122
-
dez #82 Vagy ha arról beszélsz, hogy valaki beidézte nekem azt az allábbi 3 idézet közül, amit pár hozzászólással előtte éppen én idéztem, hát LOL. -
dez #81 Szerintem keversz valakivel. Nem kaptam semmilyen "FLOPS kioktatást", az általad említett "kitárgyalás" még előttem történhetett.
Mellesleg mi ezen a trollkodás, amit ide írok? Tényeket írok le. [b]Szvsz az a trollkodás, amit te csinálsz itt. Legalábbis most, hogy így oltogatsz.[/i] -
dez #80 What type of calculations the PS3 client is capable of running?
The PS3 right now runs what are called implicit solvation calculations, including some simple ones (sigmodal dependent dielectric) and some more sophisticated ones (AGBNP, a type of Generalized Born method from Prof. Ron Levy's group at Rutgers). In this respect, the PS3 client is much like our GPU client. However, the PS3 client is more flexible, in that it can also run explicit solvent calculations as well, although not at the same speed increase relative to PC's. We are working to increase the speed of explicit solvent on the PS3 and would then run these calculations on the PS3 as well. In a nutshell, the PS3 takes the middle ground between GPU's (extreme speed, but at limited types of WU's) and CPU's (less speed, but more flexibility in types of WU's).
Tehát, a PS3 valahol közép uton van egy hétköznapi PC (ill. annak CPU-ja: relatíve lassú, de rugalmas), és egy GPU (nagyon gyors, de csak egyszerűbb feladatokkal bírkózik meg) között. Ezért a PS3 egyszerűbb, közepes, és pár bonyolultabb feladattal is megbírkózik.
It seems that the PS3 is more than 10X powerful as an average PC. Why doesn't it get 10X PPD as well?
We balance the points based on both speed and the flexibility of the client. The GPU client is still the fastest, but it is the least flexible and can only run a very, very limited set of WU's. Thus, its points are not linearly proportional to the speed increase. The PS3 takes the middle ground between GPU's (extreme speed, but at limited types of WU's) and CPU's (less speed, but more flexibility in types of WU's). We have picked the PS3 as the natural benchmark machine for PS3 calculations and set its points per day to 900 to reflect this middle ground between speed (faster than CPU, but slower than GPU) and flexibility (more flexible than GPU, less than CPU).
Számítási teljesítményben 10x gyorsabb a PS3, mint egy átlag PC (CPU), de mivel a legbonyolultabb feladatokat nem ennyivel gyorsabban hajtja végre, a relatív pontszáma nem 10x-es.
How are the FLOPS calculated?
People often use the number of Floating point operations per second (FLOPS) as a metric for the speed of a computer. One question that arises is how to compare machines with radically different architectures. In particular, what requires only a few operations (or even just a single operation) on one machine could require many operations on another. Classic examples are evaluations of functions like the exp(x) or sin(x). One GPU and Cell hardware, functions like this can often be calculated very quickly, say in one cycle, while this is often counted as 10-20 operations for other machines.
We take a conservative approach to FLOP calculation, rendering quantities such as exp(x) or sqrt(x) as a single FLOP, if the hardware supports it. This can significantly underestimate the FLOP count (as others would count an exp(x) as 10 or 20 FLOPS, for example). Others take a much less conservative approach and we are considering giving two counts, adding a more traditional (less conservative) count as well.
Külön gyorsítja a PS3-at (és a GPU-t), hogy bizonyos műveletek 1 ciklusosak, miközben egy CPU-nak 10-20 ciklus kell hozzájuk.
