123
  • LackoMester
    sze mindenki,naon kiváncsi leszek erre az 2900XT-re,de a GeForce8950-re és aztán kellene hasonlitgatni.Mikori fejlesztés a 8800GTX-S,hát 2006 vége,és akkor hol volt az ATI a felsökategoriás kártyáknál,megmondom-Sehol.Igy volt ez a középkategoriában ahol 7600GT volt az úr, csak 2007 tavasz elején tudott válaszolni az ATI az 1650XTPro-val.Hát ideje volna már valami nagyot alkotnia.Késésben vannak,és ide-oda AMD fúzió,vesztésre áll az ATI...
  • Yv@n
    Te kevered a szezont a fazonnal. A DirectX-nek csak egy része a D3d.
  • Cmdr
    "D3D-t nem azért csinálták mert az opengl nem felelt meg, hanem azért hogy az elterjesztésével és csak m$ cuccokon elérhetőségével az m$ kezében tartsa a pc-s játékpiacot."

Hozzáértés nulla! A DirectX egy programozói felület, amelyt azért találták ki, hogy minden videokártyán "ugyanúgy" mennyenek a dolgok! Mindenki csinálhat saját engine-t, szóval itt szó sincs arról, hogy a $ kezében tartsa a pc-s játékpiacot!
  • Yv@n
    Az összhatás attól még gagyi. Egyik oldalon izomból nyomja a saját cuccot, míg a másikon eldobja, mert szar.
  • Sanyix
    D3D-t nem azért csinálták mert az opengl nem felelt meg, hanem azért hogy az elterjesztésével és csak m$ cuccokon elérhetőségével az m$ kezében tartsa a pc-s játékpiacot. A hangnál ez nem olyan fontos.
  • Yv@n
    "Valószínű az ATI/AMD is valakitől licencelte. Pl. Realtek"

Én is erre gondoltam, a kérdés már csak az, hogy kitől.
  • dez
    Jahh, és az RSX-ben is van integrált audio.
  • dez
    Mármint a MS? Hát, ők igazából sosem mondták, hogy OpenAL rulez.
    De addig jó, amíg ki nem jönnek valami új, saját, zárt cuccal, és amíg nem kezdik azt erőltetni.

Az NV-t azért említed, hogy még ők is hogy elvannak a Vistás driverrel, és akkor még az ATI/AMD-nek audiodriver is kell? Nos ez szerintem nem gond, az audio rész teljesen független lehet a többitől ilyen szempontból, mintha egy külön kártya lenne. (Mint ahogy pl. az alaplapi chipsetekben is legtöbbször teljesen különálló az audio, külön driverrel megy. Adott esetben annak a driverével is megy, akitől licencelték a beintegrált áramkört. Valószínű az ATI/AMD is valakitől licencelte. Pl. Realtek.)

Amúgy csodálkozom, hogy pont az Nvidia nem oldotta ezt meg így még, amikor nekik már évekkel ezelőtt ott volt a Soundstorm.
  • Yv@n
    Nyilván készül valami. Bár mint írtam nv-nél kissebb dolguk is nagyobb driver fronton.

Mondjuk ezzel amit írsz, szerintem elég nagy segget csinálnának a szájukból...bár erre is volt már példa a történelemben.
  • dez
    És? Az AMD/ATI nyilván csinál hozzá megfelelő Vistás drivert.
    Egyébként én úgy hallottam, hogy a készül valami új saját MS-os hangrendszer is, az OpenAL-t nem önszántukból "támogatják", és ha meg lesz a sajátjuk, azon lesznek, hogy kitúrják az OpenAL-t. De nem tudom, ez most mennyire komoly.
  • Yv@n
    "A HD hanghoz még nem kell DSP-s X-fi, vannak alaplapi HD-s hangrendszerek is. Ez is valami ilyesmi, nem túl bonyi."

Nem ez a gond. Vista alatt jelenleg buktad az 5.1-et amennyiben az alkalmazásod Dsoundon keresztül valósítja azt meg. Ekkor ugyanis stereo-ban tolja ki valami zseniális ötlet alapján. Egyedül a creative tolt ki wrappert a saját kártyáihoz, ami ezt a problémát áthidalja.

Érdekesnek tartom mondjuk ezt az MS vonalat is. OpenGl nem felelt meg, ezért behozták a D3d-t anno. Dsound-ot viszont elhajítják, és behúzzák helyette az OpenAl-t.
  • scorpeeon
    Én azért megvárnék 1-2 teszteredményt és hivatalos infót... Mostanában készülök új kártyát venni, ha másra nem, akkor arra jó lesz h lejebb nyomja az árakat. Ha lenyomjá tényleg a 8800GTX-et, és itt is 400 dollár lenne (~75k huf), még el is gondolkoznék rajta, de úgyis tudom, hogy minimum másfélszer drágább lesz itt. [hogy halna agyon akinek ezt köszönhetjük ]
  • dez
    "Úgy, hogy dvi+spdif -> hdmi. Tehát a csatlakozó bemeneti része dupla dugó."

