396
Linux telepítése és használata PS3-on, tippek-trükkök-tanácsok
  • Silverford
    Sziasztok!

Hogy áll most ez a Linuxos dolog a gépen?Miket lehet vele lejátszani?
    Milyen programokat lehet futtatni rajta?
  • NEXUS6
    Közben megjöttek az új frissítések, többek között új kernel települt. Gondolom főleg ennek is köszönhetően gyorsult a rendszer. Illetve megszűnt az a roppant idegesítő dolog, hogy miközben az ember, zenét hallgatott és monnyuk netezett, akkor az ablak megmozdítására egyből el kezdett akadozni a hang.
  • NEXUS6
    Sajnos egyelőre elég tré a helyzet. De pl BD-re végül is ott a gameOS.

Sajna teljesen egyetértek, a felhasználó jelenleg a két szék között van: a gameOS, hát enyhénszólva is elég gyík komolyabb dolgokra, a Linux meg olyan szinten meg van fogva, illetve alulfejlett, hogy átlagfelhasználó számára nem reális alternatívája egy TECSÓ PC-nek sem.
    De én azért még reménykedek;)))
  • guardian hero
    Hát, ez nem hangzik túl jól... úgy érzem, ha nem engedélyezi a Sony az RSX használatát, és nem kezdik el kernelszinten kihasználni az SPE-ket, sokat nem fog érni az a PS3-as Linux...

(és én még kérdezni akartam, hogy mennyire viszi a HD videókat...)
  • NEXUS6
    Hát nekem meg egyre inkább az a véleményem, hogy Amiga OS4, vagy PegasOS kéne ide. Azok a jelenlegi HW színvonalon is tökéleten futnának, és nincsenek nagygépes allűrjeik, ami egy otthoni média gépnél azért fárasztóan unalmas tud lenni.

Minden esetre az SPU könyvtárakat SDK-t fel lehet Linuxhoz is telepíteni, lassan csak várható, hogy valamit ki is adnak hozzá. Pl az mplayer annakidején a PS2-őt is nagyon támogatta.
  • NEXUS6
    Ez a külső dvd engem is már nagyon érdekelne, mert szeretnék cd-t/dvd-t irni. A melóhelyemen van is egy, amit majd kipróbálok, de most épp szabin vagyok. Na mindegy lehet hogy bemegyek csak ezért, Jééézus!;)))

A sima CD lejátszását továbbra is letiltja a hypervisor, de pl DVD-t lehet mplayerrel nézegetni. (!!!???)

A gép teljesítménye jelenleg kb valóban egy 1.5GHz-es gépnek felel meg, ahogy azt máshol is írták. Pl kicsit nagyobb felbontású wmv-k szaggatnak, meg az mplayer sikítozik, hogy milyen szenny gépem van. (LOL) A grafika ahhoz képest, hogy a 3D is emulálva van nem olyan rossz. Szerintem kb egy elsőgenerációs Radeon/GF szintjén lehet.
    A kevés RAM miatt elsődlegesen azokat a progikat érdemes választani, amik elég takarékosak ezzel.

Az előbbiek fényében az emu is kb ennek a szintjén lehet, de majd kipróbálom. Saccra egy 386-os gépet jósolok.
  • Johnny23
    OSX kéne PS3-ra !!
  • guardian hero
    jah, meg hogy egyszerűbb windows-os alkalmazások milyen hatékonysággal futtathatók mondjuk QEMU segítségével. Ha lesznek még tapasztalataid, mindenképp írd meg! :)
  • guardian hero
    Arra lennék még kíváncsi, hogy a külső USB-s perifériákat mennyire kezeli (könnyen) a Fedora. Gondolok itt nyomtatóra, szkennerre, DVD-íróra, küldső hdd-re elsősorban.
  • NEXUS6
    Közben tettem egy próbát a gentoo-val is. Mit monnyak, nem fehér embernek való. Én meg igazából nem vagyok egy HC linuxos. Talán nem lett volna gebasz ha a net hajlandó elindulni. De annélkül a linux nem ér semmit. A kézi telepítgetés nagyon macerás.

Szal Fedóra művésznő visszajött KDE-vel, mplayerrel. A KTorrentet is érdemes felrakni. Nagyon jó kis torrent kliens progi.

