• mogyi925
    Vagy nagyon nem tudsz fogalmazni, vagy nagyon nem vagy képben.

wanek: nekem, mint webfejlesztőnek a web2 elsősorban valid XHTML-t, böngészőfüggetlen CSS-t, táblázatmentes oldalstruktúrát és ún. diszkrét JavaScriptet, összegezve elérhetőséget jelent. Személy szerint ezt mindet jó ötletnek tartom. Fontos még, hogy a web2 jelzőt a (többnyire közösségi) szolgáltatást vagy alkalmazáscsomagot biztosító weblapokra szoktam aggatni, ide sorolom a Google eszközeit (GMail, GTalk, GoogleMaps, stb), a Meebo.com-ot, a Youtube-ot. Ezek közül sok esetben kialakul egy közösség, a cikk arról szól, hogy ezek közül az aktív közösség igen csekély létszámú. Mondjuk a YouTube esetében nem a látogatottsági statisztika a mérvadó, hiszen egy csomó videót linkelnek blogokon, poén-oldalakon, inkább a regisztrált felhasználók száma. Szvsz köztük is relative kevés a ténylegesen tartalmat feltöltő felhasználó, sokan csak a 18-as figyelmeztetés vagy a kommentelési lehetőség miatt regisztrálnak. Szóval a közösség, tágabb értelemben a szabad szoftverekhez hasonló mentalitás és hangulat is meghatározó, ha web2-ről van szó. A design csak sokadrangú elem, ez leginkább az új webes divattal van összefüggésben, amit részben az asztali alkalmazások külső megjelenése is indukál (KDE, Gnome, WindowsXP témái, Aero). Ha megnézed, mindig volt egy jellemző trend a webdesignban, most épp a tükröződő logó és a lekerekített gombok divatosak.

A jó ötleteket megvalósító szolgáltatások hullámait meglovagoló site-okat és az ész nélküli trendmajmolást viszont én is utálom, és a megfelelő webhelyekre vetítve nagyon is egyetértek veled.

A Wiki sem rosszabb, mint az iskola, ott is ferdít a tanár a saját véleményének megfelelően (legalábbis a kisebb iskolákban biztosan, láttam párat), sőt, a tananyag eleve az aktuális politikai berendezkedés által befolyásolt. Például ott van a vita a finnugor-elmélet körül, amit orrba-szájba nyomnak a diákokba, meg sem említve a többi, adott esetben jóval meggyőzőbb bizonyítékokkal rendelkező elméletet, vagy nézd meg, milyen volt egy középsulis matekkönyv tematikája 5 éve, és milyen most. Az irodalomórai verselemzést sem kell, gondolom, bemutatni itt senkinek. Ha információra van szükségem, az első, ahol keresem, az angol Wikipédia, és eddig nem volt vele gondom. A magyar egyelőre elég hiányos még sajnos.

Ja, igen, a web2. A multikkal együtt jár az adatgyűjtés, és az az alapján megjelenített célzott hirdetések. Nekik így éri meg ingyen kínálni minőségi alkalmazásokat. Csodálom, hogy web2 témakörben ezért nem szokott sírni senki.