Ahhoz egy külön elektronika is kellene. Az #56-ost úgy értettem, a HDMI-n nincs külön SPDIF vonal. A kép és a hang adatcsomagok együtt vannak küldve, egy vonalon. Azok a videokártyák, amik SPDIF-en kapják a hangot, csomagokba rendezik a HDMI szabványnak megfelelően, és összerendezik a kép-adatcsomagokkal.

A HD hanghoz még nem kell DSP-s X-fi, vannak alaplapi HD-s hangrendszerek is. Ez is valami ilyesmi, nem túl bonyi.

Amíg nem lesz mindenkinél a hangot is HDMI-n fogadó AV-erősítő, inkább az alaplapi hangcuccoktól kell tartania a hangkártyagyártóknak.
  • lee56
    2-3 játékról hallottam de a nevük most nem jut eszembe (egyik valami robotos asszem), a leghíresebb amit tudok talán a coh, ami a pár hete megjelent patch óta képes néhány dx10 effektre (megfelelő kártyával persze), crysis meg majd jön nyáron talán (bár az se lesz full dx10)
  • Yv@n
    Ami még nem tetszik az a dupla pci-e tácsatlakozó...
  • Yv@n
    Úgy, hogy dvi+spdif -> hdmi. Tehát a csatlakozó bemeneti része dupla dugó. HDCP mondjuk ennek tényleg betesz.

Nem tartom szerensésnek ezt a pakoljunk a vga-ra mindent irányvonalat. Nvidia pl képtelen egy normális SLI képes driverrel előhozakodni vista alá már hónapok óta. Majd még pont integrált hangra van szükség. DRM-es szarakodás mondjuk keresztbe tehet azzal, ha rákötelezi.

Kérdés, hogy mi lesz a különálló hangkártyákkal. Megintcsak kérdés, hogy Dsound megszüntével(ugyebár kb. megszünt vistával, kapott egy stereo wrappert, és helyét átvette az openAL) az efféle vga-ra integrált megoldások kívánják felvenni a versenyt a normális külső megoldásokkal? A linken azt írják, hogy ez full HD megoldás(netán integrált creative x-fi?), nem csak valami gagyi 2.1. Árat mégis mennyiben dobja ez meg...

Mondjuk mostanában már a vga-k ígyis úgyis emeletesek, szóval a hang csatiknak lesz helye :)
  • Me Ga
    ööö, mondanál párat?
  • Sanyix
    A vásárló ilyen dolgokból SOHA nem jön ki jól. A vásárló kussoljon és fizessen.
  • NiGG3R
    Nekem tökéletesen megfelel a gf 6600 GT inkább költök az autómra mint a gépemre xD ezzel még a c&c 3 is fut igaz közepes grafon
    És rohadjon el az a sok marketinges hogy ennyi pénzért adnak egy karit, kiváncsi lennék a gyártási költségre na jó meg a k + f re
  • dez
    Az jó, hogy egymás után jönnek ki a jobbnál jobb kártyák. De az már nem olyan jó, hogy az árak is magasak, és a gyors amortizálódás miatt gyorsan vesztik az pénzbeli értéküket is, miután jól megvettük őket. (Ergo, az jár a legjobban, aki kb. félidőben vásárol.)
  • dez
    Úgy érted, a videokártyára a hangkártyáról? Egyszerűbb, de úgy nem felel meg a Vista követelményeinek, a DRM miatt. Bővebben.
  • BarGab85
    az utóbbi pár évben mindig előbukkan egy radeon kártya ami ver mindent. eltelik 1-2 hét (vagy hónap) és jön a geforce és kiad valamit ami jobb mindennél csak azért hogy verje a radeont.

remélem ebből a versenyből a vásárlók jönnek kij ól :)
  • Yv@n
    Nem egyszerűbb megoldás, ha ugyanúgy rákötik az spdif-et?
  • lee56
    ...már most is van dx10es játék... :)
  • Marko001
    ja, egy jó drága játékszer lenne :)
  • szokegergely
    Ahogy az itthoni kapzsi nagykereket ismerem, nálunk máshogy alakulnak majd az árak, 400 dollár = 400 euro = 400E Ft!
    De lehet hogy rosszul kalkulálok és egy két Ft-al olcsóbb lesz:-)
    Remélem leveri az ismert csúcskártyák árát, és tényleg végre tudok váltani:-)8800Gts-re merthogy nemhiszem hogy nyár végig lesz egyáltalán Dx10 es játék!!!
    G.
  • fourgee
    "Akit meg a villanyszámla zavar azt úgy sem érdekelné egy ilyen árfekvésű kártya, az vizslassa inkább az olcsóbb modelleket, vagy menjen el dolgozni a nyavajgás helyett."

