Web 2.0: nagyobb a füstje mint a lángja
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
http://janoszen.hu/ | http://en.janoszen.hu/
Kb 3-4 évvel ezelõtt írtam egy olyan php-s felületet ami a szerveren található mplayer-t paraméterezve meghívva megjátsza kb ugyanezt, mégsem jutott eszembe, hogy hirtelen erre valami hangzatos elnevezést kéne aggassak, és bekiabáljam a világba :) Ráadásul amit használtam akkor már legalább 2 éve adott volt...
Itt az egész lényege, hogy most fel kell hívni a figyelmet valamivel bizonyos köröknek a saját termékükre, hisz abból lesznek az oldalaikon látogatók, amikbõl ugyebár a reklámbevétel fakad.
A kommentelés is alkotás, nem passzívitásból fakad."
Azért talán nem azonos szintû alkotás egy cikkhez történõ hozzászólás egy cikkel. Az itt említett százalékos eredmények is az utóbbi jellegõ "alkotásokra" vonatkoztak. Kommentezni meg ugye nem tegnap óta lehet.
(Tisztelettel 1 web 1.0 felhasználó. Na jó használok néha Google-t, meg nézem a Youtube-ot)
Programmieren verboten! 2004-2006: Az AMD nem jótékonysági intézmény! 2006-máig: Az Intel sem az.
Programmieren verboten! 2004-2006: Az AMD nem jótékonysági intézmény! 2006-máig: Az Intel sem az.
A legtöbb munka azért valami kreativitást igényel, a mai iskola nem sok kreativitást ad azonkívül, hogy a jótanulókat megtanítja szép fogalmazásokat írni, pedig nekik kellene a legkreatívabbaknak lenniük mindenben.
Az igazi kreatív tantárgyakat mndenki lenézi, rajz, énekzene, technika és nincs is belõlük túl sok. Max az irodalmi színjátszókörnek van még presztizse.
Így azért elég ciki bevinni az ifjúságot a XXi. szd-ba.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
A buta embert gondolatai irányítják, a bölcs irányítja gondolatait.
Jól van, akkor mostantól nem tanulok semmit a netrõl, hanem megpróbálok boldogulni azzal a tudással amit 12 év alatt az iskolákban belém erõltettek. Azon kívül hogy kitörölhetem a seggem a bizonyítványaimmal, más hasznát nem igazán veszem az ott felszedett "tudásnak". Az oktatási rendszer elavult úgy ahogy van, semmit sem ér, csak a papír miatt kell végigküzdeni, és pont egy nagyon fontos dologra nem tanít meg az iskola: tanulni. Nem a felesleges információk bemagolására kellene nevelni a tanulókat, hanem inkább a hasznos tudásanyag megkeresésének lehetõségeire, felhasználására, az ehhez szükséges technikai eszközök használatára, logikus gondolkodásra.
"Ettõl függetlenül a Web2 egy egyszerû dolgon "bukik meg": az emberek nagy része befogadó, nem pedig alkotó."
Ezzel a beírással cáfolod meg azt, amit írsz!;)))
A kommentelés is alkotás, nem passzívitásból fakad. A net igen is aktivizálja az embereket, de új, nem hagyományos aktivitást vált ki. Ma senki nem akar 1000 oldalas könyvet írni, és talán még a wikibe is viszonylag kevesen írnak, viszont egy tartalmasabb kommentet, ne adj isten blogot, esetleg egy videót, egy modot egy játékhoz, vagy egy zenét egy rajzot, egy logót, mindenki összehoz.
Abban egyertértünk, hogy ezek az elnevezések marketing maszlag szinten vannak. Csak te azért mondod, mert megkérdõjelezed az egész mûködését, én viszont pont azt mondom, hogy a net mindíg is így mûködött ezért felesleges ilyen neveket adni.
Histeria est magistra vitae. Ez nem trollkodás, ez online graffiti! ;) https://suno.com/@nexus65ongs
wanek: nekem, mint webfejlesztõnek a web2 elsõsorban valid XHTML-t, böngészõfüggetlen CSS-t, táblázatmentes oldalstruktúrát és ún. diszkrét JavaScriptet, összegezve elérhetõséget jelent. Személy szerint ezt mindet jó ötletnek tartom. Fontos még, hogy a web2 jelzõt a (többnyire közösségi) szolgáltatást vagy alkalmazáscsomagot biztosító weblapokra szoktam aggatni, ide sorolom a Google eszközeit (GMail, GTalk, GoogleMaps, stb), a Meebo.com-ot, a Youtube-ot. Ezek közül sok esetben kialakul egy közösség, a cikk arról szól, hogy ezek közül az aktív közösség igen csekély létszámú. Mondjuk a YouTube esetében nem a látogatottsági statisztika a mérvadó, hiszen egy csomó videót linkelnek blogokon, poén-oldalakon, inkább a regisztrált felhasználók száma. Szvsz köztük is relative kevés a ténylegesen tartalmat feltöltõ felhasználó, sokan csak a 18-as figyelmeztetés vagy a kommentelési lehetõség miatt regisztrálnak. Szóval a közösség, tágabb értelemben a szabad szoftverekhez hasonló mentalitás és hangulat is meghatározó, ha web2-rõl van szó. A design csak sokadrangú elem, ez leginkább az új webes divattal van összefüggésben, amit részben az asztali alkalmazások külsõ megjelenése is indukál (KDE, Gnome, WindowsXP témái, Aero). Ha megnézed, mindig volt egy jellemzõ trend a webdesignban, most épp a tükrözõdõ logó és a lekerekített gombok divatosak.