Tehát, egy-egy WU, Work Unit nagysága eltérő, de a feladat típusát illetően néhány fajta létezik. Bizonyos feladatokat 10x gyorsabban hajt végre, bonyolultabbakat nem ennyivel gyorsabban.
ps. GPU-n itt csúcs ATI GPU-kat kell érteni. -
Yv@n #79 Érdekes ahha. A flops-ról is kaptál kissebb kioktatást, de úgylátszik az sem hatolt be a szürke állományba. Mindegy ez az sg. Ide troll-kodni jársz oda meg beszélgetni :) -
dez #78 Igen, valaki próbált ködösíteni... :) Többféle csomag van, igen, de egyforma csomagokon is dolgoznak. És a FLOPS az FLOPS. -
Yv@n #77 Az agyad külön területeit használod fórumozásra, amelyek közt nincs információ áramlás? :) Ha emlékezetem nem csal egy másik fórumon már elég részletesen kitárgyaltátok, hogy minden csomagtipus eltér a másiktól, tehát nem összehasonlítható az amit a cell az i386 illetve egy gpu kap. -
dez #76 (BTW, 10x gyorsabban számol a PS3, mint egy mai átlag pc.) -
dez #75 "hát jah, kínjában a sony jön itt tudományos..multimédia..internetes felhasználási módokkal, csak épp eddig nem sok látszatja van semminek :)"
Ha te mondod... Folding@Home on the PS3
Összesített eredmény-lista: -
dez #74 "hogy a computer definiciójában benne van,hogy alapvető info bevitelre keyboard van"
Ez amúgy nem is igaz, de ne zavarjon. Pl. sok szuperszámítógéphez nincs külön billentyűzet, hanem külső PC-kről lehet rácsatlakozni. -
dez #73 "A computer és a konzol közti EGYETLEN de jelentös difi az ALAPÉRTELMEZETT info beviteli eszköz!"
Helyett: A computer és a konzol közti EGYETLEN jelentéktelen difi az ALAPÉRTELMEZETT info beviteli eszköz!"
Tehát most pont azt mondtad, hogy semmi érdemleges differencia nincs. -
dez #72 "tinisen lol.. kösz a személyeskedést semmi gond :) amúgy 30 vagyok"
Ez komoly?
"Vegyünk egy nagy teljesítményű szuperszámítógép árát meg vegyük mondjuk 1000 darab ps3 árát"
Vegyük: 1000*500 = 500000 vs. többtízmillió (dollár). Hát... Akárhogy nézem, ez apró töredék...
"a ps3-asokhoz vegyük hozzá annak a költségét, hogy ezeket a konzolokat mind hardveresen mind szoftveresen olyan állapotba kell hozni mint a szuperszámítógépet."
LOL, pár router és egy halom UTP kábel... :) Utána már jöhet is a lényegi programozás.
"De igazából mind1, ha annyit nem látsz be hogy egy szuperszámítógép tudományos számításokra készült, erre van kitalálva, és azt nem látod be, hogy 1000db ps3 maximum nyers számítási tényezőben hasonlítható hozzá, akkor inkább fejezzük be a vitát mert felesleges."
Na, ez kb. olyan "érv", mint a computer vs. konzol különbségben a billentyűzet alapértelmezettsége... LOL. -
cateran #71 Wazz nem értem,hogy mit nem lehet azon érteni,hogy a computer definiciójában benne van,hogy alapvető info bevitelre keyboard van,ha ez a feltétel nem teljesül (ez hivatalos megfogalmazás)akkor nem minősíthető computernek függetlenül attól,hogy mire használható(az ember azt hinné 50-es iq már elég ehhez,de hát nem...) -
Yv@n #70 Ok. De csak, ha sikerül feltenned rá :) -
#69 Meglátjuk, én biztos letesztelem!;)))
És egy X360 core-ral fogom összehasonlítani a frissítés után.
-
#68 Még mindíg nem értem, mi a nehézség annak belátásában, hogy a PS3 egy számítógép (is).
Azt hittem ez olyan 5-6 éves kor körüli teljesítmény, de ezexrint tévedtem.
Ha elkezdem mondani hogy mi van benne, meg hogy programok futnak rajta, és hogy persze alapvetően konzolként árusítják, de nem csak arra lehet használni, akkor szerintem egy ilyen korú gyerek megérti.
;)))
De tuggyátok mit? A PS3 az PS3, külön kategória, nem konzol nem számítógép!
Így megfelel? -
Yv@n #67 "certain optimizations" => sebesség. Nem összetévesztendő a kinézettel. -
#66 Akkor ezt megbeszéltük!;)))
A szex sem kötelező, sokan persze teszik a fejüket, hogy milyen undorító, de azért nem kell nagy ész hogy belássuk milyen jó dolog.