Szal a sebesség nagyjából megfelel. KB minden fenn van, amit fel akartam rakni. A PC még biztonságból itt van mellettem, de már semmi nincs rádugva. Legközelebb errejön az öcsém a kezébe nyomom.

Szal egy darabig most asszem ellleszek.

A nem egészen egy hetes linux szessön végén elmondható, hogy sokat tanultam, de sajna a Linux nem való kezdőknek. Hiába nagyon barátságos pl a Fedora Core 7 is, de az átlagjúzer valszeg egy sima mplayer felrakásával meg lesz lőve.
    Az meg egy vicc, hogy az alapból feltelepített média lejátszók csak demók. Nem tudom hogy mit játszanak le de MP3-at, avit, movot, wmat biztos nem. Ebben benne lehet, hogy az MP3-at kifejlesztő társaság az utóbbi időben kicsit bekeményített, köll a píz na!

Nem tudom miért nem hajlandó egy kicsit jobban támogatni a Sony a Linux platformot. Ha egy éven belül nem lesz jelentős előre lépés használhatóság szempontjából: rendes, optimalizált átlagembernek is kezelhető disztribúció, meg hogy a PS3 hardvere a Linux számára is hozzáférhető legyen, a jelenleginél sokkal nagyobb mértékben. Szal ha ezt a Sony nem hajlandó megcsinálni, akkor a Linux számára ez egy halott platform lesz, senki nem fejleszt rá stb stb, és nem is lesz érdemes használni. Pedig jó lenne, ha ez is egy olyan tényező lehetne ami miatt megveszik az emberek a gépet.

• NEXUS6
    Közben felvarázsoltam rá a KDE-t és a VLC-t. MP3-lejátszás már nagyjából rendben a videóhoz kell még néhány csomagot letöltenem.

A KDE-vel kicsit gyorsabbnak tűnik, pedig csicsásabb.
  • Jimanszky
    köszi szépen!nyugodtan lehet hajtani!Itemnek vaolt olyan,hogy 5 napig folyamatosan ment.
  • Sund
    és nem félted, hogy a sok működéstől lerohad majd idő előtt? :)
  • NEXUS6
    Akkor elküldtem Emillel.

Az ablakkkezelés kb olyan gyors, mint a windózé hardveres gyorsítással, DX-el miegymással.;)))

Sajna a 200MB RAM elég kevés, sajna a Linuxnál is minimum a 2X-ese ami kéne. Szal 1-2 komolyabb progi párhuzamos futtatását még éppen elbírja, utána kegyetlenül belassul.

Arra viszont amire mostanában a PC-t használtam tökéletesen jó lesz, netezés, offiszozás, videózás. Veszek egy USB-s DVD írót szerintem azt is elviszi majd.
  • Jimanszky
    ezt az otheros.bld-t nem tudnád nekem elküldeni mailben?a PS3 mappát szedjem le?jobb klikk hivatkozás mentése másképp?bocsi a hülye kérdésért:S
  • Jimanszky
    köszi szépen!akkor a YDL-t nem is tudom letörölni a PS3-ról?és miben másabb?lehet használni PC helyett?mennyire gyors?
  • NEXUS6
    Szükség van a legújabb otheros.bld-re, valamint a Fedora core 7 PPC telepítő dvd-re:

Fedora 7 PPC - isohunt.com - torrent
    cell linux addon - itt van az otheros.bld

A szokásos módon USB-re felrakod az otheros.bld-t és az otheros.self, A beállításoknál a gameos-ben beállítod a másik os telepítését és hogy melyik os-ről bútoljon a rendszer.

Reboot

Elindul a Linux, amikor a Kaboot megjelenik, akkor TAB-bal kiválasztod a Linux64-et.
    Ekkortól szépen bejön a grafikus telepítő. Ha a monitorod nem bírja a váltott-soros megjelenítést, akkor érdemes egyszerűen tv-ről telepíteni.

A grafikus telepítő ettől kezdve simán végig visz a dolgokon.

Sajna elég nyögvenyelősen akart elindulni a telepítő, mert valahogy összeakadhat az előzőleg telepítet Linuxszal.

Ha valahol elakadsz nyugodtan kérdezz;)))
  • Jimanszky
    szia Nexus6!
    gratula kolléga:)!!!
    leírnád hogyan kell pontosan felrakni?én is szeretnék egy jobbat mint a YDL.meg az nem megy router nélkül.szeretném én is szgépként használni,mert a gépem bekerülne a nagyszobába.kérlek segíts!előre is köszi és bocsi,hogy ilyenekkel zargatlak!
    szép napot!
  • NEXUS6
    Na most végre a netet is belőttem hozzá, és nem kellett routert sem vennem!;))))

Ezt már a Linuxról írom.