A jó ötleteket megvalósító szolgáltatások hullámait meglovagoló site-okat és az ész nélküli trendmajmolást viszont én is utálom, és a megfelelõ webhelyekre vetítve nagyon is egyetértek veled.
A Wiki sem rosszabb, mint az iskola, ott is ferdít a tanár a saját véleményének megfelelõen (legalábbis a kisebb iskolákban biztosan, láttam párat), sõt, a tananyag eleve az aktuális politikai berendezkedés által befolyásolt. Például ott van a vita a finnugor-elmélet körül, amit orrba-szájba nyomnak a diákokba, meg sem említve a többi, adott esetben jóval meggyõzõbb bizonyítékokkal rendelkezõ elméletet, vagy nézd meg, milyen volt egy középsulis matekkönyv tematikája 5 éve, és milyen most. Az irodalomórai verselemzést sem kell, gondolom, bemutatni itt senkinek. Ha információra van szükségem, az elsõ, ahol keresem, az angol Wikipédia, és eddig nem volt vele gondom. A magyar egyelõre elég hiányos még sajnos.
Ja, igen, a web2. A multikkal együtt jár az adatgyûjtés, és az az alapján megjelenített célzott hirdetések. Nekik így éri meg ingyen kínálni minõségi alkalmazásokat. Csodálom, hogy web2 témakörben ezért nem szokott sírni senki.
Van egy kék tó a fák alatt, Ha belet eszem, lehûti a lábamat.
Eddig a TV és társai hozzászóktattak minket ahhoz, hogy passzívan fogyasszuk a kapott mûsort és nehéz átszokni arra, hogy itt tényleg alkothatunk bármit. Persze, ahhoz hogy alkossunk, megfelelõ motiváló erõ és háttér is kell. Hiába akarok én valamirõl írni, ha nincs hova és hiába van egy csomó téma, ha nem tudok rá mit reagálni...
http://janoszen.hu/ | http://en.janoszen.hu/
Én egyedül azt tartom lényegi dolognak, hogy az újabb szolgáltatások egy átlag ember számára is biztosítanak olyan lehetõségeket, amiket addig csak egy "webmester", vagyis egy weboldal készítõje (persze itt nem egy primitív statikus oldal készítõjére gondolok) tudott megcsinálni. A technikája persze ugyanaz, mert szerver oldali adatbázisok és scriptek/programok futnak web2 alatt is, csak a felhasználó akár lehet teljesen szakmai rövidnadrág is...
http://youtube.com/watch?v=NLlGopyXT_g
van aki az iskolban tanulja, és van aki a neten böngészve.
Tegyük hozzá, hogy ez utóbbi jóval hatékonyabb. Legalábbis én a tudásom hasznosabbik felét a netrõl szedtem össze.
(persze látványos a végeredmény, de lényegében semmiben nem különbözik egy sima képfeltöltõ-kategorizáló-értékelõ oldaltól - talán annyiban, hogy nem egy gépen fut a rendszer)
The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.
#7 mi is volt 6 évvel ezelõtt? Mert én 2-3 évvel ezelõttig nem láttam például olyan megoldást, hogy feltöltök egy videót, azt egy szerveren futó valami átkonvertálja és webfelületen megjeleníthetõvé teszi. Én 10 éve aktívan használom a netet, és észreveszem a különbsgéget hogy milyen ma és milyen volt mondjuk 6 évvel ezelõtt az átlagos webtartalom.
Szóval ez a web2 egy "trendi" név a semminek, a sok hülye meg bekajálja...
Kétféle világ létezik. Az egyik amit látsz és a másik ami mögötte van. Ami mögötte van azt a pénz irányitja. Találd ki melyik világ irányitja melyiket.
Én mondjuk azok közé tartozom akik az önkifejezés egyik új eszközének tartják az ilyen oldalakat, nem csak passzív nézelõdõ vagyok. Konkrétan iszonyatosan sokat köszönhetek annak hogy van netes videomegosztás, korábban nem lett volna lehetõségem elérni azt, amit most igen, úgyhogy web2 rullz :)
Marketingmaszlag, örülök, hogy jól megetted.
Ettõl függetlenül a Web2 egy egyszerû dolgon "bukik meg": az emberek nagy része befogadó, nem pedig alkotó. Ezért van kevesebb írója egy magazinnak, mint olvasója. Ezért nézik többen a tv-t, mint ahányan készítik.
A web is ilyen. Tartalmat szolgáltat. Senki nem várhatja el, hogy azok, akik eddig a történet másik oldalán csücsültek, most átálljanak.
Ez csak egy könnyítés azoknak, akik eddig is készítették a tartalmat, nem pedig fogyasztották. Fejlõdés. Forradalom? Aligha.
Isten nem létezik, nem létezhet, nem is fog...
Egyrészt az amit web2.0-nek szeretnek nevezni nem egy egységes technológiai platform, és nem is a net/web fejlõdésének ugrásszerú változását jelenti.
Ez szemben áll azzal, amit pl a Sony most Game3.0-nak nevez, mert az egységes platformot/szolgáltatás csoportot jelent, és a 2D gui-n keresztüli netezésrõl egy 3D virtuális világba vezeti a felhasználót.
A web2.0 önmagában nem eléggé inspiráló.
A másik pedig a politka a média oldaláról jön. A hírek fele másról nem szól, csak a biztonsági kockázatról, egyrészt közvetlenül a számítógépet, másrészt magát a felhasználót illetõen. Hol attól kell félnie, hogy a gépét zombivá alakítják, használhatatlanná teszik, hol meg attól hogy ellopják adatait, a pénzét, vagy terroristának/pedofilnak nézik és börtönbe zárják. És ez a dolog óvatossá passzívvá teszi az embert.
A buta embert gondolatai irányítják, a bölcs irányítja gondolatait.