A PS3 is ilyen.;) -
gforce9 #65 hát jah, kínjában a sony jön itt tudományos..multimédia..internetes felhasználási módokkal, csak épp eddig nem sok látszatja van semminek :) egyébként a gép és a konzol között a különbség inkább az univerzálisságában rejlik. A számítógép mindenre jó, a konzol meg játékra, meg néhány más dologra... mondjuk ebből nem értem miért van vita. Ha dez-t nézem ő már szuperszámítógépnek titulálja :) -
cateran #64 Semmi:) Azaz pillanat, mivel is árulják a ps3-t?:P Amúgy bocs,hogy sem az xbox360-tól sem ettől nem xarom össze magamat,mint világmegváltó találmányok....az olyan dumáktól meg,hogy huuuu de klafi lesz,majd egyszer,talán.... az égnek áll a hajam;) -
#63 Aham....
És?
;))) -
cateran #62 Nos dez és mások!: A computer és a konzol közti EGYETLEN de jelentös difi az ALAPÉRTELMEZETT info beviteli eszköz! Ez konzolnál kontroller (bár lehet hozzá adni billt meg egeret,de ALAPBÓL nem az jár hozzá,nem is úgy fejlesztették)Computernél pedig a bill+egér (bár lehet kontrollert is csatlakoztatni,de szintén nem ez az alap) -
#61 "Nos itt nem az a kérdés hogy mit hiszünk Mi :)"
Meg nem is az, hogy mithisznek bizonyos "jólértesült" cikkírók:
"Hines clarifies that the shader functionality which was designed to re-render low-res textures will also be making its way to the 360 and PC versions via updates - sooner or later. However, certain optimizations which make use of the PS3's Cell Processor will have to remain exclusive to the PS3."
-
Yv@n #60 Nos itt nem az a kérdés hogy mit hiszünk Mi :)
"...új shader technológiát épített a PS3 verzió 3D motorjába a Bethesda Softworks. Élesebben lettek a textúrák. A sebességen is javítottak, állítólag. Fantasztikus hír, hogy nem csak a Sony konzoltulajok örülhetnek az iszonyú durva újításnak, hanem a PC-s tábor is. A grafikai és sebesség turbó csomagot már Xbox Live-on keresztül is letölthetik a konzoltulajok..."
forrás: HW
Mellesleg az új konzoloknál épp ez az erős része annak, hogy van benne (valami) HDD, és net kapcsolat, mert utólagos extra contentet tudnak dobni a fejlesztők mind boxon mind ps3-on a cuccaikhoz. más kérdés, hoyg ez magával hordozza azt az igen kellemetlen dolgot is, hogy ebben is pénzt látnak, és az extra cucc, gyakran fizetős lesz(Bár hallani olyat is, hogy pl kijön az extra, és fél évig fizetős, de aztán ingyenesen is elérhető lesz a plebs számára)... -
gforce9 #59 "Igen biztos rosszul látom, mindenesetre én tudományos intézmény vezetőjeként nem játékkonzolt vennék számításigényes feladatra"
A tudományos intézmények vezetői szerencsére nem ilyen tinisen gondolkodnak. Osztanak-szoroznak, arra meg magasról tesznek, hogy ez papíron egy "játékkonzol".
tinisen lol.. kösz a személyeskedést semmi gond :) amúgy 30 vagyok
Vegyünk egy nagy teljesítményű szuperszámítógép árát meg vegyük mondjuk 1000 darab ps3 árát, a ps3-asokhoz vegyük hozzá annak a költségét, hogy ezeket a konzolokat mind hardveresen mind szoftveresen olyan állapotba kell hozni mint a szuperszámítógépet. Egyszerűen arról van szó, hogy vegyél rá 1000 db ps3-at hogy ugyanúgy dolgozzanak együtt mint egy szuperszámítógép processzorai, igen ez szinte semmi, ez nem kötség..
Ne mondd már nekem azt, hogy 1000db ps3 xteraflops szuperszámítógép ugyanennyi teraflops, a ps3 olcsóbb .. ezért azt veszik. A szuperszámítógép ára nem úgy alakul hogy 1 teraflops = 1 millió dollár (csak mondtam egy számot).