Megbocsájtva az 1 hét szenvedés

FEDORA7 RULEZ!!!
  • NEXUS6
    Közben letöltöttem a Fedore Core 7-et, és némi infovadászat után azt is felraktam.

Az előzőleg telepített FC5-höz képest ég és föld! A telepítője is anakondás, grafikus, és azért alapból legalább 1-2 dolgot be tudsz állítani, kb mint a winnél. Már az alapból is támogatja a PS3-at elég rendesen.
  • NEXUS6
    Naszóval.

Végül csak a Fedoránál kötöttem ki, jórészt ITEM-nek köszönhetően.
    A Fedora sokkal gyorsabb mint az YDL, de miközben a telepítője elég fapados -ráadásul sikerült többször is beszopatnom magam- a telepített progik már igazi disztribúció érzetét keltik.

Szal kifejezetten ajánlható, de oda kell figyelni.
  • JackSlater
    Várjuk a tapasztalatokat!
  • NEXUS6
    Hú azanyát de régen volt ide beírva valami!

Naszóval, ha minden igaz, holnap meglesz a moncsim (kop-kop-kop;))) és habár már felkényszerítettem agy YDL-t a PS-re, valszeg reinstall lesz belőle.

A Youtubon nagyon meggyőző videót láttam egy Gentoo-s gépről, szal valszeg ez a disztrib jön rá. "Kicsit" nehezebb lesz mint a az YDL de sokkal kevésbé néz ki fapadosnak. Bár valszeg az egész szabim rá fog menni, amíg működőképes állapotba hozom.

Folyt. köv.
  • amodent67
    Mindegy, akkor hagyjuk.
  • guardian hero
    Elolvastam, de nem látom, hogy mitől lenne komolyabb.
  • amodent67
    Azért ha van egy /dev/ps3vram device, az komolyabb dolog annál, mint ha az alkalmazások maguk próbálnák a VRAM -ot önállóan elérni. Olvasd végig a topicot, amit linkeltem.
  • guardian hero
    A patchek csak annyit tesznek, hogy a PowerPC-s kerneleket futtathatóvá teszik CELL-en, aminek ugye a PPE magja gyakorlatilag egy PPC proci.

Ahhoz elég komoly meló kéne, hogy kernel szinten SPE támogatást is írjanak a kernelbe, ez egyedül a Sony által támogatott YDL disztribtől várható. Ha komolyan gondolnák ezt a Linuxot, meglehetett volna launchra, így viszont ki tudja, hogy mikor? Annak viszont nincs sok értelme, hogy maguk az alkalmazások próbálják használni a VRAM-ot, az mindenféle bonyodalomhoz vezethet, pláne, ha több is akarja egyszerre...
  • amodent67
    Nem követem a linux kernel fejlesztését, de régebben mintha úgy lett volna, hogy volt a hivatalos, Linus féle kernel és le lehetett tölteni hozzá patch -eket. Majd ezt is belefordítja az, akinek kell, meg aki látja, hogy egy csomó program akkor indul csak el, ha létezik /dev/ps3vram
  • guardian hero
    Az a baj, hogy ez még a kernelbe nincs belefoglalva, így pedig csak azok az alkalmazások használhatják, amik direkte így vannak megírva. Átírni pedig nem fogják egyesével az összes programot...
  • amodent67
    > A másik ami nagy előrelépés lenne, ha az RSX RAM-ját is
    > használná system RAM-ként

Már használják: http://forums.ps2dev.org/viewtopic.php?t=8267
  • guardian hero
    Ez nem nagy újdonság, hiszen bármelyik Linux kis módosításokkal futhat PS3-on, amelyiknek van PowerPC buildje. A gond ott van, hogy ezek csak a PPE-t használják a CELL-ből, az SPE-ket nem. Az igazi előrelépés akkor következne be, ha az SPE-ket is használná az oprendszer, ott derülne ki igazán a PS3 ereje, amit processzorigényes alkalmazásoknál keményen ki lehetne használni. Ezt viszont leginkább a Yellow Dog-tól várhatjuk majd szerintem, ha a Sony kellő supportot ad, amiben csak reménykedhetünk.
    A másik ami nagy előrelépés lenne, ha az RSX RAM-ját is használná system RAM-ként, még ha magát a GPU-t nem is engedélyezik (arra nincs is igazán szükség).
  • turho
    Van már róla pozitív tapasztalat? :)
  • NEXUS6
    Az nem baj ha nem veszi elég komolyan, elég ha mi komolyan vesszük!;)))

Van már ubuntu is, az nem csak tekbuziállatoknak való.