Hát, sok olyat ismerek, aki nyavajog a villanyszámla miatt, egyik részük a tipikus minimálbéres magyar vállalkozónál dolgozik, a másik részük meg a tipikus minimálbéres kizsákmányoló, nem ide való idegeneknél.

Szerinted ők mit csináljanak? Egy kimutatás szerint a jó fizetésű emberek 80-valahány százaléka ismerős alapján jutott be a munkahelyére, tízenvalahányszázalék egyéb módon, és 5 százalék tudás alapján.

Így asszem sok embernek van joga nyavajogni... :)

Én meg inkább kompromisszumot kötök, legyen vmivel lassabb középkategóriás, csak ne zabáljon túl sokat és ne zúgassa a ventilátorát. Legyen szépen csendben :)
  • dez
    A HDMI-n sem külön vonalon megy a hang, hanem a kép adatcsomagok között, DVI-n keresztül is kijöhet ugyanígy.
  • vax
    intel vagy AMD quad cpu, ez a kari, 4 gb ram, nagy vincsi és azt hiszem ez egy nem gyenge szerkezet lenne, árban sem.
  • Filiic
    Korábban úgy oldották meg, hogy a hangkártyát rákötötték a videókártyára, mondjuk nem vagyok járatos, nem láttam ilyet, csak hírben. De nem a kártyára gondoltam, mert én is úgy értelmeztem, hogy saját hangkeltője lesz (az usbs fejhallgatókban is van, nem lehet vmi drága), hanem a belinkelt dvi-hdmi átalakíróra.
  • archkoven
    Valóban nem rövid a kártya, de nyilván faszán belefér egy midi-házba.
    Akit meg a villanyszámla zavar azt úgy sem érdekelné egy ilyen árfekvésű kártya, az vizslassa inkább az olcsóbb modelleket, vagy menjen el dolgozni a nyavajgás helyett.
  • M0RN1NGST4R
    "A Radeon HD 2900 XT lenyomja a GeForce 8800-at" francba, pedig pont most vettem 8800 GTX-et... remélem azért majd azon is eldöcög ez-az
  • dez
    Egyszerűbb hangkártyaként is üzemelnek már ezek a kártyák (legalábbis az egyik kisebb, de szerintem az összes).
  • MEdievil
    hahó ez OEM kártya az amit majd megvesztek boltban nem lesz ilyen hosszú!
  • Filiic
    Na, ja, de ezeken hol a hang?
  • dez
    A középkat 65nm-en jön, és meglepőan alacsony fogyasztású lesz. (Bár ott nem voltak túl magasak eddig sem.) És elég valószínű, hogy jobb lesz, mint az Nvidia. (Ezt nem fanboyságból írom, nekem is Nvidia van. Viszont úgy néz ki, a köv. már ATI/AMD lesz, több okból is.)
  • lee56
    Remélem a középkategória is hasonlóan táposabb (na nem szó szerint, a fogyasztás legyen csak alacsony :D) lesz mint envidiánál, akkor talán nyáron vkártya csere ^^
  • majomka24
    Nézem amit írtok és csak röhögök rajta. Nem mind1 milyen kimenete van? DVI nem DVI, PCI-E 1.0 v.2.0? Ha 2.0-ás lesz úgy is lefelé kompatibilis,ha meg 1.0-ás akkor ok.DVI? Úgy is adnak hozzá számtalan csatlakozót meg átalakítót csak tudd hova dugni. Egyébként már alig várom a megjelenést! Ha tényleg 400 dollár körül lesz az ára beujítok 1-et én is. De szigorúan csak a HD 2900 XT példányt. Butítottakal nem érdemes foglalkozni, aki igazi GAMER! Bízom benne hogy a 8800-ast veri, csak azért is.
  • fourgee
    "Ekkora péklapátot... Hova fér ez be?"

Pl. a Stacker-embe :)
    De 40 ezer felett soha nem vennék videókarit, inkább eliszom az árát
  • sathinel
    Király! Mekkora kártya! Nekem ekkora kiszerelésben kell:D
    Ezt ház nélkül asztalon vagy polcon jól mutathat. Na ez vas. Nem spóroltak:DDD

viccet félretéve olcsóbb lehet egy ekkora kivitel mint egy normális méretűre kicsinyített?