Ezeket a konzolokat rendszerbe kell állítani, mint mondtam hardveresen és szoftveresen és ez nem aprópénz. De igazából mind1, ha annyit nem látsz be hogy egy szuperszámítógép tudományos számításokra készült, erre van kitalálva, és azt nem látod be, hogy 1000db ps3 maximum nyers számítási tényezőben hasonlítható hozzá, akkor inkább fejezzük be a vitát mert felesleges. -
#58 "Obli egész pontosan mondjuk úgy, hogy a kiadás pillanatábna ps3-on jobban fog kinézni, mint anno a boxos verzió(szintén az akkori kiadás pillanatában), tekintve, hogy a boxos népek live-on keresztül megkapják a grafikai frissítés csomagot, ugyanúgy ahogy a pc-s tulajok."
Ööö, nekem úgy tűnik, nem csak néhány shader effekttel jobb a PS3 verzió, hanem a nagyobb felbontású texturák miatt is. Márpedig több GB textúrát csak nem fognak felnyomatni a netre, monnyuk torrenten nem lenne gond, ja bocs ez Xbox Live;)))) -
#57 Az, hogy a Sony nem tudta kompjuterként eladni a PS2-őt az inkább mullott a hivatalnokok fafejusegen, mint a PS2 kepességein.
A PS2 re is lehet billt + egeret kötni, régebben adtak hozza alapból egy BASIC programot, ha valakinek arra támadna ingerenciája, meg van hozzá Linux kit is.
Sajna mindenki arra van ráálva, hogy ha nem megy a progi akkor majd a júzer úgy is bővíti a gépet, így a PS2-ben levő HW pillnatokon belül elavult, mint júzer progikra használható rendszer.
Szerintem a PS3, más tészta.
Pl az hogy alapból vinyó van benne sokat számít, az Amiga is ezen bukott el annak idején. Hiába volt jobb HW benne a PC-hez képest, ha csak játékgépnek tartották, mert a fogaskerekes agyú láma júzer nem volt rákényszerítve, hogy megvegye a vincsit és lássa hogy az neki milyen jó.
Szal a PS3 egy erős sztenderd HW megfelelő OS-sel, wincsivel. Alapból persze játékkonzolnak építették, mint ahogy az Amigát is, de aztán olyan filmeket csináltak vele mint a Star Trek, a Babylon5 sorozat, meg azt hiszem a Terminátor2 illetve a Jurassic Park spec effektjeit.
A PS3 is elindult ezen az úton, lásd folding@home, meg a múltkor is láttam egy videót, ahol real-time raytracera használtak 3 PS3-at.
De nem tudom miért kötöd az ebet a karóhoz.
Pl. Nem csak az a versenykocsi, amit annak építenek, hanem az is amit annak használnak, lásd a túrakocsi bajnokságokat meg ilyeneket!!! -
dez #56 Hát, miközben te a MS-ról fantáziálsz, sok ember fantáziáját a Cell ragadja meg. Nem sokba fog tellni, hogy jöjjenek a Celles demók, és egyéb programok. -
dez #55 LOL. "A computer is a machine for manipulating data according to a list of instructions." Mert ezt nem tudja egy konzol, mi?
Te talán personal computerről beszélsz, nézzük: "A personal computer (PC) is a microcomputer whose price, size, and capabilities make it useful for individuals." Hát ez sem zárja ki a PS2-t, PS3-at...
