtad
  • gibic
    Megvan még, mert ha egyszer már pénzt adtunk ki érte, majd valahova még jó lesz. Most úgyis át lesz építve a tároló, akkor majd tudok képeket is csinálni.
  • gibic
    Nem, mert a répa és a petrezselyem 2éves növény, tehát az első évben nő a gyökér, a 2. évben megnyúlik és virágzik, majd magot hoz. Tehát eleve nem fagyhat meg.:) Addig nem szoktuk bennhagyni, március-áprilisra kikerül.
  • ZTM
    Tudnál majd vmikor képet rakni az ekéről(ha még megvan)?A jobb és bal oldalról kéne.
  • ZTM
    Mi minden évben megtrágyázzuk de sajna olyan nagy a kert hogy nem jut mindenhova ezért felváltva trágyázunk 1ik éveb 1ik fele a másikban másik.
  • SHADOWEYES7
    a répa nem fagy meg a földben?
  • gibic
    Na ez jó kis termés, főleg hogy az első éved.:D Am sárgarépa, petrezselyem nálunk a májusi vetés bennmarad, majd kora tavasszal lesz belőle szedve meg most.:) Már csak a cékla, zeller, meg pár bokor kelbimbó van a földbe, meg elkezdtem felásni a letakarított területeket. Sajna trágya idén se megy bele pedig már nagyon kéne, tavaly is csak egy kis műtrágyát kapott, meg ősszel egy vékony komposztréteget.
  • gibic
    Áhh ez hülyeség. Mi is a krumplit ezzel vetjük, és nem kerekek vannak rajta. Először fel van rotálva a terület azután a két szélső kapasort leszedjük, feltesszük a sorhúzó ekét és szépen kihúzza. Sőtt a takarást is ezzel csináljuk, már mióta az eszemet tudom. Kiizzad persze mert van vele munka bőven. De amúgy ez volt régen a fűnyírónk is, át lehetett szerelni, mondjuk az árkot még ezzel nyírjuk. A kertet meg az újjal (4éves) az 5,5Le 4ütemű, de csak fűnyíró.
  • nandorb
    mindet elszoktatok fogyasztani vagy megy eldobasra is?,en kul. utalom sose szoktam enni,pedig mindig annyit keszit anyu be mintha arulni szanta
    volna:)
  • ZTM
    Nekünk is volt ilyen erős gépünk de az évek során elhagyta az ereje és már megszerelni se lehetett ezért vettünk tavasszal 4,5 le-set.
    Papám meg mamám azt beszéli nem bírná a sort kihúzni se mikor ültetjük a krumplit meg hogy szántani se mert látták hogy a szemben lévő kertbe nagyobb gép húzta a sort az emberke meg megizzadt hát nem csoda mert még kapák voltak rajta nem kerekek nem csoda ha az nem bírja húzni.....
    mikor csak kaparászik....
  • SHADOWEYES7
    fú hát anyósom csinálta de olyan 40 liter tuti lett
  • nandorb
    az jo,hany litert paradicsom befoztet lett?
  • SHADOWEYES7
    fúú hát,a krumplit felszedtem lett 8 zsákkal,a hagyma is felvan:3 zsákkal a répát most szedjük a napokban,rengeteg paradicsom lett sok üveg lé készült belőle,összeségében jó lett a termés igaz ez volt az első gyakorló év
  • gibic
    Shad a kiskerti projekt hogy áll, mostanság nem hallunk felőle?:)
  • gibic
    Ha hagynám hogy menjen, akkor menne amerre látna, kikapná az ekét a földből. Csúsztatott kuplunggal, simán vitte csak hát a csúsztatott kuplung a gond, nem akarom megölni. Az eke az rendesen benne volt a földbe, meg jól is fordít, de a kapáló túl pörgeti a kerekeket. És ez még anno a szocializmusba készült, és nem mai darab pannónia, és kb 10lovas.
  • JD4650
    amúgyis 30-35 litert zabál, bár akkoris meg van a 35cm :D
  • ZTM
    kösz mostmár legalább értem az egészet.
  • ZTM
    És az hagykérdezzem már meg hogy ti milyen technikával szántottatok?Csak hagytátok hagy mennyen vagy nyomtad a szarvakat lefelé közben hogy minél mélyebb legyen,vagy rááltál az ekéreesetleg húztad kicsit hátra a gépet hogy nem menjen olyan gyorsan?
  • SHADOWEYES7
    kicsit olvasgass :)
  • SHADOWEYES7
    tehát a lóerő nem egyenlő a LÓ erejével!

a F1 autók 800 lóerősek ergó nem 800 ló kell az elhúzásukhoz

az MTZ ha 80 lóerős és húz 1 lajtát nem 80 ló kell az elhúzásukhoz mert ha úgynézem akkor mondjuk már 6-8 ló elhúzná

• SHADOWEYES7
    takarékos a Johni
    csupán 42 l/ha
  • ZTM
    Én 2 hete szárzúzózni voltam sógorommal(sry hogy nem raktam képet de nem volt nálam semmi fényképezésre való dolog csak a teló de hát azon is VGA kameraXDXD)És az 1ik föld mellett törték a kukit de ebbe az hibádzik hogy a zsigulijukkal az általunk művelt föld végében áltak szal kiértünk és tolatásra kellet fogni néhány csúnya szó után:D.....már kapart a traktor és 1x csak megindult de már a szárzúzó nélkül XDXDXD alig bírtuk visszarakni ezek után már nem mert tolatni vele:D
  • ZTM
    :Dnem nagyon értek hozzá:D
  • JD4650
    tegnap sikerült megszántani 7 hektárt 300 liter gázolajjal
    kilyukadt a kerék ezért levettük, az egész kormány lemez a földben volt, szóval legalább 40 cm mélyen járt:D:D
  • ZTM
    Értem szal nem az ekével volt a baj hanem a gép sebességével.
    Hát az én kapálógépem nem hajt annyira ha meg túl gyor visszaveszek a gázból.De érdekes módon közepes és magas gázadási szinten ugyan úgy pörög és megy nincs külömbség de már ha leveszem teljesen(nem áll lem mert ennek már van 1 fogantyúja mint az elektromos fűnyíróknak amit ha elengetsz csak akkor áll le ez biztonságosabb)Akkor már veszít 1 kicsit a sebességből és a motor is csak pöfögve jár:DEzt a szántás dolgot ne úgy értsétek hogy olyan mint amit 1 trakesz csínál hanem legalább annyira legyen hatásos mint az ásás és kész.
  • gibic
    UMM - 2008.10.26
  • SHADOWEYES7
    na most ugyen nem mondod komojan a lovat?