Amúgy most már megvan a 6000 aláíró, talán hétvégéig meg lesz a 10 000. Az már elég jelentős mennyiség.
  • guardian hero
    Sajnos a Sony nem veszi elég komolyan a Linuxot, csak marketingcélra használja. Ha nem így lenne, akkor egy kiforrott, és nem félkész disztribet adna, méghozzá előre a gépre telepítve, felkészítve minden otthoni desktop pécé feladatra. Jelenleg ez a linux csak pár tech-buzi meg hobbi-programozó játékszere lehet.
  • item
    Amíg aláirtam közben 3 új emberke jött..

4610-es aláírás...
  • NEXUS6
    A sonynak kell tudnia ebben reálisan döntenie, vajon az jelent-e nagyobb forgalmat, ha az ilyen kis ingyenes bigyókkal vonzóbbá teszi a platformot, aztán a több júzernek értelemszerűen több csúcskategóriás gémet ad el.

Vagy kicsiben játszik, lezárja az RSX-et, és a store-on keresztül megsarcolja ezeket a flash kategóriájú játékokat, ezzel esetleg elijesztve néhány ügyfelet, pl akik komolyabban akarják a Linuxot hazsnálni, meg akik soha nem is fizetnek ilyen cuccosokért.

Én egy olyan technikai eszköz esetén, aminek az imidzsét éppen úgy alakítják ki, hogy az űberbrutál teljesítményt és a flexibilitást hangsúlyozzák, kicsit méltatlannak érzem az utóbbi verziót.
  • amodent67
    Azt se fejeltsük el, hogy a kis casual játékok iszonyat nagy forgalmat bonyolítanak le, milliók vesznek pár dolláros Bejeweled klónokat PC-re, PDA-ra, mobilra. Ha ez a scene úgy döntene, hogy PS3 Alternative OS alatt jelentetik meg a játékaikat, akkor a Sony sok millió dollárnak mondhatna búcsút a meg nem vett PS3 SDK -k és a ki nem fizetett PS3/Home royalty -k miatt.
  • NEXUS6
    Reggel ránéztem a petícióra, már 4100-nál tartanak, szal napi 2-3 ezren simán aláírják!;)))
  • NEXUS6
    A Game3.0 meg a Home az átlag júzernek szól. De a Linux alatti RSX sem csak annak jó aki maga is szeretne ilyen progikat írni és nem csak egy-egy pályát megszerkeszteni. Minden esetre elég gáz, ha a Sony ebben fenyegetést érez, miközben ezek az emberek a szabadidejüket áldozzák azért, hogy olyan tartalmakat fejlesszenek, ami növeli a PS3 értékét.

Az meg, hogy mennyire lesz sikeres a petíció, majd elválik. A PS2 megjelenése után is úgy nézett ki, hogy a Sony el akarja sumákolni a Linux kitet akkor is elindult egy petició, nem egészen 10 000-en írták alá, és viszonylag hamar lett is Linux kit.

Ez a petició 8 óra alatt kb 1000 embert vonzott, szerintem nem árt aláírni.;)))
  • Super DANTE
    Ez a homebrew játékfejlesztés szerintem nem a Linux alól fog megvalósulni, sokkal inkább a Game 3.0 adja meg ennek a lehetőségét, pl. a LittleBig Planet-ben az alapoktól saját magad által kreált és a PS Home-ba feltöltött pályák, vagy a SingStar által nyújtott MySingStar és SingStar Online lehetőségeken belüli saját tartalmak kreálása és megosztása. De ahogy GH is írta lentebb, a Sony-nak ez nem érdeke, ők a saját játékaikat akarják eladni. Régebben arról is szó volt, hogy a Cell néhány forráskódját megnyitják, de mára erről sem hallani semmit, az RSX megnyitására vonatkozó petícióval sem fognak elérni semmit.