Az, hogy egy bíróság hogy döntött egyszer, nem sokat számít gyakorlati szempontból. -
dez #54 Az a nagy modularitás, hogy cserélhatő a vinyó; sokszor, de nem mindig a proci; igen ritkán a grafkártya? Ja, meg az akku? A többi meg egybe van építve (na persze szétszedhető darabokra)? Ennyire a PS3 is moduláris. :) Sőt még a vinyó is cserélgethető, kívülről. -
cateran #53 Hja,ilyet én is tudok: Majd nézel amikor a microsoft stabil,hiperolcsó op rendszert ír,csak úgy poénból.....süket duma,majd ha csinálja akkor újra dumcsizhatunk róla,addig fantasy kategória -
cateran #52 Amúgy roppant egyszerü: Nézz utána légyszives a computer és a konzol definicíójának és meglátod mi különbözteti meg a kettőt(nem sok,aprócska difi,de pl. ebbe (is) bukott be a sony a ps2-vel amikor computernek akarta eladni europában) -
cateran #51 A laptop mióta nem moduláris? -
dez #50 Amúgy meg nem tudom, miért fáj az neked, ha egy konzollal játékon kívül mást is lehet csinálni. Attól még a konzol funkciója, mint stabil platform, sértétlen marad. Egy hétköznapi pc nem ilyen, nem stabil. -
dez #49 Majd nézel, mint borjú az új kapura, amikor a Linuxos PS3 programocskák elkezdik használni a Cellt. Csak úgy poénból, hobbiból... :) -
dez #48 Pl. az Amiga CD32-höz is lehetett már annó billentyűzetet és egeret kapcsolni.
Ha összerakok egy kis pc-t a tévé alá filmeket nézni, billyentyűzet helyett egy távirányítóval, az megszűnik számítógép lenni? Nem.
Legrosszabb esetben is a "célszámítógép" kifejezés merül fel. De az is csak akkor, ha tényleg nem lehet valami semmi másra használni egy adott feladaton kívül. A PS3-at lehet...
A moduláris felépítés mióta kritériuma a számítógépnek? Ilyen alapon a laptopok többsége sem számítógép, LOL.
Meg most már a Linuxos pc sem számítógép, mert a Linux nem a legnépszerűbb os? LOL.
PS3-as játékok játszásához semmit sem kell tökölni: bekapcs normál módban, berak lemez, játszik. A Linux az egy másik történet: bekapcs, boot Other OS, Linuxozik.
Folytathatod, ha akarod, de most már találj ki valami nyomósabb érvet is, mert ez eddig elég harmatos volt. :) -
cateran #47 Amúgy nem kevés opensourceos játék futtatható a linuxos pcmen,meg windowsos játék is ha xp-t indítok a pc-n...etc. most akkor vagy nextgen és hühaa überbrutál fizikát,grafikát,etc. akarok vagy vegyünk egy 40k-s pc-t,a linux elballag azon is és lesz nekem sok-sok open sourceos gammám....... -
cateran #46 Khmm volt ott 1 "legtriviálisabb" szócska.....bár hiszed vagy sem,nem annyira elhanyagolható dolog,gondolj csak abba,hogy hány billentyüzetes konzolt láttál eddig?:)de lássuk csak:
Messze nem moduláris felépítés (nem nagyon játszhatsz vele puzzlet)
Ebből eredően ha vmi elbaxodik benne akkor vagy garis és csere vagy ingyen javítás vagy kuka,esetleg persze pénzes javítattás.
Bár operációs rendszert futtat,a linux nem igazán elterjedt és valószinütlen hogy ez miatt megnőne a népszerüsége (konzol verhetetlen elönye: csak berakod a lemezt és játszol,ha tökölnöm kell holmi op rendszerrel akkor ok,de ne hívjuk konzolnak mert nem az)
Most nagy hirtelen ennyi,majd esetleg folytatom még,ok?:)
-
Yv@n #45 "Visszakérdezek: szerinted azt gondolta a Sony, senki sem fedezi majd fel?"
Miért? Amikor valami nagy kaidó azt a másolásvédelmet alkalmazta, ami csak win alatt működött, mert autorun alapú megoldás volt, és a "feltörése" a SHIFT gomb lenyomásával történt? Na azok mit gondoltak? :) Szerintem semmit, manager nép leül és megindul az agymenés, és ehhez fogható zseniális megoldások születnek belőle. -
Yv@n #44 Obli egész pontosan mondjuk úgy, hogy a kiadás pillanatábna ps3-on jobban fog kinézni, mint anno a boxos verzió(szintén az akkori kiadás pillanatában), tekintve, hogy a boxos népek live-on keresztül megkapják a grafikai frissítés csomagot, ugyanúgy ahogy a pc-s tulajok. -
dez #43 Amúgy nem kevés jópofa Linuxos opensource játék (meg sokminden más) futtatható PS3-on.